Hart van Oldenzaal

20 september 2019

Hart van Oldenzaal 20 september 2019


Verhalendag over 75 jaar vrijheid

OLDENZAAL - Volgend jaar vieren we dat Oldenzaal al 75 jaar in vrijheid mag leven en de gemeente is al geruime tijd bezig met de voorbereidingen van deze viering. Ze staan erop dat dit moment niet geruisloos aan ons voorbij zal gaan en de eerste van een reeks activiteiten in dit thema zal op zaterdag 21 september plaatsvinden.

Tijdens de verhalendag op 21 september zullen waargebeurde verhalen over de oorlog in Oldenzaal worden verzameld en op papier gezet. Om ook de volgende generatie bewust te maken van de gebeurtenissen die hebben geleid tot ons huidige leven in vrijheid zullen schrijvers hun best doen om deze verhalen te beluisteren en vast te leggen. Tijdens verhalendag is iedereen welkom om zijn of haar verhaal te delen. De gemeente roept dan ook iedereen op om deze mensen aan te sporen om naar de verhalendag te komen. De dag zal in het teken staan van deze vaak indrukwekkende, persoonlijke verhalen over hoe zij en hun omgeving het leven in Oldenzaal hebben ervaren in de jaren van oorlog. De schrijvers zullen zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur aanwezig zijn in het stadhuis om de vertellers te ontvangen.

Een bijzonder jaar
De organisatie van verhalendag ligt bij het Oldenzaalse Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen. Zij kregen van het college van B&W een eenmalig bedrag van 15.000 euro ter beschikking voor het organiseren van extra activiteiten rondom deze mijlpaal van een vrij Oldenzaal. Vanwege dit bijzondere jaar zal het comité extra haar handen uit de mouwen steken met bijzondere, memorabele activiteiten rondom het thema. Het hele jaar 2020 zal in het teken van vrijheid staan voor de stad, met de officiële aftrap komend weekend tijdens verhalendag. Hierna zullen nog tal van diverse activiteiten georganiseerd worden die gerelateerd zijn aan dit onderwerp. Zij hebben als voornaamste doel om de herinneringen en levenslessen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog levend te houden voor de komende generatie. Door deze verhalen nu vast te leggen worden ze goed en eeuwig bewaard voor komende generaties.

Jaargang: 5 • Nr 230• Wk 38

Echtpaar Wiggers – van Schoot viert hun 60-jarig jubileum

OLDENZAAL - Afgelopen week werden de felicitaties voor het echtpaar Wiggers-Van Schoot persoonlijk overgebracht door burgemeester Patrick Welman.

Lizzy van Schoot (86) en Albert Wiggers (84) waren blij en verrast door het bezoek van onze burgervader. Het echtpaar is beiden nog actief met de nodige hobby's en ze verkeren in goede gezondheid. Het is een onderwijzersechtpaar; beide stonden voor de klas. Ze genoten volop van het overdragen van kennis en vaardigheden aan de studenten van toen.

De ontmoeting
Het begon destijds allemaal bij de scouting in Oldenzaal. Padvinder Albert ging op verkenning en vond Lizzy op zijn pad. Nu jaren later blikken ze met voldoening terug op de rijke jaren uit hun jeugd. Albert praat vol passie over zijn vriend glazenier Jan Schoenaker en Lizzy praat vol trots over de werken die door haar denken en handelen tot stand zijn gebracht. Haar bijdrage aan de Canon van Oldenzaal en het boek over Hermanna Molkenboer – Trip. Burgemeester Patrick Welman werd op zijn beurt verrast met het boek dat Lizzy had geschreven over mevrouw Molkenboer-Trip. Redactie Hart van Oldenzaal sluit zich aan bij de felicitaties, met een welgemeend: proficiat!

Foto/tekst Martin Meijerink.

Column

75 (1)

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Na de landing in Normandië gingen de Geallieerden dwars door Europa, richting Berlijn. Toen het slechte weer inviel, eind 1944 was Nederland verdeeld in Noord en Zuid met als scheidslijn grofweg de grote rivieren. Zuid was bevrijd, had al feestgevierd en probeerde het normale leven weer op gang te krijgen. De Duitsers hadden zich in Midden-Nederland ingegraven en de Geallieerden waren vastgelopen in de onder water gezette polders. In Zeeland was nog even hevig gevochten om de toegang tot de haven van Antwerpen.

In West-Nederland heersten honger en terreur en niet alleen van Duitse zijde, ook door Nederlanders. In die laatste oorlogswinter zijn nog diverse slachtoffers gevallen. Vanwege? Ja, vanwege wat? Haat? Wraak? Angst? Ook in het Oosten en het Noorden van het land heersten de Duitsers en hun handlangers. Hoeveel mensen zijn er in die laatste maanden nog doodgeschoten, soms door landgenoten?

De bevrijding van het laatste deel van Nederland begin 1945 was geen kleinigheid. Er is nog stevig gevochten en op sommige plekken, zoals bij de Afsluitdijk, moesten de Geallieerden wachten op versterkingen of op overgave in de rest van de regio.

Ik heb polemologie van Dr. Röling gehad in Groningen maar hij, noch anderen hebben mij het waarom van oorlog kunnen uitleggen.

Wat mij boeit is het waarom van de oorlog? Ook van oorlogen in het algemeen, maar het meest toch wel de Tweede Wereldoorlog. 75 Jaar geleden vochten wij nog met onze buren. Landen kunnen met elkaar in oorlog zijn, wordt er dan gezegd. Maar dat kan niet, mensen zijn met elkaar in oorlog.

In de komende maanden komen we daar in deze krant op terug. Lees de oproep om verhalen op te sturen, elders in deze krant. Reageer. Wij zoeken de geschiedenis van de gewone en van de ongewone man, vrouw en kind. Maar ook stippen wij voorzichtig aan, wat na de oorlog vrede en veiligheid voor ons en voor de rest van de wereld hebben betekend. Een speurtocht naar de mens, die gedurende 75 jaar na de oorlog in vrede en veiligheid heeft kunnen leven en de vraag krijgt voorgelegd: Zou het nu opnieuw kunnen? En waarom? Vragen waar misschien geen logische antwoorden op zijn te vinden, maar die je moet stellen om de mens hier en elders in de wereld te begrijpen.

Jan Visser

Leuke rondleiding bij afvalbedrijf ROVA

TUBBERGEN - Het terugdringen van de afvalberg is een belangrijke ambitie voor de gemeente Tubbergen. De gemeente stimuleert inwoners om steeds beter te recyclen. Naast de inwoners is ook afvalbedrijf ROVA steeds duurzamer bezig.

ROVA draagt in Tubbergen zorg voor het inzamelen en verwerken van huisvuil. Om belangstellenden ook kennis te laten maken met het verwerkingsproces, organiseert ROVA op 16 oktober een boeiende excursie. Inwoners van Tubbergen die 12 jaar en ouder zijn kunnen zich aanmelden voor deze rondleiding. Een voorlichter geeft dan een uitgebreide uitleg over de diverse aspecten van afvalverwerking bij het Zwolse bedrijf.

Programma
Deelname is gratis en het vervoer is geregeld. U stapt op 16 oktober om 12.30 uur in bij het gemeentehuis in Tubbergen. om 14.10 uur start dan de rondleiding in Zwolle, wat tot 16.00 uur duurt. U bent dan rond 17.15 uur terug bij het gemeentehuis in Tubbergen. Er zijn minimaal 15 en maximaal 40 deelnemers nodig. Aanmelden voor de rondleiding kan via www.rova.nl/rondjerova.

Minder irritatie over bus-situatie in Losser

LOSSER - De gemeente Losser is druk bezig om de tijdelijke omleiding van de bus door kern Losser met zo min mogelijk overlast te laten verlopen.

De komende maanden worden veel werkzaamheden in Losser uitgevoerd als onderdeel van het Centrumplan. Overlast is hierdoor onvermijdelijk, ook omdat belangrijke doorgaande routes en plekken zoals de rotonde bij de Maria Geboortekerk aangepakt moeten worden. Als gevolg van de werkzaamheden rijdt de bus nu via de Dr. Staringstraat, de Nitertweg en de Broekhoekweg naar de Enschedesestraat en terug.

Overlast
Als gevolg van de omleiding moeten reizigers nu op heel andere plekken in- en uitstappen, maar ook omwonenden ervaren meer overlast. Om dit wat tegen te gaan is de gemeente nu bezig met plaatsing van extra fietsenrekken, hekjes en verharding. Het werk duurt zo'n 11 maanden.

Nomineer sport-toppers in Dinkelland

DINKELLAND - Sport is een belangrijke verbindende factor in de Dinkellandse samenleving. Er zijn veel clubs en individuele sporters actief, die ook vaak bijzondere prestaties leveren. Om deze sporters te eren organiseert de gemeente op 10 januari 2020 weer het jaarlijkse Sportgala.

Het Sportgala is een waar feestje voor de Dinkellandse sportwereld; het is opgezet om zowel individuele sporters als teams te eren voor hun prestaties het afgelopen jaar. De gemeente moedigt iedereen aan om sporters en teams te nomineren die het afgelopen jaar kampioen zijn geworden, mits zij voldoen aan de voorwaarden. U kunt de voorwaarden vinden via dinkelland.nl. Om een nominatie in te dienen vraagt u een formulier aan via f.heithuis@noaberkracht.nl, dit stuurt u dan ingevuld weer terug.

Maandag 23 sept. 10.00 uur

Zelfs de deurste penne schrif
neet vanzelf.

Wij staan niet stil bij dementie!

OLDENZAAL - 'Oldenzalers staan stil bij dementie' schreef Anna Loohuis in dagblad Tubantia deze week. Mijn eerste reactie riep weerstand op, wat stilstaan! Om de donder niet was mijn eerste reactie. Maar ik weet: Anne Loohuis, jij bedoelde het goed. Stilstaan is geen vooruitgang, stilstaan geeft roest en rust. En rust hebben we niet als het gaat om dementie te bestrijden.

Daarom is Oldenzaal juist in beweging, al meer dan een jaar in beweging om de strijd aan te gaan tegen dementie. De werkgroep dementievriendelijk Oldenzaal is druk in de weer om begrip en aandacht te krijgen en te geven aan de volksziekte nummer één. En het is niet alleen de werkgroep die zich sterk maakt voor een dementievriendelijk Oldenzaal. Oldenzalers sluiten hun ogen niet en zien ook duidelijk wat zich afspeelt in onze samenleving. Naar zeggen staan meer dan 500 mensen in Oldenzaal geregistreerd met deze volksziekte en over tien jaar zal dat aantal verdubbeld zijn. Goed om te noemen is dat het college van Burgemeester en Wethouders zich ook uitspreekt over hoe en op welke wijze we samen ten strijde trekken.

Werkgroep
Op donderdag 26 september zal het rapport dat door de werkgroep 'Samen voor een dementievriendelijk Oldenzaal' is opgesteld worden aangeboden aan wethouder Rob Christenhusz. We staan niet stil en zitten niet stil. Inmiddels is men begonnen met het oprichten van een dementievriendelijk koor. Zaterdag 21september is er een informatie- en presentatie-morgen met als thema 'aandacht voor dementie'.

In beweging
En stil staan doen we niet, dansschool Rouwhorst zal zeker ook na de overname op de eerste woensdag van de maand bereid blijven om mensen met dementie bij de dansmiddagen te blijven betrekken. Bakker Frans stelt het personeel in de gelegenheid om deel te nemen aan de cursus omgaan met dementie. Het smartlappenkoor 'Goed gemutst' laat van zich horen. Daarom sta op, sta op, sta op met mij, stilstaan is achteruitgaan en dat willen wij niet. Ik hoop jullie te zien op de informatie-ochtend zaterdag 21 september van 11.00 uur tot 13.00 uur. Ik sta er ook en knip uw kaartje.

Kaatjeknip
september 2019

Tweede editie Jongkindloop in Lattrop

LATTROP - Na de geslaagde eerste editie van vorig jaar wordt ook dit jaar weer de Jongkindloop georganiseerd. Op 20 oktober zal voor de tweede keer een dag met verschillende sportieve en culturele evenementen plaatsvinden.

Vorig jaar is het zeer geslaagd gebleken, het weer zat mee, de deelnemers waren enthousiast en het evenement na afloop bij Erfgoed Bossem was reuze gezellig. Reden genoeg dus om het dit jaar nog een keer te doen. Er zijn weer verschillende mogelijkheden om te wandelen of hard te lopen. Nieuw dit jaar is dat er ook 2 mountainbike-routes zijn uitgezet, een van 40 en een van 60 kilometer. De drie hardlooproutes hebben een afstand van 5, 10 en 15 kilometer met natuurlijk een tijdsregistratie. Voor de kinderen zijn er prijsjes te winnen op de 1 of 2 kilometer. Bij het wandelen zijn er ook verschillende routes uitgezet. 5 kilometer op goed begaanbare wegen met kinderwagen bijvoorbeeld. Of op 10 en 15 kilometer onverharde routes voor de fanatieke wandelaar.

Gezellig festijn
Ben je klaar met sporten of kom je alleen voor de gezelligheid? Dan ben je van harte welkom op het terrein van Erfgoed Bossem voor een hapje en drankje, gezellige muziek, kraampjes en kinderactiviteiten. Misschien kom je de beroemde schilder Jongkind nog tegen en wat denk je van een heuse tenen-lees-sessie? Iedereen is welkom om er een gezellige middag van te maken!

Meer informatie
De Jongkindloop wordt op 20 oktober bij Erfgoed Bossem aan de Dorpsstraat 7 in Lattrop-Breklenkamp georganiseerd tussen 10.00 en 18.00 uur. De verschillende onderdelen en afstanden beginnen elk op een ander tijdstip. Inschrijven voor de onderdelen kan op de website www.lattrop-breklenkamp.nl/jongkindloop.

Rentree Brama bij FC Twente

ENSCHEDE - Wout Brama heeft maandagavond zijn rentree gemaakt in FC Twente. De middenvelder kampte afgelopen maanden met een blessure en maakte in de wedstrijd van de beloften tegen Jong FC Emmen zijn eerste speelminuten van het seizoen.

Jong FC Twente, waarin ook de nieuwkomers Latibeaudiere en Menig hun eerste minuten maakten na hun komst naar de club, verloor de wedstrijd met 0-2. "Ik denk dat het een 50/50 wedstrijd was," vertelde trainer Theo ten Caat na afloop. "Wij combineerden voor rust iets beter en het ontbrak alleen aan de laatste fase van de opbouw, het creëren en benutten van kansen. Onze vleugelspelers kwamen te vaak en te snel naar binnen, daarnaast waren we niet doortastend genoeg. Emmen speelde wat opportunistischer, maar dat hadden wij redelijk onder controle. Na rust ging Wout er af en moesten we de zaak wat omzetten. Vervolgens maken we zelf wat foutjes, waarvan Emmen wist te profiteren. Wij komen zelf heel moeilijk tot scoren, hoewel we zeker een doelpunt verdiend hadden. Ik denk dat een gelijkspel de verhoudingen beter weergegeven had. De jongens toonden genoeg inzet, maar vergeten uiteindelijk zichzelf te belonen."

Kuier Deur in Losser

LOSSER - Op 7 oktober gaat een nieuwe, laagdrempelige wandelgroep van start in Losser, De Lutte en Overdinkel. Doel van 'Kuier Deur' is om mensen te laten bewegen die dit nu niet of nauwelijks doen.

Onder begeleiding van ervaren wandelaars beginnen de deelnemers in zestien weken met het opbouwen van hun conditie en wandelvaardigheid. Het uiteindelijke doel is om op zondag 26 januari deel te nemen aan een afsluitende wandeltocht van 5 of 10 kilometer. Er zijn drie wandellocaties en tijdstippen waar mensen mee kunnen doen. Dit is op maandag om 09.00 uur bij 't Trefhuus in Overdinkel, woensdag om 19.00 uur bij Erve Boerrigter in De Lutte en op de vrijdag vanaf 09.00 uur bij stichting MAN in Losser. Aanmelden voor de wandeltraining kan via www.kuierdeur.nl. De organisatie zoekt ook nog wandelbegeleiders, deze kunnen zich aanmelden via de vrijwilligerscentrale Losser. Kuier Deur is een onderdeel van Loopland Overijssel en mede mogelijk gemaakt met steun van de provincie Overijssel en de gemeente Losser.

Oldenzaal Zingt

OLDENZAAL - Op zaterdag 21 september wordt de traditionele zangdienst 'Oldenzaal Zingt' weer georganiseerd in de Hofkerk.

Dit jaar geeft 'Mannenklank' acte de présence. Dit enthousiaste mannenkoor uit Glanerbrug staat onder leiding van Paul Kemper en was al eens eerder te gast. Koos Schollaardt is de organist van dienst die de samenzang zal begeleiden.
De toegang is vrij. Er wordt een collecte gehouden voor de onkosten en het onderhoud aan het fraaie orgel.

Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van koffie/thee of frisdrank. Aanvang: 19.30 uur. Komt allen naar de Hofkerk (Hofmeijerstraat 1, Oldenzaal)!

Deel-theater

DE LUTTE - De Deel op Landgoed Bekspring doet zondag 22 september dienst als theater voor de familievoorstelling 'Clowntje Pompidoe'.

Vertelkunstenaar Niels Brandaan Cotterink vertelt het ontwapenende verhaal (naar het prentenboekje van Elzbieta) over het jongetje Pompidoe dat er als een clowntje uitziet. Samen met zijn oma woont hij in het huisje naast het Prinsenpark. Iedere avond leest oma voor uit het boek over de wilde dieren, tot Pompidou op een dag besluit zelf de wilde dieren te gaan zoeken. Op de rug van zijn vriendje de pony rijdt hij naar het einde van de aarde. Oma maakt zich natuurlijk ongerust en reist hem achterna…

Entree: €10,- Familieticket: €35,-. Adres: Denekamperstraat 1, De Lutte. Graag naam en aantal personen doorgeven: momenten@deelbekspring.nl. Opgave kan uiterlijk deze vrijdag.

Sterrenkijkavond bij Cosmos

LATTROP - Sterrenwacht Cosmos organiseert tot eind september elke zaterdag een sterrenkijkavond. Geschikt voor jong en oud.

Cosmos, gelegen tussen Tilligte en Lattrop, is de donkerste sterrenwacht van Nederland. Kijk bij helder weer door de grote telescoop of de telescopen op het fraaie dakterras. Of bezoek het imposante planetarium. Bovendien wordt iedere sterrenkijkavond een verhelderende lezing gegeven in het Astro Theater. Tijdens bewolkt weer valt er dus zeker nog genoeg te beleven.

Aanmelden is niet nodig. Tijd: van 21.30 tot 00.00 uur. Adres: Frensdorferweg 22, Lattrop. Normale entreeprijzen zijn van toepassing. Zie: www.cosmossterrenwacht.nl.

Gemeente Losser maakt zich zorgen over verschraling zorg

LOSSER - Ook de gemeente Losser maakt zich ernstige zorgen over de voorgenomen sluiting van de spoedpost in het Oldenzaalse ziekenhuis. Het sluiten van deze post is een verdere verschraling van zorg voor de Losserse gemeenschap. Maar de gemeente ziet het ook in het licht van een bredere, zorgwekkende trend.

De gemeente Losser maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen van de eerstelijnszorg, geleverd door huisartsen, in Twente. De plattelandsregio waar een toenemende zorgvraag is, vraagt veel van huisartsen, maar de ontwikkeling is, dat zorg steeds verder van huis aangeboden wordt. Om een gezonde, leefbare gemeente te blijven, waar je goed kunt wonen en werken, is juist het aanbod van huisartsen in de eigen woonomgeving belangrijk.

Kleine rol gemeente
Wethouder Anja Prins: "Het is eigenlijk heel onlogisch. Op het gebied van gezondheid, jeugdzorg en Wmo heeft de gemeente een duidelijk taak en rol. Maar als het gaat om volksgezondheid en de zorg die huisartsen bieden, hebben wij als gemeente geen zeggenschap. Dat voelt niet prettig. Daarom zijn wij in gesprek met de provincie, Menzis als grootste zorgaanbieder, onze buurtgemeenten en zelfs de Tweede Kamer. Onze inwoners verdienen goede zorg en daar maken wij ons hard voor!"

Slecht perspectief
Medisch Spectrum Twente (MST) wil de samenwerkingsovereenkomst in deze vorm met de Huisartsenpost Oldenzaal aan het einde van de looptijd (01-01 2020) opzeggen. Dit betekent dat inwoners uit de omgeving van Oldenzaal, waaronder ook inwoners uit De Lutte en Beuningen, vanaf dan naar Enschede moeten voor spoedeisende hulp en dringende zorg. Wethouder Prins: "Volgens de landelijke norm moet 90% van de inwoners van iedere gemeente binnen een half uur bij een spoedeisende hulpdienst kunnen zijn. Ook in Twente moet dat haalbaar zijn. Als de Huisartsenpost in Oldenzaal niet open kan blijven in deze opzet, moeten we kijken naar alternatieven waarbij deze norm gehaald wordt. Een oplossing die werkt voor zowel inwoners en huisartsen."

Besluit
Dinsdag 10 oktober vindt er een vergadering plaats van de raad van afgevaardigden (huisartsen) van Spoedzorg Huisartsen Twente (SHT). Dan wordt een besluit genomen over de toekomst van de Oldenzaalse post.

Stichting plaatst derde AED in Losser

LOSSER - De bewoners van de wijk rondom de Molenstraat hebben sinds maandag een BuurtAED. Met de hulp en ervaring van de Stichting AED Veldzijde Losser en enkele enthousiaste buren zijn voldoende wijkbewoners gevonden om het toestel te kunnen aanschaffen. Hierbij is ook gebruik gemaakt van het BuurtAED project van de Hartstichting samen met Philips. De AED is direct aangemeld bij de Hartstichting en komt ook beschikbaar voor burgerhulpverlening via Hartslagnu.nl

Voorzitter van de stichting Harry Wilke weet te melden dat na de AED's bij basisschool De Veldzijde en in de wijk Veldzijde Noord (tussen Lutterstraat en Denekamperdijk), dit al de derde AED is die deze stichting binnen een jaar heeft weten te realiseren. Naast de aanschaf en installatie van de AED zorgt de stichting ook voor het opleiden van zo veel mogelijk mensen uit de buurt. Deze vrijwilligers krijgen de mogelijkheid om kosteloos een reanimatiecursus te doen, indien zij zich nadien aanmelden bij Hartslagnu.nl. De eerste groep is al geslaagd voor de cursus, die wordt gegeven door EHBO Losser, Overdinkel & Glane. Zo is adequate hulp in een noodgeval, altijd dichtbij.

HartslagNu
Bij hartfalen is snelle hulp belangrijk en voordat de professionele hulp bij een slachtoffer is, kan enige tijd in beslag nemen. Burgers kunnen vaak eerder ter plaatse zijn. Wanneer een melding over een mogelijk reanimatie binnenkomt bij de meldkamer worden dan ook via 'HartslagNu' aangemelde burgers opgeroepen om hulp te verlenen en een AED mee te nemen. Vandaar dat de BuurtAED in de Molenstraat ook is aangemeld bij Hartslagnu.nl.

Voor meer informatie over dit initiatief kunt u kijken op de website www.aed-losser.nl

Fitform-fauteuils bieden optimale ondersteuning

ENSCHEDE - Veel mensen brengen een groot deel van de dag zittend door. Voor de tv, tijdens het werk of omdat bewegen niet meer zo gemakkelijk gaat. Hoe meer je zit, hoe belangrijker het is hóe je zit. Dit kan rugklachten en ander lichamelijke ongemak voorkomen en verminderen. Gezond zitten dus, en dat begint bij een verstelbare fauteuil van hoge kwaliteit.

Als je zit is het belangrijk dat het lichaam zoveel mogelijk in zijn natuurlijke vorm wordt ondersteund. Dat kan alleen met een op maat gemaakte of ingestelde fauteuil. Hiermee bereik je de meest ideale zithouding. Daarnaast is beweging ín de stoel van groot belang, door zoveel mogelijk van houding te veranderen. Met name de rug blijft daardoor in betere conditie. Een stoel met veel variatie in houdingen is daarom altijd de beste keus.

Een stoel 'op maat'
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voor gezond zitten het volgende nodig is: de juiste zithoogte, de juiste zitdiepte, de juiste armleuninghoogte, de juiste lendensteun en de juiste zithoek. Een stoel 'op maat' maakt dit mogelijk.

Juiste verstelbewegingen
Regelmatig van houding veranderen kan gezondheidsproblemen verminderen en voorkomen. Hoe krijg je dat zittend in een stoel voor elkaar? Het antwoord: met de juiste verstelmogelijkheden. Hiermee bedoelen we het verstellen van de beenondersteuning, de juiste relaxverstellingen en de sta-op functie. Alleen in een excellente fauteuil volgen deze verstelbewegingen de natuurlijke biomechanische draaipunten van het lichaam.

Fitform beste keus
De kwaliteitsverschillen tussen fauteuils zijn groot. Experts in 'gezond zitten' bevelen het merk Fitform aan vanwege de meeste beweegmogelijkheden. Daarnaast zijn dit fauteuils van hoge kwaliteit met een langdurige garantie. Fitform-stoelen zijn van Hollandse makelij en worden grotendeels met de hand vervaardigd. Van zo'n fauteuil heb je vele jaren plezier.

Maak kennis
Probeer zelf de Fitform fauteuils bij Elzinga Wonen, dé woonwinkel van Enschede. Gevestigd aan de Voortsweg 23-31 in Enschede. Kijk voor meer informatie ook op: www.elzingawonen.nl

Uitshirt Heracles Almelo weer verkrijgbaar

ALMELO - Het uitshirt van Heracles Almelo van dit seizoen is zo in trek dat het al snel na de lancering uitverkocht was. Maar goed nieuws voor supporters van de club: de shirts zijn vanaf nu weer in alle maten verkrijgbaar. Voor deze nieuwe en laatste levering van de uitshirts geldt op=op. Het uitshirt is verkrijgbaar op shop.heracles.nl en in de FanServiceShop.

Het uitshirt is na een ontwerpwedstrijd door supporters gekozen. Het blauwe uitshirt heeft een verloop van een lichte naar een donkere kleur blauw. Een bewuste keuze van de 19-jarige Maarten van der Zwaan, die het winnende ontwerp maakte: "De basiskleur is het blauw van de stad Almelo en de club Heracles Almelo. Het is een fris en modern ontwerp dat goed past naast het klassieke zwart-witte thuisshirt." Het shirt is afgewerkt met een ronde witte hals. Ook de blauwgekleurde broek en sokken hebben witte details.

Merchandise
Heracles is blij dat het nieuwe uitshirt nu weer verkrijgbaar is. Daarnaast kunnen supporters ook weer uiteenlopende andere merchandise vinden in de FanServiceShop en online. Naast de diverse tenues zijn er ook volop leuke fanartikelen te vinden zoals de (auto)sjaals, stickers, ballen, vaantjes, keycords, kaartspellen en klokken.

Alzheimer Café weer geopend

OLDENZAAL - Na een zomerstop van 2 maanden is het Alzheimer Café Oldenzaal weer open.

Donderdagavond 26 september staat in het teken van Wereld Alzheimer Dag met als thema muzikale en literaire ontmoetingen om samen van te genieten. Er is géén informatief programma maar de bezoekers wordt een ontspanningsprogramma aangeboden. Er is een muzikaal optreden van Guus Bok met zijn gitarist Barend Lippens.

Guus
Guus staat als artiest bekend om zijn showmanschap, muzikaliteit en enthousiasme. Samen met vaste tekstschrijver Rico Hop maakt hij aanstekelijke, maar ook ontroerende Nederlandstalige muziek.

Programma
U krijgt mooie, bekende en minder bekende liederen te horen, waaronder zijn bekende lied 'Hou Je Nog Van Mij', over een man die elke dag door regen en wind naar zijn vrouw fietste, wetende dat hij haar elke dag weer een beetje meer verloor aan de ziekte van Alzheimer. De Oldenzaalse stadsdichter Patrick Olde Nordkamp zal een speciaal voor deze avond gemaakt gedicht voordragen. Wethouder Rob Christenhusz krijgt het plan "Een Oldenzaal waar mensen met dementie meedoen" overhandigd. Journalist en auteur Martin Meijerink gaat zijn column over dementie uit de weekkrant Hart van Oldenzaal voorlezen. Mieke Hofstedde zorgt voor de hapjes.

Iedereen welkom
De organisatie verwacht dat het een fijne en bijzondere avond wordt die vooral geschikt is voor mensen met dementie en hun familie, mantelzorgers en casemanagers. U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Michgoriushuis aan de Marktstraat 10-12. Het programma begint om 19.30 uur en zal tot ongeveer 21.00 uur duren, met een pauze van een half uur. De toegang is gratis. Kijk op: www.alzheimer-nederland.nl of bel voor informatie met het Michgoriushuis te Oldenzaal, telefoon (0541) 571414.

Theatershow over Zorg en Welzijn

OLDENZAAL - Op dinsdag 24 september organiseert de stichting Cliëntondersteuning Twente (SCOT) in samenwerking met Theatergroep De Nieuwe Koning "De Grote Zorg en Welzijn Show". Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Rabobank Coöperatiefonds Twente Oost.

Het belooft een interessante en vermakelijke voorstelling te worden die een inkijkje biedt in de voor velen ingewikkelde wereld van zorg en welzijn. Het zal gaan over "kastjes en muren" en "regels en recht". Over zorg met het hart of zorg met een zucht. Het wordt een dynamische voorstelling waar het publiek volop bij wordt betrokken.

Ingewikkeld thema
Wekelijks is te lezen, te horen en te zien hoe ingewikkeld ons zorgstelsel is en dat het voor veel mensen een ware zoektocht is om de juiste zorg te vinden. De stichting Cliëntondersteuning Twente merkt in de praktijk van alledag dat het voor veel mensen een ingewikkelde wereld is en helpt daarom bij het vinden van de juiste zorg en ondersteuning. Gelukkig krijgt cliëntondersteuning meer vorm en is ook steeds beter beschikbaar en bereikbaar. De Twentse gemeenten zijn volop in gesprek om er voor te zorgen dat binnen iedere gemeente voldoende cliëntondersteuners beschikbaar zijn. SCOT is één van de organisaties voor cliëntondersteuning met een WIZ-indicatie.

Kom ook
De voorstelling is voor een ieder gratis toegankelijk en vindt plaats in Café de Boom aan de Bentheimerstraat, Oldenzaal. De voorstelling begint om 19.45 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.
Info: www.scotwente.nl

Bomenkap Aloysius

LOSSER - De beeldbepalende kastanjebomen bij de voormaloge Aloysiusschool worden deels gekapt. De gemeente Losser ziet voor enkele bomen geen andere oplossing omdat ze te veel aangetast zijn door de kastanjebloedingsziekte.

Eerder dit jaar werd al onderzoek uitgevoerd naar de staat van de bomen op deze locatie. Het rapport was niet gunstig; drie bomen zijn te zwak om te behandelen, 1 boom is in slechte staat en levert gevaar op voor de omgeving, bij 2 bomen moeten takken verwijderd worden en alle bomen kunnen een goede snoeibeurt gebruiken. Slechts één boom is gezond.

Aanpak
De kap van bomen is helaas onvermijdelijk, zo benadrukt wethouder Jaimi van Essen. De bomen vertegenwoordigen weliswaar veel emotionele waarde voor de Losserse inwoners, maar behouden is niet mogelijk. Dit najaar wordt de slechtste boom gekapt, twee bomen krijgen in november een behandeling en de komende drie jaar worden nog vier bomen gekapt. Om dit te compenseren komen er zes grote nieuwe bomen.

Dwalend door de tijd, verleden tijd, tijd die is geweest.
Zoeken, speuren, ontrafelen, knopen losmaken.
Zo veel willen duiden, blokkades opgeworpen
Wil wel, maar weet niet meer, namen vergeten.
Hoe heette ze ook al weer?

Ik kijk je aan, jij kijkt door mij heen
Vier starende ogen, beiden boordevol vragen
Je uitgestoken hand, als teken dat ik het weet
Ook mijn beelden vervagen, nevel en mist
Verleden en heden gewist.

Jij wilt mij duiden, wat is geweest
Ontdekkingstocht, YouTube biedt uitkomst
Ellen ten Damme: "Je lacht maar je bent er niet"
Herinnering gevonden, muziek stemt te vree.
Hebben er samen vrede mee.

Kaatjeknip september 2019
Wereldalzheimerdag.

Samenloop voor Hoop in Tubbergen

TUBBERGEN - Komend weekend staat de Samenloop voor Hoop op het programma in Tubbergen. Zaterdagmiddag start de 24-uursloop die als doel heeft om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.

De afgelopen maanden is de organisatie volop bezig geweest met het opzetten van de loop en de bijbehorende promotie. Maar zij waren niet de enigen die er mee bezig waren; ook de vele teams die deel zullen nemen lieten van zich horen met leuke, ludieke en ontroerende inzamelingsacties. Alles met als doel om samen te vechten tegen kanker.

Samenloop voor Hoop
Onder de noemer Samenloop voor Hoop worden en werden landelijke diverse lopen gehouden. De Tubbergse editie is hierbij wel uniek: het is namelijk de grootste loop van heel Nederland. In Tubbergen doen ruim 125 teams mee met in totaal 2.500 deelnemers. Al in februari werd het maximum aantal deelnemers bereikt. De loop hád dus zelfs nog groter kunnen zijn. Onder de deelnemende teams zijn ook veel leuke gelegenheidsteams, waaronder van het Tubbergse gemeentebestuur.

Programma
Zaterdag om 16.00 uur start de loop. Per team wandelen duo's in estafette-vorm de route van 600 meter door Tubbergen. Zondag om 16.00 uur eindigt de loop. Er is ook een gezellig randprogramma, waar tevens gelegenheid is om verhalen te delen. Zo vormen ook de overlevenden van kanker een belangrijke groep genodigden bij het evenement; inspirerende verhalen over het overwinnen van een slopende ziekte.

Promotie
Dat de loop uniek is, is ook voor RTV Oost aanleiding om er wat extra promotie aan te schenken. Zo is de loop online de hele tijd live te volgen bij de zender. Zaterdag van 16.00 tot 23.00 uur is er een live uitzending op Radio Oost en zondagochtend zijn verslaggevers vanaf 10.00 uur weer in de lucht. Om 18.00 uur eindigen dan de uitzendingen. Kortom, wie live mee wil kijken met het verloop hoeft geen moment te missen! Kijk gedurende het evenement dan ook op www.rtvoost.nl en social media.

Nu bent u aan zet

OLDENZAAL - De eerste aanzet is geslaagd. Een voorlopig bestuur is gevormd voor het nieuwe Meezingkoor "Vergeet mij niet".

Het doel is om mensen met dementie blijvend te betrekken in de Oldenzaalse samenleving in de breedste zin, bij de sportvereniging, de kaartclub, bij kunst en cultuur, ja bij al wat Oldenzaal te bieden heeft. Volgens de deskundigen is het in beweging blijven en muziek maken en zingen een goede therapie voor mensen die geraakt worden of zijn door dementie. Geraakt worden, dat kan zijn de dementerende zelf, maar ook de partner, de mantelzorger of de familie van de dementerende.

Zingen
Door eens per week op de maandagavond samen te komen liedjes van vroeger te zingen, brengt men de herinneringen tot leven en komt men uit het isolement. De initiatiefnemers hebben inmiddels de naam van het meezingkoor bedacht. Meezingkoor Vergeet mij niet. Tijd dus om naar buiten te treden en ook u deel te laten nemen aan uw en ons dementievriendelijk Oldenzaal.

Promotie
Op zaterdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, staat het koor met een promotiestand op de Groote Markt voor Down Town van 11.00 – 13.00 uur. Het Oldenzaals Smartlappenkoor Goed gemutst gaat hen bij deze promotiecampagne ondersteunen. Hier krijgt u van deskundigen, medewerkers van Impuls en van de initiatiefnemers informatie over hoe u uw bijdrage kunt leveren aan een Oldenzaal waar mensen met dementie meedoen.

Foto: Goed Gemutst geeft ondersteuning bij de promotie. Foto en tekst Martin Meijerink

Open Manegedag in Tilligte

TILLIGTE - Boerderijcampus Erve Meinders in Tilligte doet samen met honderd andere manegebedrijven mee aan de Open Manegedagen 2019. Bedoeld om jong en oud kennis te laten maken met de paardensport, maar ook om met het hele gezin een leuke middag te beleven!

Op zondag 22 september van 13.00 uur tot 17.00 uur worden er tal van activiteiten georganiseerd aan de Westenveldweg 13 in Tilligte, voor iedereen die geïnteresseerd is in de paardensport. De echte paardenliefhebber en de ruiter in de dop kunnen op alle mogelijke manieren kennismaken met de paardensport. "Maar deze open dag is ook erg geschikt voor gezinnen met jonge kinderen", vertelt paardrijdinstructrice Marjolein Braamhaar van Boerderijcampus: "Voor kinderen die nog nooit een paard of pony van dichtbij hebben gezien, is deze dag een unieke belevenis." En een belangrijke, stelt Braamhaar: "Wij hechten veel waarde aan de ruimte om te kunnen ontdekken. Iedereen is daarom vrij om tijdens deze dag te gaan en staan waar hij of zij wil. Voor wie wil, kan onder begeleiding een kijkje nemen in de stallen en ervaren hoe het is om een paard of pony te borstelen, poetsen én te vlechten."

Cursusprogramma's
Boerderijcampus biedt speciale cursusprogramma's aan om de sociale ontwikkeling van kinderen en pubers te stimuleren: "Het contact met dieren is vanuit pedagogisch oogpunt heel waardevol voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Met de programma's Pony Power voor Kids en Paardenkracht voor Pubers leren we kinderen tot 16 jaar bewuster te zijn van hun eigen gedrag door ze met pony's en paarden te laten werken. De begeleiders vertellen graag meer over deze cursusprogramma's en op welke manier ze in de verdere sociale ontwikkeling een belangrijke functie kunnen vervullen. Op www.boerderijcampus.nl is meer informatie te vinden over deze cursusprogramma's."

Leuk programma
Wie wel van een beetje spektakel houdt, is deze middag helemaal op de juiste plek: "We willen natuurlijk iedereen op zoveel mogelijk manieren kennis laten maken met de paardensport. Voltige - acrobatiek op een bewegend paard - mag als onderdeel dan echt niet ontbreken op deze dag! Meer kan ik nog niet verklappen. Mensen moeten zich maar gewoon laten verrassen!" Kijk op: www.manegedagen.nl

Lifestyle-avond met een politiek tintje

LOSSER - Een lifestyle-avond met beauty, kleuradvies, gezondheidstips en: een stevige politieke discussie. De vrouwelijke raads- en commissieleden van Losser pakken samen met burgemeester Cia Kroon groots uit op 30 september.

De gemeente Losser organiseert diverse activiteiten rond het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht. Afgelopen week werd al een goed bezochte kennismakingsbijeenkomst voor vrouwen uit De Lutte gehouden, inclusief speeddates met de vrouwelijke raadsleden. Op 30 september is een lifestyleavond in restaurant De Oude Apotheek, vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis en aanmelden kan via griffie@losser.nl. Diverse vrouwelijke ondernemers bieden producten en diensten aan om te proberen. De leden van de gemeenteraad hopen op veel deelname en leuke gesprekken. Vrouwen hebben immers een heel eigen inzicht en perspectief bij veel thema's.

Jachthondenwedstrijd

OLDENZAAL - De Flatcoated Retriever Club is een landelijke rasvereniging. Zij stelt zich ten doel om dit jachthondenras in stand te houden en mogelijkerwijs te verbeteren.

De FRC organiseert door het hele jaar evenementen waarbij de honden deel kunnen nemen aan tests en wedstrijden. Zondag 22 september wordt een Meervoudige Apporteerproef (MAP) gehouden bij Recreatiepark Het Hulsbeek. Er worden dan dummy's verstopt die de retriever terug moet vinden in samenwerking met zijn of haar baas. Dit vereist uitgebreide training om het snel en zorgvuldig te kunnen doen. Zodoende leert men de honden te reageren op allerlei commando's.
Je bent welkom om de vaardigheden van de apporterende viervoeters te komen aanschouwen tussen 08.00 en 18.00 uur. Parkeren bij P5, Oldenzaalsedijk (uitrijkaart kost €5,-).

Exposities Galerie LamBert

OOTMARSUM - In de kunststad van het oosten zijn op dit moment exposities van diverse kunstenaars te zien bij Galerie LamBert.

Een van hen is Trudy Mooy, zij schildert vanaf de jaren tachtig met houtskool en acryl op doek. Ook maakte ze 3D-werken in keramiek en brons. Haar schilderwerk heeft bijna altijd een landschap en architectuur (een gebouw, poort of doorgang) als onderwerp. Fascinatie voor de werking van ruimte en licht staat centraal.
Verder is er werk van Loes Soffers, die zich steeds meer toelegt op 17-eeuwse schildertechniek, te bewonderen. Ook Anouk Slegers (surrealisme, magisch realisme) en Machteld Kuiper (beelden) zijn te zien. Je vindt de galerie aan Kerkplein 8. Geopend op donderdag en vrijdag: 13.00-17.00 uur. Zaterdag en zondag: 12.00-17.00.

Wandelen met de Kuiergroep

DE LUTTE - Tot en met november kun je ontspannen wandelen met Kuiergroep De Lutte.

Elke laatste woensdag van de maand wordt er samen gewandeld onder leiding van Thom Weterings. Vertrek is om 10.30 uur vanuit de Dorpsboerderij. Het is ongeveer anderhalf uur lopen in een rustig tempo, maximaal 6 kilometer.
Aanmelding of lidmaatschap zijn niet noodzakelijk. Deelname is kosteloos.
Wil je meer weten of heb je wellicht suggesties? Bel of mail naar Thom Weterings: 06-53 86 69 39, thomweterings1@gmail.com.