Hart van Oldenzaal

29 november 2019

Hart van Oldenzaal 29 november 2019


Belangrijke stap voor Vondersweijde

Foto: render van voorlopig ontwerp Vondersweijde Foto: voorlopig ontwerp Vonderseijde

OLDENZAAL - Deze week is een belangrijke stap gezet voor de toekomst van sportcomplex Vondersweijde. De gemeenteraad ging maandag na uitgebreid beraad akkoord met de notitie voor toekomstige exploitatie en het voorlopig ontwerp voor revitalisatie van het sportcentrum.

Al in 2017 werd besloten om het verouderde sportcomplex een uitgebreide revitalisatie te geven. De afgelopen jaren kwamen immers steeds vaker gebreken naar boven en ook voldeed het sportcentrum niet meer aan de moderne wensen en eisen.

Participatie
Een belangrijk onderdeel van het proces en de raadsbehandeling afgelopen maandag was het participatietraject. De gemeente ging vaak in gesprek met gebruikers om te komen tot een breed gedragen concept voor de toekomst. Maar, zo gaf ook de wethouder toe, het is nooit een geheel vlekkeloos proces. Zo werden squashers niet echt betrokken in dit participatietraject. Toch leverde het als geheel goede inzichten op.

Tegenslagen
Bij het planningsproces waren er ook tegenslagen voor de gemeente. Zo is de afgelopen tijd al vaker gepraat over de beweegbare bodem van het wedstrijdbad. Aanvankelijk werd rekening gehouden met het vervangen van de aansturingsinstallatie, maar niet de bodem zelf. Uit onderzoek bleek echter dat ook de bodem vervangen moet worden, wat vraagt om extra investeringen. Ook moeten andere items zoals de zoutelektrolyse vervangen worden in plaats van gerenoveerd. Met ook hier weer: extra investeringen.

Vervolg
Nu de gemeenteraad het voorlopig ontwerp vastgesteld heeft kan men door naar de concrete invulling met hoe het er echt uit gaat zien. Het voorlopig ontwerp zal uitgewerkt worden naar een definitieve versie, waarover de gemeenteraad zich dan nogmaals kan buigen. Wie meer wil weten over de gemeentelijke afwegingen of graag aanvullende informatie wil zien over de toekomstplannen kan ook kijken op www.oldenzaal.raadsinformatie.nl

Jaargang: 5 • Nr 240• Wk 48

Leuke acties en meer bij In den Vijfhoek

OLDENZAAL - Winkelcentrum In den Vijfhoek in Oldenzaal pakt in december weer groots uit! Het winkelcentrum laat zich van zijn gezelligste kant zien met leuke acties en activiteiten.

De Oldenzaalse binnenstad staat garant voor een stukje sfeer en belevenis. In den Vijfhoek mag niet ontbreken bij een bezoek; u kunt behaaglijk shoppen bij diverse kwaliteitsondernemers in het mooi aangeklede winkelcentrum. Mode, accessoires, boeken, geschenken, een slijterij, snoepwinkel en... nog veel meer treft u hier. Winkelcentrum In den Vijfhoek is goed met de auto bereikbaar en biedt voldoende parkeergelegenheid.

Winactie
Tot en met 24 december ontvangt u bij elke aankoop in het winkelcentrum een actiekaart waarmee u kans maakt om diverse waardebonnen te winnen. U kunt waardebonnen winnen voor besteding in het winkelcentrum ter waarde van 500 euro (3x), 100 euro (3x), 75 euro (3x), 50 euro (3x) en 25 euro (15x). Daarnaast worden drie waardebonnen van 150 euro van Ultimate Choice verloot, waarmee u een belevenis naar keuze krijgt zoals een etentje, massage, hotelovernachting of uitje. Er worden drie trekkingen gehouden op 29 november, 13 december en als laatste op 27 december. Prijswinnaars krijgen bericht na afloop van de trekkingen.

Sinterklaas op bezoek!
Op koopzondag 1 december komt Sinterklaas op bezoek in In den Vijfhoek. Kinderen kunnen mee oefenen voor de Grote Sinterklaas Voorstelling. Ze gaan samen met een choreograaf diverse circustrucs leren, waaronder het goochelen met pepernoten! Bij het hilarische en interactieve programma mogen kinderen voor even een groot artiest zijn. De Grote Sinterklaas Voorstelling zal van 13.00 tot 17.00 uur drie keer gehouden worden en het duurt telkens 45 minuten.

Kerstsfeer
Na Sinterklaas is In den Vijfhoek weer helemaal in de kerststemming! Wie in het weekend van 14 en 15 december kerstinkopen doet in het winkelcentrum ontmoet onder meer Rudolph het Rendier en de 'pakjes-stuntelaar' die zorgt voor vermaak.

Meer informatie
Kijk ook op: www.winkelcentrumindenvijfhoek.nl

Column

Hufter

Wat is er in Nederland aan de hand? Als in een slechte film steken racistische hufters hun kop op, maar misschien waren ze er al langer en wilde ik ze niet zien. Ik zat enige tijd geleden in de auto en hoorde een verslaggever aan een kind in Amsterdam-West vragen wat er met Joden moest gebeuren. Het jochie kraamde de meest gore, racistische termen uit, die je je maar voor kunt stellen. “Waar heb je dat geleerd?”, vroeg de journalist. “Van mijn juf.”, zei het kind trots.

74 jaar geleden zijn wij bevrijd en je denkt, nee je hoopt, dat met het verjagen van de bezetters in 1945, de wereld iets geleerd heeft. Jonge mensen hebben voor onze vrede hun leven in de waagschaal gelegd en je hoopt dat daarmede muren geslecht zijn, letterlijk en figuurlijk. En dan hoor je, dat het jochie tegen de journalist zegt, dat hij (de journalist dus) een ongelovige is en ongelovigen zijn vuile honden en wat doe je met vuile honden? Juist, die worden afgemaakt.

Misschien heb ik dit allemaal weggeduwd? Ik denk het, want het was er altijd al. Zo heb ik mij nooit bemoeid met de Zwarte Pietendiscussie. Ook daar heb ik met verbazing naar gekeken en gehoord. Wat kan/kon mij dat schelen welke kleur Zwarte Piet heeft. Ja, zwart. Zo heet hij ook. Wat mij betreft is hij blauw of rood, dan heet hij maar Blauwe Piet, of Rooie Piet. Maar dan ga je voorbij aan die mensen, die principieel problemen hebben met de rol van Zwarte Piet.

Sinds enige dagen hebben gekleurde voetballers onze ogen geopend voor racisme in de sport. Tot nu toe wilden we alleen de successen van het Nederlands elftal zien en ik dacht dat dat juist non-racistisch was. Je ziet gekleurde voetballers en je geniet ervan. Niet vanwege de kleur, maar vanwege het mooie voetbal. Denk je. Want de voetballers zelf zien dat anders. Zij zeggen: ”Dat voetbal is niet het belangrijkste in het leven. Zie je niet dat wij gekleurd zijn en dat wij vanwege die kleur worden uitgescholden?” “Nee,”, zeg ik, “Ik vind jullie voetbal zo leuk en jullie professionaliteit met Virgil van Dijk voorop. Jullie menselijkheid.” “Mooi zo.”, zeggen ze, “Doe er dan iets aan, want ze pesten ons en dat hoeven wij niet te pikken. Daarom gaan wij ten strijde en wij willen dat jullie meedoen. Wij zijn Nederlands, hebben een Nederlands paspoort. Zijn hier geboren, zijn hier naar school geweest en strijden voor Nederland, binnen en buiten de lijnen.”

De nieuwe hufter is overal, geholpen door de moderne media. De nieuwe hufter is al drie weken vuurwerk aan het afsteken, soms midden in de nacht. Ik ben bang dat deze vuurwerkhufter ook de racistische, moderne voetbalhufter is. Of discrimineer ik nu?

Jan Visser

Sinterklaasfeest Watermolen Frans

MANDER - Zondagmiddag 1 december viert Sinterklaas zijn feest bij Watermolen Frans. De Sint komt langs met zijn Pieten om lekker te snoepen van verse pepernoten. Kinderen kunnen meedoen aan diverse leuke activiteiten, van 12.00 tot 16.00 uur.

Sinterklaas is bijna jarig en daarom komt hij graag langs bij Watermolen Frans. Samen met zijn Pieten en alle kinderen maakt hij er een gezellig feestje van. Kinderen kunnen de molenaar helpen met graan malen en pepernoten bakken. De graanmolen draait volop, zo kunnen kinderen zien hoe het meel voor pepernotendeeg wordt gemaakt. Het wordt een gezellige middag voor iedereen!

Praktische informatie
Bijdrage voor het pepernoten bakken is € 2,50 per kind. Graag contant betalen. Parkeren is mogelijk bij het Informatiecentrum IJs & Es, Bergweg 8 in Mander. Er loopt een pad naar Watermolen Frans (niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens). Kijk voor meer activiteiten op
www.landschapoverijssel.nl

Foto: Ruud Ploeg

Bruisende kerstmarkt

OVERDINKEL - Op 8 december organiseert Stichting Bruisend Overdinkel alweer voor de derde keer een gezellige kerstmarkt. Van 15.00 uur tot 19.00 uur op het dorpsplein voor 't Trefhuus.

Net als voorgaande jaren is er veel belangstelling om deel te nemen. Inmiddels hebben zich al 36 deelnemers aangemeld die met een kraam op de markt zullen staan om verschillende producten aan te bieden, zoals kerststukjes, sieraden, kinderkleding en speelgoed. Daarnaast wordt er natuurlijk ook gedacht aan de inwendige mens in de vorm van bijvoorbeeld wafels, Indische hapjes, gefrituurde snacks, worst en kaas.
Er is muzikale omlijsting met optredens van de Big Band Losser, Diony Rouw en de muziekverenigingen Concordia en Crescendo. Bovendien kan men bij het raadspel proberen te raden welke bekende inwoner van Overdinkel de Kerstman is. De winnaar ontvangt een prachtige prijs, iedere deelnemer ontvangt een kerstmuts! De opbrengst van dit spel gaat naar de organisatie van de 'Samenloop voor Hoop'.
't Trefhuus organiseert nog een sfeervol samenzijn na afloop van de kerstmarkt.

HUBA Oldenzaal zoekt belastinginvullers

OLDENZAAL - Sinds jaar en dag biedt HUBA Oldenzaal hulp bij het invullen van de belastingaangifte. Een welkome hulp, want voor veel mensen is dat best ingewikkeld. Ook komend jaar willen ze deze service aan zoveel mogelijk ouderen in Oldenzaal aanbieden. Daarom zij ze op zoek naar mensen die ook belastinginvuller willen zijn.

HUBA (Hulp bij Belastingaangifte) is een project van een groep vrijwilligers in samenwerking met de seniorenorganisatie KBO-PCOB. Men zoekt nieuwe belastinginvullers; vrijwilligers met een basiskennis van de belastingaangifte en met de digitale vaardigheden die hiervoor nodig zijn.

Aanmelden
Wilt u ook belastinginvuller zijn? Neem dan contact op met het centraal aanmeldadres van HUBA Oldenzaal belastingservice via e-mail huba-oldenzaal@outlook.com of telefoon 0541-519227.

Water voognt zich
altied noar de vaze.

Maandag 2 dec. 10.00 uur

Leerlingen starten duurzame mini-ondernemingen

OLDENZAAL - In samenwerking met Rabobank Twente Oost laat 'Stichting Day for Change' dit jaar leerlingen in de regio Oldenzaal op een speelse manier kennismaken met ondernemerschap, duurzaamheid en wereldburgerschap.

Leerlingen van het Carmel College Oldenzaal hebben met behulp van een kleine lening in groepjes duurzame mini-ondernemingen opgestart. De winst uit hun bedrijfjes komt ten goede aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. De jonge ondernemers kunnen met het geld dat ze verdienen uiteindelijk bijdragen aan bijvoorbeeld de start van een taxibedrijf in Kenia.

Kredietcommissie
De afgelopen weken zijn de leerlingen druk geweest met brainstormen, het doen van marktonderzoek en het maken van een ondernemingsplan. Op dinsdag 19 november werd het pas echt spannend: de leerlingen presenteerden die dag hun plannen aan een Kredietcommissie bestaande uit Niek van Eerden van de Rabobank en Babet Olde Weghuis van Day for Change. Britt Kuiper (te zien op de foto hiernaast) is een van leerlingen die probeerde een microkrediet te bemachtigen. Zij vertelt: "Zo spannend om ons ondernemersplan te presenteren aan de Rabobank." Haar bedrijf 'Creative4u' maakt echte schilderijtjes en ansichtkaarten. Uiteindelijk werden verschillende creatieve, duurzame plannen beloond met een lening van ongeveer €30,- startkrediet. De komende weken gaan de leerlingen verder aan de slag met de uitvoering. Zo leren zij vaardigheden als samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten en zien zij aan eind van de rit hun inspanningen hopelijk beloond met het behalen van een mooie winst.

Stichting Day for Change
Jaarlijks bereikt Day for Change rond de zesduizend leerlingen. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland met ruim € 19.000,- microkrediet bijna € 75.000,- winst weten te maken. Dit geld werd door Day for Change geïnvesteerd in leningen voor onder meer de aanschaf van een tractor door boerinnen in Oeganda en extra landbouwgrond voor een boer in Cambodja. Kijk voor meer informatie over deze stichting op www.dayforchange.nl.

10 jaar wandelen door het prachtige Hulsbeek

OLDENZAAL - Iedere woensdagmorgen is het weer een drukte van belang op het plein bij Winkelcentrum de Thij in Oldenzaal. Meestal vertrekken ruim 25 mannen en vrouwen (met de huidige temperaturen warm gekleed) om 09.00 uur voor de zogenaamde Thijronde door het Hulsbeek.

Inmiddels gebeurt dit alweer bijna 10 jaar. Henk Köiter was op 1 december 2009 de initiatiefnemer, meerdere wandelaars lopen ook al vanaf het begin mee. Als hij er een keer niet bij kan zijn, is dat geen probleem. De 'automatische piloot' zorgt ervoor dat de wandelaars precies op tijd vertrekken. Men loopt altijd even langs de parkeerplaats naast de begraafplaats om 9.15 uur zodat eventuele laatkomers nog kunnen aansluiten.

Loop 9 of 6 kilometer
De Thijronde is een stevige wandeling die de grootst mogelijke route door Het Hulsbeek volgt van ongeveer 9 kilometer, om Toetersdennen tot achter de klootschietbaan, langs het heideveld en om alle vijvers van Het Hulsbeek. Een tweede groep doet het rustiger aan met een wandeling van 6 kilometer, inclusief een korte pauze bij de Gammelkerbeek.

Paal 12
De wandelaars komen rond 10.40-50 uur terug en gaan dan lopend of per fiets naar Paviljoen Paal 12 voor koffie of thee. In de loop van de afgelopen 10 jaar is er door vrijwilligers van Paal 12, Gerard Beverborg en Joke Elsten, een traditie toegevoegd: ze organiseren aan het eind van de winter een stamppotbuffet en aan het eind van de zomer een BBQ, waar vele wandelaars zich voor opgeven.

Jubileumronde
Iedere week, ieder seizoen, weer of geen weer, kunt u meewandelen. Zonder kosten en zonder aanmelding. Op woensdagmorgen 4 december is iedereen uitgenodigd om mee te lopen met de speciale jubileumronde. Er is appeltaart besteld voor bij de koffie. De wandeling is gewoon gratis, maar voor de taart wordt deze keer wel één euro gevraagd. Voor meer info, kunt u mailen naar henkkoiter@gmail.com of bellen: 06-10703551.

SV Red Alert viert jubileum

ENSCHEDE - Red Alert Delden bestaat binnenkort twintig jaar. De Supportersvereniging zag op 15 december 1999 het levenslicht, en viert dat vanavond met een groot feest bij Eetcafé De Burgemeester in Delden.

"Er is in Delden altijd een klein clubje fanatieke FC Twente supporters geweest dat voor iedere thuiswedstrijd met de trein naar Enschede ging", vertelt voorzitter Rob Steentjes. In 1999 deed een enquête, afgenomen op het station in Delden, dat kleine clubje veranderen in een officiële supportersvereniging. Hiermee gingen de Deldenaren Markelo achterna, en werden ze de tweede officiële regionale supportersvereniging van FC Twente.

'Jongens, vul dit even in'
"De initiatiefnemers van toen hebben supporters op het station een pen in de hand gedrukt, en zeiden: 'Jongens, vul dit even in", vertelt Steentjes over het initiatief dat twintig jaar geleden werd genomen. "De centrale vraag was of er de behoefte was om FC Twente gezamenlijk te steunen en ook samen naar uitwedstrijden te gaan. De enquête leverde heel veel positieve reacties op. Honderd Deldenaren leek dit initiatief wel wat, dat aantal was ver boven verwachting. De vereniging is toen snel opgericht."

Home
In Café de Harlekijn, tegenwoordig Eetcafé De Burgemeester, werd de achterkamer omgedoopt tot het 'home' van de supportersvereniging. Hier werden al snel verschillende soosavonden, feestavonden en darttoernooien georganiseerd. "We hadden een vrij grote groep, met een kern van jongens rond de 25 jaar oud. Zelf was ik 17 jaar oud toen ik er met mijn vriendengroep bij kwam", zegt Steentjes. "We hebben de afgelopen twintig jaar structureel rond de 250 leden gehad."

Tevreden
Steentjes is tevreden over de gang van zaken binnen Red Alert. "We zijn stabiel, evenals de financiën, de sponsoren en het aantal leden." Ook is de voorzitter van de supportersvereniging al met de toekomst bezig. "Binnen aanzienlijke tijd wil ik mijn voorzitterschap overdragen aan iemand die jonger is." Over 'jonge aanwas' binnen de vereniging maakt hij zich in ieder geval geen zorgen. "Er heeft zich de laatste twee jaar een flinke groep actieve jongeren bij onze vereniging aangesloten."

Budget Woon Shop in Shop op Woonboulevard Almelo

ALMELO - Budget Woon Shop wordt omgetoverd tot Budget Woon Shop in Shop. Bijna alle shophouders die eerst gevestigd waren aan de Boulevard 40 verhuizen nu naar de eerste verdieping van Woon & Slaap.

"Je kunt het zo gek niet bedenken of het er wel te vinden. We hebben ruim 2.200 vierkante meter beschikbaar in een sfeervolle, alles-in-één winkel", aldus Joost Tiemersma van Woon & Slaap. "Denk aan geurproducten, mooie accessoires, lampenkappen op maat en nog veel meer. Ook worden regelmatig leuke weggeefacties gehouden. Dit allemaal gecombineerd met een uitgebreid out of stock woonprogramma en de prachtige producten van Woon & Slaap. Onze eigen Loods 5 in Almelo!" Kortom, een formule die wederom onderscheidend is en een mooie toevoeging voor de bezoekers van de Woonboulevard Almelo.

Feestelijke opening
Op zondag 1 december is de feestelijke opening van de eerste verdieping. Iedereen kan dan nog voor leuke Sinterklaas- en Kerstcadeaus slagen bij de Budget Woon Shop in Shop. Deze opening zal, via de Facebooksite van Woon & Slaap, gepaard gaan met leuke waardebonnen, weggeef- en kortingsacties.

Meer informatie
Woon & Slaap is gevestigd aan de Woonboulevard 28 in Almelo. Kijk voor meer informatie ook op www.woonslaap.nl of Facebook: Woonenslaap

Steun Sintbox Oldenzaal

OLDENZAAL - Sinterklaas is weer in het land. De tijd voor diverse zoete lekkernijen en cadeautjes. Ieder kind kijkt vol verwachting uit naar pakjesavond, want Sinterklaas brengt voor alle kinderen iets mee!

Maar wat nu als ouders niet de financiële middelen hebben om een cadeautje te kopen? Er zit een verlanglijstje in de schoen, maar geld voor cadeaus is er eigenlijk niet. Juist deze periode is daarom voor veel ouders lastig.

Cadeaubon
In Oldenzaal organiseert de werkgroep van de Verjaardagsbox al jaren een Sintbox voor de gezinnen die het moeilijk hebben. Ieder jaar zitten er allerlei lekkere dingen in deze box en een mooi gezelschapsspel. Dit jaar ziet de Sintbox er echter anders uit. Voor ieder kind dat ingeschreven staat bij de Verjaardagsbox is er een cadeaubon beschikbaar. Zo kunnen ouders zelf kiezen wat zij van het verlanglijstje voor hun kind willen kopen. Op deze manier kunnen alle kinderen gewoon het Sinterklaasfeest vieren. De Pieten stoppen de bon persoonlijk bij ieder gezin in de brievenbus.

Gulle gevers
De Sintbox kan - net als de Verjaardagsbox - alleen bestaan dankzij giften vanuit de Oldenzaalse samenleving. De werkgroep is natuurlijk dankbaar voor alle gulle gevers die de afgelopen jaren een bijdrage hebben geleverd. Maar wat er in gaat, gaat er ook weer uit. Inmiddels worden er bijna 400 kinderen geholpen. De pot gaat zodoende ook ieder jaar weer leeg. Mocht u iets willen bijdragen, neem dan even contact op via 0541 - 571414 of mail naar info@verjaardagsbox-
oldenzaal.nl.

Zet iemand in het licht met Joris' Kerstboom in bieb Losser

LOSSER - Joris' Kerstboom staat, net als vorig jaar, van 9 tot en met 24 december in de Bibliotheek in Losser.

De actie is gebaseerd op het KRO-NCRV tv-programma van presentator Joris Linssen, waarin hij mensen uitnodigt een bijzonder persoon in het licht te zetten. In de bibliotheek kunnen bezoekers de komende tijd hetzelfde doen. Vanaf 9 december kunnen bibliotheekbezoekers een kerstbal met daarop een mooie gedachte in de boom hangen. Zo kun je een reddende engel bedanken, of een hechte vriendschap vieren. Het begint voor iedereen bij de vraag van Joris: 'Wie zet jij in het licht?' Dat kan leiden tot mooie gesprekken bij de boom. Joris' Kerstboom wordt zo een waardevolle ontmoetingsplaats in de dagen voor Kerst.

Doe mee
In de Bibliotheek in Losser is van maandag tot vrijdag van 11.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur een bibliotheekmedewerker aanwezig om mensen te helpen. Ook zullen er extra vrijwilligers aanwezig zijn om bezoekers aan de kerstboom een luisterend oor te bieden of om hen te helpen bij het opschrijven van hun verhaal. Bijna 200 bibliotheken in Nederland doen mee aan de sympathieke actie. Op www.joriskerstboom.nl is te zien in welke steden Joris' Kerstboom staat; waaronder op diverse plekken in Twente. Ook kunnen bezoekers een kerstgedachte voor een dierbare achterlaten.

Wereldlichtjesdag in de Pancratiusbasiliek

TUBBERGEN - Elk jaar, op de tweede zondag van december, is het Wereldlichtjesdag. Er worden op die dag wereldwijd, om 19.00 uur kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Er wordt stilgestaan bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Door de verschillende tijdzones ontstaat er vierentwintig uur een symbolisch lint van licht.

Voor de eerste keer wordt in de H. Pancratiusbasiliek in Tubbergen, Wereldlichtjesdag georganiseerd. Dit op initiatief van een werkgroep die privé of op het werk, met een verlies van een te vroeg geboren baby, een volwassen kind jong of oud, te maken hebben gehad. Volgens de werkgroep maakt het niet uit hoe oud het kind was of hoelang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd is hij of zij in je hart en gedachten!

Iedereen welkom
De bijeenkomst is voor ouders, broertjes en zusjes, oma en opa's, en andere familieleden, vrienden, buren en iedereen die een kaarsje wil branden voor kinderen die gemist worden. De leden van de werkgroep willen nadrukkelijk aangeven dat het een bijeenkomst is waarbij alle belangstellenden welkom zijn. Tijdens de bijeenkomst worden kinderen herdacht door het aansteken van een kaars, het lezen van troostende gedichten, het samen luisteren naar liederen, gezongen door het koor Cantare uit de geloofsgemeenschap van Geesteren. De inloop voor deze bijeenkomst begint om 18.15 uur in de H. Pancratius basiliek. Om 18.45 uur begint de bijeenkomst. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kop koffie of thee. Kijk op: www.wereldlichtjesdagtubbergen.nl

Column: Bruisende stad!

OLDENZAAL - Het is niet meer vanzelfsprekend dat echtparen die 60 jaar getrouwd zijn persoonlijke felicitaties ontvangen van hun burgemeester. In veel steden heeft men de grens opgerekt en komt de burgemeester pas feliciteren wanneer het echtpaar 65 jaar is getrouwd.

Direct na de Tweede Wereldoorlog en in de jaren '60-'70 was er een piek in het aantal huwelijken dat werd gesloten. Mannen en vrouwen leven tegenwoordig ook langer. Het lijkt mij een zegen om het Diamanten huwelijksfeest als echtpaar samen te mogen vieren. En daar past een bezoek van de burgemeester bij en dat moet ook zo blijven. Ook in Oldenzaal is het aantal echtparen dat jaarlijks 60 jaar getrouwd is fors toegenomen. Waar in andere gemeenten de grens is opgetrokken naar 65 jaar huwelijk (Hengelo) en 70 jaar (Enschede), is de grens in Oldenzaal 60 jaar gebleven. En dat siert onze Boeskoolstad, zijn bestuurders en de echtparen zelf. Er zijn gemeenten die het huisbezoek van de burgemeester al hebben afgeschaft. In Bergen op Zoom wordt eenmaal per jaar een feest georganiseerd voor alle jubilerende echtparen.
Afgelopen maandag werd de week goed gestart. Op 25 november kwam burgemeester Patrick Welman het echtpaar Engelbertink-Snijders persoonlijk feliciteren met het 60-jarig huwelijksfeest. Een aantal keren mocht ik het afgelopen jaar aanwezig zijn bij het feliciteren van de echtparen door onze burgervader, het heeft mij opnieuw laten zien en ervaren dat de echtparen en de aanwezige familieleden zeer waren ingenomen met de komst van de burgemeester. Dus burgemeester: doorgaan met dit initiatief bij het 60 jaar delen van lief en leed.
Zo ook deze week bij het echtpaar Engelbertink-Snijders. Herinneringen werden opgehaald over de tijden van toen. Herinneringen aan mijn eigen huwelijksfeest borrelden op en beelden van toen kwamen op mijn netvlies. Mei 1960, feestzaal café Bolscher-Beernink, kelner Nols Niekerk, bruidsauto taxi Brookhuis, fotograaf Henk Kienhuis, muziek: The Klengola Stars. Het muntje valt, want ze hebben destijds ook ons huwelijksfeest muzikaal opgeluisterd. Wanneer Bertus Engelbertink zijn agenda uit die jaren laat inzien, staan daarin 178 avonden muziek maken genoteerd op bruiloften en partijen en dat in een jaar. En velen met mij zullen zich nu ook herinneren dat de The Klengola Stars hebben gespeeld bij hun eigen feest in een van de feestzalen destijds: café de Boom, café de Zon, stadscafé Moatman, Kotman, het Landhuis, Plijhuis, parochiehuis aan de Lyceumstraat. In veel zalen hebben de Klengola Stars opgetreden bij de dansavonden en bruiloften. Vele Oldenzalers hebben in hun huwelijksjaren storm en wind doorstaan. Reden om de traditie voort te zetten, dat de burgemeester komt feliciteren bij het 60-jarig huwelijksfeest is dan ook gepast. Het kost uw burgervader tijd en energie, maar mede door deze traditie in stand te houden blijft Oldenzaal bruisen.

Kaatjeknip,
november 2019

60 jaar vrolijk en opgewekt door het leven blijven gaan

OLDENZAAL - Ida Snijders (86) geboren in Lemselo en Bertus Engelbertink (88) geboren te Losser, gaven elkaar 60 jaar geleden het jawoord. Afgelopen maandagmiddag kwam burgemeester Patrick Welman naar de Meeuwenstraat om het bruidspaar namens het gemeentebestuur van Oldenzaal persoonlijk te feliciteren.

De rijkdom van hun bestaan is dat ze samen nog redelijk gezond door het leven gaan. Twee bijzonder opgewekte senioren die genieten van het leven van alle dag en zichzelf de opdracht hebben gesteld: oud worden en gelukkig blijven.
Ze trouwden in 1959, gingen wonen aan de Meeuwenstraat en leefden daar 60 jaar een rijk en gelukkig leven. Beiden stralen optimisme uit, ze staan als senioren positief in het leven. Het paar is gezegend met drie kinderen, twee dochters en een zoon en inmiddels zijn ze ook oma en opa van negen kleinkinderen.
Bertus was werkzaam bij de Twentsche Courant als typograaf en ging tot aan zijn pensioen werken bij Tubantia. Zijn hobby was en is muziek maken, drummen is zijn passie. Jarenlang vormden de drie broers Engelbertink samen het dansorkest The Klengola Stars.
Hart van Oldenzaal was er bij en wenst het paar nog vele jaren in goede gezondheid!

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Alpenhoorn versterkt midwinterhoornblazers

OLDENZAAL - Het midwinterhoornblazen is verheven tot immaterieel cultureel erfgoed. Het staat volop in de belangstelling. Eigenlijk het gehele jaar is er aandacht voor het onderwerp midwinterhoorn.

Ook buiten het blaasseizoen is er van alles te beleven. Zo zijn de blazers druk in de weer om takken van bomen te zagen en om te toveren tot een midwinterhoorn. De cursussen midwinterhoorn maken staan dan ook volop in de belangstelling. Omdat men niet het hele jaar mag blazen op de midwinterhoorn werd gezocht naar een alternatief om bezig te blijven. Men kwam zo ongeveer zes jaar geleden op het idee om ook te gaan blazen op de Alpenhoorn - dat mag het hele jaar.

Mooie opzet
Spontaan werd het initiatief ondersteund door onze Twentse boeren die het benodigde hout beschikbaar stelden om een Alpenhoorn te kunnen vervaardigen. Zeer professioneel is men te werk gegaan en Oldenzalers weten elkaar te vinden en te ondersteunen. Want hoe zaag je zo'n stam recht door? Vakman en meubelmaker Jos Lansink kwam te hulp; het jongere broertje van Gerard Lansink (79) en Alpenhoornblazer. Jos Lansink was bereid om de midwinterhoorn / Alpenhoornblazers behulpzaam te zijn met het doorzagen van de stammen. Na ruim zes jaar werk is het gelukt en staan er maar liefst acht zelfgemaakte Alpenhoorns en Alpenhoornblazers op rij. Nu het project Alpenhoorn maken is afgerond, is het tijd om de ondersteuner Jos Lansink een serenade te brengen. Een speciale compositie geschreven door Jozef Kolmschot (72) werd in de werkplaats van meubelmakerij Lansink ten gehore gebracht, als dank voor de medewerking door Jos Lansink gedaan.

Foto en tekst
Martin Meijerink

Voor slechts tien euro naar Heracles

Foto: Delano G

ALMELO - Heracles Almelo neemt het komende zaterdag in eigen huis op tegen ADO Den Haag. Voor dit duel heeft de club een speciale actie. Supporters die online via heracles.nl/tickets hun kaarten kopen betalen slechts tien euro per stuk.

De actie geldt voor KidsClubleden en Fankaarthouders. Nog geen lid van de KidsClub of niet in het bezit van een Fankaart? Dat is geen probleem. Beide lidmaatschappen zijn gratis en direct te bestellen via heracles.nl.

Op zoek naar punten
Tegen ADO Den Haag gaat Heracles Almelo op zoek naar opnieuw een overwinning op Erve Asito. De laatste thuiswedstrijd werd door de Heraclieden overtuigend gewonnen van VVV-Venlo. Afgelopen weekend ging Heracles Almelo op bezoek bij Ajax, maar kon de ploeg ondanks een overtuigende start niet voor een stunt zorgen.

Steun ze!
Heracles boekte dit seizoen al weer wat mooie successen, ook zeker dankzij de steun van de vele trouwe fans. De club mag zich dan ook rijk renenen met de vaste schare supporters die geen wedstrijd missen, uit en thuis. Zonder de steun van de supporters als 'twaalfde man' is het minder leuk spelen als eerste elftal.

Mango Mobility Twente viert de feestdagen met kortingen

HENGELO/ALMELO - De feestdagen staan weer voor de deur. Een tijd van gezelligheid en er op uit gaan. Mango Mobility Twente viert de feestdagen met hoge kortingen op diverse mobiliteitsproducten.

Tot en met 31 december profiteert u van hoge kortingen op de bestverkochte scootmobielen, waaronder de Bobby de Luxe, Luggie en Tiger 4. Mango Mobility Twente biedt een uitstekend advies en goede ondersteuning, zowel voor als na de aanschaf van uw mobiliteitsproduct. Ook voor onder meer rollators bent u aan het juiste adres. Zo is de rollator Drive Nitro afgeprijsd van 399 naar tijdelijk 189 euro.

1-jarig bestaan
Mango Mobility Twente in Hengelo viert daarnaast ook het 1-jarig bestaan. Mede dankzij het vertrouwen van u als klanten kunnen zij blijven groeien. Om dit met u te vieren is er op woensdag 4 december in Hengelo een feest met hapje en drankje, van 12.00 tot 16.00 uur.

Kom langs
Mango Mobility Twente is in Almelo gevestigd aan de Einsteinstraat 8a. In Hengelo bent u welkom aan de Drienerstraat 59. Beide locaties zijn goed bereikbaar met de auto en bieden voldoende parkeergelegenheid. Zie: www.scootmobieltwente.nl

Midwinterhoorn Wandeltocht

OLDENZAAL - Op de 1e advent, zondag 1 december, wordt in samenwerking met Tourist info Oldenzaal en de natuurwandelaars van de Tourist info Oldenzaal de Midwinterhoorn Wandeltocht georganiseerd.

De wandeling van 4, 7 of 10 kilometer voert u langs diverse mooie plekjes in Oldenzaal en laat u kennismaken met het geluid van de midwinterhoorn. Op de route vertellen de gravures van Jan Schoenaker het verhaal van de midwinterhoorn. De start is tussen 10.30 en 14.00 uur in de fietstunnel nabij het NS-Station. De organisatie zorgt onderweg voor een hapje en een drankje. Volwassenen betalen €3,00 inclusief informatief wandelboekje en een consumptie met lekkernij. Voor kinderen tot en met 12 jaar kost dit €2,00 (zonder boekje). Belangstellenden die ergens anders op de route aanhaken, halen voor € 1,50 snert of glühwein.

'Sputteroamd'

OLDENZAAL - Op zaterdag 30 november houden muzikanten van 'De Sputterkearls' de zevende editie van de 'Sputteroamd'. Dit jaar wordt overgestapt van de vaste vrijdagavond naar de zaterdagavond.

Deze avond wordt georganiseerd om muziekkapellen in een informele setting hun muzikale talent te laten tonen. Deelnemers: Onvermeidelijk, De Hijskraan, Boeskoolbloazers, Olnzels Plezeer Orkest, Toggenburgers en Sputterkearls (allen Oldenzaal), Slipgevaar (Ootmarsum), Tapwacht'90 (De Lutte). De band Heer&Meester verzorgt de afterparty. De beroemde loterij zal vanzelfsprekend niet ontbreken. Kom naar Stadscafé Moatman aan de Ootmarsumsestraat 13 in Oldenzaal. Gratis toegang. Aanvang: 19.30 uur.

Ik wilde, het beste van mij zelf laten zien.
Ik wilde, dat jullie zouden ontdekken wie ik ben.
Ik wilde, dat jullie ontdekten wat er is en wat er was.
Daarom noem ik het, gemiste kans.

Ik wilde dat jullie in mijn ogen zouden kijken.
Ik wilde voor jullie spiegel staan.
Ik wilde dat jullie zouden zien wie ik ben
Daarom schrijf ik dit.

Ik wil het avontuur met jullie aangaan
Ik wilde openstaan en aanvaarden
Ik wilde onrecht en onbegrip wegnemen
Daarom wilde ik jullie ontmoeten.

Ik wil dat jullie zouden kijken en zien.
Ik wilde dat jullie zouden luisteren en horen.
Ik wilde ook vertellen, dat zwijgen,
niet altijd GOUD is.

Kaatjeknip november 2019

Steeds meer laad-palen voor e-auto

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal hecht een grote waarde aan duurzame mobiliteit. Ook in de Boeskoolstad zijn tegenwoordig steeds meer elektrische auto's te vinden. Hiervoor worden ook meer en meer laadpalen geplaatst.

De beschikbaarheid van voldoende laadpalen op passende locaties is een belangrijke voorwaarde voor het stimuleren van gebruik van elektrische auto's. Onlangs werden drie nieuwe oplaadpalen geplaatst aan de Thijlaan, Klompenmaker en Berkstraat. De afgelopen jaren werden ook al laadpunten geplaatst aan de Ganzenmarkt, Wilhelminastraat, Lübeckstraat, Henegouwenlaan en het Nardusboer. Dit zijn allemaal openbare laadpunten. Wie een suggestie heeft voor een nieuwe locatie voor een laadpaal kan deze indienen via www.openbaarladen.nl. De exploitant Allegro en de gemeente kijken dan of het mogelijk is om er eentje te plaatsen.

Finale Christenhusz theaterprijs met veel Overijssels talent

OLDENZAAL - De voorgeschiedenis van de Christenhusz Theaterprijs brengt ons terug naar 2010. Toen was deze prijs nog bestemd voor talenten in de leeftijd van 12-25 jaar in de regio Noordoost Twente. Daarna heeft het bestuur van de Christenhusz Theaterprijs het deelnamegebied uitgebreid tot geheel Twente en nu is het gebied uitgebreid tot geheel Overijssel. Ook werd er een onderscheid gemaakt tussen beloften (12-18 jaar) en talenten (19-25 jaar).

Na de voorrondes in het Vestzaktheater van Enschede, de Deventer Schouwburg, Theater Hof 88 in Almelo en Stadstheater De Bond in Oldenzaal, was het nu tijd voor de finale. Deze Finale van de Christenhusz Theaterprijs vond vorige week vrijdag plaats in Stadstheater De Bond in Oldenzaal.

Mooi feest
Het was van begin tot eind een ware manifestatie van jeugdig vuur en elan en inventiviteit en creativiteit. Een reeks van podiumwaardige muzikale en theatrale acts door jonge beloften en talenten uit heel Overijssel opgevoerd. Het publiek genoot dan ook met volle teugen van de kwaliteit van het gebodene en beloonde Eline van den Munckhof uit Deventer met de publieksprijs, beschikbaar gesteld door de Hart-kranten.

Winnaars
De winnaar van de Christenhusz Theaterprijs in de categorie Beloften was Anika van Driel uit Almelo, terwijl de eerste prijs in de categorie Talenten, beschikbaar gesteld door Rotary Club Oldenzaal, naar Vocal Group Vivid uit Zwolle ging.

Mooie opzet
De avond werd gepresenteerd door Bart Peeters Weem. De winnaar van de editie 2017, Jeffrey Kleine Koerkamp, vermaakte het publiek op aangename wijze tijdens het juryberaad. Voorzitster van de stichting, Annet Meijerink-Nijhuis, als de ook aanwezige Nachtburgemeester van Oldenzaal, Toon Brummelhuis, benadrukten het belang van het stimuleren van de jeugd op cultureel gebied. De Christenhusz Theaterprijs beperkt zich volgens de naamgever Geert Christenhusz niet tot Oldenzaal, maar bestrijkt de hele provincie Overijssel, waarbij Oldenzaal als finaleplaats en geboorteplaats van Christenhusz een centrale rol krijgt toebedeeld. Zie ook: www.christenhusztheaterprijs.nl

Foto en tekst Martin Meijerink. Foto: De finalisten van de Christenhusz Theaterprijs met op de voorgrond Eline van den Munckhof uit Deventer (publieksprijs) .

Wisseling van de graaf bij vereniging de Bosdûvelkes

DE LUTTE - Zaterdag 7 december neemt carnavalsverenging de Bosdûvelkes, ter gelegenheid van hun 53e Gravenbal, in hun residentie 'De Vereeniging' afscheid van graaf Mike en zijn adjudant Marc. Daarna is het tijd om de nieuwe hoogheid naar voren te laten treden.

Graaf Mike en adjudant Marc blikken terug en worden hartelijk bedankt voor hun regeerperiode. Daarna worden ze afgevoerd tijdens een ludieke act die al maanden door de Technische Commissie wordt voorbereid. Na de abdicatie van graaf Mike wordt door de nestor van de Graven Garde bekend gemaakt of hij opgenomen wordt in dit college. Een week later wordt oud-graaf Mike - vóór de Instuif op 15 december - daadwerkelijk opgenomen in dit hoogste college van de carnavalsvereniging.

Nieuwe graaf
Rond 22.11 uur presenteert CV De Bosdûvelkes haar 53ste graaf die de komende carnavalsperiode de scepter zwaait over De Lutte. De opkomst staat in het teken van het thema van dit seizoen: 'Tuinieren'. De bijpassende slogan: "CO2-Stikstof-PFAS, het geet unmuenig te kear, doarum bint wie noe met ut greun in de wear". In dit licht brengt de Technische Commissie een actuele act op de bühne om de nieuwe hoogheid op gepaste wijze aan het carnavalsminnend publiek te presenteren.

Waar en wanneer?
De feestavond begint op 7 december om 20.00 uur in café/zalencentrum 'De Vereeniging', Dorpstraat 7 in De Lutte. Er wordt muzikale begeleiding verzorgt door drive-inn 'Star Light' en natuurlijk de hofkapel 'Dûvels Geweld'.

Expositie Lonneke Kolkman in Oostwal2

OOTMARSUM - Op zaterdag 30 november is om 15.00 uur in Art Brut Galerie Oostwal2 in Ootmarsum de opening van een bijzondere expositie: "Lonneke Kolkman tekent haar leven".

Lonneke is 29 en heeft de diagnose autisme, ook is zij slechthorend. Deze beperkingen hebben grote invloed gehad op haar persoonlijke ontwikkeling, haar stemming en gevoel. Dit laat onverlet dat zij op verschillende vlakken talentvol is. Na het afronden van haar universitaire studie "Industrial Design Enginering" ontstond helaas een zeer moeilijke fase in haar leven. Tijdens de studie was er structuur, vaste patronen die voor stabiliteit en duidelijkheid zorgden. Doelmatig met dingen bezig zijn gaf haar houvast. Door het ontbreken van een adequaat vervolg heeft zij een hele moeilijke periode gekend. Na drie jaar worstelen en het ervaren van kleine successen in de beschermde omgeving van zorgorganisatie AssortiMens, weet ze inmiddels dat ze er blij van wordt als andere mensen kunnen genieten van haar producten. Lonneke heeft de stap gezet om met haar talenten én beperking naar buiten te treden; dit betekende wel een grote omschakeling voor haar. Een van haar talenten is tekenen. Haar worsteling en haar geluksmomenten kan ze vangen in het tekenwerk. Terugkijkend is de titel "Lonneke Kolkman tekent haar leven" ontstaan. Op het juiste moment kwam een aanbod op haar pad om een expositie in te richten, alles ging vervolgens in een stroomversnelling.

Stichting KIK
Stichting KIK (Kunst in Kwetsbaarheid) heeft in Art Brut Galerie samen met Lonneke de prachtige expositie ingericht. Angst heeft nu plaatsgemaakt voor zenuwachtigheid. Dit gevoel geeft ook de uitdaging om haar talenten te laten zien aan anderen. Lonneke zegt: "Voor mij was dit altijd een grote wens, maar de angst en de onbekendheid voor de gevolgen heb ik het nooit tot doel durven maken." U kunt meer over haar en haar werk lezen via de facebookpagina @Lonn.exposeert.
Vanaf 30 november kunt u de werken dus komen bekijken. Daarnaast is er werk te zien van andere kunstenaars van diverse zorgcentra uit Nederland. Donderdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Kerstmarkt Geesteren

GEESTEREN - Op 8 december wordt in Geesteren weer de jaarlijkse kerstmarkt door de AVG georganiseerd.

Geesteren heeft een van de drukstbezochte kerstmarkten van Overijssel. Het dorp wordt elk jaar omgetoverd tot een waar winterparadijs. Van 12.00 tot 17.00 uur kan er rondgestruind worden. Op het kerkplein staat dan uiteraard een enorm grote kerstboom met een grote hoeveelheid lampjes. Dankzij de diversiteit aan marktkraampjes gaat u hier zeker slagen.

Oud papieractie

LOSSER - Dinsdag 3 december halen de ouders van basisschool de Saller oud papier op.

Men gaat langs de Scholtinkstraat, de Wilgenkamp, Vogelbuurt, Gronausestraat, Kloppenstraat en de tussenliggende straten. U wordt vriendelijk verzocht om het papier goed gebundeld aan de straat te zetten. Vanaf 18.00 uur staan containers op de parkeerplaats bij sporthal de Fakkel (Gronausestraat 107), waar bewoners zelf hun papier kunnen afleveren.

Eerste advent

MANDER - Het zal u tijdens de adventswandeling op 1 december aan niets ontbreken: midwinterhoorns, vuurkorven, warme chocolademelk en krentewegge.

De wandeling (12 kilometer) start bij het Kulturhus in Manderveen. Deze tocht door het prachtige, bosrijke grensgebied mag de echte wandelaar niet missen! Kosten zijn € 2,00. Start tussen 8.00 en 9.00 uur aan de Manderveenseweg 70. Het meenemen van voldoende verlichting is verplicht, uw deelname is op eigen risico.

Tribute To The Cats

ROSSUM - Ruim vijftig jaar geleden werd een van de succesvolste Nederlandse bands aller tijden opgericht: The Cats.

Met hun meerstemmige vocalen scoorden ze destijds hit na hit. Niet alleen in Nederland waren ze succesvol ook in het buitenland. One Way Wind, Marian en vele andere hits worden dagelijks nog gehoord. Om de muziek van The Cats levendig te houden heeft in 2003 de Tribute To The Cats Band zich ontfermd over het rijke muzikale verleden van The Cats. Acht muzikale talenten van deze Tribute Band komen zaterdagavond 21 december naar Boeren Bistro 't Peuleke te Rossum. Met een speciaal optreden The Cats in Kerstsfeer spelen ze in een verwarmde tent bij Boeren Bistro 't Peuleke. Meer dan 100 kerstbomen zullen zorgen voor sfeer en een live optreden van deze muzikale virtuozen brengen u in de sfeer van Kerstmis. Kaarten in de voorverkoop 12,50 euro aan de bar van Boeren Bistro 't Peuleke, aan de kassa bij de verwarmde tent 15 euro.

Tekst: Martin Meijerink

Steeds betere preventie en behandeling AIDS

TWENTE - Komende zondag is Wereld AIDS Dag. Op deze dag is er speciale aandacht voor HIV en AIDS. Dankzij steeds betere voorlichting, preventieve middelen en behandeling is deze ziekte lang niet meer zo vaak een doodsvonnis. Toch is er nog veel winst te behalen voor deze definitief de wereld uit is.

In Nederland zijn naar schatting 23.300 mensen die leven met HIV/AIDS. Van deze groep weten 1.900 mensen zelf niet dat zij besmet zijn, aldus het AIDS Fonds. Hoewel het aantal besmettingen in ons land jaar op jaar daalt, kregen vorig jaar toch nog 664 mensen te horen dat zij AIDS hebben. Ondanks de betere behandeling sterven jaarlijks 20 mensen in Nederland aan deze ziekte.

Wat is het?
HIV is de benaming voor het virus dat AIDS veroorzaakt. Het staat voor Human Immunodeficiency Virus; een virus dat het afweersysteem aanvalt. Hierdoor kan het lichaam zichzelf uiteindelijk bijna niet meer beschermen. Dit noemen we dan weer AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Andere virussen en bacteriën krijgen vrij spel in het lichaam waardoor de drager een groter risico op overlijden loopt. Men kan besmet raken door onder meer seksueel contact of andere vormen van bloedoverdracht, zoals een transfusie met besmet bloed of het delen van naalden.

Betere voorlichting
Door steeds betere voorlichting daalde het aantal besmettingen fors. Zo weten mensen dat het gebruik van een condoom en andere beschermingsmiddelen verstandig is. Ook het delen van naalden door drugsgebruikers komt steeds minder voor door dit inzicht. Daarnaast moedigen onder meer de GGD's mensen aan om zich vaak te laten testen op deze ziekte. Een belangrijk doel is om deze ziekte uit de taboesfeer te halen.

Preventie
Een andere belangrijke stap is het verstrekken van beschermende medicijnen aan risicogroepen. Zo begon ook de GGD Twente dit jaar met de verstrekking van PrEP; dit omvat onder meer HIV-remmers die bescherming bieden bij mogelijke besmetting. Het middel wordt verstrekt aan de risicogroep mannen die seks hebben met mannen. Dankzij ontwikkelingen in de medische wetenschap is ook na besmetting de behandeling steeds beter geworden, mits men op tijd een diagnose heeft.

Hardlooptrainingen Iphitos

LOSSER - Bewegen geeft een goed en energiek gevoel. Mensen die regelmatig trainen/ bewegen hebben een betere bloedcirculatie en zitten letterlijk beter in hun vel omdat de spiermassa zo op peil blijft. Het past dus goed bij een gezonde levensstijl. Ieder nieuw jaar is meer bewegen voor velen dan ook een van de belangrijkste goede voornemens. Starten met bewegen is vaak al lastig - zeker als men al wat ouder en strammer is - en eenmaal begonnen blijkt volhouden nog moeilijker.

Wat sport en beweging betreft houdt AV Iphitos uit Losser zich niet alleen bezig met atletiek. De vereniging wil namelijk graag iedereen met goede voornemens helpen door middel van het organiseren van hardloopclinics. Deze zullen straks in 2020 weer starten. Van zaterdag 4 januari tot en met zaterdag 18 april kunnen beginnende hardlopers samen trainen om uiteindelijk afstanden van 5 of 10 kilometer te kunnen hardlopen. Iphitos biedt deelnemers trainingsmogelijkheden op de zaterdagochtend en op doordeweekse avonden tijdens de reguliere clubtrainingen. Deze trainingen zijn laagdrempelig en gezellig. Tevens is het een ideale sport voor iedereen die onder deskundige leiding wil werken aan een goede basisconditie en lekker bezig wil zijn in de buitenlucht.

Praktische informatie
De trainingen op de zaterdagochtend starten om 9.00 uur vanaf het nieuwe clubgebouw bij de accommodatie aan het Nilantspad in Losser. Meer informatie is te vinden op de website www.av-iphitos.nl, men kan zich per e-mail aanmelden: clinic@av-iphitos.nl. Mocht men nog meer informatie nodig hebben dan kan contact worden opgenomen met Peter Beernink (053-5388366). In totaal kunnen er circa 40 beginnende hardlopers deelnemen.

Plechelmuskoor eert leden bij mooi patroonfeest

DE LUTTE - Zondag werd in de Plechelmuskerk in De Lutte op passende wijze stilgestaan bij de beschermheilige van de kerkmuziek: Sint Caecilia. Het parochiebestuur en het koorbestuur eerden ook diverse jubilarissen. Vier leden werden voorgedragen voor toekenning van een kerkelijke onderscheiding.

Jubilarissen worden in de periodiek van de diocesane Nederlandse Sint-Gregorius Vereniging (NSGV) vermeld. Het Plechelmuskoor zong onderleiding van dirigent Raymond Breukers prachtige werken van Mozart, het Ave Verum, het Kyrie en Angus van Guinod, het Alleluja van Smith en het Gloria van Halle. Na de viering spelde pastoor Munsterhuis de jubilarissen de Gregoriusspeld in goud op als ereteken voor hun jarenlange inzet voor het Lutter koor.

Trouwe leden
Geert van Benthem en Henk Bonnes ontvingen de versierselen voor hun 50-jarig trouwe lidmaatschap terwijl Marjon Koop deze in brons ontving voor haar 12,5 jaar lange koorzang. Mevrouw Mien Bekkedam was bij de feestelijkheden niet aanwezig maar haar werd eveneens het ereteken in goud toegekend voor 40 jaar lidmaatschap en 's avonds thuis opgespeld. In café/zalencentrum werden de jubilarissen na een vorstelijk ontbijt nog eens in het zonnetje gezet door het koorbestuur. Het Plechemuskoor De Lutte viert het feest van de patroonheilige Sint Caecilia jaarlijks twee dagen. Zaterdags worden de sportieve krachten gemeten bij het klootschieten in het Lutterzand met daarna een stamppot buffet. De zondag staat in het teken van de viering in de kerk en de feestelijkheden in de kroeg.

Workshop over gebruik drones: Eye in the sky

DENEKAMP - Tegenwoordig wordt er volop geëxperimenteerd met drones-technologie en lijken de toepassingen eindeloos. Naast de bekende militaire toepassingen worden drones ingezet om te helpen bij natuurrampen, om gewassen te besproeien of om vermiste personen op te sporen.

Drones bieden ook creatieve mogelijkheden voor filmmakers, die adembenemende beelden vanuit de lucht maken, of kunstenaars en choreografen die de meest indrukwekkende lichtshows met drones opvoeren. Deze technologie kan gezien worden als de ogen en oren van de wetenschap en technologische vooruitgang, maar ook als schrikbeeld op het gebied van oorlogvoering, privacy en surveillance. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ontwikkelingen en vooruitgang met betrekking tot onbemande systemen op ethische bezwaren stuiten en het debat aanwakkeren over de wenselijkheid van drones.

Spiegel
Tijdens Eye in the Sky kijken we naar de zin en onzin van drones in films, kunst en wetenschap waarin ons als maatschappij een spiegel wordt voorhouden. Kees de Groot, creatief directeur van Planetart, neemt het publiek mee op een visuele reis en geeft een futuristisch-artistieke impressie van waar het heen gaat met de drones-technologie. Maak aansluitend aan de talk met de andere deelnemers gezamenlijk een Drone performance door de drones in harmonie te laten vliegen! Je leert hoe je een drone programmeert en met anderen samenwerkt om een mooie droneshow neer te zetten.

Kom ook
De workshop is op dinsdag 3 december van 19.30 tot 22.00 uur (zaal open vanaf 19.00). Deze zal gehouden worden in de bibliotheek van Denekamp aan de Oranjestraat 21. Maximaal 12 deelnemers (volwassenen). Aanmelden kan via de mail: info@bibliotheekdinkelland.nl

Nog beter recyclen

TUBBERGEN - De gemeenten Tubbergen en Dinkelland zetten steeds meer in op duurzaamheid. Het stimuleren van goede afvalscheiding is hierbij een belangrijke prioriteit.

Om inwoners van beide gemeenten te bewegen om het afval nog beter te scheiden in de diverse afvalstromen is samen met ROVA de aftrap gegeven voor de campagne 'Terugwinnaars'. Er verdwijnen nu nog te veel bruikbare afvalsoorten in het restafval, hoewel inwoners al wel goed op weg zijn. Veel afvalsoorten zijn bij goede scheiding perfect her te gebruiken. Zo dient GFT-afval als basis voor compost en groen gas. Verpakkingen, glas en papier kunnen ook uitstekend hergebruikt worden om weer nieuwe verpakkingen van te maken. Maar: dan moet het wel in de juiste bak terechtkomen. ROVA en de gemeenten hopen dit met nog actievere voorlichting verder te stimuleren. Binnenkort ontvangen alle huishoudens in de gemeenten de handige bewaarfolder 'Samen maken we van ons afval weer grondstof'. In deze folder staat uitleg over de grondstoffen en kunnen ze zien welke nieuwe producten kunnen ontstaan uit afval.

Kriebelkroeg

VASSE - Toneelvereniging Vasse speelt deze vrijdag en zaterdag nog het stuk Kriebelkroeg.

Het blijspel, geschreven door Uschi Schilling, wordt opgevoerd in Tante Sien. Beide dagen om 20.00 uur. Kaarten zijn te reserveren bij de familie Borggreve op telefoon nummer 0541-680582. Kijk ook op Facebook: toneelvereniging Vasse.

Vaccinatie tegen kinkhoest

TWENTE - De GGD Twente biedt met ingang van 16 december ook een kinkhoestvaccinatie aan voor zwangere vrouwen. Vrouwen kunnen na 22 weken zwangerschap de vaccinatie halen die hun kind beter beschermt tegen deze gevaarlijke ziekte.

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Om hen toch al goede bescherming te bieden vanaf de geboorte bieden de GGD's nu landelijk deze vaccinatie aan voor zwangere vrouwen. Zo krijgen zij toch al een zekere immuniteit, waardoor ze minder risico's lopen.

Grote gevolgen
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en de ziekte is erg gevaarlijk voor jonge baby's. Volgens het RIVM kunnen zij onder meer een longontsteking of erger, hersenschade oplopen. Zelfs overlijden is mogelijk. Jaarlijks worden nog zo'n 170 baby's opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van kinkhoest.

Betere bescherming
Tot nu toe kregen kinderen pas twee maanden na de geboorte het kinkhoestvaccin als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. De eerste maanden waren zij dus niet goed beschermd. Door zwangere vrouwen vanaf de 22-ste week te vaccineren maakt de vrouw antistoffen aan. Deze gaan dan via de placenta naar de baby. Het vaccin is volgens het RIVM veilig; in andere landen krijgen zwangere vrouwen deze vaccinatie namelijk al veel langer. Bijwerkingen zijn uiteraard niet helemaal uitgesloten, maar dit gaat op voor elke vaccinatie. Het specifieke vaccin dat vrouwen krijgen is de DKT- of DKTP-vaccinatie. Deze beschermd daarnaast ook gelijk tegen difterie, tetanus en polio. Het combinatievaccin is nodig omdat er namelijk geen apart kinkhoest-vaccin bestaat.

Praktisch
Vanaf 22 weken van de zwangerschap kunnen vrouwen het vaccin krijgen. Ze moeten dit elke zwangerschap weer opnieuw halen. Via www.ggdtwente.nl is meer informatie te vinden. Ook kan men terecht bij de huisarts/consultatiebureau.

Het toilet is geen afvalbak

TWENTE - Het toilet. We zitten er regelmatig, maar staan er weinig bij stil in spreekwoordelijke zin. Het Waterschap Vechtstromen signaleert dat er bij mensen nog vaak een gebrek aan kennis is over wat wel en vooral ook niet door het toilet mag.

Het Waterschap Vechtstromen heeft al een steeds grotere uitdaging om het water te zuiveren dat door de Nederlandse riolen en rivieren stroomt. En deze taak is nóg lastiger wanneer mensen ook nog eens dingen door het toilet spoelen die er absoluut niet in thuishoren.

Veel schade
Elke dag moet het Waterschap wel ergens een storing oplossing in een rioolgemaal. Veelal als gevolg van zaken die er niet thuishoren en zo samenklonteren. Mensen spoelen nog vaak billen- en schoonmaakdoekjes, maandverband, inlegkruisjes, watten, etensresten, koffieprut, pleisters en frituurvet door het toilet. Deze zorgen voor uiteenlopende problemen; zo kunnen de schoonmaakdoekjes samenklonteren waardoor ze als massa schade aanrichten aan de gemalen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 10 Nederlanders wel eens zo'n billen- of schoonmaakdoekje door het toilet spoelt. Wekelijks gaat het om zo'n 10,5 miljoen doekjes.

Chemische rommel
Naast deze vaste stoffen zorgen ook chemische resten en andere stoffen nog vaak voor problemen. Zo is het nadrukkelijk niet de bedoeling om medicijnen door het toilet te spoelen; lever deze in bij de apotheek. Ook stoffen zoals motorolie, petroleum, ammoniak en chloor zijn zeer moeilijk om uit het water te halen. Deze stoffen kunnen namelijk niet gemakkelijk afgebroken worden, waardoor ze gedeeltelijk weer in de waterketen komen. De waterschappen kijken naar technische oplossingen om dit te verbeteren.

Ondersteuning voor de Nachtburgemeester

OLDENZAAL - Vrijdagavond 29 maart 2019 werd de eerste nachtburgemeester van Oldenzaal gepresenteerd. Op dat moment werd de representant zichtbaar in het Oldenzaalse (dag) en nachtleven. En zichtbaar is hij gebleven, op vele fronten en momenten en niet alleen in de nachtelijke uren.

Met zijn uitspraak dat het overdag voor veel mensen ook nacht kan zijn, doelde hij op de eenzaamheid die bij veel mensen wordt waargenomen. Niet alleen bij ouderen, ook jongeren raken geïsoleerd en deze verdienen extra aandacht. Nu de nachtburgemeester zo ongeveer acht maanden in functie is en naar tevredenheid van de inwoners van Oldenzaal zijn taak uitvoert, is het tijd om te bezien hoe we verder gaan. Toon Brummelhuis is nog niet zo dominant op de voorgrond aanwezig maar achter de schermen is hij druk in de weer. Dat de nachtburgemeester zijn eigen weg gaat en zijn weg weet te vinden is voor de initiatiefnemers van destijds niet onopgemerkt gebleven.

Vaak op pad
De nachtburgemeester was veel op pad; zoals de Oldenzaalse kroegentocht, voor vrijwilligerswerk, optredens met koor Goed Gemutst en de uitreiking van de Christenhusz Theaterprijs. Vorige week kwamen de leden van de initiatiefgroep nachtburgemeester bijeen en spraken met elkaar over, hoe en op welke wijze gaan wij in positieve zin bijdragen leveren aan het voortbestaan van het fenomeen nachtburgemeester in Oldenzaal. Hoe gaan we en op welke wijze blijven we de nachtburgemeester ondersteunen. De leden van de werkgroep kwamen tot het besluit dat er een bestuur moest worden gevormd. Voorzitter, tweede voorzitter, secretaris en penningmeester werden gekozen. De werkgroepleden gaan aan de slag met het opstellen van het werkplan 'Nachtburgemeester 2019-2021'.

Foto/tekst Martin Meijerink

De bromvlege

Ik wet wa
de bromvlege
is ne rotvlege
den geet oe
op t etn zitn
en drit oe
op de roetn
ma toch...

Ik wet wa
de bromvlege
is nen vleegndn
groezel
den oe aait
onröstig maakt
en döt zeukn
na n vleegnklapper
den vort is,
ma toch...

Ma toch
a'j allene
de bromvlege heurt
op nen zommernoamiddag
onder de beume
dan is t der röstig.
En at de vlege dan
eavn bi-j oe kump zitn
in t deepblauw
met t greun en t gel
en den gooldglaans,
dan zo'j geerne wiln
da'j zoo nog lange
bi-j mekaar
konn blievn.

Theo Vossebeld uit gedichtenbundel "Zunlech"
Bron: Twentse taalbank