Hart van Oldenzaal

14 juni 2019

Hart van Oldenzaal 14 juni 2019


Leerlingen veiliger op pad door uitdagend Bike Circuit

OLDENZAAL - Fietsen is in Nederland de gewoonste zaak van de wereld. We zijn echte kilometervreters op de fiets; vaak al van jongs af aan. Zo is zelfstandig fietsen van en naar school een belangrijke stap in de ontwikkeling van menig kind. Maar met de zelfstandigheid komt wel een risico naar boven. Want: fietst mijn kind wel veilig? In Oldenzaal wordt steeds meer ingezet op het promoten van veilig fietsen in een veilige omgeving.

Deze vrijdag is de afsluiting van één van zo'n project: het Bike Circuit. Dit is een fietsvaardigheidstraining die ieder jaar wordt gehouden op de Oldenzaalse basisscholen. De leerlingen kregen theorielessen over veiligheid in het verkeer en de bijbehorende regels, maar dit werd ook in de praktijk gebracht. De twee beste leerlingen uit de groepen 6 en 7 van de deelnemende scholen gaan vrijdag de strijd met elkaar aan om de eerste plaats.

Belangrijk
Het spel-element moet het voor de kinderen niet alleen een leerzame, maar ook leuke activiteit maken. Het belang van een goede fietstraining moet niet onderschat worden. Kinderen zijn immers kwetsbare verkeersdeelnemers en ze maken veel kilometers van en naar school. Slecht aangeleerde gewoontes zijn moeilijk uit te bannen op latere leeftijd en kunnen voor grote risico's zorgen. De gemeente ziet dan ook een belangrijke toegevoegde waarde aan dit soort projecten. Zo steunt Oldenzaal ook financieel deze en andere projecten, samen met de Provincie Overijssel. De afgelopen jaren keek de gemeente actief naar de veiligheid van de schoolomgevingen en de belangrijkste fietsroutes. Diverse Oldenzaalse basisscholen ontvingen mede in dit kader ook het Twents Verkeersveiligheidslabel.

Jaargang: 5 • Nr 218• Wk 24

De vernieuwde Hubo Losser voor advies en materialen

LOSSER - Er zijn boeken vol geschreven over hoe je de markt kunt veroveren of hoe je bestaansrecht van je winkel kunt creëren en behouden. Kort gezegd komt het erop neer dat je iets moet hebben wat een ander niet heeft. Hubo XL in Losser heeft dat: een shop in shop van Morshuis Interieurspecialist.

Voor advies en inspiratie kunt u bij Morsthuis Interieurspecialist terecht. Soms kan een kleine verandering al voldoende zijn om een geheel andere sfeer te creëren, maar ook voor advies over een volledige metamorfose van een ruimte en de laatste trends kunnen zij u alles vertellen.

Inrichten
Ga rustig zitten in het gezellige koffiecafé en laat alles wat u heeft gezien op u inwerken en maak een keuze. Welke raamdecoratie past bij de functie en de sfeer van de ruimte? Horizontale of verticale lamellen, rolgordijnen, vitrage of toch iets anders? En welk materiaal? Eenmaal de keuze gemaakt, dan kunt u door Hubo XL laten inmeten, maken en monteren.
Een trend is tegenwoordig het gebruik van pvc vloeren. De winkel is aangepast aan deze trend. Nu is er de ruimte om u te laten zien hoe mooi en natuurlijk een pvc vloer is. Vanzelfsprekend is de vloer in diverse kleuren en met verschillende patronen leverbaar. Ook is speciaal hiervoor Stan Schepers in huis gehaald. Hij kan u alles vertellen over de voordelen van de vloer en u adviseren bij uw keuze.

Komt u ook een kijkje nemen bij Hubo Losser aan de Industriestraat 2 in Losser?

CDA pleit voor betere spoedzorg in grensgebied Dinkelland

DINKELLAND - De CDA-fractie van Dinkelland heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de grensoverschrijdende spoedzorg. Zij willen graag weten hoe dit nu loopt, maar ook vooral, welke verbeterpunten er nog zijn.

De spoedzorg in het grensgebied is al vele jaren onderwerp van discussies en beleid, met gelukkig ook steeds meer concrete acties. Zo is er al grensoverschrijdende inzet bij politie en ambulances, maar ook het Enschedese ziekenhuis vangt geregeld Duitse patiënten op. De vragen van het CDA zijn gericht op het meer dringende aspect: de aanrijdtijden van hulpdiensten. Zo arriveert de politie bijna maandelijks niet binnen de normtijd van 15 minuten en uit cijfers van afgelopen jaar bleek dat 1 op de 10 ambulances in Dinkelland er langer dan 15 minuten over doen om ter plaatse te komen. Er zijn plekken binnen de gemeente die simpelweg niet met een Nederlandse ambulance binnen deze normtijd te bereiken zijn. "Lattrop-Breklenkamp, Hezingen en delen van Noord Deurningen staan in het rode gebied. Ook in de naburige gemeenten Losser en Tubbergen zijn er rood gekleurde gebieden," licht raadslid Marc Smellink toe.

Beter contact
Hij en raadslid Edo van Bree willen graag van burgemeester Joosten weten of de spoedzorg van hulpdiensten nog steeds verbeterd kunnen worden en welke afspraken er zijn gemaakt tussen de Duitse en de in Dinkelland actieve hulpdiensten. Tenslotte vragen Van Bree en Smellink of burgemeester Joosten, of vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de Veiligheidsregio, al contact hebben gehad met het ministerie over dit thema. Dit naar aanleiding van een Kamermotie over het verbeteren van deze spoedzorg.

Column

Duaal

Ik kan het nog niet precies duiden, maar ik geloof dat in Enschede de politiek steeds meer duale trekjes krijgt. Deze gemeenteraad is zelfstandiger dan de vorige en verantwoordelijkheden en verwachtingen worden naar elkaar toe uitgesproken.

Neem vorige week maandag. In Enschede-Zuid was een kleine buurtopstand over de huisvesting van probleemgevallen in een bejaardenflat. Zo'n 200 buurtbewoners wilden met z'n allen tegelijk voorgelicht worden over de gemeentelijke plannen en niet in groepjes. Dat eerste was toegezegd, maar de medewerkers van gemeente en corporaties zagen het al voor zich; 200 man met een duidelijke mening in een te klein klaslokaal en zij bedankten voor de eer. Gevolg, er komt alsnog een info-avond voor de totale buurt. Kan nog leuk worden. Inmiddels is een toezegging van de gemeente opgedoken, om niet meer probleemgevallen in Zuid onder te brengen, maar te verspreiden over de hele stad.

Terwijl in Zuid gedemonstreerd werd, werd er vergaderd in de raadszaal van het stadhuis. Het hoofdonderwerp was de financiële rekening over 2018, maar de discussie ging in feite over de toekomst van Enschede. Elke bestuurder en elke beleidsambtenaar staat te springen om zijn projecten gerealiseerd te krijgen, terwijl er nog maar twee jaren zijn om bestuurlijk iets voor elkaar te krijgen. Het wordt dringen en wat nu een rol speelt zijn de machtsverhoudingen, binnen en buiten de fracties. Een natuurlijke machtsscheiding is oppositie versus coalitie. Als het erop aankomt houden de coalitiepartijen elkaar stevig vast. Soms is er wat gerommel in de verte, maar voordat de bui er is, is de eenheid hersteld. Totdat……. juist, totdat het een keer misgaat.

Leider van het coalitiemachtsblok is uiteraard BurgerBelangen Enschede (BBE), die de indruk maakt van het jochie in de speelgoedwinkel, dat niet kan kiezen. Hetzelfde speelt bij D66, maar dan omgekeerd. Daar koestert men nog "de goeie, ouwe tijd" , toen D66 de grootste raadsfractie was. Als die twee elkaar zouden vinden, zouden zij hun gang kunnen gaan. Maar zover zijn ze nog niet. De overige coalitiepartijen laveren daar tussendoor en hopen dat het niet tot brokken komt.

Bij het tegenblok de oppositie, valt de snelle inpassing van de kleine fracties op. De grotere oppositiefracties SP en GroenLinks zijn nog een beetje de weg kwijt na het wegsturen van de onderhandelingstafel en moeten hun plekkie "heroveren". Zo krijgt men een gemeenteraad, die bewust opereert en het de coalitie behoorlijk moeilijk kan maken. Bijvoorbeeld FC Twente. Wat gebeurt er beleidsmatig op de lange termijn, welke rol speelt de gemeente daarbij en kost dat weer enkele miljoenen? Zo kan ik met gemak een tiental levensgevaarlijke dossiers noemen. Een raad die de ruimte pakt, die zij krijgt. Die op haar strepen staat, kaders trekt en samenwerkt als het mogelijk is.

Drie open dagen bij Baan Automotive

HENGELO - In 1960 begonnen als Baan Automobielen en nu bijna 60 jaar later kunt u er nog steeds terecht voor al uw occasions en reparaties van alle merken. De naam is veranderd in Baan Automotive, het bedrijf is overgegaan van vader op zoon en uitgebreid en Baan is meegegaan in de ontwikkeling van de techniek, maar goede service als standaard is gebleven.

Drie dagen lang kunt u de meer dan veertig occasions die nu op voorraad zijn bij Baan Automotive Hengelo inspecteren. Vergelijk elke auto met uw wensenlijstje en wanneer u tijdens de open dagen een auto koopt, dan krijgt u er Baan garantie bij. Dit houdt in dat u 12 maanden garantie krijgt op de gehele auto, 12 maanden gebruik kunt maken van Bosch Car Service pechhulp EU, vervangend vervoer, gegarandeerd 12 maanden onderhoudsvrij en garantiereparatie bij u in de buurt. Voordat de auto van u is, krijgt deze nog een professionele reinigingsbeurt binnen en buiten en de tank wordt volledig gevuld. Mocht u twijfels hebben omdat het een tweedehands betreft, dan geeft de Baan garantie u zekerheid. Normaal gesproken kunt u een jaar lang garantie bij de auto kopen voor € 749,-, maar tijdens de open dagen is deze gratis.

Werkplaats
Tijdens de open dagen kan er ook een kijkje worden genomen in de werkplaats. U ziet dan zelf hoe er gewerkt wordt en dat uw auto in vertrouwde handen is. U kunt zien dat de modernste apparatuur beschikbaar is voor de diagnostiek en reparatie. Baan Automotive is verder aangesloten bij BOVAG èn is erkend reparateur van Saab.

Ook voor kinderen
Tijdens de open dagen hoeven de kinderen zich niet te vervelen. Met een leuke speurtocht vermaken de kinderen zich opperbest en heeft u de tijd en de aandacht voor het bekijken van de ruime collectie bij Baan Automotive.

Openingstijden
U bent op donderdag 20 juni welkom tussen 8.00 en 20.00 uur, op vrijdag 21 juni van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 22 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur. Er staat koffie en wat lekkers op u te wachten!

Leazen maakt wies.
Völle leazen vake eegnwies.

Maandag 17 juni 10:00 uur

Losser daagt inwoners uit: kunt u het beter?

LOSSER - De gemeente Losser wil inwoners uitdagen met het nieuwe Right to Challenge. Het college van Burgemeester en Wethouders wil experimenteren met dit beleid, waarbij inwoners taken van de gemeente over mogen nemen wanneer zij denken dat het slimmer, beter, goedkoper of anders uit kunnen voeren.

Het is een bekend gegeven dat gemeenten de afgelopen jaren steeds meer moeten doen met minder middelen. Zij kijken daarom ook actief naar de mogelijkheden om de gemeenschap zelf actiever te maken. Het concept van Right to Challenge - het recht om uit te dagen - past binnen dit beleid. Zo is elders ook al veel ervaring opgedaan met bijvoorbeeld inwoners zelf actief maken voor een stukje groenonderhoud. Wethouder Jaimi van Essen ziet het ook als een belangrijk stukje participatie. "De gemeenteraad heeft in november een motie aangenomen; een verzoek aan het college om open te staan voor inwoners en hen te faciliteren bij het opstarten van projecten of oppakken van taken. Wij dagen inwoners graag uit om met hun verbeterideeën en initiatieven naar ons toe te komen." Losser kent nu al diverse positieve burgerinitiatieven op diverse terreinen.

Breed inzetbaar
De gemeente wil deze methode op zoveel mogelijk terreinen inzetten, maar de proef is even wat beperkter. Zo wil het college als eerste kijken naar drie gebieden: aanleg en onderhoud van openbare ruimte, specifiek groenvoorzieningen en speelterreinen. Het tweede gebied is duurzaamheid en het derde gebied: organiseren van voorzieningen binnen het sociaal domein.

Voorwaarden
De gemeente benadrukt dat de Right to Challenge wel alleen bestemd is voor inwoners of groepen inwoners. Bijvoorbeeld alle buurtbewoners in een straat, maar ook een dorpsraad of bewonersorganisatie kan een idee indienen. Het is dus niet voor bedrijven. De ingediende ideeën moeten een breed draagvlak hebben en toegevoegde waarde hebben ten opzichte van het huidig gemeentelijk beleid. Verder mag het nieuwe initiatief niet strijdig zijn met wet- of regelgeving en er moet een goede onderbouwing komen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over dit concept op de website: www.righttochallenge.nl. U kunt ook een voorstel naar de gemeente sturen, ter attentie van het college van B&W.

Column: Vaderdaggeschenk kinderklompjes

Sociale en emotionele eenzaamheid kent vele vormen en komt voor bij een derde deel van de bevolking. Het taboe dat er op rust maakt het voor veel mensen moeilijk om erover te praten. Zowel bij de eenzame zelf als ook bij diegene die hulp willen bieden. Eenzaamheid zal nooit verdwijnen en oplossingen liggen ook niet zo direct voor de hand.

Ik moest denken aan die eenzame (schoon)vader van Jan B. destijds. Zijn vrouw was overleden en hij woonde in dat grote huis met een mooie diepe achtertuin. Zijn dochter en schoonzoon woonden bij hem in, het was de tijd dat er nog woningnood was.
Het huisje aan de Landmansweg met zijn diepe achtertuin stelden beiden in de gelegenheid de vruchten van moeder aarde te verbouwen. Het was jaarlijks een onderlinge strijd, wie de eerste boontjes van het land kon halen en ook wie de eerste nieuwe aardappelen kon oogsten.

Tot dat
Bij de achterdeur stonden altijd twee paar klompen van dezelfde maat. Onwillekeurig stapte vader in de klompen van schoonzoon Jan en omgekeerd stapte Jan in de klompen van zijn schoonvader. De jaren trekken voorbij en het wordt weer opnieuw voorjaar. Wanneer Jan een paar nieuwe klompen heeft gekocht staan deze naast de gebruikte klompen van schoonvader. Wanneer Jan naar zijn werk is trekt schoonvader de nieuwe klompen aan, immers zijn gedachte was dat hij deze nieuw klompen had gekregen voor Vaderdag. Een conflict werd geboren, ruzie, herrie alom met als resultaat dat vader gedwongen moest verhuizen naar Backenhage, het verzorgingshuis in de buurt.
De eenzaamheid slaat toe en er is niemand in zijn leefomgeving die zijn sociale en emotionele eenzaamheid bespreekbaar maakt. Er rust een taboe op voor veel mensen zo ook voor Jan B. en zijn schoonvader. Later vertelde hij me dat het zo moeilijk was om erover te praten.
Maar dan komt de doorbraak. Jan zit in de kerk waar ik de preek mag houden over Vaderdag. Vader, hoe vaak hebben wij het woord niet uitgesproken, "mijn vader, jouw vader, mijn schoonvader" zijn de woorden die worden uitgesproken. Schoonvader, een schone vader. Nog diezelfde zondagmorgen vraagt Jan B. mij mee te gaan naar Backenhage naar zijn schoonvader.
De oude man zit eenzaam en alleen in zijn kamer. En daar knielt die grote Jan B. voor zijn schoonvader en zegt "Vader, vergeef het mij”, waarop schoonvader zegt "mooi das der bis.”

Aanstaande zondag Vaderdag, het is niet zo moeilijk om conflicten op te lossen en eenzaamheid te doorbreken. Mijn advies is, praat erover, dat helpt. Ik realiseer me nu, 2019, dat er veel vaders zijn die de eenzaamheid graag zouden willen doorbreken Moeilijk? Wel nee, wees ze behulpzaam.

Kaatjeknip juni 2019

Reactie? knipkaatje@gmail.com

Open dag Kaliber Kunstenschool

TUBBERGEN - Om kennis te maken met alle instrumenten waarop in Tubbergen muziekles gevolgd kan worden, wordt er op zaterdag 22 juni een Open Huis gehouden in De Delle.

In samenwerking met alle muziekverenigingen uit de gemeente organiseert Kaliber Kunstenschool dit evenement. Tussen 11:00 en 13:00 uur is iedereen, uit alle dorpskernen, van harte welkom. Loop langs alle lokalen, ontmoet de docenten en de verenigingen en probeer de verschillende instrumenten uit. Heb je iets gevonden wat je leuk lijkt, dan kun je ter plaatse met de docent een afspraak maken of je aanmelden voor een proefles. Geniet daarnaast van leuke optredens! De open dag is zaterdag 22 juni van 11.00 tot 13.00 uur bij De Delle in Tubbergen. Er worden de hele dag door optredens verzorgd door Kaliber Kunstenschool en alle muziekverenigingen uit de dorpskernen van gemeente Tubbergen.

Kinderen laten bood-schap achter op tegels

OLDENZAAL - Oldenzaal kent relatief veel betegelde tuinen. De gemeente en natuurorganisaties willen hier graag verandering in brengen. De afgelopen tijd vertelden wij u al over bijvoorbeeld het nieuwe beleid voor groene voortuintjes, maar ook het vergroenen van de achtertuin is een belangrijke prioriteit.

De vele betegelde tuinen zorgen ook voor problemen. Zo laat een geheel betegelde tuin geen water door naar de grond. Dit kan zorgen voor wateroverlast. Daarnaast houden de tegels veel hitte vast in de zomer. Om Oldenzalers na te laten denken over het belang van een groenere tuin worden op verschillende plekken tegels ondergespoten met prikkelende teksten. Bijvoorbeeld "Na regen komt wateroverlast" en "Ik wou dat ik gras was", met de bijbehorende hashtag '#tegellover'. Ook kinderen van de buitenschoolse opvang mogen meehelpen met deze actie, door leuke boodschappen te verzinnen en op de tegels te spuiten met biologisch afbreekbare krijtspray. Tevens krijgen de kinderen les over klimaatverandering.

De Andersons in Ootmarsum

OOTMARSUM - Wat hebben Jan Terlouw, Hanneke Groenteman, Nouchka van Brakel, Sjoerd Kuyper, Maartje van Weegen, Freek de Jonge, Hakim Traïdia en Gerda Havertong met elkaar gemeen? Allemaal stonden ze in de voorstelling 'Hier Dooft Niets' van de Andersons en deelden ze hun verwondering en wijsheden.

Ter afsluiting van het jaar van het Huis van Spiritualiteit is op zondag 23 juni 'Hier Dooft Niets' van De Andersons te zien in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum. De Andersons zullen tijdens de voorstelling een bijzondere gast uit de regio ontvangen, deze avond is dat Zuster Christella Warini. Deze voorstelling doet de grootste pessimist weer geloven in het leven. De Andersons bruisen, verstillen, ontroeren, passioneren en laten je niet meer los. In hun sprankelende theaterconcert 'Hier Dooft Niets' gaat het over verwondering. Een begrip dat ze opnieuw ontdekten toen ze een nieuwe huisgenote kregen: de jongste non van Nederland. De Andersons nemen je mee in een hartstochtelijk en humoristisch theaterconcert over opnieuw beginnen en de luiken openen. Met liederen en verhalen vol levenslust, liefdeslust en troost trekken ze ten strijde tegen de onverschilligheid.

Kaarten
Kaarten kunnen aan de kassa worden gekocht of kunnen vooraf gereserveerd worden via: secretariaat@lumenchristi.nl. Prijs: 12,50 euro. Aanvang: 20.00 uur. Kijk op: www.deandersons.nl

FC Twente trapt af in Fleringen

ENSCHEDE - FC Twente speelt zaterdag 29 juni haar eerste wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Die dag staat in Fleringen een oefenduel tegen een Gemeentelijk Regioteam Tubbergen op het programma.
Vorig seizoen was voetbalvereniging VC Fleringen ook gastheer van een oefenduel. Toen speelde FC Twente tegen de amateurclub uit het dorp, dit seizoen treedt de ploeg van trainer Gonzalo Garcia aan tegen een regioteam. Spelers van negen verschillende clubs uit de Gemeente Tubbergen vormen het regioteam (TVC'28, Stevo, De Tukkers, MVV'29, SV Vasse, VV Reutum, vv Manderveen, VC Fleringen en VV Langeveen).
Vanaf 7 juni zijn bij de Primera in Tubbergen en Soccer Inside in Tubbergen kaarten te verkrijgen. Net als in de kantine van VC Fleringen en bij de kiosk Ome Toon in Oldenzaal. Ook zijn kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij de receptie van De Grolsch Veste. Op de wedstrijddag is er kaartverkoop aan de kassa van het sportcomplex.

Gemeenten gaan liever in gesprek over lastig besluit

DINKELLAND / TUBBERGEN - Een gemeente neemt gedurende het jaar vele besluiten die van grote impact kunnen zijn op de persoonlijke levenssfeer van inwoners. Lang niet altijd zijn inwoners het eens met het definitieve besluit; ze voelen zich benadeeld en nemen de gemeente dit kwalijk. Zeker wanneer een bezwaar dan óók nog niets oplevert, dreigt escalatie. De gemeenten Dinkelland en Tubbergen willen dit nu nog beter preventief aanpakken.

Het afgelopen jaar namen de beide gemeenten ruim 6.000 individuele besluiten. Dit liep uiteen van evenemtenvergunningen, dwangsommen, gehandicaptenkaarten verstrekken of het verlenen van een omgevingsvergunning voor de bouw van een woning. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden kunnen bezwaar maken als zij het niet eens zijn met zo'n besluit. Om te voorkomen dat er direct een juridische weg wordt ingeslagen, willen de beide gemeenten liever eerst in gesprek.

Goed gesprek
Deze aanpak is een verlengstuk van de ontwikkeling om steeds eerder en vaker in gesprek te gaan met inwoners. Dat wil overigens niet zeggen dat de bezwaarmaker altijd gelijk krijgt. Vaak liggen zaken complex en moet de gemeente rekening houden met verschillende belangen. Tijdens een gesprek krijgen inwoners hier inzicht in en daardoor meer begrip waarom sommige dingen niet kunnen. Omdat de gemeenten het belangrijk vinden dat het gesprek zo vroeg mogelijk in het proces plaatsvindt, kan een medewerker contact opnemen met een inwoner over een aanvraag die niet kan worden toegekend of als er een zienswijze is ingediend tegen zijn of haar plan.

Oplossingsgericht werken
Ook kan de coördinator conflicthantering worden ingezet. Zij begeleidt, vanuit een neutrale positie, de communicatie en onderhandelingen tussen partijen om tot een oplossing van het geschil te komen. Daarbij is het belangrijk dat partijen zelf de oplossing aandragen. Het grote voordeel hiervan is dat de oplossing die zo tot stand komt, beter te accepteren is dan een uitspraak van een rechter. In 2018 heeft deze aanpak ervoor gezorgd dat 40% van de bezwaarschriften op een informele manier is opgelost.

Niet altijd succes
Het komt natuurlijk ook voor dat partijen er toch niet samen uitkomen. In dat geval wordt de commissie bezwaarschriften om advies gevraagd. De commissie heeft vorig jaar advies uitgebracht in 52 zaken. Alle werkzaamheden die deze commissie in 2018 heeft verricht, staan vermeld in een gecombineerd jaarverslag voor beide gemeenten. De commissie is verheugd dat Noaberkracht met de aanbevelingen uit het jaarverslag van 2017 aan de slag is gegaan en al verschillende verbeteringen heeft doorgevoerd. In 2018 zijn er iets minder bezwaarschriften ingediend dan in 2017. Ook zijn er veel positieve verbeteringen zichtbaar als het gaat om de termijnen waarbinnen een bezwaar wordt afgehandeld en is de motivering van besluiten duidelijker geformuleerd. Diegene die geïnteresseerd is in de aanpak of meer wil weten over deze werkwijze kan daarover contact opnemen met de coördinator conflicthantering, Annet Werger, via het algemene nummer van de gemeente Dinkelland of de gemeente Tubbergen.

Gratis live optreden van Tino Martin

ENSCHEDE - Op vrijdag 28 juni 2019 treedt de populaire Tino Martin op in Holland Casino Enschede tijdens de Casino Night Out die vanaf 14 juni elke vrijdag en zaterdag plaatsvindt, waarbij de entree gratis is. Het optreden vindt plaats in de speelzaal van het casino en zal naar verwachting rond 23.00 uur zijn. Maar kom op tijd want vol is vol!

Kom langs aan het Koningsplein om een gokje te wagen in het enige echte casino, waar je kunt spelen op de vele speelautomaten of aan de speeltafels. In de speelzaal draait elke vrijdag en zaterdag een coole DJ of is er live muziek. Tijdens de Casino Night Out op vrijdag en zaterdag ervaar je het casino op z'n best en maak je kans op extra geldprijzen of kun je gratis één minuut geld graaien winnen in de spectaculaire 'Money Shower'.
Verder maak je tijdens de Onwies Eanske campagne (van 14 juni t/m 14 juli) elke zaterdagavond kans op FC Twente seizoenskaarten 2019-2020 als je speelt op de speelautomaten in The Club op de tweede etage. Deze gezellige zaal is vooral gericht op nieuwe gasten die hier persoonlijk speluitleg kunnen krijgen en al kunnen spelen met een lagere inzet vanaf € 2,50. The Club op zaterdagavond is genieten van de perfecte 'Saturday Night Vibe'. Een heerlijke avond vol spanning, spel, lekkere muziek en mooie cocktails.
Je bent van harte welkom als je 18 jaar of ouder bent op vertoon van een geldige identificatie (paspoort of rijbewijs). Het casino is dagelijks open van 12.00 uur tot 03.00 uur. Bij Holland Casino kun je in een veilige omgeving spelen aan tafels en speelautomaten. Voor de agenda in de komende periode kijk op www.hollandcasino.nl/enschede.

Wereld Bloeddonordag

TWENTE - Deze vrijdag 14 juni is de wereld bloeddonordag; op deze dag worden bloeddonoren bedankt, maar ook worden mensen aangespoord om zelf bloeddonor te worden.

Wereld bloeddonordag bestaat al sinds 2004 en wordt elk jaar op 14 juni gehouden. Dit komt omdat 14 juni namelijk de geboortedatum is van de uitvinder van de bloedgroep, Karl Landsteiner. Deze dag heeft als doel om bloeddonoren te bedanken voor hun vaak levensreddende inzet. Zo komt dit bloed ten goede aan mensen op de spoedeisende hulp, bij operaties, voor inzet bij grotere calamiteiten en uiteraard ook voor onderzoek. Daarnaast worden delen van het bloed zoals plasma gebruikt voor specifieke doeleinden. Een vaste traditie rond deze dag is dat ook ontvangers van bloeddonaties donoren bedanken bij de diverse bloedafnamelocaties, waaronder in Twente.

Donoren gezocht!
Deze dag staat ook in het teken om mensen aan te sporen om bloeddonor te worden. In de regio Twente is het aantal bloeddonoren niet hoog en zakt dusdanig af. Daar moet dus flink verandering in komen. De meeste mensen die zich aanmelden doen dit in een soort haast en omdat het 'moet', maar jaarlijks meldden 1.300 bloeddonoren zich af als ze weten wat bloed doneren nou precies inhoudt.

Meer vrouwen
Gemiddeld zijn er meer vrouwen die zich aanmeldden als bloeddonor, dit komt vermoedelijk omdat vrouwen zich meer voelen aangetrokken om mensen te helpen en zijn daar meer maatschappelijk bij betrokken. Landelijk zijn er ruim 343.000 geregistreerde bloeddonoren. Zij doneren jaarlijks iets meer dan 435.000 keer bloed.

Bloed doneren
Voor veel mensen is het leven vanzelfsprekend, ze zijn gezond en kunnen van alles doen, maar niet voor iedereen geldt dit. Er zijn mensen die bloed nodig hebben om te blijven leven of om te genezen. Als je een bloeddonor bent zorg je ervoor dat deze mensen weer een kans hebben om weer echt te leven en er ook van kunnen genieten. Een man mag maximaal 5 keer per jaar bloed doneren en een vrouw mag haar bloed drie keer doneren. Hoe vaak je wordt opgeroepen hangt af van je bloedgroep. Zo is de bloedgroep 0-negatief het vaakst nodig, omdat deze bloedgroep in noodsituaties aan elke patiënt kan worden gegeven. Meer informatie: www.sanquin.nl.

Straat dicht voor bomenkap

OLDENZAAL - De Dr. Ariënsstraat in Oldenzaal gaat even dicht. De straat moet op 19, 20 en 21 juni afgesloten worden in verband met bomenkap.

De komende tijd worden diverse werkzaamheden uitgevoerd aan deze straat, waaronder het vervangen van het huidige gemengde riool voor een nieuw gesplitst riool met aparte buizen voor regenwater en vuil water. Dit plus andere infrastructuur zorgt ervoor dat wateroverlast tot het verleden moet behoren. De straat krijgt ook een nieuwe bovengrondse inrichting. Bij twee informatiebijeenkomsten zijn omwonenden geïnformeerd over de plannen en de bijbehorende werkzaamheden.

Weg ermee
Hoewel groen absoluut bijdraagt aan het fijn wonen in Oldenzaal vielen de bomen in de straat toch wat minder goed in de smaak. Omwonenden hadden namelijk last van de huidige bomen, waarop gekozen is om deze te verwijderen. Na de werkzaamheden worden aan één kant van de straat weer nieuwe bomen geplant.

Kappen
Deze kapwerkzaamheden worden op 18, 20 en 21 juni uitgevoerd. De straat is dan gesloten voor al het verkeer. Dit moet gebruik maken van een omleiding via de aangrenzende straten.

Kavelverkoop Saller 2C in Losser van start op woensdag 26 juni

LOSSER - De verkoop van bouwkavels in de eerste fase van het Losserse bouwplan Saller 2C gaat op 26 juni van start. Kopers zijn dan tussen 10.00 en 12.00 uur van harte welkom in 't Lossers Hoes.

De gemeente stelt regelmatig bouwkavels beschikbaar in de diverse plannen, met altijd een grote interesse. Zeker in de huidige woningmarkt is het voor veel mensen nog aantrekkelijk om niet alleen een woning te kopen, maar deze ook geheel naar wens te laten bouwen. In het nieuwe bouwplan Saller 2C worden in totaal zeven vaste bouwkavels en twee flexibel indeelbare bouwstroken aan de man gebracht. In de stroken ligt alleen de diepte van de bouwkavels vast, de breedte is door kopers zelf te bepalen. Enige voorwaarde is dat er wel een verkoopbare kavel overblijft. De vaste bouwkavels zijn geschikt voor vrijstaande woningen en de bouwstroken zijn zowel geschikt voor vrijstaande- als twee-onder-één-kapwoningen.

Kosten
De bouwkavels liggen tussen de 466 en 854 vierkante meter. Kopers moeten rekenen op een basisprijs vanaf 350 euro inclusief BTW per vierkante meter. De definitieve prijs hangt af van de omvang en ligging van de kavel. Op termijn worden nog meer kavels aangeboden. De gemeente hanteert tegenwoordig ruime reserveringstermijnen en de woning hoeft pas drie jaar na koop van de kavel klaar te zijn. Daarnaast zijn er ontbindende voorwaarden in verband met de verkoop van de eigen woning. De gemeente wil met de ruime voorwaarden zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven om een kavel te kopen op deze plek.

Duurzame wijk
Zoals kopers wellicht al weten is het sinds 1 juli vorig jaar verplicht om nieuwe bouwprojecten gasloos te realiseren, waaronder dus dit bouwplan. Om kopers te informeren over deze ontwikkeling en de mogelijkheden voor duurzaam wonen organiseert de gemeente voor alle belangstellenden op 17 juni een informatiebijeenkomst van 18.30 tot 20.30 uur in 't Lossers Hoes. Iedereen met interesse in een kavel is van harte welkom. Kijk voor meer informatie over het bouwplan op www.losser.nl of neem contact op met Kristel Zissler via k.zissler@losser.nl

Een middag met Sander Aarts

DE LUTTE - 30 juni komt Sander Aarts op Landgoed de Wilmersberg vertellen over zijn leven als teamleider binnen de Special Forces van het Korps Mariniers en als opvolgende pelotonscommandant van M-squadron: de antiterreureenheid.

Sander is gespecialiseerd in het optreden in een dynamische en complexe omgeving, het presteren onder druk en het uitvoeren van speciale operaties. Sander Aarts komt op uitnodiging van Broekhandel Broekhuis, hotel de Wilmersberg en Bibliotheek Oldenzaal vertellen over zijn ervaringen en de lessen van Special Forces. In zijn boek 'Niet te breken' schrijft de best getrainde militair van Nederland over wat hij heeft meegemaakt en wat hij daarvan heeft geleerd. Volgens zeggen had hij de mooiste baan, de ultieme jongensdroom als teamleider bij de Special Forces. Vechten, schieten, duiken, uit vliegtuigen springen, uit onderzeeboten ontsnappen, het lijkt wel een James Bond-film maar dan echt. In zijn boek deelt hij de inzichten die hij heeft opgedaan onder de meest extreme omstandigheden. Sander geeft je waardevolle, toepasbare lessen voor het dagelijkse leven, ondertussen vertelt hij over de bizarre belevenissen die je normaal alleen in films ziet.

Informatie
Aanvang is om 14.30 uur en de zaal opent om 14.00 uur. Na afloop is er ruimte om na te praten, kunt u boeken kopen en laten signeren. Kaarten kosten 10 euro per stuk (inclusief koffie/thee en wat lekkers). Entreekaarten zijn te koop via https://tinyurl.com/SanderAarts, of bij Bibliotheek Oldenzaal, Boekhandel Broekhuis en Hotel de Wilmersberg.

Dinkelland stimuleert VMBO-leerlingen tóch Duits te leren

DINKELLAND - Wie in Denekamp op het dak van z'n huis gaat staan, kan Duitsland zien liggen. Veel Dinkellanders komen wel eens over de grens voor boodschappen, sommigen werken er zelfs. Maar de beheersing van het Duits als taal? Dat blijft vaak nog achter. De gemeente Dinkelland wil dit graag stimuleren bij de jeugd.

het belang van een goede beheersing van het Duits en begrip van de Duitse cultuur is steeds belangrijker. In Twente zitten we immers dicht tegen de grens aan en er is al veel wederzijds toerisme, handel en grensoverschrijdende arbeid. De Duitse taal is on onze grensregio dan ook van groot economisch belang. Veel bedrijven doen zaken met Duitse klanten en leveranciers en Duitsers komen graag naar Dinkelland voor toerisme. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar toe zal nemen.

Goethe-examen
De gemeente wil nu VMBO-leerlingen stimuleren om een Goethe-examen af te leggen; met dit wereldwijde diploma kunnen zij overal hun taalvaardigheid aantonen. Een tweetal docenten van het Twents Carmel College is inmiddels bevoegd om deze examens af te leggen en ook de school zelf investeert in het bevorderen van de Duitse taal. "We willen tweedejaars VMBO-leerlingen, voor wie Duits geen onderdeel uitmaakt van het vakkenpakket van hun profielkeuze, de mogelijkheid bieden om de verworven kennis om te zetten in een diploma.", aldus docente Duits van het TCC, Marieke Dijkers. De gemeente wil bijdragen aan het stimuleren van de Goethe-examens door een belangrijke hindernis weg te nemen: de kosten. De school wil namelijk niet een ouderbijdrage vragen voor de examens, omdat dit als belemmering ervaren wordt. De gemeente verstrekt daarom eenmalig een bijdrage van 5.000 euro aan het TCC in Denekamp; hiermee kunnen de komende twee jaar 35 leerlingen per jaar dit examen afleggen.

Toch een incidentele subsidie voor Lossers NK Klootschieten

LOSSER - De gemeente Losser verstrekt ook een eenmalige subsidie voor het Nederlands Kampioenschap Klootschieten in Beuningen.

Het Losserse college van Burgemeester en Wethouders nam eind april het besluit over de toekenning van ruim 15.000 euro aan incidentele subsidies. Het gaat dan om kleinschalige, vaak eenmalige activiteiten van lokale verenigingen. Zoals gebruikelijk vielen enkelen buiten de boot om uiteenlopende redenen.

Toch subsidie
Na een spoedprocedure ontvangt de Klootschietvereniging Beuningen alsnog een incidentele subsidie van 500 euro. Dit komt ten goede aan de organisatie van het Nederlands Kampioenschap dat op zondag 23 juni plaatsvindt. Ongeveer 250 klootschieters zullen hieraan deelnemen.

Kleine subsidies
De gemeente Losser stelt geld beschikbaar voor activiteiten en initiatieven van inwoners, verenigingen en andere partijen (rechtspersonen), die de leefbaarheid van de gemeenschap bevorderen. Wethouder Harry Nijhuis: "Vorige week ontvingen we nog een aanvraag voor incidentele subsidie van de klootschietvereniging Beuningen. Hiervoor is een spoedprocedure gevolgd. We zijn blij dat we ook deze vereniging nog financieel kunnen ondersteunen." Uiteraard moet wel gezegd worden: het is voor verenigingen verstandig om rekening te houden met de aanvraagtermijnen voor dit soort subsidies om teleurstelling in de toekomst te voorkomen. Kijk voor meer informatie over subsidies op www.losser.nl/Inwoners/Sport_en_cultuur/Subsidies.

Nieuwe eis voor levensloop-bestendig bouwen in Losser

LOSSER - De gemeente Losser neemt als nieuwe eis bij bouwprojecten op dat eventuele nieuwe woningen levensloopbestendig gerealiseerd moeten worden. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft formeel dit besluit genomen.

Het is een gegeven dat inwoners steeds langer zelfstandig wonen. Senioren komen veel minder snel in aanmerking voor een plekje in een woonzorgcentrum. En dit willen ze eigenlijk ook niet; liever worden ze oud in hun eigen, vertrouwde woning.

Levensloopbestendig
Het probleem is alleen dat veel bestaande woningen in Losser nog niet levensloopbestendig zijn. Bij levensloopbestendig bouwen worden al zoveel mogelijk letterlijke en figuurlijke hindernissen weggenomen in een woning. Zo is het bouwen zonder drempels al een belangrijke afweging om een woning ook in de toekomst toegankelijk te houden. De Losserse verplichting is nog relatief beperkt. Concreet betekent dit dat er op de bouwtekening van de te bouwen woninge aangegeven moet worden dat het mogelijk is om een traplift te installeren.

Alles helpt
Wethouder Anja Prins hoopt zo de toekomstige seniore inwoners een goede kans te bieden langer in de eigen woning te kunnen blijven wonen. Ook diverse andere, simpele maatregelen zorgen voor lang zelfstandig en vooral veilig wonen. Het bij de bouw rekening houden met mogelijke plaatsing van een traplift helpt al heel veel. Inwoners kunnen ook zelf veel doen, zoals hun badkamer veiliger maken.

Zo gaat dat met vader en zoon

OLDENZAAL - Met meer dan veertig werkzame jaren in de horeca heeft Gerrit Alink (55) als restaurantkok de nodige kookervaringen opgedaan. Als 15-jarige was hij al in het familiebedrijf te vinden, en het liefst in de keuken. Koken werd zijn passie. Koken, en dan met liefde koken, dat is zijn ding.

De nodige kokservaringen hebben hem geleerd om de basisgedachten vast te doen houden. Vers, voedzaam en voedingsrijk en rekening houden met de seizoenen. Seizoenskok zou je hem kunnen noemen, voorjaar, zomer, herfst en winter vragen om maaltijden die daarbij passen. De wintermaaltijden, stamppotten boerenkool, zuurkool, wortelen en dan zo gekookt zoals onze moeders en grootmoeders dat deden.
Wanneer hij na 23 jaar als kok te hebben gewerkt bij hotel Dinkeloord te Denekamp afscheid neemt, omdat het hotel wordt verkocht, maakt hij een korte omzwerving in Duitsland en keert in 2010 terug naar Oldenzaal. Hij merkt op dat mensen zich geen tijd meer gunnen om goede en voedzame maaltijden zelf te maken. Hij ziet ook dat de eetgewoonten sterk aan het veranderen zijn en ontdekt dat maaltijden aan huis bezorgen een gat in de markt kan zijn. Samen met zijn vrouw Bernette richt hij Alink maaltijden op.
Direct zit de vaart er in, geen instellingen, maar particulieren zijn de vaste klanten waarvoor wordt gekookt. Oud en jong, bejaarden, alleenstaanden, maar ook jonge gezinnen en studenten zijn de afnemers van de dagelijks vers en voedingsrijke maaltijden. Het aantal klanten neemt toe en met meer dan 25 parttime medewerkers, keukenhulpen, inpaksters en bezorgsters is Alink maaltijden niet meer weg te denken uit Oldenzaal en omgeving.
Voor vragen kan er contact worden opgenomen via info@alinkmaaltijden.nl of via telefoonnummer 0541-514965 of 06-53623308.

Maaltijdwinkel
Inmiddels heeft zoon Rik de 'Aan Tafel Maaltijdwinkel' geopend aan de Kloosterstraat 3 te Oldenzaal. Wat vader Gerrit en zoon Rik samen koken kan men bij de Aan Tafel Maaltijdwinkel verorberen of afhalen en meenemen naar huis.
Vader en zoon praten uiteraard samen over koken van de maaltijden en het verkopen ervan. Het gesprek kreeg een wending toen er werd gesproken over de barbecue in de achtertuin. Plots viel bij vader Gerrit het muntje: 'Saus bij de barbecue.
Er moest ergens nog een recept liggen van meer dan 100 jaar terug. De receptuur van deze saus is afkomstig van een oude dame, waarvan men de naam en plaats niet wil noemen. De oude dame is inmiddels overleden en heeft hem het recept nagelaten.
Na wat zoeken is het recept gevonden en is de eerste saus gemaakt en ik mocht proeven; overheerlijk, het maakt de smaakpapillen los, streelt de tong en geeft het verlangen naar meer. Er hangt veel mysterie rond dit sausrecept. Rode saus, zoetig en heerlijk bij de barbecue. Ik proefde ui, paprika, tomaten (geen velletjes) en de rest wilde men aan mij niet kwijt. Met deze saus brengt u eenvoudig uw barbecuegerecht naar een hoger level.
De saus is te koop bij 'Aan tafel Maaltijdwinkel' en kost in een afsluitbaar potje € 4,75.
Contact opnemen met Aan Tafel Maaltijdwinkel kan via info@aantafel-maaltijdwinkel.nl of telefoonnummer 06-22275071.

Tip voor Vaderdag: Koop voor vader of opa een potje Riks barbecue saus voor bij de barbecue.

Foto en tekst
Martin Meijerink

Sensationeel prijzencircus bij Vegter Jeans

ENSCHEDE - Met "Boeren, burgers en buitenlui, komt dat zien. Het sensationele prijzencircus bij Vegter Jeans staat dit weekend te gebeuren", nodigt Vegter Jeans iedereen uit om op vrijdag 14 juni, zaterdag 15 juni en zondag 16 juni te komen profiteren van de vele topaanbiedingen.
Dit weekend kunt u bijvoorbeeld twee Brams Paris of New Star stretch-jeans kopen voor slechts € 60,-. De adviesverkoopprijs is van deze jeans is € 49,95 per stuk. Ook de Twin Life polo's en sweaters met een adviesprijs van € 49,95 kunt u in dit weekend voor € 49,95 per twee mee naar huis nemen. En overhemden met korte mouw inslaan voor de komende zomer is zeker een aanrader. Voor twee stuks betaalt u maar € 39,95.

Verkoophal
De verkoophal van Vegter Jeans is maar liefst 1.000 vierkante meter groot en dat maakt dat u er een ruime sortering broeken en vrijetijdskleding in alle maten kunt vinden. Vegter heeft zelfs de ruimste sortering jeans van Oost-Nederland. En alles wordt altijd tegen de scherpste prijzen aangeboden. Tijdens het Prijzencircus is ook het confectie-atelier gewoon geopend. De bij Vegter gekochte jeans en pantalons kunt u ter plekke gratis op lengte laten maken. Klaar terwijl u wacht.

Lekker extraatje
Op zaterdag en zondag tijdens het Prijzencircus staat er bij Vegter Jeans een barbecue. Alle klanten krijgen gratis saté aangeboden. De scherpe aanbiedingen, de service en het lekkere extraatje maken het zeker de moeite waard om naar het Prijzencircus te komen bij Vegter Jeans aan de Lonnekerbrugstraat 89 in Enschede. Er staat u een warm welkom met koffie te wachten op vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur en zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

EUREGIO-spreekuur

NORDHORN - In Nederland wonen en in Duitsland werken? Voor steeds meer mensen is dat de normaalste zaak van de wereld: zij vertrekken in de ochtend naar hun Duitse werkgever en keren 's avonds weer terug naar hun Nederlandse woonplaats. Voor hen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van regelingen omtrent grensoverschrijdende belastingen, zorgverzekeringen en pensioenen. Het GrensInfoPunt van de EUREGIO staat hen bij met advies.

Wanneer werkgevers en werknemers de stap over de grens gewaagd hebben, ontstaan er vaak veel vragen. 'Ik heb vorig jaar in Nederland en in Duitsland gewerkt, hoe moet ik mijn belastingaangifte nu doen?' Ook pensioenen zorgen voor een hoop vragen: veel Nederlanders hebben in het verleden in Duitsland gewerkt en ontvangen nu een Duits pensioen, of ze willen weten wat zij aan pensioen uit Duitsland kunnen verwachten. Sommige gepensioneerden die met een Nederlands pensioen in Duitsland wonen, werden begin dit jaar geconfronteerd met hogere belastingen op hun Nederlandse pensioenen. En ook een emigratie naar Duitsland brengt een aantal vragen met zich mee. Wat nu? Tijdens een spreekuur op 25 juni 2019 beantwoordt het GrensInfoPunt van de EUREGIO deze en nog veel meer vragen. Niet alleen voormalige en huidige grenspendelaars, maar ook werkgevers kunnen er terecht met al hun vragen over wonen en werken in het buurland. Ook mensen die zijn geïnteresseerd in een baan in Duitsland of naar Duitsland willen emigreren, kunnen hier hun vragen stellen. Tevens zijn er vertegenwoordigers van de Duitse Finanzverwaltung aanwezig.

Kom langs
Het spreekuur duurt van 17.00 uur tot 19.00 uur en vindt plaats in het Kompetenzzentrum NINO Hochbau, Nino Allee 11 in Nordhorn. Bij gebruik van navigatieapparatuur toetst u het adres: Turmstraße 4, 48529 Nordhorn in. De informatie is gratis en onafhankelijk; een afspraak maken is niet nodig. Kijk voor meer informatie ook op: www.grensinfopunt.eu

Rijssen wordt een springkussenfestijn

RIJSSEN - Het centrum van Rijssen verandert op zaterdag 22 juni weer in het jaarlijkse springkussenfestijn.

Het plein aan de Hoge Wal zal tijdelijk worden omgedoopt tot het Koers-Oost plein. Hier heeft het gelijknamige uitzendbureau de leiding over een stormbaan en springkussen. Het plein aan de Schild wordt door InPerson ingericht voor de jongste bezoekers. Verspreid door het hele centrum zijn uitdagende en leuke springkussens en stormbanen te vinden voor de actievelingen onder ons!

Verschillende winkeliers in het centrum doen mee aan dit festijn door bonnetjes weg te geven. Deze zijn in te ruilen voor bijvoorbeeld een verfrissend ijsje of een overheerlijke stroopwafel. Daarnaast is er een warme hap te verkrijgen in de vorm van een loempia of poffertjes. Behalve de bonte verzameling springkussens vind je op het festijn ook een zweefmolen, een rodeo stier, Nerf Arena en de gameruimte op het Intertoys Plein. Bovendien zijn de winkels deze dag geopend tot 21.00 uur en hebben ze speciaal voor deze gelegenheid mooie aanbiedingen. Er zal genoeg te zien en te beleven zijn op het springkussenfestijn!

Night @ Italy

DE LUTTE - De Sint Plechelmus Harmonie organiseert op zaterdag 15 juni van 20.00 tot 23.30 uur de Night @ Italy.

Night @ Italy vindt dit jaar plaats in het Openluchttheater bij de Blokhut, aan het Kerkenbospad 5 in De Lutte. Deze muzikale avond is compleet met overheerlijke Italiaanse hapjes en drankjes. Kaarten zijn voor €10,00 verkrijgbaar bij de VVV in De Lutte en Losser, en bij de leden van de sint Plechelmus Harmonie.

Oltimershow

LOSSER - Rondom de voormalige Steenfabriek 'de Werklust', aan de Smuddeweg 3 te losser, wordt op 16 juni een Oltimershow georganiseerd.

Tijdens deze Oltimershow zijn er onder andere oude tractoren, auto's en vrachtwagens te bewonderen. Daarnaast is er een onderdelenmarkt, een plein waar bezoekers eten en drinken kunnen kopen en een luchtkussen en kinderopvang voor de kinderen. Deze gezellige dag begint 's ochtends om 10.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.oldtimershowlosser.nl

Reizen met het OV

LOSSER - Reizen met het openbaar vervoer is voor veel senioren een grote uitdaging. Op maandag 17 juni staan vrijwilligers tussen 10.00 en 11.30 uur voor u klaar.

Tijdens het inloopspreekuur krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en het in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Meer informatie is te vinden op www.ervaarhetov.nl

Proktovar biedt Linfopress aan

Foto: Photographer: RBNFDZ

HENGELO - Vanaf eind mei biedt Proktovar een nieuwe behandeling aan, waarbij ze gebruikmaken van de Linfopress. De aangename massagegolven op maat zorgen voor drainage, vetverbranding, versteviging, anti-cellulite en ontgifting van de behandelde plek. Tevens is het een veilige, aangename en ontspannende behandeling.

Polikliniek Proktovar is een zelfstandig behandelingcentrum. In de kliniek kunt u worden behandeld voor spataderen, aambeien, darmklachten en rug- en gewrichtsklachten. Het multidisciplinaire team bestaat uit vaatchirurgen, maagdarm-lever chirurgen, een internist en een fleboloog/proctoloog. Proktovar vindt het belangrijk om van de nieuwste medische technieken gebruik te maken en bieden daarom vanaf eind mei behandelingen aan met de Linfopress.

Doeleinden
Het is klinisch en wetenschappelijk bewezen dat deze techniek uiterst geschikt is voor medische en esthetische behandelingen. De behandeling is geschikt voor meerdere doeleinden: vermindering cellulitis, een strakkere huid, het afnemen van centimeters in de omvang, minder zware en pijnlijke benen, minder last van spataderen en de afvalstoffen worden beter afgevoerd.

Werking
De lichaamsmassage met de Linfopress verbetert de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor het vocht in het lichaam zal verminderen en de afvalstoffen worden afgevoerd. Bij spijsverteringsproblemen zorgt de Linfopress voor een gezonde stimulatie van de darmbeweging en voor een efficiëntere afvoer van afvalstoffen. Hierdoor zal uw weerstand worden verhoogd en zult u sneller afvallen. Tevens zullen spierkrampen worden verminderd en is het zelfs mogelijk dat het verdwijnt. Na de behandelingen zult u merken dat uw huid er beter uit gaat zien en beter aan zal voelen.

Meer informatie
Maak snel een afspraak bij Proktovar voor een behandeling met de Linfopress. Proktovar is gevestigd aan de Demmersweg 66 in Hengelo. Voor meer informatie kunt u terecht op www.proktovar.nl of telefonisch contact opnemen 074-3764408.

Het is tijd voor hooikoorts

TWENTE - Het voorjaar is in volle gang. Het stuifmeel dwarrelt weer door de lucht en verspreidt zich weer overal. En dat betekent voor velen weer tranende en jeukende ogen, niesbuien, ontstoken slijmvliezen en een loopneus, oftewel hooikoorts.

Hooikoorts is een ongewenste reactie van het lichaam waarbij het immuunsysteem reageert met het aanmaken van de stof histamine op een in feite ongevaarlijke stof van buitenaf. Hier kan men denken aan gras- en boompollen, kruiden, bloemen en granen. Wanneer de "indringer" sterker wordt, reageert het lichaam ook sterker.

Invloed
Er is een erfelijke factor voor het krijgen van hooikoorts. Ook de klimaatverandering heeft invloed op hooikoortspatiënten. Door de opwarming van de aarde komt alles eerder tot groei en bloei en houden hooikoortsklachten langer aan.

Relatie met voeding
Er is een verband tussen hooikoorts en voedingsallergie. Bepaalde eiwitten in het stuifmeel van berken en gras komen voor in onze voeding. Dit kan een andere allergische reactie veroorzaken naast de hooikoorts. Sommige groente, fruitsoorten, noten en kruiden kunnen hooikoorts patiënten beter laten staan om verder allergische reacties te voorkomen.

Planten
Het plezier van in de tuin zitten kan worden bedorven door hooikoorts. Bij het inrichten van de tuin is het belangrijk om daar rekening mee te houden en te kiezen voor beplanting waarvan de pollen en stuifmeel geen allergische reactie veroorzaken. Een plant die vaak voor problemen zorgt, is de Alsemambrosia. Die wordt niet voor niets de hooikoorts plant genoemd. Vaak worden ook de zaden van deze plant gebruikt voor vetbollen en voer voor vogels. Beperk verder de groei van onkruid en houd het gras kort.

Gaat u met een gerust hart op vakantie?

ENSCHEDE - Heeft u een thuiswonend familielid op leeftijd? Dan herkent u misschien wel het dubbele gevoel wanneer u op vakantie gaat. U maakt zich zorgen om uw vader of moeder maar tegelijkertijd heeft u zelf ook behoefte aan even wat tijd voor uzelf.

Vanuit Home Instead Thuisservice Enschede zien wij geregeld kinderen van thuiswonende senioren die zich zorgen maken om de gemoedtoestand van hun geliefde vader of moeder. Hoewel de meeste senioren zelf zorg kunnen dragen voor heel veel zaken biedt een helpende hand van een familielid vaak net de nodige ondersteuning. Denk aan het doen van een aantal boodschappen, hulp bij het opstaan of die gezellige kop koffie om de eenzaamheid te doorbreken. Kortom, samen is altijd prettiger dan alleen.

Passende oplossing
Vanuit Home Instead Thuisservice zorgen we altijd voor een passende oplossing waarbij de 'klik' tussen senior en CAREGiver centraal staat. Zodat u met een gerust hart wat meer tijd voor uzelf kunt nemen wanneer dat nodig is.

Contact
Benieuwd naar wat we in uw situatie kunnen betekenen? We komen graag met u in contact. U kunt ons bereiken op: (053) 30 30 122 of mail naar: info.enschede@homeinstead.nl.

Bij ons gaat het om u!

Dr. Don over veilige Botoxbehandelingen

HENGELO - Over Botox bestaan veel onwaarheden. Het beeld dat is ontstaan over Botox en de werkelijkheid liggen echter ver uit elkaar. Ik vind het belangrijk om u goed te informeren over Botox en zet daarom enkele misvattingen op een rijtje.

Botox is blijvend
Botox is geen blijvende oplossing tegen rimpels en kraaienpootjes. Na een aantal maanden wordt de Botox afgebroken door het lichaam en is de kans groot dat de rimpels weer terugkomen. Natuurlijk is het daarna weer mogelijk om opnieuw Botox te gebruiken. Dit maakt Botox een tijdelijke, maar goede oplossing tegen rimpels.
Botox werkt direct
Voor wie hoopt dat het resultaat van Botox al direct zichtbaar is: dit is helaas niet zo. Na een botoxbehandeling duurt het 1 tot 3 dagen voordat de Botox werkt. Verwacht daarom niet na 1 dag een strak en jong gezicht.

Behandeling duurt lang
Een botoxbehandeling klinkt misschien eng als u er geen ervaring mee heeft. Gelukkig is een botoxbehandeling binnen 20-30 minuten veilig uitgevoerd.

Uw expressie verdwijnt
Wanneer Botox op een verkeerde manier wordt geïnjecteerd, kan dit ten kosten gaan van uw gezichtsuitdrukking. Bij Clinique Dr. Don werken alleen professionals die goed opgeleid zijn in het aanbrengen van Botox op een natuurlijke en juiste manier.

Botox en fillers zijn gelijk
Vaak wordt gedacht dat Botox en fillers hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Botox en fillers hebben wel overeenkomsten, omdat ze beiden rimpels tegengaan. Botox zorgt ervoor dat de spier die de rimpel veroorzaakt verslapt en de rimpel verdwijnt. Fillers zorgen voor meer volume en vullen de rimpel.

Wilt u meer informatie over een veilige botoxbehandeling. Bel voor een eerlijk en kundig advies: 074-303 0250

Clinique dr. Don