Hart van Oldenzaal

24 januari 2020

Hart van Oldenzaal 24 januari 2020


Geld voor bij-, om- en nascholing Oldenzalers

OLDENZAAL - Niemand is te oud om bij te leren. Sterker nog, het is van groot belang om ook op lange termijn plezier in het werk te hebben en je baankansen hoog te houden. Het promoten van een leven lang leren heeft dan ook een hoge prioriteit. Via het Twents Fonds voor Vakmanschap is het mogelijk om je om-, bij- of na te laten scholen.

Onder de noemer IKBINDR wordt ook in Oldenzaal een campagne gevoerd om mensen enthousiast te maken voor het bijleren. De campagne prikkelt en activeert mensen om te blijven investeren in zichzelf door middel van de zogenaamde scholingscheque van het fonds. Hiermee krijgen zij de gelegenheid om zich te laten scholen in een vakrichting tot en met MBO niveau 4.

Voordelen
Het bijscholen, omscholen en nascholen biedt diverse voordelen, zowel voor de betreffende mensen zelf als voor huidige en toekomstige werkgevers. Het zorgt ervoor dat ze competitief blijven in de altijd veranderende arbeidsmarkt, maar ook dat ze binnen hun bedrijf kunnen blijven groeien met meer verantwoordelijkheden en leuke nieuwe uitdagingen. Zo blijven zij aantrekkelijk als werknemer, ook wanneer ze wellicht uiteindelijk op zoek moeten naar een andere werkgever.

De cheque
De scholingscheque is een bijdrage van 5.000 euro om de bij-, om- of nascholing te kunnen bekostigen. Maar deelnemers krijgen niet alleen het geld, ook een stukje begeleiding hoort erbij. Ze krijgen een loopbaanconsulent van Leren en Werken Twente of het Loopbaanstation toegewezen. Zij voeren dan een loopbaangesprek en beoordelen de aanmelding. Om in aanmerking te komen moet men voldoen aan enkele voorwaarden, waaronder dat de huidige maximale opleiding MBO niveau 4 mag zijn.

IKBINDR-bus
Komende week, van 27 tot en met 31 januari, staat als onderdeel van dit programma ook de promotionele IKBINDR-bus in Oldenzaal. Deze is de hele week te vinden op de Ganzenmarkt. De campagne start tijdens de weekmarkt en inwoners kunnen er de hele week terecht om informatie te krijgen over het aanvragen van een scholingscheque.

Twee weekenden carnavalsactiviteiten bij de Vennemuskes

OLDENZAAL - Vier dit carnavalsseizoen samen met dé familievereniging van Oldenzaal. Twee weekenden staan bij hen weer bol van activiteiten voor jong, oud en alle leeftijden hiertussen. Er is voor elk wat wils! Alle festiviteiten en voorverkoop van kaarten en/of keycords vinden plaats in de Kolk, Brem 11 welke is omgebouwd tot een prachtige feestlocatie.

Op zondag 9 februari om 14.00 uur is de Open Loods. U krijgt dan alvast een voorproefje van de fantastische praalwagen van de O.C.V. de Vennemuskes. Locatie: Retentieweg 40 (Jufferbeek Zuid Oldenzaal). Zaterdag 15 februari om 20.00 uur is de oergezellige Gala-avond met spetterende optredens en meerdere verrassingen. Kaartverkoop: gala@ocvdevennemuskes.nl

Dolle Dwaze Zondag
Zondag 16 februari om 13.00 uur is iedereen van harte welkom tijdens de Dolle Dwaze Zondag met show en entertainment voor het hele gezin: zang- en dansoptredens, diverse kappellen én een minikermis. De toegang is gratis.

Kindercarnaval
Zaterdag 22 februari om 14.30 uur is het kindercarnaval. Ook de Prinsen en Prinsessen van de basisscholen zijn aanwezig. De entree is gratis, wel kan men een keycord kopen voor de versnaperingen.

Rosenmontag
Maandag 24 februari om 14.00 uur: Entree volwassen niet-leden 5 euro (polsbandje verkrijgbaar in de voorverkoop) Rosenmontag kindercarnaval. Kom je samen met je vriendjes? Er is weer van alles te beleven. Een kindershow, snackbuffet, mini-kermis en meer. Voor de kinderen kun je een keycord kopen voor versnaperingen op zaterdag 22 februari maart en maandag 24 februari. Voorverkoop op 18 februari 19.00 - 20.00 uur van keycords à 3,50 euro voor leden. Voor niet leden is de voorverkoop van 20.00-21.00 uur en zijn de kosten van keycords 5 euro en polsbandje 5 euro. Pinnen is mogelijk. Voor eventuele vragen over de voorverkoop kunt u mailen naar fac@ocvdevennemuskes.nl. Locatie: sportcafé de Kolk, Brem 11.

Jaargang:6 • Nr247 • Wk04

Dementievriendelijk certificaat Sportcentrum Vondersweijde

OLDENZAAL - Sportcentrum Vondersweijde in Oldenzaal nam afgelopen week het certificaat voor dementievriendelijkheid in ontvangst. Op 13 januari ontvingen zij dit uit handen van Truus Kamphuis, voorzitter van Dementie Twente.

Begin 2019 werd een informatiebijeenkomst georganiseerd voor een dementievriendelijk Oldenzaal. Dat was het eerste moment waarop manager Shelly Jambor al dacht dat haar organisatie hier iets mee moest doen. Afgelopen jaar had ze een gesprek met de vrouw van een demente man. Zij kwamen regelmatig zwemmen, maar door zijn veranderende gedrag was dit niet langer mogelijk. Medewerkers wisten niet wat er aan de hand was. Pas veel later bleek de man in kwestie dementie te hebben. Dit was een eyeopener voor Jambor. Hoe is het mogelijk dat werknemers niet wisten dat dit het geval was? Hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? Omgaan met mensen met dementie vereist een speciale aanpak. Reden te meer om Vondersweijde dementievriendelijk te maken.
Bijna alle medewerkers van Sportcentrum Vondersweijde ontvingen afgelopen november hun Dementievriendelijk certificaat. In de cursus hebben ze geleerd hoe ze dementie kunnen herkennen en hoe ze bezoekers met dementie kunnen helpen. De gemeente stimuleert ook andere organisaties om dit te doen.

Natuurwerkochtend op Het Hulsbeek

OLDENZAAL - Het Hulsbeek heeft Abraham gezien. Jazeker, in 2020 bestaat het veelzijdige park al weer 50 jaar. Het heeft bezoekers veel te bieden; van actieve recreatiemogelijkheden tot het simpelweg genieten van de natuur. En om deze in topstaat te houden, is er op zaterdag 1 februari weer een Natuurwerkochtend.

De Natuuurwerkochtend is een vaste traditie; enkele keren per jaar gaan vrijwilligers aan de slag om gezamenlijk onderhoud te plegen aan de natuur. Zij zorgen ervoor dat de natuur in opperbeste staat blijft, ook dit jubileumjaar. De vrijwilligers starten om 09.00 uur op Parkeerplaats P2 vlakbij Erve Hulsbeek, Oude Almeloseweg 13 in Oldenzaal. Zo rond 13.00 uur sluiten ze af. Voor gereedschap, werkhandschoenen en dergelijke wordt gezorgd. Draag wel stevige schoenen. Wilt u meehelpen? Aanmelden kan via de site van IVN Oldenzaal-Losser op: www.ivn.nl/afdeling/oldenzaal-losser.

Column

75 Jaar vrede

Voor de kerstdagen hebben wij een oproep gedaan voor verhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland; in het bijzonder over de bevrijding van Oost-Nederland. De reactie op deze oproep was overweldigend met als resultaat de mooiste en ontroerendste verhalen.


We gaan het volgende doen. Alle verhalen worden gepubliceerd. Dat gebeurt of in de Bevrijdingskrant of op de website. De Bevrijdingskrant valt medio maart bij u in de bus. Mis hem niet, want deze uitgave is uniek. We zijn nog bezig met de selectie van wat in de krant verschijnt. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, via de website en telefoon zijn wij bereikbaar. De ingeleverde verhalen worden aangevuld met redactionele verhalen en columns, want het gaat niet alleen om het einde van een oorlog, het gaat ook om het begin van een vrede en wat doen we daarmee? Wat betekent dat voor ons?


Voor nadere informatie over adverteren in deze krant kunt u bellen met DWF (053-436 83 24) en over de inhoud van de Bevrijdingskrant met Jan Visser (06-295 444 00).


Jan Visser

Textiel Festival Twente

BORNE – Het Textiel Festival Twente kan van start. Afgelopen week werd de stichtingsakte van de stichting 'Cultuur in Twente' in Borne getekend onder toeziend oog van de notaris Ellen Oonk. Doel van het Textiel Festival Twente is om Twente op de kaart te zetten als culturele regio met een grote diversiteit aan instellingen en activiteiten.

Het Textiel Festival Twente zal in de loop van 2020 van start gaan. Het wordt een cultureel festival met activiteiten in heel Twente met het thema textiel. De stichting roept iedereen op zich te melden die verbinding voelt met het thema textiel en een bijdrage te leveren in de vorm van een activiteit, kunst, tentoonstelling, voorstelling of anderszins. Wie zich aanmeldt wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en deelname. Vanuit de centrale organisatie zullen alle deelnemers ondersteund worden met onder anderen een groots opgezette PR. De stichting 'Cultuur in Twente' en het Textiel Festival Twente zijn een initiatief van 8 samenwerkende Twentse musea: Oyfo Techniekmuseum Hengelo, Museum Bussemakershuis Borne, De Museumfabriek Enschede, Museum Wonderrijck Natura Docet Denekamp, Rijksmuseum Twenthe Enschede, Stichting Oldenzaalse musea, het Rijssens Museum en het Stadsmuseum Almelo. De stichting is opgericht om de gezamenlijke belangen van culturele organisaties in Twente te behartigen en samenwerking tussen de partijen te bevorderen. Daniëlla van der Stelt uit Oldenzaal is aangesteld als projectleider en heeft ondertussen al het nodige voorwerk gedaan voor dit project.

Meer informatie
Meer informatie over Textiel Festival Twente of opname in de database voor belangstellenden? Mail met Daniëlla van der Stelt, projectleider Textiel Festival Twente, d.vanderstelt@palthehuis.nl

Projectleden gezocht voor Cantica Nova

LOSSER - Cantica Nova is een Lossers gemengd koor, dat meestal klassieke muziek zingt. Op 1 december 2019 hebben ze een geslaagd jubileumconcert gezongen in de Maria Geboortekerk in Losser. Het koor is al weer volop bezig met het programma voor het Passie-concert, dat op 29 maart 2020 in de kloosterkerk in Bardel, net over de grens bij Losser, gehouden zal worden.

Het koor zingt werken van onder meer J.G.Rheinberger; het Stabat Mater en het Abendlied, van G.Fauré onder andere het ontroerende Libera me en van G.Puccini het Requiem. Heb je zin om mee te zingen, dan ben je welkom als (project)lid. Cantica Nova repeteert op dinsdagavond van 19.30 - 21.30 in het Tukkershoes, Bookholtlaan 21 in Losser, onder leiding van dirigente Mirjam Spoelman. Voor meer informatie kunt u bellen met mevrouw Hofman, tel. 053-435 83 08 of via de email info@canticanova.nl.

Ik wil klook worden net as min va;
den wil ook klook wordn.

Maandag 27 jan. 10.00 uur

Inspiratiebijeenkomst "De mens zien"

OLDENZAAL - Senioren in Twente die zich een beetje eenzaam voelen en graag in contact willen komen en blijven met anderen en op zoek zijn naar naar nieuwe uitdagingen zouden het aanbod van Twents Zilver moeten aannemen en mee gaan doen met de aangeboden cultuurparticipatie.

Ouderen worden uitgedaagd om mee te doen, in beweging te komen en om te gaan deelnemen aan een van de vele unieke projecten, die de jaren en dagen die resten een rol of hoofdrol mogelijk kunnen maken. Fit*Art stelt u in de gelegenheid om uit de eenzaamheid te treden en anderen te ontmoeten. Zo is er op maandag 27 januari om 19.30 uur de mogelijkheid om gratis een film te zien in stadstheater de Bond in Oldenzaal.

Bijzondere film
De film op 27 januari is niet zo maar een film, maar een film van theatermaakster Adelheid Roosen over haar moeder. Een korte documentaire over het thema dementie. Twentenaren die vinden dat mensen met dementie ook thuis horen in onze stad of dorp mogen deze film dan ook niet missen. Ik roep eenieder op om deze film te bezoeken en na afloop in gesprek te gaan met Adelheid Roosen persoonlijk. Adelheid Roosen en haar vriend en theatermaker/acteur Titus Muizelaar gaan met u in gesprek. Het zal een avond zijn waar eenieder die met dementie wordt geconfronteerd aanwezig moet zijn. Vrijwilligers, hulpverleners, familie, vrienden en bekenden, maar ook Twentse ondernemers, besturen van sportverenigingen en instelling mogen deze avondvoorstelling niet missen.

'Mam eet bloemen' van Adelheid Roosen maandag 27 januari 2020. Aanvang 19.30 uur. Kaarten (GRATIS) te bestellen via: www.stadstheaterdebond.nl of stuur een mail naar: info@stadstheaterdebond.nl

Foto: Adelheid en mam
Tekst: Martin Meijerink.

ANWB AutoMaatje Losser zoekt nieuwe vrijwillige chauffeurs

LOSSER - Rijdt u graag auto? Vindt u het belangrijk dat ook minder mobiele mensen er op uit kunnen? Dan is chauffeur worden bij ANWB AutoMaatje iets voor u! Het project is nu op zoek naar meer vrijwillige chauffeurs om zo de best mogelijke dienstverlening te kunnen bieden.

Het project Automaatje is in steeds meer Twentse gemeenten opgezet de afgelopen jaren. In Losser ging dit in 2018 van start, ondergebracht bij Stichting Fundament. Het is een mooie aanvulling op het lokale vervoersaanbod, zeker voor inwoners die om uiteenlopende redenen niet zelf kunnen rijden of het openbaar vervoer kunnen gebruiken. Of wanneer dit gewoonweg niet praktisch haalbaar is.

De opzet
Bij Automaatje kunnen gebruikers een rit boeken van A naar B. Vervolgens zal een beschikbare vrijwilliger hen ophalen en wegbrengen met de eigen auto. Voor de gebruikers kost dit dan een vaste 30 cent per kilometer.

Flexibel
Het mooie van dit vrijwilligerswerk is dat chauffeurs zelf kunnen bepalen wanneer zij inzetbaar zijn. Komt het even niet uit, dan zal er een andere chauffeur ingezet worden. Om te kunnen rijden voor Automaatje moeten chauffeurs beschikken over een eigen auto, inzittendenverzekering en geldig rijbewijs. De ervaringen van huidig chauffeurs zijn positief; de mensen die gebruik maken van de dienst waarderen dit zeer en hebben vaak weinig alternatieven om te reizen.

Meer informatie
Lijkt het u leuk om chauffeur te worden? Wilt u meer informatie of u aanmelden? Neemt dan contact met Stichting Fundament: Christina ten Klooster. Tel: 053-536 94 16 of mail: mail: c.tenklooster@stichtingfundament.nl

Het Alzheimercafé

OLDENZAAL - Op donderdag 30 januari wordt in het Alzheimer Café regio Oldenzaal wederom een bijeenkomst gehouden, deze keer met het thema: De rol van de huisarts bij dementie.

Als we ouder worden, hebben we allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Het geheugen werkt wat trager en we kunnen niet meer zoveel dingen tegelijk onthouden. We hebben wat moeite met het nemen van de juiste beslissingen en met het leren van nieuwe dingen. Maar wanneer wijst deze vergeetachtigheid op beginnende dementie? Wanneer is er reden om aan de bel te trekken, bij bijvoorbeeld de huisarts?

Gastsprekers
Gastsprekers van deze avond zijn huisarts A. van der Krabben en ouderenzorgverpleegkundige Mevrouw L. Spijkerman. Zij zijn gevestigd in het Gezondheidscentrum Haverstraat in Oldenzaal. Zij gaan in op bovenstaande vragen en vertellen wat de huisarts en de ouderenzorgverpleegkundige voor u kunnen betekenen en welke onderzoeken er mogelijk zijn.

Kom ook
U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Michgoriushuis aan de Marktstraat 10-12. Het programma begint om 19.30 uur en zal tot ongeveer 21.00 uur duren, met een pauze van een half uur. De toegang is gratis. Na afloop is er, onder het genot van een drankje, ruim gelegenheid om na te praten. Voor meer informatie over het Alzheimer Café kunt u terecht op www.alzheimer-nederland.nl of via het Michgoriushuis te Oldenzaal, telefoon (0541) 571414.

Lokaal Dinkelland wil nieuwe woningen op lelijke plekken

DENEKAMP - Lokaal Dinkelland roept het college van Burgemeester en Wethouders op om te kijken naar de mogelijkheden voor woningbouw op twee lelijke locaties.

Denekamp kampt al jaren met twee locaties die volgens Lokaal Dinkelland niet de schoonheidsprijs verdienen. "Ze zien er gewoonweg schandalig uit", aldus de fractie. Het gaat om de kop van de Eurowerft en het pand Maddog. Er moet iets gebeuren, wat gelijk ook nieuwe kansen schept. De fractie denkt dat woningbouw op deze plekken een goede kans biedt om jongeren te behouden in Denekamp. Woningen voor 1 à 2 personen midden in het centrum, al dan niet in combinatie met kleinere woningen voor senioren.

Uitdaging
De fractie is dus enthousiast, maar er zijn wel wat praktische bezwaren. Zo zijn de twee locaties in handen van derden. De fractie roept het college van Burgemeester en Wethouders op om een actieve rol te spelen om de aanpak van deze lelijke locaties vlot te trekken. Zij dienen hiervoor dan ook een motie in bij de raadsvergadering van 28 januari.

Muzikant met een missie

LOSSER - Wouter Muller is maatschappelijk werker, singer-songwriter, muzikant en columnist. Op 28 januari presenteert hij het dramatische verhaal van onze medelanders uit Indië.

Deze mensen werden uit hun land verstoten en gingen in Nederland hard aan het werk voor hun toekomst en die van hun kinderen. Muller ging op onderzoek en maakte er muziek over. Hij trekt paralellen met de integratie van mensen die vandaag de dag noodgedwongen hun land hebben moeten verlaten. Deze bijeenkomst van CuSo55+ Losser wordt gehouden in de Böggelschuur aan de Sportlaan in Losser (ingang via Erve Kraesgenberg). Tijd: 14.00 tot 16.00 uur (zaal open vanaf 13.45 uur). Entree: € 5,00 (inclusief koffie/thee). Zie ook: cusolosser.nl.

Opera op het witte doek

OLDENZAAL - Jouke Gietema van Stichting Filmhuis Oldenzaal en Ben Coelman van de Nederlandse Reisopera hebben weer filmvertoningen van opera's geselecteerd. Op zondag 26 januari is om 14.30 uur Les contes d'Hoffmann van Jacques Offenbach te zien in Stadstheater De Bond.

Het betreft een zogenaamde 'opéra fantastique'. De romantische dichter Hoffmann haalt in een dronken roes de belangrijke vrouwen uit zijn leven naar boven. Deze uitvoering is van de hand van Stefan Herheim, met muziek van het Wiener Symphoniker. Om 14.00 uur houdt dramaturg Ben Coelman een inleiding (kosten: € 2,50). Filmkaarten zijn € 13,50 (inclusief pauzedrankje). Bestel via www.stadstheaterdebond.nl of de theaterkassa (dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend).

Roest dat zich in duistere jaren heeft gevormd.
Roest die niet mag worden weggepoetst
Roestige plek die aandacht blijft vragen.
Roestige plek vast gezet in het geweten.

Nu je voorleest uit je dagboek
Belangrijke boodschap, vol emotie
Roestige spijkers geslagen in open wonden
Boodschap, met blijvende aandacht.

Vast geroeste gedachten al 75 jaar
Vast geroest zichtbaar, in oog opslag
Rust roest, maar rust niet
Ne,ne,ne,ne nie wieder.

Kaatjeknip januari 2020

FCT werkt samen met Saxion

ENSCHEDE - Dinsdagavond, aansluitend aan de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in De Grolsch Veste, heeft FC Twente een convenant ondertekend met hogeschool Saxion.

"Ook bij Saxion staat het ontwikkelen van jeugdig talent centraal" FC Twente en Saxion willen met de partnerovereenkomst elkaar ondersteunen bij de ontwikkeling van beide organisaties en diensten. Daarbij worden verschillende activiteiten ontplooid op het gebied van onder meer sport, scholingen gezondheid. Dit zal waar mogelijk aansluiten op de lopende projecten van Scoren in de wijk in Enschede en Hengelo. Ook wordt een begin gemaakt met het oppakken van onderzoeksvraagstukken bij de Voetbalacademie. Anka Mulder, voorzitter college van bestuur Saxion: "Wij staan voor onderzoek en onderwijs en we willen ons op dat gebied inzetten voor FC Twente. Dat kan onder meer op het vlak van onder andere gezondheid, ICT, eventmanagement, veiligheid of maatschappelijke projecten in de wijk." Paul van der Kraan: "We zijn blij en trots dat we deze overeenkomst met Saxion tekenen. Ook bij Saxion staat het ontwikkelen van jeugdig talent centraal, het is mooi dat we met deze samenwerking daar gezamenlijk een bijdrage aan kunnen leveren."

Vrijwilligers leren omgaan met dementie

OLDENZAAL - In de training 'Goed omgaan met dementie' leren vrijwilligers stapsgewijs vaardigheden die belangrijk zijn wanneer zij in contact komen met mensen met dementie. Leer dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen.

Aan het begin van het dementeringsproces is er meestal nog geen zorg of opvang nodig. Mensen willen hun vertrouwde, dagelijks leven voortzetten. Zelf de boodschappen doen, actief blijven bij een vereniging, gezellig samen koffie drinken. Oftewel: blijven meedraaien in de maatschappij!

De rol van vrijwilligers
Binnen verenigingen en organisaties zijn vele vrijwilligers actief. Deze vrijwilligers zullen in de toekomst in toenemende mate te maken krijgen met dementie, een collega-vrijwilliger of een verenigingslid kan door de aandoening worden getroffen. Het is van belang om in het bijzonder vrijwilligers te informeren over dementie, zodat mensen met dementie zo lang mogelijk actief kunnen blijven binnen hun eigen vereniging of organisatie.

Opzet van de training
Impuls Oldenzaal organiseert de training. Deelnemers leren hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie die je tegenkomt. Het eerste deel van de training gaat over wat dementie is en hoe je het herkent. In het tweede deel wordt geoefend met voorbeelden uit de praktijk. Tot slot wordt besproken hoe deelnemers het geleerde zelfstandig kunnen toepassen.
Deze training wordt gegeven op donderdag 13 februari van 18.30 tot 20.30 uur in Breedwijs aan Helmichstraat 42b in Oldenzaal en is specifiek bedoeld voor vrijwilligers uit Oldenzaal. Er zijn geen kosten aan de training verbonden. Aanmelden is wel noodzakelijk, vóór 6 februari. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. Bel 0541- 57 1414 of stuur een bericht naar info@impuls-oldenzaal.nl. Heeft u groep vrijwilligers waarmee u de training gezamenlijk zou willen volgen? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. Zie ook: www.impuls-oldenzaal.nl.

Zorgbelang biedt cliëntondersteuning

TWENTE - De zorg is een bijzonder complexe sector. Hij hangt van regeltjes en organisaties aan elkaar. Het is dan ook voor veel mensen een uitdaging om een weg te vinden door dit grote oerwoud, met als doel om de juiste zorg te ontvangen. Gelukkig kunnen mensen in veel gemeenten al gebruik maken van gespecialiseerde loketten bij de gemeente. Daarnaast is ook Zorgbelang Overijssel actief om mensen juist onafhankelijke cliëntondersteuning te bieden.

Zorgbelang Overijssel biedt cliëntondersteuning aan in Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Tubbergen, Twenterand, Wierden en Zwolle.

Wat is het?
Onafhankelijke cliëntondersteuning is er op gericht om mensen te helpen de juiste keuzes voor hen te maken met betrekking tot het realiseren van passende zorg. Mensen worden zo actief gewezen op hun rechten en de mogelijkheden die er zijn. De kracht van de cliëntondersteuners is dat ze dus ook écht onafhankelijk zijn én tegelijk ook een brede kennis hebben om u te kunnen helpen. Zo weten zij welke zorgaanbieders beschikbaar zijn om u te helpen, maar ook op welke zorg aanspraak gemaakt kan worden. Ook adviseren zij over aspecten zoals cliëntenrechten, wachttijden, zorgtoewijzing en meer. Verder kunnen cliënten een beroep doen op de ondersteuners wanneer zij niet tevreden zijn over de geleverde zorg en zelf niet meer weten hoe zij de problemen op kunnen lossen. De invulling van zorg varieert sterk van gemeente tot gemeente, waardoor iemand met lokale kennis veel voor u zou kunnen betekenen.

Kortdurend
De ondersteuning is wel ook echt van korte duur en oplossingsgericht. De bedoeling is dat mensen ook zoveel mogelijk de kracht van hun eigen netwerk benutten, met de adviserende ondersteuner als vraagbaak. Om deze belangrijke voorziening zo laagdrempelig mogelijk te maken is deze ondersteuning gratis.

Meer informatie
Bel voor meer informatie met 074-291 35 97, mail clientondersteuning@zorgbelang-overijssel.nl of kijk op: www.zorgbelang-overijssel.nl

Einde van het Straattheater

OLDENZAAL - Het bestuur van de Stichting Oldenzaal Op Straat is helaas tot het besluit gekomen om het jaarlijkse Straattheater op de eerste zondag van juni te beëindigen.

Er zijn meerdere oorzaken voor dit besluit. Het evenement is aan verandering onderhevig, het publiek ervaart het anders dan voorheen. Dat leidde al tot een herbezinning: de stichting had een compacter theater met hoge kwaliteit voor ogen. Grootste struikelblok: volgens de gemeente voldoet het Straattheater niet (meer) aan de voorwaarden voor subsidie. Om in aanmerking te komen voor de bijdrage - die tot nu toe jaarlijks werd toegekend - moeten er minimaal 10.000 bezoekers en/of deelnemers zijn. Geen ondenkbaar aantal, zeker als de kwaliteit wordt verbeterd. De halvering van de subsidie (en andere factoren), afgezet tegen de wens een beter gekwalificeerd theater te bieden, heeft echter geleid tot het besluit om helemaal te stoppen. Het bestuur van de Stichting Oldenzaal Op Straat betreurt dit, want een Straattheater nieuwe stijl in de mooie Stadstuin zou in hun ogen zeker tot een kwalitatieve verbetering van dit unieke evenement geleid hebben.

Kinderen leren omgaan met angst en onzekerheid

OLDENZAAL - "Je bent een Kei!" is een training van Impuls Oldenzaal, die kinderen van 8 tot en met 12 jaar in 15 weken leert om te gaan met onzekerheid en faalangst. Op 2 maart start een nieuwe training waarvoor nog plekken beschikbaar zijn. Binnenkort start ook weer de SOVA-training voor kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar.

Heeft uw kind buikpijn voor een spreekbeurt? Vindt uw kind het moeilijk om contact te leggen, is er angst voor afwijzing of is hij/zij bang om fouten te maken? Lijkt uw kind lui of hangt het de clown uit om onzekerheid te verdoezelen? Dit zijn allemaal kenmerken van faalangst. Dergelijke angst heeft een effect op (school)prestaties. Ook op het gebied van sociale contacten kunnen zo problemen ontstaan. De training "Je bent een Kei!" is bedoeld voor kinderen die last hebben van faalangst of zich in bepaalde situaties onzeker voelen. De training bestaat uit 15 bijeenkomsten en helpt kinderen op een leuke, speelse manier hun angst en onzekerheid de baas te worden. De kosten bedragen € 20,- inclusief materiaal. Er kunnen maximaal 8 kinderen per groep meedoen. De trainingen vinden plaats op de maandag van 15.00 tot 16.30 uur bij Impuls, locatie Breedwijs (Helmichstraat 42). Voorafgaand aan deelname vindt er een (telefonische) intake plaats om zeker te zijn dat uw kind aan het juiste adres is. Voor meer informatie en om uw kind aan te melden, kunt u contact opnemen met Impuls, bel 0541-571414. Vraag naar Monique Dalenoord. Mailen mag ook naar:
m.dalenoord@impuls-oldenzaal.nl.

SOVA
Impuls start in samenwerking met Wijkracht op donderdag 27 februari met een SOVA-training (Sociale Vaardigheden) voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Deze training helpt kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben, moeilijk vriendjes maken, snel boos of verdrietig zijn of gepest worden. Het doel van deze training is het vergroten van de sociale vaardigheden. Deze training is gratis en bestaat uit 9 bijeenkomsten op de donderdagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur bij locatie Breedwijs. Meer weten? Kijk even op www.impuls-oldenzaal.nl. Aanmelden is mogelijk via s.schepers@wijkracht.nl.

Cursus AED/ reanimatie

DENEKAMP - De E.H.B.O. vereniging Denekamp verzorgt binnenkort weer een basiscursus AED/reanimatie. In een avond leert u hoe u snel en effectief kunt ingrijpen bij een hartstilstand.

Deelnemers leren te reanimeren en de AED hierbij te gebruiken. Na de theorie is er gelegenheid om beademen en hartmassage te oefenen in de praktijk. Verder worden de controle van het bewustzijn en de ademhaling, de stabiele zijligging, 112 melding en verslikking behandeld. Wanneer de cursus met goed gevolg is afgelegd ontvangt u een certificaat. Voor de geldigheid van dit certificaat en het bijhouden van de reanimatievaardigheid moet jaarlijks een herhalingsles worden gevolgd. Het bijwonen hiervan wordt op uw certificaat aangetekend.

Van levensbelang
Elke week worden er zo'n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Op dit moment overleeft maar 5 tot 10 procent. De eerste 6 minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Snelle hulpverlening door omstanders is van levensbelang. Bel 112 en begin onmiddellijk met reanimeren, gebruik de AED om het hart met een of meerdere stroomstoten te stimuleren. De overlevingskans van het slachtoffer kan zo worden verhoogd naar 50 tot 70 procent!

Tijd en locatie
De cursus vindt plaats op maandag 3 februari van 19.00 tot 22.00 uur in het Irenegebouw aan Grotestraat 5 in Denekamp. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. De vereniging heeft geen commerciële doelstelling en vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen leren reanimeren. Deze cursus wordt daarom - in tegenstelling tot commerciële aanbieders - verzorgd voor slechts € 30,00 per persoon.
U kunt zich opgeven door te mailen naar f.tellman@home.nl of te bellen naar 06-14607339.

Film: Red Joan

ROSSUM - Filmhuis Rossum vertoont op 31 januari om 20.00 uur Red Joan. De film is gebaseerd op Melita Norwood, de 'granny spy' die in 1999 op 87-jarige leeftijd werd ontmaskerd als spion voor de Russische KGB.

Het draait om het opzienbarende leven van deze gedistingeerde dame, die op een dag wordt meegenomen door de Britse geheime dienst voor ondervraging. Ze wordt verdacht van landverraad. In haar jonge jaren is ze student natuurkunde. Ze is serieus en teruggetrokken, maar dat verandert door de toevallige ontmoeting met een politiek activist. Na haar afstuderen krijgt ze een baan bij Tube Alloys en begint ze met het stiekem doorsluizen van onderzoeksgegevens naar de Russen, die zo hun achterstand kunnen inhalen wat betreft het ontwikkelen van de atoombom. Ze is geen communist, maar gunt de Russen wel een eerlijke kans. De zeer intelligente Joan bewijst wat ze in haar mars heeft en weet de mannen op haar vakgebied de mond te snoeren.
Locatie: Kulturhus Rabo de CoCeR, Thijplein 1 in Rossum. Kaarten zijn € 5,00. Verkoop aan de zaal vanaf 19.30 uur. Voorverkoop in het Kulturhus: geopend maandag-vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur of reserveer via info@rossum-buitengewoon.nl.

Start tweede Losserse studiekring50plus

LOSSER - Houdt u niet van theekransjes en borrelpraat? Moet een gesprek ergens over gaan? Wilt u vooral geestelijk actief blijven? Dan is een studiekring misschien iets voor u. Afgelopen jaar is er met succes een studiekring gestart in Losser. Er zijn signalen dat er interesse is in nog een studiekring. Daarom start er op 19 februari een tweede studiekring.

Wat is een studiekring? Een groep van 10-15 personen komt regelmatig bij elkaar om van gedachten te wisselen. Actualiteiten worden besproken en een zelf gekozen onderwerp wordt per toerbeurt door de deelnemers uitgewerkt en gepresenteerd. Het doel van de studiekring is om samen op de hoogte te blijven van de maatschappelijke ontwikkelingen en om kennis, ideeën en meningen met elkaar te delen.

Iedereen welkom
Een fysieke beperking is geen belemmering om mee te doen. Deelnemers helpen elkaar vaak onderling en Fundament kan daarin ook ondersteunen. De studiekring vindt plaats in 't Lossers Hoes. De eerste bijeenkomst is op 19 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Bij voldoende deelnemers zal vanaf dat moment de studiekring om de week plaats vinden. Wilt u meer informatie over de studiekringen? Of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met Sherina Schouten, 053 536 9405 of meld u aan via s.schouten@stichtingfundament.nl

Muskusrattenpopulatie verder afgenomen

NOORDOOST-TWENTE - In 2019 is het aantal gevangen muskusratten in Noordoost-Nederland opnieuw gedaald. De waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa's, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen vingen vorig jaar minder muskusratten dan in 2018. Dit betekent dat de waterschappen de populatie steeds beter onder controle krijgen. Vergeleken met 2018 daalden de vangsten in totaal van 15.645 naar 12.721. Een daling van zo'n 19 procent.

De muskusrat behoort tot de top 5 van dieren met de grootste impact op ecosystemen. Zo graven muskusratten gangen en holen in dijken en oevers. Dit vormt natuurlijk een gevaar voor de waterveiligheid. De bestrijding van muskusratten in ons land is bij wet geregeld. Door ratten te vangen wordt de populatie zo klein mogelijk gehouden en blijft de schade beperkt.

Bestrijden bij de bron
In de oude strategie werd de populatie muskusratten laag gehouden, met een landelijke doelstelling van niet meer dan 15 muskusratvangsten per 100 kilometer watergang. Een nieuwe actieve vangststrategie draagt bij aan de sterk dalende populatie. De focus ligt op het bestrijden bij de bron en dit werpt inmiddels zijn vruchten af. De vier waterschappen werken sinds een aantal jaren nauw samen. Zo worden er gezamenlijke vangacties gehouden in gebieden die het meest zijn 'besmet'. Hierdoor kan een groot gebied in korte tijd efficiënt worden bestreden.

Nederland muskusratvrij
In juni 2019 is tijdens een ledenvergadering van de unie van waterschappen besloten om de muskusrattenpopulatie in Nederland terug te dringen tot aan de grens met Duitsland. Met deze aanpak willen de waterschappen het binnenland van Nederland muskusratvrij krijgen. Het zal ongeveer twaalf tot vijftien jaar om dit doel te bereiken.

Instroom uit Duitsland
Met name de instroom van muskusratten uit Duitsland is hoog. Om te voorkomen dat muskusratten terugkeren naar het binnenland zijn controles door grenswaterschappen in de toekomst nog wel nodig. Door het binnenland van Nederland muskusratvrij te houden, is het risico op graafschade in dijken en oevers minimaal. Door minder dieren te vangen wordt ook het dierenleed beperkt. Daarnaast is de verwachting dat de kosten op termijn lager uitvallen dan met de oude aanpak.

Gouden Gaai voor Jolanda Kanter bij O.C.V De Markloawen

OLDENZAAL - Afgelopen zondag is Jolanda Kanter door de leden van carnavalsvereniging de Markloawen verkozen tot Gouden Gaai Winnares.

Dit gebeurde bij gelegenheid van Markloawen Muzikaal in Hotel Het Landhuis. Onder de klanken van het Stroat Ensemble heeft zij deze prijs van verdiensten in ontvangst genomen. Jolanda was dansmarietje in de beginjaren van de Markloawen. Ze is al meer dan 30 jaar werkend lid, iemand die graag achter de schermen blijft maar toch ook iemand die bij elk thuis feest samen met haar familie aanwezig is. In al die jaren is ze niet van de naaimachine weg te slaan en naait ze met alle naaidames alle looppakken in elkaar. Sinds jaar en dag draait ze al bingo voor de gasten van Hotel Het Landhuis. Ze heeft deze rol met verve overgenomen van haar moeder Riet Günter, die vroeger al bingo draaide voor de vereniging.

Lange betrokkenheid
Jolanda was in 1988 Gravin en sindsdien lid van de Regenboogjes (club van oud-Gravinnen, die carnavalsdinsdagavond de gravinnen Jurk weer aantrekken en een per jaar een uitje hebben) en degene die deze avond traditioneel afsluit met het askruisje bij iedereen die nog aanwezig is. Jolanda is lid van De Garde (alle oud- Gravinnen, Oud-Graven en Oud-Sikken) en van de Archief Commissie. O.C.V. De Markloawen feliciteert Jolanda van harte met deze prijs, een vrouw met een groot Markloawen Hart.

Column: Er is nog zoveel niet verteld

De oproep aan mensen die de oorlog hebben meegemaakt om het eigen verhaal over de oorlog te vertellen, heeft in vele dorpen en steden reacties teweeggebracht ook hier in Twente.

Ik dacht de verhalen te kennen, maar intussen duiken er nu, bijna 75 jaar na de bevrijding, verhalen op die nog niet zijn verteld en niet zijn opgeschreven. Zo werd ik eind vorig jaar gebeld door Jos Everink uit Enschede. Ze vertelde mij, dat haar tante, Miep de Vries (94) haar verhaal wilde doen over een bizarre fietstocht. Een fietstocht die ze had ondernomen in de oorlogswinter 1945, samen met haar beide zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Miep de Vries het meisje dat ook getuige was van de ramp die zich voltrok destijds bij de explosie op de markt in Oldenzaal op dinsdag 08 mei 1945 toen in Oldenzaal de bevrijding werd gevierd.

En het verhaal Ben Lösbroek van het tafelkleed dat Leendert de Leeuw, de Joodse slager uit de Waagstraat, in bewaring gaf aan de overgrootouders van Ben. Maar ook de bundel met verhalen die wij ontvingen over de Joden die destijds in Oldenzaal woonden. Wat een inkijk geeft in het leven van de Joden in het Oldenzaal van toen en ook dat willen wij u niet onthouden. Beelden uit de oorlogsjaren komen op het netvlies, namen van mensen en situaties van toen trekken voorbij. Voor sommigen van u nog herkenbaar. Verhalen die we nu opschrijven en vastleggen opdat ze niet verloren gaan.

Aan het begin van het herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid, besteedt DWF mediamakers in de Hartkranten aandacht aan bekende en onbekende oorlogsverhalen. In de aanloop naar het vieren van 75 jaar Vrijheid in april 2020 gaat de Hartkrant u wekelijks in korte episodes het verhaal doen van de bizarre fietstocht van de drie zusjes de Vries van Rotterdam naar Twente.

Besef: 75 jaar Vrijheid, is nooit vanzelfsprekend.

Kaatjeknip januari 2020

Howards End

OLDENZAAL - Op dinsdag 28 januari organiseert CuSo Oldenzaal in samenwerking met Filmhuis Oldenzaal de vertoning van Howards End (1992) in Stadstheater De Bond.

Dit drama van regisseur James Ivory heeft een sterrencast met Emma Thompson, Helena Bonham Carter, Anthony Hopkins en Vanessa Redgrave. Ivory creëerde samen met producent Ismail Merchant een persoonlijk subgenre met succesvolle historische literatuurverfilmingen als A Room with a View en The Remains of the Day. Deze bewerking van E.M. Forsters roman uit 1910 geeft een intelligent kijkje in de Britse klassenmaatschappij, net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aanvang: 14.00 uur in Stadstheater De Bond (Molenstraat 25). Tickets: 6,50 euro. Bestellen kan via www.filmhuisoldenzaal.nl.

Rondleiding Huis Singraven

DENEKAMP - Iedere zaterdag is er om 14.00 uur een rondleiding in Huis Singraven. Een gids toont u de waardevolle kunst-, antiek- en meubelcollectie.

De laatste bewoner van het Huis, de heer Laan heeft de diverse bijzondere objecten bijeen gebracht. De rondleiding duurt 1,5 uur. Kaarten à € 10,00 zijn te koop bij de Landgoedwinkel. In combinatie met een bezoek aan het park is de prijs € 12,00. Kinderen tot 12 jaar: € 4,00 (onder begeleiding van een volwassene). Voor groepen vanaf 10 personen is er de mogelijkheid het gehele jaar door een bezoek aan te vragen. Entree is dan € 9,00 per persoon. Bezoekadres: Molendijk 37 in Denekamp (ingang via de Landgoedwinkel aan de Dinkel). Meer info: www.singraven.nl.

KunstSpoor

ALBERGEN - Op 26 januari is het tijd voor het eerste KunstSpoor van 2020 in 't Vossenveen.

Herkenbaarheid en jeugdsentiment spelen de hoofdrol. Bijzonder aantrekkelijk wordt het optreden van "Drei Zwiefache", een Nederlandse Tiroler volksgroep die regelmatig in Oostenrijk optreedt. Speciaal voor het optreden in Het Vossenveen maken zij een zijstapje naar Duitse schlager. Antoon Aukes zal daarnaast een workshop geven over Duitse muziekinstrumenten. Entree voor deze Duitse middag: € 10,00. Aanvang om 14.30 uur. Adres: Postweg 3 in Albergen. Er is gelegenheid voor eigen voordracht of zang (eventueel begeleid). Interesse? Graag aanmelden bij Toon Faulhaber via 06-53 3323 08 of ag.faulhaber@hotmail.com.

De Overstap Losser

LOSSER - Het meidenwerk van Stichting Fundament start weer met de training 'De Overstap'.

De overstap van de basisschool naar de middelbare school is een spannende gebeurtenis. In deze periode verandert er van alles. Je gaat naar een ander schoolgebouw, krijgt nieuwe klasgenoten en hebt een ander lesrooster. Maar het is ook de periode dat voor de meeste meiden de puberteit begint. In 8 bijeenkomsten word je voorbereid op de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs. De Overstap is voor meiden uit groep 8 van het basisonderwijs. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere vrienden maken, gebruik social media, zelfvertrouwen en zelfbeeld.

Aanmelden
De eerste bijeenkomst vindt plaats op woensdag 5 februari. Locatie: 't Lossers hoes, Raadhuisplein 1 in Losser. Tijd: 15.30-17.00 uur. Deelname kost 20 euro voor 8 bijeenkomsten. Aanmelden kan via: info@stichtingfundament.nl of via tel. 0535369400

Lesprogramma rond WO2

TWENTE - Dit jaar worden volop activiteiten gehouden rond het jubileum van de 75 jaar bevrijding. In alle Twentse gemeenten worden eigen activiteiten gehouden, maar er zijn ook regiobrede initiatieven. Zo zet het Historisch Centrum Overijssel ook een speciaal educatief programma op voor Overijsselse scholen.

Afgelopen week lanceerden zij 'Expeditie Vrijheid'. Dit zal gebruikt worden op zeker 178 scholen. Het legt de koppeling tussen de leerdoelen voor de Tweede Wereldoorlog en de eigen omgeving van de leerlingen: naast het Amsterdamse verhaal van Anne Frank wordt aan de Deventerse Etty Hillesum aandacht besteed, naast het bombardement op Rotterdam komen de bombardementen op Enschede en Nijverdal langs, naast de Februaristaking wordt de impact van de April-mei-staking, begonnen in Hengelo bij Stork, besproken. Daarnaast sluit elk van de zes lessen af met een burgerschapsopdracht, waarbij de leerlingen de lesstof verwerken door opdrachten die werken aan multiperspectiviteit, mensenrechten en empathisch vermogen. Daarmee is dit lespakket de perfecte voorbereiding op WO2-excursies in de eigen omgeving en daarbuiten.

Samenwerking
Expeditie Vrijheid is ontwikkeld samen met tien Overijsselse partnerscholen. Projectleider Willemijn Zwart: "Zonder de bijdrage van deze tien top-scholen, was het ons nooit gelukt een lespakket te ontwikkelen dat zó goed aansluit bij de wensen van het onderwijs."

Freedom Challenge
Expeditie Vrijheid richt zich primair op groep 7-8 van de basisschool. Maar ook voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs heeft het Historisch Centrum Overijssel een lespakket ontwikkeld: De Freedom Challenge, in samenwerking met RTV Oost. In dit project maken leerlingen een vrijheidsvlog, gekoppeld aan een van de zeventien thema's die centraal staan in het brede HCO-vrijheidsprogramma. Kortom, een breed educatief programma.

Villapark Eureka wint award

DEURNINGEN - Op donderdagavond 16 januari zijn op de vakantiebeurs in Utrecht de Zoover Awards voor accommodaties uitgereikt. Villapark Eureka won de Gouden Zoover Award 2019 en behoort daarmee tot de beste vakantieparken van Nederland. Ze zijn zelfs uitgeroepen tot nummer 1 vakantiepark van Nederland.

Tijdens de feestelijke award uitreiking was de top vijf van elke categorie aanwezig om de award in ontvangst te nemen. De gasten beoordeelden Villapark Eureka met een waarderingscijfer 9,8. Ze loven onder andere de Twentse gastvrijheid, de prachtige ligging en de schone bosvilla's. Familie Nieuwenhuis, eigenaar van het villapark: "We zijn ontzettend blij met deze geweldige waardering van onze gasten. We werken samen met onze medewerkers er elke dag aan om de beste service en kwaliteit te bieden en dan is het natuurlijk fantastisch dat dit wordt beloond met een eerste plek en een Gouden Zoover Award!" De erkenning als beste vakantiepark van Nederland is ook een mooie opsteker voor het toerisme in Noordoost-Twente. Dit soort parken zijn erg geliefd bij de binnenlandse toerist.
Meer awards
De best gewaardeerde accommodaties zijn beloond met een Gouden Award. Alle accommodaties die een 8 of hoger scoren, krijgen een Oranje Zoover Award. Voor een overzicht van alle winnaars kijk op: zoover.nl/blog. De Zoover Awards zijn jaarlijks terugkerende publieksprijzen en geven erkenning aan de best gewaardeerde accommodaties in Nederland. Door gasten simpelweg een review te laten schrijven over de ervaring tijdens het verblijf kan de accommodatiehouder kans maken op een Award. Alle reviews over het volledige jaar 2019 worden meegenomen.

Is bowls een sport voor u?

TWENTE - Bowls is een sport die bij veel mensen nog onbekend is. En dit is jammer, want in Engels sprekende landen is dit juist een heel populair tijdverdrijf dat toegankelijk is voor jong en oud.

Bowls is geen bowling, maar een sport waarbij gespeeld wordt met een bal die lijkt op een Edammer kaasje met een gewicht aan een kant. Hiermee moet met een curve naar een jack die op circa 25 meter ligt worden gegooid. Het spel wordt gespeeld door teams meestal bestaande uit 2 of 3 personen maar alleen of met vier kan ook.

In Nederland
In Nederland zijn het veel senioren die bowls spelen. Hoewel de huidig Nederlands kampioen een 13-jarige uit Oldenzaal is. Oost-Nederland is een actieve regio van de Nederlandse In-Outdoor Bowls Bond. Er wordt al jaren een actieve indoor competitie gespeeld en dit jaar voor het eerst een outdoor competitie op de baan van de Enschedese Bowls club.

Meer mensen welkom
Bowls Nederland Oost laat mensen graag eens kennismaken met deze sport. Ze willen graag meer senioren activeren om deze sport te gaan beoefenen. Het draagt niet alleen bij aan de gezondheid, maar het levert ook leuke sociale contacten op. Aangezien deze sport fysiek nauwelijks kracht kost, is bowls uitermate geschikt voor iedereen die actief wil blijven. Zelfs een lichte handicap hoeft geen probleem te zijn. Bowls vereist inzicht, tactiek en concentratie van de spelers. Er wordt gespeeld op een veld van 30 x 4 meter. Er zijn clubs in Haaksbergen, Wierden, Almelo, Hengelo, Enschede, Oldenzaal, Losser, Ommen/Hardenberg, Lochem. Indoor wordt er in de sporthallen gespeeld en outdoor in Enschede en Haarlem (hier zijn speciale bowls outdoor banen aangelegd).

Probeer bowls
Maak deze zomer eens vrijblijvend kennis met deze leuke sport. Kijk voor meer informatie op: www.bowlsnederland.org, waar ook een overzicht staat van clubs in onze regio.

Druk bezochte informatiedag vrijwillig belastingadviseur

OLDENZAAL - Al jaar en dag staan vrijwilligers van de HUBA (Hulp bij belastingaangiften) weer voor u klaar, wanneer de belastingbrieven weer op de deurmat vallen. Een welkome hulp vooral voor de ouderen die niet digitaal in de weer zijn.

Bijna ieder jaar zijn er wel wijzigingen in de aangiften inkomstenbelasting. Ook de regels voor huur- en zorgtoeslag veranderen in 2020. AOW'ers die geen recht hadden op huur- en/of zorgtoeslag, kunnen nu wel in aanmerking komen hiervoor. Dat komt omdat de maximale inkomensgrens is komen te vervallen. Hulp bij belastingenaangifte is een project van een groep vrijwilligers die aangesloten zijn bij een van de seniorenorganisaties en die beschikken over digitale vaardigheden. Een enthousiaste groep senioren (vrijwilligers) vertegenwoordigers van de seniorenorganisaties K.B.O. en P.C.O.B. staan klaar om u behulpzaam te zijn.

Cursus
Onder leiding van een aantal deskundige belastingadviseur werden de toekomstige HUBA-vrijwilligers voorgelicht over de taak en taakinhoud betreffend wat er te doen staat als vrijwillig belastingadviseur. De aanwezige geïnteresseerden waren zeer tevreden over de voorlichting die werd gegeven. Er is nog alle tijd om u aan te melden als toekomstig HUBA-vrijwilliger. Weet wel dat de cursus een aanvang maakt op 13 februari. De belastingadviseur komt bij aan huis om u behulpzaam te zijn bij het invullen van uw belastingaangifte. Aanmelden kan via huba-oldenzaal@outlook.com of bel met 0541-519227.

De Hart van Senioren (uitgave februari 2020) informeren wij u waar u in uw stad of dorp gebruik kunt maken van een vrijwillig belastingadviseur.

Foto en tekst Martin Meijerink

Miep de Vries (94)

Oorlogsverhaal van donderdag 25 januari 1945 Rotterdam Overschie. Het is koud die morgen zeker min 10 graden Celsius. Broer Jan blijft in bed en heeft geen trek om ons uit te zwaaien. Maar wij gedreven door honger, de wanhoop nabij hebben met instemming van vader en moeder besloten om het aanbod van de familie in Twente aan te nemen. Het is meer dan 240 kilometer te gaan, heeft broer Toon uitgerekend.

Mijn zusje Loes, 17 jaar, mijn oudste zus Lia, 24 jaar, en ik, Miep 19 jaar, gaan met twee fietsen op weg naar Oldenzaal, waar de familie woont die ons heeft uitgenodigd om te komen logeren. Twee oude fietsen met harde banden voor en zachte banden achter. Voorbanden die gemaakt waren van repen rubber gesneden uit oude autobanden en met ijzerdraad aaneen gemaakt. Mijn jongste zusje Loes was luid in de weer bij het afscheid nemen, broer Toon stelde haar en ons gerust. Hij had ook wel willen gaan maar jonge mannen werden in Rotterdam en Overschie opgepakt en afgevoerd naar Duitsland dus bleef hij schuilen.

Het was een zeer strenge winter –10 graden Celsius en niemand wist hoe deze onderneming zou gaan aflopen. We hadden wat geld mee gekregen, een potje met kapucijners, en een aanbevelingsbrief van de pastoor, die we indien nodig konden tonen wanneer we gingen vragen om ergens te mogen overnachten. Mijn oudste zus Lia nam de leiding en achterop bij haar zat mijn jongste zusje Loes. Op de bagagedrager van mijn fiets was de koffer met kleding en ondergoed bevestigd. We namen afscheid en we realiseerden ons toen niet wat er allemaal op ons pad zou komen. Broer Toon nam samen met vader en moeder afscheid.

De besprekingen die vooraf thuis waren gevoerd hadden ons doen inzien dat we richting Utrecht zouden moeten gaan. Naast het potje kapucijners had vader ons uit de drogisterijwinkel artikelen meegegeven die we eventueel konden ruilen onderweg.

Het was volop winter het sneeuwde en op veel plekken was de sneeuw hoog opgewaaid, zodat we niet konden fietsen, maar moesten lopen door het bandenspoor van legervoertuigen. Onze opdracht was voedsel halen uit Twente en eventueel blijven logeren in Oldenzaal bij familie.

Veel mensen waren onderweg met kinderwagens en trekkarren beladen met goederen, ze waren op weg naar het Noorden wij gingen naar het Oosten. Barbaars koud was het, zus Lia had een broek van Toon aangetrokken, maar Loes en ik hadden blote benen. We waren dan ook niet afdoende gekleed om de ijzige kou te doorstaan. Nu ik je dit vertel voel ik nog steeds de kou in mijn oude botten.

We gingen op weg naar Gouda om, zoals was gepland, te gaan overnachten in Utrecht bij een bevriende familie. Hier werden we hartelijk onthaald en konden we bijkomen van de kou. Lepeltje aan lepeltje zonder te wassen vielen wij in slaap. Hoe zou het thuis zijn, was de vraag de andere morgen.

Overschie vrijdag 26 januari 1945. Broer Jan schrijft in zijn dagboek:
Het vriest dat het kraakt. Vorst, reuze koud, sneeuw.
Het broodrantsoen is verlaagd tot 500 gram. Geen vleesbon.
We zitten thuis aan het kleine tafeltje met tochtdekens om de voeten.

Vrijdag 26 januari Utrecht.
We namen afscheid van de bevriende familie. Gezicht gewassen, op weg naar de volgende overnachting plaats. Oldenzaal is het einddoel.

Wordt vervolgd

Inspiratiedag in het klooster in Denekamp 6 februari

DENEKAMP - De werkgroep Heel Natuurlijk Twente organiseert op zaterdag 8 februari een Inspiratiedag in het klooster van de zusters Franciscanessen in Denekamp.

Men kan deelnemen aan twee workshops van elk twee uur, op het gebied van natuurlijke gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Er kan worden gekozen uit de volgende workshops: klankschalen, kruidenzalf maken, tenen lezen, een lezing over de hack van de matrix, spelend en ontdekkend schilderen, een kruiden/inspiratie wandeling, geneeskrachtige edelstenen, yoga voor de vrouw, een PowerPoint over het klooster met rondleiding, en een interactieve workshop waarbij men met een kloosterzuster in gesprek gaat over het leven. Zie voor uitgebreide informatie over de verschillende workshops de website van Heel Natuurlijk Twente: www.heelnatuurlijktwente.nl/.

Aanmelden
Bij opgave kan men aangeven aan welke twee workshops men wil deelnemen. Men kan twee reserveworkshops opgeven, voor het geval één al vol zit. Opgave graag voor 5 februari via: info@heelnatuurlijktwente.nl. Het programma start om 09.30 uur en duurt tot 16.30 uur. De zaal is open vanaf 09.00 uur. Tussen de middag is er een gezamenlijke lunch. De kosten zijn 60 euro, inclusief 2 workshops, maaltijd, koffie/thee. Scholieren en studenten betalen 40 euro. Het klooster Huize Elisabeth is gevestigd aan de Gravenallee 11 in Denekamp. Bel voor informatie met Caroline Bosgoed, tel. 0541-35 42 85.

Rijke geschiedenis
Het klooster in Denekamp heeft een rijke geschiedenis en is een perfecte plek om even op een inspirerende manier tot rust te komen en aan jezelf te werken.

Oldenzaal nodigt inwoners uit voor koffie met college

OLDENZAAL - Het Oldenzaalse college van Burgemeester en Wethouders nodigt inwoners uit om in te gaan op de uitnodiging voor Koffietied.

Onder deze noemer organiseert het college een vaste koffiebijeenkomst waar mensen op een creatieve manier uitgenodigd worden om aan te schuiven. Hiervoor zijn namelijk acht koffiemokken uitgedeeld. De ontvangers zijn dan uitgenodigd om aan te schuiven bij de koffieronde in het stadhuis, elke maand op een dinsdag van 15.00 tot 15.45 uur.

Aanleiding
Het Oldenzaalse college van B&W ziet de viering van 75 jaar bevrijding als een mooi moment om eens over de verbinding tussen het heden, verleden en toekomst na te denken. Gesprekken met inwoners onder het genot van een kopje koffie dragen hier aan bij, zo hoopt burgemeester Patrick Welman. Wellicht zal het in de toekomst een vaste traditie worden. Het college van Burgemeester en Wethouders van Oldenzaal heeft de afgelopen jaren steeds meer ingezet op het creatief ontmoeten van inwoners, ondernemers en organisaties. De ervaring leert immers dat gemeentelijke politiek relatief ver af staat van de belevingswereld van veel Oldenzalers. Het college van B&W bezoekt onder meer regelmatig bedrijven voor een kijkje in de keuken, maar ook is bijvoorbeeld het overleg met de carnavalshoogheden en jeugdhoogheden een vaste traditie. Door vaker op een laagdrempelige manier met mensen in gesprek te gaan, weet men beter wat er speelt.

Betere bescherming boerenlandvogels nodig

TWENTE - Wie zijn ogen goed de kost geeft in het Twentse landschap, ontdekt een mooie diversiteit aan vogels. Maar: de vogelstand staat wel absoluut onder druk. De typische vogelsoorten die je aantreft op en om het boerenland hebben een moeilijke tijd. Landschap Overijssel wil mensen daarom activeren om na te denken over het beschermen van deze soorten.

De boerenlandvogels in ons land hebben het lastig. Soorten als de grutto, wulp, kievit en scholekster nemen in aantal af, onder andere door predatie van eieren en kuikens of landwerkzaamheden. Bescherming is daarom hard nodig! In Overijssel gaan jaarlijks honderden vrijwilligers op pad om nesten en jonge vogels op te sporen met als doel deze te beschermen. Veel vrijwilligersgroepen zijn op zoek naar extra hulp. Daarom organiseert Landschap Overijssel voor (nieuwe) vrijwilligers de basiscursus 'Bescherming boerenlandvogels'. De belangstelling voor het onderwerp is groot; de eerste cursus van dit jaar zat zo snel vol, dat een tweede cursus is ingepland!

Volgende cursus
Landschap Overijssel organiseert op woensdag 26 februari 2020 in Heeten de basiscursus 'Bescherming boerenlandvogels' voor (nieuwe) vrijwilligers. Graag aanmelden vóór half februari via www.kennisrijk.landschapoverijssel.nl.

Programma
De basiscursus 'Bescherming boerenlandvogels' is een theoretische cursus waarin je kennismaakt met soorten als de kievit, grutto, tureluur en scholekster. Je leert hoe je verschillende soorten herkent, hoe je nesten vindt, welke bedreigingen er zijn en wat jij kunt doen voor het behoud. Tot slot leer je monitoren, o.a. door het digitaal invoeren van gegevens via jouw smartphone. Na afloop van de cursus word je in contact gebracht met een bestaande vrijwilligersgroep, waar je de opgedane kennis in de praktijk gaat brengen. De cursus is geschikt voor iedereen met interesse voor natuur en het landelijk gebied, jong en oud, mits de intentie aanwezig is om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Oldenzaalse wagenbouwers organiseren open dag

OLDENZAAL - Wie carnaval zegt, denkt automatisch ook aan de meest bijzondere rijdende creaties die elk jaar weer voorbijkomen. Zeker de Oldenzaalse optocht - dé publiekstrekker qua carnaval in de regio - heeft altijd een hoge kwaliteit van praalwagens. De Oldenzaalse wagenbouwers geven dan ook met trots een kijkje in de keuken tijdens de open dag op zondag 2 februari.

Oldenzaal staat hoog aangeschreven als een van de weinige plaatsen boven de grote rivieren waar we écht carnaval uitbundig vieren. Ook dit jaar heeft de Oldenzaalse optocht weer een breed deelnemersveld met ruim honderd startnummers.

Grote klus
Het bouwen van die carnavals wagens is natuurlijk een tijdrovende bezigheid. Een unieke gebeurtenis waarbij techniek, carnavalesk en werkplezier hand in hand gaan. Eens per jaar geven de bouwers het publiek dan ook de gelegenheid om eens achter de schermen van de wagenbouw te kijken. U kunt dan zien hoe wagens gelast worden, worden voorzien van gaas en hoe de wagens beplakt worden. Verder kunt u gesprekken voeren met de wagenbouwers, kunt u de ontwerpen zien van de wagen(s), maar ook van de kleding die speciaal voor deze dag gemaakt wordt. Daarnaast is er natuurlijk gelegenheid voor een hapje en een drankje in onze gezellige feesttent met een aanvullend programma van muziek en artiesten.

Kom ook!
De open dag wordt dit jaar gehouden op zondag 2 februari 2020 vanaf 14.00 uur. De carnavalsloodsen zijn te vinden aan de Thorbeckestraat. De open dagen zijn ook altijd een gezellige publiekstrekker.