Hart van Oldenzaal

13 december 2019

Hart van Oldenzaal 13 december 2019


Oldenzaal in kerstsfeer, een kerstfeest vol traditie

OLDENZAAL - Zaterdag 14 en zondag 15 december (koopzondag) kun je genieten van het jaarlijkse kerstfeest in de binnenstad van Oldenzaal. Dit jaar met opnieuw een uitgebreid programma.

De winkels en horeca zijn geopend, in de aangeklede straten staan meer dan 40 kerstkramen, er is glühwein, warme chocolademelk en andere versnaperingen. Er is straattheater, men kan deelnemen aan de torenbeklimming van de Plechelmusbasiliek en er is volop live muziek. Zo treden diverse koren op in het centrum en ook de lokale omroep Twente FM is van de partij om live muziek te draaien. Daarnaast ontdek je in het centrum midwinterhoornblazers, het Piepenrek, een fietsorkest en living statues. Er zijn levende kerststallen te bewonderen, je kunt schaatsen op de ijsbaan bij het Plechelmusplein en in de Plechelmusbasiliek is er ook van alles te doen. Kortom: een weekend vol kerstvertier in de binnenstad van Oldenzaal.

Veel muziek
Tijdens het kerstfestijn treden in de binnenstad de volgende koren op: Vocal Essen, Wrakhout, St. Joseph Jeugd Harmonie, Goed Gemutst, Triple one, Borghenders, Semper Crescendo, All Flavours, Cool Cabbage Orchestra, Singing Lights, Oldenzaals Mannenkoor, de Potters en Smartlappenkoor Aveleijn. De koren rouleren van plek dus je komt steeds verschillende koren tegen. Er is zelfs een fietsorkest die door de straten fietst en ook in de Plechelmuskerk worden er optredens gegeven. Samen met de koren en orkesten maken de straatartiesten er een feest van. Er zijn verschillende Living Statues en steltenlopers aanwezig. Kom bekijken hoe twee mannen samen met de auto op stap gaan en hoe Miss Baksel er niets van bakt en er van alles mis gaat.

Pop-up studio Twente FM
Na het succes van eerdere jaren zal Twente FM ook dit jaar live muziek uitzenden vanaf Oldenzaal in Kerstsfeer. Dit jaar strijkt de pop-up studio neer in het pand van Oldenzaal Promotie. Wil jij een plaatje aanvragen? Kom dan gezellig langs bij de studio aan de Grootestraat 35.

Jaargang: 5 • Nr 242• Wk 50

B&W Losser akkoord met plan voor nieuwe appartementen

LOSSER - Op de hoek van de Oldenzaalsestraat en Lutterstraat komt een nieuw appartementencomplex: Dinkelstaete.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Losser heeft ingestemd met de bouw van 22 nieuwe appartementen. Dit past binnen het actuele woonbeleid. Onderzoek, uitgevoerd door Stec Groep, heeft uitgewezen dat in de gemeente Losser in de komende jaren veel vraag is naar dit soort gelijkvloerse appartementen. Vooral bij ouderen is hiervoor belangstelling.

Bouwplan
Een bouwplan voor 15 koopappartementen is eind 2018 door de ontwikkelaar van de markt gehaald vanwege te weinig belangstelling. Daarna heeft Koopmans Projecten uit Enschede een alternatief plan ontwikkeld voor de realisatie van 20 iets kleinere koopappartementen en twee penthouses. Wethouder Harry Nijhuis: "Goed dat deze plek na al die jaren nu eindelijk weer een invulling krijgt. Uit het woningbehoefteonderzoek, dat we begin dit jaar hebben laten uitvoeren, komt naar voren dat er veel vraag is naar dit type koopappartementen."

Mooi pand
Het ontwerp is door Beltman Architecten samen met het gemeentelijk kwaliteitsteam, bestaande uit de stadsbouwmeester van het Oversticht en een stedenbouwkundig adviseur, tot stand gebracht. Vernieuwend is ook, dat in het complex geen aardgas meer zal worden gebruikt. Bij het appartementengebouw worden, op eigen terrein, 28 parkeerplaatsen aangelegd. Daarmee wordt voldaan aan de geldende parkeernormen.

Sociaal Team nu beter bereikbaar

OLDENZAAL - Het Sociaal Team Oldenzaal beschikt sinds kort over een eigen website: www.sociaalteam-oldenzaal.nl. Deze website helpt inwoners de weg naar het Sociaal Team te vinden en benadrukt de samenwerking tussen verschillende Oldenzaalse organisaties.

In het Sociaal Team Oldenzaal zitten ervaren en professionele medewerkers van Impuls, Wijkracht, Palet, Carintreggeland, Zorgfederatie Oldenzaal, Zorggroep Sint Maarten, Humanitas en Stichting Informele Zorg Twente. Het Sociaal Team probeert inwoners met een hulpvraag concreet te ondersteunen bijvoorbeeld op het gebied van maatschappelijk werk, geldzaken, zorg, wonen en ouder worden. De medewerkers werken nauw samen met elkaar, met andere hulpverleners en de gemeente. Deze nieuwe website, www.sociaalteam-oldenzaal.nl, sluit hier goed op aan. Al deze organisaties doen hun eigen ding om Oldenzalers te helpen, maar de ervaring leert dat mensen niet altijd de weg weten te vinden naar deze ondersteuning. Het opzetten van een nieuwe, eigen website draagt hier positief aan bij.

Eigen site
Een eigen website was al langer een wens van de partners. Hiermee wordt de onafhankelijkheid en samenwerking duidelijk gemaakt. Voor Oldenzalers is het Sociaal Team een belangrijke toegang naar ondersteuning en wordt met 1 loket 'van kastje naar de muur' voorkomen.

Hoe werkt het
Sociaal Team?

Het Sociaal Team Oldenzaal is iedere werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur. Telefonisch: 0541 57 14 14 (normaal beltarief). Ook bent u van harte welkom tijdens het inloopspreekuur. Dit is aan de Marktstraat 10 in Oldenzaal (het 'Michgoriushuis'). Mailen kan uiteraard ook via: contact@sociaalteam-oldenzaal.nl. Meer weten over het Sociaal Team Oldenzaal? Kijk dan op www.sociaalteam-oldenzaal.nl.

Column

Lezen

Buitenhof had afgelopen zondag (8/11) een buitengewoon interessante uitzending. Jort Kelder had als gasten de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en Albert Jan Ruiter directeur van het Instituut Publieke Waarden over het onderwerp vertrouwen overheid-burger. De aanleiding was de toeslagenaffaire, waar honderdduizenden de dupe van zijn geworden. Sommigen zijn hierdoor ernstig beschadigd, hebben financiële problemen en daardoor ook gezondheidsproblemen.

Als toppunt werd de opmerking van de staatssecretaris in de Tweede Kamer genoemd, die vroeg waarom betrokkenen niet even de belastingtelefoon hadden gebeld. Hoongelach op de publieke tribune. Alles is gedigitaliseerd, gaat via de computer. Je krijgt geen mens aan de telefoon. Dat levert toch alleen maar problemen op. Je krijgt brieven, die je automatisch worden toegestuurd. Die zijn door niemand gecontroleerd. Als er iets fout gaat, moet je maar naar de rechter gaan. Een ambtenaar zal nooit sorry zeggen, want dan geeft hij toe dat hij fout zat en dat kan tot grote problemen leiden, bijvoorbeeld tot schadeclaims. De oplossing zagen de heren in het geven van meer ruimte aan de ambtenaar om zaken zelfstandig af te handelen. Mocht daar een vergissing bij gemaakt worden, dan is er nog geen man overboord. Maar dan moet er 1 ding veranderen; de vertrouwenspositie van burger en overheid. De overheid gaat nu uit van wantrouwen. De burger wordt verdacht van fraude en moet bewijzen dat hij onschuldig is. Het moet andersom; de burger is onschuldig en de overheid moet het tegendeel bewijzen. En de wederzijdse behandeling moet menselijker worden; het laatste contact tussen burger en ambtenaar moet een echt mens kunnen zijn. De computer heeft de mens uit het systeem en de procedure gehaald. Roger van Boxtel, voorzitter van Raad van Bestuur van de NS voegde daaraan toe dat de politiek jaren geleden had gezegd: "Dit lossen wij op.", maar dat hij daarvan tot nu toe niets gemerkt had. De genoemde tendensen zijn duidelijk te herkennen. Je hoort in Enschede bijna nooit: "Ik heb een fout gemaakt. Sorry." En het fraudebeleid is kei- en keihard en gaat uit van de kwaadwillendheid van de uitkeringsgerechtigde. Dat beleid is niet gericht op het vinden van een oplossing, maar om zoveel mogelijk geld te kunnen innen.

De discussie op de tv werd afgesloten met laaggeletterdheid. Nederlandse scholieren presteren steeds slechter, vooral het lezen wordt slechter. Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad vertelde dat 60% van de jeugd zegt dat ze een hekel aan lezen hebben. "Velen kunnen wel lezen wat er staat, maar begrijpen niet wat er staat.", vertelde ze en ze noemde landen als China, die Nederland inhalen en voorbij streven. De overheid dient bij de voorlichting rekening te houden met mensen, die niet kunnen lezen, want de burger is er niet voor de ambtenaar, de ambtenaar is er voor de burger. Ook voor de ongeletterden. Misschien vooral voor ongeletterden.

Jan Visser

Hardlopers in de mist tijdens Snertloop

DE LUTTE - Met heerlijke winterse weersomstandigheden hebben ruim 1.300 hardlopers op zondag 1 december meegedaan aan de 35e editie van de Snertloop in De Lutte. De mist en temperatuur rond het vriespunt maakten het een mysterieuze beleving.

"Geen witte wieven onderweg gezien, maar wel een andere Twentse verschijning!", zegt deelnemer Hans enthousiast. Het startschot van de 9,6 km werd namelijk gelost door Baron Kevin en Adjudant Jelle van carnavalsvereniging de 'Tuffelkeerlkes'.
Na afloop was er een gezellig samenzijn in Dorpshoes Erve Boerrigter. Er was muziek en natuurlijk lekkere snert, want daar staat de Snertloop om bekend! "Het was genieten, een mooi winters landschap in de schitterende omgeving rond De Lutte!", aldus deelnemer Marloes.

Uitslagen
Bij de heren won Casper Koelma uit Hengelo de wedstrijd en bij de dames Claudia Grundel uit Saerbeck (Duitsland). Zij kregen daarvoor een mooie prijs, maar bovenal een eervolle vermelding bovenaan de uitslagenlijst. De volledige uitslagen zijn te vinden op uitslagen.nl of www.loopgroep.nl/snertloop.

Leuke kerstmarkt

OLDENZAAL - Komende zondag 15 december organiseren Impuls, basisschool de Leemstee, kinderdagverblijf Columbus Junior en de werkgroep Zuid-Berghuizen een gezellige kerstmarkt.

In het park Stakenkamp en in boerderij Stakenboer vindt op zondag 15 december van 13.00 tot 17.00 uur, een gezellige kerstmarkt plaats. Zo zijn er meerdere kraampjes met leuke kerstspulletjes en is er een levende kerststal. Ook voor muziek is gezorgd! Zo is er een optreden van Johnny Teardrop & the Tissues en komt het duo Musiquette zingen. Ook voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De klootschietersvereniging KV De Toekomst bakt gratis baklever en bakbloedworst. Zij willen hiermee de wijkbewoners bedanken voor de opbrengst van het oud papier. Verder verkopen de kinderen van basisschool de Leemstee zelfgemaakte artikelen, die ze op school hebben gemaakt. Kinderdagverblijf Columbus verkoopt wafels en kniepertjes. De opbrengst van de verkochte spulletjes, de wafels en kniepertjes gaan naar een goed doel. Dit keer wordt het geld besteed aan rolstoelen voor kinderen met een handicap in Suriname.

Een principe geet vake tot an de knippe.

Maandag 16 dec. 10.00 uur

Twente - Go Ahead Eagles: al ruim 18.000 kaarten verkocht

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

In De Grolsch Veste wordt er om 18.30 uur afgetrapt tegen de club uit Deventer. Er zijn voor de wedstrijd al ruim 18.000 kaarten verkocht. Ben jij er 17 december ook bij? Bestel dan eenvoudig jouw kaarten online of bij de receptie van De Grolsch Veste.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

Kom ook!
FC Twente mag zich rijk rekenen met een trouwe schare supporters die ook graag meereizen naar de diverse uitwedstrijden buiten de regio. De steun van deze trouwe supporters is ook in 2020 onmisbaar voor sportief succes!

Knieperkestocht in Albergen

ALBERGEN – De Almelose folkloristische dansvereniging "De Korenaer" houdt zondag 5 januari 2020 weer een winterwandeltocht voor het hele gezin.

De start is tussen 11.00 en 14.00 uur bij fa. Poppink, Hinvertsweg 26, 7665 AX, Albergen. De deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 6 en 10 km. De route van deze 18e Knieperkestocht is uitgezet in het gebied ten zuidwesten van Albergen, rondom de Pook (Kanaal Almelo-Nordhorn). Dit jaar gaat de tocht door een vrij open maar mooi stuk Twents landschap en langs het kanaal Almelo-Nordhorn. De route is grotendeels verhard. Op de tussenstop zijn naast een warm of koud drankje ook de overheerlijke pannenkoeken verkrijgbaar. Ook is hier, net zoals bij de finish, live muziek aanwezig. Op de start/finishlocatie is de vermaarde eigengemaakte erwtensoep verkrijgbaar en voor een warm bakje koffie of thee, een glühweintje of een koud drankje kan men hier natuurlijk ook terecht. De bekende Knieperkes worden hier vers gebakken. De midwinterhoorngroep Beeklust is ook aanwezig langs de mooie route om de oude roep te laten horen.

Loop mee
In de afgelopen 17 jaar is de Knieperkestocht een begrip geworden, niet alleen vanwege de mooie door klompjes aangegeven routes maar ook vanwege de sfeer en gezelligheid op de diverse pauze locaties. De naam van de tocht komt van "Knieperke", het Twentse woord voor nieuwjaarrolletje, een rond deze tijd veel gegeten lekkernij. De kosten van de tocht bedragen 2,50 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voldoende parkeerruimte is aanwezig bij de startlocatie. De route naar hier gaat vanaf Almelo naar Albergen, bij de eerste rotonde in Albergen rechtsaf richting Zenderen, na 350 meter vind je links de startlocatie. Kijk ook op: www.korenaer.nl/wandeltocht

Blazers Geesteren houden traditie in ere tijdens advent

GEESTEREN - Wie is er niet opgegroeid met het geluid van de midwinterhoorn in de adventsperiode? De mooie donkere klanken die je toen vooral in de avond kon horen. Jammer genoeg leek dit gebruik wat te verdwijnen. Het was oud en overbodig, niet meer van deze tijd.

Gelukkig veranderen tijden ook weer. Men is zich er steeds meer van bewust dat oude gebruiken niet overbodig zijn. Ze hebben dan misschien geen nut meer, maar ze hebben nog wel een functie. Het blazen op een midwinterhoorn geeft een gevoel van saamhorigheid en verbinding. Tradities worden in ere gehouden, tradities waar we trots op zijn. In Noordoost-Twente nam de afgelopen jaren de interesse voor deze tradities weer toe; ook om zelf te blazen.

Enthousiaste blazers
Ook in Geesteren hebben we een groep enthousiaste blazers die de afgelopen weken flink hebben geoefend. Nu de adventsperiode is begonnen mogen ze hun blaaskunsten eindelijk weer buiten laten horen. De komende periode heeft voor de blaasgroep, ondanks de winterse kou, soms meer weg van een tropenrooster. Een van de hoogtepunten is de Geesterse Sjouwtocht.

Geesterse Sjouwtocht
Op 13 december aanstaande is de Geesterse Sjouwtocht. De start is tussen 18.00-19.30 bij Erve Kampboer in Geesteren. De midwinterhoornblazers Geesteren en Erve Kampboer hopen opnieuw veel mensen te mogen verwelkomen.

Win kaarten voor populaire Bee Gees tributeband 'Night Fever'

ENSCHEDE - Europa's beste en meest geliefde Bee Gees act Night Fever komt dit theaterseizoen weer terug naar Nederland met de spectaculaire show 'Nights on Broadway'.

Na vele uitverkochte avonden in ons land speelt de Duitse band op 12 januari 2020 in het Muziekcentrum in Enschede. Met hun perfect op elkaar afgestemde vocalen verzorgt Night Fever een avond met de allerbeste live muziek. Tijdens het 2,5 uur durende concert komt de bijzonder lange reeks hits van de Bee Gees voorbij, gespeeld door een professionele 9-mans formatie en ondersteund door een decor van LED-walls en een gastzangeres.

Alle hits
De tributeband speelt alle wereldberoemde songs, de nummers die het trio onder andere voor Frankie Valli, Barbra Streisand en Dolly Parton schreef én liedjes voor de echte fans. 'More Than a Woman', 'Stayin' Alive', 'You Should Be Dancing, Yeah', 'Massachusetts,' 'Spicks and specks,' 'Words' en 'To love somebody': je favoriete 60s, 70s en 80s hits worden tot in perfectie nagespeeld. Met meer dan 50.000 verkochte tickets in Nederland bewijst Night Fever een absolute must see te zijn voor fans van de broertjes Gibb.

Win kaarten!
Wil jij de meest authentieke Bee Gees show van Europa live ervaren? Doe dan mee met onze lezersactie, want we mogen 4x twee kaarten weggeven voor de show in Enschede. Stuur hiervoor een email met uw contactgegevens naar: prijsvraag@dwfmediamakers.nl om kans te maken op deze kaarten. Winnaars krijgen per email bericht.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop voor 'Night on Broadway' en andere leuke tribute shows op: www.tribevents.nl/shows

Start basiscursus Jeugd-EHBO

DENEKAMP - De EHBO-vereniging Denekamp heeft in november op de basisscholen van Denekamp introductielessen Jeugd-EHBO gegeven. Ook dit jaar zijn de vrijwilligers van de Werkgroep Jeugd-EHBO enthousiast ontvangen door leerkrachten en leerlingen.

In januari 2020 gaat de EHBO-vereniging Denekamp weer starten met een nieuwe basiscursus Jeugd-EHBO. Alle kinderen - tussen de 10 en 15 jaar - uit Denekamp, Noord-Deurningen en Beuningen die deze cursus willen volgen, kunnen zich nog opgeven. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Inhoud cursus
Deze cursus bestaat uit 10 lessen en vindt plaats in het Irenegebouw (Grotestraat 7 in Denekamp) op de dinsdagmiddag van 15.15 uur tot 16.45 uur. Er zal worden gestart op dinsdag 7 januari aanstaande. Tijdens de lessen wordt aangeleerd hoe er eerste hulp moet worden verleend. Er worden diverse onderwerpen behandeld: stoornissen in het bewustzijn en de ademhaling, bloedverlies, shock, vergiftiging, oververhitting, onderkoeling, kleine wonden, brandwonden, kneuzingen en verstuikingen, botbreuken, ontwrichtingen, steken en beten.

Kosten
De kosten voor de complete cursus zijn € 17,50. Lesboeken en verbandmiddelen waarmee geoefend wordt, het certificaat en eventuele herhalingslessen zijn hierbij inbegrepen. Opgeven is mogelijk tot 3 januari via het aanmeldingsformulier, dat te vinden is op www.ehbodenekamp.nl, of per e-mail:
f.tellman@home.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Frank Tellman, telefoon: 06-14607339.

Ervaar het OV in Losser

LOSSER - Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur en een proefreis in Losser. OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het maandelijkse inloopspreekuur vragen over reizen met bus en trein. OV-ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen.

Met duidelijk informatiemateriaal krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook geven zij informatie over het deelnemen aan een proefreis. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen. Het inloopspreekuur is komende maandag 16 december van 10.00 tot 11.30 uur in 't Lossers Hoes aan het Raadhuisplein 1 in Losser.

Proefreis
Tijdens de proefreis laten OV-ambassadeurs senioren oefenen met het reizen met bus en trein. Op de stations krijgt u duidelijk uitgelegd hoe u kunt in- en uitchecken met uw OV-chipkaart bij verschillende vervoerders en hoe de kaartautomaat werkt. Ook kunt u oefenen met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en meereiskorting. Er wordt op eigen kosten gereisd. Neem daarom uw geldige OV chipkaart mee, of koop tijdens de proefreis uw kaartje. Na aanmelding wordt u geïnformeerd over het exacte tijdstip en opstapplaats. Aanmelden kan via www.ervaarhetov.nl/proefreis of door te bellen met de OV-ambassadeurs: 038-4540130. Deze reis is op donderdag 19 december in Losser.

Meer informatie
De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteiten organiseren in diverse gemeenten. Kijk op www.ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten.

Provincie start met nieuwe Groene Ondernemersprijs

TWENTE - De Provincie Overijssel start met een nieuwe groene ondernemersprijs. Zij dagen ondernemers uit om met nieuwe ideeën en initiatieven te komen die bijdragen aan het bedrijfsleven én de Overijsselse natuur.

Ondernemers kunnen en moeten een belangrijke rol spelen in de groene ambities die wij met zijn allen hebben. Er wordt gezocht naar groene initiatieven in de agrarische sector, de vrijetijdseconomie en op bedrijventerreinen. Ondernemers die met een goed idee komen maken kans op een bijdrage van 10.000 euro. Per sector ontvangt één idee zo'n bijdrage, daarnaast krijgen alle indieners ook de mogelijkheid om een adviesgesprek aan te gaan om hun idee nader uit te werken.

Goede balans
Ondernemers hebben veelal een grotere voetafdruk qua energieverbruik, grondverbruik en uitstoot. Het is dan ook een logische stap om hen deelgenoot te maken van de groene ambitie. Voldoende draagvlak bij deze groep draagt bij aan haalbaarheid van doelen.

Aanmelden
Afgelopen week werd de inschrijving voor deze 'Ereprijs 2020' geopend op het BiodiFestival. Hier werd gepraat over mooie initiatieven. Sinds 4 december is het mogelijk om een kansrijk initiatief aan te melden via de website www.natuurvoorelkaar.nl/actie/ereprijs. Hier staat ook meer informatie over de prijsvraag. De inschrijvingstermijn sluit op 1 maart 2020.

Geef griep geen kans

TWENTE - Het is weer winter; december is ook de tijd van het jaar waarbij de griep weer rap om zich heen begint te grijpen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze ziekte ons zo min mogelijk treft?

De milde winters van de afgelopen jaren vertaalden zich ook in relatief milde griepseizoenen. Het is een opmerkelijk gegeven, aangezien het absoluut niet de kou zelf is die de griep veroorzaakt. Toch zien we altijd een griepgolf in de koudere maanden, met de grootste piek tussen december en februari. De oorzaak ligt in de verspreiding van het griepvirus zelf. In de winter is de lucht relatief droog en koud, wat gunstig is voor de overlevingskans van zo'n virus. Daarnaast brengen we ook meer tijd met elkaar door binnen, waardoor we sneller het virus weten te verspreiden.

Preventie
We kunnen zelf best veel doen om ons te beschermen tegen de griep. Zo gaat bepaald gedrag al heel ver om de grote griepgolf tegen te gaan. De GGD Twente adviseert mensen in risicogroepen of hun omgeving om de griepprik te halen. Niet alleen mensen die zelf kwetsbaar zijn, maar ook bijvoorbeeld hun verzorgende of naaste familie. Zo bouw je een zekere buffer op tegen het virus. 60-plussers en jongere mensen met bijvoorbeeld hartkwalen en longziekten of diabetes krijgen een oproep om zich gratis te laten vaccineren. Hoewel het griepvaccin geen honderd procent bescherming biedt, kan het wel bij een eventuele besmetting zorgen voor een milder ziektebeeld.

Goede hygiëne
Ook een goede persoonlijke hygiëne draagt bij aan het indammen van de verspreiding. Zo is het belangrijk om in de winter goed en regelmatig de handen te wassen. Ook het niezen in een elleboog helpt om de verspreiding in de lucht wat in te perken. Een persoon die niest kan het virus zomaar enkele meters verspreiden, ver genoeg om anderen te infecteren.

Steeds betere aanpak van kinderarmoede

TWENTE - Hoewel er nog steeds veel kinderen in Nederland zijn die leven in armoede, neemt het aantal kinderen in langdurige armoede wel af. In Noordoost-Twente ligt het aantal kinderen dat opgroeit in armoede gelukkig relatief laag.

Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal kinderen dat in 2018 opgroeide in een gezin met een laag inkomen relatief stabiel is gebleven. Dit na enkele jaren van daling. Een positieve trend is wel dat de hoeveelheid kinderen die langdurig opgroeien in armoede afgenomen is. Ook in Twente zijn de verschillen groot van plaats tot plaats. Zo is Enschede koploper met 12,4 procent van de kinderen die opgroeit in armoede. Ook Almelo heeft een hoog percentage: 10,2 procent. In Losser zit dit percentage op 6 procent, in Dinkelland 3,6 procent en in Tubbergen 3 procent. Nog wel 3 procent te veel uiteraard, maar in de bredere context een relatief kleine groep. Met name kinderen uit eenoudergezinnen lopen een groot risico op armoede; deze zien we relatief weinig in Noordoost-Twente.

Grote impact
Het opgroeien in armoede heeft een grote impact op de totale levenssfeer van deze kinderen. Ze groeien vaak op in een sociale huurwoning, ze gaan zelden op vakantie, er is minder geld voor kleren en zaken zoals een computer en andere dingen die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Hierdoor lopen deze kinderen ook een risico op sociale uitsluiting.

Steun
In Almelo is gelukkig veel steun om ervoor te zorgen dat deze kinderen toch zoveel mogelijk leuk op kunnen groeien. Zo kunnen zij gebruik maken van onder meer het Jeugdfonds Sport en Cultuur, voor onder meer een bijdrage aan de sportcontributie. Daarnaast heeft de gemeente uiteenlopende regelingen beschikbaar voor de ondersteuning van minimagezinnen. Deze zijn echter lang niet altijd bij de doelgroep bekend. Wellicht hebt u recht op bepaalde vormen van ondersteuning. Kijk hiervoor ook eens op: www.dinkelland.nl of www.tubbergen.nl

Toeristische sector blijft innoveren

TWENTE - Het gaat goed met het toerisme in Twente en Overijssel als geheel. Dit is onder meer te danken aan de vele investeringen en innovatie binnen de sector recreatie en toerisme. Het doel? Gasten innovatieve nieuwe producten en diensten bieden om ervoor te zorgen dat ze graag naar onze regio komen.

Om innovatie in de 'gastvrijheidseconomie' te stimuleren werd eerder de regeling 'Topprogramma Overijsselse Toeristische Ondernemers (TOTO) opgezet. Inmiddels hebben 125 bedrijven innovaties opgestart. De netwerkorganisatie Gastvrij Overijssel is uitvoerder van deze provinciale regeling. "We zien een enorme diversiteit aan innovaties variërend van strategisch advies tot de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit zijn intensieve trajecten maar cruciaal om je positie in de markt te kunnen versterken. Vanuit de branches HISWA-RECRON en KHN zijn adviseurs aangesteld om de ondernemers hierbij op weg te helpen en dat blijkt een schot in de roos. Ze kennen de sector en zijn tevens vertrouwenspersoon. Een innovatietraject nam gemiddeld anderhalf jaar in beslag.", aldus projectleider Jan Ybema. Innovatie zorgt voor een brede regionale aantrekkelijkheid.

Awards
Om de meest innovatieve ondernemers in het zonnetje te zetten werden afgelopen week ook de Innovatie Awards uitgereikt door gedeputeerde Roy de Witte: "De gastvrijheidseconomie heeft de afgelopen 4 jaar enorm goed gepresteerd met meer dan 3.400 nieuwe banen sinds 2015 en dat is mede dankzij de innovatie ambities van de sector." Tijdens het afsluitende innovatiecongres ontvingen Expedition Outdoor, Taman Indonesia en 't Akkertien de innovatie award uit handen van de gedeputeerde. De innovaties bestonden uit respectievelijk 3D-simulaties van een klimpark voor mindervaliden, het gebruik van QR-codes voor een interactieve belevingskaart en de automatisering van een online boekingsprogramma. De Witte: "Ik feliciteer deze drie toppers met de innovaties die ze in gang hebben gezet. Juist de variatie laat zien dat de TOTO-regeling flexibel is. Dit is belangrijk omdat ieder bedrijf uniek is en moet kunnen inspelen op z'n eigen uitdagingen. Uiteraard geldt deze pluim voor alle 125 deelnemers die allemaal een topprestatie hebben geleverd!"

Twee thuiswedstrijden in vier dagen tijd

ALMELO - Heracles Almelo speelt in vier dagen tijd twee wedstrijden op het eigen Erve Asito. Eerst is komende zondag FC Utrecht te gast, in de zeventiende speelronde van de Eredivisie. Daarna is FC Dordrecht op woensdag de tegenstander in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker.

FC Utrecht is de enige club waartegen Heracles Almelo dit seizoen nog niet heeft gespeeld. Na het duel tegen de ploeg van trainer John van de Brom is het Eredivisieseizoen halverwege. Bij FC Utrecht staan oud-Heraclieden Justin Hoogma en Adrián Dalmau onder contract. In Almelo spelen oud FC Utrecht spelers Jeff Hardeveld en Cyriel Dessers. De spits staat nog altijd aan kop in het topscorersklassement.

Tweede duel
Woensdag hoopt Heracles Almelo zich ten koste van FC Dordrecht te plaatsen voor de achtste finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. De Almeloërs bereikten de tweede ronde door eind oktober met 4-3 te winnen van RKC Waalwijk.

Kaarten
Kaarten Heracles Almelo – FC Utrecht vanaf 16,50 euro. Voor Heracles Almelo – FC Dordrecht zijn er kaarten al voor 2,50 euro. Kaarten zijn te koop via heracles.nl/tickets. Supporters die nu een halve seizoenkaart bestellen mogen gratis naar beide duels. Een halve seizoenkaart is verkrijgbaar vanaf 99,50 euro via heracles.nl/seizoenkaart en in de FanServiceShop.

Loop over prachtig verlichte wandelpaden in Losser

LOSSER - De mystieke klanken van de midwinterhoorn komen het meest tot hun recht 's avonds in alle rust, in het mooie Twentse landschap. Tijdens de midwinterwandeling op vrijdag 20 december kunnen deelnemers lopen over speciaal verlichte wandelpaden en genieten van de midwinterhoorn. Er is ook een kerstverhaal in de Maria Geboortekerk, een wensboom en een optreden van het dwarsfluitensemble in de Protestantse kerk.

Tijdens de tocht is er een demonstratie midwinterhoornblazen en mogen deelnemers zelf ook proberen om geluid te krijgen uit de 'oale roop'. Bij een stop op de route kunnen de kinderen bovendien kerstversiering maken. Uiteraard wordt er gezorgd voor warme chocolademelk/ glühwein. Een warm hapje na afloop ontbreekt natuurlijk ook niet. De Bakspieker is geopend tijdens de wandeling en de kerstman zal aanwezig zijn.

Praktische informatie
Men kan tussen 18.00 en 19.00 uur starten vanaf de Martinustoren op het Martinusplein in Losser. De route is circa 3 kilometer. De kosten zijn € 4,50 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen (inclusief de genoemde consumpties). Een eigen lampion of zaklamp kan worden meegenomen en desgewenst kan er bij de start van de wandeling een lampion worden gekocht voor € 2,- (op=op). Aanmelden voor de wandeling kan via www.visitdeluttelosser.nl of telefonisch via 053-5362013 of 0541-551160.

Kerstmarkt Denekamp

DENEKAMP - Op zondag 22 december is de Hoeve de Lange Braak (Aveleijn) uit Noord Deurningen weer aanwezig op de kerstmarkt op het Nicolaasplein in het centrum van Denekamp. Bij de Hoeve krijgen mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding.

Dankzij de hulp van diverse vrijwilligers kan deze middag opnieuw de bekende loterij worden gehouden. Er zijn prachtige prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door diverse winkeliers uit Denekamp en omstreken. Verder wordt er eten en drinken verkocht: onder andere erwtensoep, broodjes braadworst, glühwein en warme chocolademelk. De dagopbrengst zal ten goede komen aan de cliënten van Hoeve de Lange Braak. Kom de kerstsfeer beleven tijdens deze markt die wordt gehouden van 12.00 tot 17.00 uur.

Downton Abbey

OLDENZAAL - Op 17 én 18 december vertoont het filmhuis Oldenzaal om 20.00 uur de speelfilm Downton Abbey. Een must-see voor fans van de populaire, bekroonde televisieserie.

Deze film gaat verder met de familiekroniek van de adellijke bewoners en het huispersoneel waar de serie is geëindigd: in 1927. Het verhaal draait om een aangekondigd bezoek van koning George V en Mary. Dit veroorzaakt consternatie "downstairs", aangezien het hoge bezoek zijn eigen personeel meeneemt en het huishouden overneemt. "Upstairs" zijn de zorgen van een andere aard: over een erfenis, ontluikende liefde, een zwangerschap en de zorgen over het beheer van het huis en het landgoed. Entreeprijs: € 9,50 (donateurs: € 6,50). Locatie: Stadstheater De Bond aan de Molenstraat 25.

Klanken van midwinterhoorn
Ondersteund door Alphoorn
Prachtige klaagzang dringt door
Hoge tonen, lage tonen,
die in het duister verdwijnen

Het goede verdrijft het kwaad.
Omwenteling, nieuw tijdperk
Licht dat gedragen wordt
Wensen worden uitgesproken
Verstaanbare vredeswensen.

Zilverkleurige maan en sterren
Zoeken en tastend in het donker
Verwijzen naar de Wende
Verwerpen het kwade
Immer weer het goede overwint.

Het geheim van de nacht delen
Stralende hemel, midwinterfeest
Maan en sterren waarnemen
Opnieuw beleven, het heelal
Lucia draagster van het Licht
Het goede uitdragen en vasthouden.

Kaatjeknip december 2019

Alphoornblazers

OLDENZAAL - Het midwinterhoorn blazen is volop gaande, in dorpen en steden in Twente en de Achterhoek hoor je de klagende geluiden weerklinken.

Na de publicatie in de Hartkrant, dat er door de groep midwinterhoornblazers de afgelopen jaren 8 alphoorns waren gefabriceerd, heb ik veel reacties gekregen. Wanneer kunnen wij de Alphoorns horen en zien? Ik heb daarop contact gezocht met Veurman van de Oldenzaalse Mirrewinterhoorn bloazers Hermy Oude Veldhuis en deze laat het volgende weten. Op zaterdag 21 december bij de Zonnewende. Vanaf 18.30 uur zullen in en om de Plechelmus Basiliek de Ossenhoornblazers, jachthoornblazers, Mirrewinterhoornblazers en Alphoornblazers zich laten horen. Vanaf 19.00 uur in de Plechelmus Basiliek zullen de genoemde hoornblazers ook een bijdrage leveren bij de viering van het Luciafeest. U bent allen van harte welkom.

Foto/tekst: Martin Meijerink

Groeiende steun voor vuurwerkverbod

TWENTE - De landelijke steun voor een algeheel vuurwerkverbod of een lokaal vuurwerkverbod zijn verder toegenomen. Uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau I&O Research blijkt dat inmiddels 50 procent van de Nederlanders voor een algeheel verbod op vuurwerk is en 57 procent voor een lokaal verbod.

De vuurwerkdiscussie is inmiddels net zo'n traditie als het afsteken van vuurwerk zelf. Voorstanders beargumenteren dat het met de overlast wel meevalt en dat de meeste mensen zich best aan de regels houden. De belevenis bij veel Nederlanders is echter anders: al ruim voor de verkoopdatum is er fanatiek geknal hoorbaar en rond de feestdagen doet de politie weinig aan handhaving van de geldende regels.

Meer handhaving
Het onderzoek van I&O Research wijst dan ook het gebrek aan handhaving aan als één van de mogelijke factoren waardoor mensen meer overlast ervaren en dus ook vaker voorstander zouden kunnen worden van een vuurwerkverbod. De steun voor strengere handhaving van de afsteektijden en het verbod op illegaal vuurwerk is in vergelijking met 2018 verder toegenomen. Acht op de tien Nederlanders vinden dat het verbod op illegaal vuurwerk strenger moet worden gehandhaafd. Tweederde is voor strengere handhaving van de afsteektijden, aldus het onderzoek.

Weinig prioriteit
Het handhaven lijkt echter weinig prioriteit te hebben bij de politie. Het zelfde onderzoek concludeert namelijk ook dat Nederlanders zien dat er in de praktijk juist steeds minder handhaving is. De politie heeft immers in sommige gemeenten de handen meer dan vol rond de feestdagen, waardoor handhaven op het te vroeg afsteken simpelweg geen al te hoge prioriteit heeft. Wie contact opneemt met de politie naar aanleiding van te vroeg afsteken wordt nog net niet uitgelachen. Ook de Twentse politiek lijkt zich vooralsnog niet aan de kwestie te willen branden als het niet hoeft.

Vrijwillige zones
In diverse gemeenten zijn al wel lokale vuurwerkvrije zones aangewezen, hoewel men ook hier weer tegen de haalbaarheid qua handhaving oploopt. Veelal gaat het dan om plaatsen zoals de directe omgeving van ziekenhuizen en woonzorgcentra. In onder meer Enschede gaat men een stapje verder door mensen zélf aan te laten geven waar zij een vuurwerkvrije zone willen, door middel van het ophangen van een poster. Het vrijwillige karakter -'zou u hier niet af willen steken?' - heeft in de praktijk weinig effect om overlast terug te dringen.

Gedragsverandering
Om de vuurwerktraditie ook op de lange termijn levensvatbaar te houden is het belangrijk om rekening te houden met elkaar. Wanneer we ons allemaal aan de regels houden, kunnen we samen genieten van de jaarwisseling.

Kerstmarkt TCC praktijkonderwijs

OLDENZAAL - De vestiging Praktijkonderwijs van het Twents Carmel College deze vrijdag weer de jaarlijkse kerstmarkt aan de Leliestraat 1 te Oldenzaal.

De sfeervolle kerstmarkt vindt plaats van 16.00 tot 20.00 uur. In en om de school wordt er alles aan gedaan om er een gezellige kerstmarkt van te maken. Door leerlingen, docenten en vrijwilligers wordt er al weken lang gewerkt aan werkstukken, versnaperingen en meer voor de kerstmarkt. Op het schoolplein zijn onder meer kraampjes met kerstbakjes, kerstbomen, metaalwerkstukken, een smid, schapen, midwinterhoornblazers, warme broodjes en meer te vinden. Binnen zijn er ook allerlei kraampjes met daarin door leerlingen gemaakte creaties en lekkernijen waaronder oliebollen en kniepertjes.

Randprogramma
Verder is er een dansvoorstelling, zijn er oudhollandse spelen, leuke spelletjes en activiteiten voor kinderen. In de schoolkantine is een grandioze loterij met leuke prijzen die beschikbaar zijn gesteld door diverse sponsoren. Ook de kerstman zal niet ontbreken. Iedereen die maar wil mag met hem op de foto. De opbrengst van de kerstmarkt gaat dit jaar naar WarChild.

WarChild
WarChild creëert veilige plekken voor kinderen in oorlog. In oorlogsgebied helpt WarChild kinderen hoe zij conflicten vreedzaam op kunnen lossen, hun zelfvertrouwen vergroten en organiseren creatieve activiteiten rondom thema's als ongelijkheid, discriminatie en religie. De bescherming van een veilige plek geeft kinderen in oorlog de kans om te spelen, leren en kind te zijn.

Losser verbiedt gebruik glyfosaat op eigen gronden

LOSSER - De gemeente Losser zal per 1 januari 2020 het gebruik van specifieke klimaatbestrijdingsmiddelen met glyfosaat verbieden op gemeentelijke grond.

Middelen zoals Roundup mogen dan niet meer gebruikt worden op grond van de gemeente, ook niet door derden die deze grond in gebruik hebben via pachten of huren. Glyfosaat leidt wereldwijd tot discussies over de mogelijke impact op het ontwikkelen van lymfeklierkanker. Daarnaast is de stof schadelijk voor de natuur. Belangrijkste argument om het middel niet te willen gebruiken is wel dat de gemeente Losser wil werken zonder dit soort chemische middelen.

Risico's
Wethouder Jaimi van Essen: "Naast de discussies over of de stof glyfosaat het risico op kanker vergroot, weten we zeker dat deze stof een negatieve invloed heeft op de natuur. Bepaalde schimmelgroei wordt erdoor bevorderd waardoor bijvoorbeeld aardappelen aangetast worden. Ook tast het de darmflora van bijen aan waardoor deze minder weerstand hebben en vatbaarder zijn voor infecties. Alles bij elkaar maakt dat de gemeente Losser onkruidbestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat niet meer toestaat. Een middel dat slecht is voor volksgezondheid en milieu willen wij niet op onze eigen gronden gebruiken. Gezondheid en welzijn van mens, dier en natuur staat bij ons voorop in de keuzes die wij maken."

Nadelige gevolgen
Naast het feit dat glyfosaat nadelig is voor de gezondheid van bijen, blijft de stof ook erg lang aanwezig in ons oppervlaktewater, waar het ook allerlei nuttige organismen vernietigt. Op die manier is het ook erg lastig om drinkwater veilig te houden. Door het doodspuiten van alle planten gaat ook het bodemleven hard achteruit.

Verbod op Roundup
Tot 17 december 2022 is het in de Europese Unie nog toegestaan om Roundup te gebruiken. Nederland is samen met Hongarije, Frankrijk en Zweden verantwoordelijk voor de herbeoordeling van glyfosaat voordat de EU opnieuw beslist of glyfosaat gebruikt mag worden. In Nederland mag het al niet gebruikt worden op verharding.

Bentheimer Mannenkoor

BARDEL - Traditiegetrouw geeft het Männerchor Bad Bentheim tussen kerst en de jaarwisseling een concert in de kloosterkerk van Bardel, vlak over de grens bij Losser. Dit jaar is het optreden op zondag 29 december om 17.00 uur.

In een extra sfeervolle ambiance - het gebouwencomplex biedt tevens de mogelijkheid tot bezichtigen van kerststallen uit de hele wereld - zingt het alom geroemde mannenkoor oude en nieuwe liederen afkomstig uit diverse culturen. Een saxofoon-ensemble verrijkt het concert met composities van onder andere Bach, Pachelbel en Vivaldi. De vierstemmige koorzang staat onder leiding van musicus Leo Schwär uit Neuenhaus. De bas Wilhelm Brüggenolte is solist.

Keramiek Expositie

OLDENZAAL - Werk van keramisch vormgever Luuc van Tilborg is te zien in het gebouw van kunstenaarscollectief O-Art.

Het thema luidt: 'Quo Vadis', oftewel 'waar ga je heen'? We reizen wat af, ook in ons hoofd. We blijven in eigen land of steken grenzen over, relaxen in onze comfortzone of richten ons leven opnieuw in. Voor de een is het een eigen keuze voor de ander een gedwongen vlucht. Met drie grote keramische installaties en ruim vijfentwintig ruimtelijke objecten, waaronder veel 'waterschepen', wordt de bezoeker op originele wijze aan het denken gezet. Er valt veel te genieten van al het met veel liefde en vakmanschap gemaakte keramiek. Nog tot 21 december 2019 te zien aan de Jacob Catsstraat 2 op dinsdag-, woensdag-, vrijdagochtend 09.30 tot 12.30 uur, donderdagavond 19.45 tot 21.15 uur.

Ootmarsum Schittert

OOTMARSUM - Op vrijdag 20 december is er voor de vierde keer "Ootmarsum Schittert", een sfeervolle koopavond van 18.00 tot 21.00 uur. De winkelstraten worden dan versierd met lichtjes en u kunt genieten van kunst en muziek.

Er is onder meer een verlicht looppad en er zijn optredens van koren. Meer dan 50 winkels, horeca-zaken en galerieën openen deze avond hun deuren van 18.00 tot 21.00 uur. Iedere ondernemer doet een extra inspanning met bijvoorbeeld kortingsacties of het aanbieden van een hapje en drankje Dit initiatief is bedoeld om bewoners extra gelegenheid te geven om het lokale aanbod te bekijken.

Bezoekers In den Vijfhoek in de prijzen!

OLDENZAAL - Winkelcentrum In den Vijfhoek organiseert in december een leuke winactie. Klanten ontvangen bij deelnemende winkeliers een actiekaart die zij in kunnen vullen om kans te maken op leuke prijzen.

Inmiddels is de eerste van drie trekkingen geweest. Bij de eerste ronde werden al ruim 6.000 actiekaarten ingeleverd! Klanten ontvangen nog tot en met 24 december een actiekaart om in te leveren. Hiermee zijn telkens waardebonnen te winnen van 500 euro, 100 euro, 75 euro, 50 euro en 25 euro. Daarnaast worden ook waardebonnen ter waarde van 150 euro van Ultimate Choice verloot, waarmee u een belevenis naar keuze krijgt zoals een etentje, massage, hotelovernachting of uitje. De laatste trekking is op 27 december.

Winnaars
Deze vrijdag nemen de winnaars om 19.00 uur hun prijzen in ontvangst. Deze hebben persoonlijk telefonisch bericht ontvangen. Bij de eerste ronde werden tien prijzen weggegeven. De ontvangers zijn dhr/mw. Weppel, Nokkert, Schothuis, Latour, Grob, Baptist, Schasfoort, Jansen, Ekelhof en Uit het Broek.

Haal zaterdag een frisse neus in het Dal van de Mosbeek

MANDER/VASSE - Ga voor een frisse neus op zaterdag 14 december mee met de Winterwandeling door het Dal van de Mosbeek. In de winter lijkt de natuur stil te staan, maar het natuurleven gaat gewoon door! De gids van Landschap Overijssel vertelt onderweg over het winterse leven in de natuur. De wandeling start om 14.00 uur, duurt tot ongeveer 16.30 uur en is geschikt voor kinderen.

De winter is dé tijd om lekker naar buiten te gaan. Er is namelijk van alles te ontdekken. Veel dieren maken zich op voor een winterslaap, anderen verzamelen zoveel mogelijk eten om de winter mee door te kunnen komen. En onder het afgevallen blad vind je veel insecten die daar een mooie schuilplek hebben. De gids neemt u mee naar de mooiste plekken van het Dal van de Mosbeek en maakt u wijzer over alles wat er in het bos gebeurt. Terwijl hij vertelt, geniet u van de vergezichten. Belangrijke tip: trek stevige schoenen én warme kleding aan.

Praktische informatie
De bijdrage voor de Winterwandeling is € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Donateurs mogen gratis mee op vertoon van hun ledenpas (vergeet dus niet deze mee te nemen). Vertrekpunt is Infocentrum IJs & Es aan Bergweg 8 in Mander/Vasse. Hier kunt u ook parkeren. Kijk voor meer activiteiten van Landschap Overijssel op
www.landschapoverijssel.nl.

Foto: De Winterkoning
(fotograaf: Annie Keizer)

Open Deur Dagen in Het Glazen Nest

OLDENZAAL - Op 27 en 28 december 2019 zijn er bijzondere Open Deur Dagen in het atelier Het Glazen Nest in Oldenzaal. Deze maand is het 20 jaar geleden dat gedenkkunstenaar Brenda Bleijenberg haar eerste glascursus gaf in dit atelier. Zij heeft in deze periode veel mensen geleerd om op diverse manieren met glas te werken, zoals glas-in-lood, fusing, brandschilderen op glas en glasmozaïek.

Iedere maand kunt u op de laatste vrijdag en zaterdag van de maand tussen 10.00 en 16.00 uur binnenlopen om eens rond te kijken. Tijdens de viering van het jubileum in 2019-2020 heeft elke maand een eigen thema. December staat in het teken van de cursisten. Brenda roept bij deze iedereen op die bij haar les heeft gehad. Alle oud-cursisten die vele uren in het Glazen Nest hebben doorgebracht om iets moois te creëren zijn welkom. Kom tijdens de Open Deur Dagen een kop koffie drinken en neem vooral foto's mee van het werk dat je indertijd in het atelier hebt gemaakt!

Feest in het atelier
Van november 2019 tot oktober 2020 is er veel te vieren en gedenken. Iedere week vertelt Brenda een verhaal uit het rijke verleden van het atelier. Straks in 2020 is 20 jaar geleden dat het eerste grafmonument door Brenda werd gemaakt, de plaatsing van het eerste urnmonument en het in gebruik nemen van de eerste vlinderrots zijn dan 15 jaar geleden en is het 10 jaar geleden dat de eerste urn werd ontworpen en gemaakt. Al deze bijzondere feiten krijgen de komende tijd volop aandacht.

Vestiging in Oldenzaal
Atelier Het Glazen Nest is sinds 1999 in Oldenzaal gevestigd in een ruim 100 jaar oud pand tussen de Noordwal en de Tulpstraat. Bleijenbergs gedenkkunst is landelijk bekend, waaronder haar glazen vlinders (met echtheidscertificaat), kerkramen in glasfusing en ingetogen doopschalen. De glazen feniks in het Enschedese Huis van Verhalen in de wijk Roombeek - gemaakt naar aanleiding van de vuurwerkramp - is ook van haar hand. Meer informatie op: www.glazeniers-glaskunst.nl.

Bijzonder hooghedenpaar

DE LUTTE - Voor het eerst in de geschiedenis van het Lossers carnaval voert een gravenpaar carnaval in De Lutte aan. Graaf Dirk en gravin Miriam (Bekke) zwaaien nu de scepters over de 'graafschap van De Lutte'. In residentie De Vereeniging kwam dit hooghedenpaar zaterdagavond tevoorschijn als de 1e(!) gravin en 53e graaf van carnavalsvereniging De Bosdûvelkes. Hun lijfspreuk luidt: 'Carnaval wöd aait gekker, met 'n gravenpaar van Bekke!"

Als professor in de ontwikkeling van robots heeft graaf Dirk (42) al vaker de krant gehaald. Door haar deelname aan gala's in Oldenzaal en in De Lutte, is ook gravin Miriam (Hüsken en ook 42 jaar) dat al menig keer gelukt. En nu doen ze dat samen: een paar bijzondere hoogheden voor CV De Bosdûvelkes. Want voor het eerst in de geschiedenis van de oudste carnavalsvereniging van De Lutte, zwaait een echtpaar samen de scepter(s) over graafschap De Lutte als eerbetoon aan zowel de mannelijke als vrouwelijke leden die al jaren met elkaar samen werken aan een gemeenschappelijk feest voor jong en oud. "Eindelijk" was de veel gehoorde reactie in de feestzaal waar enkele honderden carnavalisten zich hadden verzameld.

Volmondig ja
"Toen de aanzoekcommissie bij mij kwam en Miriam er meteen bij werd geroepen, dacht ik meteen aan een dubbelaanzoek" zegt Dirk. Miriam: "Ik heb vaak gezegd dat er zonder vrouwen geen carnaval kan bestaan en ineens werd dat een self-forfilling prophecy. Dat voelde bizar, maar vooral heel goed". En dus zeiden ze allebei (weer) volmondig ja tegen elkaar. Het hooghedenpaar heeft vier kinderen Twan 12, Marijn 11, Lonneke 9 en Casper van 3 en woont met hond Hera aan de Pastoor Geerdinkstraat in De Lutte. Naast zijn werk voor Saxion doet Dirk een studie bedrijfseconomie. Miriam is huisarts in Hengelo.

Wie zaait zal oogsten
Nadat oud-graaf Mike en oud-adjudant Marc geknipt en geschoren waren afgevoerd, haakte de technische commissie in op het inmiddels al bekende jaarthema 'tuinieren' van deze Lutter carnavalsvereniging. Een hele bijzondere mix van zaadjes en reizen voerde langs vruchtbare gronden in allerlei landen. Het resultaat: een nieuwe en levensgrote dennenboom die tot mootjes gehakt moest worden voordat gravin Miriam en graaf Dirk er tegelijkertijd uit te voorschijn kwamen.

Column: Chocoladetruffels

OLDENZAAL - We troffen elkaar vorige zaterdagmiddag bij Riekie, in restaurant Nationaal in Hengelo. De plek van samenkomst voor gepensioneerden van de NS en gepensioneerden van de Koninklijke machinefabriek Stork. Het is mijn wekelijkse zaterdagmiddag uitje.

Praatje, borreltje en verhalen over toen en hoe men destijds met elkaar omging. "Heb jij niet bij Stork gewerkt?" was zijn vraag. Mijn reactie: ja ik heb bij Stork gewerkt. "Je bent niet veel veranderd ik herkende jou meteen." Ik had geen enkele gedachte waar over het zou gaan dus zweeg ik maar. "Weet je nog Sinterklaas 1953 of 1954, dat je ons toen zo mooi te pakken hebt genomen?" Ik knikte, maar herinnerde mij totaal niets, Stork 1953 of 1954? "Wat hebben wij staan kauwen destijds op de chocolade truffels die jij voor ons de collega's van de diesel afdeling had gemaakt met Sinterklaas. Ik knikte en dacht dat moet mijn broer geweest zijn. Uiterlijk lijk ik wel wat op hem, maar anderzijds is er een wereld van verschil.

Hij sprak naar mij zijn waardering uit dat ik nadien toch opheldering had gegeven over de chocolade truffels. Ik schakelde. Dus mijn broer zou met Sinterklaas december 1953 / 1954 getrakteerd hebben op chocolade truffels. Wat hebben wij er toen van genoten en een ieder had er ook ruim van gegeten. Maar wat bleek. Varkenstepels van de zeug rond en kort afgesneden waren gekookt en voorzien van een laagje cacao met vet en suiker en deze waren aangereikt en spontaan in ontvangst genomen. Nadat het omhulsel de cacao en vet waren verdwenen, was een ieder heerlijk blijven kauwen als kauwgum op de gekookte zeugtepels. Niemand had er over gerept. Voor kerst waren ze weer samengekomen en was de vraag gesteld of er weer truffels waren gemaakt. Het antwoord was toen nee geweest. Maar er was wel opening van zaken gegeven over de truffels bij de Sinterklaasviering.

Ik zou hebben verteld dat ze heerlijk hadden staan te kauwen op gekookte tepels van de varkenszeug. Nu ruim 66 jaar later, weet deze 91-jarige mij nog precies te verhalen over toen. Even had ik de gedachte hem te vertellen dat niet ik, maar mijn broer het was geweest. Ach nee dacht ik, laat het maar zo. En ik liet het zo, voor mij en de overige stamgasten was het een plezierige middag. Met de groet fijne Sinterklaas en met de gedachte van, deze 91-jarige ex Storkiaan heeft het nog goed op de rit nam ik de trein naar Oldenzaal

Kaatjeknip december 2019