Hart van Oldenzaal

9 maart 2018

Hart van Oldenzaal 9 maart 2018


Symbolische aftrap voor herinrichting Stadstuinen

OLDENZAAL - Afgelopen maandag is de symbolische aftrap gegeven voor de herinrichting van de Oldenzaalse stadstuinen. De historische Palthetuin, Tuin van Soer en de tuin van de Bombazijn moeten straks samensmelten tot één grote oase. Een plan dat nogal veel voeten in de aarde heeft gehad.

Maandag was dan eindelijk de feestelijke maar nog wel symbolische aftrap voor de herinrichting van de tuinen. Symbolisch, want er is nog wel wat resterende besluitvorming om een en ander ook echt formeel vast te leggen. De starthandelingen werden maandag verricht door gedeputeerde Hester Maij van de Provincie Overijssel en wethouder Trees Vloothuis. Hierbij overhandigde de gedeputeerde ook een notarisappel-boom; een verwijzing naar de 'vergeten' soorten die vroeger bloeiden in dit soort gebieden.

Ontmoeten
De tuinen moeten straks een echte groene ontmoetingsplek worden voor alle Oldenzalers en bezoekers. De tuinen hebben een belangrijke historische waarde, maar kunnen ook praktisch gebruikt worden voor uiteenlopende bedrijvigheid en activiteiten. Zo is hier ook de stadsbrouwerij de Bombazijn gevestigd; een initiatief dat zowel het historische en economische met elkaar weet te verbinden.

Bredere context
De Stadstuinen passen ook binnen een veel bredere context; namelijk de gebiedsontwikkeling van Noordoost-Twente. De tuinen vormen straks namelijk ook een soort toegangspoort voor het buitengebied; bezoekers lopen vanaf de Herdenkingstuin achter het gemeentehuis, de Stadstuinen en Park 1862 het buitengebied in. Tevens wil de historische stadsbrouwerij ook granen en andere ingrediënten uit de directe omgeving van Oldenzaal gaan gebruiken om deze binding noch inzichtelijker te maken. Oldenzalers hebben een sterke binding van hun stad met het landschap, ook aangetoond in diverse onderzoeken volgens gedeputeerde Maij.

Investeren
Met deze onderbouwing investeert de Provincie Overijssel ook in de totstandkoming van dit project. Op 22 februari stemde de Provincie Overijssel in met 150.000 euro aan cofinanciering voor de herinrichting van de Stadstuinen.

Verkiezingsactiviteiten komen op gang

OLDENZAAL - De verkiezingsactiviteiten komen nu echt op gang. Het aftellen voor de verkiezingen is begonnen; de gemeente kijkt al weer uit naar dit feest der democratie.

Deze woensdag was het eerste verkiezingsdebat in Oldenzaal, een debatavond over democratie speciaal voor de jongeren. De gemeente probeert de jeugd meer te interesseren voor lokale politiek, juist omdat zij hier nog maar weinig binding mee hebben. Dit is jammer, omdat er in de politiek juist ook veel beslissingen genomen worden die op hen van toepassing zijn. Zoals over de beschikbaarheid van voldoende woningen voor starters, het creëren van werkgelegenheid en het faciliteren van een aangenaam woon- en leefklimaat. Deze en meer thema's kwamen woensdag aan bod in het debat in het gemeentehuis. Impuls organiseerde dit debat specifiek voor jongeren van 15 tot 22 jaar die met de diverse lijsttrekkers in gesprek gingen. Jongeren die voor het eerst mogen stemmen hebben ook een brief ontvangen van burgemeester Theo Schouten met een oproep om te stemmen.

Meer debat
Het jongerendebat is niet het enige debat dit jaar; op maandagavond 19 maart organiseren de lokale omroep Twente FM en de Twentse Courant Tubantia een debatavond in de hal van het stadhuis. Dit begint dan om 19.00 uur. De lijsttrekkers gaan hier dan weer in gesprek aan de hand van diverse thema's die spelen in de Oldenzaalse politiek. Debatten zoals deze zijn een goede manier voor Oldenzalers om zich te oriënteren op hun stemkeuze. Daarnaast zijn er natuurlijk ook stemwijzers, zo biedt onder meer het Algemeen Dagblad een kieswijzer aan voor meer dan 220 gemeenten, waaronder Oldenzaal. Deze is te vinden op gemeentekieswijzer.nl; aan de hand van stellingen krijgt u zo een inzicht in de standpunten van diverse partijen.

Stempassen
Inmiddels is de verstrekking van de stempassen ook afgerond. Met een stempas en een identiteitsdocument dat maximaal 5 jaar verlopen is kunt u stemmen bij ieder stembureau binnen de gemeente Oldenzaal. Hebt u deze nu nog niet ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente voor een vervangende stempas.

Jaargang: 4 • Nr 155 • Wk 10