Hart van Oldenzaal

11 oktober 2019

Hart van Oldenzaal 11 oktober 2019


Nominaties voor Gouden Boeskool geopend

OLDENZAAL - De nominatieronde voor de Gouden Boeskool is weer geopend. De jaarlijkse vrijwilligersprijs zal uitgereikt worden op donderdagavond 12 december in Stadstheater De Bond.

Vrijwilligers zijn het smeermiddel in de Oldenzaalse samenleving. Ongeveer een kwart van de inwoners is af en toe actief als vrijwilliger. Dit is ook steeds belangrijker geworden de afgelopen jaren; de gemeente speelt een steeds kleinere rol bij subsidies en dergelijke, waardoor ook de druk op vrijwilligers toenam. Het uitreiken van de Gouden Boeskool en de individuele vrijwilligersprijzen is dan ook een passende manier om hen eens in het zonnetje te zetten.

Nominaties welkom
Voor de Vrijwilligersprijs 2019 zoekt de jury zoekt bijzondere, inspirerende kandidaten die zich afgelopen jaar op een bijzondere manier hebben ingezet voor hun organisatie of vereniging. Met deze prijs wil de gemeente Oldenzaal het lokale vrijwilligerswerk waarderen, erkennen en stimuleren. Kent u een organisatie of vereniging die in aanmerking zou moeten komen voor de Vrijwilligersprijs Oldenzaal? Of kent u een bijzondere, inspirerende vrijwilliger die een voorbeeld vormt voor andere vrijwilligers? Draag ze dan voor aan de jury. Zij willen graag van u weten welke vrijwilliger en welke organisatie of vereniging wat u betreft uitblinkt in vrijwilligerswerk. Nomineren kan via de website www.impuls-oldenzaal.nl

Organisaties
of verenigingen

De Vrijwilligersprijs Oldenzaal kan worden gewonnen door alle organisaties of verenigingen die vrijwilligerswerk uitvoeren in en rond Oldenzaal. Vanuit de voorgedragen organisaties of verenigingen worden er drie genomineerd voor de Vrijwilligersprijs Oldenzaal. Genomineerde organisaties winnen € 200, - die ze kunnen gebruiken voor de erkenning en waardering van eigen vrijwilligers. Uit de drie genomineerden wordt er één winnaar gekozen. Deze ontvangt de "Gouden Boeskool" en een geldprijs van 1.000 euro. Het is de bedoeling dat daarvan 750 euro gebruikt wordt voor de waardering van eigen vrijwilligers. Het restant moet aan een zelfgekozen lokaal goed doel worden geschonken.

Minister in gesprek over spoedpost Oldenzaal

Foto: Shutterstock.com

OLDENZAAL - Het behouden van de spoedpost in het Oldenzaalse ziekenhuis heeft een grote prioriteit binnen de lokale en regionale politiek. Nu gaat ook minister Bruins zich mengen in deze discussie; althans, volgens een toezegging aan CDA Tweede Kamerlid Joba van den Berg.

"In een land als Nederland is een uur rijden voor spoedzorg geen optie. Als CDA staan wij voor toegankelijke zorg, ook in het buitengebied." aldus raadslid Stefan ten Vergert van CDA Oldenzaal en fractievoorzitter Bouwien Rutten van CDA Overijssel. Beiden zijn erg te spreken over de toezegging van de minister. "We gaan graag nogmaals het gesprek aan met Spoedpost Huisartsen Twente om te zoeken naar een goede structurele oplossing. Wij zullen ervoor pleiten dat er ook vertegenwoordigers van het patiëntencollectief aansluiten bij het overleg met de minister.

Samen sterk
Politici van alle verschillende partijen bundelen hun krachten om de sluiting van de spoedpost in Oldenzaal. Op 30 september ging een grote delegatie politici in gesprek met de directie van de spoedpost. Na afloop van dit gesprek deden zij via een brief de oproep aan de huisartsenspoeddienst om niet deze donderdag, 10 oktober, al het besluit te nemen om de spoedpost in Oldenzaal op te heffen.

Verschraling zorg
Het sluiten van de Oldenzaalse spoedpost zou grote directe en indirecte gevolgen hebben. Zo zijn inwoners van omliggende, kleinere kernen zoals in Losser straks aangewezen op spoedzorg in Enschede. Anderen zouden weer naar bijvoorbeeld Hengelo of Almelo moeten, wat aanzienlijk meer reistijd met zich meebrengt. Ook de gemeente Losser sprak daarom al zijn zorgen uit over deze verdere verschraling van regionale zorg.

Jaargang: 5 • Nr 233• Wk 41

De Netwerkvloer organiseert hét ondernemersevent in de Grolsch Veste

ENSCHEDE - Ondernemers uit de hele regio komen op dinsdag 5 november bijeen in de Grolsch Veste. Dan organiseert De Netwerkvloer namelijk hét ondernemersevent Een perfecte gelegenheid om te netwerken en leuke contacten op te doen.

Deelnemen aan de Netwerkvloer biedt vele mogelijkheden. Zo is er een grote diversiteit aan branches aanwezig, zowel binnen als buiten uw bedrijfstak. Dankzij een goede begeleiding voor en tijdens het ondernemersevent haalt u het meeste uit deze bijeenkomst. U maakt meteen deel uit van een effectief zakenplatform.

Programma
Deelnemers aan het ondernemersevent kunnen deelnemen aan diverse plenaire kennissessies en er zijn diverse inspirerende sprekers geboekt voor deze middag. Ook staan in totaal vijf contactmomenten met andere ondernemers gepland. Het ondernemersevent heeft een 'all inclusive' concept, inclusief lunch en diner. U kunt zich zo volledig en zorgeloos richten op de presentatie/acquisitie van uw bedrijf, producten en diensten tijdens het evenement.

Brede bekendheid
Om het ondernemersevent breed onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk ondernemers is ook een uitgebreide social media campagne opgezet. Dit ter ondersteuning van uw uitnodigingen aan zakenrelaties om óók het evenement te bezoeken. Verder is er op 28 oktober, een week voorafgaand aan het evenement, een exposantenavond met sprekers en de mogelijkheid om kennis te maken met mede-exposanten. U kunt verder deelnemen aan de landelijke community op het platform voor ondernemers dat de Netwerkvloer heeft.

Aanmelden
Kijk voor meer informatie over de Netwerkvloer en het ondernemersevent op: www.denetwerkvloer.nl/informatie of voor aanmelding: www.denetwerkvloer.nl/deelnemen

Column

Sanderink


We woonden aan de Twistveenweg in het buitengebied van Enschede-Zuid en onze woonboerderij stond te koop. Reden voor menigeen om op zondagmiddag een ritje te maken en eens te kijken wat daar te koop stond. "Daar staat al een hele tijd een auto.", zei Margriet, "Volgens mij zit er ook iemand in." "Ik zal eens kijken.", zei ik en ging naar buiten. Zo'n vijftig, zestig meter voor de boerderij stond een Opel in de berm, een goede middenklasser, nieuw. Achter het stuur Gerard Sanderink. Ik liep naar hem toe en hij stapte uit. We gaven elkaar een hand en hij begon vragen te stellen over het huis. Ik nodigde hem uit en hij ging mee naar binnen. We hebben hem een snelle rondleiding door het huis gegeven. Later is hij nog eens met zijn vriendin langs geweest, die wij toevallig kenden. Hij heeft toen een bod uitgebracht, maar dat werd niks.

Enkele maanden later kocht hij een boerderij in de buurt. Die staat nu op instorten; de helft van het dak is al naar beneden gekomen en ook de schuren zijn niet al te best. Dat is jammer, want er zitten enkele authentieke elementen in, die als de boerderij in elkaar stort verloren gaan. Het bewust verwaarlozen van de boerderij is eeuwig zonde en bovendien verboden. Gemeente treedt op.

Gerard Sanderink staat vandaag (zaterdag 5 oktober) uitgebreid in de Tubantia. Niet met een interview zoals je zou verwachten, maar met een totaalverhaal, dat hij voor publicatie toegezonden heeft gekregen, maar waarop hij niet gereageerd heeft. In het verhaal wordt hij neergezet als een excentriekeling en dat is hij natuurlijk ook, maar daar zijn er meer van. Hoe ver gaat je privacy en heeft een rijk mens minder rechten op dat gebied, dan een ander? Gerard is een bekend persoon in deze regio, maar betekent dat, dat hij dan maar tegen publiciteit moet kunnen?

Stel dat je een eenvoudig burger bent, met een excentrieke hobby op het gebied van entertainment. Mag een journalist hierover schrijven? Niet zonder toestemming van betrokkenen lijkt mij. Nu heeft Sanderink zelf tijdens een rechtzitting een suggestie op het gebied van seks gedaan. Daarom zal een journalist zich vrij voelen om dat ook in een verhaal op te nemen. Je moet het niet willen Sanderink is de rijkste man van Overijssel en zijn imperium staat misschien wel op instorten. Dat betekent dat zijn leven op instorten staat. Als we nu afspreken dat de Overijsselse pers niet meer dat ene zinnetje over seks publiceert, dat Tubantia en RTV Oost dat ene zinnetje uit hun bestanden wissen, dat Sanderink niet meer daarover praat met wie dan ook, dat hij tot een deal komt met oud-werknemers, dat hij de boerderij in Enschede opknapt of verkoopt aan iemand die verplicht wordt het op te knappen, dan kan misschien de natuurlijke orde zich herstellen in Overijssel. Nu klopt het niet meer.

Jacky's Mode terug naar Oldenzaal

OLDENZAAL – Jacky's mode is dé modezaak voor dames met een maatje meer. Het assortiment is verkrijgbaar in de maten 44 t/m 52. Na 30 jaar ondernemerschap in zowel Enschede als Rijssen heeft Jacky's mode besloten om terug te gaan naar waar haar roots liggen en het avontuur ooit begon, Oldenzaal!

Jacky's mode staat bekend om haar ouderwetse persoonlijke benadering, gastvrijheid, een eerlijk advies en goede kwaliteit kleding. Jacky's mode is gevestigd in de Grootestraat nummer 26 in Oldenzaal. Benieuwd naar het assortiment van Jacky's mode? Jacky's mode is heel regelmatig actief op Facebook en post wekelijks een aantal items van de nieuwe collectie. Ook wordt u via Facebook op de hoogte gehouden op het gebied van nieuwe acties en extra openingstijden.

Meer informatie
Kijk ook op: www.jackysmode.com

Concert: Moeder Aarde

SAASVELD - Na het overweldigende succes van 18 november 2018 in de Plechelmuskerk te Saasveld, voert koor Da Capo op zondag 13 oktober opnieuw het themaconcert 'Moeder Aarde' uit, in de St. Simon en Judaskerk te Ootmarsum.

De aarde: de grond van ons bestaan. Wij leven erop en maken er deel van uit. Vol verwondering en verbazing genieten wij van de natuur en maken gebruik van de aarde. Maar ook misbruik en uitbuiting met grote gevolgen: Vernietiging, natuurrampen, honger, uitsterven... De aarde heeft geen mensen nodig, maar mensen hebben de aarde nodig! Rondom dit thema heeft Da Capo een mooie keuze uit haar liedrepertoire gemaakt en hierbij een passende beeldpresentatie gecreëerd. Het is een sfeervol concert waarbij de muziek en de beelden elkaar versterken. Da Capo is een gemengd (pop)koor met een breed repertoire.

Optreden
Zondag 13 oktober 15.00 uur in de St. Simon en Judaskerk, Ootmarsum. De kerk is vanaf 14.30 open voor publiek. Entree: 5 euro (contant te betalen bij binnenkomst)

Blazen op de midwinterhoorn

OLDENZAAL – Mensen, jong en oud, die willen leren blazen op een midwinterhoorn zijn donderdag 24 oktober om 19.00 uur welkom in de locatie TCC aan de Potskampstraat.

De volgende data zijn donderdag 31 oktober en 7, 14 en 21 november. Onder begeleiding van ervaren midwinterhoornblazers wordt groepsgewijs in diverse leslokalen geoefend. U hoeft niet in het bezit te zijn van een midwinterhoorn omdat er altijd wel een te leen is. De organisatie is in handen van de Stichting Mirrewinterhoornbloazers Ol'nzel die tijdens de adventsperiode deze traditie op een keurige wijze wil uitdragen in Oldenzaal, de regio en daarbuiten.

Blaasseizoen
De advent begint zondag 1 december en dan wordt in samenwerking met de natuurwandelaars van Tourist Info Oldenzaal een midwinterhoorn wandeltocht gehouden met een verhaal. Tijdens het zogenoemde blaasseizoen zijn de Oldenzaalse midwinterhoornblazers overal in Oldenzaal te horen. Ook dit jaar zal er door onder meer de Oldenzaalse blazers aandacht worden besteed aan de Zonnewende op zaterdag 21 december voor en in Plechelmusbasiliek. Kijk op: www.midwinterhoornoldenzaal.nl

Maandag 14 okt. 10.00 uur

Eawn klaang mág,
mer dán an de pinne roekn!

Herfst Mega Sale bij Mango Almelo/Hengelo

ALMELO - De herfst komt er weer aan. De eerste herfsttinten zijn inmiddels zichtbaar. Een mooi moment om er lekker op uit te gaan voordat de winter haar intrede doet. Momenteel profiteert u bij Mango Mobility Twente van spectaculaire kortingen om het najaar te vieren.

Tijdens de Mega Sale van 16 tot en met 19 oktober heeft Mango Mobility Twente mooie kortingen op scootmobielen en scooters, maar ook op de nieuwe rollators en rolstoelen. Bovendien ontvangt u ruim 20 procent korting op alle handige accessoires zoals regencapes. U bent van harte welkom voor een uitgebreide kennismaking om de scootmobielen of andere hulpmiddelen uit te proberen.

Vailig de winter door
Bij de aftrap van de Mega Sale op 16 oktober komt er bovendien ook een ervaren ergotherapeut langs. Deze geeft van 14.30 tot 16.00 uur uitleg over waar u op moet letten, de goede afstelling van uw scootmobiel en hoe u veilig de weg op kunt. U kunt een gratis advies krijgen van de ergotherapeut, maar aanmelding vooraf is wel nodig. Dit kan via telefoonnummer: 0546-45 32 96.

Wintercheck
Net als met de auto en andere vervoersmiddelen krijgt ook de scootmobiel het zwaarder te verduren tijdens de wintermaanden. Om ervoor te zorgen dat u veilig en zonder zorgen op pad kunt in de winter, is het verstandig om een wintercheck uit te laten voeren. Mango Moibility Twente draagt namelijk ook zorg voor het onderhoud aan uw scootmobiel. Bij deze uitgebreide, GRATIS controle kijken zij onder meer naar de verlichting, elektra, het stuurhuis, de wiellagers en de profieldiepte en spanning van de banden. Belangrijke onderdelen voor de veiligheid op de weg én de betrouwbare inzet. Mocht er iets mis zijn dan kunt u dit tegen de geldende tarieven laten repareren. Mocht het niet lukken om zelf te komen dan kan de scootmobiel ook opgehaald worden voor deze controle; de kosten hiervoor bedragen dan wel 25 euro.

Aanmelden
Wegens de grote drukte is het noodzakelijk om u aan te melden voor deze wintercheck. Bel hiervoor eveneens met 0546-45 32 96. Mango Mobility Twente is gevestigd aan de Einsteinstraat 8a, 7601 PR in Almelo. Kijk ook op: www.mangomobility.nl/almelo of www.scootmobieltwente.nl

Roeloffzen Tegelmarkt Almelo nu in vernieuwde showroom

ALMELO - Roeloffzen Tegelmarkt Almelo heeft een volledig nieuwe showroom. Met trots delen wij - Michel, Cyril en Ronnie - mee dat deze nu klaar is.

De gehele binnenzijde is compleet vernieuwd. U zult versteld staan van ons aanbod op het gebied van tegels, sanitair en complete badkamers. "Badkamers Van A tot Z voor ieder budget!" Met ons drieën helpen wij u graag om uw droom op het gebied van badkamer, toilet en/of begane grond vloer te realiseren. Door middel van een 3D-tekening krijgt u een perfecte indruk van de mogelijkheden. Ook de prijs zal u niet tegenvallen.

Open huis
Tot en met 18 oktober houden wij "open huis" dagen. Wij nodigen u graag uit om alles te komen bekijken onder het genot van een hapje en een drankje! Ook hebben we tijdens deze periode zeer aantrekkelijke acties.

Breed assortiment
Roeloffzen Tegelmarkt Almelo heeft een breed assortiment dat verder gaat dan alleen tegels! Zo kunt u hier terecht voor badkamers, toiletten, tegelvloeren, keramisch parket, vloerverwarming, sanitair, waterontharders, kranen, radiatoren en uiteraard: volop tegels in alle soorten en maten. Maak kennis met het brede assortiment en de uitstekende service in onze ruime showroom.

Kom langs
Roeloffzen Tegelmarkt Almelo is gevestigd aan Achter de Molen 4A, 7605 AP in Almelo. Geopend maandag van 13.30 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Bel voor informatie met: 0546-81 07 08. Kijk ook op: www.tegelmarktalmelo.nl

Wout Brama weer op het veld

ENSCHEDE - Wout Brama stond na ruim vijf maanden afwezigheid zaterdagavond weer op het veld voor FC Twente. De aanvoerder begon in de basis tegen Sparta Rotterdam (2-1) . De middenvelder is blij terug te zijn.

"De laatste vijf á zes weken heb ik voluit getraind en ik voel me op dit moment ontzettend fit. Ik heb geen last meer van mijn blessure. Uiteraard zijn er pijntjes, maar het zou vreemd zijn als je als 33-jarige zonder pijntjes zou spelen, maar de pijn van mijn blessure voel ik niet meer", aldus Brama.

Gelijkspel?
Brama denkt dat tegen Sparta een gelijkspel verdiend was geweest. "Ik denk dat een gelijkspel terecht zou zijn geweest. Na rust konden we meer druk zetten en wisten we zelf ook meer te creëren. Uiteindelijk levert dat alleen niets op. Het is duidelijk dat er nog voldoende werk aan de winkel is. De komende twee weken moeten we gebruiken om er straks weer te staan." Joel Drommel was in de eerste helft een echte sta in de weg voor de thuisploeg. Met enkele goede reddingen onderscheidde de doelman van FC Twente zich tegen Sparta (2-1). "Of ik goed heb gespeeld heeft achteraf geen enkele waarde wanneer je verliest. Je wilt het team op sleeptouw nemen en helpen een resultaat te behalen en dat is niet gelukt. Voor rust speelden we niet goed, na rust was het een stuk beter. Uiteindelijk scoort Sparta in de slotfase en staan wij met lege handen."

Landgoed Twente Marathon

DE LUTTE - Op zaterdag 12 oktober 2019 staan twee groepen aan de start van de Landgoed Twente Marathon (LTM). Start is om 09.30 uur en om 10.00 uur.

Het gaat om recreatief hardlopen door het mooie landschap van Noordoost-Twente. Onderweg geniet je van heerlijke streekproducten. Vanaf locatie Erve Beverborg voert het afwisselende parcours je langs landgoederen en landerijen die speciaal voor deze dag hun poorten hebben geopend. Een marathon is een zware fysieke inspanning, zodoende kan men ook als duo gaan lopen en fietsen (op de helft wissel je elkaar af). Het maximum aantal duo's is helaas al bereikt. Inschrijving is nog mogelijk voor solo-lopers (voorinschrijving gesloten). Start en finish aan Lutterzandweg 15 in de Lutte. Zie verder: landgoedtwentemarathon.nl

Kindersterren- kijkavond

LATTROP - Zaterdagavond 12 oktober start de sterrenwacht weer met de kindersterrenkijkavonden.

De eerste is meteen een speciale: dan is de internationale "Observe the Moon Night"! Wereldwijd kijken mensen dus naar de maan die avond. Dit evenement wordt georganiseerd door de Amerikaanse Ruimtevaart Organisatie NASA. Tijdens een korte lezing krijg je het antwoord op vragen als: wat zijn toch die vlekken op de maan of hoe zijn al die kraters ontstaan? De sterrenwacht is om 19.00 uur geopend, het programma duurt tot ongeveer 21.30 uur. Aanmelden niet nodig, de normale entreeprijzen gelden. Locatie: Frensdorferweg 22, Lattrop.

Bohemian Rhapsody

DENEKAMP - Grijp je kans! Deze bejubelde film is nog één keer te zien.

'Bohemian Rhapsody' vertelt het verhaal van de Britse band Queen en draait in het bijzonder om leadzanger Freddie Mercury. De succesvolle band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met hits als 'We Will Rock You' en 'Radio Ga Ga'. Queen stijgt in de loop van de jaren tot grote hoogte. Hun memorabele optreden tijdens het benefietconcert 'Live Aid' in 1985 ontbreekt uiteraard niet in dit muzikale eerbetoon. Kom op maandag 14 oktober naar het Filmhuis in Kulturhus Denekamp aan Oranjestraat 21. Aanvang: 15.00 uur. Entree: € 7,50. Meer films en activiteiten op: www.kulturhusdenekamp.nl

Oranje onder 18 jaar oefent in Oldenzaal

OLDENZAAL- Voetbalvereniging Quick'20 bestaat in 2020 honderd jaar. De club trakteert dit jaar voetballiefhebbers op vier jeugdinterlands op eigen bodem. Deze vrijdag 11 oktober is de derde wedstrijd: Oranje onder 18 tegen België.

Onder 18 bereidt zich voor op het WK in Brazilië. De selectie kroonde zich afgelopen zomer tot Europees kampioen in die leeftijdscategorie en mag zich derhalve opmaken voor het mondiale eindtoernooi. Voor Onder 18 is de wedstrijd tegen België de laatste krachtmeting in aanloop naar het wereldkampioenschap. KNVB-coach Peter van der Veen heeft zijn voorlopige selectie bekendgemaakt voor de oefeninterland tegen België. Op het hoofdveld van Quick'20 komen de toptalenten van Ajax, PSV, AZ, Chelsea, Liverpool en andere gerenommeerde topclubs uit Europa in actie. Het duel van Onder 18 tegen België op sportpark Vondersweijde begint aanstaande vrijdag om 18.30 uur. De entree is gratis.

De Klup Twente zoekt veel chauffeurs, ook in Tubbergen

TUBBERGEN - De Klup Twente heeft een nijpend tekort aan vriendelijke chauffeurs die haar deelnemers willen halen en brengen. De oorzaak van het tekort is tweeledig; de vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking biedt steeds meer activiteiten en groeit daardoor gestaag, maar kampt ook met ziekte in het team van chauffeurs. Wilt u helpen? Neem dan contact op met Jolanda Overdorp. Jolanda@deklup.nl

De activiteiten van De Klup Twente trekken meer dan 1.000 mensen met een beperking. Zeker voor de deelnemers die buiten Almelo wonen geldt dat ze niet op eigen gelegenheid naar het Meester Siebelinkhuis of andere locaties kunnen komen. Daarom heeft De Klup haar eigen vervoersdienst met vier busjes voor 8 personen. De bussen worden bestuurd door een team van zo'n 25 vrijwillige chauffeurs. Een aantal heeft 'vaste' ritten, de rest vormt een invalpool en neemt ritten over waar nodig in de gemeenten Almelo, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Borne, Hof van Twente, Tubbergen en Twenterand. De maximale reisduur van de ritten is ongeveer 2 uur.

Chauffeurs gezocht!
De Klup Twente zoekt met spoed nieuwe mensen - vrouwen en mannen - die de bussen willen besturen, overdag en of in de avonduren. Ze kunnen zelf aangeven waar hun voorkeur naar uitgaat: vaste ritten op vaste tijden of invallen. Kandidaten moeten maar aan drie voorwaarden voldoen: plezier hebben in het besturen van een klein busje, vriendelijk zijn en in het bezit van een rijbewijs B. Opgave en meer informatie: Jolanda Overdorp 06 14 46 52 88

Column: Verjaardag

OLDENZAAL - Zondag vier ik mijn 84-ste verjaardag; een overdenking over de afgelopen 83 jaar is op zijn plaats. Vroeger was verjaardag vieren een feestelijk gebeuren, mijn lief was dan dagen van tevoren in de weer met het maken van haar favoriete baksel, de 'langevinger taart'. Waarvoor ze, nadat de taart was verorberd, door een ieder werd geprezen.

Ook haar appeltaart was altijd een culinaire strijd tussen de taart van haar en haar schoonzus, die naar eigen zeggen de betere appels had gekozen. Na haar overlijden, al weer 13 jaar geleden, is het 'Joke bakt ze', tot het verleden gaan behoren. Toch bakt heel Holland en ook heel Oldenzaal op gezette tijden en niet alleen bij verjaardagen.

Met het verstrijken der jaren zijn ook de jaarlijkse verjaardagsfeestjes op een laag pitje komen te staan. Dus trek ik de laatste jaren met mijn verjaardag er op uit, en breng mijn verjaardag door in mijn tweede vaderland Portugal. Vorige week kwam mijn kleinzoon met de vraag: "Opa, ga je weer naar Portugal met je verjaardag?" Ik wilde antwoord geven, maar toen ontstond er een aardige discussie. Schoonzoon reageerde met: "Ja, hij drinkt zijn verjaardagsborrel in Portugal". Beide kleinkinderen vonden dat ik mijn verjaardag hier moest vieren. Kleinzoon die mij steeds toedicht dat ik 100 wordt, attendeerde mij er op dat ik dan nog maar 16 verjaardagen had te gaan en mijn kleindochter zei: "Dat moet ik dan nog wel zien".

Toen ik die avond thuis mijn dag overpeinzingen maakte, kwam ik nogmaals tot het besef dat ook ik het eeuwige leven niet heb. Die nacht sliep ik wat onrustig, want mijn tijd om te gaan kwam in zicht. Dus nam ik hopelijk een wijs besluit. De vlucht naar Portugal en de hotel reservering afgezegd en verjaardag vieren met hen waarmee je lief en leed door de jaren heen hebt gedeeld. Ik zette het roer om. Bestel een taart bij bakker Frans, ga bij mijn dochter en schoonzoon en mijn twee oogappeltjes verjaardag vieren en uiteten.

Ik zal mij niet ergeren aan het veelvuldig gebruik van de smartphone. Ik ga ze verleiden om een potje Uno te spelen, en een partijtje dammen staat ook op de doelijst. Blijft voldoende tijd om met schoonzoon "ons" favoriete drankje te drinken en te proosten op de jaren die mij hopelijk nog worden gegeven.

Kaatjeknip oktober 2019

Korting op Salentein wijnen bij Breukers Dranken in Boekelo

BOEKELO - Breukers Dranken in Boekelo is een waar begrip in de regio, met een bijzondere passie voor wijn en whisky. Zij laten u graag kennismaken met een uitgebreide selectie bijzondere wijnen, bieren en destillaten die hier ook te proeven zijn.

In oktober bieden zij een leuke actie aan op de bekende Bodegas Salentein topwijnen uit Argentinië. Ter gelegenheid van de Military in Boekelo én het 20-jarig bestaan van Salentein ontvangt u bij aankoop van twee dozen van zes Salentein wijnen één fles Salentein Sparkling cadeau. U kunt hierbij zelf individuele wijnen kiezen uit Salenteins assortiment, mits u in totaal 12 flessen koopt.

Breed assortiment
Breukers Dranken heeft het volledige assortiment van Bodegas Salentein wijnen op voorraad. Deze zijn uiteraard ook te proeven in het eigen proeflokaal. Zo maakt u kennis met de Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot en Malbec wijnen die Salentein produceert.

Kortingsactie
In oktober en november heeft Breukers Dranken een aantrekkelijke kortingsactie ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van Salentein. U koopt dan een doos met zes wijnen voor de 'proostprijs' van 69,95 euro. Normaliter betaalt u bij Breukers Dranken voor de Barrel Selection wijnen 12,95 euro per fles (Adviesprijs: 14,95 euro).

Proeverij
Op 16 en 17 november organiseert Breukers Dranken een Najaarsproeverij. In het proeflokaal kunt u kennismaken met een uitgebreide selectie wijn, bier en gedestilleerd. Ook zijn er tafels specifiek met alcoholvrije dranken. Vroeger nog een niche-product, maar tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor dit segment. De kwaliteit van alcoholvrije dranken is steeds beter, waardoor u altijd kunt genieten. Ook wanneer u bewust kiest voor een alcoholvrije drank. Aanmelden voor de proeverij kan via de website van Breukers Dranken, www.breukersdranken.nl

Kom langs
Breukers Dranken is gevestigd aan de Beckumerstraat 73 in Boekelo. Dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op: www.breukersdranken.nl of op Facebook: BreukersDranken

Bijzondere Oldenzalers

OLDENZAAL - Voor het herkennen van de signalen van dementie is het nodig om kennis te hebben van dit ziektebeeld en de verschijningsvormen.

Kennis is nodig om op een vriendelijke manier te kunnen reageren wanneer mensen zich anders gedragen dan verwacht. Informatie en voorlichting over de ziekte Alzheimer is noodzakelijk, wil men adequaat reageren in de dagelijkse praktijk. "Samen dementievriendelijk" is het initiatief van Alzheimer Nederland. Maar wij hier in Oldenzaal; nemen ook initiatieven. Het rapport: 'Een Oldenzaal waar mensen met dementie meedoen' is een uitstekend document dat, wanneer de aanbevelingen zijn overgenomen en in praktijk worden gebracht, een goede basis vormt voor de toekomst. Zeker voor de Oldenzalers die op termijn zelf te maken krijgen met dementie.

Mooie initiatieven
Het eerste initiatief het oprichten van een meezingkoor is gelukt. Meezingkoor 'Vergeet mij niet' is een feit. De muzikale leiding en de eerste zangers en meezingers hebben zich aangemeld. Een ander mooi initiatief is wat Pascalle en Frans Cosijnse van bakkerij Olde Keizer bij Frans aan de Berkstraat in Oldenzaal hebben genomen. Na een toevallige ontmoeting tussen Pascalle en Kaatje Knip hebben ze het initiatief genomen om samen met het personeel een cursus te gaan volgen 'Hoe om te gaan met dementie'. Inmiddels hebben ze samen met het personeel de digitale online training doorlopen in januari volgt de basistraining op locatie. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Bent u ook betrokken en geïnteresseerd in een dementievriendelijke Oldenzaalse samenleving? Kijk dan op www.samendementievriendelijk.nl

Foto: Team bakkerij Olde Keizer bij Frans 'Samen dementievriendelijk'

Tekst en Foto:
Martin Meijerink

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

TWENTE - Uiterlijk 12 november hebben alle verzekeraars hun nieuwe zorgpolissen en bijbehorende premies bekendgemaakt. Tot het eind van het jaar kunt u uw huidige verzekering opzeggen om met ingang van 1 januari 2020 over te stappen. Overstappen kan een flinke besparing opleveren.

De dekking van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald, deze is dus voor elke verzekering hetzelfde. Wel zijn er verschillen in de manier waarop zorg wordt vergoed, zo kunt u kiezen voor een naturapolis of een restitutiepolis. In het eerste geval worden rekening direct door de verzekeraar betaald. In het tweede geval moet u de rekening vaak eerst zelf betalen, daarna dient u een declaratie in bij uw verzekeraar. Houd er in alle gevallen rekening mee dat zorgverleners niet met iedere verzekeraar een contract hebben. De basispremie die verschillende verzekeraars rekenen kan dan ook sterk verschillen.

Collectieve verzekering
Binnen bepaalde bedrijven of beroepsgroepen is het mogelijk om te profiteren van een voordelige collectieve verzekering. Ook de Twentse gemeenten bieden tegenwoordig collectieve zorgverzekeringen aan, specifiek voor inwoners met een laag inkomen. Deze hebben vaak een relatief uitgebreide dekking, waar ook regelmatig het eigen risico meeverzekerd is.

Overstappen
Het is tot en met 31 december mogelijk om de zorgverzekering te wijzigen. De oude verzekering moet dan voor 1 januari opgezegd zijn. Hierna heeft men nog tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het oriënteren op een nieuwe verzekering kan op vele manieren. Zo zijn er diverse vergelijkingssites te vinden die in ieder geval een uitgangspunt bieden. Het is belangrijk om de dekking en kosten van aanvullende verzekeringen goed door te nemen. Zo kan een aanvullende verzekering voor u van specifiek belang zijn, bijvoorbeeld omdat u als sporter vaker gebruik maakt van fysiotherapie of door uw medische geschiedenis vaker gebruik moet maken van specifieke zorgaanbieders of medicamenten.

Wees de winterdip de baas

TWENTE - De dagen worden al weer merkbaar korter en de bomen kleuren weer oranje. Het najaar kent zo zijn knusse kanten maar ook zijn ongemakken. Zo hebben meerdere mensen last van een winterdip tijdens de herfst en winter waarbij zij zich lusteloos en wat somber kunnen voelen. Hoogste tijd dus voor wat handige tips om die winterblues de baas te zijn!

De belangrijkste oorzaak van een winterdepressie is toch wel het gebrek aan licht. Doordat de dagen korter worden en de lichtsterkte van de zon afneemt, kan onze biologische klok ontregeld raken. Een winterdepressie is een gevolg van deze verstoring van het natuurlijke dag- en nachtritme. Doordat de dagen donkerder worden kan het zijn dat er meer melatonine wordt aangemaakt waardoor u zich sneller slaperig voelt. Andere verschijnselen van een winterdepressie zijn prikkelbaarheid, meer behoefte aan slaap, somberheid en een toename van de eetlust. Ook kan men tijdelijk minder behoefte hebben aan sociale contacten en last hebben van een slechtere concentratie.

Winterdip aanpakken
Ga naar buiten, dat is toch wel het belangrijkste als naar de tips wordt gekeken. Geadviseerd wordt om bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto te pakken als u ergens heen moet. Ook sporten en bewegen kunt u vooral tijdens de donkerdere dagen het beste in de buitenlucht doen. Tevens wordt geadviseerd vooral in de ochtend naar buiten te gaan omdat er dan relatief meer 'blauw' in het licht zit, dit remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Lichttherapie
Daarnaast is het ondergaan van speciale lichttherapie een optie. Hierbij wordt men gedurende een paar opeenvolgende dagen, bij voorkeur in de ochtend, blootgesteld aan wit licht van een hoge intensiteit. Bij sommige mensen valt er 's winters in de ochtend te weinig licht in de ogen om de productie van melatonine te stoppen, lichttherapie zorgt er in dit geval voor dat de concentratie van melatonine in het bloed verlaagd wordt. De behoefte aan slaap en ook andere klachten kunnen hierdoor afnemen. Het overwegen waard als de winterdip u flink te pakken heeft.

Steenfabriek de Werklust zoekt vrijwilligers

LOSSER - Sedert de LAGA, in 2003, draait Steenfabriek de Werklust succesvol als museum van industrieel erfgoed. Naast een museumbezoek in de vorm van een rondleiding bestaat er de mogelijkheid om een kopje koffie met krentenwegge te nuttigen, een partijtje boerengolf te spelen en/of het bezoek af te sluiten met een hapje en een drankje.

De Werklust draait geheel op vrijwilligers, het werk bestaat onder andere uit het rijden met de trein (machinist), een rondleiding geven (gids), werkzaamheden entree, schenken van drankjes en verwelkomen gasten (gastheer/gastvrouw) en het onderhoud van het terrein (waaronder de spoorbaan met zijn locomotief).

Opleiding
Om het aantal vrijwilligers op peil te houden starten ze in februari 2020 met een opleiding waarin u in een aantal bijeenkomsten in het voorjaar van 2020 kunt worden opgeleid in de werkzaamheden waar u zich tot aangetrokken voelt. U heeft bij De Werklust geen vaste werktijden, u kunt zelf een maand van tevoren aangeven welke dagen u beschikbaar bent, ook al zijn dat maar enkele dagen, door de week of ook in het weekend, er is altijd plek voor u. Om alvast de sfeer te proeven bent u van harte welkom om geheel vrijblijvend binnen te lopen, ze zijn nog tot 31 oktober 2019 regulier geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.30 - 17.00 uur of daarna tijdens de kerstexpositie die gehouden wordt van 14 december 2019 tot en met 5 januari 2020.

Kennismaking
Op vrijdag 18 oktober 2019 nodigen zij belangstellenden voor het vrijwilligerswerk uit om tussen 16.00 - 20.00 uur in het entreegebouw onder het genot van een kopje koffie kennis te maken met de locatie steenfabriek de Werklust en de vrijwilligers, hier kunt u terecht voor al uw vragen omtrent het vrijwilligerswerk. De ingang van het entreegebouw bevindt zich aan de Smuddeweg 3, dat ligt aan de achterzijde van de fabriek. Voor inlichtingen en alvast aanmelden kunt u bellen naar 06-16889829 en/of 06-53543899 of mailen naar dewerklust@outlook.com.

Heraclieden nu veel als jeugdinternational op pad

ALMELO - Mauro Junior, Orestis Kiomourtzoglou, Lennart Czyborra, Navajo Bakboord gaan de komende periode als international op pad. Mauro Junior is opgenomen in de Olympische Selectie van Brazilië, de onder 23. Orestis Kiomourtzoglou maakt voor het eerst deel uit van de selectie van Duitsland onder 21. Czyborra behoort tot de selectie van Duitsland onder 20. Navajo Bakboord is opgeroepen door bondscoach Bert Konterman van Nederland onder 20.

Brazilië onder 23 speelt op donderdag 10 oktober een vriendschappelijke wedstrijd tegen Venezuela. Vier dagen later, op maandag 14 oktober, volgt een eveneens vriendschappelijk duel tegen Japan. Beide wedstrijden worden gespeeld in Brazilië. Duitsland onder 21 speelt in deze interlandperiode twee uitwedstrijden. Donderdag wacht een duel in en tegen Spanje onder 21. Daarna reist de ploeg door naar Bosnië en Herzegovina, waar op dinsdag 15 oktober wordt gespeeld tegen de onder 21. Duitsland onder 20 speelt op donderdag 10 oktober thuis tegen Polen. Op zondag 13 oktober staat een uitduel tegen Zwitserland op het programma. Nederland onder 20 speelt op donderdag 10 oktober tegen Portugal. Maandag 14 oktober spelen ze tegen Polen.

Huishoud-hobbybeurs weer zeer geslaagd!

OLDENZAAL - Marly Schiphorst, de activiteitenbegeleidster van Zorgfederatie Oldenzaal locatie Mariahof, had in een boek gelezen over reminiscentie, in relatie met het organiseren van een huishoud- en hobbybeurs.

Reminiscentie bestaat uit het bewust ophalen van herinneringen. Door middel van verschillende materialen, muziek en foto's worden herinneringen gestimuleerd bij betrokkenen en kunnen ze hier over vertellen. Daar is Marly en het team van activiteitenbegeleiders met medewerking van de vele vrijwilligers afgelopen dinsdag 1 oktober (Dag van de ouderen) volledig in geslaagd.

In de Mariahof
In het verleden ging men met de bus naar de huishoud-hobbybeurs. Nu kwam de beurs naar hen toe in de Mariahof. Voor de gelegenheid was de recreatiezaal als mini-huishoud-hobbybeurs ingericht.

Veel deelnemers
Directeur-bestuurder Wiesje Heeringa die de opening van de huishoud-hobbybeurs verrichtte was dan ook blij en verrast door het prachtige borduurwerk dat werd aangeboden door de 81-jarige Mw T. Verbij. Op de beurs waren onder meer de bakkers van Avelijn, de Marke, dagbesteding Mariahof, openluchtmuseum Ootmarsum, de Zuivelhoeve en Hiptrend sieraden aanwezig. Ook de bakbijdrage (bakbloedworst) van vrijwilliger Herman Japink viel goed in de smaak. De Hart-krant van Oldenzaal doet dan ook graag verslag van deze bijzondere middag. Complimenten aan de organisatie, de ondernemers en de vrijwilligers.

Foto en tekst Martin Meijerink. Foto: Mw T. Verbij borduurde een pracht doek over prinses Beatrix

Nieuwe EHBO-cursus

DENEKAMP - Het grootste deel van de ongelukken gebeurt gewoon thuis, op het werk of bij het beoefenen van een sport. Een verbrande vinger, een schaafwond of een verstuiking. Iemand verslikt zich of krijgt een hartinfarct. Er is geen bloed te zien, maar zonder snelle goede hulp kan hij/zij wel doodgaan. Iedereen kan helpen, als men maar weet wat men moet doen.

Ruim 300.000 mensen in Nederland hebben het eenheidsdiploma EHBO dat ze door jaarlijkse vervolglessen geldig houden. Zij hebben een cursus gevolgd en examen gedaan. Zij weten wat ze moeten doen, zij zorgen ervoor dat het niet erger wordt en dat er snel professionele hulp wordt ingeroepen. Ook zorgen zij ervoor dat het slachtoffer zich niet eenzaam en hulpeloos voelt. Zij kunnen zelfs levens redden. De EHBO vereniging Denekamp start, bij voldoende deelname, weer een basiscursus EHBO vanaf 5 november. Deze cursus wordt gehouden op de dinsdag in het Irenegebouw aan de Grotestraat 5 te Denekamp van 19.30 tot 21.30 uur. De totale cursus bestaat uit negen bijeenkomsten.

Lesstof
De lesstof bestaat uit Eerste Hulpverlening, reanimatie, gebruik van de AED, Eerste Hulp aan Kinderen, verbandleer en kleine ongevallen. Deze opleiding wordt afgesloten met een erkend examen (diploma Eerste Hulpverlener). Op deze cursus leer je onder andere wat er moet gebeuren bij storingen in het bewustzijn en ademhaling, bij bloedingen, bij verbrandingen, bij vergiftigingen en meer. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden deze cursus EHBO. Informeer hiervoor bij jouw verzekeraar. Spreekt jou deze cursus ook aan, geef je dan op. Bel of mail voor opgave of meer informatie over de cursus naar Frank Tellman ( 06-14607339 of e-mail f.tellman@home.nl). Of kijk voor meer informatie over onze EHBO cursussen op onze website: www.ehbodenekamp.nl

Nationale archeologiedagen

OLDENZAAL - Iedereen die interesse heeft in geschiedenis kan zijn hart ophalen tijdens de Nationale Archeologiedagen.

Maak kennis met het spannende speurwerk onder de grond! Op 11, 12 en 13 oktober worden in het hele land interessante activiteiten georganiseerd. Kom deze dagen tussen 13.00 en 17.00 naar de ArcheoHotspot in Museum het Palthehuis en zie het verleden tot leven komen. Leer wat er allemaal is opgegraven in Oldenzaal en omgeving. Je kan bovendien meehelpen met archeologisch onderzoek en leuke opdrachtjes doen.

Determinatiemiddag
Heb je thuis archeologische vondsten? Bijvoorbeeld oude voorwerpen van steen, metaal of aardewerk. Op 12 oktober kun je terecht bij de deskundigen van de AWN, een groep van liefhebbers van (pre)historische voorwerpen. De leden delen hun passie en kennis graag tijdens deze determinatiemiddag. Experts in aardewerk/vuursteen, metaal en botmateriaal zijn aanwezig tussen 13.00 en 16.00 uur in het museum (Marktstraat 13). Deze activiteit is kosteloos. Zie ook: www.museumpalthehuis.nl

Oktubberfest

TUBBERGEN - Zaterdag 19 oktober 2019 wordt weer het "Oktubberfest" georganiseerd.

Na een succesvolle eerste editie wordt het straks opnieuw een echt Oktoberfest op het Tubbergse Raadhuisplein. Van 16:30 tot 23:00 is het feest. De band "Falsch und Verrückt" en het duo "Alpenfever" zijn van de partij. Toegang uitsluitend vanaf 18 jaar. Kaarten zijn nog te koop via www.oktubberfest.nl.

Je bent de weg kwijt in het donker, je staat stil
Je bent de weg kwijt ook nu het dag is
Het is stil in jou, het wordt stil in mij
Om hemels wil, blijf niet zo stil

Zeg het maar, zeg het hoor
Ik luister maar niets klinkt door
Het is zo stil in jou, het is zo stil in mij
Het dringt niet door, doodlopend spoor

Ik vraag welke richting te gaan
Je herinnert je niet, mijn naam
Zeg toch wat om Hemels wil
Omdat ik, dat zo graag wil

Niets klinkt tot je door
Bij jou vind ik geen gehoor
Ik vraag waar wil je naar toe
Je zegt ben moe, zo moe.

Wil zo niet bij je vandaan
Fluister je koosnaam in je oor
Eindelijk, eindelijk vind ik gehoor
Die lach op jouw gezicht
Ik vind gehoor, dag vriend, tot morgen hoor.

Kaatjeknip oktober 2019

11 / 16

De standkachel

ENSCHEDE - Eén van de voordelen van een elektrische auto die in de winter op de oprit aan de lader staat, is dat je de auto kan laten voorverwarmen. Met een standkachel kan je echter ook een brandstofauto alvast opwarmen, wat op een koude winterdag wel zo prettig is.

De zogeheten standkachel, ook wel parkeerverwarming of waterverwarming genoemd, is een inbouwapparaat dat voorzien is van een kleine verbrandingskamer waar een mengsel van lucht en brandstof, afkomstig uit de tank van het voertuig, ontstoken wordt. Op die manier wordt de koelvloeistof verwarmd, en die warmte komt vervolgens via de warmtewisselaar en de uitstroomopeningen in het interieur. De opgewarmde vloeistof loopt verder naar de motor, om zo ook deze op temperatuur te brengen. Het eindstation is de standkachel, waarna de vloeistof opnieuw rondgaat. Het hele proces neemt zo'n half uur in beslag. Bij de juiste watertemperatuur gaat het systeem in de stand-by-stand, zodat het weer aan kan springen als de temperatuur onder een bepaald aantal graden komt.

Behaaglijk
Een behaaglijk warm interieur en de tijd die je bespaart door niet te hoeven krabben zijn niet de enige voordelen. Een koude motor stoot tijdens de eerste kilometer meer schadelijk stoffen uit dan een warme motor. Daarnaast verbruikt een motor die nog niet op temperatuur is meer brandstof. Deze problemen zijn te ondervangen door middel van een standkachel. Toegegeven, sommige van deze systemen verbruiken ook brandstof en hebben uitstoot, maar die zijn verwaarloosbaar en wegen niet op tegen de te behalen voordelen. De verwarmingstijd met sommige apparaten kan tot 60 procent verkort worden. Het verbruik en de CO2-uitstoot kunnen op de eerste kilometers met eenzelfde percentage worden verlaagd. Doordat je geen last hebt van ijsvorming of condens heb je als bestuurder bovendien beter zicht, waardoor de kans op ongelukken lager is.

Soorten verwarmer
Er wordt onderscheid gemaakt tussen waterverwarmers, zoals hierboven beschreven, en luchtverwarming. Het laatstgenoemde systeem is puur voor het interieur bedoeld en uitermate geschikt voor campers en voor bestelwagenlaadruimtes. Er zijn ook elektrische standkachels. Deze kunnen, afhankelijk van hun capaciteit, zowel de motor als het interieur verwarmen. HEK bv is dealer van de merken Eberspächer, Webasto en Defa verwarmingssystemen. Kijk op: www.parkeerverwarming.nl voor meer informatie.

Renault verbetert de ZOE

Foto: JEAN-BRICE LEMAL0683664150jean

TWENTE - Zeven jaar geleden introduceerde Renault het model ZOE. Dit elektrische model wist uit te groeien tot de bestverkochte elektrische auto van Europa. Toch heeft Renault nog verbeterpunten ontdekt en deze aangepast, ondanks dat blijft het een betaalbaar model.

Zo heeft de nieuwe ZOE een 52 kWh-batterij en daarmee kunt u tot 395 km afleggen volgens de WLPT. Op technisch gebied is de ZOE niet alleen aangepast met een andere accu, maar ook kan er op meer manieren opgeladen worden; 22 kW AC-laden en 50 kW DC-laden. Verder is de nieuwe ZOE uitgerust met een 100 kW sterke elektromotor.

In- en exterieur
Het interieur is grondig vernieuwd. Het instrumentarium is geheel opnieuw ontworpen. In het interieur zijn ook 100% gerecyclede materialen toegepast voor de stoelbekleding en delen van gerecycled polypropyleen volgens de principes van de circulaire economie.
De nieuwe ZOE heeft een modern design met vanaf de basisversie al LED-koplampen en achterlichten, die een 75% grotere lichtopbrengst bieden dan halogeenlampen, terwijl het energieverbruik vergelijkbaar is. De laadopening is verborgen achter het grote logo van Renault aan de voorkant

Meer zien
De Renault ZOE is verkrijgbaar vanaf € 25.390,- (batterijhuur) of € 33.590,- (batterijkoop). Wanneer u meer wilt zien van de Renault ZOE en de innovaties die zijn toegepast, zoals het Renault Easy Link multimediasysteem, gaat u naar uw dealer. De dichtstbijzijnde vindt u makkelijk via www.renault.nl. U moet nog wel even wachten tot eind oktober van dit jaar.

Serieus doel: Elk nieuw model in een elektrische variant

TWENTE - Peugeot maakt weer een stap voorwaarts in het bereiken van dit doel met de 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid.

De 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid hebben een krachtige nieuwe plug-in hybrid-motor met in totaal een vermogen van 225 pk. De CO2-uitstoot is respectievelijk 29 en 30 gram per kilometer, de laagste op de markt van hybride voertuigen. De actieradius bij 100 procent elektrisch rijden is respectievelijk 54 en 52 kilometer.

De motoren
De 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid combineren een PureTechmotor met 180 pk en een elektromotor met 110 pk. Bij gebruik van beide is het maximaal vermogen 225 pk. De elektromotor wordt van energie voorzien door een accu met een capaciteit van 11,8 kWh. Deze accu is op te laden in minder dan 1 uur en 45 minuten met een Wallbox.

Uitvoeringen
De hybride uitvoering komen beschikbaar als Blue Lease Allure, een rijkelijjk uitgerust middengamma, de Blue Lease GT Line, een sportieve versie, en de Blue Lease GT, een exclusieve versie met onder andere Alcantara bekleding in de kleur Gris. En ondanks de hybride-uitvoering is er niets ingeleverd op de (bagage)ruimte.

Bestellen
In Frankrijk zijn de Peugeot 508 HYbrid en de 508 SW HYbrid al te bestellen, later dit jaar ook in andere Europese landen. Uw dealer vindt u snel via www.peugeot.nl

MG keert terug op Nederlandse markt bij Van Mossel

TWENTE - Het merk MG keert terug op de Nederlandse markt. De Van Mossel Automotive Groep zal als dealer fungeren voor de terugkeer van het merk met nieuwe, honderd procent elektrische auto's.

Het MG van nu is wel heel anders dan het MG van toen. Het originele 'Morris Garages' verdween 15 jaar geleden van de Europese markt. Sinds 2005 is het merk in handen van SAIC Motor in China. Dit bedrijf produceert jaarlijks ruim 7 miljoen auto's, waarmee het de op zes na grootste fabrikant ter wereld is.

Terugkeer
Nederland en Noorwegen kunnen als eerste kennismaken met het nieuwe MG. Binnen Nederland is Van Mossel de exclusieve dealer. Het bedrijf is er trots op om deze betaalbare elektrische auto's in Nederland te mogen leveren. Van Mossel voegt hiermee het 25-ste automerk toe aan de portfolio.

Eerste auto
Binnenkort is de eerste auto online te bestellen via www.vanmossel.nl/mg. Klanten kunnen straks de auto's ervaren bij twee Van Mossel locaties en ruim 60 locaties dragen zorg voor service en onderhoud. Bij de lancering van de MG ZS EV zijn twee varianten beschikbaar, de comfort en luxury. De comfort is leverbaar vanaf 29.990 euro en de luxe variant vanaf 31.990 euro. De MG ZS EV is dit jaar nog leverbaar, waardoor deze valt onder de voor leaserijders zeer gunstige 4 procent bijtelling. Frank Meijer, Director Sales & Marketing SAIC Motor Europe: "De verkenning die we met Van Mossel hebben gevoerd heeft geleid tot vertrouwen in deze samenwerking."

Land Rover Discovery Sport ook als Launch Edition

TWENTE - Met de nieuwe Land Rover Discovery Sport bent u klaar voor alle mooie avonturen in het leven. De nieuwste generatie van deze compacte, veelzijdige Land Rover is nu leverbaar in een aantrekkelijke Launch Edition. Een comfortabele, praktische auto met een fantastisch design en toonaangevende technologische innovaties.

De nieuwe Land Rover Discovery Sport stelt de bestuurder en passagiers centraal. Met een hoogwaardig en ruim interieur dat praktisch in te delen is. Met maximaal 1.794 liter bagageruimte neemt u met gemak elke combinatie van passagiers en bagage in alle vormen en maten mee. Een innovatieve aandrijflijn met Mild Hybrid-technologie gekoppeld aan krachtige, zuinige en schone motoren zorgen voor goede prestaties met een lage uitstoot en brandstofverbruik. Dankzij de uitstekende all-terrain capaciteiten en uitgebreide veiligheidssystemen hebt u altijd een vertrouwd gevoel met ongeëvenaarde controle, waar uw avontuur ook heen gaat.

Launch Edition
Land Rover viert de introductie van de nieuwe Land Rover Discovery Sport met een unieke Launch Edition. Naast de uitgebreide standaarduitrusting biedt deze onder meer LED-mistlampen voor, elektrische achterklepbediening, 12-voudig elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen, stoelbekleding in generfd leder, navigatie, 18" lichtmetalen velgen, Apple CarPlay en luchtkwaliteitssensor voor de climate control. Kiest u voor de R-Dynamic versie dan geniet u ook van een glazen panoramadak, 18" lichtmetalen velgen in Gloss Black en een ionisatiesysteem voor extra reiniging van ventilatielucht.

Nu leverbaar
De Land Rover Discovery Sport Launch Edition is nu leverbaar vanaf 62.990 euro op basis van de D150 turbodiesel-motoroptie. De P200 turbo benzine-motoroptie begint bij 68.490 euro. De R-Dynamic uitvoering begint bij 66.990 euro met D150 turbodiesel-motoroptie en vanaf 72.490 euro voor de P200 motoroptie.