Hart van Oldenzaal

14 februari 2020

Hart van Oldenzaal 14 februari 2020


Hoe staat De Thij er voor?

OLDENZAAL - De wijk De Thij is momenteel volop in beweging. De afgelopen jaren zijn veel plannen in werking gezet om de wijk mooier, levendiger en toekomstbestendig te maken. Inmiddels beginnen deze investeringen hun eerste vruchten af te werpen.

Vorige week vrijdag werd door Linda Mensink en Bé Hooiveld, twee buurtbewoners van De Thij, het boekje 'Kijk op de Wijk, De Thij 9.1' overhandigd aan de burgemeester en wethouders. Het boekje is gemaakt door de Werknemers Groepering Oldenzaal. De politieke fractie stelde het samen aan de hand van gesprekken die gevoerd zijn met inwoners en maatschappelijke organisaties in de buurt.

Toekomstbestendig
Er zijn vele gesprekken gevoerd met Thij-bewoners met als centrale thema "Kijk op de wijk". Daarnaast is er gesproken met scholen, instellingen, organisaties enz. Alle gesprekken hebben een schat aan informatie opgeleverd met veel ideeën, aanknopingspunten en mogelijke oplossingen. De informatie is gebundeld in een aantal thema's: verkeer, tunneltje, Paal 12, Hulsbeek, ontmoetingsplek jongeren/jeugd, speelplekken jeugd, wensen ouderen, rol WBO, oppimpen van de wijk, verbinden van zowel hardware als software.

Bewonersvisie
Uiteindelijk is het boekje met als titel "Kijk op de wijk, De Thij 9.1" het resultaat. Laat duidelijk zijn dat het geen boekje is met een wijkvisie van de WG. Het is een product van de bewoners van De Thij zelf met bouwstenen om van een wijk met een 9.0 een wijk met 9.1 te maken. De overhandiging vond plaats door Linda Mensink en Bé Hooiveld. De WG is er van overtuigd dat "Kijk op de wijk, De Thij 9.1" het college en ambtelijk apparaat van de gemeente Oldenzaal gaan helpen bij het maken van plannen voor De Thij. Het wordt ook verspreid onder de vele partners en gespreksdeelnemers in de wijk en is ook digitaal te downloaden vanaf op de website van WG Oldenzaal: www.wgoldenzaal.nl. Als er vragen of opmerkingen zijn over "Kijk op de wijk, De Thij 9.1" kan contact opgenomen worden met WG Oldenzaal via het mailadres secretariaat@wgoldenzaal.nl. De WG wil graag met u in gesprek gaan.

Oude Oldenzaalsestraat gaat dicht

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil de Oude Oldenzaalsestraat die zich afsplitst van de N343 afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente neemt het ingrijpende besluit omdat eerdere verkeersremmende maatregelen niet werken.

De afgelopen jaren deden aan- en omwonenden van de Oude Oldenzaalsestraat al vaker hun beklag bij de gemeente Oldenzaal. De straat loopt vanaf de N343 naar de Weerselosestraat.

Eerdere maatregelen
In 2006-2007 werd al gepraat over het afsluiten van deze straat en een andere sluiproute via de Ootmarsumsedijk. Uiteindelijk werd besloten om de Ootmarsumsedijk wel af te sluiten, maar op de Oude Oldenzaalsestraat eerst nog verkeersremmende maatregelen te proberen in combinatie met een lagere snelheid. Zo werden enkele wegversmallingen geplaatst en de maximumsnelheid ging omlaag naar 30. Je hoeft uiteraard geen helderziende te zijn om aan te voelen dat dit niet werkte. Automobilisten zagen in de 30 hooguit een suggestie en de wegversmallingen waren een leuke uitdaging voor de sportieve rijder.

Weg afsluiten
De gemeente is nu van plan om de Oude Oldenzaalsestraat fysiek af te sluiten met een barrière, waardoor doorgaand gemotoriseerd verkeer niet meer mogelijk is. Fietsers kunnen dan nog wel gebruik blijven maken van de weg. Het besluit kon nu genomen worden, omdat destijds toegezegd is om een afsluiting te realiseren wanneer er minimaal 1.000 voertuigen per etmaal over deze weg gaan of wanneer er consistent onveilige situaties ontstaan. Recente verkeerstellingen uit 2019 wijzen uit dat zo'n 1.150 auto's per etmaal over de Oude Oldenzaalsestraat rijden. Het gevolg van een afsluiting is dat de verkeersintensiteit op de Essenlaan zal toenemen. Uit verkeersanalyses blijkt dat zowel de Essenlaan als het verkeerslicht op het kruispunt met de provinciale weg N343 deze extra intensiteit probleemloos aankunnen. De totale omleiding bedraagt ongeveer 1000 meter, de extra reistijd is tussen de 50 en 70 seconden. Bewoners rondom de Oude Oldenzaalsestraat zijn inmiddels door de gemeente geïnformeerd over deze plannen. Als de besluitvorming goed verloopt kan de weg in het tweede kwartaal van 2020 afgesloten worden.

Jaargang: 6 • Nr 250• Wk 07

Gratis proeflessen: leer fijnschilderen!

ENSCHEDE - In maart aanstaande start Art Partout weer met de opleidingen realistisch fijnschilderen.

Voorafgaand aan de opleiding, waar u in de traditie van de oude meesters leert schilderen, volgen een aantal gratis proeflessen. Deze proeflessen zijn bedoeld voor iedereen die altijd al goed wilde leren schilderen en vrijblijvend kennis willen maken met realistisch fijnschilderen. U maakt in twee en half uur een klein stilleven in olieverf, dat u na afloop van de proefles mee naar huis kunt nemen. Ook al heeft u geen enkele ervaring met schilderen, u zult ondervinden dat u in staat bent een leuk schilderij te maken. Schilderen is makkelijker dan vele mensen denken, iedereen kan het leren. Verder krijgt u alle informatie over de opleiding realistisch fijnschilderen die in de derde week van maart van start gaat. Leslocatie: Marssteden 20 in Enschede.

Data en tijden
De proeflessen worden gehouden in februari en maart. U kunt kiezen uit diverse dagen en tijden.

In februari:
Don. 20 februari: 18.30 uur
Vrij. 21 februari 09.30 uur
Vrij. 21 februari 13.30 uur
Zat. 22 februari 09.30 uur
Zat. 22 februari 13.30 uur

In maart:
Don. 5 maart 18.30 uur
Vrij. 6 maart 09.30 uur
Vrij. 6 maart 13.30 uur
Zat. 7 maart 09.30 uur
Zat. 7 maart 13.30 uur

Aanmelden
De proefles is gratis, voor de materialen vraagt Art Partout 10 euro. Voor meer informatie en inschrijving voor een vrijblijvende gratis proefles gaat u naar de website: www.fijnschilderen.nl.

Voorkom een lelijke val van de trap

TWENTE - We staan er te weinig bij stil, maar het zou eigenlijk wel moeten: de risico's van de trap. Als je er over nadenkt is het eigenlijk heel raar om zo'n groot gat in je woning te hebben. Niet verrassend levert de trap jaarlijks dan ook diverse doden en gewonden op.

Het Twentse project Lang Zult U Wonen geeft veel advies over langer veilig en behaaglijk wonen in uw eigen woning. Met relatief kleine aanpassingen is dit goed mogelijk. Ook de trap moeten we hierbij niet vergeten; een lelijke val is immers niet aangenaam.

Veilige trap
Wanneer het lopen wat moeilijker gaat kunt u diverse maatregelen nemen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een tweede trapleuning, zodat u aan beide kanten van de trap een leuning vast kunt pakken. Ook het gebruik van stroeve antislip traptreden kan helpen. Vervang oude vloerbedekking over de volledige breedte.

Meer mogelijk
Een belangrijke oorzaak van vallen is het gebrekkige zicht in het trapgat. Het is dan ook verstandig om ervoor te zorgen dat de trap goed verlicht is. Dit kan heel eenvoudig door bijvoorbeeld extra lampjes met bewegingssensoren te plaatsen die automatisch aan en uit gaan. Wanneer u fysieke problemen ervaart met het traplopen kunt u ook kiezen voor de plaatsing van tussentreden. Deze halveren de traphoogte.

Column

Vader

Als het stormde was mijn vader altijd zo onrustig als de pest. Van te voren al, maar helemaal tijdens het gehuil rond de boerderij. Hij was boer geweest, maar had zich uit laten kopen. De leegstaande schuur verhuurde hij voor stalling van caravans en andere grote objecten. Aangezien er verder niets in de schuur lag, geen hooi of zo, had de wind vrij spel. De dakpannen lagen zo op de latten, niets was afgetimmerd. Dat betekende dat ze al bij het kleinste stormpje van het gigantische dak afvlogen en uit elkaar spatten op de oprit of achter de boerderij. De dakpannen werden als het ware opgetild, terwijl aan de andere kant de pannen door de wind werden vastgedrukt. Als de pannen eraf vlogen wilde er nog weleens 1 naar binnen vallen en de auto's en caravans liepen dan het risico geraakt te worden. Wij moesten mijn vader dan helpen met het verzetten van de auto's. Ik heb dat een keer geweigerd. Het was echt veel te gevaarlijk. Mijn vader was toen in zijn uppie bezig met het verzetten van auto's, terwijl de dakpannen links en rechts naar beneden zeilden. Van pure ellende ging hij toen ook maar naar binnen.


Op dinsdag ging hij naar de veemarkt in Groningen, vrijdags naar die van Leeuwarden. Als hij om een uur of twee thuiskwam kreeg mijn moeder haar huishoudgeld en ik een chocoladereep van De Heer, geel, met advocaatvulling. Hij was blij dat geen van de drie zoons boer wilde worden. Toen hij het geld kreeg van de verkoop van zijn land aan de provincie Groningen, kocht hij voor de familie een groene Simca 1000. Die zie je niet meer op de weg. Die roesten al in de brochure werd er toen gezegd. Niet dat hij kon autorijden, maar hij vond niets mooier dan een tochtje door het Westerkwartier, terwijl hij de beelden van commentaar voorzag. "Die boer woonde hier. Een dikke kreng. Als hij de kans kreeg werd je verneukt. Ik heb eens een drachtige koe van hem gekocht, dat had hij niet gemerkt. Ik wel. Twee voor de prijs van 1. Hij heeft een halfjaar niet met mij gesproken."


Tijdens de storm, heb ik ook een rondje rond de boerderij gemaakt. Zaklantaarn in de hand. Het is nu rustig buiten. Ik meende een dreun in het bos te horen; weer een reus geveld. Morgen even kijken.

Jan Visser

Gratis in bus en trein in voorjaarsvakantie

Foto: PR Keolis Flirttrein

TWENTE - Kinderen tot en met 11 jaar kunnen in de periode van 15 februari tot en met 31 maart gratis meereizen in de bussen en regionale treinen, op vertoon van een speciaal e-ticket.

Het gaat om een promotionele actie van de regionale vervoerders. De bus en regionale treinen zijn een goede optie voor een dagje uit tijdens de voorjaarsvakantie. Een dagje met het openbaar vervoer is vaak een hele beleving voor kinderen. Kinderen reizen gratis met de bus en trein van regionale vervoerders in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Het gratis ticket is gedurende de actieperiode onbeperkt online te bestellen bij Ervaar het OV. De actie loopt in Overijssel, Gelderland en Flevoland (behalve Almere en Lelystad). Per betalende passagier van 18 jaar of ouder mogen er maximaal drie kinderen tot en met 11 jaar gratis mee op één e-ticket.

Bestel je gratis e-ticket
Het gratis e-ticket is online verkrijgbaar via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app. Het e-ticket is geldig op werkdagen na 09.00 uur en in het weekend de hele dag. Op de website zijn ook leuke tips te vinden voor reizen met kinderen in het OV.

Starters- en ZZP-café

OOTMARSUM - Het goed ondersteunen van lokale ondernemers is een belangrijke prioriteit voor de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Zeker startende ondernemers hebben een groot potentieel om uiteindelijk door te kunnen groeien - maar hiervoor kunnen ze af en toe wel wat advies gebruiken.

De beide gemeenten en de ROZ-groep organiseren op woensdag 25 maart in Ootmarsum een gezamenlijk starters- en ZZP-café. Dit zal gehouden worden in Grand Café De Wal aan de Oostwal 6. Aanvang is dan om 18.30 uur. Alle ondernemers zijn van harte welkom.

Veel vragen
Starters en kleine zelfstandigen zitten vaak met veel praktische vragen. Er moet immers veel geregeld worden voor je een 'echt' bedrijf hebt. Daarnaast zijn de eerste jaren van nature uitdagend; hoe zorg ik ervoor dat mijn product en dienst ook echt goed loopt in de markt? Welke verbindingen kan ik zoeken met andere ondernemers? En hoe krijg ik bijvoorbeeld financiering of steun wanneer ik moet investeren om door te kunnen groeien? Dit soort thema's komen aan bod.

Nen dokter en nen dwoas weet mear as nen dokter.

Maandag 17 feb. 10:00 uur

De Thijdarren komen handjes te kort!

OLDENZAAL - Het ontwerpen en bouwen van carnavalswagens is een tijdrovende bezigheid. Vroeg in het jaar eigenlijk al direct na de optocht worden de constructiedelen, elektromotoren voor de aandrijvingen en andere herbruikbare materialen uit de praalwagens gehaald en opgeborgen voor hergebruik het volgende jaar.

Achter de deuren van de carnavalsloodsen aan de Thorbeckestraat in Oldenzaal is het een drukte van belang. Zes carnavalsverenigingen zijn hier gehuisvest en dagelijks zijn de vele vrijwilligers druk in de weer om er zorg voor te dragen dat hun Carnavalsvereniging met de eer van de mooiste praalwagen gaat strijken. Creatieve geesten van verschillende verenigingen zetten zich hier in om de praalwagen van hun vereniging te verheffen tot het mooiste exemplaar. Jonge mannen en vrouwen die met plezier in de weer zijn om te komen tot de uitvoering van het door de ontwerpers aangegeven creatie.

Jong en oud
Het zijn niet alleen jongeren, ook de Oldenzaalse senioren zijn dagelijks in de weer met het buigen en lassen van staaldraad, het moduleren van kippengaas en piepschuimpanelen nodig bij het samenstellen van de meest ludieke of actuele verenigingspronkstuk. De Twentse Carnavalsoptocht waarin meer dan honderd nummers meedoen, en waar meer dan 100.000 carnavalisten/kijkers op afkomen vindt plaats op zondagmiddag 23 februari, aanvang 12.30 uur. Deze zondagmiddag wordt in Oldenzaal gezien als het ultieme hoogtepunt van het carnavalsweekend. De creatieve senioren van carnavalsvereniging De Thijdarren zijn dan ook volop in de weer. "We komen tijd en handjes te kort" is de oproep. Oldenzaalse junioren en senioren laat u niet onbetuigd, wees welkom en help mee om de laatste klussen te klaren. Kom naar de Thorbeckestraat hal 2 op dinsdag- of donderdagavond.

Foto: Even tijd voor een foto De Thijdarren senioren.
Foto & tekst Martin Meijerink

Frank Wormuth blijft nog even bij Heracles

ALMELO - Frank Wormuth is ook volgend seizoen trainer van Heracles Almelo. De club heeft de optie in het contract van de 59-jarige Duitse oefenmeester gelicht.

"In anderhalf jaar heeft Frank bewezen dat zijn manier van werken aan is geslagen", vertelt technisch manager Tim Gilissen. "We zien het terug in de prestaties van het team en de ontwikkeling van individuele spelers. Die lijn willen we graag doortrekken. Voor ons was het daarom duidelijk dat we de optie in het contract van Frank graag wilden lichten. We hebben daar in de afgelopen periode met elkaar over gesproken en Frank zelf gaf ook aan daar positief tegenover te staan." Wormuth: "Ik heb het hier in Almelo goed naar mijn zin, de club past goed bij mij. Ik geniet van het werk dat ik doe en van de omgeving waarin dat plaatsvindt. Ik kijk uit naar de verdere samenwerking. Voor nu ligt de focus voor ons als technische staf op de resultaten op korte termijn." Wij kijken uit naar de successen!

Concordia Overdinkel zoekt nieuwe dirigent

Shutterstock

OVERDINKEL - Muziekvereniging Concordia uit Overdinkel zoekt per april een nieuwe dirigent (m/v).

Het A-orkest van Concordia Overdinkel bestaat ongeveer uit 40 spelende leden variërend in de leeftijd van 16 tot maar liefst 78 jaar. Zij repeteren elke donderdagavond in het eigen gebouw aan de hoofdstraat 66a te Overdinkel. Concordia kan worden omschreven worden als een gezellige, actieve en enthousiaste vereniging met momenteel ongeveer 100 actieve leden, verdeeld over: een A-orkest, beginnersorkest, drumband, jeugd drumband en een blokfluitgroep. De vereniging viert in 2025 haar 100-jarig bestaan, een mijlpaal waar ze graag groots bij stil willen staan. Concordia staat bekend om de hechte sfeer binnen de vereniging, veel leden zijn al 25, 40 jaar of zelfs langer lid.

Dirigent gezocht
De nieuw te vinden dirigent is wekelijks inzetbaar voor de repetities en bij concerten en andere optredens. Deze denkt actief mee over de muzikale koers en een meerjarenplanning. Samen met de muziekcommissie zal het repertoire samengesteld worden. De dirigent is muzikaal leider van het orkest en maakt passende keuzes, zoals toelating tot het orkest, verdelen van instrumenten en partijen. De nieuwe dirigent moet ook goed om kunnen gaan met niveauverschillen tussen muzikanten, opleiden, begeleiden en stimuleren van jeugdleden, een echte teamspeler zijn en uiteraard beschikken over de juiste diploma's en gedegen ervaring. Het honorarium zal in overleg vastgesteld worden, afhankelijk van kwalificaties en ervaring.

Solliciteren
Ben jij enthousiast geworden en ben jij de dirigent die zij zoeken? Stuur dan je sollicitatie (motivatie en cv) uiterlijk 10 maart 2020 naar: voorzitter@concordia-overdinkel.nl. Meer informatie is te vinden op de website: www.concordia-overdinkel.nl.

Frozen 2 in Filmhuis

OLDENZAAL - Op woensdagmiddag 19 februari om 15.00 uur vertoont filmhuis Oldenzaal Frozen 2, (Nederlandse versie). Het vervolg van de bekroonde animatiemusical Frozen (2013).

Elsa, de ijsprinses en haar zuster Anna leven heel gelukkig samen met hun vrienden Olaf en Kristoff in het paleis van het koninkrijk Arendelle. Maar hun geluk wordt ruw verstoord als Elsa door een vreemde stem wordt gesommeerd om het betoverde woud te betreden. Vergezeld door haar zusje Anna en haar vrienden waagt zij zich in het magische bos en wordt geconfronteerd met het familieverleden. Samen beleven zij spannende avonturen en weten dank zij de speciale gaven van Elsa de natuurkrachten te overwinnen.

Kom ook
Woensdag 19 februari. Aanvang 15.00 uur. Kaarten kosten 6,50 euro (incl. ranja). Het Filmhuis is onderdeel van Stadstheater De Bond, Molenstraat 25. Kijk ook op: www.filmhuisoldenzaal.nl.

Okids activiteiten in voorjaarsvakantie

OLDENZAAL - Aankomende voorjaarsvakantie staat er een nieuw avontuur te wachten voor kinderen die de Okids activiteit bezoeken.

Zij komen aan in een piepklein dorp in het koninkrijk Dragontale. De dorpsouder wil al jaren meer aanzien voor zijn dorp bij de stad Solaris. Maar hoe breng je je dorp onder de aandacht bij een stad vol adelen in de middeleeuwen? Op vrijdag 21 februari kunnen de kinderen van 10.00 uur tot 16.00 uur de dorpsouder helpen op te vallen. Dit in de vorm van sport en spel, maar er is ook een knutsel-uur na de lunch. De activiteiten vinden plaats in de gymzaal van de Windroos aan de Lariksstraat 11 en is voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De kosten bedragen 1,- euro per kind.

Meer informatie
Meer weten? Kijk op www.oldenzaalkids.nl. Hier kunnen kinderen zich ook opgeven voor de activiteiten. Neem wel geschikte zaalschoenen en een lunchpakketje mee.

De Gruffalo

OLDENZAAL - Meneer Monster maakt verrassend jeugdtheater vol fysiek geweld, humor en muzikaliteit. Een tikkeltje bizar en bovenal leuk voor jong en oud.

Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van zijn rug tot op zijn kop. Wie kent hem niet? De Gruffalo! Op zondag 16 februari spelen ze twee keer de familievoorstelling De Gruffalo (3+), naar het bekende boek van Julia Donaldson & Axel Scheffler. Aanvang: 11.00 & 14.00 uur. Kaarten à € 12,50 zijn te koop via www.stadstheaterdebond.nl of bij de theaterkassa 1 uur voor aanvang.

Je laatste wens, teruggebracht worden naar vroeger.
Dicht bij huis waar je was geboren.
Terug in de stilte onder die grote beuk.
Het werd jou en mij ontnomen.

Schatkist vol herinneringen, rusten in mijn hoofd.
Ik zou je het liefst in een doosje willen doen.
En bewaren heel goed bewaren.
Dat heb ik gedaan.

Wat was, dat is geweest.
Wat geweest is, komt niet weer.
Maar bewaren, heel goed bewaren.
En telkens even het doosje opendoen,
vandaag voor de Valentijnszoen.

Kaatjeknip Valentijnsdag 2020

.

Woonboulevard Almelo presents: totaalBED ALMELO, dé winkel van jaar!

totaalBED Almelo mag zich met haar lieftallige team aan vakkundige dames en heren dé winkel van 2020 noemen! Dit betekent dat de slaapstore in Almelo van al haar slaapwinkels in klanttevredenheid, service en langdurig slaapplezier het hoogste scoort.

Foto: Wouter Bos

Het kan ook bijna niet anders, want wanneer je de deuren van deze slaapwinkel openslaat stap je binnen in een wereld vol 1000m2 slaapcomfort.

Iedere hoek laat een andere stijlvolle slaapkamer-showroom zien. Of je nu opzoek bent naar een complete slaapkamer, boxsprings, ledikanten, matrassen, topmatrassen, latenbodems, kledingkasten of beddengoed; totaalBED Almelo heeft het! Comfort staat voorop, maar een scherpe prijs is ook erg belangrijk. Klanten kunnen dit voorjaar genieten van volop voorjaarskortingen op diverse modellen. De folder wordt wekelijks online op facebook en website van totaalBED gepresenteerd.

In de sfeervolle winkel in Almelo geven ervaren beddenspecialisten u gedegen advies en zorgen voor een goede service. Omdat meten weten is, tekenen zij naar wens ook een plattegrond in, zodat alles goed mixed en matched maar ook past. TotaalBED zorgt altijd voor een snelle bezorging en montage, waardoor je je droom-slaapkamer in korte tijd realiseerbaar kunt maken.

Tot ziens bij totaalBED op Woonboulevard Almelo!

totaalBED Almelo

Woonboulevard 26

7606 JA Almelo

T. 0546 621100

W. www.totaalbed.nl

FC Twente speelt 15 februari een thuiswedstrijd tegen AZ

ENSCHEDE - Op zaterdag 15 februari speelt FC Twente de thuiswedstrijd tegen AZ. Om 18.30 uur wordt er afgetrapt in De Grolsch Veste.

Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 22,50 euro en te verkrijgen via www.fctwente.nl/wedstrijden en bij de receptie van De Grolsch Veste (geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Voor de wedstrijd tegen AZ geldt geen clubcard verplichting.

Wat zijn de prijzen?
Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 20,- euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10,- euro (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken. Mag FC Twente ook weer rekenen op uw fanatieke steun voor dit leuke duel? Een bezoekje aan de Fan Store in het stadion en online is natuurlijk ook dé perfecte manier om de club te steunen. Hier zijn veel leuke geschenken te vinden voor fans van álle leeftijden!

Expert in (nood)Kunstgebitten

ENSCHEDE - De naam Varwijk is inmiddels ook in Enschede een gevestigde naam. Wij zijn een tweede generatie familiebedrijf en onze expertise is het aanmeten van noodkunstgebitten.

Deze worden gemaakt voor mensen die nog eigen tanden en kiezen hebben en de overgang willen óf moeten maken naar een kunstgebit. Te vaak zien wij mensen met noodkunstgebitten die ver beneden de norm zijn, zowel de kwaliteit als esthetiek laten bijna altijd te wensen over. Dat komt, denkt Jörn, omdat deze kunstgebitten op korte termijn weer vervangen worden voor een definitief kunstgebit en dus "niet zo belangrijk zijn". Echter is deze redenering volgens ons totaal verkeerd. Het noodkunstgebit is het belangrijkste gebit dat iemand in zijn leven gaat hebben. Het is het eerste contact met een kunstgebit in de mond. Mensen hebben moeite met praten, eten, gapen/niezen, zoenen. Eigenlijk gebruiken we onze mond de hele dag door voor de belangrijkste dingen in ons leven en dus moet deze overgang zo prettig mogelijk verlopen.

Uw wens voorop
Hier is de sleutel tot succes; goed luisteren naar uw wensen en communiceren over wat er gaat gebeuren. Wij willen mensen duidelijk laten zien wat wij maken, waarom en gebruiken daarbij de mooiste en beste producten. U krijgt duidelijke folders mee om thuis nog eens in rust door te lezen. Bij ons is iedereen welkom en kunt u zonder doorverwijzing terecht. Onze intake afspraken zijn gratis en vrijblijvend.

Maak kennis
Wilt u eens langskomen om uw specifieke situatie en wensen met ons te bespreken? bel dan 053-4303021 of vul het contact formulier op onze website in, www.tpp-varwijk.nl. Wij zijn gevestigd aan de Emmastraat 201 in Enschede en de Zandbreeweg 14 in Oldenzaal. U kunt bij ons uiteraard ook terecht voor een klikgebit en reparaties of opvullen.

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

De afgelopen weken las u hier al een gedeelte van het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. In de winter van 1945 fietste en liep zij met haar twee zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Deze week het vierde deel van deze barre fietstocht door een land in oorlog.

Zondagmorgen 28 januari 1945 met zijn allen ontbijten aan een grote tafel. Vader, moeder en negen kinderen. We krijgen ook ontbijt, meer dan voldoende en dan gaan we met de familie Hoogstraten naar de kerk, een plechtige Heilige Mis. Bij thuiskomst schrijven we een kaart om die te versturen naar Overschie. We blijven tot in de middag bij de familie Hoogstraten. Dan gaan we op weg richting Oldenzaal.

Wanneer we bijna in Holten zijn, hebben we een lekke achterband. Het was in Holten de dag des Heeren, geen enkele medewerking, gesloten ramen en deuren. We kregen zelfs geen brood op onze broodbon en er werd ook geen onderdak geboden. Dus het dorp verlaten. We vervolgden lopend onze weg. Voor het invallen van de donker klopten we aan bij een boerderij in de omgeving van Holten richting Markelo.

We mochten in de stal bij de koeien slapen, kregen een bord pap, wat kussens en een paardendeken. Geheel gekleed doken wij tussen twee houten schotten, een koeienplaats, met zijn drieën dicht tegen elkaar. Tegen de morgen schrokken we wakker en een riep "een V1", maar dit keer was het loos alarm. Er stond een koe te flatsen, het geluid had er wel iets van weg, we konden er lekker om lachen. De boer en zijn knecht zaten druk te melken en de plee was in het hoekje van de stal, maar als je hoge nood hebt dan ga je wel.

Maandagmorgen 29 januari 1945
Vanmorgen na een uitvoerige gebed weer wat eten gekregen en dat werd met 15 gulden betaald, weer lopend verder. De jongste Loes liep haar hele hiel stuk. (We droegen namelijk hoge rijglaarsjes van onze grootmoeder.) Zo belanden wij bij de kerk aan de Goorseweg bij dominee Schellenberg in Markelo.

De dominee verzorgde de de voet van Loes en wij vervolgden onze weg nog steeds lopend met beide fietsen richting Delden. In Delden ontdekten wij een fietsenmaker*. Zus Lia wierp haar charme offensief in de strijd en de knecht van de fietsenmaker, Bernard Siemerink, plakte haar band. De afspraak werd gemaakt dat wanneer we terug zouden gaan naar Rotterdam we langs zouden gaan bij de fietsenmaker. Deze afspraak werd nagekomen, want op 13 februari 1945 ging zus Lia alleen terug naar Rotterdam en ze ging ook naar de fietsenmaker in Delden terug. De knecht (Bernard Siemerink 28) van de fietsenmaker beloofde haar wanneer de oorlog voorbij was hij naar Overschie zou komen. En dat is hij nagekomen...

Wij vervolgden onze weg richting Hengelo, we moesten voor acht uur binnen zijn. Een groot hotel in Hengelo bleek vol met Duitsers dus gauw wegwezen. Op naar de pastorie van de kerk, groot genoeg maar geen plaats voor vrouwlui. We smeekten om in de gang te mogen overnachten, waren doodsbenauwd dat we in dat hotel terecht zouden komen, maar ook dat mocht niet. Een engdenkende en zielige vertoning. Maar gelukkig had de pastoor een oplossing bedacht. Hij bracht ons naar de slagerij van Kosters, die hadden met hun kinderen een tijdelijk onderkomen gevonden in Deurningen. Dus bedden genoeg.

Maandag avond 29 januari 1945 Overschie
2 mud cokes geruild en 10 kg tarwe na veel gezeur over en weer.


Wordt vervolgd.

Doare Mutsenspektakel

OLDENZAAL - Carnavalvierende vrouwen uit Oldenzaal, maar ook die van buiten Oldenzaal, kunnen aan hun trekken komen in brede zin door het Doare Mutsenspektakel mee te beleven.

Jaren geleden werd door de Boeskoolwitjes het Mutsenspektakel, dat voorafging aan het Oldenzaalse Carnaval, georganiseerd bij hotel het Landhuis. Deze eerdere activiteit behoort tot het verleden, maar nu hebben ze het nieuw leven ingeblazen. Waarbij het niet meer gaat om de mooiste muts, maar het draait nu allemaal om de Doarste Muts.

Vrouwen en carnaval
Ingrid Hassing, Angeline Beene, Rita Linderhof en Maaike Wubbels steken tijd en energie in het Doare Mutsenfestival. Ze verzekerden mij dat het niets te maken heeft met de discussie over vrouwen en carnaval. Ria Linderhof "Het gaat nu om de "doarste muts", die feestelijker en uitdagender mag zijn." De dames hebben contact gezocht met Barry Schopman en met Marc Kemna, de eigenaar van café/restaurant Markt 19, en deze zien het Doare Mutsenspektakel wel zitten. Door eerdere publicatie over dit evenement werd aan mij de vraag gesteld of dit Mutsenspektakel ook toegankelijk is voor transgenders? De dames hebben nog genoeg tijd om hier over na te denken en antwoord te geven. Een vriend van mij, Alex (homo), is zeer creatief in het maken van hoeden, mutsen, petten. Hij zal het fijn vinden om met zijn creaties bijdragen te leveren. Persoonlijk draag ik graag een hoed, maar de hoedjes van onze Koningin Máxima hebben mijn voorkeur.

Voorverkoop
Oldenzaal stad met diversiteit waar mijns inziens niemand wordt buitengesloten. Dus feest het spektakel mee op donderdag 20 februari bij Markt 19 te Oldenzaal. Kaarten zijn in de voorverkoop bij Markt 19 en bij Ietsje Pietsje Anders. Kosten €10- een welkomstdrankje, twee consumpties en Mutsenspeld inbegrepen.

Foto & tekst Martin Meijerink
Foto v.l.n.r.: Maaike-Rita-Ingrid-Angeline

Een gedicht voor valentijn

Foto: Martin en Bea

Ook voor Valentijnsdag zijn er gedichten in de Twentse taal geschreven. Het getoonde tegeltje met tekst van Martin Peters is daar het bewijs van.

Column: Van Twents Zilver naar Oldenzaals Goud

Na zeven gratis exemplaren van de glossy Zilver Magazine moest in december plotseling voor het inspirerende magazine worden betaald. Zilver Magazine voorziet in de behoefte, lees ik in de pers. Het december nummer met daarop de markante kop van Herman Finkers ging dan ook grif van de hand. Begrijpelijk dat een geringe verkoopprijs van € 2.95 wordt gevraagd. Het Magazine Zilver is dus niet meer gratis.

Anders is het gesteld met Twents Zilver dat gratis haar diensten aanbied. Twents Zilver dat op zoek is naar kunstzinnige verhalen en die ons willen doen inspireren om kunstzinnig aan de slag te gaan. De oproep is gericht naar alle senioren uit Oldenzaal en de Zuid-Wijken van Enschede. Als u van kunst & cultuur houdt, en u graag samen met anderen iets nieuws wilt ondernemen grijp dan uw kans om met Twents Zilver gratis aan de slag te gaan. Ze brengen beleving, groei, plezier en verbindingen tot stand. Ze laten voor u mogelijke wensen en dromen in vervulling gaan.

Maar is Zilver het hoogste dat je wilt bereiken? "Nee", zei Sanne Wevers uit de Thorbeckestraat in Oldenzaal: "Ik ga voor Goud." En juist in die Thorbeckestraat zijn al ruim zeven maanden in de Carnavalsloodsen de Oldenzaalse talenten in de weer om ook voor het hoogste te gaan: "Goud". Junioren, senioren, allochtonen, autochtonen hebben zich hier gevonden en leven zich uit in datgene waarin ze goed zijn. Creatieve ontwerpers, samenstellers, bouwers, lassers, plakkers, schilders, knutselaars en naaisters komen hier samen met als doel de mooiste carnavalswagen te bouwen voor de jaarlijkse carnavalsoptochten in ons Stedke van Plezeer, Oldenzaal de Boeskoolstad.

Samen, de eenzaamheid doorbrekend, de creatieve geest ontwikkelen en deze tot wasdom en groei laten komen. Hier ontstaat onderlinge verbondenheid, de vriendschap, het genot, het plezier, de beleving die zin geeft aan de dag en de dagen erna. Dat speelt zich allemaal af in de sterk verouderde carnavalsloodsen. Willen wij de onderlinge samenhang blijven bevorderen dan is het zaak om vooruit te zien. Laat toe en ondersteun ook financieel het initiatief om te komen tot het bouwen van carnavals-hallen die voldoen aan de eisen van deze tijd. Hallen, hoger, minimaal 7 meter, breder, energiezuinig en milieubewust en vooral brandveilig. Met ons carnavalsminnend college van burgemeester en wethouders (zie foto) zal de uitkomst niet anders zijn dan dat men samen gaat voor Goud. Zodat meer dan 100.000 bezoekers kunnen blijven genieten van grootste en mooiste optocht boven de rivieren en dat wat ons bindt de onderlinge samenhang, voor, tijdens en na de carnavalsperiode. Immers Oldenzaal bruist en blijft bruisen.
Kaatjeknip februari 2020

ELLEN Stoffen: De nieuwe patroonbladen zijn er weer!

HENGELO - De nieuwe patroonbladen van de verschillende leveranciers zijn binnen: Poppy, Stitched by You, My Image, B Trendy en Miss Doodle.

Deze patroonbladen worden vergezeld door de nieuwe voorjaar- en zomer-stoffen van de verschillende leveranciers. Voor het maken van de leuke patronen voor jong en oud hebben we van alles in huis, de stoffen maar ook veel van de gebruikte fournituren. De patronen zijn geschikt vanaf kinderen maat 80 t/m dames maat 52.

Zomerkleuren
De voorjaars- en zomerkleuren komen weer volop uit in onze stoffen. De trends voor dit voorjaar en zomer zijn: romantisch, chique bohemien achtige looks, in zuiver wit met borduurwerk, kant, lange jurken enzovoorts. De kleuren groen, licht, pastel gedempt en fluorescerend en denim op verschillende manieren. Natuurlijk mogen alle kleuren, motieven, prints, strepen en stippen zijn ook heel actueel net als mooie bloemdesigns.

Fournituren
Uiteraard bent u bij ons ook aan het juiste adres voor fournituren, met een bijzonder breed assortiment. Een kleine greep: we hebben verschillende merken garens, naaimachine naalden voor iedere soort stof, ritsen in verschillende lengtes, blind, spiraal, bloktand, deelbaar en niet deelbaar, patroonpapier, knopen en nog veel meer. Dus bij ons kunt u in één keer slagen voor alle benodigdheden, om er dit voorjaar leuk uit te zien.

Kom langs!
Kom langs in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 te Hengelo. Geopend op maandag van 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op onze website: www.ellenstoffen.nl

EUREGIO-spreekuur

NORDHORN - In Nederland wonen en in Duitsland werken? Voor steeds meer mensen is dat de normaalste zaak van de wereld. Voor hen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van regelingen omtrent grensoverschrijdende belastingen, zorgverzekeringen en pensioenen. Het GrensInfoPunt van de EUREGIO staat hen bij met advies.

Wanneer werkgevers en werknemers de stap over de grens gewaagd hebben, ontstaan er vaak veel vragen. 'Ik heb vorig jaar in Nederland en in Duitsland gewerkt, hoe moet ik mijn belastingaangifte nu doen?' Ook pensioenen zorgen voor een hoop vragen: veel Nederlanders hebben in het verleden in Duitsland gewerkt en ontvangen nu een Duits pensioen of ze willen weten wat zij aan pensioen uit Duitsland kunnen verwachten. Sommige gepensioneerden die met een Nederlands pensioen in Duitsland wonen, werden begin dit jaar geconfronteerd met hogere belastingen op hun Nederlandse pensioenen. En ook een emigratie naar Duitsland brengt een aantal vragen met zich mee. Wat nu?

Spreekuur
Tijdens een spreekuur op 25 februari 2020 beantwoordt het GrensInfoPunt van de EUREGIO deze en nog veel meer vragen. Niet alleen voormalige en huidige grenspendelaars, maar ook werkgevers kunnen er terecht met al hun vragen over wonen en werken in het buurland. Ook mensen die zijn geïnteresseerd in een baan in Duitsland of naar Duitsland willen emigreren, kunnen hier hun vragen stellen. Tevens zijn er vertegenwoordigers van de Duitse Finanzverwaltung aanwezig. Het spreekuur duurt van 17.00 uur tot 19.00 uur en vindt plaats in het Kompetenzzentrum NINO Hochbau, Nino Allee 11 in Nordhorn. Bij gebruik van navigatieapparatuur toetst u het adres: Turmstraße 4, 48529 Nordhorn in. De informatie is gratis en onafhankelijk; een afspraak maken is niet nodig. Het is ook mogelijk om een individuele afspraak met een adviseur van het GrensInfoPunt bij EUREGIO in Gronau te maken. Bel hiervoor met 053 / 460 51 51

Voorlichting Belasting- aangifte 2019

LOSSER - Op 5 maart organiseert Stichting Fundament uitsluitend voor particulieren een voorlichtingsbijeenkomst met betrekking tot de Belastingaangifte 2019.

Op 1 januari 2019 zijn er veel fiscale regels aangepast. Bij veel Nederlanders zal de uitkomst van de belastingaangifte dan ook verschillen met die van de vorige jaren. Kom de belangrijkste wijzigingen te weten en stel uw vragen aan enkele ervaringsdeskundigen, vrijwilligers die kennis hebben van belastingzaken. Let op: deze middag is enkel informatief, er kan geen belastingaangifte gedaan worden.

Kom ook
De voorlichting is gratis en duurt van 14.30 tot 16.00 uur. Locatie: 't Lossers hoes in de Raadzaal (eerste verdieping).

Aristos Quartet in Stiftskerk

WEERSELO - Op zondag 23 februari verzorgt het Aristos Quartet een prachtig concert in de Stiftskerk.

Het Aristos Quartet werd in 2008 opgericht door violiste Evelien Jaspers en cellist Otto Bakker. De huidige bezetting ontstond na de zomer van 2012 en werd gelijk internationaal, met violist Dmitry Ivanov, geboren in Oezbekistan, en altviolist Sylvain Dessane, geboren en opgegroeid in Frankrijk. In juni 2015 studeerde het Aristos Quartet als eerste kwartet van Nederland succesvol af in de Master Strijkkwartet, een samenwerking tussen de NSKA en het Conservatorium van Amsterdam. Het Aristos Quartet treedt regelmatig op in binnen- en buitenland.

Programma
Dvorak: Strijkkwartet No. 12 "Amerikaans"
Fischer: Strijkkwartet No. 1 "Morava"
Janacek: Strijkkwartet - No. 2 "Intieme brieven"

Kaarten reserveren
Het concert in de Stiftskerk begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur. De kerk is open vanaf 15.00 uur. Na afloop bieden wij u graag een drankje aan in de Stiftsschool naast de kerk, waar ook de musici aanwezig zijn. De entree is 18 euro en voor jeugd 10 euro. Kaarten kunnen gereserveerd via www.stiftsconcerten.nl of bij Suze Euverman via 0541-661005. Tevens zijn er, indien beschikbaar, kaarten verkrijgbaar aan de kassa in de Stiftskerk, waar u per pin of contant kunt betalen.

Zingeving in het klooster

DENEKAMP - Beleef een bijzonder kloosterweekend bij de zusters Franciscanessen.

Van vrijdag 28 februari 19.00 uur tot zaterdag 29 februari 19.00 uur kan men op een prachtige, unieke locatie in het groen op zoek naar zingeving. Op het programma staan: kennismaking, creatieve workshops, stilte en bezinning. 24 uur in het klooster is een bijzondere ervaring, kom helemaal los van de alledaagse drukte. Kosten: € 125,-. Op zaterdag zijn er drie maaltijden. Er wordt overnacht in het bezinningscentrum. Beddengoed is ter plaatse, toiletspullen en handdoeken zelf meenemen. Maximaal 15 deelnemers. Opgeven via: Caroline Bosgoed, cbosgoed@hetnet.nl of bel 0541-354285. Locatie: Huize Elisabeth, Gravenallee 11 in Denekamp.