Hart van Oldenzaal

24 mei 2019

Hart van Oldenzaal 24 mei 2019


Oldenzaal in het teken van Paltival!

Fotografie Gerhard Witteveen

OLDENZAAL - Op zaterdag 1 juni staat Paltival weer op het programma, een festival voor kinderen bij de Palthetuin. De organisatie heeft een goed gevuld programma dat nu is bekend gemaakt op de website.

Het festival is bedoeld voor de jeugd van 2 tot en met 8 jaar oud en draait om theater, muziek en veel activiteiten. Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor het thema "de rattenvanger van Hamelen". Activiteiten en workshops zijn verbonden aan het thema, net als de sfeervolle omgeving van het festival. Paltival is een initiatief van meerdere culturele instellingen in Oldenzaal en is speciaal gericht op de jongste jeugd. Helemaal passend bij deze doelgroep is de line-up aangepast aan de TV- en muziekhelden voor deze jeugd. Dirk Scheele zal z'n liedjes spelen en het jonge publiek kan genieten van de avonturen van Kapitein Kromspijker en zijn vrouw Sophie. Er is ook muziek van de Kidsband van Kaliber Kunstschool en optredens van Debora Ter Horst en Zuleika de Verhalenvertelster.

Workshops
Behalve dat er veel te zien is, is Paltival ook een interactief festival. Kinderen kunnen er onder andere de rattendans leren, blokfluit spelen en zich de echte rattenvanger van Hamelen wanen of het festivalterrein verkennen in de koets van Prinses Paltival. Net als elk ander festival heeft Paltival een timetable waar mensen nu al kunnen bekijken wat er wanneer te gebeuren staat. Hierin zijn de exacte tijden van de verschillende workshops te vinden, net als het schema voor de voorstellingen, verhalen en rondleidingen. Uiteraard mogen de foodtrucks met de smakelijkste lekkernijen ook niet ontbreken op dit kinderfestival.

Palthetuin
Paltival wordt op zaterdag 1 juni gehouden in de Palthetuin en begint om 12.00 uur. De activiteiten gaan die dag door tot 17.00 uur en is speciaal voor de jeugd van 2 tot en met 8 jaar. Ze mogen samen met hun ouders genieten van alles wat het festival te bieden heeft voor 5,- euro per persoon. Kaarten worden verkocht via Stadstheater de Bond, Musem het Palthe Huis, VVV Tourist info Oldenzaal en de Bibliotheek Oldenzaal. Kaarten kopen aan de kassa is ook mogelijk. Kijk voor alle informatie en de timetable op www.paltival.nl.

Oldenzaal viert de Dag van het Park

OLDENZAAL - Aanstaande zondag 26 mei is het de Dag van het Park in Oldenzaal. Inner Wheel Oldenzaal organiseert dan voor de vijfde keer deze dag in het Kalheupinkpark.

Het Kalheupinkpark zal deze middag een sfeervolle plek zijn waar bezoekers kunnen genieten van de beeldschone natuur, gezelligheid en talentvolle artiesten. De dag van het park wordt georganiseerd door Inner Wheel Oldenzaal, een club die is verbonden aan Rotary. Inmiddels gaan ze sinds een aantal jaar onder hun eigen naam verder met soortgelijke doelstellingen, waaronder het organiseren van plezierige evenementen.

Activiteiten in het park
Tijdens de Dag van het Park zal het Kalheupinkpark tal van verschillende functies vervullen. Zo wordt er een kunstmarkt opgezet, is er een stadsdichter aanwezig en tal van activiteiten, waaronder dans, cupcakes versieren en het ouderwets gezellige sjoelen! Gedurende de hele dag wordt de muziek verzorgd door verschillende artiesten en groepen. Hiervoor wordt medewerking verleend door onder andere Semper, Anne Damink, het jeugdorkest van St. Joseph, Encore, de Boeskool Bloazers en meer. De podia worden ook gebruikt voor spetterende optredens met onder andere dans en theater van Joliens theaterhuis en Lez Studio. Ondertussen verblijdt Clown Mikey de bezoekers gedurende de hele dag met de leukste balonnencreaties. Op de kunstmarkt kan men naar hartelust struinen tussen de creatieve hebbedingetjes. Kinderen kunnen zich gedurende de dag vermaken met een foto-speurtocht of zich laten schminken.

De Dag van het Park is van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van het evenement.

Jaargang: 5 • Nr 215• Wk 21

Sinti en Roma herdenkingen

OLDENZAAL - Zondag 19 mei waren velen, ook Oldenzalers naar kamp Westerbork gekomen om te herdenken dat het 75 jaar is geleden dat 245 Roma en Sinti van uit kamp Westerbork werden gedeporteerd naar het vernietiging kamp Auschwitz – Birkenau. 214 van hen zouden de vervolging niet overleven. In Westerbork werd aandacht besteed aan het Romani de Porajmos, de Romani genocide, die Holocaust is komen te heten. Sinti nabestaanden en Oldenzaal zijn sterk met elkaar verbonden.

De bladzijde uit de geschiedenis van de nacht van 16 mei 1944 is zwart omrand en zal dit altijd blijven. Die nacht 16 mei 1944 werden in de Poortstraat te Oldenzaal drie leden van de Joodse familie Cohen en later zes leden van de Sinti familie Weiss gedeporteerd. Afgelopen donderdag 16 mei vond in Oldenzaal de Sinti herdenking plaats. Was eerder in de Herdenkingstuin het Sinti monument al onthuld en werd vorig jaar de Sociale Sofa dicht bij de plek aan de vroegere Poortstraat 21 gemarkeerd, het zijn en blijven twee plekken in Oldenzaal die ons zullen blijven herinneren aan het leed en de pijn van het verlies.
Bijzonder waren de woorden van burgemeester Patrick Welman die zijn dank uitsprak naar de studenten en docenten van het Twents Carmel College. Dat de verhalen worden doorgegeven en herhaald. Ieder jaar opnieuw en dat blijven wij doen. Het is een groot goed dat wij dit in alle vrijheid kunnen, willen en mogen doen.
Met name het willen zorgdragen voor vrijheid. Gemotiveerd zijn en blijven om onze vrijheid niet voor lief te nemen, maar te handelen met waardering, respect en liefde voor onze medemensen.
De werkstukken die bij het Sinti monument werden geplaatst en vooral de gedichten en gedachtenissen die werden verwoord deden de aanwezigen ontroeren.
Oldenzaal en zijn inwoners wil de kleine groep nog levende overlevenden van de Sinti gemeenschap een platform blijven bieden om te herinneren en te herdenken. Complimenten zijn op zijn plaats voor docenten en studenten van het Twents Carmelcollege locatie Potskampstraat .

Leren doe je niet alleen op school, maar als student word je goed voorbereid op de toekomst. Een toekomst waar in liefde woont en vrede heerst.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Scherpere regels voor bezoek Lossers Hoes

LOSSER - De gemeente Losser toverde afgelopen jaar met veel enthousiasme het gemeentehuis om tot 't Lossers Hoes. Een meer open voorziening, waar alle Lossernaren welkom zijn voor een veelvoud aan voorzieningen. Maar, zo komen de partners er achter, dit heeft ook zo zijn keerzijde...

Het Lossers Hoes omvat naast de gemeente ook veel andere voorzieningen en organisaties, zoals de bibliotheek, VVV, welzijn, de muziekschool De Sleutel, Hallo Losser en vele anderen. Het open karakter zorgt er echter voor dat er ook minder toezicht is op wie zoal binnen de deuren komt en hoe men zich gedraagt. Zo noemt de gemeente als aanleiding 'onfatsoenlijk taalgebruik en misbruik van de koffievoorziening'. Wethouder Jaimi van Essen benadrukt dat het Lossers Hoes voor iedereen open is, maar 'dit moet niet gepaard gaan met overlast en hinder voor anderen.'

Huisregels
De gemeente heeft daarom in overleg met de partners afgesproken dat de huisregels aangescherpt worden om deze overlast te beperken. Beveiligers zullen bezoekers aanspreken op hun gedrag. Bij aanhoudend asociaal gedrag kunnen zij een gebouwverbod krijgen. Als het gaat om minderjarige kinderen volgt een goed gesprek met de ouders, zo waarschuwt de gemeente Losser. Helemaal onverwacht is deze situatie uiteraard niet; sommige organisaties kampten überhaupt zelf al wel eens met grensoverschrijdend gedrag, zoals agressie aan de gemeentelijke balies. De hoop is dan ook dat met de extra regels wat meer grip komt op de situatie voor alle partners.

The Breeze muzikaliteit ten Top

OLDENZAAL - Café Olde Weghuis aan de Enschedesestraat in Oldenzaal (Berghuizen), stelt Oldenzaalse muziekliefhebbers bijna maandelijks in de gelegenheid om te genieten van muziek.
Afgelopen zaterdag werden wij weer eens door Martin Olde Weghuis in de gelegenheid gesteld om gratis een optreden mee te maken van de nog geen jaar oude formatie The Breeze. Een bont gezelschap van rasmuzikanten die elkaar hebben gevonden en nu samen The Breeze vormen. De zesmans formatie is in zeer korte tijd zo goed op elkaar ingespeeld dat het voor het publiek echt genieten was. De café en podiumzaal Olde Weghuis was dan ook goed voor een volle bak. Ongecompliceerd en puur, blues en rock, Garry Moore, Joe Bonamassa, Joe Cocker alles trok voorbij.
John Hutten, Robbie Doelitzsch, Ruud Bittink, Olaf Bos, Toon Reysoo, Robert van Goethem hebben hun muzikale vleugels uitgeslagen om het publiek te vermaken en zelf creatief en muzikaal in de weer te zijn. Van The Breeze zullen we de komende jaren meer en meer horen. Een ding is zeker na het optreden in april in de Cactus te Hengelo, opnieuw genoten van het muzikale materiaal dat bij deze formatie voorhanden is.
Noteer in je agenda: 13 juli opnieuw bij de gast-kastelein en muziekaanbieder Martin Olde Weghuis, die gratis cultuur aanbiedt voor iedereen. Dat doet Oldenzaal bruisen en het Hart van Oldenzaal kloppen.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Column

Hoogkerk

Het stonk vroeger in Groningen en behoorlijk ook. Daarvoor waren met name twee producenten verantwoordelijk, de suikerfabrieken in Hoogkerk en de tabaksfabriek van Theodorus Niemeyer in de stad aan de Paterswoldseweg.

Hoogkerk was vroeger een arm arbeidersdorp, gebouwd rondom een suikerfabriek en met twee andere suikerfabrieken in de directe omgeving. In Hoogkerk stonk het tijdens de campagne. Vrachtauto's reden dan af en aan met suikerbieten, die in de fabrieken verwerkt werden tot allerlei suikerprodukten voor de consument, maar ook voor andere fabrieken, die daar andere produkten van maakten.
Als de wind verkeerd stond, stonk de hele stad er naar. De stank kwam van de vloeivelden naast de fabriek, waarin het afvalwater werd geloosd om af te koelen en te bezinken. Boven de velden hing een wolkendek met een zware caramelgeur. Als je dan bij de spoorwegovergang van de Paterswoldseweg stond te wachten en de geur van de tabakfabriek van Niemeyer mengde zich met de caramelgeur van de suikerfabriek, kon je wel over je nek gaan. Je proefde de aanslag op je tong.

We hebben dit weekend aan de voet van de Martinitoren geslapen. Twee nachten heeft de olle grieze over ons gewaakt in een hotelkamer in Hoogkerk. Een oomzegger trouwde in het kerkje van Midwolde in het Westerkwartier en we sliepen in het nieuwe Van der Valkhotel bij Hoogkerk. Het format van de inrichting van de nieuwe hotels is blijkbaar geënt op het thema "Het verleden van de regio". Bijvoorbeeld in het nieuwe hotel in Enschede staat het textielverleden centraal. In het hotel in Hoogkerk werd de muur aan het hoofdeinde van het bed ingenomen door een foto van de Martinitoren. Een duidelijke marketingstrategie, die voor sfeer zorgt in het beton van de nieuwe hotels en Van der Valk weet wel iets van marketing.

Hoogkerk is een wijk van Groningen geworden en midden in een verder leeg gebied staat een hotel, plus een McDonalds en een kippetent. Zoiets als KFC, maar dan anders. De hele nacht open, spaart een bewaker uit. Ik doe niet melancholisch, maar mijn gevoelens waren zeer ambivalent. Groningen heeft er enkele leuke plekken bij gekregen. Noordpolderzijl is een juweeltje aan de Waddenkust, maar de industrialisatie heeft ook hier toegeslagen. De Eemshaven is een kopie van Pernis. We wilden de zee zien, maar zijn blijven steken in de buizen, leidingen, hopen zand, afgesloten wegen en masten. En dan de parels van het Noorden, de boerderijen met die grandioze schuren. Geweldig, maar sommige moeten gestut worden om instorten te voorkomen.

Kindervlooienmarkt

Foto: Petra Koenderink

BUURSE - Tijdens het Springkussen Festival is er ook vier dagen lang een Kindervlooienmarkt bij Ter Huurne Hollandmarkt.

Het Springkussen Festival wordt gehouden van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni en heeft niet alleen het grootste springkussen ter wereld, maar ook kleinere springkussens. Zo kunnen alle kinderen van klein tot groot zich uitleven.

Kindervlooienmarkt
Op de vlooienmarkt bij het Springkussen Festival kunnen kinderen tot 14 jaar oude spelletjes, boeken, platen, speelgoed en nog veel meer verkopen. De kosten van deelname zijn 5,- euro per dag voor een standplaats van ongeveer 2 bij 2 meter. Op vrijdag 31 mei en zaterdag1 juni is dit zelfs gratis voor lezers van de Hart van Enschede. Kinderen kunnen uiteraard gratis gebruik maken van de springkussens.

Informatie
De Kindervlooienmarkt en het Springkussen Festival vinden plaats bij Ter Huurne Hollandmarkt aan de Alsteedseweg 64 in Buurse. Van 30 mei tot en met 2 juni bent u elke dag tussen 10.00 en 16.00 uur welkom. Ook het parkeren is gratis. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen door een e-mail te sturen naar info@rezimarkten.nl of door te bellen met 06 26 222 593.

Vuuroordeeln zeent makkelijk
mer meestal nit good.

Maandag 27 mei 10:00 uur

Column: Grensoverschrijdend?

Om binnen te komen op de afdeling hoef je alleen maar op een knop te drukken. Anders is het wanneer je de afdeling weer wilt verlaten dan heb je een code nodig.
Wanneer ik op de afdeling ben aangekomen, komt hij op mij afgerend.
Steekt zijn wijsvinger uit en roept: "paf - paf" en nog eens "paf - paf".
Vroeger, heel vroeger ben ik nog eens met hem in de winter op jacht geweest. Zou hij me dan toch nog herkennen?
Het is altijd weer een bijzondere ervaring als ik op deze gesloten afdeling haar een bezoekje breng.

Ze zit vandaag in de gezamenlijke huiskamer, en ik begroet haar. Angstig kijkt ze om zich heen en mijn begroeting komt niet bij haar over. Is het ook een bijzondere dag vraag ik mij af? Is er onweer op komst? In ieder geval heerst er wel onrust in de huiskamer. Het spookt hier zegt ze, ik wil naar huis. Met huis bedoelt ze haar kamer. Ze trekt aan mijn jas en zegt: "Kom, we gaan.”

Ik wandel met haar over de gang naar haar eigen (huis)kamer. Ze loopt door naar haar slaapkamer, ik doe mijn jas uit en hang die over de stoel. Wanneer ze na bijna 3 minuten nog niet terug is, kijk ik om de hoek van de deur die openstaat en ik zie dat ze op bed ligt. Op de lapjesdeken met haar blik op mij gericht, zegt ze luid en duidelijk: "Kom even naast mij liggen.”

Ik bedenk mij niet, doe mijn schoenen uit en leg mij op mijn linker zijde naast haar op haar bed. Wanneer ik lig begint ze over mijn haren te strijken en mijn wangen en zegt herhalend: "mooi, mooi”. Ik hoor haar adem in en uitgaan en ik voel ook het kloppen van mijn hart. "Mooi, mooi" herhaalt ze. Rustig en vredig liggen we op bed. Voor haar, maar ook voor mij een moment van serene rust. Ja, als Henk dit zou zien. "Hij was altijd al jaloers op jou,” zegt ze.

Plotseling als door een bij gestoken komt ze overeind en zegt "Nu is het wel mooi geweest.” Ze gaat naar de woonkamer, en ik zit op de rand van het bed en probeer zonder schoenlepel mijn schoenen aan te doen.

Dan hoor ik de stem van de verplegende die zegt: "Wat gebeurt hier?” Ik verklaar mijn gedrag. Ze haalt voor mij een schoenlepel, ik doe mijn schoenen aan en dan is er koffie. De afdelingsleidster besteed geen verdere aandacht aan mij.

Bij het volgend bezoek bracht ik bij de afdelingsleidster dit ter sprake. "Maak je geen zorgen, Kaatje” is haar opmerking. Ze heeft er rust bij gevonden en dat voelt goed, voor jou toch ook?

Kaatjeknip mei 2019
Reactie? knipkaatje@gmail.com

Beken je kleur tijdens de Week van de Amateurkunst!

LOSSER - Workshops voor jong en oud, concerten, tentoonstellingen, een culturele fiets- en wandeltocht en open huis bij verschillende kunst- en cultuur verenigingen, dat is een kleine greep uit de activiteiten tijdens de Losserse Week van de Amateurkunst (WAK) van 1 tot en met 10 juni. Het thema is “Beken je kleur”.

Gedurende de week zijn er allerlei workshops voor jong en oud. Ben je uitgekeken op bepaalde items in je kledingkast, maar wil je ook niet telkens iets nieuws kopen? Dan is de workshop Vermaak naar Smaak of Pimp je denim iets voor jou! Ben je benieuwd wat De Lutte en Overdinkel te bieden hebben op het gebied van kunst en cultuur in de omgeving? Doe dan mee aan de culturele wandel- of fietsroute. Wil je je creativiteit nog verder de vrije loop geven? Dan zijn er voor de jeugd o.a. de workshops Graffiti, DJ, stem-acteren en Streetdance en voor de volwassenen fotografie, creatief schrijven en Hundertwasser Paintings.

Op ieder potje
Creatievelingen worden uitgedaagd om een gewone bloempot te veranderen in een unieke creatie. Je mag zelf weten welke technieken of materialen je gebruikt, maar maak wel gebruik van het WAK thema “Beken je kleur”. Je kunt je pot ophalen van maandag 20 tot en met vrijdag 24 mei tussen 11.00 en 20.00 uur en op zaterdag 25 mei tussen 11.00 en 14.00 uur bij Fundament Bibliotheek Losser. Naast je pot ontvang je dan ook meer informatie. Dus haal je pot op en geef je fantasie de ruimte!

Teylersconcerten
Het Teylersplein staat net als vorig jaar weer de hele week in het teken van de muziek! Leerlingen van Fundament Muziek en Dans laten hun talent horen tijdens de Pop en Rock avond en ook het Accordeonorkest is wederom van de partij. Op zaterdag is er een bijzonder concert verzorgd door de Losserse Muziek Federatie. De jeugdleden van de Losserse muziekverenigingen geven gezamenlijk als één groot jeugdorkest een concert. Voorafgaand aan dit concert is er een muziek- en kunstmarkt.

Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk. Aanmelden voor de workshops is wel noodzakelijk. Voor het volledige programma en aanmelden voor activiteiten: www.waklosser.nl (programma onder voorbehoud).

Zondag Maria- kapellendag

ROSSUM - Komende zondag 26 mei staat weer de jaarlijkse Mariakapellendag op het programma. Ook in 2019 houden veel Noordoost-Twentenaren deze mooie traditie in stand.

Alle kapellen in de regio zijn die dag open. Enkele kapellen hebben speciale activiteiten georganiseerd. De kapellen die dit jaar meedoen zijn:

Rossum
Om 09.30 uur wordt er in de kerk van Rossum een viering gehouden. Na deze viering trekken we naar de Mariakapel onder begeleiding van de muziekfanfare.

Zeldam
Om 14.00 uur is er een viering bij de Mariakapel op het Zeldam, gelegen tussen Delden en Goor. De viering zal bestaan uit gebeden en Marialiederen uitgevoerd door eigen mensen. De omgeving van de kapel wordt met geel-witte vlaggetjes opgetuigd.

Markelo
Om 16.00 uur zijn we bij de kapel in Markelo "De Hulpe" voor een oecumenische viering. Er zal worden gezongen door het Markelo's Kerkkoor. Er zijn gebeden en een korte bezinning. Ook de fanfare verleent haar medewerking. Na de viering is er een hapje en een drankje.

Enter
Om 18.00 uur is de eindviering. In dit lof zal pastor H. de Vries voorgaan. Nadien is er koffie. Bij mooi weer zal het lof buiten plaats vinden bij de kapel. Bij slecht weer wordt gebruik gemaakt van de accommodatie van Jong Nederland. Mensen die dat willen en kunnen wordt gevraagd een bloem mee te brengen om er een mooi boeket van te maken voor Maria.

Raad Dinkelland wil praten met jongeren

DINKELLAND - Je moet niet óver jongeren praten, maar juist mét jongeren praten. Deze les is eentje die men in de politiek nog wel eens wil vergeten. In Dinkelland niet; de gemeenteraad wil graag weer in gesprek met jongeren om actuele thema's te bespreken.

Hoewel jongeren vaak weinig interesse hebben in de lokale politiek is deze juist van grote invloed op hun leven, nu en in de toekomst. Zo zijn woningbouw, voorzieningen en beschikbaarheid van werk ook zeker voor jongeren belangrijke thema's. De Dinkellandse raad neemt veel besluiten op dit vlak. De gemeenteraad wil graag praten met jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Doel is om te weten waar zij mee zitten, wat goed gaat en vooral ook wat anders en beter moet in Dinkelland. De komende weken gaan raads- en commissieleden dan ook op pad om lokaal gesprekken te voeren met jongeren. Ook kunnen jongeren via internet, www.dinkelland.nl/gemeenteraad, meepraten.

Meisje gezocht!

TWENTE - Lucas Landa zat op zondag 5 mei in het vliegtuig van Turkije naar Amsterdam. Daar ontmoette hij een bijzonder meisje, naar wie hij nu op zoek is!

Lucas vloog terug in een Transavia vliegtuig vanuit Gazipasa naar Amsterdam, met vluchtnummer: HV178. In het vliegtuig is hij in speciaal oogcontact gekomen met een meisje van 16 à 17 jaar. Het meisje reisde met 6 of 7 familieleden en woont in Twente. Ze droeg tijdens de vlucht een spijkerjas, een zwarte flared broek en witte Nike schoenen. Helaas heeft Lucas geen contactgegevens en hoopt daarom op deze manier met haar in contact te komen. Herken jij jezelf in dit verhaal of weet je naar wie Lucas op zoek is? Mail dan naar: lucaslanda12345@gmail.com

Joël Drommel tekent nieuw contract

ENSCHEDE - Joël Drommel blijft bij FC Twente. De 22-jarige doelman, die een aflopend contract had in Enschede, zette maandagmiddag zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2021. Een contract met de optie voor nog een seizoen. Met zijn contractverlenging geeft Joël een belangrijk signaal af.

"FC Twente is een fantastische club en ik ben blij dat ik hier in De Grolsch Veste blijf spelen", vertelt Joël Drommel. "We hebben een paar moeilijke seizoenen gehad bij de club en het was prachtig om afgelopen seizoen met de supporters kampioen te worden en zo terug te keren in de Eredivisie. Ik wil weer met FC Twente in de Eredivisie spelen en me hier verder ontwikkelen. Hoe gek het ook klinkt: misschien is een seizoen Keuken Kampioen-divisie ook wel goed voor me geweest. Een stapje terug, om er twee vooruit te kunnen doen. Ik ben als keeper natuurlijk nog volop in ontwikkeling."

Huize Keizer is vernieuwd

DENEKAMP - Onder een prachtige vertelboom op de nieuw ingerichte zolder van Museum Huize Keizer kunnen bezoekers vanaf mei genieten van spannende Twentse verhalen van weleer.

De permanente expositie Huis vol Verhalen biedt unieke verhalen die je meenemen naar vroegere tijden, gegoten in een nieuw, modern jasje. Niet alleen worden bekende verhalen en sagen van vroeger verfilmd, ook worden ze bewerkt tot bijzondere vertellingen, vertolkt door vertelkunstenaar Wim Wolbrink. Op 22 mei was de officiële opening en werd het eerste verhaal ten tonele gebracht: Hugo van den Denekamp.

Uniek
Wie aankomt bij Museum Huize Keizer is verrast door de unieke, museale belevenis van het pand en het interieur. Wie echter doorloopt naar de compleet vernieuwde zolder, treedt toe tot een nieuwe wereld waar oude verhalen tot leven komen. Blikvanger is de bijzondere vertelboom die door kunstenaar Hans Nijmeijer is ontworpen. Voorzitter Ineke Naarding is trots op deze eyecatcher: "De takken zijn afkomstig van negen verschillende boomsoorten en reiken tot aan de nok van het huis. De boom heeft een centrale plek in het Huis vol Verhalen en vormt bovendien een belangrijk onderdeel van de verhalen die worden verteld. Het prachtige decor is ontworpen door Josje Esseveld en maakt de entourage van onze vertellingen compleet."

Vertelling op 24 mei
Door het jaar heen kunnen bezoekers zich vermaken met verhalen van vroeger die door digitale technieken tot leven komen. Als eerste is gekozen voor het verfilmen van Denekamps meest bekende verhaal: Hugo van den Denekamp. De film is in een korte versie doorlopend te zien en wie wil, kan de drie kwartier durende, lange versie op aanvraag bekijken. Op 24 mei om 19.00 uur is de voorstelling met verteller Wim Wolbrink er voor iedereen. De toegang is gratis. Er zijn 60 plaatsen op de zolder, dus aanmelden is noodzakelijk. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Dinkelland, te vinden bij Museum Natura Docet of via telefonische reservering 0541-355752.

Cursus in Losser voor gebruiker scootmobiel

LOSSER - De scootmobiel; een bijzonder handig hulpmiddel voor veel Lossernaren om ook op hogere leeftijd mobiel te blijven. Maar het handige hulpmiddel heeft ook een keerzijde: sommige gebruikers vinden het maar eng om de weg op te gaan, ook omdat ze de verkeersregels niet goed meer kennen. De gemeente Losser organiseert voor hen komende maand een scootmobielcursus.

Het is landelijk al een bekend gegeven dat gebruikers in een scootmobiel oververtegenwoordigd zijn bij dodelijke ongelukken. Zo was in 2016 al zes procent van alle dodelijke verkeersslachtoffers gebruiker van een scootmobiel. De oorzaken zijn divers: mensen zijn kwetsbaarder in dit voertuig, maar ze hebben ook vaak een minder reactievermogen, mentaal lukt het allemaal wat minder en de kennis van het verkeer is niet meer zo actueel.

Cursus
Om gebruikers in ieder geval qua theorie en voertuigbeheersing te helpen, worden steeds vaker cursussen gehouden. In Losser is dit een tweedaagse cursus. De eerste theoriedag is op dinsdag 4 juni vanaf 13.00 uur bij De Sleutel aan de Diepenbrocklaan 41. Later volgt in overleg een praktijkdag op een nader te bepalen datum. Deze zal dan eveneens bij De Sleutel gehouden worden. Het doel van de cursus is om de risico's en angsten zoveel mogelijk weg te nemen en een grotere zelfstandigheid in het verkeer te geven. Deelnemers leren onder deskundige begeleiding hoe ze om moeten gaan met moeilijke verkeerssituaties en obstakels, maar ook de veranderende regels. Zo is zien en gezien worden een belangrijk onderdeel van de cursus. Deelname aan deze leerzame cursus is gratis. Aanmelden moet voor 1 juni per email via: info@veiliglosser.nl

Info-avond plannen N737 Innovatieroute

DEURNINGEN - Komende maandag 27 mei is een inloopavond over de werkzaamheden aan de N737 'Innovatieroute', tussen Deurningen en Enschede. De weg gaat vanaf 11 juni tot eind oktober op de schop.

De bijeenkomst is maandag van 19.00 tot 21.00 uur bij Frans op den Bult aan de Hengelosestraat 6 in Deurningen. De Provincie Overijssel en aannemer Strukton zijn aanwezig om een toelichting te geven op de specifieke werkzaamheden en planning. Omwonenden en belangstellenden kunnen zo een antwoord krijgen op al hun vragen.

Plannen
De Provincie Overijssel noemt de N737 een 'innovatieroute', vanwege de geplande innovatieve werkzaamheden en verbeteringen. Deze moeten bijdragen aan veiligheid en doorstroming. Zo krijgt het kruispunt bij Frans op den Bult een dynamische rijstrookindeling, waardoor meer auto's verwerkt kunnen worden. Zo is de rijstrook voor rechtdoorgaand verkeer in de avond inzetbaar voor de grote verkeersstromen die linksaf slaan. Verder komt er betere voertuigdetectie op basis van geluidssensoren, om zo de wachttijden voor verkeerslichten te verminderen. Verder krijgt de weg een passeerlocatie voor landbouwverkeer, duurzaam asfalt en intelligente verkeerslichten die vrachtverkeer herkennen.

Innovatieve proef
De Provincie Overijssel riep bedrijven eerder op om dit soort innovaties in te dienen. Deze worden nu toegepast op de N737 om zo te toetsen of een innovatief idee ook echt gaat werken in de praktijk. Als deze innovaties inderdaad goed werken, zullen ze op termijn ook toegepast worden op andere wegen. Het verbeteren van de doorstroming en veiligheid heeft een grote prioriteit.

De Hollandse Nieuwe wordt nu gevangen!

Het is half mei, de vissers zijn op zee druk in de weer om ons de Hollandse Nieuwe Haring, vangst 2019 te gaan bezorgen. In de periode van half mei tot en met eind juni moet de haring worden gevangen. Eerdere vangsten zijn te mager en na juni heeft de haring te veel hom of kuit.

Inmiddels zijn in den lande diverse organisaties al weer druk in de weer met de voorbereidingen van de haringparty in hun stad of dorp. Het zijn de voorbereidingen van het traditioneel veilen van het eerste vaatje, waarvan de opbrengst gaat naar een goed doel.

Twente ligt ver van zee, maar Twente doet wel mee in de rij van veilen van de vaatjes haring. Op 11 juni 2019 wordt in Scheveningen het eerste vaatje haring geveild door veilingmeester Beau van Erven Dorens en Mariska van Kolck die de presentatie zal verzorgen.

Voor de 19e keer op rij wordt ook op dinsdag 11 juni de Zilveren Haring uitgereikt tijdens de Twentse Haring Primeur op Landgoed de Wilmersberg in de Lutte gemeente Losser. Het Comité heeft besloten zelf de winnaar aan te wijzen van de Zilveren Haring 2019. Wie o wie? Ik ben benieuwd!

Woensdag 12 juni zal in theehuis de Karmeliet in Zenderen gemeente Borne de traditionele veiling plaats vinden. In 2018 werd maar maar liefst een bedrag van ruim €18.000 op gebracht voor het goede doel.

De Oldenzaalse haring party georganiseerd door de Oldenzaalse serviceclub Lions is in verband met de herinrichting van de Oldenzaalse stadstuinen dit jaar verplaatst naar het Kalheupinkpark. De Lions hebben hierin de medewerking gekregen van de Geldermanstichting. Veel Oldenzalers en Oldenzaalse ondernemers weten de weg naar het Kalheupinkpark wel te vinden. Vrijdag 14 juni aanvang 17.00 uur.

Op donderdag 13 juni om 16.00 uur op de buitenlocatie de Houtmaat in Hengelo en eveneens op donderdag 13 juni maar op een andere tijd 17.00 uur zal in het van Heek park in Enschede het haring happen plaats vinden.

Zelf ben ik traditie getrouw op zaterdag 15 juni om 12.00 uur op de markt in Hengelo waar ik bij vishandel Wekking de Hollandse Nieuwe aangereikt zal krijgen van Monique Wekking.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Inloopbijeenkomst Katoen- en Industriestraat

OLDENZAAL - WBO Wonen organiseert volgende week dinsdag een inloopbijeenkomst over de plannen voor de Katoenstraat en Industriestraat.

Deze wegen worden op korte termijn voorzien van een nieuw regenwaterriool, evenals bovengrondse wadi's voor de opvang van overtollig regenwater. Dit moet problemen met overlast voorkomen. Verder zal het asfalt vervangen worden door klinkers en het openbaar groen krijgt een renovatie. Zo wordt ook de tuin van WBO Wonen onder handen genomen; wanneer deze klaar is wordt deze opengesteld voor buurtbewoners. Om iedereen te informeren is er dinsdag 28 mei van 17.00 tot 19.30 uur een inloopbijeenkomst. Deze zal gehouden worden bij WBO Wonen aan de Spoorstraat 36.

Het is niet de pijn van de ouderdom
maar van de last 75 jaar gedragen.
Gebroken, geslagen, verwond,
gevallen en weer opgestaan,
maar, niet gezwicht, tot nu toe
een mantel om ons heen geslagen

Ich weiß (ik weet)

Dat jullie pijn is aangedaan
Pleisters zijn geplakt op wonden
Wonden te groot om te helen
Gebogen ruggen, gerimpelde gezichten
Haren, zilver draden, wit, grijs,
Men bracht ons van de wijs.

Ich weiß (ik weet)

Dat de naam Weiss onuitwisbaar,
verbonden zal blijven met Oldenzaal
Ik draag mede zorg, dat het licht veilig blijft schijnen,
tot dat de dageraad is aangebroken
Dat het licht ook gaat ontwaken in de harten
van mensen oud en jong.

Kaartjeknip mei 2019
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Fiets gestolen? Kom naar de gemeentewerf

OLDENZAAL - Bent u een fiets kwijt? Mogelijk gestolen of weggehaald uit de openbare ruimte? Neem dan eens een kijkje bij de gemeentewerf.

De gemeente Oldenzaal vangt gevonden fietsen maximaal drie maanden op. Om een fiets terug te krijgen moet u allereerst altijd aangifte doen bij de politie. 3 à 4 weken na de vermissing kunt u bij de gemeentewerf aan de Lübeckstraat kijken of uw fiets daar staat. Zo ja, dan mag u deze na overhandiging van de aangifte meenemen. Zo nee, dan kunt u het later nog eens proberen. De kijkdagen zijn van maandag tot en met donderdag, van 08.00 tot 16.30 uur en op vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur.

Tour du ALS

ENSCHEDE - De strijd tegen ALS is nog niet gestreden. Er is veel geld nodig om onderzoek te doen naar het ontstaan van de ziekte en te zoeken naar een remedie. Met de Tour du ALS wordt er geld ingezameld voor dat doel. Ook Auping doet mee met de Tour de ALS.

Twee jaar geleden wilden twee accountmanagers van Auping Plaza iets gaan doen voor een goed doel. Door een medewerker werd voorgesteld om mee te doen met Tour du ALS. Niet vreemd wetende dat de vader van deze medewerker door de ziekte ALS was overleden. Dat jaar gingen 18 medewerkers van Auping Plaza de uitdaging aan en beklommen zij de Mont Ventoux.

Op herhaling
Op 29 mei gaat de achtste editie van Tour du ALS van start. Weer wordt er door ALS-patiënten, familie, vrienden en iedereen die iets wil doen tegen de ziekte ALS gezamenlijk gestart met het beklimmen van de Mont Ventoux. Het principe is heel eenvoudig: iedereen kan meedoen met het beklimmen van de Mont Ventoux. Dit kan wandelend, hardlopend of fietsend, dus zowel de getrainde sporter als de iets minder sportieve persoon heeft de mogelijkheid om deel te nemen. Hoe vaak de berg beklommen wordt, is niet van belang. Maar menigeen heeft als streven toch zo vaak mogelijk de klim te kunnen maken. Er is echter wel een voorwaarden: elke deelnemer moet een bedrag van € 1500,- ophalen door sponsoring. Ook Auping is dit jaar weer van de partij.
Auping heeft het dit jaar nog groter aangepakt. Niet alleen de medewerkers van Auping Plaza, maar iedereen die op enigerlei wijze verbonden is met Auping is uitgenodigd om deel te nemen. Team Auping bestaat dan ook uit medewerkers van Auping, dealers van Auping en zelfs toeleveranciers. Het is met 50 deelnemers het grootste team dat meedoet met Tour du ALS en als team hebben ze al ruim € 100.000,- bij elkaar gebracht. Alle deelnemers gezamenlijk hebben inmiddels al meer dan 1 miljoen euro opgehaald. Een recordopbrengst!
Ook Addie Becker van team Auping gaat voor een nieuw record. Wist hij als één van de weinigen twee jaar geleden nog drie maal de Mont Ventoux te beklimmen op zijn racefiets, dit jaar is zijn streven om de klim vier keer te maken als de omstandigheden het toelaten.

Wat is ALS?
De afkorting ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose en het is een ziekte aan het zenuw- spierstelsel waarbij boodschappen vanuit de hersenen de spieren niet meer bereiken. Eén voor één zullen spieren uitvallen, waardoor een patiënt met ALS steeds minder zelf kan en steeds hulpbehoevender wordt. Uiteindelijk zal een ALS-patiënt overlijden en meestal is dit door uitval van de ademhalingsspieren. In Nederland zijn ongeveer 1500 ALS-patiënten en elk jaar komen daar ongeveer 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er zo'n 500 patiënten. Over de oorzaak van ALS is thans nog weinig bekend. Zolang de oorzaak niet bekend is, is er ook nog geen genezing mogelijk. En dat betekent dat de ziekte dodelijk blijft en dat ALS-patiënten gemiddeld na drie tot vijf jaar na de eerste klachten komen te overlijden.

De strijd tegen ALS steunen? Sponsor de deelnemers via www.tourduals.nl of via de QR-code.

Losser verruimt startersleningen

LOSSER - De afgelopen tijd was het vaker in het nieuws; starters hebben nog steeds grote moeite met het kopen van hun eerste woning. Landelijk gezien is het gat tussen de eerste hypotheek die starters kunnen krijgen van hun bank en de daadwerkelijke koopprijs vaak ruim een ton. De gemeente Losser wil lokale starters nu tegemoet komen door de starterslening te verruimen.

Losser en veel andere Twentse gemeenten hebben al een tijdje de starterslening, die afhankelijk van het budget soms tijdelijk stopgezet is. Bij de starterslening kunnen kopers geld lenen via de gemeente, waar dan zeer gunstige tarieven tegenover staan. Dit bijgeleende geld is dan bedoeld als overbrugging tussen de hypotheek en de koopsom van de woning.

Ruimer lenen
Dankzij de verruiming mag de maximale koopsom van de eerste woning maximaal 290.000 euro zijn, tegenover eerder nog 200.000 euro. Dit bedrag komt overeen met de kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie. Door het verruimen krijgen meer Lossernaren de kans een woning te kopen en het moet zorgen voor doorstroming naar andere woningen, zodat er voor starters meer beschikbaar is. De gemeente Losser gaat nu 250.000 euro in het fonds voor de startersleningen storten, waarmee voldoende geld beschikbaar moet zijn om aan de aanvragen te kunnen voldoen. Kopers lenen nu gemiddeld ruim 30.000 euro.

Groot belang
Hoewel het natuurlijk mooi is voor starters dat deze hulp er is, heeft de gemeente Losser ook nog een diepere wens met de lening: jongere inwoners moeten zo in hun eigen kern kunnen blijven wonen. Jonge gezinnen zijn belangrijk voor de toekomst van een gemeente, maar zonder betaalbare woningen trekken zij weg.

Autobedrijf Zuithof ook sterk in de aanschaf van Suzuki

BORNERBROEK - Autobedrijf Zuithof heeft al ruim 49 jaar ervaring in de verkoop en onderhoud van Aziatische automerken. Naast Subaru is Autobedrijf Zuithof ook gespecialiseerd in jonge Suzuki's.

Suzuki heeft een divers, aantrekkelijk assortiment dat binnenkort te bewonderen is bij Autobedrijf Zuithof. Zo is de Jimny nieuw model hier al te zien en te rijden. Binnen nu en vier weken komen ook veel andere Suzuki's in de constant wisselende voorraad. Het gaat dan om al geregistreerde auto's in diverse modellen, uitvoeringen en optie-pakketten. Waaronder de zuinige en veilige Celerio, de ultra compacte SUV Ignis, de veelzijdige Jimny, de sportieve Swift en uiteraard de stoere Vitara. Ook allemaal als automaat leverbaar. Uiteraard kunt u ook kiezen voor zakelijke- of private lease tegen gunstige voorwaarden. Daarnaast voeren zij ook deskundig onderhoud en schadeafhandeling uit voor dit merk. Zo bent u altijd zeker van vele veilige kilometers.

Breed aanbod
Autobedrijf Zuithof is uiteraard ook bekend als dé Subaru dealer van de regio. Er zijn ook altijd leuke aanbiedingen. Zo koopt u nu tijdelijk de Subaru Forester Spring Edition met mooie opties zoals beschermingsplaten op de voor- en achterbumper en zijbescherming, een afneembare trekhaak ter waarde van 1.195 euro, mattenset met bagagemat en automatisch inklapbare spiegels. Nu leverbaar voor 46.495 euro.

Maak kennis
Autobedrijf Zuithof laat u graag kennismaken met deze auto's. Kom langs aan het Tusveld 15 in Bornerbroek. Kijk voor meer informatie ook op: www.zuithof.nl

Reünie Italiaanse vereniging

TWENTE - De Italiaanse vereniging A.C.L.I. Twente is enkele jaren geleden opgehouden te bestaan. De vergrijzing van het ledenbestand had een aanvang gemaakt en een aantal op leeftijd gekomen Italianen kwamen te overlijden.

Eind 1960 kwamen ze naar ons land om in de Enschedese en Oldenzaalse textiel fabrieken hun arbeidskrachten aan te wenden. Toen jonge knappe charmante Italianen snoepten de Tukkers de mooiste meisjes af. Dat zorgde er destijds voor dat er in Oldenzaal onrust ontstond. De landelijke pers reageerde op de toen zo genoemde Spaghettivreters.

Salvatore Ierna de voorzitter en stuwende kracht van de vereniging besloot voor twee jaar geleden om de vereniging op te heffen en zijn historisch archief aan de gemeente archivaris Niels Bakker aan te bieden. Afgelopen zaterdag kwamen ze aangespoord door de nog vitale Salvatore Ierna de Italianen uit Twente bijeen voor een reünie. Deze samenkomst werd gehouden bij Wok Royal Plaza te Oldenzaal , waar oude herinneringen werden opgehaald en gedeeld.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Op de foto: De nog in leven zijnde leden van A.C.L.I.