Hart van Oldenzaal

31 januari 2020

Hart van Oldenzaal 31 januari 2020


Geluidsniveau tijdens optocht gaat omlaag

OLDENZAAL - De carnavalsoptocht van Oldenzaal is altijd hét hoogtepunt van de carnavalsactiviteiten in de regio. Maar hoe gezellig de optocht ook is, er is wel ook een klein probleem qua de geluidsoverlast.

De gemeente constateerde dat het geluidsniveau tijdens de grote optocht af en toe ronduit oorverdovend is. Dit levert diverse praktische problemen op: loopgroepen kunnen elkaar niet verstaan, live muzikanten komen niet boven het versterkte geluid uit, bezoekers kunnen niet met elkaar praten en zelfs pacemakers zouden ontregeld raken door het dreunende geluid.

Meten is weten
Dat de geluidsoverlast niet alleen maar een subjectief iets is, bleek uit metingen bij de eerdere optochten. Bij een deel van de wegens werd het voorgeschreven maximale geluidsniveau van 90 decibel ruimschoots overschreden. Deze te harde muziek verstoort de beleving van de optocht, zo concludeerden ook de andere Noordoost-Twentse gemeenten en wagenbouwers. Het afgelopen jaar werd in twee sessies gepraat tussen de gemeente, wagenbouwers en verenigingen over de manier om het volume terug te dringen. Alle partijen zijn tijdens een demonstratie blootgesteld aan het gemeten geluidsniveau. Iedereen was het erover eens dat het wel een tikkeltje érg luid was.

Stoplicht
Tijdens de Grote Twentse Carnavalsoptocht op zondag 23 februari zet de gemeente op twee locaties een 'stoplicht' neer om het geluidsniveau te meten. De deelnemers kunnen dan zien of ze goed zitten (groen signaal), tegen de grens (oranje) of er overheen (rood). De metingen worden ook vastgelegd voor andere analyse.

Rustig aan
Burgemeester Patrick Welman roept ook de bezoekers, ondernemers en omwonenden langs de optocht op om rekening te houden met het geluidsniveau dat zij produceren. "Ik kan me goed voorstellen dat het supergezellig is om voor en na de optocht een muziekje te draaien, maar dan wel op een acceptabel geluidsniveau. En denk er samen eens over na om tijdens de optocht de muziek flink terug te schroeven of uit te zetten. Dan hoeven de wagens immers ook niet over úw geluidsniveau heen.

Omwonenden Jumbo zijn negativiteit zat

OLDENZAAL - De afgelopen maanden is er veel gepraat over de plannen van de Jumbo aan de Deken Scholtenstraat. Aanleiding is de voorgenomen sloop van vier woningen aan de Glindestraat, waar dan een nieuw parkeerterrein voor 40 plekken komt.

In de media is veel gespeculeerd dat dit een aanzuigende werking zou hebben op meer verkeer, met overlast als gevolg. Een groep van 45 direct omwonenden van de supermarkt wil nu een tegengeluid laten horen. Zowel in een schrijven aan TC Tubantia als het college van B&W spreken zij hun irritatie uit over de beeldvorming. "Als directe buurtbewoner van de Jumbo herken ik en met mij vele anderen niet in de commentaren die worden gegeven", aldus buurtbewoner en ondernemer Jan Geissler. "Het is goed mogelijk dat degenen die negatieve commentaren geven geen of minder last ervaren, omdat zij op een grotere afstand van het parkeerprobleem wonen."

Problemen
In 2017 toonde onderzoek al aan dat er een te weinig parkeerplaatsen in de straat zijn. Dit is alleen maar toegenomen sinds de sluiting van de Jumbo in de Driehoek. Met name op de vrijdagen en zaterdagen is de huidige parkeercapaciteit niet toereikend om in de parkeerbehoefte van de klanten van Jumbo en omwonenden te voorzien. Ook klanten en medewerkers van andere bedrijven in de straat zoals Keurslager Kosse en Haarstudio Oldenzaal dragen bij aan de parkeerdruk. Dit zorgt ervoor dat automobilisten rondrijden in de buurt om een parkeerplaats te vinden.

Veiliger
Het tegenargument van deze groep buurtbewoners is dan ook dat zij juist heel blij zijn met de komst van een parkeerterrein. Het zal zorgen voor minder rondrijden in de buurt, waardoor de overlast naar hun beleving af zal nemen. De omwonenden zijn dan ook blij met het initiatief van Jumbo, WBO en de gemeente om het parkeerprobleem op te lossen. "Door nu een investering in de uitbreiding van parkeergelegenheid te doen, geven zij juist aan onze problemen serieus te nemen en te zoeken naar een oplossing".

Jaargang:6•Nr 248•Wk 05

Geld voor twee goede doelen

OOTMARSUM - In de kapel van het klooster Maria ad Fontes in Ootmarsum heeft wethouder Benno Brand vorige week donderdag twee cheques overhandigd van elk 3.500 euro aan de Stichting Vrienden van het Openluchtzembad De Kuiperberg in Ootmarsum en de Molenstichting Lattrop-Tilligte.

De 7.000 euro is opgebracht door de oudejaarsactie, een initiatief van de Kloosterkeuken in Ootmarsum. De actie, die bestaat uit de verkoop van balkenbrij en oliebollen rond oudjaar, werd voor de derde keer gehouden. De uitreiking donderdagavond vond plaats na een nieuwjaarsconcert van de Sociëteit Maria ad Fontes. Wethouder Brand was erg in zijn nopjes met de goede doelen van de actie; twee gemeentelijke instellingen. De vrienden van het zwembad willen het geld gebruiken voor de aanschaf van een speeltoestel in het ondiepe bad. Het tweede goede doel, de Oortmanmolen in Lattrop denkt nog na over de besteding, maar wil graag iets blijvends aanschaffen van de opbrengst en het geld niet in het normale onderhoud laten vloeien. De molen werd, zoals bericht, oudejaarsdag getroffen door brand. De schade viel gelukkig mee; de herstelwerkzaamheden worden binnenkort afgerond en dan kan de molen weer malen.

Ook dit jaar
Gerard Kosse, de aanjager van de oudejaarsactie, zei donderdagavond dat de actie ook in 2020 gaat plaatsvinden en dat nog wordt nagedacht over de goede doelen van de nieuwe editie. De vrijwilligers van de Oortmanmolen is de samenwerking zo goed bevallen dat ze gaan nadenken over een blijvende participatie.

Column

Doorgaan

Hoe lang ga je met iets door, als het niet goed gaat? Dat hangt van zoveel factoren af, maar de eerste vraag is, of het om een overheidsproject gaat, of om een particulier project. Een overheid gaat door tot het bittere einde, toegeven dat je iets fout gedaan hebt, dat doet een bestuurder of ambtenaar bijna niet. Dus als het even kan zet hij/zij door. Uiteindelijk betalen de burgers toch de rekening. Een particulier die met eigen geld werkt, zal veel eerder de stekker eruit trekken om de kosten in de hand te houden. Er is weleens gesuggereerd een bestuurder ook persoonlijk, financieel verantwoordelijk te stellen voor zijn werk, maar op de een of andere manier lukt het toch niet om een dergelijk voorstel erdoor te krijgen. Ja, bestuurders moeten daarover beslissen.

De gemeente Enschede zit tot over haar oren in projecten, waarvan afscheid genomen moet worden, maar om diverse redenen gebeurt dit niet. Een simpel voorbeeld; de zwembaden. Hoe langer deze kwestie duurt, des te meer geld gaat de oplossing kosten. Een tweede voorbeeld; de Kop van de Boulevard. Je ziet het verkeerd gaan; de projectontwikkelaars willen straks meer geld, de gemeente wil niets extra's betalen. De openbare bibliotheek zou verhuizen. Het kunstgras zou van de velden verwijderd moeten worden (volksgezondheid!!!!). Het Willem Wilminkplein moet vanwege de drugsoverlast meer aangepakt worden. Stationsontwikkeling gaat miljoenen kosten, evenals de Melkhal. Het Willem Wilminktheater kost miljoenen per jaar. De stad draait economisch als een tierelier, terwijl het bestuur als het geen overheid zou zijn, al lang failliet zou zijn gegaan. Er zijn dus grote politieke problemen in het gemeentebestuur. Ga maar na, we zitten nu op de helft van de collegeperiode. Over twee jaar zijn er weer verkiezingen. De coalitiepartijen willen niet meer bezuinigen. Tot nu toe heeft dit college weinig echte, grote successen laten zien en dat kon ook niet, want de problemen zijn te groot. Bijvoorbeeld de perikelen rond FC Twente, die overigens nog niet zijn opgelost en zeker terugkomen. En wat doen we dan?

De wethouders willen zich profileren. Maar als ze er nog profijt van willen hebben, dan moet het nu gebeuren. En daar is geen geld voor. Is het toeval dat de wethouder van financiën naar Utrecht is vertrokken? Nu mag mevrouw Nods (de nieuwe wethouder van financiën) zeggen dat er geen geld is voor profilering en dat de politieke partijen het zelf maar moeten betalen. De oppositiefracties zullen zich profileren ten koste van de coalitie en zullen dat zeker doen. Het wordt spannend de komende twee jaren. Het is allemaal zo korte termijnwerk, zo opportunistisch, waardoor er geen ruimte is voor oplossingen waarover is nagedacht.

Jan Visser

Koffieclub in finale Appeltjes van Oranje

OLDENZAAL - De Koffie Club Oldenzaal is één van twaalf finalisten voor de Appeltjes van Oranje. Het Oranje Fonds reikt jaarlijks deze prijzen uit aan sociale initiatieven die bijdragen aan een fijne samenleving.

De Koffie Club Oldenzaal ging in 2017 van start. Het concept is simpel maar doeltreffend: jongere inwoners gaan dan in duo's op bezoek bij senioren in Oldenzaal. Gewoon, voor een kopje koffie. Of juist voor een andere activiteit samen of zelfs met een groep. Dit voorkomt dan eenzaamheid bij de senioren en levert leuke contacten op. De koffiemomenten duren dan ongeveer een uur en er zitten geen kosten aan. Kijk ook eens op: www.koffiecluboldenzaal.nl

Appeltjes van Oranje
In januari brachten 60.000 mensen hun stem uit op een favoriet project. Ook de Koffie Club Oldenzaal haalde de finale. Op 26 mei ontvangen drie winnaars een prijs; een geldbedrag van 15.000 euro.

Bosdüvelkes eren Peter Benneker

DE LUTTE - Voor de 42e keer reikte het bestuur van carnavalsvereniging De Bosdûvelkes afgelopen zaterdag tijdens de laatste galazitting de Orde van Verdienste voor De Lutte uit. De erkenning is voor iemand die zich langdurig geheel belangeloos inzet voor de samenleving. Dit jaar werd aan Peter Benneker de onderscheiding toegekend voor al zijn vrijwilligerswerk in De Lutte.

Uitgerekend op zijn laatste avond als spreekstalmeester van de Lutter Gala's werd hij door het bestuur verrast. Zijn lijst van activiteiten voor het dorp is lang. Zo had hij jarenlang zitting in de ouderraad van de Sint Plechelmusschool, was hij actief in het CDA-werkverband, speelde jarenlang hulpsint en nam het initiatief voor 'Rock around the dog'; een muziekspektakel in alle kroegen van De Lutte dat nu '4-Live De Lutte' heet. Maar hij deed meer: hij was de eerste en 12 jaar lang voorzitter van de Lutter wielerclub en al jarenlang is hij een van de veilingmeesters op de Hellehondsdagen. Peter was ook initiatiefnemer van de fantastische avonden 'De Lut's got talent' en organiseerde samen met anderen de Eerste Lutter Oudejaars Conference.

Kom sterren kijken

LATTROP - Kom naar de Maan en de planeet Venus kijken op zaterdagavond 1 februari want dan is er weer een speciale kindersterrenkijkavond in de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop.

Deze avond is één van de mooiste objecten in het heelal door de telescopen te zien, de Maan! Door de telescopen kun je de Maan van dichtbij bewonderen. Je ziet dan de kraters, bergen en woestijnen. Ook de super heldere planeet Venus is te zien. In het observatorium staat een enorme telescoop, maar ook op het dakterras staan telescopen waardoor je mag kijken. In het Astro Theater is een korte lezing over het zonnestelsel. Tijdens de voorstelling leer je allerlei wetenswaardigheden over de Zon, Maan en de planeten. Super spannend! In het planetarium kun je de sterrenhemel van dit moment zien. Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. De sterrenwacht is om 19.00 uur geopend en het programma duurt tot ongeveer 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig, er gelden de normale entreeprijzen.

Belgische plietsies hebt vake nen hoond biej zich; want twee weet mear as ene.

Maandag 3 feb. 10.00 uur

Steenfabriek de Werklust zoekt vrijwilligers

LOSSER - In oktober vorig jaar vond er al een eerste oproep plaats om nieuwe vrijwilligers te werven voor Steenfabriek de Werklust. Wellicht heeft u nog interesse om opgeleid te worden? Dan heeft u geluk! Voor de opleiding - die binnenkort van start gaat - zijn nog enkele plaatsen vrij.

Sinds de LAGA (de Duitse floriade) in 2003 draait Steenfabriek de Werklust succesvol als museum van het industrieel erfgoed. Naast een museumbezoek en het krijgen van een rondleiding bestaat er de mogelijkheid om een partijtje boerengolf te spelen of handboog te schieten. Bezoekers kunnen daarnaast bijvoorbeeld genieten van koffie of thee met krentenwegge.

Divers takenpakket
De Werklust draait geheel op vrijwilligers die diverse taken uitvoeren. Bijvoorbeeld het rijden met de trein (machinist), het geven van rondleidingen (gids), werkzaamheden bij de entree, het bedienen en verwelkomen van de gasten (gastheer/gastvrouw) of het onderhoud van het terrein (waaronder de spoorbaan en de locomotief).
Om het aantal vrijwilligers op peil te houden start eind februari/begin maart een opleiding voor nieuwe vrijwilligers. Tijdens een aantal bijeenkomsten wordt u zo klaargestoomd voor de functie die u aanspreekt. Er zijn geen vaste werktijden, een maand van tevoren kan men de beschikbaarheid doorgeven. Het geeft niet als het slechts enkele dagen zijn en het maakt niet of het doordeweeks is of in het weekend. Er is altijd wel een geschikte tijd en plek voor u te vinden.

Kennismaking
Op zaterdag 15 februari zijn belangstellenden van harte welkom tussen 10.00 en 14.00 uur in het entreegebouw. Maak kennis met de locatie en enkele vrijwilligers en stel al uw vragen omtrent het vrijwilligerswerk. De ingang van het entreegebouw bevindt zich aan de Smuddeweg 3, aan de achterzijde van de fabriek. Voor meer informatie of om u alvast aan te melden kunt u bellen met 06-16889829 of 06-53543899. Of stuur een bericht naar dewerklust@outlook.com.

Ontdek de Twentse natuur: wandel langs boerenerven

MANDER/ VASSE - Wilt u ontdekken hoe het (oude) Twentse boerenleven is verweven met het landschap? Ga op zaterdag 1 februari mee met de wandeling 'Boerenerven' van Landschap Overijssel. Samen met een gids ziet u diverse boerenerven. Tijdens deze extra lange wandeling leert u feiten over de geschiedenis, de karakteristieke elementen van de erven en omgeving.

Zaken als stiepeltekens, hallenboerderijen en houtwallen komen aan bod tijdens de wandeling 'Boerenerven'. Zo liggen de meeste boerderijen - niet toevallig - tussen houtwallen, akkers en bosjes. Zogenaamde stiepeltekens hebben een bijzondere betekenis. De gids brengt u langs prachtige Twentse boerenerven om ze eens van dichtbij te kunnen bekijken. U krijgt zo een beeld van hoe men vroeger bouwde en leefde. Het wordt weer volop genieten van de prachtige natuur van het Dal van de Mosbeek. Watermolen Frans staat eveneens op het programma, hier valt ook veel te ontdekken.

Praktische informatie
De excursie begint om 14.00 uur en duurt ongeveer drie uur. De bijdrage is € 5,- per persoon, donateurs mogen gratis mee op vertoon van hun donateurspas. Startpunt: Infocentrum IJs & Es aan Bergweg 8 in Mander/ Vasse. Hier is parkeergelegenheid. Trek warme kleren en stevige schoenen aan! Meer activiteiten zijn te vinden op: www.landschapoverijssel.nl.

Willem II en Fortuna Sittard volgende hordes Heracles

ALMELO - Heracles Almelo ging afgelopen weekend strijdend ten onder tegen Feyenoord. Tien zwakke minuten aan het begin van de tweede helft deden de ploeg de das om. Heracles Almelo incasseerde daarin drie tegentreffers en zag de 1-0 voorsprong vervagen. Een tweede doelpunt van Maximilian Rossmann bracht de spanning terug, maar het bleef 2-3. Nu wacht Heracles Almelo ontmoetingen met Willem II en Fortuna Sittard.

In Tilburg neemt Heracles Almelo het zondag op tegen een ploeg die eerder dit seizoen met ruime cijfers werd verslagen. Op Erve Asito won Heracles Almelo midden september met 4-1 van Willem II. Het was een van de weinige nederlagen van de Tilburgers, die nu knap een vierde plaats op de ranglijst bezetten. Afgelopen weekend speelde de ploeg van trainer Adrie Koster in eigen huis doelpuntloos gelijk tegen PEC Zwolle.

Na het treffen in Tilburg staat voor Heracles Almelo een thuiswedstrijd op het programma. Op vrijdag 7 februari komt Fortuna Sittard naar Almelo. Tegen de huidige nummer veertien van de Eredivisie speelde Heracles Almelo aan het begin van dit seizoen met 1-1 gelijk. Kijkend naar vorig seizoen zijn de voortekenen spectaculair: in februari won Heracles Almelo thuis met 6-0 van de Limburgers.

Kaarten voor Heracles Almelo – Fortuna Sittard zijn te koop vanaf €16,50 per stuk. Voor kinderen (vanaf €13,-), jeugd (vanaf €14,-) en zestigplussers (vanaf €13,50) zijn kaarten nog voordeliger. Bestellen kan via heracles.nl/tickets of in de FanServiceShop van Heracles Almelo op Erve Asito.

Verfrissende winterwandeling

DE LUTTE - Op zaterdag 15 februari organiseert Tourist Info De Lutte een winterwandeling onder leiding van een deskundige gids. Doe mee en geniet van een verfrissende start van de voorjaarsvakantie.

Gids Tonny neemt u gedurende drie uur mee over de glooiende heuvellandschappen van onder andere de Hakenberg, Paasberg en Tankenberg. Terwijl u over de boomtoppen kijkt, heeft u bij helder weer een prachtig uitzicht dat reikt tot ver over de grens in Duitsland.De gids is hobbyfotograaf en weerman, hij weet precies tijdens welk jaargetijde bepaalde plekken het beste tot hun recht komen.

Aanmelden
De kosten voor deelname bedragen € 6,50 inclusief koffie met wat lekkers. Aanvang: 10.30 uur. Vetrek vanaf Tourist Info De Lutte, Plechelmusstraat 14 in De Lutte. Vooraf opgeven bij Tourist Info, bereikbaar via 0541-551160 of info@visitdeluttelosser.nl.

Lang, heel lang geleden
Veel geleerd, veel onthouden.
Veel vergeten, niet alles,
hebzucht, wreedheid, macht

Nog kind, de wil om te overleven.
Geraakt, getekend, beschadigd.
Beelden op het netvlies.
Waakzaam blijven, bedacht zijn op.

Lang, heel lang geleden.
'n mensenleven lang.
Vernedering, onderdrukking
Tranen drogen, lief hebben

Kaatjeknip januari 2020


27 januari 1945 Bevrijding Auschwitz

Cantica Nova zoekt nieuwe (project)leden

LOSSER - Cantica Nova is een gemengd koor dat voornamelijk klassieke muziek zingt. Op 1 december 2019 was er een geslaagd jubileumconcert in de Maria Geboorte Kerk in Losser. Voorbereidingen voor het aanstaande Passie-concert zijn momenteel in volle gang.

Dit concert vindt plaats op 29 maart in de kloosterkerk in Bardel, net over de grens bij Losser. Het koor zingt werk van J.G. Rheinberger, waaronder het 'Stabat Mater' en het 'Abendlied', van G.Fauré het ontroerende 'Libera me' en van G.Puccini het 'Requiem'. Wie zin heeft om mee te zingen, is van harte welkom om zich als nieuw (project)lid te melden. De repetities zijn op de dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 in het Tukkershoes aan Bookholtlaan 21 in Losser. De muzikale leiding is in handen van dirigente Mirjam Spoelman. Neem contact op met secretaresse I. Hofman voor meer informatie. E-mail: Info@canticanova.nl of telefoon: 053-4358308.

Papieractie basisschool De Saller

LOSSER - Op dinsdag 4 februari halen de ouders van basisschool de Saller weer papier op.

De ouders komen langs de Scholtinkstraat, de Wilgenkamp ,Vogelbuurt, Gronausestraat, Kloppenstraat en alle tussenliggende straten. U wordt vriendelijk verzocht om het papier goed gebundeld aan de straat te zetten. Vanaf 18.00 uur staan de containers op de parkeerplaats bij sporthal de Fakkel (Gronausestraat 107). Hier kunnen bewoners ook zelf hun papier naartoe brengen.

Aanpassingen wandelroutes in het Springendal

HEZINGEN/ OOTMARSUM - In natuurgebied Springendal - ten noorden van Ootmarsum - is een populaire wandelroute verlegd. Staatsbosbeheer neemt in dit gebied maatregelen voor het behoud van natuurwaarde én het verbeteren van de de veiligheid voor de recreant.

Op de meest belopen wandelroute van het Springendal, de 'groene' Bronnenroute, zijn onlangs een aantal wijzigingen doorgevoerd. De route is op een aantal locaties verlegd. Het verleggen is natuurlijk niet zonder reden gebeurd. De aanpassingen die het afgelopen jaar op het gebied van natuurherstel zijn gedaan boden ook op recreatief vlak nieuwe kansen. Zo zijn er holle wegen gecreëerd door middel van nieuw aangelegde akkers, aangroeiende heidevelden en recentelijk aangeplante boszomen en houtwallen. Deze holle wegen versterken de beleving van het landschap van het Springendal, maar bieden ook een oplossing voor het creëren van balans tussen natuurwaarde, landschappelijke beleving en (intensief) gebruik door recreanten.

Eikenlaan
Dit vraagstuk speelt ook bij de prachtige laan Amerikaanse eiken in het midden van het Springendal, bekend als het 'laantje met het Mariabeeldje'. In deze eiken zit een te groot percentage dood hout om de veiligheid van de recreant te kunnen waarborgen. Er moest een afweging worden gemaakt tussen recreatief gebruik met grondige aanpassingen waardoor de laanstructuur en hoge natuurwaarde verloren zouden gaan óf geen recreatief gebruik met behoud van het grote aandeel dood hout, dat als leefomgeving voor de flora en fauna functioneert. Het is een schuilplaats en bron van voedsel voor diverse dieren (vogels vinden er bijvoorbeeld larven) en schimmels/ paddestoelen kunnen er volop groeien. In dit geval is uiteindelijk gekozen voor de tweede optie zonder reacreatief gebruik. Voor de werkzaamheden wordt het laantje daarom een dezer weken afgesloten voor publiek. Dit specifieke geval is een duidelijk voorbeeld van de zoektocht naar balans tussen het beschermen van de natuur enerzijds en de beleving voor de recreant anderzijds. Natuurbehoud en recreatie zijn beide hoofdtaken van Staatsbosbeheer.

Sanering
Er zijn meerdere paden in het Springendal en op de Braamberg die gesaneerd zullen worden. Het gaat in tegenstelling tot de eikenlaan om weinig belopen paden. Deze worden teruggegeven aan de natuur, zodat grotere rustgebieden voor plant en dier ontstaan. Het totaal aantal wandelpaden neemt zodoende af, maar de beleving en toegankelijkheid van de overgebleven routes worden verbeterd.

Column: WMO, bron van zorg

OLDENZAAL - Enkele jaren geleden werden ze met vele lofuitingen aangekondigd en binnengehaald. Certificaten uitgereikt en in de bloemetjes gezet. Een groep gemotiveerde KBO – PCOB leden (vrijwilligers) die bereid waren en zijn, bijdragen te leveren in het sociale domen van de gemeenten waarin ze wonen.

Als vrijwillige ouderenadviseur wilden ze er dan ook toe doen. Zorg dragen en een bijdrage leveren aan het welzijn van senioren. Ze wilden en willen er zijn voor de oudere. Een dankbare en belangrijke opgave. Immers, het is belangrijk dat het goed gaat met de senioren.

Vitale oudere
Dat ouderen maar niet worden gelijkgesteld aan aftakeling en verval, maar gezien en beleefd worden als een inspirerende levensfase, met nieuwe kansen en mogelijkheden (Project Kwik Zilver). Dat is het doel. Wij ouderen kunnen, wanneer de relaties in de familie- en vriendenkring goed zijn, rekenen op steun en ondersteuning. Maar niet iedereen beschikt over een ondersteunend netwerk.

Bron van zorg
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een grote bron van zorg las ik deze week in Tubantia. Vele gemeenten kampen met oplopende tekorten in het sociale domein. In de gemeente Goor kampt men zelfs met een negatieve cultuur en de WMO is daar ook een grote bron van zorg. Ook in Oldenzaal maakt men zich zorgen. De financiële positie ziet er minder positief uit dan men had gedacht. Het reservepotje van de gemeente slinkt. Het tekort op het sociaal domein loopt op en daar maakt wethouder Evelien Zinkweg zich ook zorgen over.

VOA-inzet
Toch zou men een aanzienlijke besparing kunnen doorvoeren, door het werk van VOA's (vrijwillig ouderen adviseurs) te promoten en goed af te stemmen met de professionele organisaties en de gemeente-ambtenaren. Omdat de VOA's zich buitenspel voelden gezet, zijn ze in vele gemeenten afgehaakt. Een ongunstige ontwikkeling. Ze zijn gedegen opgeleid en geschoold. Niet alleen besparingen kunnen worden bereikt, de laagdrempelige benadering van de geschoolde VOA kan veel zorg vroegtijdig wegnemen. Wilt u eens met een vrijwillig ouderenadviseur van de ouderenbond praten dat kan, bel 0541-517896. of zie www..voa.oldenzaal.nl

Kaatjeknip januari 2020.

Lees ook Hart van Senioren in februari 2020.

Klucht "Heel Holland Lacht"

OLDENZAAL - Een bezoek aan de patisserie is nog nooit zo leuk geweest! Arijan van Bavel brengt na het succes van In De Vlaamsche Pot en Medisch Centrum Best dit seizoen opnieuw een tv-hit op de planken. De klucht "Heel Holland Lacht" is een knipoog naar het immens populaire bakprogramma. Op vrijdag 31 januari is er een try-out te zien in Stadstheater De Bond.

De rollen in Heel Holland Lacht worden vertolkt door Arijan 'Adje' van Bavel, Sabine Beens en Onno Innemee. Naast acteur is van Bavel ook als producent verbonden aan de theatervoorstelling. "Met 'Heel Holland Bakt' als inspiratiebron, kan het eigenlijk al niet meer stuk", aldus een enthousiaste Arijan. Wij hebben er een heerlijk 'kluchtig' sausje overheen gegooid en toveren het theater om tot de gekste taartenwinkel die je maar kunt bedenken!" Maak bij de taartenvitrine kennis met de strenge eigenaresse die zich overal zorgen over maakt, behalve over haar taarten. En dan is er nog de slungelige Eddy om de zaak draaiende te houden. Krijgen ze een koekje van eigen deeg of moeten ze op eieren lopen? Het wordt een avond onbezonnen lachen. Kaarten à € 22,50 (inclusief pauzedrankje) zijn te koop via www.stadstheaterdebond.nl of bij de theaterkassa, die geopend is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en telefonisch bereikbaar via 0541-539190.

Nomineer sporters voor de Tubbergse sportprijzen

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen is op zoek naar kampioenen en sporters om te eren tijdens het jaarlijkse sportgala. Naar goed gebruik worden de sporters weer in het zonnetje gezet. Dit jaar zal het sportgala gehouden worden op woensdag 13 mei.

De gemeente wil er net als vorig jaar weer een mooie avond van maken, met knappe sportprestaties en trotse winnaars. Een deskundige jury zal de winnaars kiezen in de categorie sporttalent van het jaar, jeugdsportploeg, sportploeg, sportman en sportvrouw van het jaar. Ook worden de sporters in het zonnetje gezet die afgelopen jaar een prestatie leverden op het hoogste niveau.

Verkiezing
Voor een spannende verkiezing zijn kandidaten nodig. Daarom vraagt de gemeente u om door te geven welke sporter, sportster of team volgens u voorgedragen moet worden voor het sportgala. Dus kent u een kampioen of een kampioensteam? Laat het de gemeente Tubbergen weten.

Nomineren
Hoe kan ik iemand aanmelden? U kunt een sporter of sportteam aanmelden door een e-mail te sturen naar f.heithuis@noaberkracht.nl. U ontvangt het aanmeldformulier retour. U kunt tot uiterlijk 15 februari het aanmeldformulier aan de gemeente retour sturen. Alle voorgedragen kandidaten worden bekeken en op het sportgala 13 mei 2020 maken ze de winnaars bekend. Wilt u meer informatie of hebt u nog vragen? Bel of mail dan gerust met Femke Heithuis (06-28338866 of f.heithuis@noaberkracht.nl).

La belle époque

OLDENZAAL - Op woensdag 5 februari vertoont filmhuis Oldenzaal de tragiekomedie 'La belle époque'.

Vader Victor (Daniel Auteuil) heeft een voortslepende midlifecrisis. Zijn echtgenote Marianne (Fanny Ardant) verliet hem voor een jongere minnaar. Hun zoon Maxime is een groot kind: de huwelijksperikelen van zijn ouders staan zijn volwassenwording in de weg. Dus bedenkt hij een plan om zijn ouders weer bij elkaar te brengen. Met hulp van zijn vriend Antoine, die een bedrijf leidt dat wensdromen en herinneringen nabouwt met echte acteurs, decors en kostuums, wil hij zijn vader het moment laten herbeleven van de ontmoeting met zijn moeder. En dan gaat er van alles door elkaar lopen. De film draait om nostalgisch verlangen naar vroeger; de jeugdige onbezonnenheid toen de wereld nog een groot avontuur leek, maar was vroeger echt alles beter? Aanvang 20.00 uur. Entreeprijs: € 9,50. Donateurs: € 6,50. Locatie: Stadstheater De Bond, Molenstraat 25. Zie verder: www.filmhuisoldenzaal.nl.

Speeddaten 7 februari

OLDENZAAL – Vrijdagavond 7 februari kunnen singles 50-63 jaar elkaar ontmoeten in café De Proatpoal van hotel Ter Stege.

"Speeddates zijn zeldzaam in het Oosten", vertelt matchmaker Getty Schepers van het organiserende DatingOost. "We hebben ons sinds de eerste speeddate anderhalf jaar geleden het meest gericht op de senioren, maar we krijgen zo vaak de vraag waarom niet een iets jongere doelgroep?" Bij een speeddate ontmoet je tijdens gesprekjes van circa 8 minuten steeds een andere single kandidaat, waarna doorgeschoven wordt naar het volgende tafeltje. Wanneer er bij beide een 'ja' is ingevuld op de matchkaart wisselt DatingOost binnen een week de telefoonnummers uit. Een speeddate is dé manier om snel veel singles te ontmoeten die ook op zoek zijn naar een leuke vriend of vriendin.

Aanmelden
Deelname is 35 euro inclusief koffie vooraf en in de pauze een hapje en drankje. Een lidmaatschap van DatingOost is niet nodig, vooraf aanmelden wél. Dit kan via de website www.DatingOost.nl of via 0546-492899

FC Twente speelt komende zaterdag thuis tegen Sparta

ENSCHEDE - Zaterdag speelt FC Twente thuis tegen Sparta Rotterdam, aftrap 19.45 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 10 euro (Kidsclub en Young Reds) en vanaf 20 euro (voor volwassenen).

Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl, bij de receptie van De Grolsch Veste (geopend op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur) of op de wedstrijddag vanavond vanaf 17.45 uur bij de Supporters Service Unit, gelegen naast ingang J aan de spoorzijde.

Wat zijn de prijzen?
Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 17,50 euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10 euro (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken. In het overzicht op de website is aangegeven welke vakken dit zijn. Kijk ook op: kaartverkoop.fctwente.nl voor kaartverkoop voor andere duels dit seizoen. Mag FC Twente ook weer rekenen op uw steun?

Ook op Woonboulevard Almelo: RAVEN HENGELSPORT ALMELO

Foto: Wouter Bos

Raven Hengelsport Almelo is dé hengelsportwinkel van Oost-Nederland! Je vindt deze uitgebreide winkel op Woonboulevard Almelo.

De echte hengelsporters weten deze mega-hengelsportwinkel al lang te vinden. Want ook in deze regenachtige periode kun je prima een hengel uitwerpen. Als je maar voorzien bent van het juiste materiaal. "En laten we dat nou juist allemaal hebben bij Raven Hengelsport Almelo", zegt bedrijfsleider Bas Lantink. Van coating gevoerde kleding tot beschermende visparasols, hier kun je altijd slagen. Kleding en bijpassende laarzen zijn overigens sterk afgeprijsd. Een aanschaf voor jaren visplezier! Dit geldt eigenlijk voor alles, maar de mooie aanbiedingen maken het nog aantrekkelijk om een onmisbaar item juist in het voorjaar te kopen. De lopende acties spot je in de folder en op de facebookpagina van Raven Hengelsport Almelo. In de winkel vind je een ruim assortiment van bekende merken als Shimano, Fox, Preston, JRC, Spro, Korda etc. Stuk voor stuk merken die garant staan voor topkwaliteit. En er wordt niets gevangen zonder het juiste (lok)voer. *En ben jij de vriendin van een échte hengelsportliefhebber? Verras hem met Valentijn dan met een waardebon van Raven Hengelsport Almelo!

Raven Hengelsport
Almelo

Woonboulevard 6
7606 JA Almelo
T. 0546-538821

Word ook facebookvriend van Woonboulevard Almelo en blijf op de hoogte van alle aanbiedingen en leuke acties!

Het oorlogsverhaal van Miep de Vries

Afgelopen week las u hier al het eerste deel van het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. In de winter van 1945 fietste en liep zij met haar twee zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Deze week het tweede deel van deze barre fietstocht door een land in oorlog.

Vrijdag 26 januari 1945. Het heeft de afgelopen dagen hard gevroren, 's nachts een paar maal -12°C. De sneeuw ligt er nog steeds en is hard geworden door de vorst, die daarop inviel.

Veel mensen zijn op weg richting Amersfoort. Het zijn vooral mensen uit de steden, die te voet op weg zijn om aan voedsel te komen. Onderweg vinden er razzia's plaats. Mannen vluchten maar worden toch gepakt en afgevoerd. Sommigen lukt het om te ontkomen aan de Duitsers. Je bent angstig, maar wij hebben het gevoel van 'samen kan ons niks gebeuren'. Een man met een fiets zonder banden vertelde ons dat hij uit Rotterdam kwam om eten te halen bij de boeren in het Noorden. Maar ook kwamen wij vele anderen tegen; tientallen anderen op weg om voedsel te vergaren. We volgden de richtingsborden op de doorgaande wegen. Honderden mensen trokken met ons mee, ieder op weg naar zijn of haar doel, eten vergaren voor het thuisfront. Lopend en af en toe fietsend vervolgden wij onze weg. Het lopen beviel ons beter dan fietsen, dan bleven je voeten wat warmer.

Uiteindelijk kwamen we aan in Voorthuizen. Loes was bevangen door de kou en we moesten nog een slaapplaats vinden. Een bus met daarin Duitse soldaten werd voortgetrokken door twee paarden en even zo een auto waarin een Duitse officier zat. We klopten aan bij een familie in Voorthuizen en kregen een slaapplek in een bijgebouwtje, een zomerhuisje. Binnen kwamen we weer bij bloed.

Er werd een slaapplaats voor ons ingericht, de kapucijners werden opgewarmd en met zijn drieën kropen we in een tweepersoons bed. Nadat we gesmuld hadden van de kapucijners. We vielen in slaap, maar ik hoorde wel het gebrom van overvliegende vliegtuigen.

De volgende ochtend. Stromend water was er niet en het water dat in de lampetkan was neergezet was bevroren. De mensen hadden onze kleren gedroogd. Ongewassen trokken we verder. Nadat we zeer sober hadden gegeten vervolgden we onze weg richting Deventer.

Zaterdagmorgen 27 januari 1945; met ons waren er weer veel mensen op de weg, maar ook Duitsers die alles en iedereen controleerden. De kou was aan het afnemen maar de wegen bleven moeilijk begaanbaar. Op weg naar Deventer over de IJssel richting Oldenzaal.

Hoe zou het in Rotterdam Overschie zijn?

Zaterdag 27 januari 1945. Broer Jan heeft in zijn dagboek geschreven, dat hij van Ome Willem een stuk Hu knol heeft gekregen. Reuze hoop sneeuw met sterke wind. Ma Gantevoort vraagt of jullie al over zijn. Hoe bestaat het.

Wordt vervolgd.

11 / 16

Peugeot geeft iedereen die elektrisch wil rijden veel keuze

Of u nu gaat voor volledig elektrisch of een hybride, Peugeot heeft voor u het model.

Er zijn drie modellen verkrijgbaar met alleen een elektromotor. Dat is de stoere Peugeot e-2008 SUV met een vanafprijs van 40.930 euro en een actieradius van 320 km. Verder is er de compacte e-208 met een iets grotere actieradius van 340 km en deze kunt u al rijden vanaf 34.900 euro. Als laatste is er nog de Peugeot Partner Tepee Electric, een MPV met zitplaats voor 5 personen en een actieradius van 106 km. Deze modellen kunnen in 30 minuten tot 80 procent worden geladen met een snellader. Voor zakelijke rijders heeft de elektrische Peugeot zeer zeker voordelen. De bijtelling voor een elektrische auto is 8 % in plaatst van de 22 % voor voertuigen met een verbrandingsmotor.

Hybrides
Wanneer u elektrisch wilt rijden, maar ook de zekerheid wilt hebben dat langere afstanden afgelegd kunnen worden zonder opladen, dan is een hybride de juiste keuze. Uw kunt bij Peugeot dan uit drie modellen kiezen: de 3008 SUV HYbrid, 508 HYbrid en 508 SW HYbrid. De afstand die in elektrische modus afgelegd kan worden is respectievelijk 59, 54 en 52 kilometer. Aangezien zo'n 80 procent van de ritten woon-werkverkeer betreft, die ruim binnen deze actieradius vallen, heeft u hier meer dan voldoende aan en voor de langere afstanden kunt u dan terugvallen op de verbrandingsmotor. De vanafprijzen zijn 45.430 euro voor de 3008 SUV HYbrid, 46.960 euro voor de 508 HYbrid en 48.560 euro voor de 508 SW Hybrid. Helemaal vergelijkbaar zijn de prijzen van hybrides en elektrische auto's niet. Elke uitvoering heeft eigen specificaties en uitrusting.
Voor meer informatie over elektrisch rijden kunt u vanzelfsprekend terecht bij uw dealer.

The Big E-vent bij Kamp Twente

2019 Opel Corsa-e Foto: William Teixeira

Een nieuwe Opel kopen is in februari wel héél aantrekkelijk bij Kamp Twente. Opel organiseert namelijk voor de veertiende keer The Big E-vent.

Van 3 tot en met 8 februari ontvangt u tot wel 2.000 euro extra inruilwaarde voor uw huidige auto, bovenop de Autotelex-inruilwaarde. (500 euro voor de Opel Corsa-e en Ampera-e). Bovendien ontvangen kopers van een nieuwe Opel personen- of bedrijfsauto een gratis tank- of laadpas ter waarde van 500 euro.

Inruilsensatie
The Big E-vent is dan ook niet voor niets dé inruilsensatie van Nederland. De extra inruilwaarde tot 2.000 euro kan echt aan alles besteed worden. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van uw nieuwe Opel, maar ook bijvoorbeeld een elektrisch laadpunt voor een nieuwe Corsa-e óf om het private lease tarief van uw nieuwe auto te verlagen.

Hoe het werkt
Tijdens The Big E-vent kunt u via www.opel.nl een inruilwaardecheque aanvragen. Deze kunt u dan tijdens de actieperiode van 3 tot en met 8 februari verzilveren in de showroom. Alle modellen van Opel doen mee met de actie, dus ook de bedrijfswagens.

Verdubbelaar
Ook dit jaar is er weer een leuke winactie opgezet als onderdeel van The Big E-vent. Elke dag wordt namelijk één taxatie uitgeloot, die geen 2.000 maar zelfs 4.000 euro extra inruilwaarde ontvangt. Om mee te dingen naar de verdubbelde inruilwaarde kunt u uw gegevens achterlaten op www.opel.nl.

Extra aanbiedingen
Om uw nieuwe Opel nog financieel aantrekkelijker te maken ontvangt u gedurende de actie ook een zeer scherp financieringstarief van 3,99 procent en zelfs 0 procent rente op een Opel bedrijfswagen.

Kom langs
Kamp Twente ontvangt u graag voor een nadere kennismaking of voor nader advies over de actie en financieringsmogelijkheden. U bent welkom aan de Weezebeeksingel 2 in Almelo en Steenzoutweg 16 in Hengelo. Kijk ook op: www.kamptwente.nl.

Pa met zijn Ka in de sneeuw

In 2005 lag er op 25 november toch nog onverwacht een enorm pak sneeuw. Ondanks de waarschuwingen was ik met mijn broer Geert naar Hengelo gereden. Ik had net een vrij nieuwe dikke Zweed in de vorm van een V70 gekocht, dus wat kon me gebeuren. Nou, helemaal vast komen te zitten op de A35 op de terugweg naar Enschede bijvoorbeeld. Daar stonden broerlief en ik te kijken. En oh ja, pa bracht op vrijdagmiddag altijd een vriendin van mijn moeder naar huis in zijn Ka'tje. Hopelijk konden we hem nog op tijd waarschuwen.

Helaas, pa luisterde niet en stapte toch in de auto. Wij doodongerust, want als pa vast kwam te zitten, hoe moest ie zich dan redden? Hij was erg slecht ter been. Na veel gedoe en lastig manoeuvreren met die dikke Volvo kwam ik met veel moeite bij pa en ma aan. Pa was al lang weg met de Ka en ik zag me genoodzaakt desnoods dan maar lopend pa op te zoeken in de sneeuw. Hij zou vast gestrand zijn. De hele stad zat immers muurvast.

Ik was de straat nog niet uitgelopen of wie komt daar doodgemoedereerd aanrijden? Ja hoor, pa! Aan de ene kant was ik een beetje boos vanwege zijn eigenwijsheid, aan de andere kant trots op mijn stoere pa. 50 jaar rijbewijs, veel strenge winters meegemaakt en wars van moderne fratsen als winterbanden. Pa was wel wat gewend... “

Mooie herinnering aan 25 november 2005.

Scherpe leasetarieven Suzuki Swift en Ignis bij uw dealer

De afgelopen jaren vertelden wij u al regelmatig over de vele voordelen van private lease. Steeds meer consumenten kiezen voor deze aantrekkelijke optie. U bent dan altijd verzekerd van uw mobiliteit tegen een vast, laag maandbedrag. En wanneer u nu kiest voor een Suzuki Swift of Ignis profiteert u van extra scherpe aanbiedingen.

Suzuki biedt momenteel de Suzuki Swift aan vanaf 258 euro per maand; de Suzuki Ignis zelfs al vanaf 257 euro per maand. Dit is inclusief alle vaste kosten die u normaliter met de auto zou maken. Dus inclusief verzekering, wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparaties. U betaalt dan alleen de brandstof. De voordelen van private lease bij Suzuki zijn groot; u hebt snel de beschikking over een auto, u betaalt geen borg, het maandbedrag kan omlaag door vooruitbetaling of inruil en: u hebt alles onder één dak.

De auto's
De Suzuki Swift was het afgelopen jaar een verkoophit; niet verrassend, gezien zijn sportieve, frisse uiterlijk en mooie prestaties. U leaset al de 1.2 Comfort Smart Hybrid vanaf 258 euro per maand. De Suzuki Ignis gaat voor een stoer en eigenzinnig uiterlijk met mooie retro-elementen en een hoog niveau van comfort en veiligheid. Hier leaset u eveneens de 1.2 Comfort Smart Hybrid, nu vanaf 257 euro per maand.

Maak kennis
De dichtstbijzijnde dealer vinden? Ga naar www.suzuki.nl. Hier vindt u ook meer informatie over private lease.

Was de auto goed in de winter

In de winter krijgt de auto het zwaarder te verduren. De auto krijgt te maken met sneeuwresten, zout en andere rommel en chemicaliën op de wegen. Het is daarom ook zeker in de winter belangrijk om de auto goed schoon te maken.

Het lijkt misschien vechten tegen de bierkaai om de auto ook in de winter te wassen, maar toch is het een stukje behoud voor de auto. Na een sneeuwperiode zie je vaak een zwarte laag van zout en vuil die op de lak achterblijft. Pekel en vuil dat blijft zitten kan schade aanrichten aan plekken waar de lak of carrosserie al zwak is. Zeker plekjes waar je moeilijker bij kunt komen kunnen zo zelfs roest oplopen.

Voorzichtig!
Wanneer u de auto ijsvrij maakt is het belangrijk om dit met beleid te doen. Het té rigoureus schoon schrapen van de auto kan immers ook het vuil en zout over de lak schrapen wat zorgt voor krasjes. Het is daarom aan te raden om bij het wassen ook rustig te beginnen met het afspoelen van vuil op de auto, pas daarna doen we het stevigere waswerk. Gebruik hiervoor bij voorkeur lauw water. Als het buiten nog erg koud is of bij nachtvorst is het verstandig om alles goed droog te maken, zeker ook de rubbers rond de deuren. Insmeren met vaseline voorkomt vastvriezen.

Onderkant
De lak krijgt als zichtbaar deel veel aandacht, maar vergeet ook vooral de onderkant van de auto niet. Hier krijgt de auto vaak al wat schade door steenslag - een zwak punt dat vuil en pekel dan weer aan kan vallen. Het loont zeker om de auto in de wasstraat eens van onderen schoon te laten spuiten.

Corrosie
Hoewel fabrikanten veel doen om roestvorming tegen te gaan, is dit roestspook toch nog niet helemaal uitgebannen. Uit onder meer Brits en Zweeds onderzoek blijkt dat sommige auto's toch nog roestgevoelig zijn. Zo scoorden de Ford Fiesta en VW Polo relatief slecht, terwijl Audi's A8, Renault Espace en Mercedes S-Klasse juist heel goed scoren. Regelmatig goed wassen en controle moet voorkomen dat roestvorming een kans krijgt.