Hart van Oldenzaal

15 maart 2019

Hart van Oldenzaal 15 maart 2019


Hoe ziet sportcentrum Vondersweijde er straks uit?

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft een belangrijke stap gezet voor de realisatie van het vernieuwde sportcomplex Vondersweijde. De opdracht voor het ontwerpen van de revitalisatie is gegund aan AGS Architects.

Er moet nog veel werk verricht worden voor de burgemeester uiteindelijk een lintje door kan knippen voor heropening. De ontwerpfase op zich zal zeker enkele maanden in beslag nemen. Het ontwerpteam gaat een voorlopig ontwerp uitwerken, wat tot stand komt met grote betrokkenheid van alle gebruikers. De afgelopen tijd werd het gebruikerspanel al actief betrokken bij de toekomstplannen voor Vondersweijde.

Het team
AGS Architects was de winnende partij bij de Europese aanbesteding die de gemeente uitschreef. In totaal deden drie partijen een inschrijving. AGS won de opgave, doordat zij naast de visie voor een ontwerp ook al actief meedenken over de toekomstige exploitatie. Een mooi totaalplaatje dus. Het team bestaat naast een architect ook uit technisch adviseurs van Lievense die zich buigen over de constructie van het pand, DWA voor de zwembadinstallaties en DGMR voor bouwfysica en brandveiligheid. Er komt namelijk nogal wat kijken bij een opdracht van deze omvang en complexiteit. Dit specifieke team werkte al met meer projecten samen bij elkaar, waardoor de gemeente dus kiest voor een ervaren partij.

Toekomstbestendig
Het uiteindelijke sportcomplex moet een duurzaam en toekomstbestendig geheel zijn. Het is geen totale nieuwbouw; bestaande structuren worden wel aangepast, het gebouw krijgt een complete facelift en vrijwel ieder aspect krijgt onderhoud en verduurzaming. Het is geen geheim dat Vondersweijde dit ook sterk kan gebruiken; de faciliteiten waren aan verval onderhevig en de kosten stegen alsmaar door. De afgelopen jaren werd gekeken naar diverse scenario's, waarbij ook sloop en totale nieuwbouw overwogen werd. Het bad is in beheer van de gemeente; het overdragen van exploitatie aan een commerciële partij bleek onhaalbaar aangezien er gezien de staat grote investeringen nodig zijn.

Jongeren: laat je vaccineren!

OLDENZAAL - De GGD Twente is volop bezig met het vaccineren van jongeren tegen de gevreesde meningokokkenziekte. Komende dinsdag 19 maart zijn de Oldenzaalse jongeren aan de beurt.

Alle jongeren, geboren in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004, uit de gemeente Oldenzaal hebben een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM en GGD Twente jongeren uit deze vaccinatie te halen. In gemeente Oldenzaal gaat het om 952 jongeren. Op dinsdag 19 maart kunnen deze jongeren tussen 15.00 en 20.00 uur in Oldenzaal (locatie Sportcentrum Vondersweijde) hun vaccinatie halen voor de meningokokkenziekte. De reden voor deze extra vaccinatie is een toenemend aantal besmettingen met meningokokkentype W sinds 2015. In mei en juni ontvangen jongeren geboren in 2003 en 2005 een uitnodiging voor de prik tegen meningokokkenziekte.

Wat is het?
Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie verspreidt zich door de lucht, via druppeltjes vocht (bijv. bij hoesten, niezen of zoenen door een besmette persoon). Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken

Vaccinatie voor jongeren
De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van jongeren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen. In 2018 zijn alle jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 al opgeroepen om de vaccinatie tegen meningokokkenziekte te halen. In Twente heeft 90,4% van deze jongeren de prik tegen meningokokkenziekte gehaald. Kijk ook op: www.deelditnietmetjevrienden.nl voor meer informatie.

Jaargang: 5 • Nr 205• Wk 11

Primeur bij Stegeman Hoortechniek

RIJSSEN - Stegeman Hoortechniek is een echt familiebedrijf dat al sinds 1878 bestaat en afgelopen jaar alweer 60 jaar actief is in de hoorzorg. Monique du Mez vertegenwoordigt alweer de vijfde generatie binnen het bedrijf.

Hoortoestel-fabrikant Bernafon gunt Stegeman Hoortechniek dan ook een mooie primeur! Bernafon is een merk dat hoortoestellen uitbrengt op grond van nieuwe technieken. Stegeman Hoortechniek mag die als eerste in Nederland introduceren. "Wij hebben de primeur", zegt Monique.

High-tech
De hoortoestellen van Bernafon zijn digitaal. Het zijn als het ware minicomputers die bestaan uit een microfoontje, een geluidsfilter, een versterker en een luidsprekertje. De audiciens van Stegeman Hoortechniek stellen het hoortoestel in aan de hand van uw audiogram/gehoorverlies. Belangstellenden zijn welkom om de hoortoestellen van Bernafon tijdens de open dag uit te proberen. "We vragen wel om u hiervoor van te voren aan te melden, zodat we u in kunnen plannen voor een hooronderzoek", zegt Monique. Voor dat uitgebreide hooronderzoek trekken de audiciens van Stegeman Hoortechniek anderhalf uur uit. Zij meten uw gehoor en spraakverstaanbaarheid in een geluidsarme cabine. 'Ook meten wij de bewegelijkheid en werking van uw trommelvlies en maken wij foto's van uw gehoorgang en trommelvlies', voegt Yvonne daar aan toe.

Uitstekend resultaat
Het gaat er bij Stegeman Hoortechniek dus heel anders aan toe dan de vele reclamespotjes op televisie doen vermoeden. "Het is niet mogelijk om na het laten horen van een paar piepjes een hoortoestel aan te raden", benadrukt Monique. "Wij gaan uitsluitend voor kwaliteit en dat betekent wel dat klanten vaak wat duurder uit zijn en het eventueel niet via de zorgverzekering vergoed krijgen. Deze zorgkosten aftrekken van de belasting kan vaak wel. En dat is soms nog meer dan de vergoeding van de zorgverzekering!" De open dagen zijn op dinsdag 26 maart in Rijssen en donderdag 28 maart in Hardenberg.

Column

Pa

Het is een grauwe zondagmiddag en je kunt het beste in bed blijven of als dat niet kan, dichtbij de kachel een boekje gaan zitten lezen. Het is rustig, meestal gaat hier de hele dag de telefoon, maar blijkbaar heeft ook daar niemand trek in. Gelukkig hoef ik niet naar buiten, of naar school, waar je op zo'n regendag kletsnat aankwam en de hele dag uitwasemde. De klamme, vochtige gangen met de natte kleren aan haakjes of op de grond. Regenkleding was ook niks; werd je nat van het zweet, dat niet weg kon door het dikke pak dat je aan had.


De geur van natte mensen in een volle bus of trein en dat je tegen een natte wildvreemde werd gedrukt. Wat een heerlijkheid, toen je een rijbewijs had en je de auto van pa mocht gebruiken bij slecht weer. Hij had zelf geen rijbewijs, maar kocht een donkergroene Simca 1000 voor familiegebruik. Na een jaar kwamen de eerste roestplekjes. Ging je zondagmiddags een eindje met hem rijden, hield zijn pet op in de auto. "Hier stond het huisje van IJe Wiekstra, die vier agenten doodschoot." "Hier woonde Pier Nobach, het beest van Doezum. Schoot Pera vlak voor het eind van de oorlog in de voordeur neer." "Het bedrijf van Douwe Boersma, de vrachtrijder waarmee ik naar Leeuwarden reed naar de markt." "Die boer heeft mij verneukt met een guste koe maar hij heeft het dubbel terugbetaald." Langs de melkfabrieken in Doezum, Gerkesklooster en Grijpskerk die steeds groter werden en steeds verder weg kwamen te staan, totdat de boeren verplicht werden melktanks te gebruiken. De doodsteek voor velen.


Maar de school was ook meester Van der Zee, die de aanwijsstok op de rug van de zoon van de kapper in klas 5 doormidden sloeg en toen zelf de klas uitliep. Hij gooide de houten krijtborstel naar je als je zat te kletsen. Moest je de borstel naar hem terugbrengen, waar hij met een zogenaamd rietje op je open handpalmen sloeg. Trok je je handen weg, dan kon je beter de klas uit vluchten en voor je leven rennen. Was bij de marine geweest. Kinderen kregen van de ouders nog eens op de kop: "Je zult het er wel naar gemaakt hebben." De leraar was heilig. Hoofd van de school was meester Strating. Ik heb met een kleinzoon van hem gewerkt in Flevoland.

De trots van mijn vader was zijn dik bos haar met een grote, zwart-grijze kuif, die op zijn plaats werd gehouden met een lik Brylcreem. Mijn vader kocht en verkocht vee op de markten in Groningen (dinsdag) en Leeuwarden (vrijdag). Een enkele keer mocht ik mee. Kreeg in Leeuwarden een trap van een pony tegen mijn knie. Hij was gek op Margriet, met zijn tweetjes hadden ze de grootste lol bij het sauzen. Buiten is de zachte regen opgehouden. Het regent nu hard.

Inschrijving Lekker Fit Losser geopend

LOSSER - Hoe krijgen we kinderen en jongeren meer aan het sporten? Beweging is goed voor de gezondheid, maar het is zeker niet vanzelfsprekend dat kinderen sporten. Daarom is ook in Losser een sportstimuleringsproject opgezet. Kinderen kunnen zich nu aanmelden voor de nieuwe ronde van Lekker Fit Losser.

Het project bestaat al een tijdje, met goede resultaten. Ook in Oldenzaal heeft men al succes, hier met het project BoesCoolFit. De opzet is simpel: kinderen van de basisschoolleeftijd in Losser kunnen één sport een tijdje uitproberen. Er zijn in totaal twintig sporten om uit te kiezen. Een mooi breed aanbod, zodat er voor iedereen wel een passende sport te proberen is. Het is ook een mooie manier voor kinderen die al wel sporten om eens vrijblijvend te proeven aan een andere sport. Inschrijven kan nog via www.lekkerfitlosser.nl

Mariaschool wint verkeersquiz

LOSSER - De Mariaschool uit Beuningen heeft afgelopen week de Grote Verkeersquiz Losser 2019 gewonnen.

Alle Losserse scholen namen aanvankelijk deel aan voorrondes. Acht scholen mochten meespelen in de halve finale. Van elke school speelden de twee leerlingen met de meeste verkeerskennis mee; de overige leerlingen moedigden hen aan. Uiteindelijk had het duo Yvette en Sil van de Mariachool in Beuningen de meeste kennis. Zij mochten dan ook de beker in ontvangst nemen uit handen van wethouder Anja Prins. De Pax Christi school werd tweede, gevolgd door de Martinusschool op de derde plaats. Naast de prijs voor de winnende school was er ook een prijs voor het mooiste spandoek van de aanmoedigende leerlingen. Deze prijs ging naar De Verrekijker. De gemeente Losser is blij dat de scholen en leerlingen zo enthousiast deelnemen aan dit soort projecten. Verkeerseducatie op de basisschool is namelijk een belangrijk speerpunt voor de gemeente. Kinderen lopen helaas een groter risico in het verkeer. Zo kunnen zij ook beter voorbereid worden op de overstap naar het voortgezet onderwijs, waar ze vaak verder moeten fietsen naar een school.

Nieuwe vocal groups starten in Overdinkel

OVERDINKEL - Lekker zingen, dat is sowieso al het mooiste dat er is. Maar samen zingen is helemààl te gek! Vindt jij zingen leuk en wil jij een uurtje gezamenlijk muziek maken? Meld je dan aan voor de nieuwe Vocal Group voor zangers en zangeressen vanaf 16 jaar.

Maandag 1 april starten er twee nieuwe vocal groups onder leiding van Monique Kokkeler bij voldoende aanmeldingen. De eerste groep (vanaf 16 jaar) komt bijeen van 18.30 tot 19.30 uur, de tweede van 19.30 tot 20.30 uur. De wekelijke repetities zijn in het Kulturhus 't Trefhus in Overdinkel op de maandagavond. Het repertoire bestaat uit pop, rock, musical, Nederlandstalige muziek en ballads. De zanggroepen werken aan meerstemmigheid maar ook het solo zingen komt aan bod. Ook zullen ze werken aan zangtechniek en podiumpresentatie. ?Doe je mee? Stuur een mailtje naar info@moniquekokkeler.nl http://moniquekokkeler.nl/vocal-group-overdinkel

Hoe drokker a'j zeent;
hoe sneller 't leawen geet.

Maandag 18 maart 10:00 uur

Het CDA ziet geen afval, maar grondstoffen en energie!

TWENTE - Komende week valt er veel te kiezen; op woensdag 20 maart mogen we naar de stembus voor het Algemeen Bestuur van het Waterschap Vechtstromen, evenals de Provinciale Staten.

Het Waterschap Vechtstromen zet zich in brede zin in voor voldoende en veilig water, met oog voor mens en natuur. Zo zuiveren zij rioolwater en zorgen ervoor dat de gevolgen van te veel of te weinig water voor mens en natuur beperkt blijven. Het CDA zet in haar verkiezingsprogramma sterk in op duurzaam waterbeheer. Dit gaat echter om veel meer dan alleen voldoende water vasthouden bij droogte en overlast bij te veel water voorkomen. Ook het water zelf biedt mooie kansen. Zo is het dankzij nieuwe technieken steeds beter mogelijk om grondstoffen terug te winnen uit afvalwater. Er gaat nu nog veel verloren; zoals fosfaat, stikstof, bio-plastic en cellulose uit toiletpapier. Grondstoffen die hergebruikt kunnen worden voor nieuwe producten.

Foute benaming
"Afvalwater bestaat eigenlijk niet", zo benadrukt José Seijger, huidig Algemeen Bestuurslid van het Waterschap Vechtstromen en kandidaat voor het CDA. "We halen steeds meer van deze grondstoffen uit het water. Daarnaast gebruiken we zuiveringsslib als energiebron bij de Energiefabriek in Hengelo en Twents bermmaaisel langs ons water wordt al ingezet als bodemverbeteraar. Dankzij nieuwe innovaties is er nog véél meer mogelijk de komende jaren." Het CDA ziet dan ook veel mogelijkheden om de rol van het Waterschap als energie- en gronstofleverancier te versterken. Er zijn echter nog wel praktische barrières, zoals hinderende wet- en regelgeving voor gebruik van teruggewonnen producten, wat zeker teruggedrongen moet worden.

Samenwerking
Het zuiveren van water en terugwinnen van grondstoffen vergt ook steeds meer samenwerking met andere organisaties. Zo zijn kennis- en onderwijsinstellingen actief bezig met nieuwe innovaties. Tegelijk is ook samenwerking met de industrie steeds belangrijker. De vraag naar water neemt nog steeds toe; niet alleen bij agrariërs en traditionele industrie, maar ook in nieuwe bedrijvigheid zoals voor koeling van grote data-centers.

Betaalbaarheid
Dat dit alles grotere investeringen vergt moge duidelijk zijn. Het Waterschap Vechtstromen heeft veel taken en beperkte budgetten. Het doelmatig besteden van geld voor investeringen is dan ook een belangrijk speerpunt. Het terugwinnen van de grondstoffen en energie zou hierin positief bij kunnen dragen; inkomsten die weer terug kunnen vloeien naar verdere duurzame investeringen. Het CDA wil in ieder geval voorkomen dat de burger alle lasten moet dragen; tariefstijgingen moeten beperkt blijven. Door werk van het Waterschap in te passen bij grotere projecten moet een verdere kostenbesparing gerealiseerd worden. Zo kan het Waterschap Vechtstromen méér doen met onze gemeenschappelijke euro's.

Meer informatie
Het CDA laat u graag kennismaken met het uitgebreide verkiezingsprogramma. Kijk voor meer informatie over de speerpunten, kandidaten en meer op de website: www.cda.nl/overijssel. Kijk ook op Facebook: José Seijger of op Twitter: @jseijger. José Seijger hoopt uiteraard dat u op haar stemt komende week, zodat zij en de andere kandidaten door kunnen met dit belangrijke werk, voor nu én later.

De moeder van Els

OLDENZAAL - Mijn eerste ontmoeting met Els Olde Monnickhoff was in ons Stadstheater de Bond waar ze als vrijwilligster activiteiten verricht. We kwamen al snel met elkaar in gesprek.

Ons beide aandachtsveld, was en zijn nog steeds de verhalen over de oorlogsjaren 1940-1945 en wat zich toen in Oldenzaal heeft afgespeeld. Naast ons zijn ook veel andere Oldenzalers geïnteresseerd in de verhalen die er zijn. We kunnen de jongere generatie er zo ook op wijzen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Verhalen
Ik wilde natuurlijk ook graag de verhalen lezen en horen die door haar moeder opgeschreven zijn; op aandringen van haar man Frans. Deze geven een mooie inkijk in het leven van deze verzetsvrouw in de oorlogsjaren. Ik ben geroerd geraakt door het verhaal van haar moeder, Mieke Borghuis die destijds woonde aan de Scholtendijk in Oldenzaal. Ik was de mening toegedaan dat er weinig of geen verzet is geweest in Oldenzaal tijdens de oorlogsjaren. Maar na het verhaal dat Els mij vertelde over haar moeder, ben ik tot ander inzicht gekomen. Lange tijd was mijn gedachtengang dat er geen verzet was geweest in Oldenzaal. Immers wij hebben de Joden en Sinti die destijds in Oldenzaal leefden zo maar laten gaan. Nu blijkt uit het verhaal dat na de oorlog door haar moeder Mieke Borghuis is opgeschreven, dat er wel degelijk verzet is gepleegd en dat de ondergrondse in Oldenzaal wel actief was.

Feestelijk vieren
De oorlogsjaren 1940-1945 en de Bevrijding van Oldenzaal op 2 april 1945 zullen volgend jaar hopelijk feestelijk worden gevierd en herdacht. De verhalen van nog levende Oldenzalers en de verhalen die door de kinderen zijn opgeschreven zullen mogelijk worden samengevat en gebundeld in een uitgave die op 2 april 2020 zal verschijnen, ook het verhaal van de moeder van Els. Nu is het tijd om u inwoners van Oldenzaal, jong en oud, in de gelegenheid te stellen om het verhaal van de moeder van Els uit haar eigen mond te aanhoren. Dinsdag 26 maart van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek te Oldenzaal Ganzenmarkt 11, vertelt Els het verhaal. De bibliotheek biedt maximaal 100 zitplaatsen dus vroegtijdig reserveren is gewenst.

Foto en tekst
Martin Meijerink

Open Reizenbeurs Twentse Caravan Club

AMBT DELDEN - Nederlanders zijn ware kampeer-fanaten. Lekker op pad met de 'sleurhut' in binnen- en buitenland. Niet verrassend kent Twente dan ook zijn eigen Twentse Caravan Club. Op dinsdag 2 april houdt de TCC haar open reizenbeurs voor het najaar 2019 van 11.00 uur tot 15.00 uur in restaurant "t Hoogspel", Bornsestraat 1. 7495 VL Ambt Delden. Een perfecte gelegenheid om u te oriënteren op de mogelijke reizen dit jaar.

De open reizenbeurs is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft om met de Twentse Caravan Club op reis te gaan. De Twentse Caravan Club organiseert reizen voor haar leden in het voor- en naseizoen. De reiscommissie en de reisbegeleiding bereiden de reizen geheel voor en bespreken vooraf de campings die tijdens de reis aangedaan worden. De kosten voor de reis zijn vooraf bekend en gaan uitsluitend over de bruto overnachtingsprijs per equipe. Vaak worden er door de reisbegeleiding nog enkele leuke groepsactiviteiten georganiseerd U bent vrij om de tijd op de camping zelf in te vullen.

Programma
Voor het najaar van 2019 staan de volgende reizen gepland: Zo kunt u vanaf 31 augustus een 23-daagse reis maken naar de Bodensee in Duitsland, een 22-daagse wandelreis in Oostenrijk, een 26-daagse rondreis door Nederland of een 25-daagse rondreis door bourgondisch Frankrijk. Voor deze reizen krijgt u als deelnemer altijd een reis- en routeboek. Hierin is veel informatie te vinden, zodat u niet meer alles zelf hoeft uit te zoeken.

Meer informatie
Voor meer informatie over kunt u de website van de Twentse Caravan Club bezoeken op www.twentsecaravanclub.nl of je kunt inlichtingen inwinnen bij het secretariaat.

Toernooi FCT Voetbalacademie

ENSCHEDE - Zaterdag organiseerde de FC Twente Voetbalacademie een voetbaltoernooi op het Trainingscentrum in Hengelo. De deelnemende clubs, PEC Zwolle, Almere City FC, Sparta Rotterdam en FC Twente, namen niet met hun vaste teams deel. De indeling gebeurde niet naar de werkelijke leeftijd van de spelers, maar er wordt gekeken naar de biologische leeftijd.

Spelers van FC Twente onder 13 tot en met onder 16 werden door middel van een rekensom, er wordt gekeken naar staan-lengte, zit-lengte, gewicht en geboortedatum, in een team gedeeld van spelers met dezelfde biologische leeftijd. Dat betekent dat spelers van Onder 13 bij spelers van Onder 16, of deels nog Onder 17, ingedeeld konden worden. "Dit geeft een heel andere dynamiek", weet Rob Boudrie, Manager Opleidingen. De Voetbalacademie kijkt sinds twee jaar naar de biologische leeftijden. Teams trainen regelmatig in andere samenstellingen en iedere maand wordt de biologische leeftijd van de jeugdspelers gemeten. Boudrie: "Binnen de Voetbalacademie trainen we op maandag en dinsdag op biologische leeftijd, waarbij ook de trainers rouleren. Richting de wedstrijden trainen de teams op donderdag en vrijdag in hun vaste samenstelling."

Renaissance

OLDENZAAL - Mathilde Santing staat op 21 maart in Stadstheater De Bond met Renaissance.

Ze heeft al een indrukwekkende carrière achter de rug en heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept. De verwachtingen zijn dus hoog, maar ze zal u zeker niet teleurstellen met Renaissance. Kaarten voor dit concert zijn vanaf € 19,- te bestellen via www.stadstheaterdebond.nl.

Winterrondleiding Huis Singraven

DENEKAMP - Op 16, 23 en 30 maart om 14.00 uur zijn de laatste winterrondleidingen bij Huis Singraven.

De rondleiding van ongeveer 1,5 uur is onder leiding van een ervaren gids. Deze zal u de waardevolle kunst-, antiek en meubelcollectie van Huis Singraven laten zien. De toegangsprijs bedraagt € 8,- en kaarten zijn te koop bij Landgoedwinkel aan de Dinkel tegenover restaurant de Watermolen.

Palthe Huis bij kaarslicht

OLDENZAAL - Het huis van de familie Palthe beleven zoals het ook in de 18e eeuw was, kan op 17 en 22 maart van 20.00 tot 21.30 uur.

Het huis aan de Marktstraat werd tot het begin van de 20e eeuw bewoond door de familie Palthe. Daarna werd het een museum. Met "Ontdek het Palthe Huis bij kaarslicht", krijgt u een kijkje in het leven van lang geleden, toen er nog geen elektriciteit was. Ook tijdens deze rondleiding geen elektrische verlichting. Kosten per persoon zijn € 8,50. Aanmelden kan via info@palthehuis.nl of 0541 513 482.

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!

Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?

Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk voor meer informatie ook op de website: www.cliniquedokterdon.nl

Aixam introduceert eerste brommobiel-SUV

ENSCHEDE - Bij brommobiel-specialist Auto ter Riet in Enschede staat sinds kort de nieuwe Aixam Crossover SUV.

De Crossover heeft niet alleen een stoere uitstraling, maar ook een hoge instap. Dit model is 50 mm hoger dan de andere Aixam-modellen. Kunststof omlijsting van de spatborden rondom en grijze beschermkappen op de voor- en achterbumper maken dan ook de SUV-look compleet. Het dashboard is voorzien van duidelijke TFT-techniek en daardoor duidelijk leesbaar. De hoge zit zorgt voor meer zicht op de weg en een gemakkelijke instap. Leverbaar in 7 kleuren waaronder de kleur saffier blauw metallic. De aandrijving is altijd met automaat. Kopers kunnen ook kiezen uit diverse opties, zoals een anti-blokkeer remsysteem en een achteruitrijcamera.

Zonder autorijbewijs
Voor het rijden in een brommobiel heeft u geen autorijbewijs nodig. Wel is het AM rijbewijs verplicht. Deze kan met een verlopen rijbewijs B(E) zonder (medische) keuring of examen verlengd worden. De minimum leeftijd is 16 jaar.

Private lease
Private lease is de laatste jaren in opmars en ook een Aixam kan men private leasen. De prijzen hiervoor beginnen bij 349 euro per maand en de Crossover met achteruitrijcamera kost 410 euro per maand inclusief verzekering op basis van 24 maand. Kijk voor meer informatie op: www.aixamtente.nl of www.autoterriet.nl. Of kom langs aan de Daalweg 56, 7535 CE in Enschede. Bel voor informatie met: 053-432 34 34.

EHBO Denekamp doet mee met Rabo clubkascampagne

DENEKAMP - De EHBO-vereniging Denekamp en omstreken doet mee aan de Rabobank Clubkas Campagne die dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden door de Rabobank Twente Oost. Deze stelt dit jaar maar liefst 125.000 euro beschikbaar voor de Rabo Clubkas Campagne, die de klanten van de Rabobank mogen verdelen over de deelnemende clubs.

Alle klanten (vanaf 12 jaar) van de Rabobank Twente Oost ontvangen voor de stemperiode per post of e-mail een unieke code waarmee ze kunnen stemmen. Van dinsdag 19 maart tot en met zondag 7 april 2019 kunnen zij via een stemsite hun stem uitbrengen op de verenigingen en of stichtingen die zij een warm hart toe dragen. Deze stemmen zijn geld waard. De bekendmaking van de uitslag van de Rabobank Clubkas Campagne vind op 18 april plaats.

EHBO
De EHBO-vereniging van Denekamp kan het geld goed gebruiken voor diverse doelen. Zo willen zij een nieuwe Automatische Externe Defibrillator aanschaffen die voldoet aan de allernieuwste richtlijnen. Deze zal dan ingezet worden bij 35 evenementen die jaarlijks plaatsvinden in het werkgebied. Dit draagt bij aan een stukje veiligheid voor deelnemers en publiek. Hoe meer stemmen op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt. Kom in actie en steun de EHBO via de Rabobank Clubkas Campagne. Stem tussen 19 maart en 7 april; het bestuur is u alvast dankbaar voor uw steun!

Ethan Johns with the Black Eyed Dogs

OLDENZAAL - Op 20 maart is Ethan Johns with the Black Eyed Dogs in Oldenzaal en dat betekent genieten.

Het album dat Ethan Johns with the Black Eyed Dogs als laatste hebben uitgebracht, Anamnesis, is een verhaal op zich. De muziekstukken gaan 'Beatlelesk' in elkaar over en het album is ook zijn er nummers geïnspireerd op obscuur materiaal zoals de alchemistische bruiloft van Christiaan Rozenkruis. De muziek die zal klinken is verder te typeren als country rock met Engelse folk invloeden. Het concert is bij Semper Crescendo aan de Wilhelminastraat 29b op 20 maart om 20.30 uur. Kaarten in de voorverkoop kosten € 12,50 en zijn onder andere verkrijgbaar via www.cobblestone.nl.

Koffieconcert Voices in Four

DENEKAMP - Op 17 maart wordt er bij Museum Huize Keizer een koffieconcert gegeven door Voices in Four.

De vier vrienden Ramon Gerfen, Jan van Zutphen, Raoul Severin en Erwin Bredschneijder vormen samen Voices in Four. Ze brengen bestaande arrangementen ten gehore, maar ook eigen bewerkingen van bekende liedjes. Het concert is op 17 maart om 11.30 uur bij Museum Huize Keizer aan het Kerkplein 2. De toegang is gratis, maar vrije gift na afloop van het concert is van harte welkom.

Huiskamerconcert

ROSSUM - Vocaal Ensemble De Potters geeft een concert bij Erve Fakkert op 21 maart.

Vocaal Ensemble De Potters is een Oldenzaalse zangtheatergroep dat al meer dan 25 jaar bestaat. Ze hebben geen voorkeur voor een bepaalde stijl; alles van klassiek tot modern en diverse talen komt voorbij tijdens het concert. Het concert bijwonen kan na reservering via info@erve-fakkert.nl of telefonisch via 0541-625 789.

CuSo55+ lezing

LOSSER - Bij CuSo55+ geeft Cees van Zutphen een lezing over De Passionsmuziek in de 17e eeuw.

De lezing voor 55-plussers over de Mattheuspassion van Johann Sebastion Bach wordt op 26 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur gegeven bij Cultureel park Erve Kraesgenberg aan de Bookholtlaan 25. Iedereen is welkom deze middag en de entree bedraagt € 5,-.

Scholenbasketball bij Jolly Jumpers

TUBBERGEN - Zaterdag 20 april van 9.30 uur tot 14:00 uur organiseert basketbalvereniging Jolly Jumpers het scholenbasketbaltoernooi. Dit toernooi wordt gespeeld in Sportcentrum De Vlaskoel te Tubbergen. Alle jongens en meisjes uit de groepen 3 en 4 worden uitgenodigd om aan het toernooi deel te nemen.

De basketbalvereniging wil kinderen op een leuke, gezellige en vooral sportieve manier kennis laten maken met de basketbalsport. De ervaring uit voorgaande jaren leert dat zowel de kinderen als de begeleiders steeds terug konden kijken op een zeer geslaagde en gezellige dag! De teams mogen bestaan uit minimaal 6 en maximaal 10 kinderen. Basketbalervaring is niet nodig. De teams zullen worden begeleid door een lid van Jolly Jumpers. Het opgaveformulier is verkrijgbaar via de leerkracht van uw zoon/dochter en via www.jollyjumpersbasketbal.nl. Opgeven kan uiterlijk tot 15 maart.

Boxspringspecialist levert u maatwerk

OLDENZAAL - Op slechts 65 kilometer van Oldenzaal ligt Emsdetten in Duitsland, waar sinds 1926 de boxspring-beddenfabriek van de firma Fey gevestigd is. Wie goed wil slapen is bij de firma Fey aan het goede adres.

De derde generatie Brinkman is actief in het maken van matrassen, boxspring bedden, lattenbodems en alles wat nodig is om een goede nacht rust te garanderen. Sinds kort is aan de Bisschopstraat 44 te Oldenzaal gevestigd Boxspringspecialist Oldenzaal, waar Jan Geissler u behulpzaam kan zijn bij het maken van de juiste keuze bij het aanschaffen van een boxspringbed.

Goed advies
Na jaren lang in het bedrijf van de firma Fey werkzaam te zijn geweest, hij weet dus waar hij overpraat, heeft hij in de Bisschopstraat te Oldenzaal zijn sfeervolle slaapcomfortwinkel ingericht. Als u advies wilt bij het voorbereiden om tot de juiste keuze te komen kan hij u goed helpen. Zo komt u dankzij zijn advies tot een perfecte nachtrust. Iedere persoon is uniek, en een goede nachtrust moet voor eenieder zijn weggelegd. Daarom is advies op maat belangrijk, want ook klachten bij het ouder worden kunnen u behoorlijk uit uw slaap houden. Daarvoor neemt Jan Geissler zijn persoonlijke aandacht en zorg. Dankzij het gebruik van de innovatieve bodyscan is deze boxspringspecialist in staat om maatwerk te leveren zodat u verzekerd bent van een goede nachtrust. Wanneer u na een werkzame dag tot rust wil komen, waarvan men zo al tussen de 7 en 8 uur slaapt, dan is het belangrijk dat uw lichaam goed wordt ondersteund. Weinig slaap kan leiden tot vermoeidheid, niet uitgerust zijn en andere klachten. Maak vrijblijvend een afspraak met de boxspringspecialist Oldenzaal. Mail voor informatie met: Info@boxspringspecialistoldenzaal.nl of bel Jan Geissler 06-36332371. Omdat de afstand tussen de klant en de fabriek slechts 65 kilometer bedraagt is snelle levering gegarandeerd.

Foto / tekst Martin Meijerink.

Weerbaarheidheidstraining

OLDENZAAL - Senioren in Oldenzaal nemen momenteel weer deel aan een weerbaarheidscursus. Inmiddels zijn al diverse lessen gehouden. Op de vierde dag stond het vallen centraal.

We hebben lopen geleerd, door eerst te vallen. Toen waren we jong en veerkrachtig, nu bij het ouder worden is er verminderde veerkracht en merk je ook de kwetsbaarheid bij het dagelijkse handelen. Vallen en opstaan kan voor je zelf maar ook voor je omgeving zeer hinderlijke gevolgen hebben. Zo zat mijn buurman vorige week nog heerlijk in het zonnetje op het balkon, door het abrupt opstaan is hij gevallen en heeft naast een fikse hoofdwond ook nog zijn heup gebroken. Lesdag vier van de cursus weerbaarheidstraining heeft ons dan ook goede handvatten gegeven hoe te handelen bij struikelen, vallen en het weer opstaan. Immers voorkomen is beter dan genezen. Wanneer mobiliteitsstoornissen zich voordoen en men moeite heeft met het lopen en het houden van evenwicht, dan is het risico om te vallen in hoge mate aanwezig. Ingrid ter Braak, weerbaarheidstrainer en docent Aikido, legde het probleem dan ook letterlijk en figuurlijk op de mat. Er is geoefend wanneer men bijvoorbeeld struikelt en voorover valt, maar ook het omverduwen en achterovervallen werd beoefend op de judo mat bij Hantei. Het opnemen van deze module in de cursus die zeer tot de verbeelding spreekt werd dan ook als zeer nuttig ervaren. Een val is een belangrijke oorzaak van verminderd functioneren. De gevolgen zijn vaak verpleeghuisopname, vroegtijdig sterven en ziekenhuis opname. Wij hebben inmiddels goede tips mee gekregen en we worden ons meer en meer bewustvan onze kwetsbaarheid.

Ook deelnemen?
Email: e.vanloon@impuls-oldenzaal of 0541-571414

Foto en tekst
Martin Meijerink.

Column: Ze heeft haar troon verlaten

Ze was de vrouw van de baas, altijd keurig gekleed, één keer in de week naar de kapper en maandelijks naar de pedicure. Ze was een plaatje, mooi, statig en trots. Ik was haar even uit het oog verloren, maar toen ik haar kamer binnenstapte waren ze juist bezig met haar op te tillen met een lift om haar op de po stoel te zetten. "Mooi dat je komt, kun je mij ook eens op de troon zien zitten. Doe je jas uit, je weet de weg toch nog."

Ik ging tegenover haar zitten en keek hoe ze vakkundig op de po stoel werd gezet. Ik zag hoe ze de steunkousen naar beneden deden en kreeg zicht op de pamper tussen haar benen. Ja, het is allemaal anders nu je oud bent, maar het is niet anders. De mantelzorgers lieten ons alleen. Zachtjes liet ze een wind en die geurde. "Pak die fles Chardonnay maar uit de koelkast en je weet waar de glazen staan."

We klonken met elkaar en dronken met elkaar, immers dat hadden we vroeger ook zo gedaan. Ze was ouder geworden, meer rimpels, maar haar statigheid en trots had ze niet verloren. Daar zat ze op haar troon en genoot van mijn bezoek. Na het tweede glas spoorde ze mij aan om er nog een te nemen.
"Ik moet nog rijden", was mijn excuus en ik nam afscheid, en beloofde snel terug te komen. Wat een vrouw, wat een trots. Toen ik terug reed naar huis zong ik hard op met Marjolein Meijers op de speakers het liedje: "Moeder dronk haar wijntje, dat deed ze elke dag." Volgende keer maar op de fiets, dan neem ik een Pinot Gris mee, gekoeld.

Ik hoopte dit nog vaak te mogen doen. Ben nog een aantal keren geweest, maar vorige week kreeg ik het bericht dat ze afscheid had genomen van dit aardse bestaan. Ze is niet van haar troon gevallen, maar heeft waardig haar troon verlaten. Ben nu thuis en schrijf deze column ,neem een glas Chardonnay en proost op haar. Saluti Madam!.

Kaartje Knip maart 2019
Reacties:Knipkaartje@gmail.com

Wat brengt Brexit?

DINKELLAND - Deze week is een belangrijke voor de Brexit: stevenen we af op een deal of worden we straks collectief in het diepe gegooid? Dit soort onzekerheden spelen bij inwoners, maar zeker ook bij ondernemers.

Het CDA Dinkelland maakt zich zorgen over het gebrek aan voorlichting en voorbereiding door de gemeente Dinkelland. Er zullen zeker ondernemers zijn die getroffen worden door de Brexit, maar de gemeente lijkt vooralsnog niet heel proactief te zijn in het voorlichten. Het CDA Dinkelland wil van het college weten of zij al signalen hebben ontvangen van bedrijven en van inwoners dat zij problemen gaan ondervinden van een eventuele Brexit. "Wij hebben nog veel vragen", zegt CDA-raadslid Edo van Bree. "Hoe bereidt het college zich voor op de gevolgen? Krijgt het daarbij hulp of steun van het Rijk? Kunnen bedrijven geholpen worden als zij in problemen komen en kunnen zij bijvoorbeeld bij het bedrijvenloket aankloppen? Hoe zit het nu precies met de Britse staatsburgers die in Dinkelland wonen bij een harde Brexit?". Het CDA wil dat het college met een raadsbrief komt waarbij op de gevolgen van een Brexit wordt ingegaan. "De tijd dringt en de gevolgen kunnen groot zijn", schetst Van Bree de situatie. "Daarom vragen wij aandacht voor dit gevoelige en complexe dossier".

Oud zoals jij, die weet wie ik ben,
omdat je mij herkent aan mijn stem
Je pakt mijn hand, ik voel je gestreel.
Het wordt mij eigenlijk te veel.

Ik voel mij bevoorrecht vandaag
Jouw wereld zo wazig , zo vaag
Je ogen gesloten, je haren zo grijs
Het brengt mij van de wijs.

Wil je droom niet te verstoren,
maar boordevol vragen.
Zeg je gedag, ben tevree.
Droom op afstand met je mee.

Hoe lang nog te gaan
andere wereld, ver hier vandaan
Brengt mij niet van de wijs
Rust vinden in het Paradijs.

Kaatje Knip 2 maart 2019

Sterrenkijkdagen

LATTROP - Kom sterren kijken bij Cosmos Sterrenwacht tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen!

Op vrijdag 15 maart is de sterrenkijkavond voor iedereen en op zaterdag 16 maart is er een kindersterrenkijkavond voor kinderen vanaf 6 jaar. Tijdens de Sterrenkijkdagen wordt natuurlijk gekeken naar de sterren maar ook uitleg gegeven over bijvoorbeeld het zonnestelsel. De Cosmos Sterrenwacht vindt u aan de Frensdorferweg 22. De toegangsprijs bedraagt € 8,- voor volwassenen en kinderen betalen € 5,-.

Stiltewandeling

LOSSER - Genieten van de stilte, rust vinden en Gods schepping ervaren tijdens de Stiltewandeling op 23 maart.

De Stiltewandeling wordt georganiseerd door de Protestantse Kerk Losser en start vanaf de kerk aan het Raadhuisplein 2. Vanaf daar volgt een wandeling door de natuur en halverwege wordt de stilte doorbroken om gedachten met elkaar te delen. Opgave vooraf kan bij ds. Hennie Marsman via 053 574 8762.

George en Eran

OLDENZAAL - Op 20 maart staan George Elias Tobal en Eran Ben-Michaël in Stadstheater De Bond met George en Eran worden racisten.

Bij alles wat een mens doet, is er eigenlijk altijd wel iemand die zich beledigd zou kunnen voelen of die een andere mening is toegedaan. Het voor iedereen goed doen, lijkt wel onmogelijk. George en Eran gaan samen met zangduo Nordgrond proberen ongelijkheid en discriminatie uit te bannen. De voorstelling is te zien om 20.15 uur. Kaarten zijn bij Stadstheater De Bond te koop vanaf € 18,-.

13 / 20

Aantrekkelijke Nissan-korting bij Autobedrijf Lesscher

Nissan X-Trail

HENGELO - De hele maand maart biedt Nissan aantrekkelijke kortingen op diverse modellen. Ook bij Autobedrijf Lesscher kunt u vrijblijvend kennismaken met Nissan's scherp geprijsde gamma.


De Nissan Micra is al scherp geprijsd, maar nu extra aantrekkelijk met een korting van 1.000 euro. Zo rijdt u al een Nissan Micra Viaia editie vanaf 17.990 euro. Nissan introduceerde onlangs ook de nieuwe Micra N-Sport editie, die nu leverbaar is vanaf 20.490 euro. Deze kenmerkt zich door sportieve elementen zoals de 17 inch lichtmetalen velgen, glanzend zwarte bumpers en zijstrips en carbon fiber look zijspiegels. Kopers van de Nissan Micra kunnen tegenwoordig ook kiezen voor nóg een nieuwe motoroptie, namelijk de nieuwe I-GT 1.0 liter driecilinder turbobenzinemotor met 100 pk. Deze levert goed prestaties, heeft een beter verbrandingsproces en een lager gewicht, wat resulteert in een lager brandstofverbruik.

Kortingen
Ook op andere modellen pakt u een mooie korting. Zo is de Nissan Juke leverbaar vanaf 18.990 euro; dankzij een korting van 2.050 euro op de Visia-editie. De Nissan Qashqai is dankzij 3.000 euro voorraadvoordeel al leverbaar vanaf 26.100 euro. De Nissan X-Trail koopt u met 2.000 euro korting vanaf 36.490 euro. Op de Nissan Leaf zijn diverse kortingen te pakken. Naast 1.000 euro extra inruilkorting ontvangt u ook een gratis upgrade naar de N-Connecta uitvoering; een voordeel van 2.600 euro. Nu leverbaar vanaf 36.290 euro.

Kom langs
Autobedrijf Lesscher adviseert u graag over wat het beste bij u past. Kom langs aan de Zilverstraat 5 in Hengelo. Kijk ook op: www.autolesscher.nl.

Ken de verkeersregels: Wat is de maximumsnelheid?

TWENTE - Nederland kent veel verkeersborden die iets aangeven over de maximumsnelheid. Welk van de bovenstaande borden zegt echter niets over hoe hard u mag rijden?

Het juiste antwoord is het afgebeeld verkeersbord van foto B. Dit bord geeft namelijk een adviessnelheid aan. Er wordt aangeraden om op dat traject niet harder dan 60 km/h te rijden, maar u mag dit overschrijden tot aan de maximumsnelheid op het traject. U kunt echter wel een boete krijgen voor gevaarlijk rijgedrag wanneer u onverantwoord bezig bent.

Verdere uitleg
Foto A: Dit is een standaard verbodsbord. Er mag niet harder dan 50 km/h gereden worden.
Foto C: Dit bord geeft aan dat u de bebouwde kom binnen rijdt. Binnen de bebouwde kom geldt een snelheidslimiet van 50 km/h tenzij anders is aangegeven.
Foto D: Dit verkeersbord geeft aan dat u zich op een woonerf bevindt. Vroeger mocht u hier stapvoets rijden. Tegenwoordig is hier de maximumsnelheid van 15 km/h van kracht.
Foto E: Wanneer u dit bord tegenkomt, weet u dat de weg een autoweg is. Dit betekent ook dat de maximumsnelheid 100 km/h is tenzij door bijvoorbeeld een verbodsbord, zoals getoond bij foto A, anders wordt aangegeven.
Foto F: Bij het passeren van dit verkeersbord, rijdt u een gebied in waar maximaal 30 km/h gereden mag worden. De maximumsnelheid geldt voor de straat waarop u rijdt en alle andere straten in het gebied. Pas na het bord "einde zone 30 km/h" mag u weer harder rijden.

Veel voordelen met Multichip van Autobedrijf Zuithof

BORNERBROEK - Meer kracht en meer koppel halen uit uw motor, een kleiner turbo-gat, maar ook zuiniger rijden. En dat allemaal zónder grote ingrepen in uw auto. Klinkt te mooi om waar te zijn? Autobedrijf Zuithof laat u graag kennismaken met de innovatieve Multichip.

Het fenomeen van chiptuning kennen we natuurlijk al een tijdje. Maar dit heeft ook bepaalde nadelen: het overschrijft de software van de auto en is onder veel leasecontracten niet toegestaan. Multichip werkt op een andere manier, maar levert wel dezelfde verbeterde rijprestaties. U kunt de Multichip eenvoudig zelf installeren op de OBD2-uitleespoort van uw auto of dit natuurlijk laten doen door Autobedrijf Zuithof. De OBD2-poort is te vinden op alle auto's vanaf bouwjaar 2000.

Voor iedere auto
De Multichip is dankzij de OBD2-poort te gebruiken voor alle auto's met zo'n poort. Niet alleen voor benzinemotoren, maar ook voor een diesel of zelfs een hybride-auto biedt deze veel voordelen. De chip past de software van uw auto zelf niet aan; wanneer u de chip loskoppelt is de auto weer in originele staat. Dankzij deze mogelijkheid is de Multichip ook mee te nemen naar uw volgende auto; Autobedrijf Zuithof kan de software dan eenvoudig overzetten zodat uw nieuwe auto dezelfde verbeterde prestaties krijgt. Zo blijft uw investering zijn waarde behouden.

Kom langs
Autobedrijf Zuithof geeft u graag meer informatie over de Multichip. Kom langs aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, bel 074-38 41 352. Kijk ook op: www.zuithof.nl en www.multichip.nl

Lancering in een Mitsubishi Starion turbo

Wikimedia Commons

In 1988 vervulde ik mijn dienstplicht op de Luitenant Kolonel Tonnetkazerne in 't Harde en dat was dicht genoeg bij Twente, dat ik vaak op en neer kon rijden naar mijn ouderlijk huis in Enschede. Dat deden we dan met een stel dienstplichtig militairen tegen een vergoeding met soldaat Peter in zijn Alfa Romeo Giulietta. Omdat Peter zuinig reed met maximaal 100 op de teller van zijn Alfa, waren we iedere dag toch een behoorlijk tijdje onderweg. Een beroeps sergeant uit Enschede, genaamd Marcel, had al een tijd geen relatie, reed niet naar Enschede op en neer en had zichzelf getrakteerd op een Mitsubishi Starion turbo. In die tijd een sensationele auto. Met het goedkope leven op de Tonnetkazerne en geen vriendin kon hij zich dat gemakkelijk permitteren. Tot het moment dat Marcel rond zijn 30e levensjaar onverwacht tegen een leuke meid aanliep in Enschede.

Opeens konden wij elke avond meerijden in een heuse sportwagen, want dat was het! Ik had nog nooit van mijn leven in zo'n snelle auto gezeten. Kan me nog zo herinneren dat Marcel op de tweebaans weg naar Epe naar links ging om een voorligger in te halen, wij met enige vrees in ons lijf een tegenligger zagen aankomen en Marcel het gas diep intrapte en we gelanceerd werden. Het was een sensatie deze Starion turbo. We waren gewoon dik binnen het uur thuis. Marcel kreeg dan ook vleugels in deze auto, hij haalde soms capriolen uit, dat wil je eigenlijk niet meer weten. Maar de vreugde was voor ons van beperkte duur. De Starion was een loeidure auto wat brandstofverbruik betreft en Marcel zag zich - verliefd als ie was - genoodzaakt de Starion in te ruilen tegen een Opel Kadett 1.2. Ik zie ons nog naar Enschede kruipen elke avond vanaf dat moment. Een stevig scheldende Marcel achter het stuur. Het was maar goed dat zijn liefdevolle beloning thuis al dat leed verzachtte. Ik heb nog steeds een zwak voor deze snelle inmiddels klassieke Japanner en ik hoop dat Marcel nog steeds verliefd is….

Foto: Wikimedia Commons

Jaguar I-PACE wint Euro Car of the Year

TWENTE - Jaguar mag een bijzondere trofee toevoegen aan de Britse prijzenkast: het merk behaalde afgelopen week de European Car of the Year Award 2019. In een sterk veld met finalisten wist de innovatieve elektrische kat de jury te overtuigen.

De Jaguar I-PACE is een echte rijdersauto; naast het elegante, aerodynamische ontwerp is deze ook voorzien van een sterke elektromotor met een koppel van 696 Nm en de wendbaarheid van een sportauto. De 0 tot 100 kilometertijd is met 4.8 seconden zeer respectabel. Het is ook herkenbaar een jaguar; hoogwaardig materiaalgebruik, een strak interieur en voldoende binnenruimte maken het een aangename reisgenoot. Met een volledige acculading beschikt de I-PACE over een actieradius van 470 kilometer volgens de WLTP-rijcyclus. Met een 50 kW DC snellader kan de I-PACE tot 270 kilometer actieradius per uur toevoegen. Natuurlijk is het prijskaartje ook navenant: met een vanaf-prijs van 80.810 euro is het uiteraard wel een hele uitgave. In het luxe-segment waar de I-PACE in concurreert is het best competitief.

Sterk deelnemersveld
Van de 38 ingediende voertuigen bleven eind vorig jaar nog 7 finalisten over. Naast de I-PACE dongen ook de Alpine A110, Citroën C5 Aircross, Ford Focus, Kia Ceed, Mercedes-Benz A-klasse en Peugeot 508 mee naar de felbegeerde titel. Om tot een winnaar te komen beoordeelden 60 juryleden de auto's, waarbij zij 25 punten mochten verdelen over minimaal 5 van de 7 finalisten. Zo kwam men tot een goed gewogen oordeel. De Jaguar I-PACE is in goed gezelschap qua winnaars; afgelopen jaar won de Volvo XC40 en in 2017 de Peugeot 3008.

Bijzonder tweedehandsje

TWENTE - Als liefhebbers kijken we natuurlijk wel eens op Marktplaats voor de leuke koopjes. Zoals een 2008 Mercedse-Benz te koop. Mooie diesel, wel wat kilometers op de teller. Leuk koopje voor 2.800 euro. Voorzien van alle gemakken: airconditioning, ruim interieur en voldoende bepantsering om een volledig salvo uit een automatisch Kalasjnikov aanvalsgeweer tegen te gaan.

We hebben het hier niet over een leuke zakenauto uit het spannender segment, maar één van de veilingkoopjes van veilinghuis Troostwijk. Begin deze maand mocht de veilingmeester namelijk de hamer slaan op een negental gepantserde transporten, afkomstig uit de boedel van het failliete waardetransportbedrijf SecurCash. De kleinere Mercedes-Benz 813D waardetransporten gingen weg voor bedragen van 2.800 tot 4.400 euro. Er werd aardig geboden; ruim twintig biedingen per wagen. Ook diverse grotere waardetransport-vrachtwagens gingen van de hand. Geïnteresseerden konden op 8 maart een kijkje nemen in Houten en komende week halen de kopers hun leuke tweedehandsjes op.

Hergebruik
De nieuwe kopers zullen de auto's waarschijnlijk ook voor hun beoogde doel gebruiken, hoewel ook de gewone liefhebber zo'n transport kan kopen. Heel praktisch zijn ze uiteraard niet. Dankzij het grote eigen gewicht van 6.600 kilo lusten ze een aardige slot benzine. Ook is het motorvermogen - 95 kW - niet bepaald bevorderlijk voor de prestaties in 0-100 kilometer per uur. Bovendien is het verstandig - en volgens de veiling ook verplicht bij hergebruik - om de belettering van SecurCash te verwijderen. Persoonlijk zouden wij hem gelijk in een hip, vrolijk kleurtje schilderen om iedere verwarring met een échte rijdende kluis te verwarren.

Einde van een tijdperk
Het geldtransport zou wel eens relatief snel tot het verleden kunnen behoren. Immers, steeds meer winkels schakelen al over op alleen pinbetalingen en ook steeds minder consumenten gebruiken contanten. Met een teruglopend aantal fysieke geldautomaten hoeven ook de transporteurs minder vaak op pad. Wellicht zien we op termijn dus nog meer van dit soort leuke koopjes verschijnen. Wat zou u doen met zo'n bijzonder voertuig?...

Het raadsel dat Alfa Romeo heet

Als Saabliefhebber vraag ik me af hoe het toch kan dat een authentiek merk met Europese roots, een rijke traditie in de autosport, bekend om prachtige sportieve modellen met een indrukwekkend motorenprogramma, nog zo weinig te zien is op Neerlands wegen. Want ook al rijd je een ander merk, de meeste autoliefhebbers hebben vaak wel een goed woordje over voor deze sympathieke Milanees uit Italië.

Ligt het dan aan de kwaliteit van de Alfa's? Nee toch, de tijd van roesten in de folder en per definitie slechte elektronica ligt ook alweer ver achter ons. En als je op autofora al klachten leest over de wel veel verkochte Alfa Romeo 156, dan gaat het ook over auto's die ouder zijn dan 10 jaar. Dat was in de jaren 70 met de roemruchte roestende Alfasud ondenkbaar, dat een Alfa voor zijn 5e levensjaar al niet op de sloop lag. De nieuwste Alfa Giulia en Stelvio zijn op dit moment misschien wel de mooiste auto's in hun eigen klasse. Het lijnenspel is formidabel, evenals het motorenprogramma, waarbij de 200pk motor in de standaardversie en zeker de 510 pk sterke biturbo-V6 die zowel in de Stelvio als in de Giulia Quadrifoglio ligt, motoren zijn die het makkelijk opnemen tegen de grote jongens uit de bekende Duitse stallen.

En toch, de verkoopaantallen die de importeur kan noteren vallen tegen. Ligt het dan aan de marketing van Alfa, zit het 'm tussen de oren van de verwende Audi.. euh autorijder? Er is toch geen Tweet, Facebookpost, verjaardagsfeestje, vakantiehotel of camping waar je je hoeft te schamen als je laat zien dat je in zo'n prachtige Giulia rijdt? En misschien zie je aan bovenstaand betoog dat ik er zelf geen belang bij heb om Alfa te pushen. Want een beetje psycholoog gaat me meteen vertellen dat zo'n treurig verhaal over zo'n prachtige auto niemand zal aansporen om een Alfa te kopen. Een petrolhead identificeert zich doorgaans liever met winnaars dan met verliezers. Zo hard is de autowereld nu eenmaal. Maar als oprecht autoliefhebber vind ik het bijzonder jammer voor de diversiteit op de Nederlandse en Europese wegen dat die prachtige Alfa's zo weinig te zien zijn…

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV.

Perfect Carwash oplaadweken

ENSCHEDE/GRONAU - Gratis autowassen?
Profiteer van 4 tot en met 31 maart 2019 van de oplaadweken bij Perfect Carwash.

Bij opwaardering van de Perfect Washcard met een bedrag van 50,00 euro ontvangt u één keer het beste wasprogramma t.w.v. 18,50 euro cadeau. Bij opwaardering van € 100,00 euro ontvangt u het beste wasprogramma + 10,00 euro wastegoed cadeau.

Glansstraat
Probeer de glansstraat gedurende de actieperiode voor slechts 5,00 euro. De glansstraat brengt een extra glans-coating aan, zorgt voor een anti-statisch effect en UV-bescherming voor je auto.

Meer informatie vindt u op onze website en social media kanalen. Vraag nu de Perfect Washcard eenvoudig en snel aan via www.perfectcarwash.nl/washcard of rechtstreeks bij de kassa.

Scooterrijder nog vaak wegpiraat

TWENTE - Scooterrijders zijn nog te vaak ware wegpiraten op de Nederlandse wegen. Althans, als je de uitkomsten uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland mag geloven.

De verkeersveiligheidsorganisatie verricht regelmatig onderzoek naar de objectieve en subjectieve belevenis van veiligheid op de weg. Zo vroegen zij verkeersdeelnemers over waar zij in het verkeer een onveilig gevoel van krijgen. Bijna de helft van de weggebruikers noemde te hard rijdende scooters als een belangrijk punt van onveiligheid. Ook te hard rijdende automobilisten, onveilige oversteekplaatsen en appende automobilisten zorgen voor een gevoel van onveiligheid.

Stijging
Opmerkelijk is dat juist het gevoel van onveiligheid door te hard rijdende scooters toegenomen is sinds de afgelopen jaren. In 2016 gaf nog 5 procent aan dat ze zich hierdoor onveilig voelen, inmiddels is dit sterk gestegen naar 41 procent.

Oorzaken
Waar de sterke stijging precies vandaan komt is wellicht wat lastiger te zeggen. Wel noemt het VVN zelf het opvoeren van scooters als belangrijke factor. Hoewel de politie zeer alert is op gevaarlijke, opgevoerde scooters blijft de pakkans nog steeds relatief klein. Ook is er altijd een wapenwedloop tussen de opvoerders en wetshandhavers; er zijn steeds slimmere trucjes om het opvoeren te verdoezelen wanneer een rollerbankcontrole in zicht komt. Een ander aspect is de groei van de elektrische scooter. De afgelopen jaren is de verkoop sterk gestegen en vorig jaar reden er al ruim 27.000 elektrische scooters rond. Deze zijn weliswaar fluisterstil, maar daardoor ook juist iets gevaarlijker. Je hoort namelijk niet wanneer zo'n scooter op hoge snelheid op je af raast, wat kan zorgen voor een schrikreactie op de weg. De laatste bepalende factor is ook simpelweg dat we meer eten online bestellen, waardoor er ook meer scooters door de wijken sjezen met uw pizza, döner of kapsalon.

Rekening houden
VVN, politie en gemeenten hopen natuurlijk dat scooterrijders zich zoveel mogelijk aan de regels houden en handhaven wanneer dit nodig is. Het matigen van de snelheid is niet alleen fijner voor andere weggebruikers, maar voorkomt ook ernstiger letsel. Zo is een val bij 35 kilometer vaak een stuk minder ernstig dan bij een opgevoerde 60 kilometer per uur.