Hart van Oldenzaal

13 april 2018

Hart van Oldenzaal 13 april 2018


Oldenzaal moet experimenteren met gasloos bouwen

OLDENZAAL - Gasloos bouwen staat de afgelopen tijd steeds meer in de belangstelling. Er is een groeiende beweging om af te stappen van de verbranding van aardgas, wat niet echt duurzame energie is. Ook gezien de ontwikkelingen omtrent de aardbevingen in Groningen en het dichtdraaien van de gaskraan hier lijken de dagen van aardgas geteld.

In ieder geval één groep is hier niet bepaald rouwig om: GroenLinks Oldenzaal. De fractie stak het de afgelopen jaren al niet onder stoelen of banken, zij willen graag het Oldenzaalse woningaanbod duurzamer maken. Naast natuurlijk investeren in het duurzamer maken van de bestaande woningvoorraad. GroenLinks wil nu ook graag dat de gemeente mee gaat doen aan de nieuwe 'proeftuin' voor aardgasloos bouwen.

Rijksbijdrage
Er komt vanuit het kabinet geld beschikbaar om een proef uit te voeren met aardgasloos bouwen. Het gaat dan om 90 miljoen euro, te verdelen over 20 wijken met ongeveer 500 woningen. Om uiteindelijk heel Oldenzaal aardgasloos te bouwen zal in ieder geval een zeer grote - en kostbare - klus worden. Volgens fractievoorzitter Sandor Löwik zijn er zo'n 14.500 woningen in Oldenzaal die in 32 jaar tijd gasloos moeten worden, met als streefdatum 2050. De becijfering is dan dat er jaarlijks zo'n 450 woningen omgebouwdd moeten worden om dit te bereiken. Het deelnemen aan het proeftuin-project is dan ook een goede insteek.

Doorpakken
Wat GroenLinks betreft wordt er in Oldenzaal serieus werk gemaakt van het afkoppelen van aardgas. In eerdere vragen aan het college heeft de fractie al opgeroepen om alle nieuwbouw verplicht aardgasloos te bouwen. "De gaskraan in Groningen gaat nagenoeg dicht en de CO2 uitstoot moet omlaag om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We kunnen maar beter direct aan de slag gaan om van onze aardgasverslaving af te komen ", aldus Löwik. De GroenLinks-fractie vraagt het college verder naar de status van een 'Masterplan' om heel Oldenzaal aardgasloos te maken. Meer gemeenten worstelen met dit thema, omdat aardgasloosbouwen weliswaar een goede insteek is voor duurzaamheid, maar wel duur is.

Vrijdag de dertiende: ongeluksdag of mythe?

TWENTE - Meestal valt deze krant op de vrijdag op de mat, vrijdag de dertiende dit keer, vrees niet, u kunt hem met een gerust hart lezen. Toch blijft vrijdag de dertiende een gevreesde dag voor veel mensen. Maar gebeuren op deze dag echt meer ongelukken? Moeten we deze dag echt vrezen of kunnen we er met een gerust hart op uit gaan?

Omtrent het fenomeen vrijdag de dertiende is meermaals onderzoek gedaan. Zo heeft Het Centrum voor de Verzekeringsstatistiek (CVS) een studie uitgevoerd op dit gebied. Deze studie laat zien dat het met die ongeluksdag best meevalt. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat er minder meldingen van brand en diefstal werden gedaan wanneer de dertiende van de maand op een vrijdag viel dan op andere vrijdagen. Ook het aantal gerapporteerde verkeersongelukken was gemiddeld lager op vrijdag de dertiende dan op de gemiddelde vrijdag. Een andere Amerikaanse studie van de Eastern Virginia Medical School keek naar het aantal ziekenhuisopnames en bezoeken aan de eerste hulp op vrijdag de dertiende in vergelijking met de andere onderzochte dagen. Er was op de vrijdag de dertiende wel een toename aan mensen die zich meldden met ernstige letsel maar er was geen toename van ziekenhuisopnames en binnenkomende gevallen op de eerste hulp. Bij twee andere studies kwam vrijdag de dertiende wat minder uit de bus, een Finse en een Engelse studie lieten beiden een toename zien in de verkeersongelukken op die dag.

Statistische geruststelling
Maar als je los van de onderzoeken gaat kijken, zie je dat van de dagen in de week de vrijdag het vaakst op een dertiende valt. Dus als je het vergelijkt met dertienden van de maand die op andere dagen vallen, heb je op de vrijdag meer kans op ongeluk, simpelweg omdat daar er meer van zijn. Echter, de 25e zou bijvoorbeeld ook statistisch vaker op een maandag kunnen vallen waardoor je op deze dag even veel ongeluk zou kunnen hebben als op bijvoorbeeld vrijdag de dertiende. Om nou specifiek op vrijdag de dertiende in bed te blijven liggen is dus statistisch gezien niet nodig. En als u deze dag toch het liefste binnen blijft, denkt u dan even twee keer na, de meeste ongelukken vinden namelijk plaats binnenshuis.

Open Dag Wilbertschool

HENGELO - De jaarlijkse aanmelding voor de basisschool staat weer voor de deur. Een spannende tijd voor ouders en kinderen. Inmiddels zijn veel ouders al druk bezig met het oriënteren op de toekomstige schoolkeuze. De Wilbertschool organiseert daarom deze vrijdag een open dag.

Van 17.00 tot 19.00 uur is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen in de school en natuurlijk mag ook de toekomstige leerling mee komen kijken. ?De Wilbertschool is gevestigd aan de Ruysdaelstraat 45, in een sfeervol karakteristiek schoolgebouw. De kleinschalige school wordt omringd door een ruim plein en een unieke groene binnentuin.

Jenaplanschool
De Wilbertschool is een Jenaplanschool. Dat betekent dat kinderen naast instructie in niveaugroepen ook de mogelijkheid krijgen om zich individueel verder te ontwikkelen.? Het onderwijsteam kijkt naar het kennen en kunnen van ieder kind, zodat zij het aanbod, de instructie en de begeleiding hierop specifiek kunnen aanpassen. Leerlingen zitten in stamgroepen. Dit betekent dat ze ook kunnen samenwerken met kinderen die ouder of jonger zijn. Dit daagt hen uit om van én met elkaar te leren. Het onderwijsteam biedt structuur, orde en ondersteuning in dit proces en creëert een veilige, prettige leeromgeving waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Breed aanbod
Ook bijzonder; op de Wilbertschool wordt Engelse les gegeven in alle groepen. Ook is er voor de onderbouw de mogelijkheid om zwemles te volgen onder schooltijd. De Wilbertschool voorziet ook in buitenschoolse opvang binnen de eigen school. Dit doen zij in samenwerking met Kinder Opvang Hengelo. Kom langs bij de open dag voor een rondleiding en meer informatie over de school en deze vorm van onderwijs.

Ik ben Wendy Strijk en ik geef op 19 april a.s. de workshop 'Hooggevoelig en dan?'. Naast docent bij de Volksuniversiteit werk ik als zelfstandig therapeut.


Ik heb Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht, waar ik me voornamelijk bezig hield met de preventie van ziekte. Het voorkomen van ziekte ben ik in de loop van de jaren anders gaan invullen, doordat ik me ben gaan verdiepen en bekwamen in een breed scala aan alternatieve geneeswijzen. Dit omdat ik zelf vast liep, en veel mensen om mij heen ook, in de reguliere zorg. Vaak is er dan in het 'alternatieve circuit' nog wel winst te behalen. Tegenwoordig ben ik Sensitherapeut en Reiki Master. Naast de fantastische resultaten die ik tot op de dag van vandaag boek met de Sensitherapie, is bij mij 10 jaar geleden de behoefte geboren om mijn kennis met anderen te delen. Vanuit mijn eigen ervaring wilde ik graag anderen helpen door hen dezelfde inzichten te brengen die mij zo geholpen hebben. Daarom geef ik met veel plezier bij de Volksuniversiteit o.a. de worskhop hooggevoeligheid. Ik kan ervan genieten als ik mensen zie groeien in hun persoonlijke ontwikkeling door hun nieuw opgedane vaardigheden en kennis! Want op hun beurt zullen zij hun ervaringen ook weer gaan delen met vrienden en familie. Zo wordt het leven langzaam voor iedereen een beetje mooier. En dat is mijn passie, het leven van anderen een stukje mooier en lichter maken.

Wendy Strijk
volksuniversiteit-hengelo.nl

Internationaal BBQ evenement bij Makro

HENGELO - Zaterdag 14 en zondag 15 april vindt de 2e editie van Meat the East plaats. Bezoekers kunnen kijken naar BBQ wedstrijden, genieten van muziek, demo's en nog veel meer.

Zaterdag 14 april wordt met een wedstrijd bepaald wie de beste yakitori griller van Nederland is. Daarnaast is er een BBQ wedstrijd, die volgens de regels van Steak Cook-off Association wordt gehouden. De bezoekers kunnen in de foodstreet genieten van allerlei lekkernijen die tegen redelijke prijzen te koop zijn. Zondag 15 april is de hoofdwedstrijd volgens de regels van de Kansas City Barbecue Society (KCBS). De deelnemers voorzien de gecertificeerde juryleden van verschillende vleessoorten. Om 12 uur kip, 12.30 uur spareribs, 13 uur varkensschouder, ook wel bekend als pulled pork. Als laatste volgt dan om 13.30 uur de brisket, in Nederland ook wel bekend als klapstuk. De wedstrijd is toegankelijk voor bezoekers, men kan de deelnemers in actie zien. De toegang is op beide dagen gratis. Zaterdag start de foodstreet om 11 uur. Op zondag is er vanaf 10 uur al van alles te beleven op het terrein. Organisatie Huddie Lee Stokes van Stokes BBQ en Marco Wulff van Marcook American BBQ & Grill hebben de handen ineengeslagen en organiseren voor de 2e keer Meat the East. Een internationale BBQ wedstrijd volgens de regels van de Kansas City Barbecue Society.

Informatie
Voor meer info kunt u contact opnemen met Marco Wulff. 06-48463194

Column

Pony

Buiten op het grasveld ligt een dode pony. Shirley, onze Welshpony met bijna de hoogte van een paard heeft een spuitje gehad en ligt nu onder een dekzeil in de voortuin. Mirthe, de kleine pony loopt onwennig in de wei, zo dicht mogelijk bij haar kuddegenoot. Het wachten is op een vrachtauto, die Shirley op komt halen. Tussen 6 en 10 uur 's morgens is er gezegd. Om een uur of zeven word ik wakker en ga naar beneden. Krantje uit de bus, wat gegeten, kopje koffie. Maar je gedachten gaan toch naar dat dode beest in de voortuin.

Ze had de ziekte van Cushing; een tumor in haar hoofd. Goedaardig, maar de tumor blijft groeien. Bij een paard niet te opereren en dt betekent uiteraard dat de een na andere functie uitvalt. De hoeven raken bevangen; ze worden dikker door het vasthouden van vocht en dat doet pijn; Shirley wou niet meer uit de stal. De veearts kwam kijken, maar we wisten het al; dit is een aflopende zaak. De ziekte schijnt ook bij mensen voor te komen. Dan is het wel operabel. Een paard heeft een groter hoofd, je kunt niet bij de tumor komen zonder grote schade aan te richten aan de rest van het hoofd.

Shirley was een cadeau voor de kinderen. Ze was net zo oud als Anrike toen. Onze oudste dochter was toen 6 en nu bijna 32. Een paar jaar later kwam Mirte. Femke, de veearts kwam de volgende dag nog een keer en toen hebben we de beslissing genomen. We hebben de kinderen geïnformeerd en nu zit ik te wachten op de vrachtauto.

Als je dit een keer meemaakt, dan weet je hoe ze aan het spreekwoord "Trekken aan een dood paard" komen. Je krijgt er geen beweging in. De kinderen reageerden redelijk nuchter. Net alsof ze het al enige tijd hebben aan zien komen. Sommige zaken zie je van verre aankomen:afgelopen zondagmiddag Twente – Feijenoord 1 – 3, ondanks een cadeautje van Karim el-Ahmadi. Maar dat was niet genoeg..

De supporters zijn lamgeslagen. Het geloof in behoud van het eredivisieschap is verdwenen als sneeuw voor de zon. Om in stijl te blijven: het is dit voetbalseizoen als trekken aan een dood paard.

Jan Visser

Duel Twente tegen PEC Zwolle

Foto: Bjorn Keizers

ENSCHEDE - FC Twente speelt op dinsdagavond 17 april om 18:30 de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. PEC Zwolle kwam in competitieverband 16 keer eerder op bezoek in Enschede en won hierin nog nooit van FC Twente.

FC Twente won 10 keer en 6 keer eindigde de tweestrijd in een gelijkspel. De vorig ontmoeting in Zwolle eindigde in een teleurstellende 2-0 nederlaag. Oud FC Twente speler Youness Mokhtar opende de score in de eerste helft. Het tweede doelpunt van PEC Zwolle kwam op naam van Bram van Polen. Hij benutte een strafschop na een overtreding van Trajkovski. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 18.30 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 17,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en in de Fanstore. Voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle heb je geen ClubCard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen. De kaartverkoop is inmiddels begonnen.

Maandag 16 april 10:00 uur

Meender insecten?
Net ha'k der alwier ene in 't oge.

Test een elektrische fiets op Twentse E-Bike dagen

ENSCHEDE - De elektrische fiets is steeds populairder in Nederland. Steeds meer mensen ontdekten de elektrische fiets met zijn vele voordelen. Bent u ook geïnteresseerd in de elektrische fiets, maar hebt u er nog nooit mee gefietst? Dan bent u van harte welkom bij de Twentse E-Bike testdagen op zaterdag 21 en zondag 22 april op het terrein van Vliegveld Twenthe.

De elektrische fiets had vroeger nog een imago als een hulpmiddel voor senioren om mobiel te blijven. Inmiddels gebruikt iedereen de elektrische fiets vanwege de mooie voordelen. Zo kunt u verder fietsen dankzij de trapondersteuning en arriveert u zonder te zweten. Ook voor woon-werkverkeer is de elektrische fiets een mooi alternatief voor de auto. Daarnaast zijn er ook steeds meer sportieve fietsen met trapondersteuning, voor de avontuurlijke fietser. De eerste editie van de Twentse E-Bike dagen laat u het gemak en plezier van een elektrische fiets zelf ervaren. De Twentse rijwielhandelaren organiseren dit, samen met vele grote fabrikanten en in samenwerking met de Lente Fair Twente van CNO-EXPO die ook op het Vliegveld Twenthe gehouden zal worden. Zij verwachten in totaal zo'n 10.000 bezoekers.

Testfietsen
Bezoekers kunnen vele merken en typen fietsen uitproberen. Zo zijn onder meer Koga, Cannondale, Gazelle, Batavus, Sparta, Trek, Giant, Kettler, Pegasus, Bulls, Qwic, Cube, ENRA, BOVAG, Craft, Ortlieb, en Vredestein aanwezig. Bezoekers kunnen een testparcours afleggen van ongeveer anderhalf kilometer lang. Hier zit ook een heuveltje in, zodat bezoekers de fiets goed kunnen testen. Zij kunnen veilig fietsen op het geheel met dranghekken afgesloten parcours. Bezoekers kunnen alleen het terrein op en af via de hoofdingang.

De organisatie
Het evenement wordt georganiseerd onder de vlag van Twentse Samenwerkende Rijwielhandelaren (TSR) door Wim Landewe, Jan ten Tusscher en Martijn Kip in samenwerking met CNO-EXPO. Er zullen ook fietsenwinkels aanwezig zijn tijdens het evenement. De volgende winkels zijn aanwezig. Pot, Zwiep, Leenders, Harberink, Damhuis, Smit, Landewe en Ten Tusscher. Zij zullen hun medewerkers meenemen om bezoekers te adviseren.

Meer informatie
U kunt de nodige informatie vinden op de websites www.twentseebikedagen.nl en www.lentefairtwente.nl

Ik zie de bui al hangen

HENGELO - Marjolijn van Kooten staat in de theaters met 'Ik zie de bui al hangen'. Op donderdag 19 april om 20.00 uur is zij te zien in Schouwburg Hengelo.

Psychische aandoeningen komen veel voor. Een burn-out, een depressie of een andere psychische aandoening is iets dat één op de drie mensen overkomt. In het theater wordt het thema op respectvolle wijze bespreekbaar gemaakt, maar er wordt ook om gelachen. Kaarten vanaf € 16,50 zijn online te bestellen op www.schouwburghengelo.nl. Ze zijn ook te koop bij de kassa, Beursstraat 44.

Over een kleine mol...

OLDENZAAL - In Stadstheater De Bond is voor iedereen vanaf twee jaar 'Over een kleine mol...' te zien.

De voorstelling van Meneer Monster gaat over mol die even met zijn koppie boven de grond komt en prompt krijgt hij op zijn kop een drol. Hij gaat op zoek naar wie er op zijn kop heeft gepoept en ontmoet tijdens zijn zoektocht allerlei wonderlijke dieren. Kaarten voor deze familievoorstelling op zondag 15 april om 14.30 uur in Stadstheater De Bond kosten € 12,-. Bestel kaarten op www.stadstheaterdebond.nl.

Something so Real

OLDENZAAL - René van Kooten & Shifting Daylight staan op donderdag 19 april om 20.15 uur op de planken van Stadstheater De Bond.

Tijdens 'Something so Real' is er ruimte voor een lach en een traan. Thema's uit het leven van geboorte tot en met dood worden niet gemeden. Dit wordt gebracht in een een muzikale omlijsting van hits uit verschillende musicals door René van Kooten, Bram Bol en Ingmar Spaaij. Kaarten à € 18,50 zijn te koop bij het theater en online.

Mooi weer vandaag

HENGELO - 'Mooi weer vandaag' is een voorstelling van Bram van der Vlugt, Nettie Blanken, Malou Gorter en Bart Klever. Het is een tragikomedie die u gezien moet hebben.

Het verhaal begint met twee mannen in een park. Het gesprek dat ze voeren lijkt een gewoon alledaags gesprek tussen twee mannen, maar elke keer stokt het gesprek. Blijkbaar is er toch iets meer aan de hand met die mannen. Voorstelling is te zien op vrijdag 20 april om 20.30 uur in Schouwburg Hengelo.

5 miljoenste bezoeker Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - In Holland Casino Enschede werd op zondag 1 april de 5 miljoenste bezoeker ontvangen. Het klinkt als een 1 april grap, maar dat is het beslist niet! Het was bekend dat de 5 miljoenste bezoeker tijdens het Paasweekend van 2018 zou vallen, maar welke gelukkige zou binnenlopen was voor iedereen een grote verrassing.

De gelukkige 53-jarige gast mevrouw Block uit Rheine (Duitsland) kwam op zondag 1 april om 16.15 uur binnen en werd feestelijk ontvangen door casinomanager Hans van der Veen met confetti, ballonnen en een mooie bos bloemen. Daarna werd de winnares met haar gezelschap uitgenodigd voor een feestelijk diner in het restaurant van het casino, waar zij vervolgens een reischeque met een volledig verzorgde reis naar Valencia werd overhandigd. Tot slot kreeg zij gratis 1.000.000 Favorites spaarpunten op haar spaarkaart bijgeschreven.

Spaarprogramma
Met het spaarprogramma van Holland Casino sparen gasten voor (speel)geld of kortingen aan de bar en in het restaurant. De winnares liet ons weten: "Ik ben compleet verrast, een zeer bijzonder Pasen om niet snel meer te vergeten en een prachtige reis in het vooruitzicht!"

Veel entertainment
Holland Casino Enschede is gevestigd aan het Koningsplein en is een gastvrije uitgaansgelegenheid met een gevarieerd spelaanbod en een goed gewaardeerd restaurant. Holland Casino Enschede bestaat bijna 16 jaar en er werken ongeveer 185 medewerkers.

38e editie leuke Esreinmarkt Hengelo

HENGELO - Komende zondag word de 38e editie van de Esreinmarkt gehouden in Hengelo. Dit is een van de grootste en bekendste evenementen van Hengelo met een braderie, rommelmarkt, kermis, straattheater en heel veel muziek, kortom; genieten voor jong en oud!

Voor de kleintjes biedt de markt diverse kermisattracties, pony rijden, springkussens, een echte kinderboerderij, broodjes bakken met de scouting, Clown Funny, Clown Henkie, schminken en ga zo maar door. Er zijn diverse demonstraties, o.a. van de Hengelose Gymnastiekvereniging met turn-, dans-, en skatehockeydemonstraties en Clinics, een straatgoochelaar, rodeostier, jongleurs, straattheater, etc.

Veel te doen
Natuurlijk een grote braderie met 200 kramen, 100 kramen rommelmarkt en een kleedjesmarkt voor de kinderen (deze is sinds vorig jaar uitgebreid met een kleedjesmarkt voor volwassenen, om mensen die geen kraampje hebben weten te bemachtigen voor de rommelmarkt een alternatief te bieden) oude ambachten, kunstenaars, standwerkers, echt niets ontbreekt! Over de hele markt zal er muziek ten gehore worden gebracht….over de markt lopen de Anklooiers (blaaskapel), op het podium bij het Dikkersplein speelt de Backtrackbluesrockband, Op het grote podium bij de Zoalt-toorn Bauke, Michael Pigge en een DJ. Net als vorig jaar wordt de markt weer uitgebreid richting winkelcentrum Hart van Zuid / Dikkersplein. De winkels hier doen allemaal mee, en ook hier zal veel activiteit zijn.

Goede samenwerking
De organisatie is erg verheugd met deze samenwerking, met een groot aantal enthousiaste ondernemers, een fantastische uitbreiding voor de Esreinmarkt! Deze dag mag u niet missen! zondag 15 April: Esreinmarkt!

By Hilke viert groots openingsweekend

BORNE - Afgelopen donderdag werd de vernieuwde winkel By Hilke feestelijk geopend. De winkel is uitgebreid om te kunnen voldoen aan de vraag van klanten. De winkel werd geopend door celebrity Koen Kardashian en gedurende de avond klonken de fijne deuntjes van de DJ. Dit gehele weekend is het openingsweekend waarin klanten kunnen profiteren van een speciale openingsactie.


By Hilke wordt gerund door Hilke en haar vriend Don. Hun winkel werd te klein om aan de vraag te voldoen. "De winkel hing te vol en vaak waren populaire items in de webshop en de winkel al snel uitverkocht, de winkel moest groter zodat niemand achter het net hoeft te vissen" vertelt Hilke. "We waren simpelweg uit ons jasje gegroeid."

Social media
Klanten komen van heinde en verre naar de winkel of shoppen op de webshop. By Hilke is zeer actief op sociale kanalen als Facebook en Instagram. Hierdoor weten zowel mensen in de buurt als mensen in het westen en zuiden van Nederland en zelfs in België By Hilke te vinden. Door up-to-date met de trends op social mediagebied te blijven, weet de winkel zich te onderscheiden van de concurrentie.

Ruim aanbod
In de winkel kan je zowel voor een leuk prijsje slagen als voor een wat exclusievere outfit. Het eigen merk By Hilke biedt diverse betaalbare en stylish items om een unieke look te creëren. Daarnaast vind je er exclusieve merken als Reinders, Glamourous en Wanderlust. Ook qua sieraden wordt een exclusieve collectie aangeboden. Zo vind je er oorbellen van Juli Dans Jewels en oorbellen ontworpen door fashion blogger Lizzy van der Ligt. Met deze merken is By Hilke een exclusieve aanbieder in de regio. Naast dameskleding wordt er ook herenmode verkocht, met de nieuwe grotere winkel zal ook de herencollectie worden uitgebreid. In de collectie zijn merken als Ballin Amsterdam en Pure White te vinden, maar ook het eigen merk By Hilke.

Delen maar
Vanaf donderdagavond 12 april 19:00 tot en met zondag 15 april 17:00 is het openingsweekend waarbij mensen de nieuwe winkel zelf kunnen bewonderen. Ook geldt er een openingsactie. Als mensen een foto in de nieuwe winkel maken en deze delen op Facebook of Instagram en hierbij By Hilke taggen, krijgen zij 15% korting op hun aankopen. U bent dit weekend van harte welkom aan de Bakkersteeg 10 in Borne.

Lenteweer komt met risico's voor motorrijders

TWENTE - De lente lijkt nu echt van start te zijn gegaan. Met de aangename temperaturen brengen we meer tijd door buitenshuis. Hiermee gaat ook het motorrijdersseizoen van start. En dat gaat gepaard met een hoger risico op ongevallen voor deze weggebruikers.

Al eerder waarschuwde de politie en het Verbond van Verzekeraars voor een piek in het aantal ongevallen met motorrijders aan het begin van dit seizoen. Nu de temperaturen toenemen gaat men graag weer op pad met de motor. Vooral de eerste motorrit van het seizoen blijkt een zeker risico met zich mee te dragen. Zij zijn vaak enthousiast om weer met de tweewieler de weg op te gaan en kunnen daarbij overmoedig raken. Ook moeten ze weer wennen aan de voertuigbeheersing nadat de motor de voorgaande maanden in de garage heeft doorgebracht. Rudi Buis van het Verbond voor Verzekeraars roept deze groep op om voorzichtig de weg op te gaan en te letten op de snelheid.

Ook automobilisten
Maar het risico bevindt zich niet alleen in de groep motorrijders. Ook het overige verkeer moet deze periode wennen aan de aanwezigheid van motoren op het wegdek. Ook dit is een oorzaak van de toename in ongevallen aan het begin van het seizoen. Automobilisten zijn minder verdacht op motorrijders die minder zichtbaar zijn in het verkeer en bijvoorbeeld tijdens een file tussen de auto's door rijden.

Weekenden
Statistisch gezien vinden de meeste ongelukken met motorrijders plaats tijdens de weekenden, zo'n 34% meer dan doordeweeks. In maart en april, de start van het seizoen, loopt dit verschil zelfs op tot 73% volgens onderzoek van de politie, verkeerskundig bureau en het Verbond van Verzekeraars. De meeste gewonden vallen op 50-kilometerwegen terwijl de meeste dodelijke slachtoffers vallen op 60-kilometerwegen. Dit kan verklaard worden door de hogere snelheden, maar ook het gebruik van de wegen. Motorrijders toeren hier vaak en bevinden zich tussen verkeer dat van verschillende kanten komt.

Extra alert
Na deze conclusie wordt men opgeroepen om de komende tijd extra alert te zijn op medeweggebruikers. Motorrijders wordt gevraagd om beheerst te blijven rijden. Voor automobilisten geldt extra alertheid op de aanwezigheid van motorrijders op de rijbaan.

JW Roy & The royal family

JW. Roy is een harde werker. Stilzitten is niet zijn kracht. Door de jaren heen schreef hij vele songs voor anderen en met anderen, nummer 1 hits waren zijn deel. Mooie side-projecten (o.a. met Diggy Dex, Guus Meeuwis, de St. Willebrord Sessies) kwamen uit zijn handen, maar zijn meest persoonlijke songs bewaarde hij altijd voor zijn eigen albums.

In de authentieke huiskamer van de Beerze Brouwerij in Vessem zocht producer Léon Bartels naar de robuuste outlaw en de licht psychedelische kant van JW Roy. Alweer 3 jaar speelt Roy samen met zijn Royal Family en voor deze A Room Full Of Strangers werd in ruime mate geput uit samenwerkingen met andere zangers en songwriters. Maar het was vooral de plek waar alle grote momenten van de afgelopen jaren bij elkaar kwamen, waaronder het overlijden van zijn vader Wim, en alle zorg en liefde daaromheen. A Room Full Of Strangers is een album dat varieert van uiterste breekbare songs tot dampende rock-'n-roll, southern soul, roots-rock en een vleug psychedelica. Bovenal klinkt in dit album de outlaw JW Roy door. Met zijn vaste band The Royal Family creëert hij een brede americana sound thematisch verdeeld in liefde en verdriet en een altijd doorgaande zoektocht naar verandering en vooruitgang. In de gelijknamige theatershow komen de meeste nummers van zijn nieuwe album voorbij en enkele klassiekers uit het grote americana repertoire. JW Roy vertelt over zijn eigen leven, maar ook over dat van anderen die dichtbij hem staan en situaties die hem opvallen. Hij bezingt het mooie, het vreemde, maar ook het gewone. JW Roy zet in zijn theatershow ook de 'outlaw' in het zonnetje. Een ode aan de vreemde vogels in zijn leven, van de maatschappij en van zijn genre: de Americana, country en roots-muziek. Want zeg nou zelf, wat is een wereld zonder paradijsvogels?

Geloof ons nou maar

HENGELO - 'Geloof ons nou maar' is de nieuwste voorstelling van Remco Veldhuis en Richard Kemper en deze is op zaterdag 14 april te zien in Schouwburg Hengelo.

Veldhuis & Kemper hebben even een pauze genomen en staan nu weer op de planken met een frisse blik op allerlei zaken. In 'Geloof ons nou maar' draait het om de vraag of het verstandig is zomaar te geloven wat iedereen zegt of is zelf nadenken toch beter? Veldhuis & Kemper zetten op een rijtje wat wel en niet geloofd moet worden. Over één ding zijn ze het wel eens: lachen moet!. Kaarten voor de voorstelling vanaf € 17,50 zijn te verkrijgen bij de theaterkassa en via www.schouwburghengelo.nl.

Fratsen

OLDENZAAL - De band Fratsen is op zaterdag 21 april in Stadstheater De Bond voor een staconcert.

Aan het eind van de tachtiger jaren is Fratsen opgericht. Toentertijd was het een hippiepunk band. Nu, meer dan 25 jaar later, is de band volwassener geworden. Het album 'Spookt' is gevuld met gezellige liedjes over dronken zijn, verliefd worden en het goeds dat een Rock 'n Roll-leven met zich meebrengt. Dit alles laten ze horen tijdens het concert op 21 april. Voor het concert in Stadstheater De Bond zijn maar een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de theaterkassa en online: www.stadstheaterdebond.nl.

Javier Guzman

HENGELO - Javier Guzman heeft al een rijk gevuld theaterverleden met zeven avondvullende voorstellingen en staat nu weer in de Nederlandse theaters met de voorstelling 'Ga-Bie-Jer'.

Hij heeft een rijk verleden aan cabaretprogramma's zoals 'Delirium', 'Oorverdovend' en 'Voornemens'. Daarnaast heeft hij in diverse films een rol gespeeld. In 'Flirt''speelde hij Youssef en als stemacteur was hij te horen in onder meer 'Verschrikkelijke Ikke'. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft hij ook nog in diverse tv-series gespeeld. Door dit rijke verleden met theatervoorstellingen, rollen in films en series en tv-optredens lijkt het alsof iedereen hem kent. In de voorstelling 'Ga-Bie-Jer' laat hij zien dat dat misschien niet helemaal waar is. Hij stelt zich graag opnieuw aan u voor. Kaarten voor de voorstelling op 20 april om 20.00 uur in Schouwburg Hengelo kosten tussen € 15,- en € 21,50.

Borhave-Venlo 31-28 winst na 13-13 ruststand

In de eerste van twee wedstrijden om plaats vijf in de eindrangschikking van de eredivisie hebben de Bornse dames gewonnen van handbal Venlo. Het was een enerverend duel met wisselende kansen.


De gasten kwamen het best uit de startblokken en namen een 0-2 voorsprong, maar de tukkers pareerde onmiddellijk. Venlo nam weer een voorsprong van twee doelpunten wederom gepareerd door de ploeg van Rik Philips. Hierna werd het een echte krachtmeting van twee ploegen die het seizoen positief willen afsluiten. Het verschil tussen beide ploegen bleef beperkt tot één doelpunt.

Ruststand
De terechte ruststand was 13-13, gelukkig bracht dit geen dubbel ongeluk. De tweede helft was lang een voortzetting van de status quo van de eerste helft. Na 10 minuten kwam Venlo wederom op een voorsprong van twee doelpunten. Tien minuten later was het weer gelijk 25-25. Borhave trok in de spannende slotfase de wedstrijd alsnog naar zich toe en nam een voorsprong van twee doelpunten. Venlo kwam op 27-27 voor de laatste keer langszij, maar daarmee was voor de gasten de koek op voor vandaag. De eindstand: 31-28.

Volgend duel
Zaterdag aanstaande om 19.00 uur sluiten de Bornse dames het seizoen in Venlo af, supporters gaan mee in een bus.

Concert Twents Byzantijns Koor

OLDENZAAL - Komende zondag 15 april geeft het Twents Byzantijns Koor een concert in de Plechelmusbasiliek.

Dirigent Ivo Boytchev brengt met het koor gezangen en liederen in de oorspronkelijke kerkslavische taal, meest uit de Grieks-orthodoxe Paasliturgie, van o.a. Bortnianski, Turchaninov, Tchaikovsky en Chesnokov. Plechelmusbasiliek, Oldenzaal. 16.00 uur, entree € 10,-. Het koor geeft regelmatig optredens in de diverse Twentse kerken.

Rayen Panday te zien in theater De Bond

OLDENZAAL - Hij is scherp, muzikaal, verrassend, persoonlijk en innemend, maar vindt zichzelf zeker geen fenomeen. Toch is Rayen Panday momenteel één van de meest gewilde namen in de cabaretwereld. Op vrijdag 13 april speelt hij in Stadstheater De Bond in Oldenzaal zijn show Fenomeen. Aanvang: 20.15 uur.

Een fenomeen beschrijft de wereld zoals we die ervaren, niet per sé zoals die bestaat. Een fenomeen kan ook duiden op een bijzonder begaafd persoon of opvallend verschijnsel. Rayen Panday vindt zichzelf absoluut geen fenomeen! Hij beschrijft alles zoals het is, maar dan wel op fenomenale wijze. Kaarten voor de voorstelling à € 17,50 (incl. pauzedrankje) zijn verkrijgbaar via www.stadstheaterdebond.nl of van dinsdag t/m vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur aan de theaterkassa van De Bond, tel: 0541 53 91 90.

Concert van Wishful Singing in Delden

DELDEN - Female a cappella kwintet Wishful Singing komt naar Twente! Op zondag 15 april geeft Wishful Singing om 14.00 uur een gevarieerd zondagmiddagconcert in de Oude Blasius in Delden, een kerk met een prachtige akoestiek. Het concert van Gregoriaans tot close harmony is een goede kennismaking met het brede repertoire van deze veelzijdige zangeressen.


Geïnspireerd door de geslaagde samenwerking met Herman Finkers rondom zijn Missa in Mysterium in Oldenzaal bracht Wishful Singing in november 2017 de cd In Mysterium uit, die sindsdien hoog in de klassieke hitlijsten staat.

Het programma
Wishful Singing begint het concert in Delden met een selectie gregoriaanse gezangen van deze nieuwe cd. Na de pauze laat het kwintet zich van haar "lichtere" kant horen met vrolijke muziek uit de Engelse en Italiaanse renaissance, volksliederen uit Hongarije en hits van The Beatles.

Van Gregoriaans tot close harmony
Wishful Singing heeft deze deze zondag (15 april) een concert om 14.00. Dit zal zich plaatsvinden in de Oude Blasius op Kerplein 3 in Delden. Female a cappella ensemble Wishful Singing heeft in de ruim 10 jaar van haar bestaan een unieke plaats verworven in de vocale ensemblewereld. De vijf zangeressen treden regelmatig op in de Nederlandse concertzalen, zoals het Concertgebouw in Amsterdam, en zijn bekend van televisieprogramma's als Podium Witteman, Maestro en De Wereld Draait Door.

Tournee's in het buitenland
Regelmatig zijn er buitenlandse tournees, onder andere door Japan, China, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Estland en Italië. Het repertoire is breed en loopt uiteen van werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek, close harmony en hedendaagse muziek. Wishful Singing werkt samen met topensembles in binnen- en buitenland, maakt spraakmakende beeld- en geluidsopnames en is actief op het gebied van muziekeducatie.

Ontspanningsmiddag voor senioren bij Rode Kruis

De koffie staat klaar!

HENGELO - Vier keer per jaar organiseert het Hengelose Rode Kruis een gezellige middag voor zelfstandig wonende ouderen die in Hengelo wonen. Zaterdag 21 april is de volgende ontspanningsmiddag.

U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee met iets lekkers. Vervolgens is er een gevarieerd programma, altijd luchtig. Allerlei muziekgenres komen voorbij. Dit keer is het gemengd koor De Flierefluiters uit Haaksbergen te gast. De FliereFluiters is een gemengd zangkoor uit Haaksbergen dat in januari 2004 is opgericht door enkele zang- en muziekliefhebbers. Ze hadden de gedachte dat er behoefte was aan een koor dat naast zingen de gezelligheid net zo belangrijk vindt. En dit willen ze dan delen met het publiek. Het koor bestaat uit 30 - 35 zangers en zangeressen die begeleid worden door enkele vaste accordeonisten. Het dirigeren gebeurt door Henk Eijsink. Om de twee weken wordt er enthousiast gerepeteerd. Het repertoire bestaat uit evergreens en meezingers, vooral Nederlandse en Duitse nummers en in het dialect. Een optreden bestaat uit 2 blokken van circa 45 minuten. In de pauze krijgt u weer een drankje. Dit alles is van 14.00 uur tot 16.00 uur uur op zaterdagmiddag 21 april en wordt gehouden in het wijkgebouw van de Hengelose Es, Uitslagsweg 47, vlakbij het winkelcentrum. De entreeprijs is 5 euro. Heeft U ook belangstelling er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Gedurende de gehele middag is er gelegenheid om wenskaarten te kopen die door de vrijwilligers gemaakt zin. Voor 2 euro krijgt u 3 kaarten.

Modelspoor Club SIGNAAL

HENGELO - In 2013 werd het PV-home van Thales gesloopt voor een nieuw kantoorpand. Na langere tijd te hebben gezocht en onderhandeld heeft de Modelspoor Club SIGNAAL een nieuw onderkomen.

Modelspoor Club SIGNAAL is uiteindelijk terecht gekomen bij Bewonersbedrijf Berflo Es aan de Marnixstraat 1 te Hengelo, ingang aan de Lodewijkstraat (voormalig schoolplein). Hierdoor kon de HO-modulebaan ook weer compleet opgebouwd worden en kan er ook eindelijk weer een Open Dag gehouden worden. Deze staat gepland op zaterdag 21 april van 10.00 uur tot 15.00 uur. Entree € 1,- en kinderen tot en met 12 jaar gratis. Kom allen kijken. De koffie staat klaar.

Koe in de wei dag

DEURNINGEN - Op zaterdag 14 april gaan bij Landgoed Kaamps de koeien weer naar buiten na de wintermaanden op stal te hebben gestaan.

Wanneer de koeien voor het eerst weer naar buiten mogen, volgt er een spektakel. De koeien maken sprongen waarvan u nu denkt dat ze het niet kunnen. Kijken naar de dansende koeien kan om 13.30 uur bij Landgoed Kaamps, Vliegveldstraat 4a Deurningen.

Meditatieve wandeling

OLDENZAAL - Op 14 april kan er gratis deelgenomen worden aan de meditatieve zaterdagochtenwandeling vanuit de Hofkerk.

Op zaterdagochtend om 9.30 uur zal voorafgaand aan de wandeling er een korte bijeenkomst zijn in de Hofkerk, Ganzemarkt 9 te Oldenzaal. Daarna volgt een wandeling van ongeveer 10 km, waarbij op bijzondere plekken een korte stop zal zijn voor meditatie.

Visages, Villages

OLDENZAAL - Op dinsdag 17 april om 20.00 uur is de film 'Visages, Villages' van regisseuse en fotografe Agnès Varda en kunstenaar JR te zien in Filmhuis Oldenzaal.

De film 'Visages, Villages' is een roadmovie. Varda en JR laten in de documentaire zien wat zij van de Franse samenleving hebben gezien tijdens hun tocht door Frankrijk. Mensen die zij toevallig ontmoeten, worden door hen geportretteerd. De film begint om 20.00 uur in Filmhuis Oldenzaal, Molenstraat 25. De toegangsprijs is € 9,-.

Lintjes voor brandweermensen

HENGELO - Afgelopen vrijdag eerde de brandweerkazerne van Hengelo weer diverse brandweermensen geëerd voor hun inzet.

Bij de kazerne van Hengelo werd de jaarlijkse korpsavond gehouden. Veertien medewerkers vierden een jubileum. Twee brandweervrijwilligers ontvingen een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo had de eer om deze te mogen overhandigen. Tevens verwelkomde de kazerne maar liefst acht nieuwe vrijwilligers

Jubileum
Tijdens de jaarlijkse korpsavond vierden de volgende mensen hun brandweerjubileum: Mike Wagenvoort, Henny Ketelaar, Andre van der Wal, Bennie Engbers en Martin Slaghekke vieren hun 30 jarig jubileum. Roy Hamhuis viert zijn 20 jarig jubileum, en Anthony McGarry en Marc Bartelink zijn 15 jaar in dienst. Roy den Elzen en Ronald Fokkink vieren hun 12,5 jarig jubileum, en Joris Klaver, Tim te Pas, John Schell en Boet Vermaes zijn allen 10 jaar in dienst.

Afscheid
Tijdens deze avond nam het korps tevens officieel afscheid van vier vrijwilligers. Tim te Pas en Joris Klaver nemen afscheid na 10 jaar dienst. Henny Ketelaar en Han Weustink waren respectievelijk 30 en bijna 27 jaar in dienst als brandweervrijwilliger en ontvangen hiervoor een Koninklijke Onderscheiding tijdens de korpsbijeenkomst. Ook werden certificaten en diploma's uitgereikt voor behaalde opleidingen. "Ik ben dankbaar voor en trots op de jarenlange inzet van deze brandweermensen. Een korpsavond is een geschikt moment om onze waardering te tonen", aldus Marc Bus, teamleider Repressie van Brandweer Twente. Ook de nieuwe aanwas is een belangrijke stap om het niveau van de brandweerzorg in Hengelo op peil te houden de komende jaren.

Sluiscomplex Hengelo sinds 5 april gesloten voor renovatie

HENGELO/DELDEN - Rijkswaterstaat en aannemer Mourik renoveren de sluiscomplexen in Delden en Hengelo. Voor de renovatie moeten beide sluizen een maand gestremd worden voor de scheepvaart. Het werk in Hengelo begon op 5 april. Het sluiscomplex in Delden volgde op 9 april. De renovatie zorgt ervoor dat de sluizen de komende 30 jaar geen groot onderhoud meer nodig hebben.


Tijdens de stremming renoveren ze de binnen- en buitenkant van de sluiscomplexen. Tijdens de renovatie zijn de sluizen niet in gebruik, omdat onder andere de huidige sluisdeuren worden vervangen of gerenoveerd.

Van binnen en van buiten
Om de sluisdeuren uit te kunnen hijsen moet de sluiskolk droog staan. In Delden krijgt de stalen sluiskolk een opknapbeurt en vervangen ze de ankerstangen die ervoor zorgen dat de sluiswanden goed op hun plek blijven. De sluiskolk in Hengelo is van beton, hiervan vervangen ze de voegen. Ook de hele elektrische installatie voor de bediening en besturing van de sluizen wordt vervangen. Zo bereiden ze de complexen voor op bediening op afstand vanuit Eefde. Dit gaat trapsgewijs: eerst bedienen ze de sluizen op locatie. Daarna bedienen ze beide sluizen vanuit Delden. Vervolgens bedienen ze beide sluizen vanuit een sluiscomplex in Eefde.

Betere kwaliteit
Daarnaast worden beide gemaalcomplexen aangepakt. Zowel in Delden als Hengelo vervangen ze de pompen en hun aandrijving. In Hengelo betekent dit dat de oude dieselmotoren vervangen worden door elektromotoren. Deze zijn stiller, betrouwbaarder en hebben minder uitstoot van CO2.

Verdere projecten
Verder knappen ze ook het uiterlijk van het sluiscomplex op: van schilder- en snoeiwerk tot onderhoud aan de weg.

Geen overlast
Maakt U zich niet zorgen om overlast tijdens het werkzaamheden. Ze proberen dit zoveel mogelijk te vermijden door werkzaamheden die lawaai op zouden leveren niet langdurig uit te voeren.

Emil Vermaas loopt voor een goed doel

TWENTE - Na avonden trainen in weer en wind heeft Emil Vermaas inmiddels al weer vele kilometers in de benen zitten. Hij is volop aan het trainen om op 22 april weer mee te lopen met de halve marathon in Enschede.

Ondanks de vrieskou, regen en harde wind van de afgelopen weken bleef hij doortrainen. Hij kreeg het namelijk warm door de vele positieve reacties en sponsoren die zich aan hebben gemeld. Emil loopt namelijk niet alleen de halve marathon voor zichzelf; hij zet zich in voor stichting Make a Memory. Ook veel andere Twentenaren zullen komende week meelopen met een goed doel in gedachten.

Emotioneel
Deze stichting heeft een zeer aangrijpende insteek. De stichting fotografeert, op verzoek van ouders, ernstig zieke, terminale en overleden kinderen vanaf 23 zwangerschapsweken tot en met zeventien jaar. Voor de ouders zijn hier geen kosten verbonden. Alle onkosten worden gedragen door sponsoren, donaties, schenkingen en andere wettige inkomsten. Emil draagt de stichting een warm hart toe en heeft besloten met het lopen van de marathon geld op te halen voor Make a Memory. De stichting werd opgericht in 2005 en fotografeerde de afgelopen jaren zo'n 3.000 kinderen. Ruim 140 fotografen zetten zich in mooie tastbare herinneringen te maken voor ouders die hun kinderen niet op zullen zien groeien. Een bijzonder emotioneel doel, wat kan helpen bij het verwerken van een verlies. Zeker voor ouders die hun kind tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte verliezen is er een grote behoefte aan een tastbare herinnering.

Het idee
Emil kwam op het idee om zich in te zetten voor dit goede doel na een kennismaking met de stichting Make a Memory tijdens heropening van het crematorium in Almelo waar hij werkzaam is. Via Linkedin kwam de bal aan het rollen; Emil begon met het werven van sponsoren die dit goede doel willen steunen. Zo stond de teller in maart al op zo'n 2.200 euro. Natuurlijk zijn nog meer sponsoren van harte welkom. Doneren kan nog altijd en het is een bijzonder goed doel. Neem voor meer informatie contact op via emilvermaas66@gmail.com. Emil gaat er voor! Kijk voor meer informatie over Make a Memory op: www.makeamemory.nl

Foto: Emil Vermaas met Carol Fokken, één van de fotografen van Make a Memory

Doe- & draaidag

HENGELO - Op zondag 15 april staat het Oyfo Techniekmuseum in het teken van de Doe- & draaidag.

Tijdens de Doe- & draaidag kan iets ervaren worden van hoe het er vroeger aan toeging. Oude machines die grommen, ronken, zuigen en tikken laten zien hoe vroeger bijvoorbeeld treinen werden aangedreven. Op deze zondag is er voor kinderen ook een werkplaats. Met een pakketje met beschrijving en onderdelen kunnen ze zelf iets maken. Oyfo Techniekmuseum is op 15 april van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend. U vindt het museum aan de Industriestraat 9 in Hengelo. De entreeprijs bedraagt € 7,50.

ORFEO, een
drama van
karton

OLDENZAAL - Het theatergezelschap Groots en Meeslepend staat in Stadstheater De Bond met ORFEO, een drama van karton.

Groots en Meeslepend is het het gezelschap waarmee Steef de Jong de voorstelling maakt. Het is een voorstelling waarin hij het genre operette opnieuw uitvindt. Hij begint daarvoor bij het begin: de mythe van Orpheus en Eurydice. Het drama, humor en verbeelding van deze voorstelling is op 20 april om 20.15 uur te zien in Stadstheater De Bond. Kaarten voor de voorstelling kosten € 17,50,-

Concert
Magnificat

OLDENZAAL - Het Oldenzaals Kamerkoor Pur Sang viert dat het 20 jaar bestaat met een concert in de Plechelmusbasiliek.

Het Oldenzaals Kamerkoor Pur Sang wordt tijdens dit concert bijgestaan door het Jongemannenkoor Oldenzaal. De koren zullen Magnificats ten gehore brengen van onder andere Monteverdi en Pärt. Het concert is op 20 april om 20.00 uur in de Plechelmusbasiliek, St. Plechelmusplein 10. Kaarten à € 12,50 zijn te koop bij Tourist info Oldenzaal of via www.pursangtwente.nl.

POPenzo

HENGELO - In Winkelcentrum Hasselo staat u een muzikale middag te wachten op zaterdag 14 april.

Het vrouwenpopkoor POPenzo bestaat uit meer dan 40 vrouwen. Het koor heeft een eigen band en die zal ook deze zaterdag de begeleiding verzorgen. Winkelcentrum Hasselo zal op zaterdag 14 april gevuld worden met swingende nummers tussen 11.00 en 15.00 uur.

Week van de teek; wees alert!

TWENTE - Met de stijgende temperaturen zijn ook de teken weer uit hun winterslaap ontwaakt. Slecht nieuws, want teken kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen. De week van de teek gaat van start op 16 april en is in het leven geroepen om meer bewustwording te creëren over het risico van een tekenbeet.

Teken zijn berucht voor het overbrengen van de ziekte van Lyme. Geschat wordt dat een op de vijf teken in Nederland de lyme bacterie bij zich draagt. Bij een tekenbeet kan de bacterie worden overgedragen op de mens. Lyme kan bestreden worden met antibiotica, maar wordt soms pas in een later stadium ontdekt. Dan is er het risico op een ernstig en chronisch ziektebeeld. Een tekenbeet voorkomen is daarom belangrijk, net als bewustwording voor de symptomen van lyme.

Bosrijke gebieden
Teken bevinden zich vooral in bosrijk gebied en hoog gras. Zorg daarom voor bedekkende kleding als u de natuur in trekt en controleer na een boswandeling op tekenbeten. Een teek die zich pas heeft vastgebeten in zijn tussengastheer heeft slechts het formaat van een speldenknop. Hij groeit naarmate hij langer vast zit en bloed consumeert. Om de kans op besmetting te verkleinen is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Een teek verwijderen kan met een pincet of met een van de producten die hiervoor zijn gemaakt. Hiermee kan de teek vastgepakt worden bij z'n kop en met een rustige beweging verwijderd worden. Gebruik nooit alcohol of zeep en voorkom dat er druk wordt uitgeoefend op het lijf van de teek, hierdoor kan hij zijn maaginhoud uitbraken en ziekteverwekkers overbrengen. Na een tekenbeet is het verstandig om de plek van de beet in de gaten te houden. Tot drie maanden na de tekenbeet kan een typische huiduitslag ontstaan die kenmerkend is voor Lyme. Dit is niet altijd een rode kring maar kan ook andere vormen aannemen. Waarschuw daarom bij twijfel een huisarts. Ook als er geen huiduitslag wordt gezien kan er helaas sprake zijn van de ziekte van lyme. Wees daarom ook alert op andere symptomen in de daaropvolgende periode: een grieperig gevoel, koorts, spierpijn, nachtelijk transpireren, tintelingen van de ledematen, krachtverlies en pijnklachten. Kijk voor meer informatie en tips op: www.weekvandeteek.nl

Isabeau sterk op kwalificatie voor WK

HENGELO - Afgelopen weekend werd in Hammamet in Tunesië het kwalificatie toernooi voor de Youth Olympic Games gehouden, welke in oktober in Buenos Aires in Argentinië plaatsvinden.

Isabeau van Droffelaar, uit Hengelo, is voor dit toernooi geselecteerd door de Taekwondo Bond Nederland wegens haar uitstekende prestaties op de Croation en French Open, waar ze op beide toernooien met de eerste plaats huiswaarts ging. Op zaterdag 7 april was het zover en moest Isabeau de arena betreden. In haar poule, Junioren Female + 63 Kg. hadden zich 23 deelneemster ingeschreven. Ondanks een vrijloting in de eerste ronde, had ze een zware loting en moest ze aantreden tegen Rusland. Deze Russische dame is de regerend Europees kampioen bij de junioren en was ook 2 maal Europees kampioen bij de cadetten.

Jammer
Isabeau heeft bijna de gehele partij voorgestaan maar verloor nipt in de eindfase, bijzonder jammer want anders had ze een ticket voor de jeugd olympische spelen in Argentinië binnen gehaald. Al met al een sterk optreden van Isabeau tegen een zeer ervaren tegenstander. Vrijdag zal ze starten op de WK.

Klassiek concert in Thaborkerk Hengelo

HENGELO - Op zondag 15 april vindt in de Thaborkerk een bijzonder concert plaats met klassiek concertpianist Han Schokker en het Stark-Linnemann jazztrio.

Het concert is een initiatief van de Culturele Commissie Hasselo. Er valt voor de muziekliefhebber veel te genieten tijdens dit concert dat een primeur is voor Nederland. Hans Schokker speelt tijdens dit concert onder meer de prachtige sonate van Liszt die het uiterste van speelvaardigheid vergt. Dezelfde stukken worden vervolgens als hedendaagse jazz vertolkt door het Stark-Linnemann jazztrio. Deze combinatie van klassiek en jazz is nieuw in de muziekwereld. Het concert in de Thaborkerk is de start van een tournee door Nederland. Han Schokker geniet landelijke bekendheid als winnaar van het TV-programma 'Onder Wibi's Vleugels' en is met Wibi Soerjadi op tournee geweest. Het Stark-Linnemann jazztrio heeft zijn sporen verdiend met optredens in grote zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam, maar ook in het buitenland. Aanvang 14.30 uur, zaal open 14.00 uur. Entree 10 euro bij reserveren en 12,50 euro aan de zaal. Reserveren kan op www.kulturhushasselo.nl

Herindeling speelplaatsen Hengelose wijken in gang

HENGELO - Vorig jaar heeft de gemeente een besluit genomen over speelvoorzieningen in Hengelo. Vanwege bezuinigingen zullen er speelplekken moeten verdwijnen. Ook worden niet alle speelplaatsen meer optimaal gebruikt vanwege de vergrijzing en het lagere geboortecijfer.

Er is de afgelopen jaren een overschot aan speelplaatsen ontstaan, mensen krijgen minder kinderen dan vroeger en ook is de vergrijzing een feit. In het eerste kwartaal van 2017 was het sterftecijfer hoger dan het geboortecijfer. Het CBS verwacht dat er door de vergrijzing in de toekomst vaker perioden zullen voorkomen waarin het de sterfte hoger ligt dan het aantal geboorten. De nauwelijks gebruikte speelplaatsen zullen echter wel moeten worden onderhouden en er moet gezorgd worden dat ze veilig blijven. Om dit te kunnen blijven doen, is er besloten sommige speelplaatsen te behouden en/of samen te voegen of te verwijderen.

Inspraak van bewoners
Bewoners hebben meegedacht over welke speelplaatsen zouden moeten worden behouden en/of samengevoegd of opgeheven. Deze inbreng heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opstellen van het voorstel voor opheffen en samenvoegen. In 2016 en 2017 zijn inloopbijeenkomsten georganiseerd in alle wijken. Bij de beslissingen is rekening gehouden met het aantal kinderen dat in een wijk woont en de verdeling van de speelplaatsen over de wijken. Bewoners die reactieformulieren hebben ingevuld, hebben persoonlijk bericht ontvangen over de uitkomst.

De werkzaamheden
De opheffing en samenvoeging van de speelplaatsen zal plaatsvinden in een tijdsperiode van vier jaar. Van de oude speeltoestellen die worden verwijderd worden degenen die nog goed genoeg zijn voor verplaatsing en hergebruik eerst opgeslagen, daarna volgt herverdeling. De lege plekken die overblijven worden ingezaaid met gras of er worden tegels of klinkers aangelegd. De bankjes die er staan, zullen, mits nog in goede staat, blijven staan. De werkzaamheden zullen in de periode van maandag 9 april tot en met vrijdag 4 mei worden uitgevoerd in de wijken Hasseleres, Slangenbeek en Berflo Es. De direct omwonenden zijn geïnformeerd. De andere wijken zullen later volgen. Voor een overzicht van de te verwijderen speelplaatsen kijkt u op de website van de Gemeente Hengelo.

Zang en poëzie

OLDENZAAL - In de Bibliotheek Oldenzaal kunt u op 17 april luisteren naar het vocaal ensemble The Gentle Singers en Joseph Gawrieh.

The Gentle Singers verzorgen het muzikale gedeelte van de avond. Joseph Gawrieh zal deze avond de poëzie verzorgen. Hij draagt eigen gedichten voor in het Nederlands, Engels en Arabisch. Aanmelden voor deze avond op 17 april vanaf 19.30 uur is noodzakelijk. Dit kan via info@bibliotheekoldenzaal.nl, via 0541-512516 of bij de klantenservice van de bibliotheek.

I Call my
brothers

HENGELO - De voorstelling 'I call my brothers' gaat over angst, terrorisme en vooroordelen na een bomexplosie die een stad in een verlammende greep houdt.

De Toneelmakerij en Danstheater AYA hebben gezamenlijk de voorstelling 'I call my brothers' gemaakt. De voorstelling is gemaakt naar het gelijknamige boek van schrijver Jonas Hassen Khemiri. Dans en toneelspel worden afgewisseld, maar het één vloeit naadloos over in het ander. 'I call my brothers' is op woensdag 18 april om 19.30 uur te zien in Schouwburg Hengelo, Beursstraat 44. Kaarten vanaf € 10,- zijn aan te schaffen via www.schouwburghengelo.nl en bij de kassa.

Lezing Joke Hermsen

DE LUTTE - 'Rivieren keren nooit terug', het nieuwe boek van Joke Hermsen, is de aanleiding voor de lezing op Landgoed De Wilmersberg.

De lezing gaat over haar werk en is georganiseerd door Boekhandel Broekhuis, Bibliotheek Oldenzaal en Landgoed de Wilmersberg. De lezing is de eerste van een drieluik. De lezing is op zondag 15 april om 14.30 uur bij Landgoed De Wilmersberg, Rhodondendronlaan 7 in De Lutte. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bibliotheek Oldenzaal en Broekhuis Oldenzaal. De kaarten kosten € 10,-.

Latin Diva

OLDENZAAL - Izaline Calister ging op zoek naar hoe ze een Latin Diva kon worden en hoe een grote schare fans te krijgen.

Of het Izaline Calister gelukt is, is te zien op zaterdag 14 april om 20.15 uur in Stadstheater De Bond. Aan haar prachtige en krachtige stem zal het zeker niet liggen. Kaarten vanaf € 19,50 zijn online verkrijgbaar via www.stadstheaterdebond.nl en bij de kassa van het theater.

Fons ten Broeke is een laatbloeier

BORNE - Weer volop strijd bij de Bornse Dam Vereniging. Leo Springer wil het altijd mooi doen. Ditmaal met een combinatie die niet klopte, want tegenstander Jan Bosch plaatste een "plakker", die toegepast kan worden wanneer er sprake is van meerslag. Nico Rosink en Bart Venneker gingen er allebei vol in, maar het combinatieve vermogen van Nico is groot, hij beschikt over een uitgebreid arsenaal en daar werd Bart het slachtoffer van. Yuen Wong kon een winnende afwikkeling nemen tegen Michiel Hagreis maar hij zag dat niet.

Meervoudig kampioen Yuen heeft te kampen met een vormcrisis want hij liet zich vervolgens combinatief verrassen en Michiel kwam op winst te staan. Was het koudwatervrees om zo'n grote vis aan de haak te kunnen slaan? We zullen het nooit weten. Op het "moment suprême" liet hij Yuen nog ontsnappen naar een puntendeling. Fons ten Broeke lijkt de allure van een laatbloeier te hebben. In ieder geval won hij fraai van Loes Grooters. Bertus Noppers bekroonde zijn uitje met een overwinning op zijn privé chauffeur Peter Behrens. Ayla Nur wist met succes de zegereeks van Henk Jansen te doorbreken. In een lastige stand laveerde zij succesvol naar een puntendeling. Henk de Lange staarde zich blind op de mogelijkheden die hij tegen Gerard Santen had. Hij miste een eenvoudige damcombinatie, maar dat was wel de inleiding tot een boeiende confrontatie. Gerard had schijfwinst kunnen realiseren maar de combinatie was nogal diep en werd door beide spelers niet gezien. Henk miste nog een eenvoudige winstgang maar gaandeweg de partij herpakte hij zich en liet de stand vastlopen.

De uitslagen:
P. Behrens- B.Noppers 0-2
A. Hanegraaf- M.Freriks 2-0
T. Keijzer- J.Moorman 2-0
M. Hagreis- Y.Wong 1-1
J. Bosch-L.Springer 2-0
G. Santen- H.de Lange 0-2
N. Rosink- B.Venneker 2-0
F. ten Broeke- L.Grooters 2-0
A. Nur- H.Jansen 1-1
D. Oude Egberink- P. Van Esch 0-2

Twickeler BosWandelingen

HENGELO - De Hengelose Wandelunie organiseert op zondag 22 april a.s. wederom haar jaarlijkse Twickeler Bos Wandelingen. Het vertrek is dit jaar vanaf de Museumboerderij de Wendezoele, aan de Twickelerlaan 14 in Delden.

Alleen de startplaats is al een bezoekje waard, hier kunt u nog zien hoe de boeren in vroegere jaren leefden en hun grond bewerkten. Ontdek het boerenleven van toen! Museumboerderij Wendezoele heeft een prachtig erf en authentieke gebouwen met daarin wisselende exposities. Er is een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin en gras- en akkerland. Hierop groeien granen van toen en vergeten groenten. De exposities laten zien hoe het leven was thuis op de boerderij, op school en in de winkel. Twickel is bekend om het landschapsschoon. Kenmerkend is de harmonie tussen natuur- en cultuurlandschappen: de afwisseling van bossen, heidevelden en moerassen met akkers en weilanden. Met als extra accenten daarin talrijke beken, houtwallen, boomgroepen en solitaire bomen. U komt op het landgoed bijna alle typisch Twentse landschappen tegen. Twickel is beroemd om zijn bossen. Er zijn loofbossen en naaldbossen in grote aaneengesloten bosgebieden en in kleine verspreid liggende bosjes.

Loop mee
U bent van harte welkom op 22 april vanaf 09.00 uur in de Museumboerderij de Wendezoele. De start van de 15 en 20 km is van 09.00 tot 11.00 uur en de 5 en 10 km-wandelaars kunnen starten van 09.00 tot 13.00 uur. Let op de uiterste starttijden. Starten kan beslist niet later. Deelnamekosten : € 3,00 per persoon, leden wandelsportbond € 2,00, leden HWU gratis. Kijk voor meer informatie op: www.hengelo-wandel.nl

LinkedIn Netwerkbijeenkomst bij de Houtmaat

Woensdag 18 april organiseert Small Business Hengelo in samenwerking met ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) en met subsidieondersteuning van de provincie Overijssel een netwerkbijeenkomst met als onderwerp LinkedIn.


LinkedIn is erg interessant als u als (kleine) ondernemer online zichtbaar wilt zijn, een relevant netwerk wilt opbouwen én meer leads wilt. Hoe ziet een goed LinkedIn profiel eruit? Hoe wordt u dan zichtbaar en onderscheidend? Dit alles kunt u leren tijdens de dynamische presentatie van Victor Huiting, eigenaar van Rivercloud, LinkedIn trainer en consultant. Hij neemt u mee in de wereld van LinkedIn en legt u in heldere taal uit hoe u LinkedIn slim inzet voor meer succes in uw onderneming. Er is volop gelegenheid om kennis te maken met collega ondernemers en Small Business Hengelo. Deze netwerkclub biedt een interactief platform aan kleine ondernemingen. Small Business Hengelo staat voor het bevorderen van samenwerking, kennisuitwisseling en business. De ervaring leert dat werkzoekenden en kleinere ondernemers de kracht van dit soort sociale media nog lang niet altijd optimaal benutten. Dit is jammer, want het biedt vele mogelijkheden.

Informatie
De bijeenkomst vindt plaats bij de Houtmaat, Houtmaatweg 9 in Hengelo en start om 19.00 uur, inloop tot 19.30 uur. Alle starters en ondernemers die meer willen weten over LinkedIn en kennis willen maken met collega ondernemers zijn van harte welkom. Bent u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd? Aanmelden kan via info@smallbusinesshengelo.nl.

Hooggevoelig en dan?

HENGELO - Op 19 april organiseert de Volksuniversiteit Hengelo in de Gieterij in Hengelo van 19.00 – 21.00 uur een interactieve workshop over hooggevoeligheid.

Je hoort het steeds meer de laatste tijd: volwassenen en kinderen die hooggevoelig zijn, hoogsensitief, ook wel hoog sensitieve personen genoemd. Ook de term nieuwetijdskinderen hoor je veel. Maar wat houdt dat precies in? Op deze avond krijgen de deelnemers handvaten en tips hoe er mee om te gaan. Voor meer informatie en aanmelding: Volksuniversiteit Hengelo (074) 852 55 25, www.volksuniversiteit-hengelo.nl. De Volksuniversiteit Hengelo organiseert regelmatig boeiende en prikkelende cursussen, maar heeft ook een breed aanbod van opleidingen voor volwassenen. Zo kunt u naast deze workshop ook diverse praktische cursussen volgen.