Hart van Oldenzaal

6 september 2019

Hart van Oldenzaal 6 september 2019


Oldenzaal vervangt parkeerautomaten

OLDENZAAL - Voor het einde van het jaar komen er nieuwe parkeerautomaten in Oldenzaal. De gemeente vervangt verouderde automaten voor nieuwe exemplaren die belangrijke nieuwe features bieden. Ook een perfect moment om het parkeerbeleid als geheel te actualiseren.

De gemeenteraad van Oldenzaal besloot eerder al om de 39 bestaande, verouderde parkeerautomaten in de stad te vervangen voor nieuwe automaten. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft afgelopen week officieel het besluit genomen voor aanschaf van de nieuwe automaten en de locaties waar deze komen. De nieuwe automaten zijn niet 'nieuw nieuw', het zijn tweedehandsjes die ingekocht worden door de gemeente.

Nieuwe functionaliteit
De nieuwe parkeerautomaten moeten voor de automobilisten een stuk gebruiksvriendelijker zijn. Zo kunnen bestuurders straks betalen met hun pinpas, contactloze betaling en muntgeld. Dit bovenop het betalen voor parkeren met de mobiele telefoon, wat nu ook al mogelijk is in Oldenzaal. Hoewel niemand natuurlijk een fan is van betalen om te mogen parkeren, is het wel belangrijk dat mensen ook een redelijke gelegenheid hebben om dit te doen. De praktijk wijst uit dat immers steeds minder mensen contant geld bij zich hebben, laat staan muntgeld in enige redelijke hoeveelheid. De oude automaten accepteren alleen muntgeld.

Minder automaten
In totaal worden 39 oude automaten weggehaald, maar er komen maar 23 nieuwe automaten voor terug. De gemeente onderbouwd dit doordat al steeds meer mensen een app gebruiken voor het betalen. Wel blijft de afstand tot de dichtstbijzijnde parkeerautomaat maximaal 75 meter. Van de 23 vervangende automaten komen er 19 terug op dezelfde locatie, de overige vier worden verplaatst. Deze automaten zijn namelijk uitgerust met zonnepanelen om te testen of dit werkbaar is.

Planning
De nieuwe parkeerautomaten worden nog voor het einde van het jaar geplaatst. Eind dit jaar zal de gemeenteraad ook een nieuw parkeerbeleid vaststellen, in goed overleg met de inwoners en ondernemers.

Druk op Oldenzaalse woningmarkt valt nog mee

OLDENZAAL - Het landelijke probleem voor starters op de woningmarkt lijkt in Oldenzaal relatief mee te vallen, maar het landelijke effect is wel voelbaar. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de woningmarkt dat het college van B & W liet uitvoeren voor de stad.

Op dit moment hebben starters nog voldoende kansen voor een woning in Oldenzaal. En dat is belangrijk, want veel Oldenzalers zijn van plan om hier te blijven wonen. Zij volgen de landelijke trend van het langer thuis blijven wonen, van de groep tussen 20-24 jaar woont zeker de helft nog thuis, maar als ze eenmaal het ouderlijk huis verlaten wil de meerderheid in Oldenzaal blijven wonen. Deze gegevens waren al eens eerder uit een onderzoek gekomen, en waren de aanleiding naar een uitgebreider onderzoek naar de woningmarkt in Oldenzaal.

Landelijk probleem
Drukte op de woningmarkt wordt landelijk veroorzaakt door strengere regels op de hypotheekmarkt. Hierdoor is het niet altijd mogelijk voor starters met een lager inkomen om een hypotheek te kunnen krijgen. Zij blijven noodgedwongen wonen in een woning van de (sociale) huursector. Vooral huishoudens met maar een inkomen ondervinden tegenwoordig problemen met het krijgen van een hypotheek. Doordat de huizenprijzen in veel delen van het land verhogen, trekken steeds meer mensen naar andere steden in de zoektocht naar een woning.

Aanbevelingen
Oldenzaal heeft nog voldoende te bieden voor starters, vooral vanwege het gevarieerde aanbod. Er zijn voldoende woningen beschikbaar in een lagere prijsklasse (tot € 200.000), daar is vooral vraag naar. Toch ontkomt de stad er niet aan dat de landelijke trend ook hier voelbaar wordt. Daarom moet men, ondanks de huidige situatie, wel rekening houden met de toekomst. De aanbeveling van onderzoeksbureau Companen is om het woningaanbod te blijven verbreden en meer mogelijkheden te creëren voor starters. Alle aanbevelingen zullen op 9 september aanstaande worden gepresenteerd tijdens het politiek forum.

Jaargang: 5 • Nr 228 • Wk 36

Fietsenstalling nodig in Ootmarsum

OOTMARSUM - De stad Ootmarsum is geliefd bij toeristen en dagjesmensen. Maar op de drukke momenten in de zomer en bij activiteiten is er ook een keerzijde. Te veel fietsers kunnen geen goede parkeerplek vinden, wat zorgt voor een rommelige aanblik in de stad.

De CDA-fractie in Dinkelland roept het college van Burgemeester en Wethouders op om een fietsenstalling te realiseren in Ootmarsum. Toeristen weten steeds vaker de kunststad te vinden. ''Voor recreatie en toerisme is dit een goede ontwikkeling'', stelt CDA-raadslid Erik Hemmer. ''Maar de drukte die dit met zich meebrengt kent een keerzijde.''

Te weinig parkeerruimte
Fietsen worden nu bij gebrek aan parkeerruimte vaak gewoon langs de straat geplaatst. Niet zelden zelfs tegen openbare kunstwerken, wat natuurlijk niet zo'n tof idee is voor een kunstminnende gemeenschap. Het CDA vraagt dan ook of er voorzieningen kunnen komen om overlast tegen te gaan. Eén of meerdere fietsenstallingen zouden het probleem terug kunnen dringen. Het zou dan ook logisch zijn om in gesprek te gaan met ondernemers, organisatoren van evenementen en het Toeristisch Ondernhemersfonds.

Sterk fietsbeleid
Deze neveneffecten nemen veel gemeenten vaak nog voor lief. Ook in Dinkelland is het stimuleren van fietsgebruik een belangrijk thema. Mede dankzij de investeringen in toeristische fietsroutes en de groeiende populariteit van elektrische fietsen is de fiets steeds vaker het vervoermiddel naar keuze.

Statenleden willen regie bij zonneparken

TWENTE - In steeds meer gemeenten liggen concrete plannen klaar voor de realisatie van grootschalige zonneparken. In principe een mooie ontwikkeling; hoe meer duurzame energie, hoe beter het is voor het milieu. Maar ongeremde wildgroei van zonneparken moet wel voorkomen worden. De Provinciale Staten willen dan ook graag wat regie houden op dit vlak.

De CDA-, Forum voor Democratie- en ChristenUnie-fracties stellen hierover op 11 september vragen aan de verantwoordelijk gedeputeerde. Dan zal tijdens de Statentafel gepraat worden over de Regionale Energie Strategieën in Overijssel. De partijen zien nog veel kansen om bijvoorbeeld daken van grotere bedrijven, agrarische bedrijven en overheidsgebouwen te gebruiken voor zonnepanelen. Het plaatsen van zonneparken op plekken zoals natuur of landbouwgrond is op zich een stuk minder wenselijk. Ze willen concrete informatie over hoe de Regionale Energie Strategie, het plan voor mogelijke zonnevelden langs de A35 en het bericht dat het Kabinet landbouw- en natuurgronden wil ontzien bij de aanleg van zonneparken, passen binnen de gestelde coalitieafspraken.

Noordoost-Twente
Ook in Noordoost-Twente zijn de afgelopen jaren vaker verzoeken in behandeling genomen voor aanleg van grotere zonneparken. Met wisselend succes. In Losser kreeg het Duitse Kronos Solar afgelopen jaar toestemming voor de realisatie van een zonnepark. Dinkelland daarentegen zetten in april dit jaar nog een actieve rem op verdere ontwikkeling van zonneparken.

Column

Pieterburen

Was ik een echte hippie? Nee en ik zou het ook nooit worden. Allereerst weet ik niet wat een echte hippie is. Of beter, wie een echte hippie is (geweest). Je gaat dan al snel in de muzieksfeer zoeken, maar voor mij was Pieterburen de verblijfplaats van de echte hippie. Ik werkte in het noorden van Noord-Groningen. Het gebied dat ze nu aan het verwoesten zijn met molens, bulten afval en/of brandstof voor een kolenvergasser, maar ook met blokkendozen voor gigacomputers. Kortom, de plek waar echt niets boven gaat.

Pieterburen lag midden in het verspreidingsgebied van de Krant en er was altijd nieuws. Hylke Dijkstra van het Wadloopcentrum wist alles van het dorp, maar ook van ver daarbuiten en met de zeehondenopvang van Leny 't Hart, waren er lijntjes met Den Haag. Maar de grootste klapper was de stichting Impuls, een mengeling van commune, sekte, maar ook van hard werken in de bakkerij. Hun belangrijkste producten waren muesli en brood. Van de commune is niet veel over geloof ik, maar de biologische muesli en het dynamische brood zie ik zo nu en dan op een bestelauto geplakt of in het schap van een winkel. Tessa de Loo heeft een boek over Impuls geschreven; Meander.

Niet alleen de lijntjes met Den Haag waren kort, ook die naar de media in Hilversum (en andere plekken) waren uitstekend. Ik herinner mij een zaterdag dat Willem Wad, de onbetwistbare topgids van het wadlopen, op het Wad moest blijven vanwege mist en hoog water. Een hele zaterdag was hij voor de radio, in gezelschap van een team handbalsters. Het hoorde heel spannend en ik heb later nooit meer iets over Willem gehoord.

Mijn maatje bij de krant was ook een Jan, maar Pieterburen was niks voor hem en zo had ik daar het rijk alleen. Ik hield van mijn vak; een journalist heeft altijd de vrijheid vragen te stellen. Het hoort bij de rolverdeling. Is een journalist bevooroordeeld? Ja, zoals iedereen heeft hij een mening, die hij in alle vrijheid mag laten zien of horen. Maar dan moet hij wel zeggen dat het om zijn persoonlijke mening gaat. Anders is het nieuws en nieuws moet feitelijk zijn.

Wat ik mis is de echte nieuwsprimeur. Heerlijk, was dat. Wist jij als enige dat de wethouder ergens burgemeester werd, belde je hem op en feliciteerde hem met zijn nieuwe baan. Reactie: "Hoe weet jij dat?" Je wist het niet zeker, maar nu wel. Nee, een hippie was ik niet. Wel een journalist.

Jan Visser

Losser wil groots uitpakken bij bevrijding

LOSSER - De gemeente Losser wil groots uitpakken tijdens het bevrijdingsjubileum volgend jaar. Heel Nederland viert dan 75 jaar bevrijding van de Duitse onderdrukking.

De gemeente hoopt dat inwoners en organisaties mee willen helpen om 3 april tot een hoogtepunt te maken. Dit is de dag dat Losser is bevrijd. Er is onder meer een groot vrijheidsfeest bij Erve Kraesgenberg. In de maand ervoor wil de gemeente evenementen organiseren om met de inwoners in gesprek te gaan over de betekenis van vrijheid, nu en in de toekomst. Ook speelt de rol van Losser als grensgemeente een belangrijke rol. De hoop is om zo samen het belang van vrede en veiligheid door te geven aan de volgende generatie. Op maandag 9 september is er vanaf 19.30 uur een bijeenkomst in 't Lossers Hoes, waar gepraat zal worden over deze activiteiten. Iedereen is welkom om mee te denken.

Huiskamer als podium

OLDENZAAL - Geniet jij graag van zang, dans, muziek, spoken word, theater, poëzie, vertelkunst of circus. Kom kijken en luisteren naar het bijzondere festival "Talent in huis"!

Tijdens de Week van de Amateurkunst veranderen diverse huiskamers in Oldenzaal in podia voor intieme optredens van lokale talenten. Dit huiskamerfestival is op 17 november van 12.00-17.00 uur. Aan de hand van het blokkenschema loopt of fietst men zo van de ene naar de andere huiskamer!

Laat je talent zien
Het maakt niet uit of je weinig of veel ervaring hebt. Grijp je kans, solo of met een groep. Laat je talent zien in een set van dertig minuten. Aanmelden kan via www.talentinhuis-oldenzaal.nl.

Huiskamers gezocht
Er zijn nog huiskamers nodig om dit festival werkelijk tot een succes te kunnen maken! Wil jij een (beginnend) artiest een podium bieden? Woon je in de binnenstad en wil je gastheer/vrouw zijn? Meld je aan via bovengenoemde website.

Organisatie
Stadstheater de Bond, Bibliotheek Oldenzaal, Stichting Oldenzaalse Musea en Kaliber Kunstenschool werken samen binnen het Platform Kunst Cultuur Oldenzaal (PKCO). Via allerlei projecten worden de doelgroepen bediend. Het huiskamerfestival wordt georganiseerd om lokaal talent te ondersteunen.

Grootn wean vaalt allene op
at 'r ook kleanen in de buurte zeent.

Maandag 9 sep. 10.00 uur

Twents Oktoberfest gemütlicher dan ooit!

HENGELO - Het Twents Oktoberfest maakt zich klaar voor de tiende editie! En bij een jubileum hoort een machtig mooi feest. Daarom pakt das gemütlichste Oktoberfest van Twente medio september in hartje Hengelo uit met vijf dagen terras en twee feestavonden dansen, lachen en genieten. Zum Wohl!

Met deze jubileumeditie pakt de organisatie grootser uit dan ooit tevoren. Met een feesttent midden in het centrum van Hengelo kan het niet anders dan ganz toll worden. Een écht Oktoberfest kan niet zonder kermis, daarom sluit de Lambertuskermis aan bij het evenement. Gedurende de kermis is het terras open tijdens de openingstijden van de kermis, van 18 september tot en met zondag 22 september. Het terras en de feesttent bevinden zich op de parkeerplaats aan De Wetstraat.

Terras & biergarten
Naast vijf dagen terras, zijn er ook twee feestavonden: vrijdag 20 september 'Fest Eins' en op zaterdag 21 september vindt de tiende editie van het 'Twents Oktoberfest' plaats. Beide avonden zijn van 17.00 tot 23.00 uur, met nadien een kleine afterparty in de feesttent tot 1.00 uur. Daarnaast legt de organisatie een heuse biergarten aan. De garten is dé plek voor een hapje en drankje in Beierse stijl tijdens de twee feestavonden. "Overdag op een terras in goed gezelschap een biertje drinken en uitkijken over de kermis, dat is toch genieten?", stelt medeorganisator René Odink. Hij wordt aangevuld door Laurens Oude Elberink: "En dan tijdens een van de feestavonden een broodje braadworst eten in de biergarten, of een rondje over de Kermis lopen, dat is voor ons wel een Oktoberfest-optima-forma!" Beiden zijn van stichting Ongewooøn, die de organisatie dit jaar samen met café De Appel hebben opgepakt. "De Appel wordt de uitbater van het terras en de feesttent."

Grandioze artiesten
Donderdagavond 19 september op het terras, geen entree, De Nederlandse HELENE FISCHER Natasja! Elk feest heeft zo zijn eigen specifieke hoogtepunten. Tijdens Fest Eins, op vrijdag 20 september, gaan de voetjes unbedingt van de vloer met Wir Sind Spitze, Otto Lagerfett en de Alpenzusjes. Zaterdag 21 september wordt het jubileum gevierd met Die Männer, Corina Sommer en DJ Ötzi Tribute die er een onvergetelijke avond van maken. Zondag 22 september vanaf 13.00 uur fruhshoppen op ons terras, geen entree, m.m.v. JET'S GEHT LOS !

Feesten voor goed doel
Party machen en tegelijkertijd je medemens steunen; bezoekers van het beide feestavonden leveren automatisch een bijdrage aan het goede doel. Naast specifieke lokale doelen of een AED, steunt de organisatie dit jaar specifiek cliënten met een verstandelijke beperking. Met een speciaal eigen feest op zaterdagochtend, wordt het voor hen een onvergetelijke dag georganiseerd in samenwerking met Aveleijn.

Meer informatie
Kaarten voor Fest Eins en Twents Oktoberfest à € 15,00 per stuk zijn verkrijgbaar via de website www.twentsoktoberfest.nl of bij DE APPEL. Op de genoemde website is meer informatie over het evenement te vinden. Volg de facebookpagina voor het laatste nieuws. Voorgaande edities waren stijf uitverkocht. "Tanzen, zingen en proosten op het leven en een goed doel. Wat wil je nog meer?"

Taalconferentie over laaggeletterdheid

LOSSER - "Recht op taal, recht op toekomstkansen", dat is het motto van de taalconferentie die Stichting Fundament op 11 september organiseert in 't Lossers Hoes in Losser. Verschillende partijen komen samen om mensen met taalproblemen binnen de gemeente Losser adequater hulp te kunnen bieden.

Verborgen probleem
Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders (in de leeftijd 16 tot 65) heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.
Mensen proberen het op allerlei manieren te verbergen, desondanks zijn moeilijkheden onvermijdelijk. Het niet goed kunnen lezen van een brief kan zomaar betekenen dat je belangrijke informatie mist. Ook het invullen van allerlei formulieren of het begrijpen van een routebeschrijving is zeer lastig als laaggeletterde. Het behouden van werk, voldoen aan verplichtingen groot en klein, het vormt allemaal een grote uitdaging iedere dag opnieuw. Laaggeletterden hebben meer dan gemiddeld met armoede te maken, leven vaker van een uitkering en hebben veelal een slechtere fysieke en mentale gezondheid. De persoonlijke en maatschappelijke belasting is zodoende groot.

Programma
Wethouder Anja Prins en wethouder Harry Nijhuis trappen de middag af. Maurice de Greef - hoogleraar leereffecten laagopgeleiden & laaggeletterden aan de Vrije Universiteit Brussel - geeft uitleg over verschillende onderzoeken. Bureau Hetsen en Visschers levert een ludieke bijdrage. Frènk van der Linden (bekend journalist en interviewer) is dagvoorzitter.

Uitstekend werk wordt al verricht door bibliotheken (Taalpunt Losser), kinderdagverblijven, scholen, logopedisten en huisartsen. Door goede samenwerking wordt er nóg beter gesignaleerd en ontvangen mensen die het nodig hebben sneller ondersteuning.

Aanmelden
Professionals en vrijwilligers die in aanraking komen met taalproblematiek kunnen zich aanmelden via: www.stichtingfundament.nl/taalconferentie-losser. Voor meer informatie zoekt u contact met Dorine Muller, taalcoördinator Stichting Fundament:
d.muller@stichtingfundament.nl

Samenwerking FCT en Jumbo

ENSCHEDE - Ook dit seizoen slaan FC Twente en Jumbo de handen ineen en gaan beide partijen een samenwerking aan, voor het vierde opeenvolgende seizoen. Een partnerschap waar supporters in de regio Twente volop van kunnen profiteren. Ook dit jaar zijn er namelijk weer diverse acties bij de 26 Jumbo Supermarkten in de regio waar aan deelgenomen kan worden.

Vanuit beide partijen wordt er met trots gekeken naar de samenwerking. Jumbo supermarkten is een landelijke partij welke in de regio Twente sterk vertegenwoordigd is. Ook afgelopen seizoen in de Keuken Kampioen Divisie bleven de acties van FC Twente bij Jumbo supermarkten populair. Hierdoor is ervoor gekozen om de huidige kassabonactie, verjaardagactie voor Kidsclubleden en de maatschappelijk actie voort te zetten. Met de kassabonactie worden er in iedere deelnemende Jumbo supermarkt 10 toegangskaarten per wedstrijd verloot. Daarnaast kunnen Kidsclubleden met hun verjaardag, op hun vertoon van hun FC Twente verjaardagskaart, een cadeau ophalen in de dichtstbijzijnde deelnemende Jumbo Supermarkt. Met de maatschappelijke actie wordt een project/groep in de regio beloond door de Jumbo met een bezoek aan FC Twente. Kijk ook op: www.fctwente.nl

Bijeenkomst Autisme Info Centrum

OLDENZAAL - Het AIC (Autisme Info Centrum) Oldenzaal organiseert op 9 september 2019 een themabijeenkomst: Diagnose Asperger en dan?

Spreker is Nico Busger op Vollenbroek. Nico: "Ik kreeg mijn diagnose Asperger toen ik 47 jaar oud was. De jaren daarna waren zeer enerverend en dat gun je eigenlijk niemand. Het meest vervelende is dat je niks aan mijn uiterlijk kunt waarnemen dat ik hier (soms) last van heb, maar het is wel degelijk aan de orde. Ik wil met mijn presentatie graag het autisme uit de taboesfeer halen."

De bijeenkomst
De themabijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek Oldenzaal, Ganzenmarkt 11, 7571 CD Oldenzaal. De zaal op de bovenverdieping is vanaf 19.00 uur geopend. Entree, inclusief twee keer koffie/thee is voor NVA/Balans en bibliotheekleden 3 euro. Niet leden betalen 4 euro. Er kan alleen contant betaald worden. Er is ook een informatietafel waar informatie over autisme op ligt. De meeste info is gratis.

Juffen meer dan 85 jaar in het onderwijs

OLDENZAAL - Op vrijdag 30 augustus hebben kinderen en teamleden van Basisschool De Maten afscheid genomen van twee fantastische juffen; Juf José Mekenkamp en Juf Ine de Jonge.

José Mekenkamp is haar loopbaan gestart op 21 maart 1979 op de Paulusschool in Oldenzaal. Juf Ine de Jonge is haar loopbaan gestart op 25 augustus 1974 op kleuterschool Klein Duimpje in Oldenzaal. Na samen meer dan 85 jaar lesgeven, gaan zij beiden met pensioen. De Maten wilde dit afscheid natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom heeft de school goochelaar Jan uitgenodigd om voor alle kinderen en in het bijzonder voor juf José en juf Ine een fantastische goochelshow weg te geven. Manon Huuskes, locatieleider van De Maten, vertelt dat dit zeker gelukt is. "Hij heeft ons allen laten zien wat een beetje magie met een mens kan doen." Kinderen, ouders en teamleden van basisschool De Maten wensen beide juffen alle goeds toe.

OV-spreekuur

OLDENZAAL - Voor in de agenda: dinsdag 19 november van 14.00 tot 15.30 uur is het volgende OV-spreekuur in Oldenzaal. Dit zal gehouden worden in het Michgoriushuis, Marktstraat 10-12.

OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het maandelijkse inloopspreekuur vragen over reizen met bus en trein. OV ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen.

Column: Uitzicht op de jaren die resten!

Stralend weer een enkele regenbui, maar verder was dinsdag de perfecte dag om met twee Italiaanse Oldenzalers een dagje te gaan fietsen door ons mooie Twente. Ze wonen vanaf 1960 al in Twente, maar mijn uitgezette fietstocht die voerde over het voor mij zo bekende Lutterfietspad en het Hakenberg, met koffiestop bij de Pipokeet, was voor beiden onbekend terrein.

Na een biertje op het terras bij Sterrenbos voerde onze tocht verder over de binnenwegen naar 't Everloo met als rustpunt de Boeren Bistro 't Peuleke. Ze hebben al bijna zestig jaar in Oldenzaal gewoond, maar waren nog nooit op plekjes geweest waar mijn uitgezette fietstocht ze langs voerde. Verwonderlijk voor mij, maar ook voor Salvatore Ierna en Marcello Farina.

Het was een dag waarin we samen hebben teruggeblikt op het verleden. Herinneringen en verhalen weer tot leven hebben laten komen. Daar was een georganiseerde ontmoeting met de Oldenzaalse Italiaan, Franscesco Antonie Franceschina (92) geregeld. Verhalen over de vervlogen tijd doorspekt met humor van de altijd opgewekte en vrolijke Chesco, vonden een gretig gehoor. In zijn scootmobiel zittend op het terras, kwamen de jaren zestig weer voorbij. De Italiaanse rellen van destijds en de Spaghettivreters. Samen elkaar blijven ontmoeten, ook de meesterverteller Chesco altijd opgewekt en helder van geest vond een aandachtig gehoor.

Levendig en aangespoord, volgde dat Marcello en Salvatore naar de Mariahof kwamen om hun oud collega Orlindo Cestrone (95) naar de koele Plechelmusbasiliek te brengen om aldaar met medebewoners van de Scholtenhof en de Mariahof deel te nemen aan de meditatieviering. Het was de laatste viering van dit seizoen en als verrassing zong Salvatore een Italiaans Marialied voor zijn vriend Orlindo, mede ter gelegenheid van zijn aankomende verjaardag. Deze Italiaanse jongens van destijds hebben hun bijdragen geleverd aan onze Oldenzaalse samenleving.

Donderdag 26 september wordt Orlindo Cestrone 96 jaar. Gelderman de fabrikant waar hij jaren voor heeft gewerkt, zal zeker een kaartje sturen. Wilt u dat ook doen, hij zal het zeer waarderen. Zijn adres: Orlindo Cestrone Mariahof Beatrixstraat Oldenzaal.

Grazie mille.

Kaatjeknip september 2019

Oldenzaal tevreden met resultaat actieplan binnenstad

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal is tevreden met de resultaten van het Actieplan Binnenstad. Maandagavond besprak het Politiek Forum de evaluatie tot nu toe.

Het is geen geheim dat de Oldenzaalse binnenstad enkele jaren geleden kampte met grote problemen. Zo nam de leegstand toe door een combinatie van factoren, wat ook de levendigheid van de Oldenzaalse binnenstad niet ten goede kwam. De gemeente is sindsdien bezig om samen met diverse binnenstadpartners het tij te keren. Zo kwam er subsidie via het Actieprogramma Binnenstad. In het coalitieakkoord van 2014 gaf de gemeenteraad aan een duidelijke prioriteit te willen maken van het aanpakken van de binnenstad. Zo werd ingezet op bestrijding van leegstand, het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit, het stimuleren van beleving en levendigheid en aanjagen van 'inspiratietrajecten'.

Mooi resultaat
Uit de evaluatie blijkt dat de regeling een positief effect heeft gehad. Zo nam de leegstand op belangrijke plekken af, onder meer in de Deurningerstraat, Grootestraat en Steenstraat. Er werden stappen gezet om panden buiten het kernwinkelgebied nieuwe bestemmingen te geven als woonlocaties. De subsidie blijkt dus een doelmatige besteding. Ook in het afgelopen jaar vastgestelde coalitieprogramma gaf de gemeente al aan door te willen met dit soort beleid. Nieuw hierbij is om ook wat meer in te zetten op het creëren van een compacte binnenstad, bijvoorbeeld door bestaande detailhandel te verplaatsen van buiten het centrum naar de binnenstad. Ook gaan de bijdragen voor individuele plannen omhoog.

Meezingkoor 'Vergeet mij niet!' van start

OLDENZAAL - Ik werd uitgenodigd om aan te schuiven bij een gesprek met drie Oldenzaalse dames, die een plan hebben bedacht om een dementievriendelijk meezingkoor te gaan oprichten. Nou als het gaat om bijdragen te leveren rond dementie dan ben ik van de partij, u toch ook!

De dames maakten mij duidelijk dat muziek en zingen een bijzonder gevoel geeft, een mengeling van melancholie, verdriet en mooie herinneringen en zeker bij mensen met dementie. Muziek verbindt ons aan het leven en tijdens ons gesprek droomde ik even weg en hoorde de stem van Wim Sonneveld die zong "thuis heb ik nog een ansichtkaart". Herinneringen aan weleer kwamen boven. Weer wakkergeschud spraken wij af dat we ons gaan inzetten om in Oldenzaal een dementievriendelijk koor te gaan oprichten. De eerste stap is al gezet en de de naam van het koor hebben we ook al vastgelegd "Meezingkoor Vergeet mij niet". De krant Hart van Oldenzaal heeft inmiddels haar bijdrage geleverd in de vorm van het logo van het op te richten koor.

Start
21 september Wereld Alzheimerdag treden wij naar buiten en presenteren we ons. Waarbij we worden ondersteund door smartlappen koor "Goed Gemutst". Zaterdag 21 september van 11.00 - 14.00 uur staan we met onze informatiestand op het terras van Donwtonw op de Groote Markt. U komt toch ook! Want ook u kunt en wilt een bijdrage leveren aan Oldenzaal: een stad waar mensen met dementie meedoen! Een mooie ambitie.

Ontwerp Logo: Hart van Oldenzaal
Tekst Martin Meijerink

Waterfeest bij de watermolen

MANDER - Zondag 8 september is het Waterfeest bij Watermolen Frans.

Met een kabelbaan over de molenkolk suizen of waterbeestjes zoeken. Tussen 12.00-16.30 uur draait de molen op volle toeren en zijn er activiteiten voor jong en oud. Ontdek dat water leuk én nuttig is.

Rondleiding
De molenaars laten zien hoe het waterrad de grote maalstenen laat bewegen. Leer hoe je met water elektriciteit opwekt of hoe hier vroeger met het water uit de Mosbeek papier werd gemaakt. Reken op een leuke en leerzame middag.

Locatie: Watermolen Frans in Mander. Parkeren: Infocentrum IJs & Es, Bergweg 8. Zie ook: www.landschapoverijssel.nl.

Start inschrijving Snertloop De Lutte

DE LUTTE - De inschrijving voor de populaire Snertloop in De Lutte is open! Schrijf je dus vanaf nu in als je op zondag 1 december 2019 mee wilt doen, want bij het bereiken van het maximale aantal deelnemers wordt de inschrijving gesloten.

Dit winterse hardloopevenement wordt dit jaar voor de 35-ste keer gehouden. Het parcours loopt vanuit de gezellige dorpskern in De Lutte door het mooie glooiende landschap. Met winterse weersomstandigheden een uitdaging voor zowel de wedstrijd als recreatieve loper. Na afloop wordt iedereen getrakteerd op heerlijke warme snert. Vanaf 10.15 uur begint de start van de eerste afstand, namelijk de 2,4 km. Daarna volgen de 5,3 km en 9,6 km. Wil je graag mee doen? Schrijf je dan nu in, want deelname is alleen mogelijk via voorinschrijving (2,4 km kan wel nog op de dag zelf). Inschrijven kan via de website: www.loopgroep.nl/snertloop

Laat het seizoen maar keren.
De zomer zon maakt gedwongen plaats.
Het najaar dient zich aan, overwint
Geuren en kleuren vervagen
Groen, wordt geel, geel wordt goud.

Kalheupink kleurt, oranje rood.
Eikels, kastanjes, beukenootjes rapen
Zon is haar kracht aan het verliezen
Ik bind de strijd aan, tegen vallende bladeren
Oude vos verliest zijn haren, niet zijn streken.

Kale stam ruwe barst, huilende boom
Roep om aandacht, voel mede de pijn
Krakende stam piepend geluid
Winterpracht over winnen.
Doorgaan.

Kaatjeknip september2019

Inloopspreekuur OV voor senioren

LOSSER - OV-ambassadeurs staan voor u klaar tijden het maandelijkse inloopspreekuur.

Op maandag 16 september kunnen senioren tussen 10.00 – 11.30 uur vrijblijvend langskomen bij 't Lossers Hoes, Raadhuisplein 1 in Losser.

Duidelijke informatie
Vrijwilligers beantwoorden vragen over reizen met trein en bus. Deze ervaren reizigers helpen leeftijdsgenoten op weg met duidelijk informatiemateriaal over de OV-chipkaart, tarieven, abonnementen, reisplanning en het in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Krijg ook info over deelname aan een proefreis. De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland willen dat ook oudere inwoners zelfstandig kunnen blijven reizen. Kijk op www.ervaarhetov.nl voor een overzicht van alle activiteiten.

Lintje voor EHBO'er Harrie Vaneker

OLDENZAAL - Harrie Vaneker heeft deze dinsdag een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst genomen. Hij werd hiermee geëerd voor zijn ruim veertig jaar lange inzet ten behoeve van de lokale EHBO-afdeling.

Burgemeester Patrick Welman mocht dinsdag de versierselen voor Ridder in de Orde van Oranje Nassau overhandigen. Dit gebeurde bij gelegenheid van de algemene ledenvergadering van de EHBO-vereniging St. Plechelmus Oldenzaal.

Verdienstelijk
Harrie heeft zich de afgelopen 40 jaar als vrijwilliger en bestuurder ingezet voor de lokale, provinciale en landelijke vereniging van de EHBO. (Eerste Hulp Bij Ongelukken). Met veel inzet en doorzet- tingsvermogen en in diverse functies heeft hij zich met name binnen de Oldenzaalse EHBO-vereniging St. Plechelmus Oldenzaal verdienstelijk gemaakt. In 1979 meldde hij zich aan als lid van de vereniging. Bijna direct na zijn aanmelding maakte hij deel uit van de werkgroep die inzetbaar is bij evenementen en heeft hij de functie van secretaris van het bestuur op zich genomen. Op dit moment is hij al weer meer dan 15 jaar voorzitter van de vereniging. In 2016, bij zijn herbenoeming als voorzitter, heeft hij aangegeven dat dit echt zijn laatste termijn als voorzitter van de EHBO-vereniging zou zijn. Zijn termijn als voorzitter eindigt volgens de statuten in september 2019. Helaas heeft niemand zich gemeld voor de functie van voorzitter en heeft Harrie aangegeven nog één jaar als voorzitter te willen aanblijven.

Verdere activiteiten
Harrie is ook al meer dan 20 jaar actief lid van het EHBO Districtsbestuur van Overijssel. In die hoedanigheid woont hij diverse algemene ledenvergaderingen van zijn rayon bij en brengt hij de in zijn rayon spelende zaken voor het voetlicht. Vermeldenswaardig is ook nog dat hij sinds vorig jaar de functie van secretaris van bestuur op zich heeft genomen. Bovendien is hij een kleine 10 jaar, als vertegenwoordiger van de EHBO District Overijssel, lid van het hoofdbestuur van de Nationale Bond EHBO geweest. Harrie is al meer dan 25 jaar lid van het Oldenzaals Mannenkoor. Hij bezoekt trouw de repetitie- avonden en is aanwezig bij de uitvoeringen van het koor. Ook voor andere ondersteunende activiteiten ten behoeve van dit koor kan men altijd een beroep op hem doen. Hij is dan ook echt een onbetaalbare vrijwilliger voor de organisaties die op hem rekenen.

Heracles Almelo contracteert Jeremy Cijntje

ALMELO - Heracles Almelo heeft met FC Dordrecht en Jeremy Cijntje overeenstemming bereikt over de komst van de aanvaller.

De 21-jarige buitenspeler zette maandag 2 september zijn handtekening onder een driejarig contract. In de verbintenis is een optie opgenomen voor nog een seizoen. Jeremy Cijntje: "Ik ben blij dat ik getekend heb bij deze mooie club en heb zin om aan de slag te gaan. Ik wilde graag de stap naar de Eredivisie maken en ga bij Heracles Almelo laten zien wat ik kan."

Een aanwinst
"Met Jeremy voegen we specifieke kwaliteiten toe aan onze aanval", vertelt technisch manager Tim Gilissen. "Hij is snel, sterk en heeft scorend vermogen. Jeremy is jong en heeft bij FC Dordrecht bewezen belangrijk te zijn voor het team. Bij ons kan hij zich verder ontwikkelen op Eredivisieniveau." Cijntje werd op 8 januari 1998 geboren in Dordrecht en beschikt naast de Nederlandse ook over de Curaçaose nationaliteit. Bij FC Dordrecht doorliep hij vanaf de D-tjes de jeugdopleiding. In 2017 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Hij kwam bij FC Dordrecht tot 45 officiële duels waarin hij elf keer scoorde. Heracles Almelo is dan ook bijzonder blij met het toevoegen van dit talent aan de selectie. We kunnen niet wachten!

Maak kennis met State of Art: A Statement of Style!

ENSCHEDE - Wanneer je binnenstapt bij State of Art Enschede, stap je in een fris en kleurrijk geheel. Je wordt omarmd door een fijne sfeer die je direct een warm gevoel van welkom geeft.

Ralf, Brian en Rita geven op een prettige wijze een passend advies, waardoor men altijd weer tevreden met een aankoop naar huis gaat. Uiteraard staat altijd voor elke gast de koffie klaar. Met acht verschillende collecties per jaar in de maten S tot en met 4XL, heeft State of Art voor elke man een passend kledingstuk. State of Art is onlosmakelijk verbonden met de autosport. De passie voor stijlvolle modern-classics kleding in combinatie met de klassieke autosport valt al jaren in de smaak. De liefde voor klassiekers zit in de genen van het merk verankerd. Bijzonder aan de Store in Enschede is de opvallende Porsche die te zien is in de winkel.

Statement of Style
Met sportieve, eigentijdse én comfortabele mode blijft State of Art ook de vele komende jaren nog 'a statement of style'.Genoeg redenen om de unieke winkel in Enschede te bezoeken. Het enthousiaste team staat voor u klaar om u persoonlijk advies te geven.

Kom langs
Wij zien u graag een bezoek aan onze winkel brengen, al is het maar voor een kopje koffie. Kom langs aan de Langestraat 9 in Enschede. Kijk ook op: www.stateofart.com

Visuele problemen als gevolg van NAH

DEURNINGEN - De stichting NAH Oost organiseert op dinsdag 17 september een bijeenkomst over visuele problemen die zijn ontstaan door niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Ruim 50 procent van de mensen met NAH ervaren visuele problemen. Zij weten vaak niet hoe zij om moeten gaan met de gevolgen hiervan en waar zij voor hulp en behandeling terecht kunnen. Gastsprekers Carine Lichtenberg en Femke Oude Lansink gaan tijdens de bijeenkomst onder andere in op de verschillende visuele functies en de problemen die mensen met NAH kunnen ervaren. Beiden zijn ergotherapeut en werkzaam bij Bartiméus.

Aanmelden
De bijeenkomst is op 17 september van 19.30 tot 21.30 uur bij Frans op den Bult aan de Hengelosestraat 8 in Deurningen. Wanneer u bij deze interactieve bijeenkomst aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden vóór 13 september door het aanmeldformulier op www.nah-oost.nl in te vullen of een e-mail te sturen naar Petra Baks via administratie@nah-oost.nl. Kosten voor deelname zijn voor mensen met NAH € 5,- , betrokkenen € 7,50 en professionals € 10,-. Graag contant betalen, pinnen is niet mogelijk. U hoeft geen lid van een vereniging te zijn om deel te mogen nemen.

Volks en schuttersfeesten

TUBBERGEN - Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september staat Tubbergen weer in het teken van de traditionele volks- en schuttersfeesten. Ook dit jaar is er weer een knallend, vol programma.

Op vrijdag is de aftrap met Happy Friday, waar de 'Band With Benefits' op zal treden. Zaterdag 14 september is het Oktoberfest. De tent is feestelijk aangekleed en iedereen zal weer volop genieten. De Limburgse band Wahnsinn verzorgt weer een optreden. Zondag vanaf 12.00 uur is de gezellige dorpsbrunch voor alle verenigingen en bezoekers.

Kaarten
Op vrijdag is de tent op het centrumplein open vanaf 21.00 uur. Kom op tijd. Volgens de nieuwe wetgeving moet het feest om 01.30 uur stoppen met de muziek en de bar sluiten. De kaartverkoop ging afgelopen maandag al van start. Kaarten zijn te koop voor 10 euro in de voorverkoop. Deze kosten 12,50 euro aan de kassa. Op zaterdag is de feesttent open vanaf 20.00 uur. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Kaarten hiervoor kosten 7,50 euro in de voorverkoop, 10 euro aan de kassa zelf. De tent is aangekleed in Oktoberfest stijl. Kijk ook op: volksfeest-tubbergen.nl

Scandinavisch Expressionisme

BORNE - De Scandinavische Vereniging Twente organiseert gedurende het jaar diverse bijeenkomsten. Ook de Scandinavische kunst en cultuur zijn hier onderdeel van.

Zo kunt u op 13 september naar de lezing over 'Scandinavisch Expressionisme'. Deze zal gehouden worden in de Stefanshof aan de Grotestraat 207 in Borne. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree niet-leden en introducés: 4 euro. Voor informatie, afmelden, hulp, noodgevallen: tel. 06 22 80 99 51

Moderne kunst
De Scandinavische moderne kunst, eind 19de begin 20ste eeuw, wordt ook wel de Moderne Doorbraak genoemd. Scandinavische kunstenaars zijn op bijzondere wijze geslaagd in het weergeven van de nevelige bergmeren en steile bergketens. De reislust van de Scandinavische schilders maakt dat zij beïnvloed werden door de expressionistische kunstenaars elders in Europa. In hun verrassende werken ontdekt u hoe Munch, Strindberg en Hammershøi, het spaarzame licht direct weer geven en ernstige, soms mysterieuze onderwerpen schilderen. Er valt vaak iets te raden of te vermoeden.

Voorkom overlast van vliegjes, muggen en wespen

TWENTE - We houden in Nederland van zonnige dagen maar als alle deuren en ramen de hele dag open staan wordt het binnenklimaat er niet beter op. Vliegjes, muggen, wespen, haartjes van processierupsen; ze vliegen of waaien zo onze huizen binnen.

Met de lange nazomer van 2018 in ons achterhoofd zullen we nog wel even overlast houden. De winter was niet streng genoeg en daardoor hebben veel wespen kunnen overleven. Maar toch moeten we ons afvragen of het overlast is. Ook wespen zijn heel nuttig. Ze eten vliegen, teken en muggen en voorkomen daarmee dat er grote insectenplagen komen. Maar we hoeven het niet mooier te maken, ongedierte is wel degelijk overlast als ze ons huis binnendringen.

Wat kun je doen?
Laten we beginnen met wat je in ieder geval niet moet doen doodslaan of wapperen…, de wesp bijvoorbeeld, activeert dan een stofje waar de andere wespen op afkomen. Wespen, bijen, muggen we hebben ze allemaal nodig voor behoud van onze natuur. Door ze bestrijden met spuitbussen, muggenstekkers en andere pesticiden bestrijden we niet alleen de insecten maar ook wij ademen dit uiteindelijk in.

"Frisse lucht binnen,
insecten buiten"

Wij van ZonEx vinden dat insecten goed werk doen, maar niet binnenshuis. Insecten moet je niet bestrijden maar weren. Plaats horren voor ramen en deuren en geniet van frisse lucht binnen. Raamhorren en hordeuren zorgen ervoor dat de insecten niet binnen komen maar juist buiten blijven. Daar waar ze nuttig werk verrichten. Zo dragen wij met onze horren een steentje bij aan het behoud van bijen en insecten in de natuur. Kom voor een goed advies langs bij ZonEx aan de Zomerweg 155 in Enschede. Of kijk op de website: www.zonex.nl/horren.

Fietsinformatiedag voor Oldenzaalse senioren

OLDENZAAL - Ouderen in Oldenzaal leven langer, zijn zelfstandig en vitaal op hoge leeftijd en... ze springen ook sneller op de fiets dan voorheen. Maar dit alles heeft wel een keerzijde: senioren zijn oververtegenwoordigd in het aantal verkeersongevallen. De combinatie van een wat mindere gezondheid, een snellere elektrische fiets en onduidelijkheid over verkeersregels blijkt een lastige combinatie. Om deze doelgroep te helpen wordt op 16 oktober een fietsinformatiedag gehouden.

Deze dag wordt van 09.30 tot 15.00 uur gehouden in en voor het Oldenzaalse stadhuis. Deelnemers kunnen hier terecht voor een stukje voorlichting met allerlei tips over het leuk, veilig en gezond fietsen. Het programma is dit jaar iets anders dan voorgaande jaren; na aanmelding ontvangt men dit.

Veilig op pad
Vaste onderdelen zijn het nalopen van de eigen meegebrachte fiets om te kijken of deze veilig is. Zo zal een fietsenmaker voorlichting geven over goed fietsonderhoud en de mogelijkheden om nog veiliger op weg te gaan. Zo is het belangrijk om zaken zoals de remmen goed in orde te maken, maar betere, fellere LED-verlichting zorgt eveneens voor een grotere mate van zien en gezien worden.

Onveilige situaties
Natuurlijk komt ook een stukje voorlichting over de huidige verkeersregels aan bod, evenals lokale gevaarlijke verkeerssituaties. Veel ouderen hebben zich nooit echt verdiept in de veranderde verkeersregels, waardoor zij soms onvoorspelbaar of gevaarlijk op de weg fietsen. Ouderen zijn daarom ook oververtegenwoordigd bij ongevallen.

Deelname
De fietsinformatiedag wordt aangeboden door de gemeente Oldenzaal in samenwerking met de Fietsersbond. Deelname kost 7,50 euro per persoon. Dit is inclusief koffie/thee en een lunch. Aanmelden is noodzakelijk en kan via 030-291 81 71 of via http://www.fietsersbond.nl/on-derweg/fietsschool/fietsinformatiedagen-voor-senioren/

Wijnfeest in Bad Bentheim

BAD BENTHEIM - Het Wijnfeest in Bad Bentheim blijft groeien. Elk jaar weten meer bezoekers het festival net over de grens te vinden. Dit jaar kunt ook u daarbij zijn op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september.

Drie dagen lang kan iedereen genieten van muziek, heerlijk eten, de romantische sfeer van de stad en natuurlijk fantastische wijnen. Dat niet alleen in landen als Frankrijk heerlijke wijnen worden gemaakt, zal wederom bewezen worden.

Aan de wandel
Tijdens het Wijnfeest kunt u op zondag een wandeling gaan maken van 6,5 km of 14,5 km lang. De langste route kan eventueel worden ingekort tot zo'n 13 km. Onderweg zijn er een een aantal tussenstops, waar vanzelfsprekend een lekker wijntje genuttigd kan worden. En met het nuttigen van een wijntje kunnen stempels gespaard worden. Met drie stempels op de kaart, kunt u meedoen met de verloting en het enige dat u daarvoor moet doen is de kaart met contactgegevens uiterlijk 18.00 uur inleveren.

Amusement
Op vrijdag loopt het programma van 17.00 tot 24.00 uur en zal de muziek klinken van The Cube four for music. Schlagers, discofox, rock en muziek van de hitparade kunnen allemaal voorbij komen deze avond. Op zaterdag 14 september begint het programma wat eerder. Vanaf 14.00 uur mag u al komen genieten van de wijn en Johnny Latino met gitaarmuziek en in de avond van Skyfire. Helaas zal ook deze dag om 24.00 uur eindigen. De laatste dag van het Wijnfestival begint om 12.00 uur en eindigt om 19.00 uur. Op het programma staan de wandeling en de muziek van Farmhouse Jazz & Blues Band en een spetterende finale met een DJ.

Van harte welkom
Het Weinfest wordt georganiseerd door Bad Bentheimer Interessengemeinschaft e.V. Meer informatie over het festival en andere activiteiten vindt u op www.bbionline.de

Bouillabaisse

OLDENZAAL - Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober speelt de Oldenzaalse toneelvereniging KnK de komedie "Bouillabaisse" in Stadstheater De Bond in Oldenzaal.

"Bouillabaisse" gaat over Bas en Mirjam die hun vervallen familiehotel nieuw leven proberen in te blazen. Helaas ontbreekt het geld voor een grondige verbouwing. Charlotte, moeder van Mirjam, heeft het hart op de tong. Zij houdt van gepoetste glazen en fresia's. Chrysanten daarentegen vindt ze begrafenisbloemen. Met haar kordate karakter staat ze haar dochter en schoonzoon zoveel mogelijk bij.

Veenendaal
Veenendaal is de klusjesman in het hotel. Veenendaal is een wees, een vondeling en heeft kind nog kraai. Jaren geleden is hij bij toeval bij het hotel aan komen waaien en nooit meer weggegaan. Zijn grote passie is sjoelen. Voor Elise, moeder van Bas, is het woord "tact" onbekend. Aan haar scheiding heeft ze een aardig centje overgehouden en ze denkt goed in de markt te liggen bij de mannen.

Belangrijke dag
Vandaag is een belangrijke dag voor Mirjam, Bas en het voortbestaan van hun hotel. Ze hebben namelijk rijke tante Vivian uitgenodigd om haar 60e verjaardag hier te vieren. Kunnen ze een beroep doen op haar fortuin? Alles lijkt onder controle totdat er een aantrekkelijke medecursiste van Bas op de stoep staat. Deze dame schijnt niet alleen verstand te hebben van de Vlaamse Keuken! Vervolgens blijkt Vivian niet alleen te komen. Ze heeft haar personal assistant Erwin meegenomen, financieel behoorlijk onderlegd. Als er dan ook nog een verdwaalde toeriste wil komen logeren, een brandweerman op zijn strepen staat én Bas de waarheid met een korreltje zout neemt, valt alles in het water…

Kaarten
De entree is 15 euro per persoon, inclusief garderobe en pauzedrankje. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Stadstheater De Bond en via www.stadstheaterdebond.nl.

Wijkagent Withag populair op Twitter

TUBBERGEN - Wijkagent Peter Withag mocht deze week zijn 2.000-ste volger begroeten op Twitter. De Tubbergse diender is één van velen die tegenwoordig de kracht van sociale media omarmen.

Wat het politiewerk in Tubbergen uniek maakt is juist de laagdrempeligheid van de politie en de hechte band tussen de agenten en de gemeenschap. Twitter is dan ook een handig middel om in contact te blijven en ervaringen uit het politievak te delen. Daarnaast kan het ook concreet helpen bij de opsporing van criminele activiteiten. Zo plaatste hij afgelopen week een foto van gedumpte asbestplaten; een fenomeen dat helaas nog te vaak voor komt. "Ik kan en wil niet alles twitteren. Dit vanwege privacy of omdat het te gruwelijk, bizar, bijzonder, emotioneel, vertrouwelijk, verwonderlijk of gevaarlijk is. Wat een bijzonder en mooi beroep is het toch! #Dankbaar #kombijdepolitie", aldus de diender.

Natuurwerkochtend

DE LUTTE - Deze zaterdag 7 september is weer een gezellige natuurwerkochtend bij Erve Middelkamp in De Lutte.

U bent vanaf 09.00 uur van harte welkom aan de Bentheimerstraat in De Lutte. Deelnemers gaan aan de slag tot 13.00 uur, wanneer zij een lunch aangeboden krijgen. Het werk bestaat uit onder meer maaien met kleinere machines.

Beter lezen en schrijven

TWENTE - Stichting Lezen en Schrijven organiseert komende week de Week van de Alfabetisering. Deze week vragen veel organisaties aandacht voor het belang van taalvaardigheid.

Een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk voor veel aspecten van het dagelijks leven. Zo is dit belangrijk voor het vinden van werk, communiceren met de overheid, het weten van wat er speelt in de wereld en nog veel meer. Toch is dit een fenomeen waar we nog lang niet altijd voldoende inzicht in hebben. Wie kampt met laaggeletterdheid komt er namelijk zelden openlijk voor uit.

De cijfers
Een aantal cijfers om een beeld te schetsen van de problematiek. In Nederland zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden. Een deel daarvan heeft alleen moeite met taal of rekenen, maar het grootste gedeelte heeft met beiden problemen. Meer vrouwen dan mannen behoren tot deze groep en meer autochtonen dan eerste generatie allochtonen. Verder zijn er onder jongeren minder laaggeletterden dan onder ouderen.

Gevolgen
De Stichting Lezen & Schrijven geeft aan dat laaggeletterdheid gevolgen heeft voor het inkomen van iemand. Zo is deze groep mensen vaker afhankelijk van een uitkering, is de kans groter dat ze ten minste één jaar onder de armoedegrens leven, melden zij zich relatief vaker aan bij de schuldhulpverlening en maken zij vaker gebruik van de zorg. Verder zijn er ook voor de kinderen van deze groep mensen gevolgen. Zij presteren op school minder goed op het gebied van taal.

Actie
De gevolgen zijn voor deze mensen niet fijn, maar ze laten het door schaamte niet altijd blijken dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Toch zijn er sinds 2012, toen het samenwerkingsprogramma Taal voor het Leven begon, honderden gemeenten begonnen met het aanpakken van laaggeletterdheid. Zo zijn er meer dan 300 taalhuizen waar mensen onder begeleiding kunnen werken aan een betere beheersing van de taal. Ook in Twente kan men in vrijwel iedere bibliotheek terecht voor ondersteuning door vrijwilligers om samen de taal te leren en te verbeteren, al dan niet met lesmateriaal. Door deze laagdrempelige initiatieven kunnen laaggeletterden zich beter redden in onze steeds digitaal wordende maatschappij.

Nachtburgemeesters jagen cultuur aan

OLDENZAAL - Culturele ambities hebben ze beide, want cultuur draagt bij aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun stad. De één voor Hengelo en de ander voor Oldenzaal.

Zoekend en tastend zijn beiden nog bezig de weg te vinden die extra bijdragen moeten leveren aan de culturele ambities van zowel Hengelo als Oldenzaal. De Nachtburgemeester van Hengelo Marijke Agterbosch en Oldenzaalse Nachtburgemeester Toon Brummelhuis waren afgelopen week voor een nachtburgemeestersoverleg bijeen in Oldenzaal bij restaurant de Tijd. De Tijd, toevallig, want tijd moet ze geboden worden om de ambities waar te gaan maken. Bij de Tijd op het terras in de schaduw van de parasol bespraken ze het plan van aanpak en de uitvoering die beiden voorstaan.

Eerste resultaten
Beiden zijn nu een half jaar in functie (onbetaald) en ze proberen zo goed mogelijk te functioneren vanuit een voorlopige taakomschrijving ofwel profielschets die door de werkgroep nachtburgemeester destijds is opgesteld. Het bijeenkomen om overleg te plegen over de manier van aanpak en over hoe en op welke wijze de doelen kunnen worden gerealiseerd, getuigt van het duidelijk betrokken zijn van beiden bij hun stad. Ze proberen zonder sturing of tussenkomst van de commissie twee jaar lang de oren en ogen de kost te geven en activiteiten te ontplooien, die de sfeer in beide steden ten goede moet gaan komen. De behoefte aan onderscheidend te zijn is gebaseerd op het profiel van Hengelo als industriestad en Oldenzaal als textielstad. Cultuur beweegt en moet aanjagend en inspirerend zijn en blijven is het motto van beiden.

Toekomstplannen
Verder is er nog geen uitleg gegeven hoe en op welke wijze invulling zal worden gegeven aan de taakinvulling, maar zeer binnenkort treden ze naar buiten en presenteren ze ieder afzonderlijk hoe ze hun creatieve talenten gaan ontwikkelen en presenteren. Een ding is duidelijk wij inwoners van Hengelo en Oldenzaal, de besturen van verenigingen en organisaties en instellingen zullen hun deuren moeten openen en de nachtburgemeesters gaan ondersteunen bij Samen zijn we sterk, sociaal; en creatief.

Foto en tekst Martin Meijerink

Beleving Vakbeurs Kalkar

KALKAR - De Netwerkvloer is op dinsdag 10 en woensdag 11 september aanwezig als exposant op de Beleving vakbeurs in Kalkar.

De Beleving Vakbeurs in Kalkar wordt gehouden in attractiepark Wunderland Kalkar, een zeer passende locatie voor een beurs die gaat over leisure ofwel vrijetijdsbesteding. Het is de eerste keer dat deze beurs onder de naam Welt Der Freizeit wordt georganiseerd. De beurs heeft een zeer interactief karakter met vele demonstraties, zoals virtual reality, en trekt bezoekers die op enigerlei wijze te maken hebben met leisure.

Vernieuwd concept
Bezoekers van de beurs worden door De Netwerkvloer geïnformeerd over het vernieuwde concept. Natuurlijk blijft De Netwerkvloer ondernemers met elkaar in contact brengen door het organiseren van bijvoorbeeld speeddate sessies, exposantenavonden en een uitgebreid social media-programma. Tijdens de Beleving Vakbeurs kunnen bezoekers van de beurs kennismaken met De Netwerkvloer en zich ook inschrijven voor diverse events, zoals het ondernemersevent op 5 november in De Grolsch Veste. Verder heeft De Netwerkvloer mooie aanbiedingen, die alleen tijdens de beurs worden aangeboden.

Aanmelden
Wanneer de innovatieve producten en diensten van de grensoverschreidende recreatiebranche u trekt dan is een bezoek aan de Welt der Freizeit, de Beleving Vakbeurs, iets voor u. Om u aan te melden voor een gratis VIP-kaart gaat u naar https://registrieren.messekalkar.de/welt-der-freizeit/nl

Noordoost- Twente kijkt vooruit naar Burendag

TWENTE - Het is september en dat betekent dat binnenkort in heel Nederland Burendag gevierd zal worden. Kom gezellig samen met je buren en vergroot de sociale verbinding in jouw buurt. Dit jaar valt het op 28 september. De eerste officiële Burendag was in 2006, sinds die tijd heeft het zich als een olievlek over het land verspreid. Doe ook mee!

Het Oranje Fonds is een van de intitiatiefnemers van deze speciale dag die jaarlijks op de vierde zaterdag in september plaatsvindt. Het doel van Burendag: buren met elkaar in contact brengen. Door elkaar beter te leren kennen en samen te werken wordt de buurt leuker en veiliger. Het oude spreekwoord zegt niet voor niets dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Misschien zit je al vol ideeën, maar hoe pak je de organisatie nu het best aan? Volg onderstaande stappen en alles komt goed.

Samen organiseren
Spreek je buren aan om te vragen of het hen het leuk lijkt om samen Burendag te organiseren. Bedenk vervolgens een of meerdere activiteiten. Je kunt het eenvoudig houden met bijvoorbeeld een koffietafel voor de volwassen en limonade en wat spelletjes voor de kinderen. Je kunt echter ook groot uitpakken met een uitgebreid straatfeest met rommelmarkt en barbecue. Ook kun je kiezen voor een bepaald thema, zoals een sportdag voor jong en oud. Ga naar burendag.nl om verschillende voorbeelden te bekijken ter inspiratie. Er zijn complete draaiboeken en een checklist beschikbaar die gegarandeerd voor een geslaagde dag zullen zorgen. Vergeet je niet op de website aan te melden en natuurlijk de buurt uit te nodigen. Misschien bestaat er al een buurtapp om iedereen op de hoogte te brengen. Zelf uitnodigingen maken en versturen is vanzelfsprekend veel leuker. Sjablonen hiervoor zijn eventueel te downloaden op de website. Betrek zo veel mogelijk mensen uit de buurt bij de organisatie, dat is gezellig én vele handen maken licht werk.

Wie doen er al mee?
Op burendag.nl vind je een kaart van Nederland waar alle buurten die zich al hebben aangemeld zijn terug te vinden. Zo weet je snel of er iets in jouw omgeving zal plaatsvinden. Bezoek de Facebookpagina van Burendag om tips van andere, ervaren Burendagvierders te lezen.

Gemeente vangt weesfietsen op

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal haalt regelmatig fietsen weg uit de openbare ruimte. Deze fietsen evenals andere gevonden fietsen worden dan tijdelijk opgeslagen in het weesfietsendepot bij de gemeentewerf.

De gemeente ontvangt regelmatig meldingen van achtergelaten fietsen in de openbare ruimte. Wanneer de gemeente een melding ontvangt worden deze fietsen gelabeld waarna ze nog twee weken blijven staan. Hierna haalt de gemeente de fietsen weg. Om uw fiets terug te krijgen moet u altijd eerst aangifte doen van fietsendiefstal op het politiebureau of online. Drie à vier weken na de vermissing van de fiets kunt u bij het fietsendepot terecht aan de Lübeckstraat 30. U moet dan wel een aangiftebewijs meenemen. Wanneer de fiets in het depot aanwezig is, kunt u deze na overhandiging van de aangifte meenemen. Kijken kan op maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur.

CDA: Buskaartje kopen moet een stuk makkelijker kunnen

TWENTE - Het CDA Overijssel heeft het provinciebestuur aangeschreven over de aanschaf van buskaartjes. Dit is onnodig ingewikkeld op dit moment, vinden ze.

Tegenwoordig kan men alleen met de bus reizen met behulp van een OV-chipkaart waarmee je in- en uitcheckt. Daardoor komen verschillende doelgroepen in moeilijkheden, waaronder ouderen die niet over een OV-chipkaart beschikken. Sommigen van hen vinden de aanvraag en het opwaarderen van zo'n kaart moeilijk, maar nog vaker heeft men geen chipkaart omdat ze simpelweg niet regelmatig met het openbaar vervoer reizen. Nu er niet meer contant betaald kan worden voor een busreis is een spontane rit vrijwel onmogelijk geworden. "Niet iedereen beschikt over een ov-chipkaart, zoals bijvoorbeeld mensen die niet goed mee kunnen komen in de digitale wereld. Ook voor hen moet het makkelijk zijn om een buskaartje te kunnen kopen. Er moeten voldoende verkooppunten zijn, waar je met contant geld een kaartje kunt kopen", aldus Bart van Moorsel, woordvoerder Verkeer en Vervoer van het CDA. Wat het CDA betreft moet het aantal verkooppunten worden op geschroefd.

Geen contant geld
De partij wil niet weer terug naar het contant afrekenen van kaartjes ter plekke in de bus, dat brengt te veel veiligheidsrisico's met zich mee voor de chauffeur. Van Moorsel: "Het CDA is het ermee eens dat er in de bussen zelf niet meer met contant geld betaald kan worden. De veiligheid van de chauffeurs is natuurlijk erg belangrijk." Het probleem zal volgens hen al deels verholpen zijn als er meer punten komen waar kaartjes wel contant kunnen worden betaald. Daarnaast zijn er meerdere technologische ontwikkelingen die in Overijssel nog niet worden ingezet in het openbaar vervoer. "Ik ben benieuwd naar de reactie op mijn vragen. Ik hoop dat we aan de hand van de reactie van de provincie een stap kunnen zetten en dat buskaartjes op meer plekken en makkelijker beschikbaar komen."

Toeristen
Niet alleen ouderen ondervinden hinder van de huidige gang van zaken. Ook voor toeristen is het huidige systeem niet gemakkelijk te hanteren. "In het buitenland is het heel gebruikelijk om via een app op je smartphone een kaartje te kopen. Als we dit in Overijssel kunnen aanbieden aan toeristen, komt dat de gastvrijheid van de provincie ten goede. Dat past bij een provincie waar toerisme zo belangrijk is voor de economie. Wij vinden dat het niet kunnen kopen van een buskaartje, niet de reden mag zijn dat je niet met de bus gaat in Overijssel, vandaar de vragen" licht Van Moorsel toe. Hoe dit er in de praktijk aan toe gaat bleek onlangs bij CDA Hardenberg gemeenteraadslid Anita Vetker-Kerssies. Zij gaf toeristen een lift naar hun bestemming in Slagharen nadat ze er niet in slaagden om daar met de bus te komen. Het probleem? Ze hadden geen OV-chipkaart en konden daarom niet inchecken in de bus. En dat terwijl het openbaar vervoer het meest gekozen vervoer is voor toeristen die de omgeving willen verkennen.

Schriftelijke vragen
Het CDA heeft nu vragen gesteld aan het provinciebestuur over dit onderwerp. Ze willen onder andere duidelijkheid over het benutten van nieuwe technologie waar dat nog niet gebeurt in het openbaar vervoer in Overijssel. Ook pleiten ze ervoor om de mogelijkheid te onderzoeken om meer verkooppunten van buskaarten te realiseren. Op dit moment kan het kopen van een buskaartje wel op verschillende, moderne manieren: met pinpas, creditkaart, OV-chipkaart en zelfs via de smartphone. Toch vindt het CDA dat de groep die deze middelen (nog) niet gebruikt, niet genegeerd mag worden. Zelf zien ze een oplossing in het aanbieden van buskaarten uit dezelfde automaten als waar men treinkaartjes kan kopen op de verschillende stations. Ook willen ze dat er wordt gekeken naar een samenwerking met de NS zodat men met een treinreis ook buskaartjes bestelt.

Zonneauto op reis

TWENTE - De zonneauto RED E van het Solar Team Twente is op weg naar Australië. Afgelopen vrijdag begon de lange reis, die ongeveer twee weken in beslag neemt. In oktober neemt het Twentse studententeam wederom deel aan de World Solar Challenge; een slopende race voor zonneauto's.

"De zonneauto is nu even uit ons zicht. En er kan natuurlijk van alles gebeuren tijdens de reis. In 2017 kwam de zonneauto bijvoorbeeld een week later dan gepland aan door vertraging onderweg. Dat soort verhalen maakt het transport extra spannend," vertelt teamlid Merel Oldenburg, verantwoordelijk voor transport en logistiek. "Het transport van RED E is een grote mijlpaal en de laatste in Nederland. We gaan nu echt naar Australië! Een moment waar we al een jaar naartoe werken."

Transportboxen
Afgelopen week hebben de teamleden van Solar Team Twente twee rode transportboxen ingepakt. In een van de dozen zit zonneauto RED E en in de andere alle materialen en gereedschappen die nodig zijn om de laatste testen mee uit te voeren. De transportboxen zijn speciaal voor de zonneauto en al het gereedschap ontworpen. "We willen natuurlijk niet het risico lopen dat de auto onderweg verschuift en daardoor een beschadiging oploopt. Daarom is deze box op maat gemaakt voor de zonneauto maar ook alle materialen," zegt Merel.

Accu per boot op weg
Niet alle onderdelen worden per vliegtuig vervoerd. De accu werd bijvoorbeeld al eerder per boot naar Australië verscheept. "Gelukkig hebben we afgelopen week te horen gekregen dat de accu is aangekomen in Australië," zegt Merel enthousiast. "De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de auto, maar ook een van de moeilijkste onderdelen om te transporteren door de strikte regels die vanwege veiligheidsoverwegingen rondom accu's aanwezig zijn. De succesvolle aankomst van de accu geeft vertrouwen voor het transport van de zonneauto zelf." Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie.

Landschapsbeheer Overijssel verder op een nieuwe manier

TWENTE - Hoe kunnen we het beheer van kostbare natuur nog beter uitvoeren, nu en in de toekomst? Deze vraag staat centraal bij de nieuwe pilots voor landschapsbeheer die nu van start gaan.

Op 30 augustus werd in Heino een bijeenkomst gehouden over de Pilots Langjarig Beheer van Landschap Overijssel. Het gaat hierbij om de proefgebieden Wierden, Hof van Twente, Staphorst, Salland, Enschede, IJsseldelta en Steenwijkerland. Een moment om bij stil te staan, want afgelopen periode hebben deze zeven pilots hun plannen uitgewerkt en in een zogenaamd 'bidbook' omschreven. Met deze bidbooks doen zij een aanbod hoe zij als gebied het langjarig beheer van het landschap willen organiseren en financieren.

Eigen aanpak per gebied
De pilots zijn uitgedaagd om na te denken over een aanpak die past bij hun eigen gebied. De eerste mijlpaal is bereikt: de uitwerking van bidbooks. In dit plan staat beschreven hoe er uitvoering kan worden gegeven aan het langjarig beheer van landschapselementen zoals houtwallen, houtsingels, knotwilgen, meidoornhagen, struwelen, kleine bosjes, sloten en poelen. Centraal staat het versterken van de verbinding tussen mens en landschap. De bijeenkomst in Heino volgt op een serie bijeenkomsten waarin het delen van kennis en ervaring over het vergroten van eigenaarschap en betrokkenheid centraal staat.

Volgende fase
Ook reikte Eibert Jongsma, manager Landschap bij Landschap Overijssel aan alle pilots een kunstwerk uit ter ere van de bereikte mijlpaal in de pilots. Eibert: "Prachtig om de eigen aanpak van verschillende pilots te zien met lokaal gedragen initiatieven. Stuk voor stuk betrokken mensen en partijen die 'hun' landschap willen behouden en versterken. Er worden koppelingen met andere (lokale) ontwikkelingen en onderwerpen gelegd om het landschapsbeheer mogelijk te maken. Hiermee wordt de betrokkenheid vergroot en maatschappelijke verankering versterkt. Dit spreekt vertrouwen uit voor de toekomst van ons landschap."

Andere koers
Van 2008 tot 2015 was de regeling Groene en Blauwe Diensten van kracht. Een regeling waarbij vanuit provincie en gemeenten geld beschikbaar werd gesteld voor langjarige beheercontracten van landschapselementen (20 tot 30 jaar). Met het koersdocument 'Natuur voor elkaar' dat in 2017 gezamenlijk is opgesteld door partners onder regie van de provincie Overijssel, is voor het beheer van landschap een andere koers ingeslagen. De gedachte achter deze vernieuwde koers is dat het in stand houden van landschap een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Een kleine groep voert nu het onderhoud uit, wat dit wel kwetsbaar maakt. Er moeten meer mensen verantwoordelijkheid nemen voor dit doel.

Boost voor toerisme

TWENTE - De provincie Overijssel stelt extra subsidies beschikbaar om het toerisme in Overijssel een boost te kunnen geven. In totaal is er zo'n 500.000 euro beschikbaar voor dit doel. Ondernemers met een plan dat bijdraagt aan recreatie en toerisme in de provincie kunnen aanspraak doen op de subsidieregeling om hun plan te kunnen realiseren.

Steeds meer mensen vieren vakantie in eigen land. Voor hen is de provincie Overijssel een aantrekkelijke plek. Het beschikt zowel over mooie, historische steden als adembenemende natuur om helemaal tot rust te komen. Om de beste eigenschappen van de provincie uit te lichten en te benutten is goed ondernemerschap onmisbaar.

Samenwerking
De provincie wil met de subsidieregeling bewerkstelligen dat ondernemers samen gaan werken om tot nieuwe initiatieven te komen. Door dergelijke samenwerkingen kan er een mooi pakket ontstaan dat aantrekkelijk is voor toeristen die de regio wil verkennen. Een mooi voorbeeld is Kanoparadijs Weerribben - Wieden, een project tussen kanoverhuurders, staatsbosbeheer en verschillende campings en B&B's. Doordat de diensten naadloos op elkaar aansluiten en als een pakket worden gepresenteerd is het arrangement erg in trek bij toeristen onder de benaming Bed & Kano.

Subsidie aanvragen
Met het nieuwe budget voor subsidies hoopt de provincie op meer van dit soort initiatieven. Zij moeten een boost geven aan het toerisme in Overijssel en brengt ondernemers dichter bij elkaar. Door samenwerking kunnen zij hun positie versterken in plaats van elkaar te concurreren. Wie een plan heeft voor een toeristisch of recreatief initiatief in Overijssel maakt kans op een subsidie van maximaal 100.000 euro. De subsidieregeling is met ingang van september ingegaan onder de naam Product-Markt-Partner-Combinatie (PMPC). Ondernemers met een plan kunnen deze nog tot 2 oktober indienen om kans te maken op een subsidie. Dit kan via www.overijssel.nl/pmpc.