Hart van Oldenzaal

16 augustus 2019

Hart van Oldenzaal 16 augustus 2019


De Boeskool is Lös!

OLDENZAAL - Oldenzalers genieten op dit moment volop van het jaarlijkse Boeskool is Lös. Het vierdaagse evenement duurt nog tot en met zaterdag met tal van activiteiten.

Nog twee dagen kan men genieten van alles wat er te zien en beleven is in het centrum van Oldenzaal tijdens de Boeskool. Het jaarlijks terugkerende zomerfeest trekt altijd zo'n 100.000 bezoekers van ver buiten Oldenzaal. Het succes kan verklaard worden door de grote verscheidenheid aan acts en activiteiten. Behalve het muzikale talent van alle genres dat komt optreden in Oldenzaal is er ook van alles te beleven als het gaat om kunst, culinair, sport en kindervermaak. Het feest is gratis toegankelijk voor iedereen.

Vrijdag
Op vrijdag is er veel te beleven voor de jeugd. Er wordt de hele dag een kinderrommelmarkt gehouden. Kinderen stallen hun tweedehands voorwerpen uit voor de verkoop aan de Kortestraat, Deurningerstraat en Gasthuisstraat. Op het Plechelmusplein vind je het uitgebreide kinderdorp met een stormbaan, springkussens, kermisattracties en doel schieten bij de FC Twente Kids Club. Op hetzelfde plein vind je ook de Urban Hockey Experience waar bezoekers kunnen meedoen aan battles in de panna kooi, urban tricks & challenges en knotshockey. Ondertussen is in de gehele binnenstad een braderie opgezet met meer dan 200 kramen, waaronder een handwerkmarkt, kunstmarkt en foodplaza. Wie zelf actief bezig wil zijn dit weekend kan op het Boeskoolbeach meedoen aan beachfootvolley of touwtrekken. Ondertussen is er door de gehele binnenstad van alles te zien op gebied van muziek, theater en kunst.

Zaterdag
Op de laatste dag van Boeskool is Lös kan het publiek rondstruinen over de Hofmarkt bij de Hofkerk van 09.00 tot 14.00 uur. De braderie en het kinderdorp zijn wederom present en ook de FC Twente Kids Club is er weer voor de jeugd om een schot op doel te wagen. Strandgangers kunnen meedoen aan beachtennis op het Boeskoolbeach van 11.00 tot 16.30 uur en ook de Urban Hockey Experience staat weer op het Plechelmusplein. Traditiegetrouw wordt de laatste dag van de Boeskool door velen afgesloten met veel feest, muziek en gezelligheid tot in de late uurtjes.

Geld voor inburgering

OLDENZAAL - De Twentse gemeenten gaan een gezamenlijke proef houden om de inburgering van nieuwe Nederlanders verder te verbeteren. De gemeenten krijgen hiervoor ook een extra rijksbijdrage.

De nieuwe Wet Inburgering gaat in 2021 in. Deze nieuwe wet geeft gemeenten de regie over het inburgeringstraject dat zij moeten volgen. Het doel is om hen zo snel mogelijk wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving, hun lokale gemeenschap waar ze terecht komen en het liefste ook snel aan het werk of andere zinnige dagbesteding te helpen zoals vrijwilligerswerk. De gemeenten kregen de afgelopen jaren al veel extra taken op het gebied van werk, inkomen en zorg waardoor dit in theorie een logisch verlengstuk is.

Pilot
De gemeenten hebben gezamenlijk een subsidie aangevraagd van 275.000 euro voor een inburgeringspilot. Ter voorbereiding op de invoering van die wet stelt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze beschikbaar aan gemeenten. Zij gebruiken het geld voor de pilot 'Duale trajecten'. Dit zijn projecten waarbij de inburgering gecombineerd wordt, bijvoorbeeld met (vrijwilligers)werk. In de pilot gaan de gemeenten samenwerken met het ROC van Twente. De inburgeringslessen die de deelnemers daar volgen worden gecombineerd met praktijkleren, bijvoorbeeld in de zorg of techniek, en modules over diverse maatschappelijk thema's. Daarnaast worden dagdelen gevuld met het opdoen van werkervaring door vrijwilligerswerk, stages of participatieplaatsen. Door de combinatie van leren en werken/participeren worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de Nederlandse maatschappij en hebben ze de kans het geleerde direct in een maatschappelijke context toe te passen. Dit draagt bij aan het sneller verwerven van de Nederlandse taal, deelname aan de samenleving en hebben ze eerder kans op een betaalde baan.

Enthousiast
Wethouder Rob Christenhusz van Oldenzaal, coördinerend wethouder Wet Inburgering namens de 14 Twentse gemeenten: "Dat is goed nieuws, omdat we daarmee de pilot in praktijk kunnen brengen en daarmee de inburgering in Twente kunnen verbeteren. Bovendien laat het weer eens zien dat regionale samenwerking loont." Oldenzaal is een gemeente waar al veel ervaring opgedaan is met het koppelen van maatschappelijke doelen zoals werk vinden aan maatschappelijke organisaties zoals sportclubs.

Felicitaties namens de Nachtburgemeester

OLDENZAAL - De vergrijzing neemt toe en de ouderen die nog samen zijn en het leven nog samen delen en beleven neemt ook toe. Deze ouderen kunnen zich gaan rekenen tot de boog der sterken en ook deze groep kan zich de komende jaren verheugen. Het aantal echtparen dat 40 of 50 jaar getrouwd zijn of geraken stijgt de komende jaren.

Daarom hebben de burgemeesters in de regio in onderling overleg besloten dat men vanaf dit jaar, echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd zijn nog wel met een persoonlijk bezoekje en felicitatie komt vereren. Vroeger kwam de burgemeester persoonlijk feliciteren bij 40- of 50-jarig huwelijk, maar dat behoort nu tot het verleden. Zo gaan er meerdere dingen tot het verleden behoren. En wij, de burgers, kunnen niet anders dan gelaten toezien.

55 jaar getrouwd
Maar vorige week was het echtpaar Ans en Chris Kleinhaarhuis 55 jaar getrouwd, en werd er feest gevierd in de sociëteit bij Bernard Luttikhuis in Oldenzaal. Het werd een mooi familiefeest en het bijzondere daarbij was dat niet de dagburgemeester (dat was vastgelegd) maar onze eerste Oldenzaalse Nachtburgemeester persoonlijk acte de présence gaf. Toon Brummelhuis, in gepaste kledij en voorzien van nachtburgemeestersketen, kwam het echtpaar Kleinhaarhuis namens de inwoners van Oldenzaal persoonlijk feliciteren. Dit gebaar werd door het echtpaar Kleinhaarhuis en familie en vrienden zeer gewaardeerd. Op de vraag aan de Nachtburgemeester of hij dit structureel gaat doen was zijn reactie: "Wanneer ik het verzoek krijg om aanwezig te zijn, kom ik graag tot in de nachtelijke uurtjes om u te gaan feliciteren."

Hart van Oldenzaal sluit zich aan bij de felicitatie voor de familie Kleinhaarhuis en zegt "op naar het 60-jarig huwelijksfeest".

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Staat van je Straat

OLDENZAAL - Klimaatverandering heeft ook een groot effect op de Oldenzaalse straten. De gemeente doet al veel om problemen door extreme regenval tegen te gaan, maar inwoners kunnen ook zelf veel doen. Om hen een beter inzicht te geven is nu ook de handige tool Staat van je Straat opgezet.

Via de speciale website oldenzaal.nl/staatvanjestraat is te bekijken welk risico uw straat precies loopt. Er worden dan labels van A tot en met E aangegeven voor vier belangrijke thema's: hitte, droogte, overstroming en wateroverlast. Bij 'hitte' moeten we denken aan hittestress. Zo zal een straat met veel betegelde tuinen hitte langer vasthouden dan een hele groene straat. Ook wateroverlast heeft hiermee te maken - een betegelde tuin laat water moeilijker door naar de bodem, waardoor overlast kan ontstaan. Op het gebied van droogte baseert de gemeente zich op mogelijke schade aan gebouwen, wegen en leidingen.

Zelf iets doen
De gemeente Oldenzaal is al actief om stappen te ondernemen in de diverse thema's. Zo zijn veel straten inmiddels voorzien van gescheiden riolering voor vuil- en regenwater. Inwoners kunnen zelf onder meer hun tuin groener maken en een regenton plaatsen om overtollig water op te vangen. De afgelopen tijd zijn al campagnes gevoerd voor dit doel.

Column

Vakantie

Vakantie, veertien dagen helemaal vrij. Een eeuwigheid, denk je. Voordat je het weet, ben je al weer aan het schrijven, kijk je achterom en is er van alles gebeurd. Alles is in beweging en toch blijft alles hetzelfde.

Wij zijn nog niet weggeweest, maar we zijn wel van plan nog een weekje in Nederland te zwerven. Twee sterfgevallen in de familie bevorderen ook niet het vakantiegevoel. Wat mij opvalt, is de aandacht van de pers voor het afwijkende vakantiegedrag, waarbij thuisblijven afwijkend is. Mensen hebben soms geen zin in al dat gedoe. Het geregel vooraf, de stress, om maar te zwijgen over het vliegen. Mijn dochters en schoonzoons stappen in het vliegtuig alsof het de buurtbus is met Harry aan het stuur, maar ik heb nog altijd een prop ter grootte van een meloen in mijn maag.

Bovendien was onze oudste dochter uit Myanmar thuis en die had een interview in de Tubantia over haar werk daar in Zuidoost Azië. Een prachtverhaal in een prachtvormgeving over haar gedrevenheid. Zo nuchter als een Twentse eik met de passie van een tangodanseres. Ze wil iets betekenen in deze wereld en ze weet dat dat op bepaalde plekken gevaarlijk kan zijn. Ouders bezorgd? Natuurlijk! Kinderen. De jongste heeft een nieuwe baan. Allebei weten ze wat ze willen en vooral wat ze niet willen. De oudste is al weer terug naar de chaos in het Verre Oosten, de jongste trekt met schoonzoon van b. naar b. in Ierland, bed en breakfast bedoel ik.

Nu papa en mama nog. Ik wil graag naar Terschelling, maar Margriet is – denk ik - bang dat dat vier avonden Hessel wordt en dat vindt ze twee te veel van het goede. Van mij mag het elke avond Hessel zijn. Ik heb iets met eilanden. Vind de overtocht al heerlijk. Van de Nederlandse wadden hebben we ze allemaal gezien. Vlieland is nummer 1, maar de Deense wadden zijn ook grandioos. Waarom vind je dat leuk? Ik weet het niet. Misschien omdat de stress van het reizen lager is dan naar elders. Het is net een ritueel; de boot, het krantje, de koffie met gevulde koek, patat met een lekkerbekje. Je weet wat er komen gaat: "Mam, zeehondjes op het strand."

Daarvoor doe je het. Misschien is de hele vakantie wel een ritueel. Je weet wat je wilt, vrijheid, even weg van de drukte en stress. Onthaasten en opladen om na de vakantie weer in het dagelijkse ritme te komen. Zo verandert alles en blijft alles hetzelfde.

Omleiding Losserse bussen tot juli 2020

LOSSER - De buslijnen 64 en 61 krijgen vanaf eind augustus tot halverwege volgend jaar een omleiding.

In verband met werkzaamheden voor het Centrumplan Losser moeten de lijnen 64 Overdinkel-Almelo en 61 Overdinkel-Enschede omrijden. Deze rijden dan namelijk niet meer over de Enschedesestraat en Gronausestraat, maar in plaats daarvan gaan ze vanaf de kruising Enschedesestraat/Voswinkelstraat al direct richting het noorden en zuiden van Losser. Deze wijzigingen gaan in in week 35 en duren tot zeker 20 juli 2020. Om reizigers tegemoet te komen worden langs de gewijzigde route nieuwe bushaltes aangelegd. De nieuwe route is te vinden op www.losser.nl. Het Losserse Centrumplan omvat een grootschalige herinrichting van diverse straten in het Losserse centrum. Zo gaat de Gronausestraat fiks op de schop, voor werkzaamheden boven en onder de grond. Hierdoor is de weg geheel afgesloten voor langere tijd.

Heel De Lutte perst eigen sap dit najaar

DE LUTTE - Anke Oude Elferink en Arend-Jan Vleming peilen momenteel de animo om dit najaar weer een mobiele fruitpers naar De Lutte te halen. Doel is om zoveel mogelijk fruit bij elkaar te krijgen om sap van te persen.

In februari werd al een eerste bericht geplaatst in het dorpsblad 't Luutke. Vorig jaar werd al een pers ingezet, met groot succes. Er blijken aardig wat inwoners te zijn met eigen fruitbomen, maar ze weten niet altijd wat ze met het fruit aan moeten. Het laten persen tot sap is dan praktisch én lekker. Om een pers rendabel te maken moet wel minimaal 3.000 kilo fruit aangeleverd worden. Ter indicatie, een vouwkrat met appels is ongeveer 20 kilo.

Wie heeft fruit?
Het is helaas een gegeven dat de fruitoogst van de bomen dit jaar wat tegen valt, maar toch hopen de initiatiefnemers weer lokaal sap te kunnen persen dit jaar. Daarom is er momenteel een peiling om te kijken of er voldoende animo is. Belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar ajvleming@gmail.com of kijken op de Facebookpagina, Heel De Lutte (en omgeving) Perst.

Neet elken oolderling kan chauffeur van 'n domie wean.

maandag 19 augustus 10.00 uur

Column: Bijnaam van een bijzonder mens

Zittend op het terras bij de Engel, genietend van een Leffe Blond en in gesprek met twee stadsgenoten, krijg ik de vraag "Kaatje, hoe staat het met jouw verzameling van bijnamen van Oldenzalers en oud Oldenzalers?”

Vol trots toon ik mijn zakboekje waar ik door de jaren heen veel bijnamen, (geen scheldnamen) van Oldenzalers en oud Oldenzalers in heb opgeschreven. Bijnamen zijn van alle tijden, vroeger werden ze bedacht om families uit elkaar te houden, maar ook nu lopen er figuren rond die louter met hun bijnaam worden aangesproken.
Enkele voorbeelden zijn: Bid Trui, 'n Brandert, Bloas Han, Keukenkastje, Flesje Koud, de Beuf, 'n Fietendokter, Frits vier en een half, de Grote Pruus, Gait in 't Hek, Hels Graidske, de Smorre, Pils Hennik, Jopie van de Proem, Jelleke Jaap, Kontje, 't Knien, Leawer Frits, 't Kosterke, Naatsboer, Nietwaar, Poppedeintje, Poetskurk, Heininks Betske, Mamma Pap, enzovoort. Al deze genoemde personen hebben een bijnaam gekregen, toegevoegd aan hun eigenlijke naam. Inmiddels heb ik heel wat bijnamen opgeschreven, maar ik houd me aanbevolen voor nog meer te benoemen bijnamen.
Na de tweede Leffe, valt de naam Nachtburgemeester. Men vraagt mij om een verklaring. Nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een stad. Toeval is dat deze toonaangevende voor Oldenzaal, onze Toon is, en wel Toon Brummelhuis, sinds 29 maart 2019 de eerste Nachtburgemeester van Oldenzaal. Ook Toon Brummelhuis, afkomstig uit Hengevelde/Wegdam, heeft een bijnaam. Toone van KeenkelBeernds Hennie. Dat verwijst naar, hoe men de familie van Toon Brummelhuis uit elkaar weet te houden.
Maar Toon Brummelhuis, de Nachtburgemeester, is meer. Afgelopen jaar speelde hij in de voorstelling "Hek wat van oe an?" Ook vertolkte hij de rol van de goede moordenaar, die naast Christus aan het kruis hing bij de Passiespelen die in Hertme werden opgevoerd. En afgelopen maanden speelde hij in Hanna van Hendrik en vervulde daarin vele bijrollen. Bijrollen op zijn lijf geschreven. Wekenlang was hij het Toon, die de koeien verzorgde die figureerden in het spektakel "Hanna van Hendrik" op vliegbasis Twente in Hangar 11. Maar de meest mooie bijrol die "hij” vervult, is de rol van de vrijwilliger die regelmatig de senior bewoners van de Mariahof naar onze Plechelmus Basiliek brengt om samen te mediteren. En dan zijn sociale rol die hij vervult door eenzame senioren een vrijkaartje te bezorgen voor de voorstelling van Hanna van Hendrik. Toon Brummelhuis een sociale duizendpoot, die best even in het zonnetje mag worden gezet.
Al meer dan 25 jaar woont hij in Oldenzaal, loopt op klompen op zijn werk, loopt op klompen in de kerk, loopt op klompen in de kroeg, loopt op klompen in het theater. Soms te laat en soms te vroeg. Ongevraagd geeft hij antwoorden, daarom wordt hij ook wel het Oldenzaals orakel genoemd. Maar een ding is merkbaar, voelbaar en zichtbaar. Hij is de Nachtburgemeester die de nacht en de dag niet schuwt. Nachtburgemeester, koorzanger bij "Goed Gemutst”, toneelspeler, acteur, gangmaker, publiekslieveling, een man om van te houden.
In Hengevelde/Wegdam is zijn bijnaam "Toone van KeenkelBeernsHennie” uit de Stegenhoek. In Oldenzaal is zijn (bij)naam de "Nachtburgemeester”.

Kaatjeknip augustus 2019
Reactie? knipkaatje@gmail.com

Toptalent in actie op tennistoernooi

OLDENZAAL - De Oldenzaalse tennisclub Ready organiseert deze week weer de Broekhuis Peugeot ITF World Tour. Veel nationaal en internationaal tennistalent komt weer naar Oldenzaal voor een sportieve krachtmeting.

Maandag ging het toernooi al van start. Deze vrijdag staan de kwartfinales enkel en halve finales dubbel op het programma, met zaterdag de halve finales enkel en finales dubbel. Zondag sluit Ready het toernooi af met de finales enkel heren en dames. Het toernooi trekt dankzij het hoge niveau spelers uit heel Europa.

NextGen Lions
Peugeot en tennis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo steunt het merk vier aanstormende talenten, de 'NextGen Lions'. Tallon Griekspoor (21), Botic van de Zandschulp (23), Tim van Rijthoven (21) en Ryan Nijboer (19) zijn dan ook bij vele toernooien te bewonderen. Ryan Nijboer speelt ook mee in Oldenzaal.

Klantendag
Broekhuis Peugeot laat ook graag de klanten kennismaken met de tennissport. Zaterdag organiseren zij dan ook een klantendag; de bezoekers worden als VIP ontvangen, compleet met VIP-parkeerplaatsen en lunch in de VIP-tent. Naast dat zij de spannende finales van het toernooi live meemaken, kunnen ze ook zélf in actie komen. Zo is het unieke King of the Court tennisspel van de partij. Bezoekers kunnen hun tennisvaardigheden tonen tegen een unieke, interactieve tennismuur. Ook de sportieve Peugeot leeuw staat zélf op de tennisbaan!

NextGen Peugeot 208
Autobedrijf Broekhuis toont als hoofdsponsor van het toernooi uiteraard ook diverse nieuwe modellen uit Peugeot's gamma. Zo kunt u kennismaken met de Peugeot 208 NextGen Lions editie. De sportieve, dynamische hatchback is extra voordelig geprijsd met een uitgebreid optiepakket. Waaronder airco, cruise control, parkeersensoren achter, metaallak, een NextGen Lions mattenset en Peugeot Connect 3D Nav. Deze staat voor u klaar voor 17.590 euro of als private lease vanaf 279 euro per maand.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Peugeot Broekhuis ITF World Tour op: www.oltcready.nl. Kijk voor meer informatie over Peugeot ook op: www.broekhuis.nl/peugeot.

Weer naar De Grolsch Veste

ENSCHEDE - De eerste uitwedstrijd van het seizoen heeft voor FC Twente afgelopen zaterdag drie punten opgeleverd. Op bezoek bij FC Groningen won het elftal van trainer Gonzalo Garcia met 1-3.

In een bewogen eerste helft misten beide teams een strafschop, terwijl bij FC Groningen vlak voor rust zowel Ramon Lundqvist als Mike te Wierik een rode kaart ontving. In de tweede helft vonden Keito Nakamura, Aitor en Haris Vuckic het net voor de Tukkers en schoot Ritsu Doan raak voor de thuisploeg. Zondag speelt FC Twente de tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Om 14.30 uur wordt er afgetrapt tegen RKC Waalwijk in De Grolsch Veste. Er zijn inmiddels meer dan 24.500 kaarten verkocht. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 20,- en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsche Veste (welke op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur geopend is).

Vogelspottour in natuurgebied Oelemars

LOSSER - Op zaterdagmorgen 17 augustus is er een ontdekkingstocht naar de vogels op en rond de Oelemars. De Oelemars is een van de meest vogelrijke gebieden in Twente en herbergt 80 broedvogelsoorten.

Ook zijn hier in de loop der jaren al 252 verschillende vogelsoorten waargenomen. Om deze tijd van het jaar zijn er veel ganzen en eenden op de Oelemars aanwezig. De wandeltocht begint om 08.00 uur 's morgens vanaf Hof Aarnink, Klosterstrasse 18, Bad Bentheim. De route naar Hof Aarnink is per auto alleen via de Gildehauserweg in Losser mogelijk. Via Duitsland is er een verbod voor auto's. Aan de Nederlandse kant van de grens is een ruime parkeerplaats. De tocht voert via loof- en naaldbos, houtwallen en cultuurland naar Vogelkijkhut Oelemars en vandaar via de bossen en de zandverstuivingen van de Zandbergen terug naar Hof Aarnink.

Aanmelden
De tocht is ongeveer 4 km lang en duurt 3 uur. Een verrekijker wordt aanbevolen. Omdat de route gedeeltelijk door Duitsland gaat zijn paspoort of identiteitskaart noodzakelijk. Aanmelding voor deze wandeling kan via Tourist info De Lutte-Losser: tel. 0541-551160/053-5362013. Meer info: visitdeluttelosser.nl. Deelname kost 6,50 euro per persoon inclusief koffie met lekkers.

Fietstochten naar Bad Bentheim met gids

DE LUTTE - Maak onder leiding van een ervaren Nederlandse gids kennis met de mooiste plekken in de omgeving van Bad Bentheim.

Via camping De Bergboer in De Lutte gaat de tocht richting Gildehaus en verder langs weilanden, oude steengroeves, het kuuroord en door de bossen naar het stadje Bad Bentheim met het Middeleeuwse kasteel en romantische steegjes. De gids leidt u naar bijzondere plekjes en vertelt u de mooiste verhalen over de geschiedenis en het leven van mensen vroeger. De pauze is in een oude steengroeve. Er zijn nog fietstochten op de vrijdagen 16 augustus, 30 augustus, 13 september en 27 september. Het vertrek is om 10.00 uur bij camping De Bergboer. Rond 15.00 uur zijn de fietsers hier weer terug. Reserveren kan bij de VVV De Lutte, telefoon 0541-551160. Er dienen minimaal zes personen en maximaal kunnen vijftien personen meegaan. Deelname kost 15 euro inclusief boslunch, ter plekke contant afrekenen

Hulp bij invullen van formulieren

LOSSER - Het Formulieren Informatie Team (FIT) is met ingang van 20 augustus weer wekelijks geopend.

Het Formulieren Informatie Team(FIT) biedt hulp bij vragen over post, het invullen van formulieren of het aanvragen van voorzieningen bij de gemeente. Heeft u moeite met uw administratie, heeft u vragen over geld of wilt u geholpen worden bij het aanvragen van uw DigiD of toeslagen? Kom dan gerust langs bij FIT, onze vrijwilligers staan voor u klaar en helpen u graag! In Losser is het spreekuur op dinsdagen van 13.30 tot 14.30 uur, 't Lossers hoes, Raadhuishuisplein 1. In Overdinkel bent u welkom op woensdag van 10.00 -11.00 uur in Trefhuus, Prins Hendrikstraat 1. In De Lutte kan dit op afspraak, u kunt hiervoor bellen naar 053-53 69 400. Kijk voor meer informatie ook op: www.stichtingfundament.nl. FIT is een initiatief van Humanitas Thuisadministratie en Stichting Fundament.

Goede ventilatie en filtering voor een gezond binnenklimaat

TWENTE - Een gezond en aangenaam binnenklimaat is belangrijk voor uw woongenot en gezondheid. Maar weinig mensen staan echt stil bij het belang van goede ventilatie. Dit gaat namelijk veel verder dan alleen het op temperatuur houden en af en toe luchten va de woning.

Op ventilatiegebied is er een grote diversiteit aan systemen en toepassingen. Zo beschikt ongeveer één op de drie woningen in Nederland over actieve, mechanische ventilatie. Dit zijn systemen die door het hele huis actief lucht afzuigen, zoals de badkamer, keuken en toilet. De lucht wordt weggezogen, waardoor via de ventilatieroosters van buiten weer nieuwe, frisse lucht naar binnen komt.

Onderhoud nodig
De meeste systemen voor mechanische ventilatie zijn relatief onderhoudsarm. Maar niet helemaal onderhoudsvrij; helaas vergeet menig huiseigenaar om ook de filters regelmatig te vervangen. Wanneer een filter verstopt raakt, kan deze niet meer vuile lucht verwerken. Alles wat je dan uit de woning wil filteren, blijft er in hangen. Wat weer funest is voor de gezondheid. Wanneer het gaat om een systeem met zogeheten balansventilatie is dit nog eens extra problematisch; de hoeveelheid lucht die het systeem naar binnen en buiten blaast is nauwkeurig afgesteld. Met een verstopt filter kan het systeem niet voldoende frisse lucht binnenhalen.

Reinigen en vervangen
Hoe vaak u de filters moet reinigen of vervangen hangt af van veel factoren. Een algemene regel is om de mechanische ventilatie zeker eens in de vier á vijf jaar na te laten kijken. Wanneer u hiervoor een onderhoudscontract afsluit, vallen de kosten mee en u weet zeker dat het goed gebeurt. Bovendien is het ook goedkoper dan wanneer je een specialist laat komen als het systeem al verstopt is; dan kan een bezoekje al snel zo'n 250 euro kosten.

Filters
Wanneer de filters van het ventilatiesysteem goed toegankelijk zijn, kunt u deze ook eenvoudig zelf reinigen of vervangen. Hoe weet u of een filter aan vervanging is? Wanneer het geheel verkleurd is en de structuur van het filtermateriaal niet meer goed zichtbaar is. Ook hier is geen exacte tijdsspanne voor te geven. Wanneer u bijvoorbeeld in een relatief stoffige, vuile omgeving woont zullen filters eerder aan vervanging toe zijn. De grove voorfilters kunt u eens in de zoveel weken gewoon met een stofzuiger reinigen. De delicate fijne filters zijn hier vaak niet tegen bestand en het werkt bovendien niet zo goed. Vervang deze dus in zijn geheel.

Roosters
Ook het nalopen van de werking van de diverse ventilatieroosters is belangrijk. Immers, de mechanische ventilatie moet ook wel voldoende lucht aan kunnen zuigen. Laat de ventilatieroosters in principe altijd open staan; alleen bij calamiteiten is het verstandig om deze te sluiten.

Goede gezondheid
Goede ventilatie is zeer belangrijk voor de gezondheid. Zo zorgt onvoldoende ventileren voor de mogelijke vorming van vocht, schimmels en bacteriën. In een slecht gefilterde woning ademt u meer schadelijke stoffen in. Wanneer u last hebt van bijvoorbeeld veel hoesten, vaak hoofdpijn of klachten die kunnen duiden op longproblemen is het verstandig om de ventilatie na te laten kijken. Is uw woning goed geventileerd en kampt u nog steeds met klachten? Bezoek dan uw huisarts; longklachten kunnen immers een breed scala aan oorzaken hebben.

Pas op met te veel zout in uw dieet

TWENTE - Nederlanders eten nog steeds te veel zout - terwijl ze het vaak zelf niet eens weten. Te veel zout heeft een nadelig effect op de gezondheid, zeker wanneer u al kampt met problemen zoals overgewicht en een hoge bloeddruk.

Aangezien veel Nederlanders statistisch overgewicht hebben en dito veel Nederlanders een hoge bloeddruk durven we best te stellen dat ook u waarschijnlijk véél te zout eet en dus een risico loopt. De richtlijn van het Voedingscentrum is om maximaal 6 gram zout per dag te eten voor een volwassene. Het probleem is echter dat we volgens de Nierstichting als vrouw 7,5 gram en als man zelfs 10 gram per dag eten. De Nierstichting voert daarom ook actief een campagne om de zoutconsumptie terug te dringen.

Risico's
Te veel zout eten heeft een nadelige invloed op de gezondheid. Zo zorgt dit voor een verhoogde bloeddruk, toenemde kans op hart- en vaatziekten, een grotere druk op de nierfunctie en mogelijk risico's op maagkanker, hoewel hier nog onderzoek naar is. Voor sommige mensen is het extra belangrijk om hun zoutinname te matigen, zoals senioren waarbij de nieren minder goed werken en mensen met overgewicht, aangezien zij al een groter risico lopen op hoge bloeddruk.

Minder zout eten
Sommige producten zijn ware zoutbommen zoals kant en klaarmaaltijden, chips, soepen en pizza's. Ook zit er zout in brood, vlees, vleeswaren en kaas. De hoeveelheid zout is weliswaar misschien klein, maar omdat we veel dit soort dingen eten, tikt het snel aan. Kies daarom bewust voor producten met geen of weinig toegevoegd zout. De soort zout - himalaya, keltisch, zeezout - maakt hierbij niets uit. Zout is zout. Door zelf te koken hebt u beter grip op de zoutinname; zout is vaak ook te vervangen door andere, gezondere smaakmakers zoals verse kruiden.

Meer tips
Het Voedingscentrum geeft uitgebreide tips over het terugdringen van de zoutconsumptie. Dit kan voor veel mensen met relatief kleine aanpassingen in uw dieet en leefstijl. Kijk voor meer informatie ook eens op: www.voedingscentrum.nl

Laatste optreden Gert Ekkelboom en Friends

OVERDINKEL - Na een korte zomer(vakantie)stop wordt het programma van de stichting 'Muziekkoepel Overdinkel' vervolgd. Op dinsdag 20 augustus staat een oude bekende weer op de planken van de muziekkoepel: Gert Ekkelboom.

Hij is al jaren een vaste gast in de koepel en trekt veel bezoekers en fans. Dit jaar als Duoband, met Han Arfman. Han is een rasechte muzikant, hij speelt de saxofoon en de klarinet als de beste en verzorgt tevens met Gert de zangpartijen.

Muzikale familie
De familie Ekkelboom is een muzikale familie. De vader van Gert was in zijn tijd een bekende muzikant; samen met zijn broer Jaap speelde hij als beroepsmuzikant in de beroemde band 'Sang und Klang'. De appel valt dus niet ver van de boom, ook in het geval van Gert's zoon Gerben. Hij zal tijdens het optreden in de koepel ook van de partij zijn met de trompet. Gert Ekkelboom treedt al meer dan twintig jaar op bij huwelijksfeesten, verjaardagen, recepties, dansavonden en in hotels en vakantieparken. Hij is te bewonderen in de 'onemanband', als feest DJ en als muzikale entertainer. Hij heeft een breed repertoire met een zeer gevarieerd muziekaanbod. Naast alle tophits speelt hij ook dance-classics, Nederlands- en Duitstalige muziek. Hij staat garant voor een swingende en gezellige avond.

Laatste keer
Er is wel een keerzijde aan dit optreden. Het is namelijk zijn laatste optreden in de muziekkoepel. Gert heeft besloten om te stoppen met optreden in de koepel in verband met zijn drukke leven als beroepsmusicus. 'Op 20 augustus is het de 15e sterfdag van mijn vader en dit lijkt me een mooie afsluiter van de periode dat wij in diverse formaties hebben opgetreden in de koepel. Het is ook een eerbetoon aan mijn vader, tevens mijn leermeester', aldus Ekkelboom. Het koepelbestuur respecteert zijn beslissing natuurlijk, maar vindt het wel jammer dat hij nu stopt. Het concert van deze Overdinkelse rasmuzikant en zijn (muzikale) vrienden begint om 19.30 uur en zal tot ongeveer 21.30 uur duren. Het bestuur van de koepel verwacht veel toeschouwers; neem dus ook zelf een stoel mee.

Basiscursus AED en reanimatie

DENEKAMP - De E.H.B.O. vereniging Denekamp begint binnenkort weer met een basiscursus AED/reanimatie. Deze cursus zal in 1 avond worden gegeven. Door 1 avond van uw tijd te geven kunt u snel en effectief wil ingrijpen om zo de overlevingskansen van het slachtoffer te vergroten.

Deelnemers leren te reanimeren en de AED hierbij te gebruiken, zodat zij direct hulp kunnen bieden in geval van een circulatiestoornis (hartstilstand). Nadat u enige kennis van de theorie heeft, is er ruimschoots gelegenheid om het geleerde in de praktijk te brengen. Uw vaardigheid van beademen en hartmassage wordt geoefend. Verder wordt de stabiele zijligging geoefend. Wanneer de AED cursus met goed gevolg is gevolgd en u beheerst de vaardigheid van het reanimeren met behulp van de AED, dan ontvangt u een deelname certificaat. Voor de geldigheid van dit certificaat en het bijhouden van de reanimatievaardigheid moet jaarlijks een herhalingsles worden gevolgd. Het bijwonen ervan wordt op uw certificaat aangetekend.

Aanmelden
De cursus zal, dinsdag 3 september 2019 van 19.00 – 22.00 uur plaatsvinden in het Irenegebouw aan de Grotestraat te Denekamp. Er zijn nog enkele plaatsen vrij!! Aangezien de EHBO-vereniging van Denekamp zonder commerciële doeleinden werkt en het belangrijk is dat iedereen deze cursus volgt, houden zij de prijs zeer laag. Deelname aan deze cursus kost dan ook slechts 30 euro. Als u meer informatie over deze AED cursus wilt hebben of u wilt zich hiervoor opgeven mail dan met f.tellman@home.nl of bel 06-14607339.

Chipplicht straks ook voor kat?

TWENTE - Afgelopen week stond weer in het teken van de Internationale Kattendag. De dierenopvang, dierenartsen en dierenorganisaties staan jaarlijks stil bij het wel en wee van de kat.

Het zal de lezer wellicht verbazen, maar de kat is met stip op nummer één het populairste huisdier in ons land. Als je kijkt naar de huishoudens heeft bijna de helft van de huishoudens in Nederland ten minste één kat. Er zijn naar schatting zo'n 2,6 miljoen katten en 'slechts' 1,5 miljoen honden in ons land.

Veel in de opvang
De populariteit van de kat in ons land heeft helaas ook een duidelijke keerzijde: er komen uiteindelijk veel katten in de dierenopvang terecht. De Kattenbescherming spreekt zelfs van een waar kattenprobleem. De Dierenbescherming vangt jaarlijks 35.000 katten op, waarvan ongeveer 5.000 katten uiteindelijk weer bij de eigenaar terecht komen. Het lage percentage herenigde katten is helaas met name te wijten aan de eigenaren zelf: slechts weinig eigenaren laten hun kat chippen, wat al wel geruime tijd verplicht is voor de hond. Niet alleen het chippen van de kat is belangrijk, ook het bijhouden van de juiste gegevens van de registratie. Zeker wanneer u bijvoorbeeld zou verhuizen. De Dierenbescherming heeft afgelopen jaar een chipactie gehouden op diverse locaties in Twente, ook om het belang van registratie onder de aandacht te brengen. Een correct gechipte en geregistreerde kat kan makkelijker bij de eigenaar teruggebracht worden.

Chipplicht?
Het grote aantal katten dat in een dierenopvang terecht komt is een probleem. Ook in Twente kampen veel asielen met een groot overschot aan katten. Zelfs kittens komt men maar moeilijk vanaf juist vanwege het grote aanbod. Daarnaast zijn er ook veel volwassen katten die maar moeilijk aan een nieuwe eigenaar komen. En terwijl ze in de opvang zitten draagt de opvang ook de fikse kosten voor medische zorg en huisvesting. Afgelopen jaar laaide de discussie weer op over het invoeren van een mogelijke chipplicht voor de kat, waar in ieder geval in de Tweede Kamer veel steun voor zou zijn. Een landelijke verplichting is vooralsnog niet in de maak, maar minister Schouten van landbouw gaf in een brief aan de Tweede Kamer in juni wel aan dat ze een proef wil starten met een aantal gemeenten die dan zelf een lokale chipplicht in kunnen stellen. Dit als middel tegen zwerfkatten.

Heracles laat zege glippen in Sittard

ALMELO - De uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard heeft Heracles Almelo een punt opgeleverd. Lange tijd leek de ploeg van Frank Wormuth er met de winst vandoor te gaan, maar de thuisploeg kwam in blessuretijd vanaf elf meter langszij.

Wormuth had vier wijzigingen in zijn basiself ten opzichte van de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Mats Knoester en Robin Pröpper vormden het hart van de verdediging en op het middenveld maakte Orestis Kiomourtzoglou zijn opwachting in plaats van Adrian Szöke. In de aanvalslinie was er plaats voor Mauro Junior die het vorige week met een invalbeurt moest doen.

Kansen
In het eerste kwartier waren er kansen voor beide ploegen. Daarna leek het eerste doelpunt te vallen. Mauro Junior rondde een prachtige aanval van Heracles Almelo af, viel zijn ploeggenoten juichend in de armen, maar zag Kevin Blom het doelpunt in overweging nemen. De arbiter besloot het doelpunt wegens een overtreding van Cyriel Dessers af te keuren. Het duel kwam daarna in rustiger vaarwater. Na een klein uur spelen was Heracles Almelo wel trefzeker. Een afgemeten pass van Mohammed Osman bereikte Silvester van der Water. De aanvaller omspeelde doelman Alexei Koselev en prikte de bal in het lege doel. Daarna volgden meerdere kansen voor Heracles Almelo om de voorsprong verder uit te bouwen. Cyriel Dessers, Mauro Junior en Alexander Merkel waren dichtbij, maar kwamen niet tot scoren.

Afsluiting
Dat een extra doelpunt uit bleef, kwam Heracles Almelo duur te staan. Ver in blessuretijd kende Blom een strafschop toe aan Fortuna Sittard. Vlak daarvoor al was de ploeg via Felix Passlach dichtbij de gelijkmaker. Vanaf elf meter kwam die er: Mark Diemers was trefzeker.

Start nieuw seizoen Filmhuis

OLDENZAAL - De start van het seizoen voor Filmhuis Oldenzaal vindt dit jaar al in augustus plaats, en niet zoals gebruikelijk in september. Op 27 augustus ( 20.00 uur) opent het (filmhuis)doek voor de documentaire FREEK, gemaakt door Dennis Alink, geboren en getogen in Twente.

Alink heeft al eerder bij het filmhuis zijn docu's over Georges Sluizer, regisseur, en Herman Brood, kunstenaar en popmusicus, vertoond; nu wordt het zijn recente documentaire over Freek de Jonge, cabaretier en theatermaker. Hij zal zijn documentaire kort inleiden en Freek en Hella de Jonge zijn erbij voor de Q & A.

Gevolgd
De regisseur (29 jaar) heeft Freek anderhalf jaar lang gevolgd, was bij de voorbereidingen van een nieuwe voorstelling en heeft bewondering voor de openheid en eerlijkheid van het echtpaar De Jonge. De documentaire toont zeker ook de kwetsbare kanten van de oude theatermaker (75). Resultaat; een unieke film over een uniek persoon. 'Hoe lang kan ik nog mee?', zingt cabaret- en theaterveteraan Freek de Jonge, die dit jaar 75 wordt. Tijd om de balans op te maken. Wat heeft hij goed gedaan en kan hij de keren dat hij als artiest én als mens tekort heeft geschoten nog rechtzetten? Filmmaker Dennis Alink duikt diep in het leven van Freek. De filmmaker dient daarbij als spiegel maar ook als geweten.

Kaarten
De vertoning is op dinsdag 27 augustus vanaf 20.00 uur. Met inleiding door de regisseur en een uitgebreide Q & A met Freek en Hella de Jonge. Entreeprijzen: 9,50 euro of 6,50 euro voor donateurs. Stadstheater De Bond zit aan de Molenstraat 25. Kijk op: www.stadstheaterdebond.nl

En daar lag ik dan!

OLDENZAAL - De cursus "Vallen verleden tijd" voor senioren gaat binnenkort van start. Voor mij aanleiding om mij aan te melden, maar ook om melding te maken naar u mijn mede-senioren.

Vorig jaar nam ik deel aan de cursus weerbaarheid voor senioren die werd gegeven in samenwerking met Impuls en Budovereniging Hantei. Met een aantal andere senioren wilde ik ervaren in hoeverre het met onze weerbaarheid was gesteld. Budovereniging Hantei en Impuls Oldenzaal stelden ons in de gelegenheid tot deelname aan deze cursus. Er zijn ons handvatten aangereikt en nu ik de balans opmaak, kan ik zeggen dat ik mij veiliger voel en beter weet om te gaan met een vervelende situatie. Nu komt de mogelijkheid om de cursus "Vallen verleden tijd" te volgen.

Ervaring
Het is me vorig jaar al eens overkomen in de douche en in de keuken dat ik gevallen ben. Gelukkig zonder nare gevolgen. Nu met het ouder worden de motoriek wat verstoord raakt en ik af en toe even uit balans ben, is het zaak om hier extra aandacht aan te schenken. Vallen van ouderen heeft vaak een vervelende afloop. Deze cursus kan ik dan ook niet anders zien dan een welkome aanvulling op de cursus weerbaarheid, beide cursussen passen bij het ouder worden.

Inhoud cursus
Onderdelen van de cursus "Vallen verleden tijd" zijn een persoonlijke val-risicotest, samen oefenen. Verder de huislijke situatie nog eens kritisch bekijken, en er persoonlijk beter van worden. Meedoen en mee blijven doen staat hoog in het vaandel vandaar de uitnodiging die mogelijk een goede bijdrage gaat leveren bij het ouder worden. Immers wij willen zolang mogelijk zelfstandig blijven functioneren. Deel 1 van de cursus bestaat uit 5 lessen waarbij het accent ligt op evenwicht, concentratie van je eigen (on)mogelijkheden. Deel 2 van de cursus bestaat even zo uit 5 lessen waarbij praktisch wordt geoefend in vallen en opstaan en voorkomen van letsels. De uitnodiging waarbij u informatie ontvangt over de cursus vindt plaat op dinsdag 10 september van 11.00 tot 12.00 uur bij Budovereniging Hantei aan de Molenstraat 41 te Oldenzaal. Wilt u informatie vooraf bel Ineke Eissink 06-12698453 of mail:
sportservice@hantei.nl

Foto en tekst:
Martin Meijerink.

Van uit het Oosten in drommen toegestroomd.
Jonge en oude Oosterburen over de Denekamper bult.
Op weg naar de markante grijze toren in de blauwe lucht.
Frans op de Bult, café Grafzicht voorbij, duidelijk zichtbaar
de oude grijze toren, eenrichtingsweg, de Ganzenmarkt, de Groote Markt
Bruisend hart van de stad, Boeskool Lös, Oldenzaal heel apart.


Kinderkopjes en mensen, verdwenen in de tijd, stenen gebakken met een kruis
Stad waar ik ben geboren, stad waar ik leef, hier voel ik me thuis.
Van alle rangen en standen uit verre landen, veilige haven gevonden.
Gastvrij verbonden, geaccepteerd, geïntegreerd, ook ik heb geleerd.
Weet wat vrijheid is, voel me vrij en blij, voel de vreugde voel me los.
Oldenzaal augustus 2019, de Boeskool is Lös.


Culinair genieten Qua Koken, inspirerende Kunst op straat
Op steenworp afstand van de Basiliek, de Bisschop, de Engel, de Dominee
Dagen van vertier, van morgens vroeg tot avonds laat
In het park, op de Markt, op het plein, in de straat of steg
Het bruisend Hart van Oldenzaal haal het niet weg,
Schuimend glas, met witte kraag, Oldenzaal bruist ook vandaag.

Kaatjeknip augustus 2019

Weer genieten van driegangendiners

OLDENZAAL - De stationsrestauratie op het station in Oldenzaal was de afgelopen drie weken gesloten in verband met de zomervakantie. Maar het restaurantteam is vanaf maandag 19 augustus weer aanwezig. De accu's zijn weer opgeladen, dus staan de medewerkers weer ten dienste van u, de vaste bezoekers van het stationsrestaurant.

Maandag 19 augustus is alleen de kiosk geopend voor koffie en frisdrank als mede kleine snacks, maar vanaf dinsdag 20 augustus kunt u weer reserveren en genieten van de heerlijke driegangendiners. Voor de menu's van de week en reserveringen: stationoldenzaal.nl. Raadzaam is vooraf te reserveren in verband met de terugkomst van de vakantiegangers.

Tip: Vrijdag 23 augustus
Heerlijke kabeljauw met een vissaus of varkensfricandeau met Provinçaalse saus, geserveerd met frites en een rauwkostsalade als hoofdgerecht en warme gepeperde aardbeien met vanille-ijs en slagroom toe. Eet smakelijk

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Foto: Jong en oud genieten in de stationsrestauratie