Hart van Oldenzaal

19 juli 2019

Hart van Oldenzaal 19 juli 2019


Oldenzaal gaat zich inzetten voor betere ondersteuning

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft net als alle andere Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren steeds meer taken gekregen op het gebied van werk, inkomen en zorg. Té veel taken zelfs, aangezet de gemeente extra mensen in moet zetten om dit alles aan te kunnen.

Sinds 2015 heeft de gemeente meer taken gekregen op het gebied van werk, inkomen en zorg. Als gevolg van gewijzigde wetgeving en het inkoopmodel is ook het aantal meldingen bij het Maatschappelijk Plein toegenomen. Zo kreeg de gemeente in de eerste helft van 2018 ruim 900 WMO-meldingen, waar dat er vorig jaar bijna 550 waren. Hierdoor duurt het ongeveer negen weken voordat aanvragers een antwoord krijgen van de gemeente. Drie weken wanneer het gaat om een aanvraag in het kader van de Jeugdwet. Dit is niet wenselijk. De gemeente zet daarom extra capaciteit in om deze meldingen weg te werken. Urgente situaties worden nog wel met spoed behandeld en de prioriteit ligt bij het continueren van de zorg, zo benadrukt Oldenzaal.

Toekomstplannen
De hoop is dat het aantal meldingen zich nu weer wat stabiliseert. De gemeente kan dit nu nog redelijk opvangen. Bij verder oplopende wachttijden zal mogelijk extra geïnvesteerd moeten worden om deze situatie op te lossen. Ook dit is maar beperkt mogelijk, gezien de alsmaar stijgende kosten binnen het sociaal domein als geheel.

Oorzaken
De groei van het aantal meldingen komt door een combinatie van factoren. Zo werd in januari dit jaar het nieuwe abonnementstarief van kracht. Hierbij betalen inwoners niet meer een inkomensafhankelijke bijdrage, maar een vast tarief van 17,50 euro per vier weken. Dit had als positief voordeel dat deze ondersteuning nu voor nog meer mensen toegankelijk is, maar ook nam dus de concrete vraag toe. De Raad van State waarschuwde hier al voor. Daarnaast werd ook een nieuw inkoopmodel voor de WMO- en Jeugdzorgtaken ingevoerd. Veel mensen die eerder ook zorg ontvingen moesten hierdoor opnieuw geïndiceerd worden. En u raadt het al: ook dit zorgde voor extra vragen en contacten aan de balie.

Prijs voor beste leerbedrijf

OLDENZAAL - Kapper Franx Hairclub is gekozen tot het beste Overijsselse leerbedrijf voor MBO studenten. Dinsdag nam het bedrijf deze mooie erkenning in ontvangst.

De kapper werd verkozen tot beste leerbedrijf binnen de sector winkelambacht. In totaal werden ruim 1.600 bedrijven voorgedragen.De verkiezing van het beste leerbedrijf is opgezet door het ministerie van OCW en SBB om aandacht te vragen voor de rol van leerbedrijven. Nederland telt in totaal ruim 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders voor MBO-studenten.

Belangrijk
Het aanbieden van voldoende leerplekken met goede begeleiding is van groot belang voor de ontwikkeling van deze studenten én de toekomst van hun vakgebieden. De leerbedrijven en praktijkopleiders verzorgen namelijk gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de 500.000 studenten. MBO-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding altijd bij een door het SBB erkend leerbedrijf. Door te helpen bij het opleiden van studenten leveren zij ook een belangrijke bijdrage aan het toekomstig vakmanschap van deze studenten; iets waar de bedrijven ook zelf veel baat bij hebben.

Mooie erkenning
Kapper en eigenaar Frank Vonkeman nam dinsdag de prijs in ontvangst. Met deze prijs dingen zij ook mee naar de titel voor beste leerbedrijf van Nederland. Het winnende bedrijf zal in november bekendgemaakt worden. "Wij vinden het belangrijk dat studenten bij ons leren in de praktijk, zij zijn de toekomst in ons vak. Iemand opleiden naar eigen visie zorgt ervoor dat je mensen langer aan je kunt binden", aldus Vonkeman. "Door een gedegen plan te maken voor de opleidingen en bijschooling houd je je team scherp en kunnen we ook weer van elkaar leren." Franx Hairclub leidt sinds 1997 mbo-studenten op.

De verjaardag van Plechelmus

OLDENZAAL - Afgelopen week hebben vele Oldenzalers de 1065e verjaardag gevierd van Sint Plechelmus, de schutspatroon van onze stad.

Kon men zaterdagavond al genieten van een muzikaal hoor- en schouwspel met onder andere Jeangu Macrooyen, de broers Eshuis en stadsbeiaardier Hielke Banning, zondagmorgen was de dienst in de druk bezochte Plechelmus Basiliek wel heel bijzonder. De Oldenzaalse Koninklijke Harmonie St. Joseph bracht prachtige koralen ten gehore. Zorgvuldig gekozen teksten en liederen zorgden voor een sfeer en verbondenheid met de mensen en de stad.

Eerbetoon
De kerkdienst en de aansluitende processie vormden een eerbetoon aan de schutspatroon van onze stad. Eerbetoon komt ook toe aan de vele vrijwilligers. die jaarlijks de traditie en eerbetoon aan onze Plechelmus waar maken.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Foto: de traditionele Plechelmus processie trok rond de Olen Griezen

Column

Machtsstrijd

De onrust in het stadhuis is een ordinaire machtsstrijd. Bestuurders en ambtenaren hebben na de verkiezingen aan elkaar geroken en zijn tot de conclusie gekomen, dat ze het er maar mee moeten doen. Dat kan ook niet anders want wij kennen niet het Amerikaanse systeem van vriendjes die achter de nieuwe president aan het Witte Huis en de ministeries binnenhobbelen om daar de topbaantjes in te nemen. Loyaliteit verzekerd, aanhangers worden beloond.

Als je als ambtenaar lang op dezelfde stoel zit, verzamel je kennis en deskundigheid, waar de nieuwbakken bestuurder geen weet van heeft. "Bestuurders komen, bestuurders gaan, maar de ambtenaar blijft eeuwig bestaan." En zo is de wereld omgedraaid, niet de bestuurder heeft de macht, maar de ambtenaar. Daarom mislukken 9 van de 10 organisatieveranderingen en kosten ze te veel, want niet alleen de externe projectleider moet betaald worden, ook de interimmer, die de winkel draaiende houdt. Een ingrijpende reorganisatie betekent een productieverlies van een half jaar en pas na vier jaar zijn de eerste positieve effecten merkbaar. De negatieve al eerder.

Een volledige reorganisatie duurt 10 jaar, dan pas heeft iedere ambtenaar van de ouwe hap het veld geruimd en is vervangen door een nieuwe. De lakens opschudden wordt het ook wel genoemd. Nou geloof mij; het is meer dan wat lakens opschudden. Niet alle reorganisaties zijn een reorganisatie, maar worden wel zo genoemd omdat er anders geen gedwongen ontslagen kunnen plaatsvinden. En dat is vaak de enige manier om beweging in de organisatie te krijgen. Het gaat vaak niet om bezuinigingen, maar meestal om vastgeroeste verhoudingen. Want niemand vindt veranderen leuk. Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. Een cultuurverandering begint bij de top en gaat dan naar beneden. Elke topfunctionaris heeft een voorbeeldfunctie. Maar omdat de top te veel macht heeft wordt vaak begonnen met het middle management en vallen de grootste klappen bij het lagere personeel. De ontslagen ambtenaren krijgen een gouden handdruk om ze rustig te houden en achteraf blijken de totale kosten van de reorganisatie te hoog en de effecten te laag.

De Enschedese ambtenarencultuur was een afrekencultuur; hoge ambtenaren ontsprongen de dans en lagere ambtenaren werden aangepakt. Gevolg; iedereen is bang, terecht of onterecht. De laatste reorganisatie op het oude stadhuis is nog gaande, maar er is nu al meer personeel in dienst en meer inhuur dan voor de reorganisatie. De nieuwelingen, ambtenaar en bestuurder hebben zich inmiddels aangepast en hopen dat de storm binnenkort gaat liggen. Iedereen wil rust, rust, rust. Het is koud in de zwartmarmeren gangen van Friedhoffs stadhuis.

Kampeerfeest stopt op last van gemeente

TUBBERGEN - Ja, de gemeente Tubbergen meent het serieus: wie zich niet aan afspraken houdt, kan niet feesten. Dit ondervonden enkele jeugdige kampeerders afgelopen week.

Dinkelland en Tubbergen hanteren ook dit jaar een convenant met afspraken waar jongerengroepen zich aan moeten houden wanneer ze een kampeerfeest willen houden. De gemeente wil hiermee overlast, schade en vervelende uitwassen voorkomen. Zo werd afgelopen week een feest voortijjdig beëindigd na diverse waarschuwingen. Zo stond muziek te hard en er waren te veel jongeren aanwezig op de locatie. Ook de komende tijd zal streng opgetreden worden tegen overtredingen.

Breed draagvlak
De gemeenten gingen voorafgaand aan het kampeerseizoen in overleg met de jongeren, ouders en grondeigenaren. De meeste afspraken zijn gezond verstand, zo mogen er geen minderjarigen drinken en er moet altijd een contactouder bereikbaar zijn voor incidenten.

Gemeente blij met Gildebor-onderhoud

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft het contract met Gildebor verlengd voor het onderhouden van de buitensportaccommodaties. De medewerkers voeren dit werk naar volle tevredenheid uit, waardoor de velden er nóg beter bij liggen dan voorheen.

Gildebor is gespecialiseerd in dit soort onderhoud; het bedrijf beschikt over veel kennis en materieel om dit goed uit te voeren. Hierbij worden in Oldenzaal ook WSW-medewerkers ingezet; mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die moeilijk bij een regulier bedrijf aan de slag kunnen. Zij voeren het werk naar volle tevredenheid uit en de samenwerking loopt uitstekend, waardoor het contract met Gildebor per 1 januari 2020 nog eens vijf jaar verlengd zal worden.

Zekerheid voor
WSW-medewerkers

Om de continuïteit van het onderhoud én de medewerkers te waarborgen is afgesproken dat er ook de komende jaren WSW-medewerkers uit Oldenzaal ingezet worden voor deze taken. Gildebor voert dit soort onderhoud aan buitensportaccommodaties ook uit in Hengelo en Hof van Twente.

Olde Weghuis: Oldenzaalse muziektempel

OLDENZAAL - Café Olde Weghuis aan de Enschedesestraat in Oldenzaal (Berghuizen), stelt Oldenzaalse muziekliefhebbers van blues en rock bijna maandelijks in de gelegenheid om te genieten van muziek.

Afgelopen zaterdag werden wij weer eens door Martin Olde Weghuis in de gelegenheid gesteld om gratis optredens mee te maken van maar liefst drie bands die kwamen optreden. Odem, Wolf to the Moon en de aftrap gedaan door de uit Dalfsen afkomstige formatie New American Farmers. Bonte gezelschappen van rasmuzikanten die elkaar hebben gevonden en waar het publiek echt van heeft kunnen genieten. Het café en podiumzaal Olde Weghuis was dan ook goed voor een volle bak. De vakantie periode breekt aan, maar na de vakantie biedt de gast-kastelein en muziekaanbieder Martin Olde Weghuis, weer opnieuw gratis cultuur aan voor iedereen.
Olde Weghuis laat Oldenzaal bruisen en het Hart van Oldenzaal kloppen.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Foto: New American Farmers

In 't depe springn is good;
in 't ondepe springn dut zear.

Maandag 22 juli 10.00 uur

Win tickets voor F1 Grand Prix bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - Op vrijdag 26 juli vindt er in The Club van Holland Casino Enschede een Formule 1 VR Experience plaats, waar je gratis kunt mee racen en tevens gratis kans maakt op twee tickets voor de wedstrijd van de Formule 1 Grand Prix van België dat in het laatste weekend van augustus plaatsvindt.

Vanaf 20.00 uur kun je gratis plaatsnemen in de race simulator en met je Virtual Reality bril op kun je de snelste rondetijd op een bekend circuit rijden. De winnaar die aan het einde van de avond de snelste rondetijd heeft neergezet, wint een weekend voor twee personen naar de wedstrijd van Formule 1 Grand Prix in België dat van 30 augustus t/m 1 september 2019 plaatsvindt.

De prijs
De prijs ter waarde van 1.500 euro bestaat uit: twee Silver 3 tickets voor de Formule 1 Grand Prix in België. Twee nachten verblijf in 4 sterren hotel NH Maastricht o.b.v. logies en ontbijt in een 2 persoonskamer. Transfer hotel – circuit v.v. op zaterdag en zondag.

Race simulator
De full motion simulator is heel veelzijdig! Het meest innoverende van deze race simulator is dat deze meebeweegt met de rijrichting. Afremmen, bocht naar links en weer vol gas ervandoor. Alles beweegt mee! Op een realistische manier zodat je echt in de race zit. Inclusief buttkicker die de G-krachten simuleert. Met de VR bril op zit je helemaal levensecht in de racewagen. Ook kun je in de grid verschillende Formule 1 banden tillen, sjouwen en vergelijken. Raad het juiste gewicht van een Formule 1 band en win leuke casino prijzen!

Over Holland
Casino Enschede

Holland Casino Enschede is gelegen aan het Koningsplein 8 en biedt haar gasten een verrassend en uitgebreid spelaanbod. Van tafelspelen zoals Roulette, Black Jack, Punto Banco, Poker en het allernieuwste dobbelspel Diceball, maar ook diverse speelautomaten, waaronder Dragon Link en Lighting Link. Het casino heeft twee bars, een brasserie en een à la carte restaurant. Het restaurant in het casino is geopend van 17.00 tot 02.00 uur. Holland Casino Enschede is dagelijks geopend van 12.00 tot 03.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl/enschede.

Over Holland Casino
Holland Casino is in 1976 opgericht en kreeg van de Nederlandse overheid een exclusieve vergunning om tafelspelen aan te bieden. In 1986 werd dit uitgebreid met een vergunning voor casino speelautomaten. Dit maakt Holland Casino het enige échte casino van Nederland. Holland Casino biedt haar gasten spannend, verrassend en betrouwbaar spel in een veilige omgeving. Holland Casino heeft 14 vestigingen in heel Nederland. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl.

Tevreden weg bij TuinTotaal Oldenzaal

OLDENZAAL - Aan de Ossemaatstraat te Oldenzaal op zichtlocatie is sinds jaar en dag TuinTotaal gevestigd. Op dit moment het enige tuincentrum in Oldenzaal.

TuinTotaal is gemakkelijk te bereiken en biedt u goede parkeermogelijkheden en hulp bij het inladen van uw gekochte artikelen. De traditie van de familie Hellegers zet zich hier voort van vader op zoon. De afgelopen jaren is het tuincentrum gemoderniseerd; het gaat mee in de tijd en in de vraag van wat u als klant wenst.

Uitstekende service
Toen ik deze week bij de bloemverkoopster Anouk (Bloem & Design) een boeket bloemen bestelde en de kleuren-voorliefde van de ontvangster aangaf, decoreerde ze zonder extra kosten een waar boeket. TuinTotaal is ook het vertrouwde adres voor kamerplanten, snijbloemen, boeketten, tuinartikelen en artikelen voor uw huisdier.

Zomers genieten
Met dit prachtige zomerweer zijn de mensen weer druk in de weer met in en rond het huis, de tuin, terras of border weer een kleurrijke invulling te geven. De tuinplantenafdeling is dan ook een waar plantenparadijs vol met zomerplanten die in vele soorten en kleuren voorhanden zijn. Ik heb zelf geen groene vingers, wel schrijfvingers vandaar mijn vraag aan de medewerker van de tuinplanten afdeling welke planten hij mij zou aanbevelen. De meest verkochte en in de meest mooie kleuren is de Portulaca. Standplaats: een zonnige plek en weinig water. Ook deze plantentip bij TuinTotaal was gratis.

Foto en tekst:
Martin Merijerink.

Losser op termijn dementievriendelijk

LOSSER - Er zijn steeds meer mensen met dementie in Nederland. Als gevolg van vergrijzing komt deze ziekte vaker voor. Het is dan ook van groot belang voor de gemeenschap en gemeente om hierop in te springen.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Losser wil graag dat Losser een Dementievriendelijke gemeente wordt. Naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad eind vorig jaar is een projectgroep gestart met onderzoeken, wat er nodig is voor Losser om dit doel te bereiken. Inzet op bewustwording, begrip en training in hoe om te gaan met mensen met dementie, vormen de kern van het projectplan. Donderdag 19 september is de startbijeenkomst in 't Lossers Hoes.

Uitdaging
Wethouder Anja Prins: "het aantal mensen dat wordt getroffen door een hersenziekte zoals dementie neemt de komende jaren alleen maar toe. Het is van belang dat we werken aan begrip. Hoe kunnen we mensen met een beginnende dementie betrekken bij een zinvolle bijdrage aan de samenleving. Zolang mogelijk meedoen en je nuttig voelen; dat wil toch iedereen? Zolang het kan. In goed Noaberschap". In het gemeentelijke projectplan zijn tien doelen geformuleerd. Uitgangspunt is om lokaal voldoende voorzieningen te hebben waar mensen makkelijk gebruik van kunnen maken. Verder zet men ook in op bewustwording, inzicht, training en het stimuleren van omgeving en samenleving.

Startbijeenkomst
Op 19 september is er startbijeenkomst voor onder andere ondernemers, dorpsraden, kerken, verenigingen, de participatieraad met als doel het creëren van bewustwording en het op gang brengen van de beweging naar een dementievriendelijk Losser.

Langs bronnen en beken in het Springendal

HEZINGEN - Maak dinsdag 23 juili met de gids van Staatsbosbeheer een avondwandeling door een sprookjesachtig Springendal en ontdek de bronnen en beken van dit kleinschalige landschap.

De wandeling loopt deels buiten de paden en volgt de Springendalsebeek, die door de eeuwen heen het beekdal heeft uitgesleten. Een tocht langs de bronnen die de beek voeden, romantische bronvijvers en waterloopjes. Met een beetje geluk zie je een ijsvogel of de grote gele kwikstaart, dus neem je verrekijker mee. Tip van de boswachter: trek een lange broek en stevige schoenen aan, want we lopen ook buiten de paden.

Loop mee
De wandeling start om 18.45 uur met een lekkere kop koffie, thee of ranja bij Hoeve Springendal aan de Brunninkhuisweg 3, 7662 PH Hezingen. Aanmelden is verplicht, dit kan door online boeken via www.staatsbosbeheer.nl/bekenspringendal of via i.vanderlinde@staatsbosbeheer.nl Deelname kost 5 euro voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Twentse spreuken op markante locaties

TWENTE - De afgelopen week verschenen ze op veel plekken in Twente; ludieke uitspraken over de Twentse leefstijl. Een actie van Twente Marketing, gericht op de toeristen die deze zomer onze mooie regio bezoeken.

Twente staat bekend om zijn mooie natuur, maar ook de nuchterheid en gemoedelijkheid van de Twentenaar. Met name dit aspect promoten de spreuken, die met groene, niet schadelijke graffiti aangebracht zijn in alle veertien gemeenten. Bijvoorbeeld: "In Twente moet niks, alleen niks moeten", of "Als je opschiet, kun je het vandaag nog rustig aan doen." Ze werden geplaatst op 70 locaties waar veel mensen komen óf juist niet, zoals treinstations, parken en het buitengebied. Quirine ter Haar, merkleider Twente Marketing: "Tukkers gaan niet mee met elke hype en houden zich minder bezig met oppervlakkigheden. Hier hebben we nog oprechte aandacht: voor elkaar, onze omgeving en meer."

Dorpswandeling Losser zaterdag

LOSSER - Komende zaterdag 20 juli is er weer een leuke dorpswandeling in Losser, onder leiding van een gids.

In het kader van Beleef Losser in de zomer kun je zaterdagochtend 20 juli onder leiding van een gids kennismaken met de historie van Losser. Tijdens de wandeling maak je kennis met het boeiende cultuurhistorische verleden van Losser. De monumentale gebouwen ieder met zijn eigen karakter. Je volgt een rondleiding van circa 1,5 uur onder leiding van een gids die je de mooie en interessante bezienswaardigheden van Losser laat zien en erover vertelt.

Mooie route
Waar gaan we naar toe? Er wordt stilgestaan bij allerlei plekken die geladen zijn met verhalen. Je gaat onder andere de Martinustoren (uit de veertiende eeuw), het Aleida Leurinkshuis en de Dorpsbleek bezichtigen. Losser is één van de weinige plaatsen met een Dorpsbleek. Erve Kraesgenberg is een uniek cultuurpark met belangrijke historische waarde, waar bezoekers de sfeer kunnen proeven van een boerenerf anno 17e eeuw. De start is om 11.00 uur bij 't Lossers hoes in Losser. Deelname kost 6,50 euro per persoon. Voor meer informatie www.vvvdeluttelosser.nl. Wel vooraf opgeven, reserveren via: 053-5362013/ 0541-551160 of via info@vvvdeluttelosser.nl

Schalke 04-thuis: Kaarten tweede ring nog beschikbaar

ENSCHEDE - In aanloop naar het nieuwe seizoen speelt FC Twente in De Grolsch Veste een oefenwedstrijd tegen FC Schalke 04. De wedstrijd tegen de Duitse grootmacht wordt gespeeld op dinsdag 23 juli, aanvang 19.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl en de receptie van De Grolsch Veste. Seizoenkaarthouders en Premium Seat-houders hebben korting op de kaarten.

De eerste ring is nagenoeg uitverkocht, er zijn nu ook kaarten op de tweede ring verkrijgbaar. De vakken 120 t/m 125 zijn bestemd voor Schalke-supporters en de verkoop voor deze vakken zal ook via Schalke 04 verlopen.

Heracles opent pop-upwinkel in Almelo

ALMELO - In samenwerking met de Gemeente Almelo en Almelo Promotie heeft Heracles Almelo een pop-upwinkel geopend in de binnenstad van Almelo. In de tijdelijke winkel op de hoek van de Passage zijn shirts, kaarten en fanartikelen van Heracles Almelo verkrijgbaar. De gemeente Almelo en Almelo Promotie voorzien bezoekers van informatie over de stad.

"Het is een win-winstuatie", vertelt Toussaint. "De binnenstad is tijdens de drukke zomerperiode een uithangbord rijker en het komt de zichtbaarheid van de stad Almelo en Heracles Almelo ten goede. Het is mooi dat de Gemeente Almelo, Almelo Promotie en wij dit project samen hebben opgepakt en zo onze binnenstad van een impuls voorzien."

Beperkt open
De pop-upwinkel op de hoek van de Passage is in de maanden juli en augustus drie dagen per week geopend. Bezoekers zijn welkom op donderdag (10.00-21.00 uur), vrijdag (12.00-18.00 uur) en zaterdag (10.00-17.00 uur). Ook op koopzondagen 28 juli en 25 augustus (12.00-17.00 uur) is de winkel geopend. Tijdens de openingsuren kunnen jonge bezoekers tevens een potje FIFA19 spelen op de flex-unit van Heracles eSports. Ook worden diverse activiteiten in en rond de winkel georganiseerd. Kortom, een leuk stukje promotie en gezelligheid voor de mooie, bruisende binnenstad van Almelo deze zomer!

ELLEN Stoffen: Uw adres voor schuimrubber en fiberfill

HENGELO - Heeft u zelf een loungeset gemaakt van steigerhout of een mooie pallet bank, dan horen daar natuurlijk ook zelfgemaakte kussens in.

Als uw oude tuinset of stoelkussens een beetje doorgezakt zijn, dan kunt u deze zelf vernieuwen met schuimrubber, fiberfill en buiten- of meubelstof. Ons witte polyether schuimrubber, SG40 kpa 5.5 (= stevige zit kwaliteit) in diktes variërend van 1 tot en met 10 cm, wordt gebruikt voor allerlei soorten kussens voor stoelen en banken en eventueel ook voor de caravan, boot of camper.

Prijzen
U kunt onze prijzen vinden op de website: www.ellenstoffen.nl. De prijzen van het schuimrubber zijn inclusief het op maat zagen voor uw project. Hierbij hebben wij ook Fiberfill met een breedte van 160 cm of Dacron watten. Fiberfill of Dacron watten worden gebruikt voor boxkleden, als doorstikmateriaal voor dekens en plaids, patchwork en quilts en als afdekmateriaal voor kussens en vast stoffeerwerk.

Nieuwe projecten
U kunt bij ons terecht om een nieuw project te realiseren of een oude stoel in een nieuw zomerfris jasje te steken. Ons team helpt u graag bij uw keuze van de juiste stof en fournituren en wenst iedereen een hele fijne vakantie tijd toe.

Graag tot ziens in onze winkel aan de Bandoengstaat 50 te Hengelo.

Stopt de grote lijnbus 264 straks in Tilligte?

TILLIGTE - De CDA-fractie van Dinkelland pleit voor het plaatsen van een nieuwe bushalte in Tilligte. De nieuwe buslijn 264 van Denekamp via Ootmarsum naar Almelo biedt een mooie kans voor Tilligte.

Daarom pleit Marc Smellink namens de CDA-fractie voor een bushalte in het dorp Tilligte. Smellink is blij met de nieuwe buslijn 264 die vervoerder Keolis vanaf december in de ochtendspits inzet in Noordoost-Twente. Deze nieuwe lijn rijdt vanuit Denekamp via Ootmarsum naar Almelo en passeert op die route verschillende kleine kernen, waaronder Tilligte. Smellink is aangesproken door jongeren uit dit dorp die graag willen dat de bus er even stopt om inwoners, waaronder studenten, mee te nemen. ''Op dit moment heeft Tilligte geen lijnbus, maar alleen buurtbus 596, die van Denekamp naar Ootmarsum rijdt en onderweg Lattrop en Tilligte aan doet.'' CDA-raadslid Smellink is blij met het initiatief van Keolis van de nieuwe lijn 264, maar stelt voor die bus in Tilligte te laten stoppen. "Een minuutje maar, voor de jongeren. Voor een klein dorp als Tilligte is dat een mooie kans om de bereikbaarheid en leefbaarheid te verbeteren", stelt hij.

Excursie Groei en Broei 27 juli

DENEKAMP - Groei en Bloei Enschede-Losser verzorgt op 27 juli een excursie naar de hoffelijke tuin van Ria en Ton Bruns in de landschappelijke omgeving van Denekamp en daarna naar de Schaapskooi Stroothuizen.


De groep bezoekt een tuin met mooie architectonische vormen en details waarin cottage-achtige borders en Engelse rozen zijn opgenomen. In elk jaargetijde heeft deze boeiende tuin met tuinkamers veel moois te bieden. Op diverse plaatsen in de tuin zijn zitplekken aangelegd. Deze "Hof" heeft veel verrassende doorkijkjes, zodat op veel punten een blik geworpen kan worden op het omringende Twentse landschap met de weilanden, bossen en houtwallen. Ook de Schaapskooi speelt een belangrijke rol bij de aanleg van de tuin. Ria is tuinarchitecte en kan veel over het ontstaan en de ontwikkeling van de tuin vertellen.

Schaapskooi
Schaapskooi Stroothuizen ligt in de buurt, weggestopt tussen bossen, vennen en heide en staat op een van de mooiste plekjes van Twente. Schapen lopen er vrij rond en de Schaapskooi is zo gebouwd dat schaap, mens en natuur in perfecte harmonie kunnen samenkomen en genieten. Er kan vanuit de schaapskooi gewandeld worden.

Ga mee
De excursie zal gehouden worden op 27 juli. De start is om 10.30 uur bij de tuin aan de Punthuizerweg 30 in Denekamp. Daarna gaat men om 11.45 uur naar de schaapskooi Stroothuizen, Stroothuizerweg 37, Denekamp. Deelname kost 3,50 euro per persoon voor leden, niet-leden betalen 5 euro. Carpoolen: vertrek 10.00 uur tegenover McDonald's Oldenzaal. Opgave per email bij: corryhuijbregts@gmail.com.

Boeken van de hand van Rijn van Welij

OLDENZAAL - Zijn vriendelijke lach, de openheid waarmee hij je tegemoet treedt en zijn de verhalen die hij vertelt, die maken van Rijn van Welij, ex-schoolhoofd van de Zandhorst en de Klimop, een vriendelijke en aimabele verteller en schrijver.

Niet in Oldenzaal geboren is hij zich door de jaren heen sterk verbonden gaan voelen met de Oldenzalers en de Oldenzaalse geschiedenis. Rijn van Welij is na zijn pensionering niet stil gaan zitten, hij zoekt de uitdagingen op en zo staat deze 74-jarige duizendpoot midden in Hart van Oldenzaal.

Terug naar toen
Verscheen van zijn hand enkele weken geleden een boek over Toos Achterweust (de Pelgrim) de afgelopen week verscheen van zijn hand het mooie boekwerk CVO-School Oldenzaal. Met het materiaal dat hij een aantal jaren geleden kreeg aangereikt, is hij aan de slag gegaan en zie het resultaat; een prachtboek dat met de lezer teruggaat in de tijd van voorheen. Hoe hij zijn waardering uit over toenmalig dominee Pot. En zijn afschuw uitspreekt over het hoofd van de school die zijn handen niet kon thuis houden en voor de rechter belandde. In het katholieke bolwerk van destijds was het moeilijk voor de CVO-School om het hoofd boven water te houden. Maar er is meer, veel meer te lezen in het boekwerk CVO-School Oldenzaal

Uitreiking
Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Karel Kerkhof, de zoon van het vroegere schoolhoofd. Ook Job Keupink, directeur van Cube, de huidige bewoner van het pand, ontving een tweede exemplaar.
Het boek is verkrijgbaar bij het Palthehuis en kost €15,95

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Foto: Rijn van Welij reikt het eerste exemplaar uit aan Karel Kerkhof

Op de Haarler heidebaan, al bijna 100 jaar gegaan
Mouwen opgestroopt, ten strijde getrokken
Krachten gemeten, met kloten gesmeten
Eeuwen lange strijd, geschreeuw, gefluit
De titanen strijd, tussen de mannen van Noord en Zuid.


De grond is hard, het weer is zonnig, de kloot is zwaar
Sportieve strijd, op 1 september (a.s) 100 jaar
Volwaardige sport, op straat en baan, onderlinge verschillen afgedaan
Samen ten strijde getrokken, oud en nieuw dient zich aan
Strijd om de Zilveren kloot, op de Haarler heidebaan


Wat met van Deinse begon, men tegenstellingen overwon
Traditie in ere gehouden, dat schenkt vertrouwen
Hij bracht ze opnieuw te saam, op de Haarler heidebaan
Mannen van Noord en Zuid, titanen strijd dicht bij huis
Traditie in ere houden zet voort, dank u "Meester Luttikhuis"


Kaatjeknip juli 2019Column: Wij laten ze niet ongemerkt verdwijnen!

Mensen worden steeds ouder. Maar is onze samenleving wel op ons ouderen ingesteld? Er zijn initiatieven te bespeuren dat de aandacht voor ouderen meer en meer vorm krijgt. Het verheugt mij dat nieuwe initiatieven zich aandienen. De medioren zijn de toekomstige senioren en vooral van deze mediorengroep verwacht ik ook de initiatieven.

Afgelopen maandag werden de bewoners van de Mariahof met of zonder rollator naar onze Plechelmus Basiliek gereden om daar met elkaar ietwat verlaat het feest van onze stadspatroon Plechelmus te vieren. Daar waren de medioren als vrijwilliger goed vertegenwoordigd, maar nog meer plezier beleefde ik bij het zien dat het "jonge spul" ook bereid was om het "oude spul" te plezieren.
Vroeger ging dat anders, mijn oma en opa woonden aan de overkant in de Carmelstraat en de oversteek was zo gemaakt. Dagelijks, vooral na schooltijd, was het de gewoonte om eerst naar oma en opa te gaan en daarna pas naar huis. Met voldoening kijk ik op die jeugdjaren terug.
Nu de jaren voorbij vliegen en de eenzaamheid onder ouderen toeneemt en wanneer je daarnaast ook nog eens geconfronteerd wordt met een naaste die dementie krijgt of al heeft, dan ligt er een zware last op je schouders. Wij Oldenzalers laten onze ouderen toch niet zo maar verdwijnen!
Een groep van gepensioneerde spoormannen en -vrouwen komen eens per maand bijeen om gezamenlijk te eten in de stationsrestauratie te Oldenzaal. De clustermanager van het station biedt ons ouderen aan om een ochtend in de week gezamenlijk koffie te komen drinken en verhalen te delen.
Zo bewonder ik ook het initiatief van twee Oldenzaalse dames die een koor willen oprichten voor mensen met dementie en de mantelzorgers. Meezingkoor "Vergeet mij niet" gaat het koor heten. Weet dat zingen en bewegen heel goed is voor mensen met dementie maar ook voor jou de vrijwilliger die de ouderen niet ongemerkt wil laten verdwijnen.
Zo valt te constateren dat er veel initiatieven zijn die voor ouderen en eenzamen de poort opent tot deelname. Geraniums staan in de vensterbank achter het raam, maar een kansrijke uitdaging ligt buiten aan de andere kant. Trek erop uit, toon initiatief en haal de eenzame oudere uit haar isolement.
Hart van Oldenzaal wil u graag behulpzaam zijn, maar ook de Oldenzaalse ouderenadviseurs Karin Lubbers (Impuls) www.impuls-oldenzaal.nl en Johanny Visschedijk ( KBO-PCOB) www.voa-oldenzaal.nl kunnen u behulpzaam zijn en u voorzien van advies.

Kaatjeknip juli 2019

Reactie:
knipkaatje@gmail.com

Oogstdag bij Watermolen Frans in Mander

MANDER - Rogge oogsten zoals vroeger? Dat zie je op de Oogstdag zondag 28 juli bij Watermolen Frans. Geheel in stijl met authentiek gereedschap en in kleding van toen oogsten vrijwilligers het rogge van de akker. Watermolen Frans draait ondertussen ook volop. Een leuk en leerzaam uitstapje voor het hele gezin. De middag is van 12.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis.

Garves, dorsvlegels, zeis en sikkel. Er komt heel wat bij kijken om rogge te oogsten zoals men dat vroeger deed. Het is veel en zwaar werk. De mannen en vrouwen van de traditionele Twentse oogstgroep laten het je graag zien. Tijdens de Oogstdag proef je de dan ook de sfeer van vroeger. En wil je het zelf ook wel eens proberen? Als bezoeker mag je meehelpen. Tijdens de oogstdag geeft een herder meerdere keren een demonstratie schapen hoeden. De honden, de schapen en de herder; altijd een bijzondere samenwerking om te zien!

Kijkje in de watermolen
Watermolen Frans draait in volle glorie tijdens de Oogstdag. Buiten draait het waterrad, binnen wordt het graan gemalen. Een mooi moment om een kijkje te nemen. De vrijwillige molenaar vertelt in geuren en kleuren hoe het precies werkt. Wil je zelf een handje graag malen? Ook dat kan tijdens deze middag.

Praktische informatie
De Oogstdag is zondag 28 juli van 12.00 uur tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Locatie is Watermolen Frans in Mander. Parkeren kun je het beste bij het naast gelegen Infocentrum IJs & Es, Bergweg 8 in Mander/Vasse. Vanaf hier loopt een wandelpad naar Watermolen Frans. Kijk voor meer informatie op: www.landschapoverijssel.nl.

In memoriam Wouter Luijrink

Onlangs bereikte ons het bericht dat op 72-jarige leeftijd is overleden Wouter Luijrink, ex-directeur van verenfabriek "Spiraal" te Hengelo.

Wouter Luijrink en zijn personeel maakte veren van een speciaal soort. In series van enkele tot maximaal 150.000 stuks. Hij leverde veren voor terugslagkleppen in aardgasleidingen in Siberië en voor gasleidingen in Canada. De veren die hij leverde zaten in de bedden van Auping, de vliegtuigen van Fokker, onder de treinen van NS, onder de DAF-trucks en Volvo personenwagens. Spectaculair was de levering van veren voor het Londens Millennium wiel.
Wouter Luijrink was een echte praktijkman, maar zijn kennis van de materie bracht hem in het bestuur van de Dutch Spring Associations waarin zeventien fabrikanten van veren zich hebben verenigd. Zijn doelstelling was het stichten van een eigen onderwijs instelling. Wouter Luijrink heeft op zijn wijze bijzondere bijdragen geleverd, hij had een grote internationale reputatie. Hij behaalde met zijn bedrijf de internationale kwaliteitsstandaard ISO norm 9002. Het bedrijfsleven en met name de metaalindustrie heeft veel te danken gehad aan de overdracht van kennis en vaardigheden die hij aan het bedrijfsleven heeft na gelaten.
Op 9 juli, hij had zijn heengaan zelf geregeld. Een grote schare aan mensen uit de metaal en industriële wereld betuigden hun medeleven.
De crematie heeft plaats gevonden in Oldenzaal waar hij de laatste jaren woonde.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Toos Achterweust en het rijke Roomse leven

OLDENZAAL - Afgelopen week was het 15 jaar geleden dat Museum de Pelgrim werd geopend. Ik bezocht het Museum voor het eerst met mijn kleindochter ter voorbereiding op haar plechtige H. Communie. Inmiddels is het beeld voor mij een beetje aan het vervagen en is de afstand tot het rijke Roomse leven ook wel afgenomen.

Goed is dan ook dat Toos Achterweust zich heeft ingespannen om de rijke schatten uit die periode te bewaken en te bewaren. Toos Achterweust, de vrouw in purple, heeft zich ingespannen om het kleine Museum de Pelgrim op te richten en te laten groeien. Inmiddels is Museum de Pelgrim een onderdeel geworden van de Stichting Oldenzaalse Musea. Sandra Schipper de directrice van het Palthehuis en voorzitter van de S.O.M. spant zich, samen met haar mede-bestuursleden en vrijwilligers, in om een kwalitatieve tentoonstellingsruimte te vinden die past bij het niet meer uit Oldenzaal weg te denken Museum de Pelgrim. Inmiddels heeft deze week de verhuizing van de inventaris plaats gevonden en zijn de verzamelingen aan beelden, schilderijen en prenten tijdelijk elders opgeslagen. Het was een hele operatie om al deze kostbaarheden te doen verhuizen. Maar met behulp van de vrijwilligers is men daar goed in geslaagd.

Lovende woorden
Deze week werd Toos Achterweust geëerd met lovende woorden, een boek "Toos Achterweust en het Rijke Roomse leven" en er zal in het najaar een boom worden gepand in het Oldenzaalse prominentenbos. Het wordt de Tamarix die verwijzen zal naar de grote inspanningen die Toos Achterweust samen met haar vrijwilligers tot stand heeft gebracht.
Wie meer wil weten over het levenswerk van Toos Achterweust, kan dat vinden in het boek geschreven door Rijn van Welij, het boek is een aanrader. Met humor doorspekt beschrijft van Welij het Rijke Roomse leven en de levensloop van de vrouw in Purple. Het boek 'Toos Achterweust en het Rijke Roomsche Leven' is verkrijgbaar bij Museum de Pelgrim en museum het Palthehuis voor € 14,95 per exemplaar

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Foto : Toos Achterweust samen met haar vrijwilligers bezig met de verhuizing

Losser investeert in recreatie en toerisme

LOSSER - Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor de Losserse economie. Om dit samen met ondernemers en organisaties goed vorm te geven is nu een nieuw actieprogramma opgesteld.

De gemeente werkte samen met diverse partners in recreatie en toerisme en het Toeristisch Genootschap Losser aan een programma met veel initiatieven die recreatie en toerisme in Losser naar een hoger niveau moeten tillen. De gemeenteraad stelde voor de uitvoering van dit actieprogramma al 30.000 euro beschikbaar. De gemeenteraad wil dit bedrag ook in de programmabegroting voor volgend jaar opnemen. De bedoeling is dat het actieprogramma een dynamische opzet krijgt; dat wil zeggen dat er steeds nieuwe ideeën en initiatieven toegevoegd kunnen worden.

Meer toeristen
Wethouder Harry Nijhuis: "In feite is het doel van dit actieprogramma heel simpel: samen met de sector willen we er voor zorgen dat er meer toeristen naar Losser komen. Dat is het primaire doel. Daarnaast willen we ook graag, dat de toeristen weer terugkomen en langer in Losser verblijven. Dit leidt tot meer reuring, bevordert de leefbaarheid in de dorpen en leidt ook tot meer werkgelegenheid. Dit is uiteraard goed voor de toeristische en horecaondernemingen. Daarom vinden we het als gemeente van belang dat we dit gezamenlijk met de sector oppakken en de ideeën die er zijn: delen, met elkaar afstemmen en optimaal benutten."

Senioren worden beter weerbaar

TWENTE - Steeds meer ouderen wonen zelfstandig, maar dit maakt hen wel kwetsbaar. Zo zijn senioren nog een geliefd doelwit voor babbeltrucs en phishing. Om senioren weerbaarder te maken worden dit najaar vrijwilligers ingezet.

De vrijwilligers gaan bij de mensen thuis langs. Zij geven dan goede adviezen voor het voorkomen van een inbraak, maar ook voor preventie van oplichting, het tegengaan van online criminaliteit en een stukje domotica. Ouderen zijn een makkelijker doelwit, maar criminaliteit heeft ook juist een grotere impact op hen. Ze voelen zich onveilig en onzeker, wat het welzijn aantast. Door mensen bewuster en assertiever te maken is de kans kleiner dat zij slachtoffer worden. Mensen denken vaak dat ze goed voorbereid zijn op zaken zoals phishing, maar ook hier zijn steeds nieuwere methoden. De ANBO zal dit najaar bijeenkomsten houden voor het trainen van deze nieuwe vrijwilligers. Kijk ook op: www.anbo.nl/veilig

Proeverij van streekproducten

BEUNINGEN - Wilt u deelnemen aan een sportieve fietstocht van circa 32 kilometer door het prachtige buitengebied? Kom dan op 24 juli of 21 augustus naar het Toerist info in Beuningen.

De deelnemers zullen tijdens deze fietstocht tussenstops maken bij diverse bedrijven met echte streekproducten. Bij deze bedrijven kunt u genieten van een kop koffie met wat lekkers, een kaasproeverij, een ijsje, een zuivelproduct en diverse andere kleine hapjes. U kunt met deze fietstocht starten tussen 10.00 en 12.00 uur vanaf de Tourist info in Beuningen aan de Beuningerstraat 71. Deelname kost €12,50 per persoon.