Hart van Oldenzaal

4 oktober 2019

Hart van Oldenzaal 4 oktober 2019


Oldenzaal werkt aan bruisende binnenstad

OLDENZAAL - In het voorjaar stelde het Oldenzaalse college van Burgemeester en Wethouders het binnenstadplan vast. Doel is om de binnenstad vitaler, bruisender en groener te maken.

Het plan 'Boeskoolhart boost jouw binnenstad' kwam tot stand na een interactief proces, waaraan ondernemers, bewoners en andere partners hebben meegewerkt. Het college zette afgelopen week de handtekening onder twee belangrijke vervolg-acties uit het binnenstadplan. Het gaat om de uitvoeringsagenda, een uitwerking van alle ideeën en allianties die in het voorjaar zijn opgehaald, en om een advies voor betere samenwerking tussen alle partners in de stad. Beide stukken zijn dinsdag gepresenteerd bij een aparte bijeenkomst met een redelijke opkomst.

Samen in actie
Alle ingediende ideeën tijdens 'Boeskoolhart, boost jouw binnenstad' zijn uitgewerkt naar concrete acties voor 2019 en 2020 en vormen de uitvoeringsagenda 'Binnenstad Oldenzaal'. De acties zijn bedacht door ondernemers, inwoners, gemeente en andere partners in de stad. Voor de uitvoering van de acties is de samenwerking tussen die partijen ook weer van belang; de uitvoeringsagenda is een actielijst die alle binnenstadpartners samen gaan uitvoeren. En dus is het van belang om samen per actie te bekijken wie die gaat uitvoeren en wat daar voor nodig is.

Vervolg
De informatieavond was de eerste stap richting uitvoering. Belangstellenden konden aangeven voor welke acties zij zich in willen zetten. De complete lijst is later dit jaar na te lezen op www.boeskoolhart.nl; ook de voortgang wordt daar bijgehouden. Een andere actie uit het binnenstadplan 'Boeskoolhart, boost jouw binnenstad' was om naar de samenwerking in de binnenstad te kijken. Momenteel werken verschillende partners met elkaar, maar ook naast elkaar, aan het aantrekkelijk maken en de promotie van Oldenzaal. Vanuit de binnenstadavonden is de suggestie gedaan om die samenwerking te verbeteren. De gemeente kreeg als advies om een nieuwe organisatie te starten voor verdere marketing en promotie.

Wees alert op inbraken

TWENTE - De politie adviseert inwoners weer om alert te zijn op inbraken de komende tijd. Met de 'donkere dagen' weer voor de deur neemt ook het risico op een inbraak weer toe.

Een waakzame buurt is statistisch veel minder aantrekkelijk voor het dievengilde. De afgelopen jaren werden in Noordoost-Twente al diverse buurt-Whatsappgroepen opgezet om verdachte situaties te signaleren. Buurtbewoners kunnen elkaar dan waarschuwen wanneer zij iets verdachts zien, zoals een donker gekleed persoon die rondhangt bij een woning in de avonduren. Ook overdag zijn inbrekers echter volop actief; ook dan is waakzaamheid dus geboden.

Bel 112
De politie benadrukt dat men in zo'n geval ook zeker met het noodnummer 112 mag bellen. Zo gaat de pakkans bij inbraken omhoog, omdat de politie sneller ter plaatse komt voor meldingen.

Jaargang: 5 • Nr 232• Wk 40

Oproep Humanitas Twente krijgt gehoor

OLDENZAAL - Humanitas Twente is er op uit om de samenleving in Twente nog sterker te doen zijn. Het bestuurslid Wouter Muller en de medewerkers van Humanitas waren onlangs naar Oldenzaal gekomen om toekomstige Oldenzaalse vrijwilligers te werven.

En dat is ze gelukt, want maar liefst dertien Oldenzalers hebben zich aangemeld en namen deel aan de informatieve lunch die werd gehouden bij "Downtown" aan de Groote Markt te Oldenzaal. Enkele maanden geleden had men dit in Hengelo even zo gedaan en met succes, nu was het tijd om Oldenzalers te informeren over wat het is om vrijwilliger te zijn bij Humanitas Twente. Wouter Muller gaf een duidelijke uiteenzetting over wat het betekent om vrijwilliger te zijn bij Humanitas Twente. Jaarlijks steken meer dan 650 vrijwilligers tijd en energie in het behulpzaam zijn en het ondersteunen van hulpzoekenden in onze samenleving. De vraag om hulp neemt toe en het aantal vrijwilligers neemt af. Alle reden dus om uitleg te geven en mensen te activeren en te stimuleren om deel te nemen en zich aan te melden als vrijwilliger bij Humanitas.

Meld uzelf aan
Mensen ondersteunen op het gebied van opvoeden, opgroeien, eenzaamheid, thuisadministratie, integratie: daar zijn veel vrijwilligers echt bij nodig. De vrijwilligers worden goed opgeleid en begeleid en ingezet in geheel Twente. Wilt u ook een echte vrijwilliger zijn of worden? Dat kan door u aan te melden op www.sterkesamenleving.nl of te bellen naar: 074-2437733.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Foto: Wouter Muller met zijn aandachtig gehoor.

Column

Duits

We waren jong, pubers en moesten weg. Waarheen? Kopenhagen, pelgrimsoord van de hippies en niet ver bij ons vandaan; 1 lange rechte weg vanaf Lutjegast naar de Deense hoofdstad. Kon niet misgaan. De oom van mijn medelifter bracht ons naar de Friese straatweg bij Zuidhorn en na twee liften van vrachtwagenchauffeurs bevonden wij ons in Duitsland, even over de grens bij Nieuweschans. Het werd donker en wij stonden onbeschut in die grote vlakte. Na een paar uur stopte een kever, modern design, kleur geel. Een jonge vent achter het stuur. Waar we heengingen? Kopenhagen. Jammer, hij ging de andere kant op. Ook goed, Parijs dan maar. Dan mochten we meerijden. Hij woonde in München. Uren later maakte hij ons wakker. Wij waren in slaap gevallen. Hij woonde in een flat met zijn moeder en bood aan bij hem te slapen. De volgende ochtend had hij broodjes gehaald en kregen wij een uitgebreid ontbijt. Zijn moeder vertelde over zijn vader, die als 1 van de eersten was opgepakt door Hitler vanwege zijn socialistische activiteiten. Deze vriendelijke, aardige mensen waren als Duitser 1 van de eerste slachtoffers van Hitler.

Het bracht mijn vooroordelen compleet van de kook. Hitler was het kwaad, maar het kwam niet in mij op dat de eerste slachtoffers de Duitsers zelf waren. We werden naar Parijs gebracht in een oude Ford Taunus door twee Algerijnen, waarin we mochten slapen. Elke avond brachten ze de autosleutels, die wij ’s morgens weer teruggaven. De smaak in je mond van een paar dagen stokbrood en knoflooksaus, zonder je tanden te kunnen poetsen. In 1 ding waren we niet zo stom; we bewaarden genoeg geld voor de trein terug naar Nederland. Toen we in Lille niet verder konden huurden we een hotelkamer en vertrokken de volgende morgen naar Rotterdam. Mijn medelifter had een kamer daar en na een douche en het poetsen van de tanden, hebben wij bij de Chinees gegeten.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Europa werd bevrijd van de Duitse bezetting door de Geallieerden en Russen. Zou Stephan dat ook vieren? Volgens mij heette hij zo. Ik denk het wel. Hij zal zeker aan zijn vader en moeder denken. De oorlog heeft bij ons grote sporen achter gelaten. Eigenlijk zou ik hem op moeten zoeken.

Jan Visser

Leuke gratis attentie bij Ben van 't Mös

ENSCHEDE - Ben van 't Mös is al ruim 40 jaar uw betrouwbare tuinspecialist. Of u nu komt voor handgereedschap, tuinmachines of tuininrichting, u bent aan het vertrouwde adres voor service en vakmanschap. En: ook voor leuke aanbiedingen!

Momenteel ontvangt elke klant bij besteding van 25 euro of meer bij Ben van 't Mös een leuke, gratis attentie. Wat dit precies is? We geven wel een hint: het is goed te gebruiken als het blad valt. Daarnaast zijn er momenteel ook diverse aantrekkelijke kortingsacties op onder meer Stihl gereedschap en accu's.

Kom langs
Ben van 't Mös is gevestigd aan de Haaksbergerstraat 858 in Enschede. Open maandag tot en met zaterdag, dagelijks van 08.30 tot 17.30 uur. Bel voor informatie over de machines met: 053-434 16 66 en over tuinhout met: 053-432 38 38. Kijk ook op: www.benvanhetmos.nl. Ben van 't Mös is momenteel ook op zoek naar een nieuwe zaterdaghulp vanaf 16 jaar oud. Deze helpt onder meer bij opruimwerkzaamheden. Lijkt je dit wat? Kom langs in de winkel voor een kennismaking met Ben of Karin.

Dag van het Haarwerk bij Confident Haarzorg

ENSCHEDE - Op 9 oktober is het weer de 'Dag van het Haarwerk'.

Kaalheid, en dan vooral bij vrouwen, is nog steeds een groot taboe. Zij durven zelden over hun probleem te praten. Er zijn echter professionele oplossingen voor ieder haarprobleem. Bij ANKO-erkende bedrijven hebt u recht op vergoeding van de zorgverzekeraar.
Kom langs
Wilt u meer weten? Loop op de 'Dag van het Haarwerk', woensdag 9 oktober, eens binnen bij Confident Haarzorg aan de Brinkstraat 66 in Enschede. Dé haarwerkspecialist in medische en cosmetische haaroplossingen. U bent van harte welkom om kennis te maken met de kwaliteit, maatwerk en persoonlijke aandacht. Kijk ook op: www.confidenthaarzorg.nl

Selectie theaterprijs

OLDENZAAL - Donderdagavond 10 oktober vindt vanaf 19.30 uur in het Vestzaktheater aan de Walstraat in Enschede een selectieronde plaats voor een plek in de Finale van de Christenhusz Theaterprijs die op 22 november wordt gehouden in Stadstheater de Bond in Oldenzaal.

RTV Oost zal van deze avond opnames maken voor het programma OverUItdeKunst van Inga Tjapkes, dat nog vóór de finale wordt uitgezonden. De prijs, die genoemd is naar de Oldenzaalse componist/schrijver Geert Christenhusz, is bedoeld voor de ontwikkeling van theatertalent in de ruimste zin van het woord in de provincie Overijssel. Het prijzengeld voor de eerste prijs is dit jaar beschikbaar gesteld door Rotary Club Oldenzaal. In de selectieronde laten de jeugdige (12 – 25 jaar) kandidaten zien en horen waartoe zij in de verschillende (theatrale) disciplines (muziek, cabaret, kleinkunst etc.) in staat zijn. In de finale is er plaats voor 8 kandidaten, waarvoor in de aanloop ernaartoe een speciaal weekeinde met workshops wordt georganiseerd in Theater Concordia in Enschede. Kaarten à 5 euro zijn te bestellen bij www.hetvestzaktheater.nl

Maandag 7 okt. 10.00 uur

A'j neet weelt valn,
mu'j neet klimn.

Het belang van een goede nachtrust

OLDENZAAL - Aan de Bisschopstraat 44 is Boxspringspecialist Oldenzaal gevestigd. Jan Geissler is de deskundige slaapadviseur die u alles kan vertellen over hoe u een succesvolle slaper kunt worden. Hij weet alles wat nodig is om tot een goede nachtrust te komen.

Een derde van ons leven brengen wij slapend door en ook een derde van alle mensen heeft last van slapeloosheid. Slechte slapers liggen lang wakker en worden vaak veel te vroeg wakker en zijn dan niet uitgerust. Goed slapen is noodzakelijk om goed te functioneren, aldus Geissler. Slecht slapen zorgt ervoor dat men overdag moe en prikkelbaar is, dat men zich moeilijk kan concentreren en dat het reactievermogen niet optimaal is. Tijdens het slapen moeten lichaam en geest tot rust komen en kan het lichaam zich herstellen van de inspanningen die overdag zijn gepleegd. Alles wat u overdag hebt ervaren, wordt verwerkt tijdens de slaap. Op jeugdige leeftijd ontwikkelen onze hersenen zich ook als wij slapen, maar hoe ouder we worden, hoe minder slaap wij nodig hebben. Over het algemeen is zes tot acht uur slaap per nacht gezond. Maar heeft u last van rugpijn? Slaapt u slecht? Voelt u zich de volgende ochtend niet goed uitgerust en fit voor het dagelijks handelen? Dan is aandacht voor een goede nachtrust een vereiste. Omdat we een derde van ons leven liggend doorbrengen kan het juiste en op u persoonlijk afgestemde slaapsysteem dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan een goede nachtrust.

Bodyscan
De wervelkolom is de maatstaf voor de juiste ligging in bed. Deze moet grotendeels zijn natuurlijke vorm behouden in rugligging en zijligging. Sinds kort beschikt Boxspringspecialist Oldenzaal over een uniek systeem, namelijk het Bodyscan-systeem. Het systeem van de Bodyscan is gebaseerd op het feit dat elke persoon uniek is en zijn of haar eigen vereisten heeft voor een goede nachtrust. Drie scans meten in verschillende houdingen alle relevante lichaamsafmetingen, zoals grootte van de schouders, het bekken, en de afstemming van de ligoppervlakken: taillebreedte, neksteun en de individuele wervelkolom. Het Bodyscan-ligsysteem ondersteunt de wervelkolom individueel waar nodig en past zich optimaal aan op het natuurlijke verloop van de wervelkolom.

Advies op maat
Voor een goede en juiste slaapplaats moet bij de aankoop van een bed rekening worden gehouden met factoren als grootte, gewicht, lichaamscontour, slaap- en liggewoonten. Loop eens binnen bij Boxspringspecialist Oldenzaal en laat u adviseren bij het aankopen van een bed, lattenbodem of matras dat geheel is afgestemd op uw lichaamsprofiel. Zie verder: www.boxspringspecialistoldenzaal.nl

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Een kijkje in de ludieke wereld van Zorg & Welzijn

OLDENZAAL - Het onder de aandacht brengen van de Stichting Cliëntondersteuning Twente (SCOT) en duidelijkheid bieden aan de toehoorders waarvoor zij staan: dat was de doelstelling van de Grote Zorg & Welzijn Show.

De stichting biedt namelijk onafhankelijke cliëntondersteuning voor mensen met een Wlz-indicatie of als men te maken heeft met Wmo, Jeugdwet en Participatiewet.
In 2016 kwamen Hans Kuipers en Hans Gerard Kuipers bij elkaar om te bespreken hoe zij ondersteuning konden bieden aan mensen die vast waren gelopen in de wereld van de zorg. De wet zegt dat mensen recht hebben op onafhankelijke ondersteuning in de zorg. In de praktijk pakt dat echter anders uit. Beide heren kenden de verhalen van mensen waar zij zelf mee te maken hadden gehad, mensen die al veel te lang met vragen rondliepen en die tegen een muur van regels waren aangelopen. Mensen die niemand náást zich hadden als het even niet soepel verliep. Het gevolg was dat zij niet de ondersteuning kregen waar zij recht op hadden. Sommige verhalen waren zo schrijnend én zo onnodig. Was er maar een organisatie geweest die de route wél zou weten. Vanuit die gedachte is SCOT ontstaan, de onafhankelijke ondersteuner van cliënten in Twente. Er is geen personeel, wel een breed netwerk van deskundigen en professionele freelancers. Vanuit de eigen expertise helpen zij mensen verder.

Theatervoorstelling
Op de vermakelijke presentatieavond bij café de Boom in Oldenzaal is duidelijk gemaakt waar SCOT voor staat. Theatergroep "De Nieuwe Koning" trad op een vermakelijke wijze op en men vond een aandachtig gehoor. Ook in Losser en Denekamp hebben geïnteresseerden deze vermakelijke Zorg & Welzijn Show voorgeschoteld gekregen.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

FC-Twente speelster in Oranje

ENSCHEDE - Bondscoach Sarina Wiegman heeft 23 speelsters opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de aankomende twee EK-kwalificatieduels met Slovenië en Rusland.

FC Twente-speelster Fenna Kalma maakt haar debuut bij het 'grote' Oranje. De 19-jarige spits, die vanaf Onder 16 alle vertegenwoordigde elftallen doorliep, was dit seizoen al elf keer trefzeker voor haar club in de Eredivisie en het Champions League toernooi. Ook FC Twente-speelsters Renate Jansen, Lynn Wilms en Ashleigh Weerden behoren ook tot de selectie van Oranje Vrouwen. Het team van bondscoach Sarina Wiegman vervolgt de EK-kwalificatiereeks op vrijdag 4 oktober met een wedstrijd in en tegen Slovenië - momenteel 51 op de FIFA-ranking. Een paar dagen later treft de ploeg in eigen land Rusland. Het EK kwalificatietreffen met de nummer 25 van de wereld wordt gespeeld in het Philips Stadion in Eindhoven. De OranjeLeeuwinnen zijn op weg naar het Europees kampioenschap in poule A verder ingedeeld met Turkije, Kosovo en Estland. De negen groepswinnaars van de kwalificatiepoules plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, samen met de drie beste nummers twee. De overige zes nummers twee spelen in een play-off om de drie resterende plaatsen.

Halve Marathon

OLDENZAAL - Zondag 6 oktober 2019 draait alles om de Halve Marathon. Kom genieten van dit sportieve dagje uit!

LAAC Twente organiseert "De Halve Marathon Oldenzaal", inclusief diverse kortere afstanden (3 tot 10 kilometer). Iedereen kan dus meedoen: jong en oud, beginners en gevorderden, wedstrijdlopers en recreatieve deelnemers. Start en finish zijn in het historische centrum van Oldenzaal (Groote Markt). Een bedrijvenloop en het scholenkampioenschap (1 of 2 kilometer) zijn ook onderdeel van het programma. De voorinschrijving is gesloten, na-inschrijven kan op 5 en 6 oktober. Kosten: vanaf 3 euro, afhankelijk van de afstand. Starttijden zie: www.halvemarathonoldenzaal.nl

Brugklas de Musical

OLDENZAAL - De bekende tv-serie Brugklas (NPO Zapp) komt naar het theater.

Brugklassers Max, Selma, Emma, Jamie én een nieuwkomer zijn allemaal te zien. Max heeft een vet idee: een hiphop-musical over Willem van Oranje. Emma wil de hoofdrol spelen, want waarom zouden helden alleen mannen kunnen zijn? Wie bepaalt dat eigenlijk: wat mannelijk of vrouwelijk is? Brugklas de Musical is zeer herkenbaar: de zoektocht naar wie je bent tijdens misschien wel de belangrijkste tijd van je leven. Op 11 oktober in Stadstheater De Bond, Molenstraat 25. Aanvang: 19.30 uur. Tickets vanaf € 22,50. Kijk op: www.stadstheaterdebond.nl

Lezing Murat Isik

DE LUTTE - Boekhandel Broekhuis, de Wilmersberg en Bibliotheek Oldenzaal organiseren op 6 oktober "Een middag met Murat Isik".

Schrijver Murat Isik vertelt onder andere over zijn succesvolle boek Wees onzichtbaar (Librisprijs 2018 en Boekhandelsprijs 2019).

Coming of age
De roman gaat over de vijfjarige Turkse Metin die met zijn ouders en zus naar Nederland komt. Het gezin strijdt tegen hun tirannieke vader. Een prachtig verhaal over een gevoelige jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Isiks eigen jeugd. Bovendien is het een ode aan de kleurrijke Bijlmer. Er is gelegenheid om uw boek te laten signeren na afloop van de lezing. Tijd: 14.30-16.00 uur. Locatie: Hotel De Wilmersberg, Rhododendronlaan 7 in De Lutte. Kaarten à € 12,50 te koop bij Boekhandel Broekhuis en De Wilmersberg. Zie ook: www.bibliotheekoldenzaal.nl/programma

Spreekuur ouderen en voor mantelzorgers

LOSSER - De mantelzorgconsulent en de ouderenadviseur van Stichting Fundament gaan vanaf oktober starten met een spreekuur in de bibliotheek in 't Lossers Hoes.

Om de week op donderdagochtend kunt u, afwisselend, terecht voor vragen met betrekken tot mantelzorgondersteuning of ouderenadvies. Heeft u vragen over zorg? Over activiteiten? Of zijn er dingen waar u in het dagelijks leven tegen aanloopt? Kunt u wel wat ondersteuning of begeleiding gebruiken? Wordt de zorg voor uw naaste te veel? Kom dan naar het inloop spreekuur. Op donderdag 10 oktober zal Maaike Zandjans, mantelzorgconsulten, aanwezig zijn van 11.00 tot 12.00 uur. Op 24 oktober zal Sherina Schouten, ouderenadviseur, aanwezig zijn van 11.00 tot 12.00 uur.

Column: We zijn op de goede weg!

OLDENZAAL - Afgelopen donderdag waren we uitgenodigd door Impuls om gezellig samen te komen in het Alzheimer café te Oldenzaal.

De cafénaam is nu eenmaal gekozen. Maar café "Vergeet mij niet" was volgens mij en mijn vriend Hans beter geweest. Alzheimer en dementie moeten oprechte aandacht krijgen en houden. Ook in Oldenzaal, waar meer dan 500 mensen geregistreerd staan met dementie, en waar de prognose laat zien dat het aantal dementerende fors zal gaan toenemen. Afgelopen jaar is de werkgroep "Een Oldenzaal waar mensen met dementie meedoen", waarin vertegenwoordigers van Carintreggeland, gemeente Oldenzaal, Impuls, Zorgfederatie Oldenzaal, Zorggeroep Sint Maarten en Dementie Twente en Alzheimer Twente druk in de weer geweest en heeft haar werk uitstekend gedaan

Rapport
Men heeft een rapport geschreven waar ook wij Oldenzalers mee uit de voeten kunnen. Een rapport waarin te vinden is dat ook u een bijdrage wordt gevraagd. Het rapport werd aangeboden aan onze wethouder Rob Christenhusz die was ingenomen met dit rapport en de aanbevelingen die daarin zijn gedaan. We gaan en zijn dus op de goede weg. De column "Een bijzondere ontmoeting" werd door Kaatjeknip persoonlijk voorgedragen die avond. Het muzikaal optreden van Guus Bok was een opsteker, want hij liet ons zien en horen hoe hoe hij aan dementie sturing en richting geeft. Stadsdichter Patrick Olde Nordkamp raakte met zijn gedicht de gevoelige snaar van velen. De vrouw van bakker Frans (Pascalle) bracht het goede voorbeeld van een ondernemers echtpaar. Ze gaan met het winkelpersoneel; de cursus volgen "Hoe om te gaan met dementie in de bakkerijwinkel"

Koor
Inmiddels is het meezingkoor "Vergeet mij niet" opgericht en kunnen wij, u en ik deelnemen aan het dementievriendelijke koor. Zingen maakt vrolijk, zingen maakt blij. De een wordt al blij van een beschilder meterkast, maar ik veel meer als ik de lach zie op het gezicht van mijn dementerende vriend, die met mij deel gaat uitmaken van het meezingkoor.

Kaatjeknip 29 september 2019

Kennismaking met nieuwe Heraclieden

ALMELO - Een jaarlijkse traditie bij Heracles Almelo: supporters die in het home van supportersvereniging Hart voor Heracles kennismaken met de nieuwe gezichten in de spelersgroep. Afgelopen donderdag was het weer zover. Zo'n 150 supporters kwamen naar Erve Asito om de nieuwe spelers beter te leren kennen.

De nieuwe Heraclieden vertelden donderdagavond over hun eerste maanden in Almelo, gaven antwoord op vragen uit het publiek en werden (in het geval van Mauro Junior) uitgeroepen tot held van de fans. Behalve de presentatie van de nieuwe spelers, was er voor het aanwezige publiek ook een inkijkje in de financiële cijfers. De club staat er financieel goed voor, zo vertelde penningmeester Jeffrey Hinnen. Inclusief transfers werden de laatste jaren steeds positieve resultaten behaald.

Ervaringen
Tim Gilissen vertelde over zijn eerste transferzomer als technisch manager van Heracles Almelo. Gilissen vertelde presentator Ronald van der Geer dat hij een 'mooie, maar drukke' transferperiode achter de rug heeft. "We hebben een jonge groep met wilskracht en veel potentie", vertelde hij. Over de doelstelling: "Als club gaan we altijd voor plek acht tot twaalf, het liefst met aantrekkelijk en aanvallend voetbal." Een gezamenlijk drankje sloot de avond af.

Maak kennis met virtual reality

LOSSER - Altijd al eens een bezoek willen brengen aan het Empire State Building? Of de Taj Mahal? Kom dan op 15 oktober naar de Fundament bibliotheek in Losser. Tijdens een workshop Virtual Reality (VR) krijgt u de kans om de virtuele wereld te ervaren.

Virtual Reality (VR) is een virtuele of gesimuleerde omgeving die door middel van een VR-bril als levensecht kan worden ervaren. De toepassingen van deze technologie zijn eindeloos. Je kunt met VR naar de andere kant van de wereld reizen, een vliegtuig besturen, een levensechte game spelen of virtuele kleding passen. Tijdens de workshop VR staat de impact van de VR technologie op ons leven centraal. Weten we straks nog het verschil tussen de echte wereld en de virtuele wereld? Wat kunnen we meer vertrouwen, onze eigen zintuigen of de waarnemingen van onze technische hulpmiddelen? Gelden er andere regels in de virtuele wereld of moeten we ons in die wereld nog steeds aan de wetten van de huidige maatschappij houden?

Zelf proberen
Na afloop kunt u zelf de VR bril opzetten en een wereld binnentreden die u zelf vormgeeft. Hoe ziet uw toekomstbeeld van de (virtuele) wereld er uit? De lezing en workshop zijn bestemd voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Deelname kost 2,50 euro per persoon. Om 19.00 uur start het programma, wat tot 21.30 uur zal duren.

Aanmelden
Aanmelden kan bij Yolanda Kerver y.kerver@stichtingfundament.nl 053-53 82 137. Graag aanmelden voor 10 oktober!

Heracles Almelo zaterdag thuis in actie tegen FC Emmen

ALMELO - Op Erve Asito speelt Heracles Almelo komende zaterdag de wedstrijd tegen FC Emmen. De wedstrijd tegen de Emmenaren begint om 18.30 uur. De ploeg van trainer Frank Wormuth kan zich revancheren van de 2-0 nederlaag tegen AZ, afgelopen weekend.

Gekeken naar het afgelopen seizoen heeft Heracles Almelo tegen FC Emmen, dat afgelopen speelronde ADO Den Haag met 3-0 versloeg, een positieve balans. In eigen huis waren de Almeloërs met 2-1 te sterk. Op bezoek in Emmen moest Heracles Almelo genoegen nemen met een punt. Op de ranglijst van de huidige Eredivisiejaargang is het verschil tussen beide clubs vijf punten. Heracles Almelo heeft na acht gespeelde wedstrijden elf punten en bezet daarmee de tiende plaats. Vier plekken lager staat FC Emmen, dat zeven punten heeft.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar in de vrije verkoop en zijn er al vanaf €16,-. Voor kinderen, jeugd en zestigplussers gelden nog lagere tarieven. Kaarten zijn tot aan de aftrap verkrijgbaar op heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop.

Jonge Mantelzorger Middag 2 november

LOSSER - Vind jij het leuk om samen met andere jonge mantelzorgers een avontuurlijke dag te beleven? Meld je dan nu aan voor een actieve middag bij Actief Twente. Deze zal gehouden worden op zaterdag 2 november van 13.00 tot 16.30 uur.

Speciaal voor jonge mantelzorgers organiseert Stichting Fundament in samenwerking met werkgroep Jonge Mantelzorgers Losser een spetterende middag waarin je kan mountainbiken, een rondje kan maken op een kickbike of samen met je ouders/ broer(s) of zusje(s) een rondje kan rijden op een grote familiefiets. Ook is er een lekkere workshop pizza bakken. Deze middag wordt speciaal georganiseerd voor jonge mantelzorgers (4-12 jaar) in de gemeente Losser. Wil jij ook deelnemen aan deze leuke, sportieve en lekkere middag? Meld je dan nu aan via: Wesley Elfers jmzlosser@stichtingfundament.nl of tel: 06-13034803

Een brug bouwen over kloven en diepe dalen.
Een brug bouwen ,die overspant naar de overkant.
Een brug bouwen die de weerstand overwint.
Bruggen bouwen, doe je niet alleen!

Jouw brug, gefundeerd ,met pilaren en verhalen
Jouw brug, die het eeuwig zwijgen verbreekt
Jouw brug, vrij van de gesel die je vasthoudt
Bruggen, overspanning naar de overkant

Bouwers, die zware lasten dragen
Bouwers, die geloven in hun opdracht
Bouwers, met kennis van beton en s(taal)
Bouwers, die spreken uit zijn naam.

Kaatjeknip

Bij gelegenheid van Smartlappenviering 28 september 2019

Benefietconcert Damessmartlappenkoor

OLDENZAAL - Oldenzaal heeft zijn jaarlijks Smartlappenfestival. Een kleurrijk gezelschap van vrolijke mannen en vrouwen trekken dan zingend door ons stadje van plezier.

Daar zijn twee dames die op accordeon en twee heren op gitaar die het dames smartlappenkoor instrumentaal ondersteunen. Het koor draagt de naam "Ontroerend Goed". Maar liefst 34 Oldenzaalse dames die op muzikale wijze bijdragen leveren door optredens te verzorgen in verzorgingshuizen, bij festiviteiten en zeker bij het optreden tijdens het jaarlijkse Oldenzaals Smartlappenfestival.

Ontroerend
Ontroerend is de actie die de initiatiefnemers hebben genomen om een Benefietconcert te gaan organiseren. Het initiatief is niet alleen ontroerend maar ook goed. Ik leg u, lezers uit waarom. Wanneer koorlid Els Lansink ziek wordt en moet worden opgenomen in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis dan verblijft ze in het gasthuis van het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam. Dit gasthuis wordt gerund door 70 vrijwilligers die superlief en ook behulpzaam zijn, ook voor Els het mede koorlid van Ontroerend Goed. Het gasthuis heeft 15 kamers en is sinds kort gerenoveerd. Maar er zijn nog wensen zo is gebleken, huishoudelijke apparatuur is meer dan welkom maar ook gelden voor aanschaf voor een gezellige inrichting van de 15 kamers is nodig. Dus namen Angelica, Mirjam en Ragonda het initiatief om een bijdrage te leveren voor de inrichting van het gasthuis van het Antoni van Leeuwenhoek

Benefiet
Op zaterdag 26 oktober wordt een Benefietconcert gegeven bij Stadscafé Moatman die de feestzaal gaat ombouwen tot concertzaal en deze gratis ter beschikking stelt voor dit goede doel. Kaarten à 5 euro zijn verkrijgbaar bij Stadscafé Moatman. Als gastzanger zal Marco Schouten zijn bijdrage leveren, hij die liedjes zingt van Jannes tot Marco Schouten. De opbrengst van dit Benefietconcert gaat in zijn geheel naar het gasthuis van het Antoni van Leeuwenhoek. De initiatiefnemers Angelica, Mirjam en Ragonda hopen een flink bedrag naar het gasthuis Antoni van Leeuwenhoek te kunnen brengen

Foto en tekst Martin Meijerink. Foto: Het koor "Ontroerend Goed" tijdens de repetitie avond

Voordelig reizen met Twentse bus en trein in oktober

TWENTE - Het openbaar vervoer; de één kan niet zonder, de ander heeft het nog nooit of weinig geprobeerd. Voor de laatste groep hebben de vervoerders en provincies in Oost-Nederland de handen ineengeslagen. Via het platform Ervaar het OV bieden ze OV-acties en handige informatie aan. In de maand oktober herhalen ze weer een succesvolle actie: inwoners reizen twee voor de prijs van één met de bus en regionale trein.

In oktober reist iedereen twee voor de prijs van één. Iedereen die met de bus of regionale trein reist, mag iemand gratis meenemen met het '2 voor de prijs van 1 e-ticket'. Je kunt de hele maand oktober onbeperkt meedoen aan de actie van Ervaar het OV. De actie geldt in de bussen en regionale treinen in Gelderland, Overijssel en Flevoland (met uitzondering van Lelystad en Almere). Je downloadt het gratis e-ticket via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app. Een leuke manier om dus als ervaren reiziger een ander eens mee te nemen.

Leuke ervaringen
Veel inwoners uit Oost-Nederland maken gebruik van de acties van Ervaar het OV. In het afgelopen jaar zijn er ruim 70.000 OV-reizen gemaakt met deze acties. Desiré reist regelmatig met de trein: 'Mijn leukste OV-ervaringen zijn de uitjes met mijn dochter naar verschillende plaatsen in Nederland. Ze woont nu in Engeland en ook dan zoeken we elkaar op met de trein'. Wil je op de hoogte blijven van de acties? Meld je aan voor de e-nieuwsbrief via www.ervaarhetov.nl/nieuwsbrief.

Keurmerk sociaal ondernemen voor kringloopbedrijf De Beurs

TUBBERGEN - Kringloopbedrijf De Beurs in Tubbergen neemt komende week het certificaat van het PSO-keurmerk in ontvangst. Een erkenning voor bedrijven die sociaal ondernemerschap hoog in het vaandel hebben staan.

Het Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) keurmerk is gericht op bedrijven die zich actief inzetten om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen bij hun arbeidsparticipatie. Deze methode stimuleert dat er op een kwalitatief goede en duurzame wijze omgesprongen wordt met dit thema. Er zijn inmiddels ruim 1.000 PSO-gecertificeerde organisaties in Nederland.

Keurmerk
De PSO is een wetenschappenlijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO. Hierbij meet men objectief de omvang van de werkgelegenheid die geboden wordt aan kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Zo kijkt dit naar het percentage mensen dat er werkzaam is met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook het aantal gewerkte uren en de doelgroep waar de medewerkers toe behoren.

De Beurs
Kringloopbedrijf De Beurs heeft vestigingen in Tubbergen, Oldenzaal, Losser en Denekamp. Op dit moment zijn er zo'n 200 vrijwilligers actief binnen de organisatie. Als onderdeel van het Strategisch Beleidsplan 2017-2020 is ook sociaal ondernemerschap actief onderdeel van het beleid. De participatiewet biedt nieuwe kansen én uitdagingen. De Beurs zet voor de begeleiding van dit soort groepen ook een buddysteem in. Groepen zoals Wajongers hebben immers vaak een stukje begeleiding nodig. Het inzetten op goede begeleiding is ook een belangrijke factor bij het uiteindelijk door laten stromen naar ander werk.

Workshop en schrijfwedstrijd

OLDENZAAL - Bibliotheek Oldenzaal organiseert een workshop creatief schrijven op 5 oktober.

Job Creyghton was jarenlang docent aan de schrijversvakschool en is auteur van hét handboek voor creatief schrijven: "Effectief en Creatief Schrijven". Hij maakt momenteel tijd vrij om amateurschrijvers bij te spijkeren in verschillende gemeenten in Overijssel. Het maximale aantal deelnemers van 15 is helaas bereikt in Oldenzaal. Iedere creatieve Overijsselaar heeft desalniettemin tot 30 oktober de kans om zijn of haar korte verhaal - omtrent het thema 'misverstand', maximaal 1000 woorden - in te sturen voor de wedstrijd 'Misversta(a)nd'. Zie: www.misverstaand.nl/schrijfwedstrijd. Per gemeente wordt een winnaar gekozen, die gepubliceerd wordt op jijenoverijssel.nl.

Vrouwen aan de slag in Bauhaus Twente

HENGELO - Bauhaus heeft vrouwen hoog in het vaandel staan. Daarom organiseert het bouwcentrum met regelmaat een speciale workshopavond voor vrouwen.

Zaterdag was het weer zo zover, bijna 200 vrouwen rolden de mouwen op voor workshops als stuken en tegelen. Ook voor de instructeurs is de Bauhaus Women's Night een feestje: "de vrouwen luisteren heel goed naar je, ze willen er echt wat van opsteken". Er waren zelfs vrouwen uit Groningen gekomen voor de klusworkshops: "We hebben er gewoon een gezellig weekendje Hengelo van gemaakt", aldus een van deze vrouwen.

Bauhaus
Bauhaus Hengelo is gevestigd aan Het Plein 10 in Hengelo. Kijk ook op: www.nl.bauhaus

Vogelkijkdag Oelemars

LOSSER - Zaterdag 5 oktober is het internationale vogelkijkdag. Vogelwerkgroep Losser heeft in dat kader een vogelkijkdag op de planning staan waarbij publiek kan meegenieten van hun werk.

Het tellen van de verschillende vogelsoorten is een belangrijke taak om de huidige stand van de soorten in kaart te kunnen brengen. Door het hele land zullen verschillende groepen zich hier mee bezig houden aanstaande zaterdag, als veel vogels in de typische V-vorm in groepen naar het zuiden trekken om de winterse kou te ontvluchten.
Van 07.00 tot 16.00 uur zijn de Losserse tellers aan het werk in natuurgebied Oelemars. Speciaal voor deze gelegenheid zal de telpost ook voor publiek geopend zijn en zullen de tellers hen van handige informatie voorzien. Bezoekers kunnen daarmee ook meehelpen met tellen en het spotten van zeldzame vogelsoorten. Aanmelden is niet nodig.

Zandsculpturen

DIEPENHEIM - Dit weekend is de laatste mogelijkheid om de zandsculpturen in Diepenheim te bewonderen. De bijzondere kunstwerken hebben vanaf het voorjaar rondom kasteel Warmelo gestaan.

De sculpturen beelden diverse favoriete karakters uit kinderboeken uit, waaronder Harry Potter en Kuifje! Ze zijn gemaakt door tien verschillende toppers in dit vak, afkomstig uit verschillende landen. De tuinen rondom het kasteel met de zandsculpturen zijn te bezoeken van 10.30 tot 16.30 uur.

Verhalen gezocht over de Tweede Wereldoorlog

TWENTE - Men is momenteel overal in het land volop bezig met de voorbereiding van de viering 75 jaar Vrijheid. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat ook Twente werd bevrijd.

In de aanloop naar 2020 en de viering van 75 jaar vrijheid, zijn in heel Nederland in dorpen en steden oproepen gedaan om zo veel mogelijk verhalen uit de oorlogsjaren en de bevrijding vast te leggen. Verhalen van u; de man of vrouw uit de straat.

Ben Geelen
Bij mijn speurtochten door Twente ontmoette ik in Hengelo, bij restaurant Nationaal, de 73-jarige Hengeloër Ben Geelen. Een welbespraakte en gedreven man die mij vertelde dat hij documenten in zijn bezit had vanuit de nalatenschap van zijn overleden vader en moeder. Afgelopen woensdag had ik met hem een tweede gesprek. Hij toonde foto's, documenten en voorwerpen uit de periode van en na de Tweede Wereldoorlog. Ik was bijzonder verbaasd over de vondst die hij had gedaan op het zolderkamertje aan de Enschedesetraat 262 te Hengelo.

Stripverhaal
Zijn vader Herman Geelen, een zeer creatieve man, heeft in de bange oorlogsjaren in stripverhaal zijn mening over de nazi's en Duitsland vastgelegd. De tekeningen met bijschriften vormen een uit 44 vellen bestaand stripverhaal, dat de redactie van de Hart-kranten in Twente en Noordoost Nederland in aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaat publiceren. Het stripverhaal dat, indien dit in de oorlogsjaren door de bezetter zou zijn gevonden, de dood tot gevolg zou hebben gehad voor de vader van Ben, Herman Geelen. Het verhaal van Herman Geelen, sjouwer bij Stork in Hengelo over de oorlogsperiode, gaan wij u niet onthouden. In de aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaan wij het stripverhaal van Herman Geelen wekelijks in de Hart-kranten plaatsen.

Verhalen gezocht
De redactie van de Hart-kranten zamelt ook uw verhalen in over de oorlogsjaren en bevrijding; met als doel om deze geschiedenis tot leven te brengen voor de jongere generatie. Deze verhalen zullen gepubliceerd worden in de themakrant die in maart volgend jaar verschijnt, maar ook op een speciale website om deze verhalen te behouden voor de toekomst. Hebt u een bijzonder verhaal dat u met onze lezers zou willen delen? Stuur dan een e-mail naar onze redactie met uw verhaal: verhalen@dwfmediamakers.nl. Eventueel is het mogelijk om uw verhaal ook persoonlijk te vertellen, waarvoor een redacteur bij u op bezoek kan komen. Wij horen graag van u!

Tekst en foto: Martin Meijerink. Foto: Ben Geelen, met mooie getekende verhalen van zijn vader in de periode 1940-1945

Brandpreventieweken

TWENTE - De Nationale Brandpreventieweken zijn weer begonnen. De komende weken vraagt ook de Brandweer Twente uitgebreid aandacht voor het belang van brandveiligheid in en om het huis. Naast het concreet bestrijden van brand en hulpverlening, zet de brandweer ook steeds meer in op preventie.

Dit jaar is er weer aanpak voor specifieke thema's; zo staan dit jaar accu's en opladers in de belangstelling. De brandweer en het Instituut Fysieke Veiligheid signaleren namelijk dat oplaadbare elektrische apparaten steeds vaker zorgen voor woningbranden. "Zeker nog niet de grootste brandoorzaak' volgens René Hagen, Lector Brandpreventie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken "Maar zeker wel een groeiende oorzaak". Hagen roept op om nu direct te investeren in het voorkomen van deze branden; preventie kan veel leed voorkomen.

Andere thema's
De brandweer wil met het signaleren van bepaalde trends al vroegtijdig inspringen op potentiële risico's. Zo is ook de groeiende vergrijzing een oorzaak bij branden, maar ook de populariteit van zonnepanelen. Zaken die de brandweer toen nog een beetje overvielen. "We richten ons vanaf deze maand, samen met kinderen, op het bevorderen van kennis en inzicht in hoe deze branden ontstaan. Met deze kennis kunnen ze zélf brand voorkomen". Met deze preventie-aanpak werken Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting aan een brandveilige generatie.

Speurneuzen gezocht
Een eerste stap is de start van de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen'. Hiermee worden kinderen (9-12) uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar brandgevaar en het voorkomen van brand. Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat juist kinderen tussen 9 en 12 jaar actief gebruik maken van elektrische opladers. Bijna 80 procent van deze kinderen maakt regelmatig gebruik van mobiele apparaten. Maar nog niet de helft van de kinderen is op de hoogte van de risico's van foutief opladen van een mobieltje. Of het in slaap vallen met een tablet tussen de dekens en knuffels. "Nu dagen wij kinderen uit om met ons te speuren naar de oorzaken van brand" zegt Hagen. "Zo herkennen zij risico's en leren hoe ze brand kunnen voorkomen. Wij wijzen hen niet op gevaren maar we nemen kinderen mee met de vraag: Hoe komt het dat deze apparatuur brand veroorzaakt?" Met de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen!' wordt kinderen op speelse wijze brandveilig gedrag aangeleerd. Door middel van een interactieve game ontdekken ze hoe brand door elektrische apparaten kan ontstaan.

Dames Losser lijden een geflatteerde nederlaag

LOSSER - De waterpolodames van Losser hebben afgelopen zaterdagavond een ruime, maar zeer geflatteerde nederlaag geleden tegen kampioenskandidaat BZC uit Borculo. Losser kon, net als afgelopen week niet beschikken over haar vaste doelvrouwe Claudia Nijhuis.

Losser begon met een goede instelling aan de wedstrijd. Door veel te bewegen in de aanval werd er door BZC veel aan de noodrem getrokken. Dit resulteerde in veel overtalsituaties en strafworpen. Normaliter zou er uit die situaties veel gescoord moeten worden, maar dat was voor Losser een groot probleem. Uit maar liefst 12 overtalsituaties werd gedurende de wedstrijd slechts 2 keer gescoord, terwijl er van de 6 strafworpen slechts 3 benut werden. BZC was in de tegenaanval effectiever en kon keer op keer de afgeslagen aanvallen van Losser counterend afronden met een doelpunt.

Tweede periode
In de eerste periode viel de schade voor Losser nog wel mee, deze werd afgesloten met een 1-3 achterstand. Ook na de tweede periode werd bij een 3-8 stand nog gedacht aan een positief resultaat, het veldspel was er eigenlijk ook wel naar. Na de derde periode, waarin Losser helemaal niet scoorde en BZC maar liefst zes keer, was de hoop op een resultaat helemaal verdwenen. De stand was dan ook opgelopen naar 4-14. In de laatste periode kon Losser nog drie keer scoren, maar de Borculose ploeg ging met een verdiende overwinning naar huis.

Volgend duel
Na de 11-8 van afgelopen week uit bij Trivia staat Losser nog met lege handen. Aankomend weekend staat de uitwedstrijd tegen VZ&PC in Vriezenveen op het programma. Ook dat is een goede tegenstander, maar meteen voor Losser een goede gelegenheid om zich te revancheren.

Glasrijk Tubbergen

TUBBERGEN - Het jaarlijkse kunstevenement Glasrijk Tubbergen is nog tot en met dit weekend te bezoeken. Het dorp staat voor alweer de 23e keer volledig in het teken van kunst met glas, een bijzondere kunstvorm.

In het gehele dorp vind je kunstobjecten in dit thema, glas in lood en demonstraties in diverse glastechnieken. Het evenement trekt jaarlijks zo'n 20.000 bezoekers die genieten van de glaskunst. Verspreid over verschillende locaties zijn exposities te bezoeken, waaronder in het gemeentehuis, de pastorietuin, de bibliotheek en in het Eeshofbos. In samenwerking met Glasrijk Tubbergen is er een koopzondag op zondag 6 oktober. Tevens zullen er verschillende culturele acts te bewonderen zijn in combinatie met Glasrijk Tubbergen. Ga voor het volledige programma naar www.glasrijk.nl.

Kermis Losser

LOSSER - De jaarlijkse kermis in Losser is begonnen op vrijdag 4 oktober en gaat nog tot na het weekend door. De laatste dag is maandag 7 oktober.

Kom genieten van een van de vele attracties die staan uitgestald of waag een kans in de schiettent. Of ben jij juist heel goed in je prijzen zelf vangen met de grijper? Uiteraard is een kermisbezoek niet compleet zonder dat je naar huis gaat met een overheerlijke suikerspin. Het centrum van Losser zal een groot feest zijn tijdens het kermisweekend. De meeste activiteit vind je op het Raadhuisplein en de omgeving daar omheen. Dompel je in de gezelligheid en breng een bezoekje aan de kermis Losser!

Informatieavond Orde van Weefsters

HENGELO - Op woensdag 30 oktober a.s. organiseert Loge Sciviam een informatieavond over de Orde van Weefsters Vita Feminea Textura.

De Orde is een vereniging voor vrouwen, die elkaar helpen bij het zoeken naar antwoorden op de vragen van het bestaan. Deze geestelijke ontwikkeling wordt o.a. gestimuleerd via inwijdingen, waarbij de symboliek van het weven wordt gebruikt. Deze avond heeft als thema 'Spiegelen'. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.15 uur. Het programma start om 19.30 uur in het Logegebouw, Krabbenbosweg 47b, Hengelo. Voor nadere informatie kunt u bellen: 0546-806118 of e-mailen naar: sciviam@ordevanweefsters.nl Zie ook: www.sciviam.nl en www.ordevanweefsters.nl

Xander de Buisonjé en Van Dik Hout komen naar Rossum

ROSSUM - Xander de Buisonjé heeft veel vrienden in de muziekwereld en op 24 oktober neemt hij ze mee naar Rossum. 'Xander and friends' heet de muzikale avond die De Buisonjé presenteert in de grote feesttent van Stoer. Ook op het podium: Van Dik Hout, in volledige bezetting. Samen vormen ze de Vrienden van Rossum Live.

De Stoer-feesten (Stichting Oktober Evenementen Rossum) worden gevierd van donderdag 24 tot en met zondag 27 oktober. De openingsavond op donderdag 24 oktober wordt afgetrapt door Van Dik Hout; de Nederlandse hitband komt in volledige bezetting en speelt alle hits. Het wordt voor Martin Buitenhuis en zijn band een bijzondere avond: de band viert namelijk het 25-jarig jubileum. Een mooi moment om de nieuwe cd te laten horen aan het publiek; die presenteert de band de avond ervoor. Vervolgens mag De Buisonjé – als presentator van de avond – optredens van zijn andere muzikale vrienden aankondigen. Dat zijn bekende artiesten: Berget Lewis, Wolter Kroes, Brainpower, Charly Luske en Samantha Steenwijk. Het wordt een avond in de sfeer van de Vrienden van Amstel Live, dat De Buisonjé ook heeft gepresenteerd. De feesttent wordt ingericht als één groot café, compleet met kroonluchters, aangevuld met veel special effects. Kaarten zijn te koop via www.vriendenvanrossumlive.nl. Ze zijn ook te koop bij Avia en partycentrum Hutten in Rossum. In de voorverkoop kosten ze 19,50 euro, eventuele tickets aan de deur 25 euro.

Weekend van de Wetenschap

LATTROP - Komend weekend, 5 en 6 oktober, is weer het Weekend van de Wetenschap. Ook de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop doet mee met als thema "de Zon, onze eigen ster".

Op zaterdagavond 5 oktober geeft sterrenwacht medewerker Pieter Boom een lezing over de Zon. Waar vinden we onze Zon in de Melkweg en het Universum en welke processen spelen zich af op de Zon? Hoe verhoudt onze Zon zich ten opzichte van andere sterren? Op aarde zijn we bang voor kernenergie, maar wat we ons niet realiseren is dat de zon een megakernreactor is. Dit kernfusie proces is de leverancier van de zonne-energie, essentieel voor leven op Aarde. Deze lezing is vooral geschikt voor volwassenen en voor kinderen met een beetje meer interesse in de sterrenhemel.

Zondag
Op zondagmiddag 6 oktober is er ook een lezing over de Zon, maar deze is voor iedereen, jong en oud, goed te volgen. Wat is de Zon voor een ding? Zijn er meer zonnen in het heelal en hoe groot zijn die? Wat zijn zonnevlekken? Hoe heet is het op de Zon? We vertellen het allemaal. Op beide dagen kan het planetarium bezocht worden, een grote halfronde koepel. Aan de binnenkant van de koepel wordt de actuele sterrenhemel geprojecteerd. Kijk links, rechts, voor en boven u, u zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. Ze laten de mooiste sterrenbeelden zien, met de figuurtjes die daarbij horen. De sterrenwacht is zaterdag open van 19.30 tot 22.30 uur, waarbij de lezing om 20.00 uur start. Zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk op: www.cosmossterrenwacht.nl

Klucht 'Ik Voel Nattigheid' van Toneelvereniging Ootmarsum

OOTMARSUM - De herfst doet voorzichtig haar intrede en dat betekent voor Toneelvereniging Ootmarsum dat zij weer enkele weken flink aan de slag gaat met het repeteren van een nieuw toneelstuk.

Ditmaal mogen de leden losgaan met de klucht "Ik voel nattigheid". Net als vorig jaar zal de regie weer vallen onder het duo Michiel Geurtse en Farzana van Zuilekom. 'Het enthousiasme van de succesvolle voorstellingen van het vorige stuk hebben we met ons allen meegenomen en proberen we in ons nieuwe stuk mee te nemen,' aldus Geurtse. 'Plezier hebben in het spelen en tegelijkertijd het spel op een mooi niveau krijgen, daar gaan we voor,' vult Van Zuilekom aan.

Optredens
Noteert u het maar vast in de agenda: 10, 11, 17, 18 en 19 januari 2020 zal de Toneelvereniging Ootmarsum "Ik voel nattigheid" voor u ten tonele brengen. Een klucht in 3 bedrijven geschreven door Rob Heemskerk. Vincent is een kunstschilder en verdient heel veel geld met zijn 'kliederwerkjes', maar voor zijn vrouw Machteld is dat niet genoeg. Zij wil status en aanzien en haalt daarom haar man over om ergens in Frankrijk een wijngaard te kopen. De zogenaamde wijn-expert die de wijngaard zou moeten beheren, maakt echter niet zo'n betrouwbare indruk. Maar is het wel een expert? Zijn alle gasten sowieso wel wie ze zeggen te zijn? En dan wordt er ook nog een wijnproeverij georganiseerd. Als dat maar goed gaat… Kortom, genoeg ingrediënten om er een mooie humorvolle avondje toneel van te maken! U komt toch ook kijken in januari 2020? Save the date! Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van de toneelvereniging? Volg dan de Facebookpagina: Toneelvereniging Ootmarsum.

De dag van de vegetariër

TWENTE - Deze week was de internationale Dag van de Vegetariër; 1 oktober. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de hoeveelheid vlees die ze consumeren, waarbij sommigen ook kiezen voor bewust minderen.

In Nederland zijn er naar schatting 850.000 mensen die (vrijwel) nooit vlees eten. Dit is zo'n 5 procent van de bevolking. Uit diverse onderzoeken van onder meer het RIVM blijkt dat dit aantal aan het stijgen is. Hoewel het in de praktijk vaak gaat om mensen die minderen met vlees, niet per definitie vegetariërs die in het geheel geen vlees eten. Hoeveel en hoe vaak Nederlanders vlees eten is lastig te becijferen. Een ruwe schatting is dat de gemiddelde Nederlander zo'n 77 kilo aan vlees consumeert, berekend op basis van karkasgewicht (met bot, vet en zwoerd meegerekend). Ongeveer de helft daarvan is de concrete consumptie die men echt eet. Volgens de Universiteit van Wageningen was er vorig jaar voor het eerst sinds tien jaar tijd weer een lichte stijging te zien.

Meer opties
Steeds meer mensen zien zichzelf als 'flexitariër'; een flexibel vegetariër die af en toe bewust geen vlees eet. Een week zonder vlees is tegenwoordig steeds beter te doen. Zo zijn er steeds meer vleesvervangers te koop in de supermarkt, restaurants hebben meer vegetarische opties en nieuwe technologie zoals laboratorium-gekweekt vlees zal op termijn ook meer mensen overhalen.

Bewustzijn
Geen of minder vlees eten heeft diverse voordelen. Zo is overmatige consumptie van rood en met name bewerkt vlees een mogelijke risicofactor voor ziektes zoals beroerte, diabetes en kanker volgens het Voedingscentrum (zie: www.voedingscentrum.nl/encyclopedia/vlees). Daarnaast heeft de productie van vlees een grote impact op het milieu door een groter grondstofverbruik. Ook potentieel dierenleed en andere ethische afwegingen dragen bij aan een keuze om bewust geen of minder vlees te eten.

Week van de Veiligheid

TWENTE - Een twijfelachtige figuur biedt u op straat een fiets aan voor een paar tientjes. Of een kameraad komt aan met een dure telefoon zonder doos voor een prijs die té mooi is. Gaat u er op in? Een verstandig mens weet beter; het kunnen namelijk gestolen objecten zijn.

Van 7 tot en met 13 oktober is de landelijke Week van de Veiligheid weer. Dit jaar is er extra aandacht voor het terugdringen van heling. Gelukkig zeggen de meeste mensen - 8 op de 10 - dat ze geen fiets zouden kopen die duidelijk gestolen is. Toch komt heling op papier nog relatief vaak voor, ook onder ondernemers. De gevolgen van dit soort criminaliteit kunnen groot zijn. Naast het bekende gezegde 'zonder heler geen steler' brengt het ook voor de ontvanger van gestolen goederen risico's met zich mee.

Heling
Heling omvat het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar en altijd het gevolg van andere criminele activiteiten. Gelukkig kunnen inwoners en ondernemers veel doen om heling tegen te gaan. Zo is het goed registreren van waardevolle eigendommen belangrijk om de pakkans voor daders te vergroten. Opkopers zijn namelijk wettelijk verplicht om een inkoopregister bij te houden, wat tegenwoordig digitaal is. Zodra een gestolen goed opduikt, ontvangt de politie een melding - en u hopelijk uw gestolen goed weer terug.

Waakzaam
Ook op andere gebieden zal er de komende tijd weer volop aandacht zijn voor veiligheid in de brede zin. Zo start de politie weer met de Donkere Dagencampagne die oproept om uit te kijken naar mogelijke inbrekers in uw buurt.

Vele schapen vlogen boven de schaapskooi van Dinkelland

DENEKAMP - Afgelopen weekend kwamen zo'n 125 vliegeraars uit binnen en buitenland naar de schaapskooi in Denekamp. De reden was het zesde Vliegerfeest Dinkelland. De bedoeling was dat beide dagen de lucht vol zou staan met vliegers maar dat liep anders.

Zaterdag was het zonnig en er stond een stevige wind. Ondanks de onstuimige wind stonden zaterdagmorgen al vroeg de eerste vliegers in de lucht. Van buitenaardse wezens van 20 meter tot kleine kunstwerken waren te zien. Zoals u al in deze krant heeft kunnen lezen zouden de deelnemers een schaapvlieger maken naar het idee van een Duitse deelnemer. Zaterdagmiddag verzamelden degene die hier gehoor aan hadden gegeven midden op het veld. De schapenhoedster stond met haar hond de "schapen" op te wachten en al snel stonden de eerste schaapjes in de lucht. 42 schapen werden geteld en natuurlijk met zijn allen op de foto voor deze geslaagde actie.

Weersproblemen
De bedoeling was dat beide dagen de lucht en het terrein vol zou staan maar het weer gooide zondag roet in het eten. Zondagmorgen regende het volop en was het niet mogelijk vliegers op te laten. De voorspellingen waren om 11.00 uur helaas niet veel beter en daarom heeft de organisatie besloten om het voor deze dag af te gelasten. Het was geen gemakkelijke beslissing maar volgend jaar is er weer een nieuwe kans laat organisator Herman Plattje weten.

Woon & Slaap Almelo looft beloning uit na inbraak

ALMELO - Woonwinkel Woon & Slaap op de Woonboulevard Almelo is slachtoffer geworden van een wel heel brutale inbraak. Het bedrijf looft een beloning uit ter waarde van 1.500 euro voor de ultieme tip naar de daders.

In de nacht van zondag op maandag werd tussen 02.00 en 02.15 uur ingebroken bij het magazijn van Woon & Slaap op Woonboulevard Almelo. Uit de camerabeelden blijkt dat ze vanuit een leegstaand pand een gat in de muur geslagen hebben om zo in het magazijn te komen. Met een open aanhanger werden vervolgens twee trips gemaakt. Diverse compleet verkochte woon-sets werden via een vluchtroute meegenomen aldus eigenaar Joost Tiemersma. Hij hoopt de daders te achterhalen.

Schade
Joost Tiemersma geeft aan dat dit een financiële strop is van rond de nabij 12.000 euro. Ook laat hij weten dat zijn klanten gedupeerd raken, omdat deze langer moeten wachten op hun bestelde meubelen. Via schrijven op de deur van het pand worden de daders verzocht om de goederen terug te brengen.

Gouden tip gezocht!
Mocht er nergens een aanknopingspunt volgen, dan zullen de camerabeelden op social media veelvuldig kenbaar worden gemaakt. Joost Tiemersma zal vandaag officieel aangiften doen en looft een bankstel te waarde van 1.500 euro uit voor de gouden tip! Tips kunnen doorgegeven worden via: info@woonenslaap.nl

Start met wandelen met Kuier Deur in Losser

LOSSER - Heb je weinig conditie en je wilt daar wel iets aan doen, maar vindt het lastig je zelf te motiveren? Grijp deze kans en doe mee met de 'Starten met wandelen trainingen' van Kuier deur.

Op maandag 7, woensdag 9 en vrijdag 11 oktober kun je meedoen aan een gratis kennismakingstraining in de gemeente Losser

Voor wie
Voor mensen die wel willen bewegen maar niet alleen op pad willen. Door met een groep op stap te gaan ontstaan er nieuwe contacten en samen wandelen is toch veel gezelliger. Wandelen levert je meer op dan je denkt. Dagelijks een half uurtje lopen, daar kan geen pil tegenop. Hart en longen worden er sterker van, je geheugen wordt beter. En het is goed voor je humeur. Zeker als je altijd met iemand samen loopt. Om dit doel te bereiken start er in de gemeente Losser gratis wandeltraining. 16 weken lang begeleide trainingen, waarvan de eerste vier keer gratis.Trainingen met korte afstanden die we rustig uitbouwen. Een gezellige wandelgroep met een enthousiaste begeleider.

Kennismaken
Voor Losser, Overdinkel en De Lutte kun je op 7, 9 en 11 oktober kennismaken met de starten met wandeltrainingen. Er wordt dan in totaal 20 minuten gewandeld (4 keer 5 minuten) en er is tijdens en na de training volop gelegenheid vragen te stellen.

Aanmelden
Aanmelden kan via kuierdeur@gmail.com of bel met Marian op 0655912307.

Stop met roken in Stoptober

TWENTE - De GGD Twente, Tactus en andere gezondheidsorganisaties willen het roken in Twente nog verder terugdringen. Oktober staat daarom weer in het teken van Stoptober.

Op dit moment roken nog zo'n 97.000 volwassen Twentenaren. Roken brengt concrete gezondheidsschade en risico's met zich mee, zowel voor de roker als zijn of haar omgeving. De overheid is daarom ook bezig met een actief ontmoedigingsbeleid. Hierbij ligt de nadruk zowel op het voorkomen dat jongeren gaan roken, maar ook het ontmoedigen van oudere rokers. Zo is er nieuwe wetgeving in de maak waarbij supermarkten en tabakswinkels hun rookwaren uit het zicht moeten leggen. Verder wil ook ProRail de Nederlandse stations geheel rookvrij maken. Verdere verhogingen van accijnzen en andere ontmoedigingsmaatregelen moeten roken uiteindelijk geheel uitbannen. Dit beleid heeft ook in Twente al een positief effect gehad op de hoeveelheid rokers en de meningen over roken in het algemeen. De ambitie is om in 2040 een geheel rookvrije generatie te krijgen. Kinderen en jongeren die anderen zien roken lopen een groter risico om zelf te gaan roken. Daarnaast is meeroken of passief roken net zo slecht voor de gezondheid als zelf roken, aldus de GGD.

Verschillen
De GGD Twente concludeerde eerder al dat er binnen Twente grote verschillen zijn over het roken. Dit varieert van gemeente tot gemeente, maar ook bevolkingsfactoren dragen hier aan bij. Zo zijn rokers statisch vaker laagopgeleid; jongeren op het VMBO roken bijvoorbeeld al vaker dan jongeren op het VWO. Ook volwassenen met een lagere sociaal-economische status steken vaker een sigaret op dan volwassenen met een hogere sociaal-economische status. Uit Twents gezondheidsonderzoek blijkt dat roken een belangrijke indicator is van andere leefstijlkeuzes. Zo is 17 procent van de rokers ook overmatig drinker tegenover 6 procent van de niet-rokers. Rokers voelen zich daarnaast vaker eenzaam (45 procent van rokers tegenover 39 procent van niet-rokers).

Steun om te stoppen
In oktober is er veel aandacht om ook bestaande rokers te helpen om te stoppen. Zo geven ook de GGD Twente en de landelijke website www.stoptober.nl adviezen die hierbij helpen. Zo zijn er nicotinevervangers zoals kauwgom wat kan helpen om de ontwenningsverschijnselen langzaam af te bouwen. Verder is stoppen met roken vooral een kwestie van wilskracht en het doorbreken van je eigen gewoontes. Stoppers kunnen onder meer een digitaal steuntje in de rug krijgen met de speciale Stoptober-app.

Een gezonde leefomgeving - maar niet tegen elke prijs

TWENTE - De inwoners van Overijssel hechten een grote waarde aan een gezonde leefomgeving, maar niet tegen élke prijs. De Provincie Overijssel onderzoekt regelmatig waar inwoners en ondernemers waarde aan hechten. Dit geeft namelijk belangrijke verbeterpunten voor het beleid.

Een gezonde en duurzame leefomgeving staat zowel bij de overheden als inwoners hoog op het programma. In een onderzoek naar de belangrijkste factoren in de leefomgeving staat veiligheid met stip op nummer één, met 65 procent. Gevolgd door de aanwezigheid van voldoende groen (47 procent), een nette en schone buurt (45 procent), weinig geluidsoverlast (41 procent) en een schone lucht (41 procent).

Tevreden
Inwoners geven de omgeving nette rapportcijfers: 7,4 voor de schone omgeving, 7,3 voor de schone lucht en 7,2 voor stilte. Het toekomstbeeld is voor veel inwoners minder positief. Ruim 52 procent van de inwoners maakt zich grote zorgen over een mogelijke verslechtering van de leefomgeving in de toekomst. Met name over de schone lucht, schone omgeving en rust.

Zelf iets doen
Inwoners zijn over het algemeen best bereid om zelf iets te doen voor het behouden en verbeteren van hun leefomgeving. Wel zijn lang niet alle mogelijkheden even geliefd. Elektrisch rijden heeft met 60 procent van respondenten de hoogste populariteit als maatregel, gevolgd door investeren in duurzame energieopwekking, meer voedsel uit de eigen regio eten, minder verpakkingen gebruiken en eigen geluidshinder beperken. Ingrijpende maatregelen zoals minder vlees eten en minder vliegvakanties zijn niet populair; ze denken dat de impact klein zou zijn.

Burgemeester en wethouder Duursma blind over straat

DENEKAMP - Ieder jaar rond 15 oktober worden op diverse plekken in het land activiteiten georganiseerd in het kader van De Dag van de Witte Stok. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van openbare ruimtes voor mensen met een visuele beperking. Koninklijke Visio en de Oogvereniging zijn dit jaar in Denekamp actief.

Burgemeester en Wethouder Duursma blind over straat Burgemeester John Joosten en wethouder Ilse Duursma-Wigger van de gemeente Dinkelland gaan op 15 oktober ervaren hoe het is om als slechtziende of blinde je te moeten begeven in het verkeer. Hoewel er veel zaken aangepast zijn aan visueel gehandicapten - denk aan tikkers in stoplichten en geribbelde tegels - valt er nog veel winst te behalen. Op verzoek van de Oogvereniging wordt in samenwerking met Visio en Bartiméus op deze ludieke manier aandacht gevraagd voor de slechtziende en blinde mens in het verkeer. Ook voorbijgangers mogen proberen geblindeerd met een geleidestok over te steken. We starten om 14:00 uur aan het Nicolaasplein 5 in Denekamp en lopen dan een korte route.

Visio
Bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs, arbeid en wonen. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering. Meer informatie over het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen is te vinden op www.visio.org.