Hart van Oldenzaal

7 februari 2020

Hart van Oldenzaal 7 februari 2020


Veiliger op pad met de scootmobieltraining

OLDENZAAL - Ouderen hebben steeds meer mogelijkheden om ook op hogere leeftijd mobiel te blijven. Maar wanneer het lichamelijk wat sneller achteruit gaat, komt toch nog vaak de traditionele scootmobiel om de hoek kijken. Hoe handig deze voertuigen ook zijn, ze zijn niet zonder enige risico's. Oldenzaalse gebruikers van een scootmobiel kunnen daarom op 22 of 28 april weer deelnemen aan een scootmobieltraining.

Er worden twee keer trainingen gehouden; beide dagen bij Breedwijs aan de Helmichstraat 42b, op beide dagen van 09.30 tot 15.30 uur. Deelname kost 7,50 euro. Aanmelden kan bij de gemeente Oldenzaal, via 0541-58 81 11 of via info@oldenzaal.nl.

De training
Deelnemers krijgen onder meer een opfrismoment over de verkeerskennis en moderne verkeersregels. Daarnaast leren zij omgaan met lastige verkeerssituaties en er worden vaardigheidsoefeningen gedaan op de scootmobiel. Verder komen hulpmiddelen aan bod evenals tips voor het veilig en comfortabel gebruik van de scootmobiel. De gemeente Oldenzaal hoopt uiteraard op veel deelname. Mochten er veel deelnemers zijn, dan kan ook nog een extra trainingsdag toegevoegd worden. De gemeente Oldenzaal organiseert de trainingen samen met Veilig Verkeer Nederland en Impuls, met financiële bijdrage van de Provincie Overijssel.

Vaker trainingen
De afgelopen jaren werden vaker soortgelijke trainingen gehouden om oudere weggebruikers veilig op de weg te houden. Zo nam menig oudere automobilist al deel aan de opfriscursussen voor de verkeersregels. Veel automobilisten beschikken immers al lange tijd over het rijbewijs, maar hierdoor zakken de regels wel wat weg. Ook zijn zij niet zo bekend met de huidige regels in het moderne verkeer. Verder werden ook al vaker cursussen gehouden voor gebruikers van elektrische fietsen. Met name deze voertuigen zijn een groter risico voor senioren, omdat ze sneller gaan terwijl ze zelf juist langzamer zijn qua reactievermogen. Combineer dit met een slechte balans en andere lichamelijke problemen en ze leveren een duidelijk risico op; senioren komen sneller ten val.

Geld voor beeldbepalende evenementen

TWENTE - De Provincie Overijssel verstrekt weer subsidies aan een vijftiental beeldbepalende evenementen. Hiermee willen zij evenementen waarderen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van Overijssel voor inwoners en bezoekers.

In totaal werden dit jaar 52 subsidieverzoeken ingediend bij de Provincie Overijssel, met zoals gezegd 15 toekenningen. Een onafhankelijke adviescommissie toetste de aanvragen op diverse criteria voor beeldbepalende evenementen.

Ontvangers
De lijst met ontvangers is erg divers; van sport tot cultuur, voor jong en oud. Zo werden drie Enschedese evenementen gehonoreerd: uiteraard de marathon, GOGBOT en de Military in Boekelo. In Deventer gaan bijdragen naar de boekenmarkt en het tuinfeest, Deventer op Stelten en het Dickens Festijn. Andere ontvangers zijn het bevrijdingsfestival Overijssel, het Corso Sint Jansklooster, de paardensportevenementen CSI in Ommen en CSI Twente, de FBK Games in Hengelo, de halve marathon in Zwolle, Ribs & Blues in Raalte, het Stiftfestival in Weerselo en de Triathlon Holten. De genoemde evenementen krijgen een maximale subsidie tussen de 49.000 en 65.000 euro over vier jaar.

Speciale subsidie
Dit jaar kent de Provincie Overijssel ook nog een bijzondere eenmalige subsidie toe. Deze gaat naar het carnaval in Oldenzaal. Dit jaar viert men namelijk het 66-jarig jubileum. De organisatie ontvangt een nog nader te bepalen eenmalige bijdrage voor de activiteiten dit jaar. Ongetwijfeld tot groot genoegen van de organisatie, die ieder jaar ook weer fikse kosten maakt om dit tot een succes te maken.

Trots
Gedeputeerde Eddy van Hijum is trots op het grote aanbod van kwalitatief goede evenementen in Overijssel. "We hebben de lat bewust hoog gelegd en geselecteerd op gevestigde evenementen met een goed aanbod. Ook hebben we gekeken hoe de evenementen bijdragen aan onze ambities, zoals het versterken van de sociale samenhang en het toegankelijk maken van sport en cultuur voor iedereen. De beeldbepalende evenementen zijn echt topevenementen, die kleur geven aan Overijssel. Ze zijn aantrekkelijk voor onze inwoners, trekken mensen uit binnen- en buitenland naar Overijssel en zorgen zo voor een economische impuls.", aldus de gedeputeerde.

Jaargang:6 • Nr249 • Wk06

Twente FM investeert in uitbreiding nieuwsredactie

DENEKAMP - Twente FM gaat verder investeren in de lokale journalistieke berichtgeving. Dankzij een nieuwe subsidie kan de omroep het komende jaar investeren in uitbreiding van de lokale nieuwsredactie.

Twente FM maakte de afgelopen jaren al uitzendingen voor Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen. De omroep nam in juli vorig jaar ook het eerder opgeheven Regio FM in Wierden over. Met een relatief kleine nieuwsredactie met vrijwilligers brengen zij dagelijks nieuws op Twente FM, Accent FM, Twente TV en online.

Subsidie
In het kader van 'Professionalisering van de lokale/streek omroep' van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) is RTV Noordoost Twente als één van de 20 gekwalificeerde (streek)omroepen in Nederland aangewezen om mee te doen met een nieuwe, tweejarige pilot. Met extra investeringen kunnen zij de nieuwsredactie verder professionaliseren en versterken.

Vacature
De omroep heeft nu ook een vacature uitgezet om nieuwsredacteurs te vinden. Het gaat hierbij om een betaalde functie van 20 tot 36 uur per week. De omroep zoekt mensen met een HBO werk/denkniveau en ervaring in de journalistiek. Men moet woonachtig zijn in en binding hebben met de regio Twente. De redacteur gaat door eigen nieuwsgaring het nieuws 'van om de hoek' produceren. Verder moeten kandidaten beschikken over goede communicatieve vaardigheden en flexibel zijn qua inzet. Ervaring met het produceren van audio en video of inspreken van audio en voice-over is een pré.

Solliciteren
Neem voor meer informatie contact op met voorzitter Wim Aarsen van RTV Noordoost-Twente op 0541-35 35 36 of via wim.aarsen@rtvnot.nl. Solliciteren kan door een motivatiebrief en CV te sturen naar wim.aarsen@rtvnot.nl. Kijk ook op: www.twentefm.nl.

Column

Wiegman

Hoeveel is vrede waard? Een vraag waar je geen antwoord op kunt geven. Geluk, liefde, vrede: je kunt het niet per kilo kopen, maar het bestaat wel. Sterker, je kunt er niet zonder. Maar waar je het kunt krijgen of kopen, is overal en nergens.

Oud-stadsarchivaris van Enschede T. Wiegman maakt in zijn standaardwerk over Enschede in de Tweede Wereldoorlog "Enschede 1940 – 1945" een schatting van wat de Tweede Wereldoorlog Enschede gekost heeft. Hij houdt zoals het een goede archivaris betaamt, meerdere slagen om zijn arm en komt tot een raming van meer dan 1.200 "Enschedese" oorlogsslachtoffers, 1.207 om precies te zijn. Ik zet het woord Enschedese tussen aanhalingstekens want Wiegman heeft alle slachtoffers met een link naar Enschede bij elkaar opgeteld. Hij wou ongetwijfeld tussen de slachtoffers, overleden door welke oorzaak dan ook, geen onderscheid maken en dus staan gesneuvelde militairen in 1940 op de lijst, maar ook weggevoerde, vermoorde Joden en gefusilleerde gijzelaars. Zoveel heeft ons, onze vrede in de regio Enschede in elk geval gekost; meer dan 1.200 levens. Het aantal zwaargewonden schat Wiegman op 179 en het aantal lichtgewonden op 628.

Er zijn 1.218 huizen verwoest in Enschede en aan fabrieksoppervlakte 12.000 vierkante meter. Er werd ongeveer 100.000 kuub puin geruimd. In 1946 werd begonnen met de nieuwe wijk Veldkamp, start van de "echte" wederopbouw. En natuurlijk kom je tot de conclusie dat je aan alle schade en ellende geen prijskaartje kunt hangen. Blijft over de vraag: "Waarom is Enschede zo vaak gebombardeerd?" Er is een tijd geweest dat gezegd werd dat het een vergissing van de geallieerden moet zijn geweest. Als je het boek van Wiegman leest, zie je dat er tientallen bombardementen op Enschede hebben plaatsgevonden. Daaronder zijn ongetwijfeld een paar vergissingbombardementen geweest, maar als dat navigatiefouten zijn geweest, dan zouden er aan geallieerde kant wel maatregelen zijn getroffen. Dus kan ik tot geen andere conclusie komen, dan dat Enschede gericht gebombardeerd is. Gericht op de (kleding?)industrie, net zoals Hengelo? Bij de bombardementen zijn 356 slachtoffers gevallen in Enschede. Allemaal slachtoffers van 5 jaar angst.

De mensen die het nog kunnen vertellen weten hoeveel vrede kost. Sommigen waren bereid het kostbaarste te geven wat ze hadden; hun leven.

Jan Visser

Gezellig jeugdgala O.C.V. Markloawen

OLDENZAAL - Na het succes van vorig jaar organiseren De Markloawen weer een jeugdgala deze vrijdag, 7 februari.

Voor Jeugdgravin Lieke en Jeugdgraaf Swenn is dit natuurlijk fantastisch. Zij hebben er veel zin in en dit doen ze onder hun motto: Met Lieke en Swenn is er Feest in de tent. Diverse kinderen uit groep 3 tot en met 8 en van het voorgezet onderwijs staan op het podium om een leuke act te doen. Hoe ludieker, hoe leuker! Van dansjes tot muziek, er zal weer veel leuks te zien zijn. Kom kijken en aanmoedigen. Iedereen is welkom en de entree is gratis. De aanvang van het jeugdgala bij Hotel Het Landhuis is 19.00 uur; zaal open om 18.30 uur.

FC Twente Soccer Camp en Voetbaldag

TWENTE - Je voetbaldroom beleven? Kom dan naar het FC Twente Soccer Camp op 17, 18 en 19 februari bij BSC Unisson of de FC Twente Voetbaldag op 21 februari bij SC Markelo. Je traint onder begeleiding van gekwalificeerde trainers.

Het voetbalkamp staat garant voor drie dagen (9-15 uur) voetbalplezier, boordevol activiteiten waar het hart van de voetballiefhebber sneller van gaat kloppen. Je traint in je eigen FC Twente Soccer Camps tenue met onder meer een programma met Skill Games uit FIFA 20 en een meet & Greet met eerste elftal spelers. Kom je liever één dag voetballen? Dat kan tijdens de voetbaldag. Je ontwikkelt je skills en krijgt de perfecte training om je als jonge voetballer te ontwikkelen. Kortom, twee mooie voetbalevents waarbij voetbalplezier voorop staat. Kijk op: www.fctwente.nl/soccercamps.

Seniorencarnaval in De Lutte 19 februari

DE LUTTE - Op woensdagavond 19 februari organiseren de Tuffelkeerlkes in De Lutte weer een gezellige carnavalsavond voor iedereen vanaf 60 jaar. Het seniorencarnaval is altijd een gezellig avondje uit voor deze groep senioren.

De Tuffelkeerlkes stellen voor de avond weer een gezellig en divers programma op voor de bezoekers. Met leuke, ludieke acts, optredens van lokale artiesten, een bezoek van hoogheden baron Kevin Hunder, Adjudant Jelle Alberink en miss Kim Zents. Ook komen hoogheden van bevriende verenigingen even langs. De Tuffelkeerlkes zorgen zelfs voor koffie met wat lekkers, een hapje en drankje. Kortom een leuk, verzorgd avondje uit! Het seniorencarnaval zal gehouden worden in Feesttempel Jossie aan de Dorpsstraat 13. Iedereen van 60 jaar en ouder uit De Lutte en omgeving is van harte welkom en de toegang is gratis. Aanvang is om 18.00 uur en het eindigt rond 21.00 uur.

De plietsie wordt noa ne bekuring vake ook nog bedaankt…

Maandag 10 feb. 10.00 uur

Donatie van 1500 euro voor stichting Evi

SAASVELD - Het Kerstconcert van het Politiekoor Twente en de Twentse Politiekapel omarmde de stichting Evi als het goede doel. De stichting Evi heeft als doel om ouders zorgeloos te kunnen laten zorgen voor hun kind met kanker.

Evi Pouwel uit Saasveld overleed op 12-jarige leeftijd aan kanker. Haar ouders, Richard en Marion Pouwel, zagen in het Prinses Maxima Centrum schrijnende zaken. Moeder Pouwel: "Mijn hart brak als ik soms doodzieke kinderen helemaal alleen in het ziekenhuis zag, terwijl hun ouders zo graag bij ze zouden willen zijn. Het is misschien wel het laatste wat ze voor hun kind kunnen doen." Al ben je goed verzekerd dan nog zijn er veel bijkomende onkosten. Het gevolg is dat ouders soms niet bij hun kinderen kunnen zijn, terwijl die dat juist zo hard nodig hebben.

Praktische hulp
De stichting heeft contact met maatschappelijk werkers van het Prinses Maxima Centrum. Zien zij dat ouders financiële hulp nodig hebben, dan kloppen ze bij de stichting aan. Om bijvoorbeeld vervoerskosten te betalen die de verzekering niet vergoedt of de overnachtingen in een Ronald McDonald Huis. Praktische ondersteuning, waardoor ouders zich helemaal kunnen richten op de zorg voor hun kinder(en). Om praktische hulp te bieden aan deze ouders, werd door Marion en Richard Pouwel de stichting Evi opgericht, naar de naam van hun overleden dochter.

Collecte
Het politiekerstconcert op 13 december te Oldenzaal en 20 december te Enschede was gratis. Tijdens het concert werd aandacht gevraagd en een collecte gehouden, voor deze stichting Evi. De Twentse Politiekapel en het Politiekoor Twente dragen met veel plezier de opbrengst van deze collecte, 1500 euro, over aan de stichting Evi. Voor meer informatie over de stichting gaat u naar https://stichtingevi.nl/

Foto: Charlie Groos (koor) en Karin Hekelaar (Kapel) dragen de cheque over aan Marion en Richard Pouwel op 29 januari 2020 in het bureau van politie te Oldenzaal.

Foto: Wouter Bos

Ook op Woonboulevard Almelo: KAMERA EXPRESS ALMELO

Kamera Express heeft zich sinds 2019 in Almelo gevestigd en is in Oost-Nederland daarmee dé specialist op het gebied van camera`s, audio en televisies.

Foto: Woonboulevard Almelo

Rayonmanager Sander Kwakernaak geeft aan dat bedrijfsleider Roedie Wevers en zijn vakkundige team weten waarover zij het hebben. Zo koop je bij Kamera Express niet zomaar even een camera, maar wordt je uitvoerig geïnformeerd. Waarom kies je voor een canon, sony of nikon en hoe kun je het resultaat bereiken dat je voor ogen hebt. Dit in combinatie met de beste deal en goede garantie maken Kamera Express, voor zowel een amateur fotograaf tot professional, een fijne winkel. Maar vergeet ook de uitgebreide audio en televisie-afdeling niet. Of het nu gaat om een Samsung, Philips of LG- televisie, iedere gewenste maat is in het assortiment aanwezig. Dit tezamen met bijbehorende accessoires, zoals bijv. wandsteunen etc. En voor audio geldt dat uitproberen weten is. Bovendien biedt Kamera Express een zeer ruime collectie top occasions, waar zij tot maximaal één jaar occasiongarantie op geven! Daarnaast kunt u bij hen ook uw camera inruilen. Kamera Express biedt altijd een eerlijke prijs voor uw gebruikte apparatuur. Bekijk op www.kamera-express.nl de voorwaarden! Mocht u nog twijfelen over uw aankoop? Zij verhuren foto- en videocamera's, lenzen en accessoires tegen zeer scherpe prijzen! Op deze manier kunt u ongestoord het product eerst uitproberen voordat u het eventueel beslist aan te schaffen. Als u na het huren van een product besluit het artikel te kopen dan brengt Kamera Express 50% van de totale huurprijs in mindering op de aanschafwaarde! *Tot slot: hou alle leuke workshops van Kamera Express Almelo in de gaten via event brite of facebook Kamera Express. Maandelijks heeft het filiaal een leuke leerzame bijeenkomst, waarvan de eerstvolgende op 22 februari zal plaatsvinden.

Woonboulevard 36
7606 JA Almelo
Klantenservice: 085 – 88 88 013
almelo@kamera-express.nl

FC Twente Vrouwen speelt topper tegen Ajax zondag

ENSCHEDE - FC Twente Vrouwen hervat dit weekend de competitie in de Eredivisie Vrouwen. Voor de ploeg staat zondagmiddag (14.30 uur) de thuiswedstrijd tegen Ajax op het programma, een wedstrijd tussen de nummer twee en drie van ranglijst. Het duel wordt gespeeld op Sportcampus Diekman in Enschede, kaarten zijn aan de kassa van het complex verkrijgbaar.

In aanloop naar de tweede seizoenshelft verbleef FC Twente Vrouwen afgelopen maand in Portugal voor een trainingsweek. De ploeg oefende daar tegen Benfica (3-0) en speelde eveneens tegen VfL Wolfsburg. Tegen de Duitse grootmacht werd een verdienstelijk gelijkspel behaald (1-1). Afgelopen weekend kwam FC Twente Vrouwen ook in actie, in de achtste finales van de KNVB Beker trof het Nooit Gedacht uit Geffen. In Brabant won FC Twente overtuigend, er werd met 0-12 van de Hoofdklasser gewonnen. Ajax speelde zich ook een ronde verder. In Zwolle werd met 1-3 van Be Quick '28 gewonnen.


Kapellenfestival Revival

OLDENZAAL - Zo'n kleine 15 kapellen uit geheel Nederland worden er dit jaar verwacht op Carnavalsfestival BoesCabaal bij zalencentrum Rouwhorst in Oldenzaal.

In het kader van het jubileumjaar wordt eenmalig 'Toeten&Bloazen' afgestoft en gaan we voor één keer terug in de tijd met het 'Kapellenfestival'. Ouderwets weer die 'Tent op de kop' zetten en het publiek vermaken met grappen en grollen in een carnavaleske act zoals dat vroeger ging.

Enthousiasme
De reacties van mensen op social media, waar foto's van voorgaande edities getoond worden, laat zien dat het bij velen dan toch weer begint te kriebelen en ze dit feestje absoluut niet willen missen. Het belooft dan ook weer een mooi muzikaal spektakel te worden in Oldenzaal waar voor de jeugd, maar ook zeker voor Kapellenfestival bezoekers van het eerste uur, volop te genieten valt. Daarnaast wordt bij Café Moatman, evenals voorgaande jaren, gestreden om de prijs voor de beste muzikale kapel.

Place to be
Het tot Dweilcafé omgetoverde voorcafé van Rouwhorst wordt misschien wel de gezelligste 'place to be' voor de muziekliefhebber van kapellenmuziek. Buiten het officiële programma om, in ongedwongen sfeer, mogen kapellen hier tonen wat ze in hun mars hebben als ze dat willen. De Jeugd kan eveneens helemaal los gaan in de (FeestTent-)Zaal op de beats van het partyduo van Nederland "de Buurman en Buurman show" maar ook "DeeJay Øtzi Tribute" en de "Alpenzusjes" zullen hier ten tonele verschijnen.

Voor iedereen
Carnavalsfestival BoesCabaal heeft zo 'voor elk wat wils' zeggen de heren van de Klingelbuul'n, het organiserend comité van de Kadolstermennekes. Met drie verschillende thema's in vier zalen is voor menig muziekliefhebber en vele generaties het Carnavalsfestival 'DE' opwarmer voor het Carnaval wat drie weken later op zijn hoogtepunt losbarst in de Oldenzaalse binnenstad. Het Kapellenfestival wordt gehouden op zondag 9 februari vanaf 13.00 uur bij Dans- en Partycentrum Rouwhorst. De entree bedraagt 10,- euro. Kijk op www.boescabaal.nl, Twitter/FB voor de link naar e-tickets https://www.ticketview.nl/shop/dekadolstermennekes?eventID=1285

Heracles Almelo huurt Delano Burgzorg komende halfjaar

ALMELO - Delano Burgzorg speelt het komende halfjaar op huurbasis voor Heracles Almelo. De 21-jarige buitenspeler komt over van Spezia Calcio. In de overeenkomst met de club uit de Italiaanse Serie B is een optie tot koop opgenomen.

"Het is mooi om hier te zijn", vertelt Burgzorg vlak na het tekenen van zijn contract. "Ik ga er alles aan doen om belangrijk te zijn voor Heracles Almelo."

Meer opties
Technisch manager Tim Gilissen: "Met Delano krijgen we meer opties voorin. Hij is op meerdere posities inzetbaar. In de zomer waren we al dichtbij het aantrekken van Delano. Toen maakte hij een andere keuze. Hij heeft aangegeven nu alsnog graag naar Heracles Almelo te willen. We zijn blij dat we hem kunnen huren en daarbij ook de mogelijkheid hebben hem in de zomer definitief over te nemen."

Mooi CV
Burgzorg speelde acht officiële wedstrijden voor Spezia Calcio sinds zijn komst afgelopen zomer. De Italiaanse club nam de geboren Amsterdammer over van De Graafschap, waar hij sinds 2015 onder contract stond.

Vertraging bouwplan De Esch

TUBBERGEN - Het Tubbergse college van Burgemeester en Wethouders is teleurgesteld in de uitspraak van de Raad van State. Deze heeft het bestemmingsplan voor nieuwbouw op De Esch opgeschort.

Het plan omvat de bouw van woningen op het terrein van voormalig tuincentrum De Esch aan de rand van Tubbergen. Ruim 51 nieuwe woningen moeten hier gerealiseerd worden. De gemeente ziet het als een mooie manier om in de woningbehoefte te voorzien van diverse groepen. De Raad van State ziet dit anders en heeft het bestemmingsplan geschorst. Dit betekent dat het plan beter onderbouwd moet worden voordat de schop daadwerkelijk in de grond gaat.

Bezwaren
Het verzoek tot schorsing is ingediend door de omwonenden van het plan De Esch. Zij vinden dat het bestemmingsplan niet voorziet in de behoefte aan goedkope huur- en koopwoningen. Zij zijn door de rechter in het gelijk gesteld. Ook hij vindt dat uit de plannen niet duidelijk genoeg blijkt dat het gaat om woningen voor jong tot oud. De gemeente krijgt nu de kans om de plannen beter te onderbouwen. Volgens de promotionele website zelf: "In het plan worden starters, senioren en doorstromers op wenken bedient door realisatie van zowel rijwoningen, 2 onder 1 kapwoningen en vrijstaande woningen. Tevens is er ruimte voor een aantal huurwoningen". De prijzen van de standaardwoningen beginnen bij 217.000 euro exclusief de kosten voor de kavel zelf.

Teleurgesteld
Wethouder Hilde Berning is teleurgesteld over de uitspraak. "Erg jammer. Vooral voor de mensen die met smart zitten te wachten om te kunnen gaan bouwen, maar de uitspraak is een gegeven", zegt ze. "Tijdens de bodemprocedure die dit voorjaar zal worden opgestart hebben we de kans om aan te tonen dat er in de plannen wel degelijk rekening is gehouden met bouwen voor alle doelgroepen", aldus de wethouder.

Assistentiehond bij autisme

OLDENZAAL - Het AIC (Autisme Info Centrum) Oldenzaal organiseert op 10 februari een bijeenkomst over Autisme en een assistentiehond.

Sprekers zijn Miranda Reinders en haar dochter Jonne. Jonne heeft een autisme en een assistentiehond. Samen met Freike Dijkstra van Bulters Mekke vertellen zij hoe de organisatie Bulters Mekke Jonne geleerd heeft hoe de hond Jonne kan assisteren, maar vooral ook welke voordelen dit voor Jonne heeft opgeleverd! De themabijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek Oldenzaal aan de Ganzenmarkt 11. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend. Entree incl 2x koffie/thee is voor NVA/Balans - bibliotheekleden € 3,00. Niet-leden betalen € 4,00. Er kan alleen contant betaald worden. Aanmelden kan via:nva.oldenzaal@gmail.com of eventueel ook tel/whatsapp: 06-24129063

Twente Plat

OLDENZAAL - Het humorgezelschap Twente Plat trekt al jaren lang langs de theaters met voorstellingen boordevol twentse humor. Op 14 februari om 20.15 uur is Twente Plat in Stadstheater De Bond.

Ook in het seizoen 2019/ 2020 brengt Twente Plat weer een gloednieuwe voorstelling, waarin alle ingrediënten terug te vinden zijn, die de twentse humor zo aanstekelijk maakt. Heerlijke conferences, prachtige liedjes en sprankelijke sketchen worden aaneen geregen tot een bont programma, waarin de gulle lach voorop staat. Twente Plat is keigoed in het neerzetten van dolkomische typetjes en ook als het om muziek gaat, staan de leden hun mannetje. De entreekaarten zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa. Kijk ook eens op www.twenteplat.com

Kijkje in de loods bij de Vennemuskes

OLDENZAAL - Ook dit jaar zullen de carnavalisten van de Oldenzaalse Vennemuskes weer met een mooie praalwagen deelnemen aan de Oldenzaalse optocht. Hebt u zich wel eens afgevraagd wat er bij komt kijken om zo'n wagen te bouwen? Dan bent u komende zondag van harte welkom tijdens de Open Loods.

O.C.V. de Vennemuskes opent de deuren van de hal en nodigt hierbij alle belangstellenden uit voor de 'open loods'. Met trots laten ze de vorderingen van opnieuw een fantastische praalwagen zien. De Vennemuskes geven u ook een kijkje in het naaiatelier voor de loopgroep. U ziet zo hoe de intensieve samenwerking tussen de wagenbouwers en de dames van het naaiatelier op elkaar is afgestemd. U bent van harte welkom op zondag 9 februari vanaf 14.00 uur aan de Retentieweg 40 (Jufferbeek Zuid) Oldenzaal.

Eeuwen lang, ervaren, beschreven.
Onbekommerd, onbevangen, vrij.
Zien, waarnemen, ervaren, hopen.
Sterven, doodgaan, nieuw bestaan.

Hemelse vrede, dronken van geluk.
Licht aan het eind, de tunnel.
Verwachting, nieuw begin, eeuwig leven, openbaring.
Wat zou ik graag de schoonheid er van zien.

Kaatjeknip februari 2020

Oorlogsverhaal van Miep de Vries (dag 3)

De afgelopen weken las u hier al de eerste twee delen van het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. In de winter van 1945 fietste en liep zij met haar twee zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Deze week het derde deel van deze barre fietstocht door een land in oorlog.

Op weg naar Deventer, zaterdagmorgen (27 januari 1945), we hebben weer energie opgedaan om onze opdracht te gaan voltooien. Onze kleren waren gedroogd en dat voelde goed. Wat mooi dat er mensen zijn die je opvangen en behulpzaam zijn. De koude wind die over de Veluwe blaast, maakt dat de tocht echt zwaar begint te worden. Mijn zussen houden de moed er in, af en toe wil ik wel even de lip laten hangen. Maar afspraak is afspraak: we gaan samen naar Oldenzaal. Onderweg is het steeds stukjes fietsen en stukjes lopen. Veel, heel veel mensen zijn op weg, sommigen gaan naar het noorden en anderen met ons naar het oosten. We zitten boordevol vragen. Hoe zal het in Overschie zijn?

Loes heeft het ontzettend koud en ze klaagt dan ook af en toe. Om de bloedsomloop door haar benen gaande te houden stappen we af en toe af en lopen korte stukjes van de route. Op de richtingwijzer staat Twello, wel dan moet Deventer niet ver meer zijn. De brug bij Deventer wordt bewaakt en we zien dat mensen die van het oosten terug gaan naar het westen het door hun opgescharrelde eten moeten afstaan aan de bewakers op de brug. De brug wordt streng bewaakt en we zien dat er onder de mensen die terug gaan naar het westen paniek is ontstaan. Wij trekken ons zondagsgezicht en het lukt ons om de bewaakte brug over de IJssel over te komen.

Jonge mensen van de padvinderij vangen ons op en nemen ons mee naar een schoolgebouw waar we afzonderlijk worden ondervraagd: waar we vandaan komen en waar we naar toe willen gaan. Dan worden we uitgenodigd aan tafel, zuurkool met kaantjes zoveel. Wat een pracht, maar wij waren het eten niet meer gewend en konden er dan ook weinig van op. Een ieder was met ons begaan. Drie zusjes die op weg waren naar Oldenzaal. Een vriendelijke man die na later bleek mijnheer Hoogstraten te zijn, stelde ons gerust. Hij nodigde ons uit om met hem mee te gaan naar de Zwolseweg waar hij woonde.

Daar werden we hartelijk ontvangen, een vader en moeder, en negen kinderen. Meneer, mevrouw Hoogstraten en een allerhartelijkste familie. Meneer Hoogstraten was de directeur van Stegemans Worstfabriek. Wij vertelden, waar we naartoe wilden gaan en hoe onze reis was verlopen. Daar aan de Zwolseweg hebben we ons kunnen wassen en hebben we heerlijk geslapen en meer dan voldoende eten gekregen. Er werd gelachen om onze verhalen, kregen eten en drinken. We sliepen weer als drie lepeltjes in een tweepersoons bed. Als een blok vielen we inslaap. Morgen is het zondag.

Overschie zaterdag 27 en zondag 28 januari 1945
Cokes en tarwe geruild er staat een ijzige koude wind.

Wordt vervolgd.

Ook voor rollator en traplift naar Mango Mobility Twente

ALMELO / HENGELO - Mango Mobility Twente is al vele jaren uw vertrouwde adres voor aanschaf en onderhoud van scootmobielen. Met een hoge servicegerichtheid zorgen zij ervoor dat u buiten de deur altijd mobiel blijft. Maar wist u dat u er ook terecht kunt voor een rollator, traplift of ander hulpmiddel voor bínnen de woning?

De scootmobiel is voor veel mensen een perfect hulpmiddel om sneller een langere afstand te overbruggen. Wendbaar, veilig en met een hoog comfort. In de Mango Mobility Twente vestigingen in Almelo en Hengelo kunt u dan ook een breed assortiment scootmobielen bekijken en uitproberen, maar ook bijvoorbeeld elektrische brommobielen. elektrische scooters of elektrische steps. Mobiel blijven mét een hoge fun factor!

Rollator
Voor mensen met loopproblemen is een rollator een heel praktisch en toegankelijk hulpmiddel. Ze bieden wat meer ondersteuning en stabiliteit tijdens het lopen, wat een fijn en veilig gevoel is. Ook qua rollators levert Mango Mobility Twente een breed assortiment. Zo kunt u kiezen voor een opvouwbare, lichtgewicht rollator die perfect geschikt is om mee te nemen, of juist een groter model met extra opbergruimte voor bijvoorbeeld boodschappen. Er zijn zelfs rollators gemaakt van koolstofvezel, hetzelfde materiaal als Formule 1 auto's. Mango Mobility Twente biedt ook aantrekkelijke kortingen op diverse modellen. Zo is de reguliere Drive Nitro rollator van aluminium leverbaar van 399 voor 189 euro.

Trapliften
Mango Mobility Twente kan u ook van passend advies voorzien over aanschaf van een traplift. Deze maakt het u makkelijker om u te verplaatsen binnen uw bestaande huis. Zo kunt u zo lang mogelijk in uw eigen, vertrouwde omgeving blijven wonen. Geen huis is hetzelfde, maar voor de meeste woningen is een passende oplossing te vinden. Zelfs wanneer u een trap met bocht of een steile hoek hebt. Mango werkt samen met Handicare; de marktleider in trapliften met 100 jaar ervaring. U kunt dan ook via Mango Mobility Twente een afspraak maken met een adviseur die dan de mogelijkheden met u door kan nemen.

Kom langs
Mango Mobility Twente is gevestigd aan de Einsteinstraat 8 in Almelo en Drienerstraat 59 in Hengelo. Kijk ook op: www.scootmobieltwente.nl

Bijzondere workout voor 55+

Foto: Branko

OLDENZAAL - Bent u 55+ en wilt u meer bewegen? Doe dan mee met Slagfit! Sinds kort geeft docente Elly van der Sluis in samenwerking met Impuls zogenaamde Slagfit-lessen in Breedwijs.

Slagfit is een energieke workout waarbij men tegelijkertijd beweegt, danst én drumt. Dit gebeurt op het ritme van opzwepende, motiverende muziek, met drumstokken en een opblaasbare fitnessbal. Slagfit is dus ritmisch, muzikaal, beweeglijk, goed voor de conditie en het verbranden van calorieën. Dames en heren van 55 jaar en ouder die houden van ritme, dansmoves en plezier worden uitgenodigd om mee te doen.

Strippenkaart
De lessen worden iedere woensdagavond om 19.00 uur gegeven op de locatie Breedwijs aan de Helmichstraat 42b. Een les duurt 45 minuten. Voor €50,00 kunt u een strippenkaart kopen die recht geeft op 10 lessen. U betaalt dus € 5,- per les én alleen wanneer u aanwezig bent. Opgeven is mogelijk bij de docent via sluis821@gmail.com of bij Esther van Loon (buurtbeweegcoach senioren) via e.vanloon@impuls-oldenzaal.nl. Of telefonisch via: 0541-571414. Voor meer informatie kunt u ook bij een van hen terecht. Zie voor informatie omtrent de diverse activiteiten en cursussen - voor jong en oud - van Impuls: www.impuls-oldenzaal.nl.

Doare Mutsen-spektakel 2020

OLDENZAAL - In de beginjaren van het carnaval in Oldenzaal, was er een groep dames die op een eigen en ludieke manier jaarlijks carnaval vierden.

Het Mutsenspektakel werd jaarlijks in hotel het Landhuis gehouden en gevierd. Mijn bovenbuurvrouw van destijds, ze is inmiddels hoog bejaard en verhuisd naar Kreasenberg, een onderdeel van Zorggroep Sint Maarten, fleurt op wanneer ik haar vraag naar de carnavalservaringen van toen. Bij Tine Hommen zit het nog vers in het geheugen. Ze fleurt op en noemt namen van dames die er al niet meer zijn. Met het ouder worden moest er ingeleverd worden en zo liep ook het Mutsenspektakel op haar eind.

Blijvende traditie
Nu is er een jongere buurvrouw, Maaike, opgestaan die samen met anderen het Mutsenspektakel nieuw leven gaat inblazen. Het ging vroeger om de mooiste muts die men droeg, nu gaat het om de doarste muts. De muzikale toppers en feestvrouwen hebben zich verenigd in de vriendinnenclub ,,De Doare Mutsen". Ingrid, Angeline, Rita en Maaike doen de aftrap op donderdag 20 februari bij Markt 19. Kaarten zijn te koop in de voorverkoop bij Markt 19 en bij Ietsje Pietsje Anders. Kosten 10 euro; een welkomstdrankje, twee consumpties en Mutsenspeld inbegrepen. Een bezoekje nadien aan een van de nog in levend zijnde oprichtsters van destijds zou op zijn plaats zijn in de Kreasenberg. Tine zal zich verheugen.

Foto en tekst
Martin Meijerink.

High Tech in de bibliotheek

OLDENZAAL - In samenwerking met de Twentse maakplaatsen, gehuisvest in bibliotheek of cultuurhuis, organiseert Tetem deze voorjaarsvakantie Homey-workshops voor kinderen.

Het High Tech programma dat tijdens schoolvakanties wordt aangeboden, richt zich op nieuwe technologieën (afgelopen kerst de succesvolle Drone-workshops). Tijdens deze gratis workshop kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar huisrobot Homey allerlei opdrachten geven, waarna de robot deze uitvoert. Op woensdag 19 februari zijn er twee workshops bij de Bibliotheek Oldenzaal, van 09.30 tot 11.00 uur voor de leeftijd 6 tot 9 jaar en van 11.30 tot 13.00 uur voor 9 tot 12 jaar. Meld uw kind(eren) aan via info@bibliotheekoldenzaal.nl. Adres: Ganzenmarkt 11.

Avondje sterrenkijken

LATTROP - Op zaterdagavond 15 februari is er een kindersterrenkijkavond bij Cosmos Sterrenwacht, de donkerste sterrenwacht van Nederland!

Wat is er mooier dan op een mooie heldere avond sterren te kijken? Cosmos organiseert elke zaterdagavond een kijkavond. Er is dan een interessante lezing in het Astro Theater. Ook kun je het planetarium bewonderen en bij helder door de telescopen kijken. Regelmatig is er een kindersterrenkijkavond, speciaal bedoeld voor basisschoolleerlingen. Tijd: van 19.00 tot 21.30 uur. Entree: € 5,00 voor kinderen vanaf 5 jaar. (Vanaf 18 jaar: € 8,00.) Aanmelden is niet nodig. Adres: Frensdorferweg 22 in Lattrop. Alle data zijn te vinden via www.cosmossterrenwacht.nl.

Hedendaags passieverhaal

LOSSER - Theatergroep 'sTOF speelt op vrijdag 10 april 'Puur' in het Openluchttheater Brilmansdennen in Losser (Gildehauserweg 27).

Hoe zou het Bijbelse passieverhaal er vandaag de dag uitzien? De spelers presenteren een meeslepende voorstelling met treffende liedjes, over een vriendengroep, een gezin en één meisje in het bijzonder. Kaarten à € 5,00 zijn te koop via www.openluchttheaterbrilmansdennen.nl en bij Primera Marcel (op 10 april aan de kassa: € 7,50). Aanvang: 19.30 uur. 'sTOF bestaat uit 15 jongeren (tussen 12 en 22 jaar) en een aantal volwassenen, allen onderdeel van het jongerenpastoraat van Parochie Maria Vlucht. Ze maken voorstellingen geïnspireerd door verhalen uit de Bijbel. Meer informatie: www.theatergroepstof.nl.

Nieuw Repair Café De Lutte zoekt mensen

DE LUTTE - Het nieuw op te zetten Repair Café in De Lutte is nog steeds op zoek naar vrijwilligers met goed technisch inzicht.

Het Dorpsbelangen wil een Repair Café opzetten, maar zoekt nog mensen. Onder meer met kennis van elektronica, metaal en houtbewerking. Zij gaan zich dan inzetten om kapotte spullen die inwoners aanbieden weer te repareren. De reparaties worden gratis uitgevoerd, maar men betaalt wel de onderdelen. De data en plaats van het nieuw op te zetten Repair Café moeten nog nader bepaald worden. Reacties en aanmelding kan via mail@dorpsbelangendelutte.nl.

Succesvol project
De afgelopen jaren zijn in steeds meer gemeenten met succes dit soort Repair Cafés opgezet. De gedachte is dat veel spullen die kapot gaan best nog gerepareerd kunnen worden. En dan hoef je geen nieuw apparaat te kopen. Dit is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Column: Mondkapjes

OLDENZAAL - De mondkapjes zijn niet aan te slepen zo laat de nieuwszender dagelijks weten. Maar of de mondkapjes een afdoende bescherming bieden is nog maar de vraag.

Vroeger in de fabriek droegen medewerkers bij werkzaamheden die stof veroorzaakten, mondkapjes. Bouwvakkers die asbestplaten doormidden zaagden gebruikten af en toe zo'n kapje. Ze waren toen nog niet bewust van de gezondheidsrisico's en niet goed voorgelicht. Mijn vader was na de oorlog werkzaam als zandstraler in de gieterij bij Stork. Hij droeg een masker met afzuiging, dat leek toen heel wat. Toch is hij met stoflongen, veel te vroeg gestorven.

Van de week droomde ik daar over en kwam in een heel bijzondere droomwereld terecht. Ik wandelde in mijn droom door de fabriek die mondkapjes maakte. Men kon de productie niet aan. Waarom? Wel de vraag naar mondkapjes was in stijgende lijn. Mensen oud en jong, zwart en blank, autochtoon en allochtoon waren bezig voorraden aan mondkapjes in te slaan. Niet voor het inademen, maar voort het uitademen. Hoezo? Men had en heeft ontdekt dat uit de monden van mensen veel stof naar buiten komt.

Mensen roddelen gemiddeld een keer per dag over iemand anders. Maar er zijn ook mensen die veel meer roddelen dan dat.Er schieten je zo wel namen te binnen. De komende maanden zijn de roddels niet uit de lucht. Want met carnaval, en zeker de dagen erna, komen de verhalen (roddels) weer op gang. Mensen zeggen dat ze wel vergeven, maar vergeten doen ze niet. Vorige week zat ik in de wachtkamer van het ziekenhuis; iemand deed uitvoerig (roddel) verslag over een geval van vreemdgaan in de carnavalsperiode 2019.

Ik kon het dan ook niet laten op te merken: "mevrouw u zou een mondkapje moeten dragen". Dat werd mij niet in dank afgenomen. Alle dagelijkse roddels en achterklap die al jaren zorgen voor een roddelvirus, hebben er zelfs toegeleid dat het voor sommige mensen te veel wordt en dat ze uit het roddelcircuit stappen. Persoonlijk heb ik geen last van roddelangst, want ik bedenk dat het roddelen niet zo veel zegt over mij, maar dat het meer gaat over de roddelaars zelf. Het is best lastig om er iets aan te doen als er over je geroddeld wordt, daar ben je per definitie niet bij. Het besmettingscijfer inzake roddel is enorm, getallen durf ik niet te noemen. Het komt voor in alle geledingen van de bevolking, op het werk, in de kerk, in de kroeg, 's avonds laat en 's morgens vroeg. Wat je ook kunt doen is voor meneer de uil spelen: Oogjes dicht en snaveltjes toe.

Kaatjeknip februari 2020.

De Chassidische Legenden in Losser

Foto: Marten de Leeuw

LOSSER/GLANERBRUG - De commissie Bezinning & Inspiratie van de protestantse kerken Losser en Glanerbrug nodigt u uit voor een bijzondere lezing door drs. Jikke van der Spek op zondagmiddag 16 februari 2020 om 15.00 uur in de Protestantse kerk aan het Raadhuisplein in Losser.

De twintig bladen van de Chassidische Legenden behoren tot de beroemdste van de Groninger kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman (Leens 1882 - Bakkeveen 1945). Werkman geldt als een van de belangrijkste kunstenaars uit Groningen, een kunstenaar die vooral na zijn dood (inter)nationale bekendheid kreeg. Werkman was drukker van beroep, als kunstenaar was hij autodidact. In 1919 werd hij lid van de Groninger kunstkring De Ploeg. In 1923 begon hij te experimenteren met zijn drukkersgereedschap en ontwikkelde een unieke techniek, waarmee hij zijn druksels en heel bijzonder en experimenteel drukwerk maakte.

De Blauwe Schuit
Bijzonder onderdeel van zijn werk vormen de uitgaven van De Blauwe Schuit, de clandestiene uitgeverij waarvoor Werkman tussen 1941 en 1944 in totaal veertig uitgaven drukte. Meestal betrof het kleine boekjes, met oorspronkelijk werk of bestaande teksten, die in bedekte termen inspeelden op de oorlogssituatie en de mensen hiermee een hart onder de riem wilden steken. Met zijn illustraties en vormgeving drukte Werkman een belangrijke stempel op de betekenis van de uitgaven. En zo ontstonden ook de Chassidische Legenden. In deze lezing worden de achtergronden en de ontstaansgeschiedenis van deze kunstwerken belicht.

Tragisch levenseinde
Terwijl de geallieerde troepen zich opmaakten voor de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland werd Werkman op 13 maart 1945 door de SD gearresteerd. Het is niet duidelijk waarom de Duitsers dat deden en hem zelfs op 10 april 1945 samen met 9 anderen hebben geëxecuteerd.

Reserveren
Reserveren gewenst. Kaartjes kosten 6 euro (incl. een consumptie) en kunnen besteld worden bij Wilma ten Bolscher (tel. 053 538 3152) of via kaartenbeni@protestantsegemeentelosser.nl.

Twaalfde carnavals-optocht Overdinkel

OVERDINKEL - Op donderdagmiddag 13 februari zet Overdinkel het grandioze carnavalsfeest in de gemeente Losser in de eerste versnelling.

De basisscholen Het Kompas, Pax Christi, De Brede School Overdinkel en Kindcentrum Ocarina, kinderopvang Humanitas Regio SKE en de ouder/kind groep verzorgen gezamenlijk voor de twaalfde keer een geweldige carnavalsoptocht door Overdinkel en worden onderweg enthousiast aangemoedigd door ouders, familie en inwoners van Overdinkel en omgeving. Tijdens de carnavalsperiode zal Overdinkel traditiegetrouw worden omgedoopt tot "Veldmoezendorp". De jongste bewoners van Overdinkel komen hierdoor al vroeg in de stemming voor de bruisende carnavalstraditie.

De optocht
De optocht zal om 13.15 uur van start gaan langs een feestelijk versierde route. De Brede school en Het Kompas vertrekken vanaf 't Trefhuus om vervolgens bij de hoek van de Hoofdstraat en de Pastoor van Laakstraat samen met de Pax Christi de route verder te lopen. In de Pastoor van Laakstraat gaat de optocht links de Spinnersweg in om vervolgens weer links af te gaan naar de Dr. Ariensstraat vanaf daar slaat de optocht linksaf om de Hoofdstraat te volgen terug richting de scholen. Rond 14.00 uur zullen de kinderen terug zijn op hun school. Kortom, de carnavalsoptocht belooft weer één groot feest te worden! Mede dankzij de bijdrage van de prachtige carnavalswagens van de kinderen, maar ook van de Bokelbulkes en de Veldmuuskes.

StoelYoga bij Fundament

OVERDINKEL - Bij voldoende belangstelling start woensdag 26 februari in 't Trefhuus Overdinkel een cursus StoelYoga.

Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga. Je hoeft je er niet speciaal voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt. Een Stoelyogales bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel. Dat kan op een officiële yogastoel, bureaustoel, leunstoel, vliegtuigstoel of rolstoel, het maakt niet uit! Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie.

Over de cursus
Nadat u bent verwelkomd wordt er begonnen met een korte meditatie. Daarna volgt er een warming-up op de stoel of als iedereen dat kan lopend in de zaal. Vervolgens worden er een aantal yoga-oefeningen gedaan. Na de eerste vijf lessen komen er nieuwe oefeningen. Na een korte pauze met een kopje thee sluiten we de les af met ontspannende ademhalingsoefeningen. De cursus wordt begeleid door Hilga Peeters. Er zijn 2 groepen: groep 1 60+ van 09.00 – 10.00 uur en groep 2: 70+ van 10.00 tot 11.00 uur

Aanmelden
Opgeven kan door te bellen met 053 – 5369400 of te mailen naar info@stichtingfundament.nl. De cursus bestaat uit 10 lessen en kost 75 euro.

Vraag op tijd lintje aan

Wie moet een lintje ontvangen?

OLDENZAAL - Oldenzaal kent een groot aantal onmisbare en onbetaalbare vrijwilligers. Ongeveer een kwart van de inwoners is actief vrijwilliger. Een Koninklijke Onderscheiding is een mooie manier om de vrijwilligers die al jaren actief zijn in het zonnetje te zetten.

Er gaat echter wel een heel proces vooraf aan het toekennen van de Koninklijke Onderscheidingen. Immers, niet iedereen komt in aanmerking en sommige mensen zullen zelfs actief geweigerd worden om uiteenlopende redenen. Om te zorgen dat dit proces de tijd krijgt die het verdient, moet men op tijd een aanvraag indienen. Wilt u iemand laten decoreren op lintjesdag in 2021? Dan moet u uiterlijk 1 juli dit jaar al een verzoek indienen bij de gemeente. De eerste stap voor een lintje is altijd contact opnemen met de gemeente, met de medewerker die belast is met de Koninklijke Onderscheidingen. Naast Koningsdag zijn er ook andere gelegenheden om een lintje uit te laten reiken, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een jubileum of het neerleggen van een activiteit bij de organisatie waar zij actief zijn.

Vakbeurs Emlichheim

EMLICHHEIM - Komend weekend kunt u nog naar de 19e Bouw-, Woon- & Onroerendgoedbeurs met actuele informatie. Kijk ook op: www.baumesse emlichheim.de

De plaatselijke ambachtsbedrijven en financiële instellingen nodigen alle geïnteresseerden uit voor "Bouwen, Wonen, Moderniseren", de 19e Emlichheimer Bouw-, Woon- & Onroerendgoedbeurs, dicht bij Coevorden. De vakbeurs vindt plaats van 7 t/m 9 februari 2020 in de Vechtetalhalle in het Duitse Emlichheim, Lägen Diek 10. De entree is gratis. Dit jaar heeft de bouwbeurs een record-aantal van deelnemers genoteerd. Vanaf vrijdag 16.00 uur t/m 18.00 uur, zaterdag 12 uur t/m 18 uur en zondag 11 uur t/m 18 uur is de beurs geopend. Op de beurs krijgt men informatie over onder meer betaalbare woon- en bouwconcepten, bougrond, financiering, energiebesparing in nieuwe en bestaande woningen en het uitgebreide aanbod onroerend goed in Emlichheim en het hele Grafschaft Bentheim.

Brandweer Twente zoekt vrijwilligers

TWENTE - De Brandweer Twente is afgelopen week begonnen met een wervingscampagne om nieuwe vrijwilligers te vinden. De brandweer is voor 18 kazernes op zoek naar 36 mannen en vrouwen, die zich willen inzetten voor de veiligheid van de Twentse inwoners.

Bij Brandweer Twente zijn bijna 700 vrijwilligers actief. Samen met de beroepscollega's bestrijden zij jaarlijks ruim 4.000 incidenten. "Vanuit onze 29 kazernes in Twente werken we 24 uur per dag aan een veilig Twente. Ieder jaar zoeken we weer enthousiaste vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten", aldus Rob Bokdam, sectorhoofd Repressie bij Brandweer Twente. Het werk bestaat onder meer uit het blussen van branden, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen en het bevrijden van verkeersslachtoffers.

Vrije instroom
Voor de meeste kazernes zoeken we brandweervrijwilligers die binnen enkele minuten voor een uitruk op de kazerne kunnen zijn (op basis van vrije instroom). Dus mensen die in de buurt van een kazerne wonen of werken. Ook is de brandweer op zoek naar vrijwilligers die, naast de functie van manschap, de duikersrol willen vervullen. Als duiker ga je meedraaien in de kazernering van Almelo. Voor dit specialisme geldt een aanvullende opleiding. Het woord 'vrijwilliger' wil overigens niet zeggen dat het werken bij de brandweer vrijblijvend is: de inwoners rekenen op de brandweer en daarbij is de inzet van vrijwilligers cruciaal. De vrijwilliger krijgt een vergoeding voor de vakopleiding, de wekelijkse oefeningen en de uitruk.

Flexwerkplek
De campagne zich ook op een nieuwe doelgroep: flexwerkers, mensen die voor hun werk niet gebonden zijn aan een vaste werkplek. Voor de kazernes Boekelo, Borne, Ootmarsum en Tubbergen biedt Brandweer Twente gratis werkplekken met voorzieningen aan. Belangstellenden worden aan één van deze kazernes verbonden, zodat ze onderdeel van het lokale team worden. De flexwerkende vrijwilliger moet gemiddeld tenminste twee dagen in de week in de kazerne kunnen zijn en rukt bij een alarmering uit. De brandweeropleiding, oefeningen en uitrukken worden vergoed en de werkplek is gratis. Belangstellenden kunnen mailen naar k.groenewegen@brandweertwente.nl.

Solliciteren?
Solliciteren naar deze uitdagende vrijwilligersfuncties kan tot en met zondag 15 maart via www.brandweertwente.nl/werkenbij. Hier staat ook meer informatie over de inhoud van het vak en voor welke kazernes mensen nodig zijn. Op 8 februari organiseert Brandweer Twente voor geïnteresseerden een informatiebijeenkomst over de inhoud van het vak en de praktijk.

Oranje Fonds zoekt vrijwilligers voor 16e editie NLdoet

TWENTE - Het Oranje Fonds is op zoek naar mensen die zich in willen zetten voor een ander tijdens NLdoet 2020. Op 13 en 14 maart organiseert het Fonds voor de 16e keer de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Op deze dagen zijn in heel het land duizenden activiteiten te vinden waarbij iedereen zich een dag(deel) belangeloos in kan zetten voor andere mensen. Aanmelden kan via www.nldoet.nl.

Of je nu van koken, tuinieren, klussen, schoonmaken of spelletjes spelen houdt, er is voor ieder wat wils tijdens NLdoet. Omdat er zo veel activiteiten georganiseerd worden, is er altijd een te vinden die past. Denk aan het organiseren van een uitstapje voor ouderen of meedoen aan een spelletjesmiddag voor mensen met een beperking. Maar het is ook mogelijk mee te helpen bij het opknappen van een dorpshuis, het aanleggen van een buurtmoestuin of schilderen bij een kinderboerderij.

Belangeloos
NLdoet is voor veel mensen een eerste kennismaking met vrijwilligerswerk. Het Oranje Fonds wil de deelnemers laten ervaren dat vrijwilligerswerk niet alleen heel fijn is voor degene die geholpen wordt, maar dat het ook heel leuk is voor de vrijwilliger zelf. Mensen beleven er plezier aan belangeloos iets voor een ander te doen. Daarnaast ziet het Oranje Fonds NLdoet als een ode aan de vrijwilligers die zich inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving.

Trots
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: "Ieder jaar weten wij met NLdoet honderdduizenden mensen te mobiliseren. Daar zijn wij trots op, want dit zijn allemaal mensen die zich belangeloos inzetten om een ander te helpen. Door naar elkaar om te kijken maken we de samenleving een stukje mooier. Dat gebeurt in ons land al dagelijks op grote schaal, en met NLdoet zetten we de spotlight daarop."

Over Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Aandacht voor risico's mestputten

TWENTE - Naar aanleiding van de stalexplosie bij een boerderij in Enter op 29 januari, roept de Omgevingsdienst Twente op om verantwoordelijk en voorzichtig om te gaan met mest in stallen. In volle mestputten kunnen ontvlambare gassen ontstaan, die bij bepaalde omstandigheden een risico vormen voor mens en dier. Bij de stalexplosie, die ontstaan is door laswerkzaamheden in de stal, zijn geen slachtoffers of gewonden gevallen.

De Omgevingsdienst Twente controleert in opdracht van de Twentse gemeenten bij alle bedrijven in de regio de naleving van gebruiksvoorschriften en vergunningen, zodat iedereen in Twente veilig kan wonen, werken en leven. Bij agrarische bedrijven wordt bijvoorbeeld toezicht gehouden op veiligheid, hygiëne en luchtkwaliteit. De verantwoordelijkheid voor de mestopslag en daarbij het waarborgen van de veiligheid voor dieren en mensen in de stal, ligt bij de agrariër zelf. De stalexplosie van 29 januari in Enter en vorig jaar in Markelo laten zien dat extra voorzichtigheid noodzakelijk is. Deze oproep is ook gericht aan het ministerie, om bij het bepalen van de veiligheidsregels voor milieuvriendelijke stalvloeren de recente ervaringen die zijn opgedaan bij deze ongelukken serieus te nemen en te betrekken in het beleid.

Vergroten veiligheid
De Omgevingsdienst Twente wil meer bewustwording creëren over veilige mestopslag, de risico's hiervan en wat boeren kunnen doen om de veiligheid te vergroten. Zo is het bijvoorbeeld van belang om bedachtzaam om te gaan met vuur, vonken en elektrische apparaten in stallen met mestputten. Ook kunnen mestgassen die vrijkomen uit mestschuim leiden tot bewusteloosheid en mogelijk explosiegevaar. Vooral de komende periode is het voor agrariërs van belang extra alert te zijn, aangezien er vanaf 15 februari weer mest overgepompt en uitgereden mag worden. Op de website van de Omgevingsdienst Twente (www.odtwente.nl) zijn diverse tips voor het vergroten van de veiligheid in stallen nader toegelicht. Voor vragen kan men ook telefonisch contact opnemen: 0546 - 749 500.

Twee weekends Fancy Fair Feesten

DEURNINGEN - Waar andere grote Twentse festivals onlangs hebben aangegeven te gaan stoppen, geeft de organisatie van de Fancy Fair Feesten in Deurningen juist extra gas bij. Ze zijn momenteel alweer druk bezig met de organisatie van het zomerfeest in 2020. De voorbereidingstijd heeft de stichting Fancy Fair Feesten Deurningen ook wel nodig, want voor het eerst in de ruim 70-jarige geschiedenis duren de Fancy Fair Feesten maar liefst twee weekenden.

"In 2020 gaan we nog harder knallen dan voorheen", vertelt kersverse voorzitter André Mensink trots. "In het eerste weekend is de tirolermiddag weer terug van weggeweest en hebben we artiesten als La Fuente en Paul Elstak weten te strikken. Het tweede weekend hebben we onder andere Tino Martin live op het buitenpodium staan." De TrekkerTrek is voor komend jaar verplaatst naar het tweede weekend, waarin de tent op zowel de zaterdag als de zondag geopend is. Met een hernieuwde uitstraling, een nieuwe website in de maak en een uitgebreid scala aan artiesten en activiteiten mikt de organisatie op een breed publiek. "We kijken terug op goede jaren, waardoor we het aandurven om voor komend jaar flink uit te pakken", licht penningmeester Niek Kerkhof Jonkman toe.

Tirolermiddag
Mensink is blij dat de tirolermiddag opnieuw een plekje in het programma heeft kunnen krijgen, dit jaar onder de naam (F)Ons' Brauhaus. "We hebben de laatste jaren vaak gehoord dat bezoekers deze middag misten dus we zijn blij dat we hem in vernieuwde opzet kunnen draaien aankomende zomer." Ook de vaste onderdelen als het beachhandbaltoernooi, de Grootste BouwvakBBQ van Twente en de bekende 'Deurninger'-maandagavond staan voor komend jaar weer op het programma. Het definitieve programma en de online kaartverkoop voor de Fancy Fair Feesten zijn vanaf april 2020 te vinden op www.fancyfairfeesten.nl.

De kracht van de CAREGiver

ENSCHEDE - Wat is het belang van langer thuis blijven wonen? En wat maakt de band tussen CAREGiver en senior zo waardevol? CAREGiver Charlotte (l) en meneer de Ruiter (r) vertellen hun verhaal.

Het was de dochter van meneer de Ruiter die hem in contact bracht met Home Instead Thuisservice. "Ik kwam uit het ziekenhuis, was slecht ter been en ik had weinig sociale contacten in de buurt, dat maakte het leven thuis een stuk lastiger", concludeert meneer de Ruiter. "Mijn dochter hoorde via via over Home Instead. Ze nam contact op en kort daarna kwam ik in contact met CAREGiver Charlotte. Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder en… CAREGiver Charlotte is er nog steeds!"

Samen op pad
"De hele week kijk ik uit naar haar komst. Samen drinken we een kop koffie en gaan we erop uit. Meestal gaan we boodschappen doen, maar Charlotte helpt me ook bij het maken van andere beslissingen. Onlangs heeft ze me bijvoorbeeld geholpen bij de aanschaf van een nieuwe rollator. Natuurlijk staan mijn kinderen ook voor me klaar maar die wonen net wat verder weg. Mijn dochter woont in Rotterdam en mijn zoon zit vaak in het buitenland, maar ik kan ze met mijn iPad wel altijd Skypen", glundert meneer.

Vertrouwd gevoel
"Het meest bijzondere aan de CAREGivers van Home Instead is dat ze allemaal zo geknipt zijn voor het werk. Zelfs wanneer er een invaller komt, lijkt het alsof ik ze al jaren ken. Allemaal zijn ze zo geduldig en toegewijd. Ze stellen zich echt in dienst van de ander. Zelf ben ik in mijn jongere jaren ook mantelzorger geweest dus ik weet hoe zwaar het werk kan zijn. Ondanks dat ik regelmatig contact heb met mijn kinderen maakt Home Instead het leven thuis een stuk comfortabeler en gezelliger! Mijn grote wens is om tot aan mijn dood in dit huis te blijven wonen. Het huis waar ik inmiddels al meer dan 50 jaar woon! Het is de plek waar ik al mijn herinneringen heb aan mijn familie. Het is het huis waarin we feestjes gaven en waar mijn zoon vroeger nog stiekem via de regenpijp naar boven klom na het uitgaan."

Echt helpen
"Ik vind het belangrijk om erachter te komen hoe ik iemand echt kan helpen." Volgens CAREGiver Charlotte is het juist de band die zo waardevol is. "Als CAREGiver kijk ik bij de eerste bezoeken de kat uit de boom", vertelt Charlotte. "Ik vind het belangrijk om te analyseren wat voor persoon iemand is, zodat ik ook goed kan beoordelen hoe ik iemand echt kan helpen."

Contact met familie
"Iedere klant is anders, maar met allemaal heb ik een warme band. Als CAREGiver heb ik ook regelmatig contact met de familie. Toen meneer de Ruiter bijvoorbeeld in het ziekenhuis lag voor galstenen hield ik contact met zijn dochter en kon ik meneer een kaartje sturen. "Meneer de Ruiter kan nog veel zelf en dat laat hij ook altijd weten", glimlacht Charlotte. "Pas sinds de laatste tijd mag ik meneer een arm geven, nadat hij onlangs is gevallen. Een keuze uit veiligheid, maar wat blijkt, arm in arm lopen is ook een stuk gezelliger!"

Meer informatie
Bent u nieuwsgierig geworden naar wat Home Instead Thuisservice voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Home Instead Thuisservice Enschede, bel 053-3030122 of mail naar info.enschede@homeinstead.nl. Zie voor meer informatie over Home Instead de website www.homeinstead.nl/enschede.

Goed jaar voor de steenuil

Foto: F.J. Woltman

TWENTE - Ruim dertig procent van de, speciaal voor de steenuil opgehangen nestkasten in Overijssel was het afgelopen jaar bewoond.

Vrijwillige steenuilwerkgroepen, in Overijssel maar liefst 22, zijn al jaren actief in het ophangen, onderhouden en monitoren van de steenuilkasten. Hiermee is het mogelijk om in beeld te brengen hoe het gesteld is met deze typische cultuurland-vogel. Het merendeel van de aantallen steenuilen in Overijssel broedt in Twente. Hier is het typische steenuilen landschap, ofwel het halfopen cultuurlandschap met verspreid de boerenerven, nog aanwezig. Na Noord-Brabant en Gelderland komen in Overijssel de meeste steenuilen voor.

Broeden
In 655 van de 2029 steenuilkasten die door de steenuilwerkgroepen zijn opgehangen, werd in 2019 gebroed door steenuilen. Het aantal broedsels in nestkasten neemt vanaf 2005 gestaag toe. "Dit is een mooie ontwikkeling en vooral te danken aan de grote inspanning van de steenuilenwerkgroep", zegt Michiel Poolman, ecoloog bij Landschap Overijssel. "Het volledige aantal broedsels in Overijssel ligt trouwens nog hoger. Er hangen namelijk ook steenuilkasten die niet gemonitord worden. Daarnaast broeden niet alle steenuilen in een kast. Er zijn er genoeg die een holte opzoeken in oude schuurtjes, onder golfplaten of in holtes van oude fruitbomen en knotwilgen." Sommige nestkasten zijn voorzien van een camera. Kijk op www.landschapoverijssel.nl/steenuil voor een leuk filmpje van een steenuil bij zijn nestkast.

Goed muizenjaar
De steenuil houdt van een kleinschalig landschap met houtwallen, boerenerven met fruitboomgaarden en her en der een poel. En als hier dan ook nog erven liggen met rommelige hoekjes en een kruidenrand, schapen- of ponyweide, is de steenuil helemaal in haar nopjes. In dit kleinschalige landschap vindt de steenuil schuil- en nestgelegenheid en voedsel. "Vergeleken met andere uilen is het voedselspectrum van de steenuil divers," zegt Michiel. "Zijn hoofdvoedsel bestaat uit muizen, maar ook uit kleine vogels en kikkers. Wanneer er jongen gevoed moeten worden, breidt de steenuil zijn dieet uit met kevers, langpootmuggen, larven, rupsen en regenwormen. 2019 was trouwens een goed muizenjaar, je ziet dat de steenuil daarvan profiteert."

Help de steenuil
Kijk op www.landschapoverijssel.nl/steenuil.

Niet klakkeloos nieuw kopen, maar kijken naar hergebruik

DINKELLAND/TUBBERGEN - Duurzaamheid is meer dan het besparen van energie of het gescheiden inzamelen van afval. Duurzaam leven doe je ook door op een andere manier na te denken over de aanschaf van spullen. Moet iets nieuw zijn of is tweedehands ook goed?

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaan hier bewust mee aan de slag en zijn hiervoor maandag officieel toegetreden tot het manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. In de afgelopen jaren hebben tweedehandswinkels een stevige plek verworven in onze samenleving. We brengen er onze overtollige apparaten, meubels, kleding en andere spullen naartoe en schamen ons allang niet meer om tweedehands te kopen, want vintage is hip.

Circulaire economie
Een ander woord voor inleveren, repareren en hergebruiken is Circulaire Economie. Een economie waaraan ook steeds meer bedrijven en organisaties gaan deelnemen. Dat geldt ook voor de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. "Als gemeenten Dinkelland en Tubbergen doen wij veel op het gebied van duurzaamheid", zegt de Tubbergse wethouder Ursula Bekhuis. "Wij doen dit voor een groot deel samen met onze inwoners, maar als gemeentelijke organisatie moet je ook kijken wat je zelf kan doen. Om te beginnen doen we dat vanaf nu met de inkoop van onze organisatie. Daarbij gaat het soms maar om kleine dingen, maar al die kleine dingen bij elkaar opgeteld maken wel iets groots."

Proeven
Binnenkort worden er zowel in Tubbergen als Dinkelland proeven gestart rondom circulair inkopen binnen projecten. "In Tubbergen willen we bij de aanleg van het fietspad tussen Manderveen en Tubbergen kijken naar mogelijkheden op het gebied van circulaire inkoop", zegt wethouder Bekhuis. Ze wordt aangevuld door haar Dinkellandse collegawethouder Ben Blokhuis. "In Dinkelland willen we binnen ons project huisvesting ook circulair inkopen", zegt hij. "De ervaringen die tijdens deze proeven wordt opgedaan willen we gebruiken voor het maken van beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen." Een mooi initiatief.

FNV helpt met belastingaangifte

LOSSER - Het belastingseizoen komt weer op gang; binnenkort moeten we allemaal weer aangifte doen van de inkomstenbelasting. Dit is lang niet altijd eenvoudig, maar gelukkig zijn er veel organisaties die hierbij kunnen helpen. Zo is ook de FNV Belastingservice actief in Losser om dit voor leden uit te voeren.

Met ruim 200.000 aangiftes per jaar is de FNV Belastingservice naar eigen zeggen de grootste belastingadviseur van Nederland. Voor deze prestatie tekenen jaarlijks zo'n 2.000 goed opgeleide FNV-leden die in hun vrije tijd andere leden helpen met het invullen van hun aangifte. Ook in Losser en Overdinkel start de FNV weer met deze service voor haar leden

Afspraak
Het is wel noodzakelijk eerst een afspraak te maken. Het is niet meer mogelijk om in De Lutte een afspraak te maken vanwege te geringe belangstelling van de leden. In Losser is de nieuwe invullocatie Cafe Restaurant Heijdemann Smalmaatstraat 55. Men dient op de dag dat men een afspraak heeft de FNV-pas, een recent betalingsbewijs en de machtigingscode mee te nemen voor zowel voor de man als de partner. Deze zijn eind januari aan de leden toegezonden die in 2019 ook via de FNV belastingservice hun aangifte hebben gedaan. Zonder deze machtigingscode kunnen zij u niet helpen. Deze code kan men aanvragen bij telefoon 088 1236555

Aanmelden
Om een en ander te professionaliseren kan men zich digitaal aanmelden. Dit kan via: www.afspraakmakenfnv.nl/ of telefonisch vanaf 3 februari 2020: Contactcenter FNV, 088 3680368, op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur. Hou uw lidmaatschapsnummer bij de hand.